Tony Gallopin had geen goede dag in de Tour de France. Hij kwam hard ten val in de tijdrit. Maar al eerder stond hem een onaangename verrassing te wachten. Er was in zijn huis ingebroken.
In Rambouillet, waar de Fransman woont, wisten inbrekers gretig hun slag te slaan. Zijn huis was leeggevist en zijn auto was ook verdwenen. Er was niemand in het huis, aangezien Gallopin uiteraard al enkele dagen aanwezig is rondom de Tour de France, maar ook zijn vrouw volgt de Tourkaravaan nauw: Marion Rousse werkt als verslaggeefster bij het wielrennen voor de Franse TV.
De vraag is of het wel drie weken gaat duren voordat hij het huis in zijn huidige staat zal terugzien - het is na de flinke val nog onduidelijk of Gallopin wel zal starten. Er werd door de ploeg gezegd dat "Tony zal proberen om aan de start te staan voor de tweede rit".
FOK!ster sigme en haar lief hebben een hutje op de hei. Ze hebben ook een hutje op een olijfboomgaard in Spanje. Vandaag vertrekken sigme en haar lief, samen met de hond naar dat hutje in Spanje. Lopend. 2700 km. Waarom? Gewoon omdat het kan natuurlijk.
Geraint Thomas heeft zijn eerste zege in een grote ronde te pakken. De Welshman won de tijdrit van veertien kilometer in Düsseldorf. "Ik kan het zelf nog altijd niet geloven", gaf Thomas na afloop aan.
"Ik was ook heel ontspannen, want ik ging ervan uit dat er toch wel iemand sneller zou zijn dan ik. Ik heb mijn portie pech wel gehad dit jaar en ook mijn afgelopen maand was niet geweldig", Thomas was betrokken bij de valpartij samen met Wilco Kelderman. "Zonder de steun van mijn vrouw en mijn moeder was dit niet gelukt."
Veel renners hadden veel last van de natte wegen in Düsseldorf, maar de renner van Sky had nergens last van. "Het is niet zo glad als je niet te snel gaat", zegt hij. "In de eerste bocht ging ik voluit en hoorde meteen in mijn oortje dat ik geen risico’s moest nemen. Daarna nam ik gas terug als het moest en ging voluit waar ik kon. Ik kan het nog steeds niet geloven."
De Nederlandse softbalsters hebben in het Italiaanse Bollate voor de tiende keer de Europese titel gegrepen. In de finale werd titelverdediger Italië met 7-1 verslagen.
De Nederlandse dames namen al in de eerste inning een 3-0 voorsprong. Een inning later kwam er een punt bij en na een homerun in de derde inning van Britt Vonk kwam de stand op 6-1 en was de wedstrijd gespeeld.
Ongelofelijk, maar waar. De wereldrecordhouder Vallu111 heeft zijn eigen record aangescherpt, door Super Mario 64, Super Mario Sunshine, Super Mario Galaxy, Super Mario Galaxy 2 en Super Mario 3D World achter elkaar uit te spelen en alle sterren te verzamelen. De 982 sterren kostten hem meer dan 25 uur.
Vallu111 ging er eigenlijk voor om zijn record voor alle sterren uit de eerste vier games aan te scherpen. Deze 602 had hij na bijna 22 uur op zak. Hij had zijn kijkers uitgedaagd om meer dan €500,- te doneren en dan plakte hij Super Mario 3D World er achteraan. Zo gezegd, zo gedaan. Vallu111 mocht in totaal niet meer dan een uur aan pauzes nemen. Hij was na 25 uur en 33 minuten klaar met zijn heldentaak.
De openingsetappe van de Tour de France, door de natte straten van Düsseldorf, heeft al de voor de nodige blessures gezorgd bij verschillende renners.
De Spanjaarden Alejandro Valverde en Ion Izagirre zijn de grootste slachtoffers, beiden hebben inmiddels de Tour moeten verlaten. Ook Tony Gallopin (Lotto-Saudal), Patrick Bevin (Cannondale) en Luke Durbridge (Orica) kwamen na valpartijen in botsing met de hekken die langs de weg stonden.
Durbridge liep schade aan zijn enkelbanden op en morgen wordt bekeken of hij verder kan in de Tour. Gallopin start morgen met tape om zijn enkel. Ook de enkel van Bevin is flink geraakt, maar volgens zijn ploeg start ook hij morgen.
Het Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art & Natural History in Londen zegt een vrij opvallend stuk aan de collectie toegevoegd te hebben, wat men naar verluidt voor 2500 pond per jaar huurt. Het gaat om een penis en niet zomaar één: een Engelse misdadiger zou in de 18e eeuw van zijn bijna 18cm lange stijve piemel ontdaan zijn terwijl hij werd - of nadat hij was - opgehangen.
"De penis is verwijderd van een Engelsman uit de 18e eeuw die is opgehangen", aldus curator Viktor Wynd. "Mensen die opgehangen werden kregen bijna altijd een erectie, vanwege het gebrek aan zuurstof dat naar de hersenen ging", legt hij uit, een principe wat ook bij wurgseks nog wel eens toegepast wordt, zij het iets vrijwilliger dan bij de Engelsman.
Bij een erectie bleef het overigens niet voor de sukkels die misdaden pleegden en daarvoor werden opgehangen: "Meestal kregen ze ook een zaadlozing. Er zijn volgens mij vrij veel van dergelijke penissen van misdadigers gemummificeerd, maar dat is de enige die ik daadwerkelijk gezien heb."
Volgens Wynd ging het forse kleinood al jaren rond in privécollecties en zou schrijver Oscar Wilde een groot fan zijn geweest. Wynd schat de waarde van de mummiepiemel op zo'n honderdduizend pond. In diverse culturen schrijft men aan dergelijke zaken overigens allerlei krachten toe. Zo zijn er de 'Hands of Glory': de gemummificeerde handen van opgehangen misdadigers, die erg krachtig zouden zijn.
Overigens is de echtheid van de penis niet vastgesteld door een historicus, dus mogelijk nemen we het verhaal maar met een korreltje zout. Het genoemde museum is in elk geval een prima plek voor een gemummificeerde mummielul, want er staan wel meer rare dingen: van oeroude Chinese seksspeeltjes en de schedel van een 'cyclops' tot een potje poep van Amy Winehouse. Je moet het maar willen zien...
De Amerikaanse filmmaker Joseph Kosinski gaat zich als regisseur buigen over het vervolg op de klassieker Top Gun. Dat heeft producent Jerry Bruckheimer bekendgemaakt. Middels een tweet kondigde hij officieel aan dat de film er aan zit te komen. Top Gun 2 wordt gereleaset op 12 juli 2019, 33 jaar na het origineel.
Kosinski was eerder verantwoordelijk voor Tron: Legacy en Oblivion. In die laatste film werkt hij ook samen met Tom Cruise, die er in het vervolg van Top Gun waarschijnlijk ook weer bij is.
Eerder deze maand verklapte Cruise al dat er een vervolg op Top Gun aan zit te komen. "Het is waar", zei de acteur op de Australische televisie. "En weet je wat? De opnamen zijn waarschijnlijk al volgend jaar. Het gaat echt gebeuren."
In Top Gun speelden Tom Cruise en Val Kilmer straaljagerpiloten Pete 'Maverick' Mitchell en Tom 'Iceman' Kazanski.
Kosinski regisseert Top Gun-sequel (Foto: BuzzE)
The Legend of Zelda: Breath of the Wild heeft de DLC genaamd Trial of the Sword. Hierin moet je 60 arena’s vol monsters verslaan om vette upgrades voor je Master Sword vrij te spelen. YouTuber Loloup klaart dit kunstje binnen 80 minuten. Om The Legend of Zelda: Breath of the Wild uit te spelen had gamer Ikkitrix aan 40 minuten genoeg.
Mel B heeft geen rode cent meer over van haar Spice Girls-avontuur. De zangeres heeft er door de jaren heen tientallen miljoenen dollars doorheen gejaagd, zo bleek volgens Britse media vrijdag tijdens een zitting in de rechtbank naar aanleiding van Mels vechtscheiding met haar ex Stephen Belafonte.
"Hun levensstijl was extravagant en overvloedig. Mel heeft al het geld dat ze verdiende met de Spice Girls uitgegeven. Naar schatting ongeveer 50 miljoen dollar, als het al niet meer is", zei Grace Jamra, de advocaat van Belafonte. Door hun torenhoge uitgaves konden Mel en Belafonte uiteindelijk hun belasting niet meer betalen en werd een schuld opgebouwd.
Belafonte, die claimt dat hij momenteel geen inkomen heeft, probeert via de rechter een alimentatie af te dwingen en wil ook dat Mel opdraait voor de juridische kosten. Tot dusver is de zangeres en huidig jurylid van America's Got Talent niet van plan om daarmee akkoord te gaan. Ze vindt zijn wensen exorbitant.
Mel B en Belafonte, een filmproducer, trouwden in juni 2007 in Las Vegas. In maart werd een scheiding aangevraagd. Mel beweert dat ze jarenlang is mishandeld door Stephen en dat hij een affaire had met hun kindermeisje.
Mel B verbraste Spice Girls-fortuin (Foto: BuzzE)
Ja, ze bestaan nog: mensen die zichzelf opofferen voor een ander. Mohamed Bzeek vangt al twintig jaar lang terminaal zieke kinderen op om ze gelukkig te laten sterven. Het zijn veelal kinderen die geen ouders meer hebben of weggehaald zijn bij hun ouders om zeer uiteenlopende redenen.
Er was regen voorspeld tijdens de tijdrit en dan weet je het wel. Dan krijg je af en toe schuivende renners te zien. Ik was dus benieuwd toen ik om kwart over drie de tv aanzette. Inderdaad zag ik meteen Herman van der Zandt met een paraplu en na de start van Gesbert druppels op de lens van de camera en Bouhanni ging bijna lopend door de bochten.
Tennisser Yuichi Sugita heeft voor het eerst in zijn toch al vrij lange loopbaan een ATP-toernooi gewonnen. De Japanner was de beste op het gras in Antalya.
Sugita stond in Turkije al voor het eerst in zijn carrière in de halve finales en de finale op ATP-niveau en daar komt nu gelijk een titel bij voor de 28-jarige. Hij walste in de eerste set over de Fransman Adrian Mannarino heen, die in set twee meer weerstand bood. Hij kon de tiebreak echter niet winnen en dus ging de titel naar Sugita: 6-1, 7-6 (4).
Sugita stijgt door zijn toernooizege naar de 44e plek op de wereldranglijst, veruit de hoogste klassering uit zijn carrière.
RTL Nieuws-nieuwslezers hadden het niet meer vanavond tijdens het Half 8-Nieuws. Er was namelijk een groot aantal naakte mensen te zien, hardlopend voor vrijkaarten voor Roskilde.
Toen aan het eind de winnaar in adamskostuum werd gehost, hadden Daphne Lammers en Toine Peters het niet meer. Zeker vijf minuten konden ze het niet drooghouden.
Vooral Daphne was goed nat geworden, echt gruwelijk nat. Met deze nieuwe 'Zadelpijngate' bewijzen ook deze nieuwslezers gewoon mensen te zijn.
De Nederlandse hockeysters hebben de finale van het halvefinaletoernooi van de Hockey World League bereikt. In Brussel zegevierde Oranje na shootouts (5-4) tegen Nieuw-Zeeland, nadat er na zestig minuten 1-1 op het bord stond.
Kirsten-Leigh Pearce had Nieuw-Zeeland na 34 minuten op voorsprong gezet. Caia van Maasakker bracht Oranje tien minuten voor tijd uit een strafcorner op gelijke hoogte.
Tijdens de shootouts waande Nieuw-Zeeland zich na de twaalfde shoot-out bij een stand van 3-4 winnaar. Nederland schakelde echter de videoarbitrage in, omdat het doelpunt met een fractie van een seconde buiten de tijd zou zijn gemaakt. Oranje kreeg gelijk van de scheidsrechters waarna de shootoutserie weer verder ging.
Margot van Geffen bracht Oranje in de zeventiende shootout op 5-4. Met twee reddingen op de achttiende shootout zorgde keepster Anne Veenendaal alsnog voor de Nederlandse winst.
Zondag om 18.00 uur stuit Oranje in de finale op China, dat Zuid-Korea met 3-0 versloeg. Tijdens de groepsfase ontmoetten beide ploegen elkaar ook al. Oranje won toen moeizaam met 1-0, dankzij een late treffer van Ireen van den Assem.
De beslissende shootouts. (bron: Twitter.com/Ziggosport)
Jos van Emden eindigde vandaag in de openingstijdit van de Tour de France als zevende. Na afloop kon de Nederlander wel leven met die plek.
"Ik ben allang blij dat de puzzelstukjes toch weer in elkaar vielen richting vandaag. Ik miste een paar procent, maar oké. Twee jaar geleden werd ik vijfde tijdens de proloog in Utrecht. Ik had gehoopt het nu beter te doen. Helaas zat het podium er niet in, maar al met al ben ik niet heel teleurgesteld", zo zei Van Emden tegenover de NOS.
"Ik ben voluit gegaan. Ik reed niet slecht, maar ik had zeker geen topdag. Ik bleef tegen de max aan rijden en dat was hard, maar ik kon er niet af en toe overheen en vervolgens weer herstellen. De laatste twee kilometers waren echt een gevecht. Ik ben drie keer bijna weggegleden. Eén keer ook met twee wielen", aldus Van Emden die vandaag de beste Nederlander was in de door Geraint Thomas gewonnen tijdrit.
Naast Alejandro Valverde moest ook een andere kopman opgeven. Ion Izagirre, de renner van Bahrain Merida kwam in dezelfde bocht als Valverde ten val en moest ook opgeven.
Naast Valverde en Izagirre kwamen ook Tony Gallopin en Luke Durbridge ten val in de tijdrit van veertien kilometer. Durbridge kon na de valpartij niet meer op zijn enkel steunen, maar reed de rit toch uit. Hij zal morgen waarschijnlijk wel niet meer aan de start staan.
Gallopin had net zoals Durbridge ook last van zijn enkel, maar het lijkt erop dat de Fransman van Lotto Soudal morgen wel aan de start komt.
Vaak gebeurt het niet meer dat Novak Djokovic nog iets nieuws presteert, maar zaterdag is het hem toch gelukt. De Serviër won het ATP-toernooi van Eastbourne, het eerste grastoernooi buiten Wimbledon dat op zijn palmares bijgeschreven wordt.
Sinds het toernooi van Queens in 2010 speelde Djokovic al geen graswedstrijd buiten Wimbledon meer. Het Grand Slam-toernooi speelde hij uiteraard elk jaar, met drie titels als resultaat, en ook de Olympische Spelen van 2012 werden op het heilige gras afgewerkt.
In Eastbourne was Djokovic weer eens van de partij en dat ging soepel. Eén keer moest hij een tiebreak spelen, maar in de finale kon Gaël Monfils ook dat niet voor elkaar krijgen. Na een goede vijf kwartier was de partij gespeeld: 6-3, 6-4.
Djokovic zegeviert in Eastbourne in aanloop naar Wimbledon. (PRO SHOTS/Action Images)
Het huwelijk van Kerry Katona lijkt voorbij. Haar man George Kay is bij de Atomic Kitten-zangeres weggegaan, weet The Sun. George zou het zat zijn geweest om steeds maar thuis te zitten terwijl Kerry op stap gaat.
De relatie tussen Kerry en George stond twee jaar geleden ook al op springen. George werd toen opgepakt omdat hij Kerry zou hebben mishandeld. De zangeres wilde een scheiding maar een jaar later kwamen de twee toch weer bij elkaar.
De 36-jarige Kerry en George hebben samen een dochter van drie. Ze heeft ook nog vier kinderen uit eerdere huwelijken, waaronder twee met Westlife-zanger Brian McFadden.
'Huwelijk Kerry Katona voorbij' (Foto: BuzzE)
Vandaag vond voor de negende keer de World Naked Bike Ride plaats. Overal ter wereld stapten mensen (bijna) poedelnaakt op de fiets om aandacht te vragen voor fietsveiligheid en het milieu. Ook in Amsterdam waar AT5 aanwezig was en onderstaande reportage maakte.
De Turkse president Erdogan heeft geen toestemming nodig als hij iets in het Turkse consulaat wil zeggen. Dit beklemtoonde een woordvoerder van de Turkse ambassade in Berlijn zaterdag in de Rheinische Post.
De Duitse regering heeft vrijdag duidelijk gemaakt dat ze niet wil dat Erdogan een redevoering voor Turkse Duitsers gaat houden als hij de top van de G20 in Hamburg bijwoont. Erdogan had Berlijn vergeefs toestemming gevraagd voor een speech buiten de G20 om. Later heeft Berlijn bepaald dat politici van buiten de EU niet geacht worden politieke toespraken te gaan houden die niets met de G20 te maken hebben.
'Toespraak Erdogan rond G20 blijft mogelijk' (Foto: ANP)
Geraint Thomas heeft de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Brit van team Sky was na veertien kilometer de snelste. Stefan Küng werd tweede op vijf seconden, Vasil Kiryienka eindigde als derde. Chris Froome was de beste van de klassementsrenners, waar Alejandro Valverde het grootste slachtoffer was. De Spanjaard viel hard en moest opgegeven.
De eerste toptijd kwam op naam van Nikias Arndt. De Duitser van Sunweb klokte een tijd van 16.20 en mocht lang op de hot seat plaats nemen. De eerste die hem daaruit reed, was Matteo Trentin. De Italiaan was zes seconden sneller dan Arndt, maar lang kon de Quick-Step Floors renner niet genieten van de leidersplaats. Kiryienka was op zijn beurt weer drie seconden sneller dan Trentin.
Robert Gesink reed een knappe proloog en zou uiteindelijk op 31 seconden eindigen van de winnaar. Beste Nederlander was Jos van Emden met een zevende plaats op vijftien seconden. Bij de andere LottoNL-Jumbo renners ging het wat minder. Dylan Groenewegen, George Bennett en Primoz Roglic kwamen allemaal ten val, waardoor ze een goede klassering konden vergeten.
Thomas was de eerste die onder de tijd van zijn ploegmaat Kiryienka dook. Bij het eerste tussenpunt moest de Welshman nog wel drie seconden toegeven op de Wit-Rus, maar in het tweede deel maakte hij dat ruimschoots goed op Kiryienka.
Ook Tony Martin zou ook bij het eerste tussenpunt sneller zijn dan Thomas. De Duitse tijd zou de snelste tussentijd klokken, maar net zoals alle renners moest in het tweede deel tijd toegeven op Thomas. Martin zou uiteindelijk op acht seconden binnen komen en werd daarmee vierde. Küng kwam nog het dicht bij, maar de Zwitser kon ook niet aan de tijd komen.
Bij de klassementsmannen was Chris Froome de beste. De renner van team Sky verloor twaalf seconden op zijn ploeggenoot. Richie Porte verloor 35 seconden op Froome, Nairo Quintana 36 seconden, Rafal Majka en Daniel Martin 37 seconden. Romain Bardet staat op 39 tellen achterstand, Fabio Aru op 40 en Alberto Contador en Jakob Fuglsang op 42 seconden.
Thomas is de eerste leider in deze Tour. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
De staatsveiligheidsdienst van Oekraïne zegt dat Russische veiligheidsdiensten achter de grote cyberaanval van afgelopen week zaten. Het gaat volgens de SBU om dezelfde hackers die in 2016 een digitale aanval uitvoerden op onder andere energie- en transportbedrijven in Oekraïne.
Het doel van de jongste aanval was het vernietigen van data en paniek zaaien. Oekraïne werd het zwaarst getroffen door de aanval met Petya-ransomware die ook in andere landen, waaronder Nederland, bedrijven trof.
Kiev: Rusland achter grote cyberaanval (Foto: BuzzT)
De Tour de France zit er voor Alejandro Valverde al na een handvol kilometers op. De Spanjaard van Movistar ging in de eerste etappe, een tijdrit van 14 kilometer in Düsseldorf, hard onderuit.
Op de gladde wegen gleed Valverde onderuit, waarbij hij in de hekken knalde. Al snel was duidelijk dat de ploeggenoot van Nairo Quintana veel pijn had en niet veel later kwam het bericht dat Piti afgestapt was. De ploeg meldde eveneens dat hij per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd is, met daarbij de vrees dat hij het een en ander gebroken heeft.
Voor de Belgische kust, ter hoogte van Oostende, is zaterdagmorgen een Nederlands zeiljacht met zes opvarenden gekapseisd. Twee van de opvarenden zijn overleden, een derde is nog vermist. Drie anderen zijn gered. Dat meldde het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum.
Zaterdagmiddag is een grootschalige zoekactie begonnen naar de vermiste opvarende. De Belgische en Nederlandse reddingsdiensten werken samen aan de zoekactie. De drie drenkelingen die gered zijn, werden naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen is onderkoeld.
Over de identiteit van de opvarenden van het schip uit Breskens is nog niets bekend. Het schip nam deel aan een zeilwedstrijd van de Koninklijke Jachtclub in Zeebrugge en kapseisde tien mijl voor de kust van Oostende. Twee opvarenden konden opgepikt worden door een baggerschip dat in de buurt was.
Ten gevolge van de interventie is een groot deel van een reddingsoefening in Middelkerke afgelast. Het Belgische vorstenpaar zou die bijwonen.
Nederlands jacht kapseist bij België: 2 doden (Foto: ANP)
Bij het chemische bedrijf DOW in Terneuzen is een lekkage geweest. De brandweer is er zaterdagmiddag naar toe gegaan om zowel op als buiten het terrein metingen te verrichten. Rond half vier was het lek gedicht.
Het lek betrof een mengsel van styreen en ethylbenzeen. Volgens de brandweer is het daardoor in de buurt gaan stinken maar is er geen gevaar geweest voor de omgeving van de fabriek. Op het fabrieksterrein werden benedenwinds wel mensen geëvacueerd. Niemand raakte gewond.
De lekkage ontstond bij het productieproces. De brandweer assisteerde de bedrijfsbrandweer en de omgeving werd afgezet voor het verkeer om de hulpdiensten de ruimte te geven. Vanwege de lekkage fakkelt DOW extra af, wat in de omgeving te zien is.
Bij DOW worden grondstoffen omgezet in producten voor kunststoffen en chemicaliën. Afgelopen dinsdag werd het bedrijf nog veroordeeld tot het betalen van een boete van 210.000 euro, waarvan 70.000 euro voorwaardelijk, voor een lekkage van het giftige methaangas in 2014. De rechtbank achtte het bedrijf strafrechtelijk aansprakelijk omdat tijdens het incident volgens afwijkende veiligheidsprocedures werd gewerkt.
Lek bij chemisch bedrijf in Terneuzen gedicht (Foto: ANP)
Tennisster Karolina Pliskova heeft de negende WTA-titel uit haar carrière gepakt. De 25-jarige Tsjechische zegevierde zaterdag in de finale van het grastoernooi in het Britse Eastbourne.
Pliskova, de mondiale nummer drie, stond tegenover de drie plekken lager genoteerde Deense Caroline Wozniacki. De Tsjechische domineerde zeker niet, maar in zowel de eerste als de tweede set was één break genoeg om de winst naar zich toe te trekken: 6-4, 6-4.
Voor Pliskova is het de tweede grastitel uit haar loopbaan, nadat ze vorig jaar de beste was in Nottingham.
Annemiek van Vleuten is de winnares geworden van de tweede etappe in de Giro Rosa. In de sprint van een kopgroep van drie klopte ze Anna van der Breggen, die wel de roze leiderstrui veroverde.
In een etappe Zoppola naar Montereale Valcellina over 122 kilometer viel debeslissing op de laatste beklimming, toen een kilometer onder de top de twee Nederlandse dames samen met Italiaanse Elisa Longo Borghini wegsprongen. Ze pakten al snel een halve minuut voorsprong en gaven die niet meer uit handen.
De Giro Rosa telt in totaal tien etappes en duurt nog tot volgende week zondag. Marianne Vos won de Giro Rosa drie keer (2011, 2012 en 2014). Anna van der Breggen was in 2015 de laatste Nederlandse winnares, vorig jaar ging de eindzege naar de Amerikaanse Megan Guarnier.
Sofyan Amrabat kan niet wachten om zijn eerste wedstrijd voor Feyenoord in De Kuip te spelen. Een paar maanden terug was hij er al met FC Utrecht.
Hoewel de club uit de Domstad met 2-0 verloor, maakte het decor wel indruk om Amrabat. "Of dat toen mijn visitekaartje was? Feyenoord volgde me natuurlijk al langer, maar ik denk wel dat het een bevestiging was", vertelt de nieuwe aanwinst in De Telegraaf.
"Je moet altijd afwachten hoe iemand zich staande houdt in De Kuip en ik heb laten zien dat ik geen Kuipvrees heb. Ik moet het gewoon laten zien en denk dat ik daar klaar voor ben."
Amrabat zegt dat zijn broer Nordin, die bij Watford speelt, hem tijdens de onderhandelingen 'rustig' heeft gehouden. "Niet dat ik gek werd, maar het is fijn als je dan iemand met zo veel ervaring dicht bij je hebt staan. Ik mag mijn handen dichtknijpen met zo’n broer. Hij zei me dat het ineens snel kon gaan en dat bleek nu ook."
Zakenman Billy McFarland, een van de organisatoren van het mislukte Fyre Festival, is vrijdag opgepakt in zijn huis in Manhattan in New York. Hij wordt verdacht van fraude, meldt TMZ. McFarland zou investeerders ertoe hebben aangezet om in totaal een miljard dollar in zijn bedrijf te pompen om het evenement op Great Exuma Island op de Bahama's op te zetten.
Het Fyre Festival werd georganiseerd door McFarland en rapper Ja Rule. Ze hadden het aangeprezen als een luxueus, exclusief feest en bekende sterren betaald om het festival te promoten op social media. Toen de eerste bezoekers aankwamen, bleek het echter een grote chaos op het eiland waar het festival gehouden zou worden, en moest het alsnog worden afgelast.
In plaats van te overnachten in chique bungalows stonden er tenten klaar, de luxe maaltijden bestonden uit niet meer dan een boterham met kaas. Ook was er een tekort aan water en medische zorg. Er lopen inmiddels meerdere rechtszaken tegen de organisatie.
McFarland riskeert een celstraf van maximaal twintig jaar.
Organisator mislukt Fyre Festival opgepakt (Foto: BuzzE)
In het Zuid-Koreaanse Muju is het wereldkampioenschap taekwondo tot een einde gekomen. Op de laatste dag stonden vier gewichtsklassen op het programma, wat voor vier verschillende landen een gouden medaille opleverde.
We beginnen met de dames en wel die tot 57 kilogram. De Britse Jade Jones won in deze klasse in 2012 én 2016 olympisch goud, maar in de halve finales dolf ze tot vreugde van het publiek het onderspit tegen Lee Ah-reum. Hatice Kubra Ilgun won in de andere halve finale van de Zweedse Nikita Glasnovic, waardoor Turkije op het al zo succesvolle WK nog een finaliste had. Het bleef echter wel bij zilver, want Lee was te sterk en Muju kon juichen.
We gaan door met de dames tot 62 kilogram, met daarin een tiener die vorig jaar geschiedenis schreef. De nog altijd maar 18-jarige Kimia Alizadeh veroverde olympisch brons, de eerste medaille ooit voor een Iraanse vrouw. Sinds de Spelen heeft ze echter nauwelijks getraind wegens allerlei blessures, pas sinds enkele weken kon ze de trainingen weer volop oppikken en dus werd er niet veel van haar verwacht. Dat was niet geheel terecht, want Alizadeh vocht zich knap naar de halve finales, waarin ze de Russische Tatiana Kuzmina naar huis stuurde.
Ruth Gbagbi moest ondertussen de Ivoriaanse eer redden, want olympisch kampioen Cheick Sallah Cissé werd vroegtijdig uitgeschakeld. Gbagbi was sterk en plaatste zich voor de halve eindstrijd, waarin de Koreaanse Kim So-hee tot ontsteltenis van het publiek na enkele seconden al geblesseerd op moest geven. De finale werd vervolgens een eenzijdige strijd: Alizadeh kon slechts verdedigen en Gbagbi ging met een overtuigende wereldtitel aan de haal.
De finalesessie van de slotdag op het WK taekwondo, met aan het eind de vier finales van de dag (Bron: YouTube)
De mannen tot 63 kilogram streden eveneens om de medailles. Dat leverde gelijk een zeer spectaculaire halve finale op, waarin de Chinees Zhao Shuai, olympisch kampioen tot 58kg, uiteindelijk te sterk was voor de Brit Bradley Sinden. Mirhashem Hosseini uit Iran vocht zich nipt langs de Azeri Mahammad Mammadov, maar in de finale was Zhao simpelweg te sterk.
Het WK werd afgesloten met de immer mooie klasse tot 80 kilogram bij de mannen. Cheick Sallah Cissé won vorig jaar het eerste Ivoriaanse olympisch goud ooit, door in de slotseconde op spectaculaire wijze te winnen, maar in Muju vloog Cissé er helaas al vroeg uit. Ook de Amerikaanse legende Steven Lopez, vijfvoudig wereldkampioen en olympisch kampioen in 2000 en 2004, schopte het niet tot de eindfase.
Anton Kotkov uit Rusland wist in de halve finale de Brit Damon Sansum te verslaan, maar vooral de andere halve finale leek op voorhand interessant. Wereldtopper Aaron Cook vertrok enkele jaren geleden na ruzie met de Britse bond naar Moldavië en hij nam het op tegen een andere atleet die van land veranderde. Milad Beigi Harchegani vertrok in 2015 na gedoe met de Iraanse bond naar buurland Azerbeidzjan, naar verluidt voor een forse vergoeding. Beigi nam zijn coach, oud-bondscoach van Iran, mee en trapte iedereen aan puin op weg naar de Spelen van Rio. Daar verloor hij tot dusverre zijn enige duel, waardoor hij 'slechts' brons won.
Op het WK was Beigi weer helemaal in topvorm en dat konden zijn tegenstanders voelen ook. De doorgaans sterk vechtende Cook kwam er totaal niet aan te pas de Azeri ging met overmacht naar de finale. Kotkov kon hem even bijbenen, maar ook de Rus merkte al snel dat tegen Beigi simpelweg niemand was opgewassen. Met 21-3 veroverde de 26-jarige geboren Iraniër dan toch de eerste mondiale titel die er al zo lang aan zat te komen.
Dit alles betekent dat het WK voorbij is en zoals gezegd is het internationale karakter van het taekwondo weer onderstreept. Zestien gouden medailles werden verdeeld: Zuid-Korea won er vijf, Turkije en Servië pakten er twee en zeven landen pakten er één. De in totaal 64 medailles werden door maar liefst dertig verschillende landen gewonnen, waaronder het brons voor de Nederlandse Reshmie Oogink. Het is dan ook niet voor niks dat taekwondo de sport is waar je op de Olympische Spelen je ogen op moet richten om te kijken naar landen die hun eerste medailles winnen.
De lancering van een ruimtevrachtschip van de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan naar het ruimtestation ISS blijkt in juni aan twee mensen het leven te hebben gekost. Een technicus stierf aan zijn verwondingen door een steppebrand, veroorzaakt door een neergestort raketonderdeel. Door de brand kwam ook een bestuurder van een auto om het leven, die met anderen op zoek was naar de wrakstukken, meldde het Kazachse ministerie van Defensie en Ruimtevaartindustrie zaterdag in Astana.
De Russische Sojoez-raket werd gelanceerd op 14 juni. Na 117 seconden viel de uitgebrande eerste rakettrap volgens schema terug in het doelgebied in noord-oost-Kazachstan. In de droge, hete woestijn veroorzaakte het nog gloeiende puin een steppebrand in een gebied van honderd vierkante kilometer, aldus het Russische persbureau Interfax. De zoektocht in dit gebied leidde tot de dood van de chauffeur, de technicus kwam nog levend uit het vuur.
Het ruimtevrachtschip met 2,5 ton aan voorraden aan boord bereikte twee dagen later zonder problemen het ISS.
Doden na raketlancering Bajkonoer (Foto: ANP)
De totale filezwaarte is in de afgelopen zes maanden nauwelijks gestegen in vergelijking met het eerste halfjaar in 2016. Dat is opmerkelijk na drie jaar lang forse filegroei, meldt de ANWB zaterdag. Filezwaarte is de lengte maal de duur van de file.
De daling komt vooral doordat er minder file staat in de ochtendspits. Overdag staan er juist meer files dan voorheen en 's avonds is de drukte ongeveer gelijk gebleven.
In de Randstad nam de filezwaarte met ruim 5 procent af. Door verbeterde infrastructuur stroomde het verkeer in de regio Almere-Amsterdam-Amstelveen aanzienlijk beter door. Zo is de A1 verbreed tussen Amsterdam en Muiderberg en zijn er nieuwe aansluitingen gemaakt met de A6 naar Almere en de A9 bij Amstelveen. De A9 bij Badhoevedorp werd verlegd en de aansluiting met de A4 werd verbeterd.
A27
Rond Rotterdam nam de filezwaarte met 13 procent toe, in de regio Den Haag met 2 procent. Rond Utrecht bleef de situatie gelijk. Bovenaan de file-toptien van de ANWB over het eerste halfjaar staat de A27 Utrecht-Breda tussen knooppunt Lexmond en Gorinchem.
Twee wegvakken in de file-toptien, de A1 Amsterdam-Amersfoort tussen knooppunt Eemnes en Hoevelaken (plaats 2) en de A27 Almere-Utrecht tussen Hilversum en Bilthoven (plaats 7), worden de komende periode verbreed.
ANWB: filezwaarte nauwelijks gestegen (Foto: ANP)
De vijfhonderd gele ANWB-praatpalen die zaterdag te koop werden gezet, waren binnen dertig minuten uitverkocht. Ecoleon, het bedrijf dat de palen een nieuwe bestemming geeft, zegt veel teleurgestelde reacties te hebben ontvangen.
Even na middernacht gingen de palen in de verkoop voor 299 euro per stuk. Om 00.30 uur waren de palen uitverkocht. Meteen daarop ontstond een levendige handel online. Op Marktplaats.nl staan tientallen advertenties waarin de palen worden aangeboden, waarbij door sommigen al boven de 500 euro wordt geboden.
Om teleurgestelde mensen tegemoet te komen zal het bedrijf later deze maand een nieuwe voorraad praatpalen te koop aanbieden. Geïnteresseerden moeten een "plan voor een blijvende herbestemming indienen om in aanmerking te komen voor aanschaf," zegt Ecoleon.
Zaterdag zijn, 57 jaar nadat de eerste is neergezet, alle 3300 praatpalen langs de snelwegen buiten werking gesteld. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn ze volgens de ANWB overbodig geworden.
Gele praatpalen binnen half uur uitverkocht (Foto: ANP)
Door een schietpartij in een nachtclub in de Amerikaanse stad Little Rock (Arkansas) zijn zaterdagochtend vroeg (lokale tijd) zeker zeventien mensen gewond geraakt. Het gaat volgens de politie niet om een terreurdaad.
De schietpartij volgde waarschijnlijk op een ruzie in nachtclub Power Lounge. De politie sprak van een schotenwisseling waar gewonden door vielen. Er brak daarna paniek uit onder de bezoekers van de club. In het gedrang raakten meer mensen gewond.
Gewonden door schietpartij nachtclub VS (Foto: ANP)
Waar de Italiaanse koersen alleen nog op Eurosport te zien zullen zijn, blijven de Franse koersen gewoon bij de NOS te zien. De Nederlandse Omroep Stichting heeft de uitzendrechten voor de Tour de France, maar ook andere wielerwedstrijden georganiseerd door ASO, verworven tot en met 2023.
De NOS had nog een overeenkomst tot en met 2019, maar daar is nu vier jaar bijgekomen. NOS-directeur Jan de Jong is in zijn nopjes: "Het behouden van sportrechten is in het huidige medialandschap geen vanzelfsprekendheid. Vandaar dat de lengte en inhoud van het nieuwe contract bijzonder is. De NOS verslaat topsport. De Tour past naadloos in het NOS-aanbod met rechten van de Olympische Spelen, WK en EK voetbal en de Eredivisie. De Tour blijft de komende jaren journalistiek gezien zeer relevant, zeker nu Nederland met een talentvolle lichting wielrenners kans maakt op succes."
Nieuw in de overeenkomst is dat de NOS ook de rechten voor social media van de Tour de France heeft verworven, al gaat dat pas in vanaf 2020. "Door live sportevenementen ook via social media aan te bieden spelen we in op het mediagebruik van een groter en jonger publiek. De Tour is de komende jaren dus voor het breedst mogelijke publiek beschikbaar", aldus De Jong.
De nieuwe overeenkomst bevat ook de uitzendrechten voor de wielerklassiekers Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl, Parijs-Nice, Critérium du Dauphiné en Parijs-Tours. De NOS beschikt over een uitgebreid wielerpakket, want ook de Ronde van Spanje (t/m 2020) en de wereldkampioenschappen wielrennen (t/m 2024) zijn de komende jaren bij de NOS te zien.
Voor diegenen die denken: 'Ik kijk lekker op De Belg'. Dat kan, want ook Sporza heeft de rechten t/m 2023 binnen weten te halen. Er is een deal gesloten met de European Broadcast Union (EBU), waar de publieke omroepen van Nederland en België onder vallen.
Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn zaterdagochtend niet begonnen aan de kwartfinales van het majortoernooi in Porec.
De Nederlanders zouden tegen de Russen Oleg Stoyanovskiy en Artem Yarzutkin spelen, maar Brouwer heeft een blessure opgelopen. De twee zijn daardoor van Kroatië teruggekeerd naar Nederland, waar onderzoek uit moet wijzen hoe ernstig de blessure van Brouwer is.
Door het uitvallen van het duo is de Nederlandse rol in Porec voorbij. De drie damesduo's werden eerder al uitgeschakeld.
Het is 2017 en dus kan je als organisatie die van alle kanten bekeken en getoetst wordt maar zo duidelijk mogelijk zijn, moet Guy Webster, een woordvoerder van NASA hebben gedacht. Dus daar kwam het statement dat tot voor kort hooguit in slechte stripboeken uit de jaren 50 van de vorige eeuw voorkwam: "Nee, er zijn geen kindslaven op Mars. Echt niet. Ook niet een beetje. En bovendien staat er een riante vergoeding tegenover".
Het nogal opmerkelijke nieuws kwam van niemand minder dan Alex Jones van de website infowars.com, een webstek die bij alu-hoedjes onder een sneltoets staat. Meneer Jones is zo'n iemand die achter elke aanslag of lekke band minstens een westers complot ziet. Het leuke is dat er een groep mensen bestaat die achter infowars ook weer een complot zien: het zou banden hebben met het Kremlin. Vermeldenswaardig is tevens de complottheorie dat complottheoriegekkie Jones in het leven geroepen is als complot om complottheoristen minder serieus over te laten komen. Uiteraard is daar ook bewijs van.
De onthulling over de kindslaven op de rode planeet kwam tijdens het veelbeluisterde 'The Alex Jones Show', een programma dat bij maar liefst 118 zenders ruimte krijgt om haar waanzin te spuien. Bij deze specifieke aflevering was voormalig CIA-agent Robert David Steele te gast.
"Volgens mijn informatie heeft Nasa op Mars een kolonie opgericht die bevolkt wordt door kinderen", aldus de goed ingelichte Steele. "Zij werden gekidnapt en op een twintigjarige missie als slaaf naar de planeet gestuurd".
En -zoals wij op Fok! wel weten- is er altijd wel bepaald publiek dat dit soort 'informatie' gretig oppikt en als een feit beschouwt. Een soort CNN, maar dan nog doorzichtiger. Daarna kan je dus als gerespecteerd ruimtevaartspecialist je best gaan doen om dit te ontkrachten. Want zo werkt dat. De bewijslast ligt plots aan de kant van de beschuldigde.
Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest op de haastig georganiseerde persconferentie. Voor de alom aanwezige microfoons en camera's kon de woordvoerder bloedserieus gaan uitleggen dat er absoluut geen mensen op Mars zijn. "Er rijden wel Rovers rond", vertelde Webster er voor de zekerheid bij. "Het gerucht dat die er NIET zijn, klopt dus ook niet".
Voorlopig wordt er waarschijnlijk geen Keti Koti gevierd op onze nabije buur.
Heiko Westermann lijkt Ajax te verlaten voor Austria Wien. Beide clubs hebben een overeenkomst bereikt.
Dat schrijft De Telegraaf zaterdagochtend. De centrale verdediger krijgt bij zijn nieuwe club een contract voor twee jaar. Een overstap van Westermann was al aanstaande, want Thorsten Fink bevestigde deze week dat Austria Wien de speler vrijdag medisch zou keuren.
Bij Ajax heeft Westermann nog een contract tot en met volgend seizoen, maar de Amsterdammers laten hem nu transfervrij gaan. Vorig jaar kwam de 33-jarige routinier transfervrij over van Real Betis. Hij kwam slechts tot zes optredens in Ajax 1, waarvan twee in de Eredivisie.
In de Amerikaanse staat Nevada, waar gokken en prostitutie al legaal zijn, kan vanaf zaterdag ook vrij marihuana worden gekocht. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een wet van kracht die dat mogelijk maakt.
In meer dan tien winkels in de staat, met gokparadijs Las Vegas als grootste stad, kan wiet worden gekocht door volwassenen boven de 21 jaar met identiteitsbewijs. Openlijk gebruik blijft verboden.
De inwoners van Nevada gingen tijdens een stemming in november akkoord met de verkoop van softdrugs. het is de vijfde staat in de VS waar marihuana legaal mag worden verkocht. Washington, Colorado, Oregon en Alaska gingen Nevada voor.
De Democraat Tick Segerblom, lid van de Senaat van de staat, was zaterdag in Las Vegas waarschijnlijk de eerste legale wietkoper van Nevada.
Na gokken en prostitutie ook blowen in Nevada (Foto: ANP)
Supermarktketen Plus heeft zaterdag de verpakkingen met lamskoteletten 250 gram en lamskotelet Greek Passion 250 gram teruggeroepen en uit de schappen gehaald. Uit een meting bleek in het vlees de ziekteverwekkende bacterie E. coli te zitten.
De producten hebben een houdbaarheidsdatum die loopt tot 7 juli. Klanten kunnen het vlees terugbrengen en krijgen hun aankoopbedrag terug.
De E. coli-bacterie, ook wel bekend als de poepbacterie, kan bij mensen leiden tot misselijkheid, braken en diarree.
Plus haalt koteletten met poepbacterie terug (Foto: ANP)
Snoop Dogg is de nieuwste aanwinst van de UFC. Het rap-icoon zal, samen met voormalig UFC-kampioen Urijah Faber, commentaar gaan geven bij een nieuwe talentenshow die te volgen is via online streamdienst 'Fight Pass'.
Het nieuwe programma rond MMA-talent, Dana White’s Tuesday Night Contender Series, gaat van start op 11 juli en heeft een iets andere opzet dan het al jarenlang lopende The Ultimate Fighter (TUF). Het programma is ook voornamelijk bedoeld voor MMA-talent die een contract bij de UFC willen verdienen. Per aflevering zullen tien talenten vechten op een kans om een contract en voorlopig zijn er acht afleveringen gepland. TUF heeft al grote kampioenen voortgebracht en de verwachting is dat de Contender Series nog meer talent zal voortbrengen.
'Ik ben een grote fan van de UFC en ik kijk er naaruit om mijn unieke kijk op alle actie te geven', aldus de rapper. 'Zijn jullie klaar voor een nieuwe ervaring met Dogg?!'
Ook UFC-directeur Dana White is enthousiast. 'Snoop en ik wilden al heel lang wat samen doen. Hij is een enorme fan en wilde graag commentaar geven bij de gevechten. Dit is een kans voor de fans om naar hem en Faber te luisteren tijdens de gevechten.'
Het commentaar van Snoop Dogg en Faber is te beluisteren via de zogenaamde 'SnoopCast'. Naast dit commentaarkoppel heeft de UFC ook nog een meer traditioneel commentaarteam klaarstaan, zodat luisteraars kunnen kiezen welk commentaar ze willen horen.
Dana White en Snoop Dogg kennen elkaar al jaren en zijn in 2010 samen op het podium gespot tijdens een verrassingsconcert van de rapper tijdens het verjaardagfeestje van skateboarder Ryan Sheckler.
'Who says White can't dance?' (Bron: Youtube)
Als het aan GP-rijder Cal Crutchlow ligt wordt bocht 11 van het Duitse circuit Sachsenring eruit gehaald. Volgens de Brit is de snelle rechterbocht te gevaarlijk en onvoorspelbaar.
Vrijdag crashten er al drie MotoGP-coureurs in de beruchte bocht die volgt na zeven keer linksaf: Andrea Iannone, Scott Redding en Alvaro Bautista belandden allen in het grind. Crutchlow snapt niet wat er verkeerd ging bij Engelsman Redding: "Ik heb geen idee waarom hij is gecrasht", liet de 31-jarige racer weten. "De banden waarmee hij reed, hadden er nog maar drie, vier ronden opzitten. Het is daar gewoon zeer verraderlijk. Je kan er alles goed doen en toch onderuit gaan."
De LCR Honda-rijder gaf aan dat de bocht lastig in te schatten is. "Begrijp mij niet verkeerd, ik houd van snelle bochten en als het net op het randje gaat. Maar wat mij betreft stoppen we met deze bocht. Het loopt uit de hand. Het gehele raceweekend denk je: fuck, haal ik het of niet? Vandaag vlogen er weer motoren door de lucht, terwijl de baancommissarissen ze niet eens konden horen", aldus Crutchlow.
Wat betreft de oplossing heeft de Brit wel een idee: "Maak de bocht krapper en langzamer. Daarmee zeg ik niet dat ze er een chicane in moeten leggen, maar je kunt richting de grindbak gaan, dan rechts, dan links en dan naar beneden. De baanafscheiding is dan het probleem. Als je een linkerbocht maakt, is de vangrail aan de rechterkant. Die kunnen ze niet verplaatsen."
Vorig jaar werd er door Aleix Espargaro ook al kritiek geuit op bocht 11 en gaf de toen nog Suzuki-coureur aan dat de bocht 'zeer gevaarlijk' is nadat Jorge Lorenzo, Stefan Bradl, Maverick Viñales en Tito Rabat allen ten val kwamen in turn 11.
Het is deze week op de kop af veertig jaar geleden dat het album Love Gun van de band Kiss in de platenwinkels verscheen. In deze aflevering van FOK!toen kijken we terug op de totstandkoming van deze fraaie plaat.
Arsenal neemt afscheid van Chris Willock. Het 19-jarige talent heeft een vijfjarig contract getekend bij Benfica. Willock was bij The Gunners in bezit van een aflopend contract en besloot niet te verlengen bij de club uit Engeland. Hierdoor kan de aanvaller transfervrij de overstap maken naar Benfica.
Bij de ploeg uit Portugal heeft Willock een vijfjarig contract getekend, zo meldt Benfica via de officiële kanalen. Bij Arsenal speelde de Engelsman zijn wedstrijden voornamelijk voor Arsenal onder 23. Op 20 september 2016 maakte Willock tijdens het League Cup-duel met Nottingham Forest zijn debuut in het eerste elftal van Arsenal.
Willock stond bij Arsenal bekend als een groot talent, maar slaagde er niet in door te breken in het eerste elftal omdat hij talenten Reiss Nelson en Ainsley Maitland-Niles voor zich moest laten gaan.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar mogelijk illegale banden tussen tabaksfabrikant Japan Tobacco Industries (JTI) en zeker tien studentenverenigingen in Nederland. Een woordvoerder bevestigt dat zaterdag na berichtgeving in Trouw.
JTI zou tegen betaling exclusieve verkoop van de merken Winston en Camel in sigarettenautomaten binnen de muren van studentenverenigingen hebben bedongen. Daarnaast zouden er contracten zijn afgesloten voor verkoop van tabaksproducten op speciale gelegenheden zoals feesten en gala's. Dit soort afspraken zijn wettelijk niet toegestaan en kunnen leiden tot boetes voor overtreders.
De NVWA zegt het onderzoek te zijn gestart na een tip van de Onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Unitas
Volgens de Onderzoeksredactie Tabak hebben hebben onder andere Unitas in Amsterdam en het Rotterdamsch Studenten Corps exclusieve contracten voor tabaksautomaten afgesloten met JTI. De verenigingen willen niet zeggen hoeveel er door JTI is betaald voor de verkoop van sigaretten.
De Onderzoeksredactie Tabak zegt enkele contracten te hebben ingezien en heeft een kopie van het contract van JTI met studentenvereniging Tragos in Maastricht in handen. In dit geval gaat het om een vergoeding van 850 euro voor de exclusieve verkoop van JTI-merken.
De sigarettenfabrikant was niet bereikbaar voor commentaar.
'Tabaksbedrijf betaalde studentenclubs' (Foto: ANP)
Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark wordt zaterdagmiddag de afschaffing van de slavernij herdacht. Het is dit jaar 154 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.
Tijdens de bijeenkomst spreken onder anderen minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en de Amsterdamse loco-burgemeester Simone Kukenheim. Ook is er muziek van zangeres Sabrina Starke en vindt er een minuut stilte plaats. Na de bijeenkomst, die rechtstreeks bij de NOS is te zien, worden kransen gelegd en is er een defilé langs het monument.
Na afloop van de herdenking vindt in het park het Keti Koti Festival plaats, de viering van de afschaffing van de slavernij.
Herdenking afschaffing slavernij in Amsterdam (Foto: ANP)
De enigszins excentrieke medeoprichter van Oculus Rift, Palmer Luckey¸ heeft weer iets opmerkelijks gedaan. Hij steunt de maker van Revive, de programmeur CrossVR voor een bedrag van $2000,- per maand. Met Revive kun je Oculus Rift-games spelen op je HTC Vive. Luckey geeft geen reden voor deze vrijgevigheid.
Luckey raakte in opspraak toen bekend werd dat hij een donatie had gegeven aan een Pro-Trump groep. Onder druk van investeerders vertrok hij bij Facebook. Op Twitter is Luckey verwikkeld in een woordenstrijd met een journalist van Verge over valse aantijgingen hierover. We merken snel genoeg wat de precieze reden is van Luckey’s steun aan CrossVR. Met deze actie maakt hij in ieder geval zijn eerdere uitspraak waar die hij deed in december 2015: “Als klanten een game bij ons kopen, dan interesseert het mij niet of ze [de game] aanpassen om te draaien op wat ze maar willen.” Mocht het project Revive een succes worden, dan betekent het een grote opsteker voor HTC Vive, die nu al een groter aanbod aan VR-games heeft dan Oculus Rift.
Al weken wachten wij op deze dag, de dag dat het besef er is dat de Tour bijna gaat beginnen. Het is dit jaar dan wel een afgrijselijk parcours, maar alsnog mogen we gaan genieten van de renners die drie weken lang over het asfalt gaan dansen. Voor het eerst in een lange tijd is de Tour weer in Duitsland, waar La Grande Boucle begint met een korte tijdrit. De renners mogen zich een weg banen door de straten van Düsseldorf, waar hopelijk een grote mensenmenigte langs de kant staat.
Düsseldorf is een debutant in de Tour, wat niet zo heel gek is aangezien de Tour nog niet bijzonder vaak in Duitsland is geweest. Voor de vierde keer is er een Grand Départ in Duitsland. De eerste keer was in 1965, toen de Tour haar start kende in Köln. Vijftien jaar later kwam de Tour terug naar Duitsland, met een start in Frankfurt. In 1987 was het laatste Duitse Grand Départ, in het toenmalige West-Berlijn. Sindsdien is de Tour nog wel een aantal keer in Duitsland geweest, maar een Tourstart zat er niet in.
Pas na 30 jaar is er weer een Tourstart in Duitsland, het land dat zo'n stroeve relatie heeft met de wielersport. In 2005 was de Ronde van Frankrijk voor het laatst in dit land. Toen eindigde de negende rit in Karlsruhe, die rit zou gewonnen worden door Robbie McEwen. Een dag later vertrok er een rit vanuit Pforzheim en die rit kunnen we ons allemaal nog wel herinneren. Dat was de rit van de millimetersprint tussen Pieter Weening en Andreas Klöden, gewonnen door die eerste.
Rond die tijd begon men in Duitsland wel genoeg te krijgen van alle dopingperikelen waar de sport mee te maken had. Het escaleerde volledig toen Patrik Sinkewitz in 2007, tijdens de Tour, werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. De ARD en ZDF staakten hun uitzendingen en kwamen ook in de jaren daarna niet terug. De hypocriete Duitsers, die graag atletiek en voetbal uitzenden, vonden dat het maar eens afgelopen moest zijn met dat vuile wielrennen.
Ondertussen hebben ze gelukkig door dat ze totale idioten zijn geweest en wordt er weer aandacht besteed aan de Tour. Daarom hebben we nu dus ook weer een Tourstart in Duitsland. De opkomst van enkele nieuwe Duitse talenten en de wetenschap dat andere sporten ook bepaald niet brandschoon zijn hebben ervoor gezorgd dat de relatie tussen Duitsland en de wielersport langzaam weer aan het herstellen is.
Deze Tourstart in Duitsland moet ervoor zorgen dat het enthousiasme van de Duitse wielervolgers weer volledig aangewakkerd wordt. Daarnaast moeten er nieuwe liefhebbers gevonden worden. Dat zou zomaar kunnen, met een start in een van de dichtsbevolkte gebieden van Duitsland. Vooral als een van de grote kanshebbers tijdens deze eerste rit een Duitser is.
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
De startplaats
Düsseldorf is een stad met 630.000 inwoners in Nordrhein-Westfalen. Het is de zevende stad van Duitsland en het is ook meteen de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen. De stad ligt aan de rand van het Ruhrgebied en maakt deel uit van het Metropoolgebied Rijn-Ruhr. Met meer dan 10 miljoen inwoners is dit gebied het dichtsbevolkte deel van Duitsland en economisch gezien is het een van de belangrijkste centra van dit land. Het is vooral een oneindig groot industriegebied, zoals iedere lezer wel zal weten.
Düsseldorf ontleent haar naam aan het kleine riviertje de Düssel, dat hier uitmondt in de Rijn. Het is een behoorlijk moderne stad, met name omdat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog nogal wat bommen en granaten door de lucht hebben gevlogen. De Duitse schobbejakken maakten er in heel Duitsland een potje van, maar in Düsseldorf waren de toestanden al helemaal mensonterend. Daar werd dus korte metten mee gemaakt. Met als gevolg dat er weinig historische pracht en praal over is in Düsseldorf.
Er staan nog wat monumentale panden overeind, waaronder een opvallende kerk met een gedraaide toren, maar de meeste blikvangers van de stad zijn toch relatief nieuw. Aan de rand van het stadscentrum, bij de oevers van de Rijn, kom je ook nog een oude stadstoren tegen. In het centrum en langs de Rijn is het prima toeven. Langs de Rijn heb je ook een goed uitzicht over veel van de moderne architectuur die de stad te bieden heeft, waaronder ook de Rheinturm, een gigantische zendmast die ook dienst doet als toeristische attractie.
Van oudsher is Düsseldorf een belangrijk centrum voor de schilderkunst en kunst in het algemeen. Logischerwijs zijn er een aantal musea te vinden in de stad, die tijdens deze tijdrit ook gepasseerd zullen worden. Ook op het gebied van muziek is Düsseldorf niet te onderschatten. Het wanstaltige en lachwekkende Eurovisie Songfestival werd hier in 2011 georganiseerd, in het stadion van de lokale voetbalclub. Deze kermiskoers onder de festivals werd gewonnen door Azerbeidzjan, Nederland was in de halve finales al kansloos als laatste geëindigd, want wij hadden toen een paar van die inteeltvissers uit Volendam gestuurd.
Enfin, over naar de echte muziek. In Düsseldorf werd een van de beste Duitse zangers ooit geboren, niemand minder dan Heino. Daarnaast werd in deze stad Kraftwerk opgericht, een band met een niet te onderschatten invloed op alle moderne elektronische muziek. Na de tijdrit is er ook nog een optreden van Kraftwerk, waarbij hun Tour de France Soundtrack ongetwijfeld aan bod zullen komen.
De huisband van Düsseldorf is Die Toten Hosen, een van de grotere Duitse bands op het gebied van rock en punk, met een nummer dat op een dag zoals deze zeer zeker van toepassing is. An tagen wie diesen, wünscht man sich Unendlichkeit, jawel. De Tour gaat beginnen, en dat mag wel eeuwig duren.
De Sint Lambertus-kerk in Düsseldorf (Foto: WikiCommons/Till Niermann)
An Tagen wie Diesen! (Bron: YouTube)
De route
Voor het schrijven van deze voorbeschouwingen maak ik altijd veelvuldig gebruik van Google Streetview. Het angstzweet brak mij dan ook uit toen bekend werd dat de Tour naar Duitsland zou gaan. Duitsland is namelijk een nogal apart land, waar men bijzonder veel waarde hecht aan privacy. Dit heeft ervoor gezorgd dat Google nooit veel moeite heeft gedaan om Duitsland in kaart te brengen. Hoewel tot mijn grote vreugde enkele grote Duitse steden wel nog in kaart gebracht zijn, zij het dat men daar na 2009 ook mee gestopt is.
Enfin, Düsseldorf is een van die steden en daardoor zal ik dan toch in staat zijn om deze eerste rit van de Tour op een adequate manier te beschrijven. Tenzij ze na 2009 nog veel werkzaamheden hebben verricht in de straten van Düsseldorf, wat je in Duitsland ook nooit helemaal kan uitsluiten.
De Tour begint in ieder geval op een brede straat, bij een bushalte, in de buurt van een grote parkeerplaats van de Messe van Düsseldorf. We bevinden ons in de nabijheid van deze grote beurs en gaan in de eerste meters van de rit fietsen langs het congrescentrum van Düsseldorf. Aan de andere kant van dit congrescentrum ligt de finish, maar de renners moeten eerst nog een rondje gaan rijden voor ze die finish bereiken.
Na 400 meter is het tijd voor de eerste bocht van de Tour, de renners slaan linksaf en komen op een gesplitste weg terecht. Over deze brede weg wordt eerst richting het zuiden gereden en later komt men hier weer terug, om dan aan de andere kant van de weg richting de finish te rijden.
De weg waar we nu over rijden heet de Rotterdamer Straße en dat is natuurlijk een ode aan niemand minder dan Jos van Emden. Als Schiedammer heeft hij uiteraard ook een connectie met Rotterdam en deze straat zal hem extra motiveren om nog harder te trappen. 1,5 kilometer fietst men over deze kaarsrechte Rotterdamer Straße, langs de oevers van de Rijn. Ze passeren de bescheiden jachthaven van Düsseldorf en rijden dan onder een viaduct voor.
De jachthaven van Düsseldorf (Foto: Panoramio)
Na dit viaduct bevinden we ons op de Cecilienallee. De weg is nog steeds gesplitst, want ook deze straat gaan de renners over een aantal kilometer in tegengestelde richting afwerken. Over de Cecilienallee gaat het twee kilometer zo goed als rechtdoor. Ondertussen passeert men het Museum Kunstpalast, waar schilderijen en beeldhouwwerken te zien zijn, uit de periode tussen de middeleeuwen en de 21e eeuw. Buitengewoon interessant.
Na vier kilometer op de fiets, met nog 10 kilometer te gaan, hoeft er pas voor het eerst echt serieus gestuurd te worden. Net voorbij het museum is er een redelijk makkelijke bocht naar links en daarna fietsen de coureurs tussen de concertzaal van Düsseldorf en de tuin van het museum door. Deze weg loopt een beetje omhoog, want we zijn richting een brug aan het fietsen. Voor de renners de brug bereiken volgt er een scherpe, terugdraaiende bocht naar rechts. Daarna rijden de renners over de brug en passeren ze dus de Rijn.
Het gaat bijna een kilometer lang rechtdoor, het is dus een behoorlijk bruggetje. De wind kan hier tevens z'n rol spelen, het terrein is uiteraard bijzonder open. In de eerste en ook laatste kilometers van de rit speelt dit minder, daar is vooral veel beschutting te vinden. Na de brug volgt er meteen een bocht naar rechts, kort daarop gevolgd door een tweede bocht naar rechts.
De renners rijden dan onder de brug door, waar ze net overheen reden. Het gaat 800 meter lang zo goed als rechtdoor, tot men bijna in de buurt is van de volgende brug. Er volgt een redelijk scherpe bocht naar links en daarna begint de weg weer lichtjes omhoog te lopen. De renners rijden weer over de Rijn en hebben nu uitzicht over de skyline van Düsseldorf.
De skyline van Düsseldorf (Foto: Panoramio)
Het gaat een kilometer lang rechtdoor over de brug. Na deze brug, de Rheinkniebrücke, pakken de renners de afrit aan de linkerkant. Het loopt een beetje naar beneden en na een tijdje is er een lopende bocht naar links. Kort daarna is er weer een lopende bocht naar rechts, met als enige hindernis een aantal tramrails.
We bevinden ons nu op de Haroldstraße en hier gaat het een halve kilometer rechtdoor, tot op zes kilometer van de streep. Een scherpe bocht naar rechts volgt en vlak daarna passeren de coureurs het tussentijdse meetpunt. Na een kilometer of acht wordt de eerste balans dus opgemaakt. We bevinden ons nu op de Königsallee, aan de rand van het winkelcentrum van de stad. Deze straat schijnt een van de luxere en exclusievere winkelstraten van Düsseldorf te zijn.
Langs het mooie stadskanaal gaat het een halve kilometer rechtdoor, waarna een vrij scherpe bocht naar links volgt, met 200 meter verderop een makkelijkere bocht naar rechts. Enige obstakel in die bocht is dat er weer wat tramrails liggen. De Tour kennende zal dat wel allemaal netjes afgedekt of gevuld worden, dus ook dat mag geen problemen opleveren.
Het gaat nu weer een halve kilometer rechtdoor, terwijl de renners onderweg de mooie Ratinger Tor passeren. Na dit stuk rechtdoor is er een lastige bocht naar links, waar de weg ook wat smaller wordt. Dit is zo'n beetje de laatste moeilijkheid van de rit. Even verderop is er een makkelijke bocht naar rechts en dan zijn we weer zo'n beetje uit bij het punt waar we eerst waren, in de buurt van het Museum Kunstpalast. Bij de eerste passage van dit museum reden de renners over de brug heen, nu gaan ze onder die brug door.
Het is nu nog vier kilometer tot de streep en deze kilometers zijn bekend, alleen worden ze nu in tegengestelde richting afgewerkt. Het gaat tot de finish bijna volledig rechtdoor, langs de oevers van de Rijn. Over de Cecilienallee en de Rotterdamer Straße terug naar de Düsseldorfer Messe en meer in het bijzonder het lokale congrescentrum.
Pas in de laatste 200 meter van de rit komen de erkende hardrijders op onbekend terrein terecht. Ze slaan niet linksaf richting de Stockumer Straße, maar gaan rechtdoor en blijven over de Rotterdamer Straße rijden. Voor de deur van het CCD Congress Center en langs de Rijn eindigt deze eerste rit.
Het Düsseldorfse congrescentrum (Foto: WikiCommons)
De finishplaats
Het CCD Congress Center Düsseldorf is een van de grootste congrescentra van Duitsland, met in allerlei verschillende zalen tot wel 6000 m² oppervlakte en ruimte voor minstens 7200 bezoekers. Net groot genoeg voor de Tourkaravaan dus. Het congrescentrum maakt onderdeel uit van de Messe Düsseldorf, een bijzonder grote beurs waar het hele jaar door allerlei evenementen worden georganiseerd. Het terrein is gigantisch, met talloze gebouwen, parkeerplaatsen en ook het stadion van de lokale voetbalclub. De Esprit Arena biedt plaats aan 54.000 toeschouwers en wordt bespeeld door het eeuwig onderpresterende Fortuna Düsseldorf.
Messe Düsseldorf is een van de grootste in deze branche, met wereldwijd een omzet van meer dan 400 miljoen euro. Jaarlijks komen er meer dan één miljoen mensen af op de verschillende beursen die georganiseerd worden in Düsseldorf. Zo heb je bijvoorbeeld boot Düsseldorf, een beurs waar je alles kan vinden over boten en watersporten. Verdomd interessant natuurlijk. De lokale specialiteiten zijn blijkbaar machines, handel, medicijnen en gezondheid, mode en lifestyle en vrije tijd. Ze hebben dus overal kaas van gegeten in Düsseldorf.
Een beurs over mode kan natuurlijk ook niet ontbreken, want naar het schijnt is Düsseldorf de Duitse hoofdstad van de fashion. De bijnaam van Düsseldorf zou 'klein Parijs' zijn, volgens het roadbook. Prima, ik vind alles best. De Messe heeft alleen weinig weg van Parijs, als we heel eerlijk zijn is het vooral een bundeling van de meest spuuglelijke gebouwen die je verzonnen kan krijgen. De rest van de stad is nog wel redelijk, dat scheelt. Er zijn in dit deel van Duitsland lelijkere plaatsen te vinden.
De Messe in Düsseldorf (Foto: WikiCommons)
Weer & TV
De kans is aanwezig dat het tijdens deze tijdrit flink zal regenen, in de straten van Düsseldorf. Het enige voordeel voor de renners is dan weer dat de tijdrit pas relatief laat begint en de regen vooral in het begin van de middag wordt verwacht. Volgens de laatste weersvoorspellingen zal het rond 12 uur 's middags ophouden met regenen en daarna is de kans aanwezig dat het de hele middag droog blijft. Warm zal het hoe dan ook niet zijn, veel meer dan 17 graden wordt niet verwacht. Er zal ook wat wind zijn, wat tijdens deze tijdrit wel een rolletje kan spelen, aangezien de wind op een aantal plaatsen vrij baan heeft.
De eerste renner die vertrekt is de jongste renner die deelneemt aan deze Tour. De talentvolle Elie Gesbert bijt het spits af om 15:15. Eén minuut na hem vertrekt de eerste Nederlander, Marco Minnaard van Wanty. De laatste die vertrekt is natuurlijk de winnaar van vorig jaar, Chris Froome. Om 18:31 vertrekt hij en naar verwachting weten we iets meer dan een kwartier daarna wie deze tijdrit heeft gewonnen. Vanwege de voorspelde regen starten bijna alle kanshebbers op de zege behoorlijk laat, in de hoop dat het in de namiddag niet meer regent en het parcours opdroogt.
We kunnen deze tijdrit volledig live volgen, zonder reclame! Na de barre weken tijdens de Giro, met de talloze reclames en het waardeloze commentaar, kunnen we nu weer genieten van Sporza. Michel Wuyts en José de Cauwer mogen onze harten drie weken lang sneller doen kloppen en daar beginnen ze zaterdagmiddag rond 15:10 mee. De NOS zal het vast ook uitzenden, maar daar kijken alleen maar hansworsten naar.
Favorieten & voorspelling
Het parcours van de tijdrit is niet echt ingewikkeld te noemen. Dit is dus een tijdrit voor de specialisten, die op de grote molen veel meters kunnen maken. Voor de sprinters zal het net te lang zijn en voor de liefhebbers van lange tijdritten te kort, maar er zijn nog genoeg renners over die wel van zulke afstanden houden. Het gebrek aan lastige bochten en hoogtemeters maakt dat dit een enorm snelle tijdrit gaat worden. Omdat bijna alle kanshebbers laat starten zal het vrij lang duren voor het echt spannend wordt, maar het kan wel een interessant einde worden.
Aan het begin starten weinig interessante renners, in het eerste uur is eigenlijk alleen Bevin interessant. Hij start om 16:02 en zou zomaar een tijdje bovenaan kunnen staan. Om 16:40 en 16:42 starten Jesus Herrada en Vasil Kiryienka, dat zijn renners die op een goede dag ook zomaar een acceptabele tijdrit kunnen rijden. Om 17:04 start Kwiatkowski, voor hem geldt hetzelfde. De eerste echte favoriet komt pas om 17:24, Spaans kampioen tijdrijden Jonathan Castroviejo staat dan aan het vertrek. Normaliter eindigt hij minstens in de top 10, hij zal in ieder geval een goede richttijd neer gaan zetten.
De Duitsers zullen tijdens deze tijdrit extra gemotiveerd zijn, dus kan het ook de moeite lonen om Nils Politt in de gaten te houden. De man uit Köln, niet ver van hier, start om 17:36. Om 17:45 start Fabio Felline en als die jongen goede benen heeft kan hij hier ook hoge ogen gooien. Eén minuut na hem start een andere Duitser die we in de gaten moeten houden, Jasha Sütterlin. De Duitser met de lelijke oorbellen en tatoeages begint steeds sterker te rijden en zal hebben toegeleefd naar deze tijdrit.
Onze grootste troef start om 17:54. De winnaar van de slotrit in de Giro, Jos van Emden, staat dan op het startpodium. Djos heeft het niet zo goed aangepakt na de Giro, door te snel weer te gaan trainen, maar alsnog moet het voor hem mogelijk zijn om 14 kilometer obsceen hard te rijden. Richie Porte, die de komende weken lachwekkend hard gaat rijden, start om 18:06. Tien minuten later is het dan de beurt aan Primoz Roglic, iedereens favoriete schansspringer.
Michael Matthews start om 18:18 en de Duitse favoriet én wereldkampioen tijdrijden, Tony Martin, start twee minuten na hem. Na Tony Martin starten er nog maar 11 renners, maar dat zijn bijna allemaal interessante renners. Bodnar, Kittel, Cummings, Durbridge, Küng en natuurlijk Froome. Het venijn zit in de staart.
1. Roglic. De Roog gaat iedereen helemaal de moeder schroeien. Deze Sloveense ex-schansspringer is dit jaar door niemand te stuiten. Hij won al drie tijdritten en het bijzondere is dat hij iedere afstand lijkt aan te kunnen. Van prologen tot ellenlange tijdritten, hij eindigt altijd vooraan. Hij liet in de Ster ZLM Toer, vlak voor de Tour, al zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Vorig jaar won hij zelfs een tijdrit in de Giro, terwijl toen niet eens alles goed ging. Door de afwezigheid van Rohan Dennis is Rogla de grootste kanshebber op geel en daarmee zou de Tour van Lotto Djumbo meteen geslaagd zijn.
2. Küng. Deze jonge Zwitser is al het hele jaar bezig met deze tijdrit. Bij zijn ploeg hebben ze ook volledig vertrouwen in hem, want ze laten zelfs Dennis thuis. Het is een bijzondere keuze van de ploeg, want kijkend naar de resultaten is Dennis veel beter. Ook recent, in de Ronde van Zwitserland, was Dennis twee keer duidelijk sneller dan Küng. Toch deed Küng het niet slecht, want hij werd wel twee keer tweede. Daarna won hij zijn eerste tijdrit bij de profs, tijdens het nationaal kampioenschap tijdrijden in Zwitserland. De concurrentie was daar niet bijzonder sterk, maar je moet het toch nog even doen. Aangezien hij al maanden aan het toewerken is naar deze tijdrit kun je verwachten dat hij hier in een vorm aan de start gaat verschijnen die hij nog nooit heeft gehad. Bovendien zijn de BMC's sowieso aan het vliegen in de tijdritten, de laatste tijd. Een gevaarlijke klant. De witte trui lijkt hem in ieder geval alvast niet te kunnen ontgaan.
3. Martin. We zijn in Duitsland, dus gaan alle Duitsers schroeien. De verwachting van veel mensen is dat Martin als wereldkampioen ook meteen even deze tijdrit gaat winnen, maar dat lijkt me geen uitgemaakte zaak. Martin is namelijk niet bijzonder goed bezig dit jaar. Hij werd afgelopen week wel Duits kampioen tijdrijden, maar verder won hij nog geen tijdrit. Drie keer tweede, dus heel slecht is het ook weer niet, maar om de grote favoriet te zijn moet je toch wel ergens afgetekend hebben gewonnen. In de Algarve verloor hij van Castroviejo, in de Baloise Belgium Tour van godbetert Matthias Brändle en in de Dauphiné van Porte. Een overwinning van de Oost-Duitser zou dus een verrassing zijn.
4. Castroviejo. Recent voor de derde keer Spaans kampioen tijdrijden geworden en heeft dit jaar nog een tijdrit gewonnen, in de Algarve. Heeft verder nog wel wat goede tijdritten gereden, maar ook een paar minder overtuigende. Toch heb ik nog steeds alle vertrouwen in Castro. Winnen gaat lastig worden, maar dat hij ergens vooraan eindigt is een zekerheidje.
5. Van Emden. Arme Jos, te snel weer gaan trainen na de Giro. Eerst natuurlijk de barbecue aangeslingerd en een paar kratten Oettinger achterover gemept, maar daarna met de alcohol in de poten nog op de fiets gestapt. Dat was geen goed idee, het lichaam is niet helemaal hersteld. Zoals Jos in de afgelopen weken al 100 keer heeft gezegd voelen zijn benen niet zoals ze moeten voelen. Eigenlijk is het vreemd dat hij hier aan de start staat, want om het goed te doen in de Tour moet je toch wel fit zijn. De kans dat hij Parijs haalt is niet zo groot, maar een goed resultaat tijdens deze tijdrit behoort wel tot de mogelijkheden. Van Emden is namelijk een liefhebber van tijdritten met deze afstand. Niet te kort, niet te lang. Perfect voor Jos. Op het Nederlands kampioenschap tijdrijden was hij ook de snelste bij het eerste meetpunt. Die tijdrit duurde uiteindelijk veel te lang en hij blies zich op, maar in het eerste deel kon hij dus verdomd hard rijden. Als hij dat nu weer uit de benen kan persen eindigt hij hier ook vooraan. Zo goed als tijdens de Giro zal het alleen niet worden, maar gelukkig hebben we de beelden nog.
De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl krijgt zaterdag als eerste een Europese staatsbegrafenis. In het Europese parlement in Straatsburg spreken onder anderen Angela Merkel, de Amerikaanse oud-president en goede vriend Bill Clinton en de Franse president Emmanuel Macron. Namens Nederland is premier Mark Rutte aanwezig. Kohl zal zijn opgebaard in een kist die wordt bedekt met de Europese vlag.
Na de Europese staatsbegrafenis wordt het lichaam van de CDU-voorman per helikopter naar zijn woonplaats Ludwigshafen gevlogen, om daarna via de Rijn naar Speyer te varen.
's Avonds vindt in de Dom voor genodigden een mis plaats, die voor het grote publiek buiten op beeldschermen is te volgen. Daarna wordt Kohl onder militaire begeleiding naar zijn laatste rustplaats gebracht. De begrafenis zelf vindt in familiekring plaats.
Kohl krijgt eerste Europese staatsbegrafenis (Foto: ANP)
Zo'n 2500 mensen in de Duitse stad Frankfurt moesten vóór zaterdagochtend geëvacueerd zijn, omdat een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing werd gebracht. Volgens de politie is alles volgens plan verlopen.
De bom van zo'n 500 kilo werd vrijdag gevonden tijdens bouwwerkzaamheden in het stadsdeel Schwanheim in het westen van Frankfurt. In de buurt moesten onder andere drie hotels worden ontruimd. Daarnaast werd ook de A5 afgesloten. Rond 4.30 uur mochten de eerste mensen weer naar huis.
Een woordvoerster van de politie sprak haar dank uit dat iedereen zo goed meewerkte.
Duizenden mensen geëvacueerd voor bom WOII (Foto: ANP)
Dertien bedrijven, bij elkaar goed voor 730 banen, hebben de overstap van Londen naar Nederland gemaakt, sinds het Verenigd Koninkrijk bekendmaakte de EU te verlaten. Minister Henk Kamp van Economische Zaken bevestigt zaterdag in de Volkskrant de komst van Britse, Amerikaanse en Aziatische ondernemingen in de financiële sector, ICT en energie.
"Voortdurend melden in Nederland geïnteresseerde buitenlandse bedrijven zich bij ons", zegt hij. "We schrijven hier op het ministerie het ene na het andere bidbook om die bedrijven te laten zien wat de kracht van Nederland is."
Ondanks de interesse heeft Nederland ook een beperking voor financiële instellingen om hun Europese hoofdkantoor hier te vestigen, stelt Kamp. Volgens de minister is het bonusplafond van 20 procent een "reëel probleem", waar in andere EU-landen een bonus tot 100 procent van het jaarsalaris is toegestaan.
Voor Nederland staat er veel op het spel tijdens de onderhandelingen over de 'Brexit', laat Kamp weten. "Bijna 10 procent van onze export gaat naar het Verenigd Koninkrijk en we hebben daar bovendien enorm geïnvesteerd: 450 miljard euro."
Echt blij kan hij daarom niet zijn. "Ik heb geen enkel enthousiasme voor de Brexit. Het levert ons kansen op, maar ik had al die kansen liever niet gehad." Dat is ook de reden waarom Nederland niet actief gaat lobbyen om de bedrijven hierheen te krijgen. "Het is toch profiteren van andermans ellende."
Kamp hoopt dat de onderhandelingen met het land voorspoedig voorlopen. "Ik wil graag op zo'n min mogelijk ingewikkelde manier handel met de Britten blijven drijven. Maar andere EU-landen hebben heel andere belangen."
Dertien bedrijven komen over uit Londen (Foto: ANP)
Helga van Leur heeft vrijdagavond na haar laatste weerbericht naar de zakdoeken moeten grijpen. Na twintig jaar nam ze afscheid als weervrouw van het RTL Nieuws.
"Ik ben voorbereid", zei ze terwijl ze een zakdoekje uit haar jurk trok. "Dag!" Helga nam afscheid met een weerbericht waarin haar "meest favoriete dingen" waren verwerkt. Toen ze zag dat haar collega's 'We Love Helga' op de weerkaart hadden gezet, moest ze lachen.
Na het doornemen van de weersverwachting was het tijd voor "het moment waar ik niet naar uitgekeken heb, maar toch even doorheen moet". "Ik ben zeer vereerd dat ik de afgelopen twintig jaar bij u in de huiskamer mocht komen om over het weer te praten", zei Helga tegen de kijkers, voordat ze vooruitblikte op het weer van de komende twintig jaar. "Het was mij een waar genoegen en tot weerziens."
Emotioneel wrak
In RTL Boulevard zei Helga al vreselijk tegen haar laatste weerbericht op te zien. "Ik hou er niet van in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ik ben een emotioneel wrak vandaag, ik ben niet toerekeningsvatbaar."
De weervrouw, die meer lezingen wil gaan geven over de psychologie van klimaat en duurzaamheid, is bedolven onder reacties van kijkers. "Het lijkt wel of nu iedereen z'n hart lucht en dat is wel heftig. Voelt eigenlijk als een soort begrafenis maar ik ben er nog bij, ik ben blij dat ik daar nog even van kan genieten."
Heel hard huilen
Eerder vrijdagavond nam Helga al afscheid van Editie NL. "Dankzij de mensen thuis en de inzenders van weerfoto's kan ik iets extra moois maken van het weer", zei ze nadat ze de kijkers had bedankt. "En jullie bedankt voor het teamwork", zei ze tegen haar collega's. "Als ik hier alleen sta, dan is er geen bal aan."
Helga vroeg de kijkers ook naar haar allerlaatste weerbericht te kijken. "Dan hoef ik maar één keer heel hard te huilen."
Helga houdt het net droog bij afscheid (Foto: BuzzE)
Juli zonnebrand wenst de man op 't land.
Goedemorgen!
Het heeft vannacht lekker geregend. Helaas regent het vanmorgen nog steeds... Gelukkig wordt het vanmiddag als het goed is vanuit het noordwesten droog en zou de zon door moeten komen. Langs de kust wordt het vanmiddag 17 graden, in de rest van het land 20.
De komende dagen droger weer en wat hogere temperaturen.
Zon op / onder / zonkracht |
|
Zon op: |
05:24 |
Zon onder: |
22:03 |
Zonkracht: |
7/3 |
Orang-oetans in de Apenheul (Foto: Disbatch)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
57 jaar nadat de eerste is neergezet, zijn zaterdag alle ongeveer 3300 praatpalen langs de snelwegen buiten werking gesteld. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn de gele palen volgens de ANWB overbodig geworden.
Dit weekend wordt er een hoes over alle palen geplaatst om aan te geven dat ze niet meer werken. Het zal drie maanden duren voordat ze allemaal zijn weggehaald. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers een opgeladen mobiele telefoon mee te nemen om zo nodig hulp te kunnen inschakelen.
De praatpalen van Rijkswaterstaat krijgen een nieuwe bestemming. Ecoleon, het bedrijf achter de herbestemming, verandert de praatpalen in laadpalen voor elektrische auto's en fietsen, informatiepalen in de openbare ruimte en openbare watertappunten. De nieuwe palen blijven er grotendeels nog wel uitzien als de oude praatpalen.
Voor liefhebbers stelden Dienst Domeinen en Ecoleon samen zeshonderd exemplaren beschikbaar voor verkoop. Een praatpaal kost 299 euro. Helaas zijn ze inmiddels uitverkocht.
Gele praatpalen langs snelweg verleden tijd (Foto: ANP)
De familie van de 78-jarige man die omkwam bij een auto-ongeluk heeft vrijdag een aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse tennisster Venus Williams die bij het incident was betrokken. Williams wordt van nalatigheid beticht.
Op 9 juni kwam de SUV van de tennisster in botsing met een kleinere auto, vlak bij haar huis in Palm Beach Gardens in Florida. De bijrijder van die auto overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens de politie lag de schuld bij Williams die geen voorrang verleende op een kruising.
In de aanklacht staat dat Williams "onachtzaam en roekeloos" reed. Op het moment van het ongeluk had de SUV volgens het politierapport een snelheid zo'n acht kilometer per uur.
De 37-jarige tennisster sprak eerder al via haar advocaat haar "diepste condoleances"uit aan de familie.
Familie slachtoffer klaagt Venus Williams aan (Foto: ANP)
Expats in Nederland klagen dat zij nergens terecht kunnen met hun geleerde Nederlands. Nederlanders zouden snel overstappen op het Engels waardoor de nieuwkomers geen kans krijgen om de taal te oefenen. Om het bewustzijn onder Nederlanders hierover te vergroten, wordt zaterdag een 'Spreek Nederlands Dag' georganiseerd.
Initiatiefnemer voor de dag is Direct Dutch Institute, aanbieder van taalcursussen Nederlands. Volgens de organisatie willen veel expats de Nederlandse cultuur leren kennen, waarvoor ze taalkennis nodig hebben. De 'Spreek Nederlands Dag' wordt ondersteund door de Nederlandse Taalunie en wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden.
Zaterdag verzamelen tientallen expats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag waar ze een opfriscursus Nederlands krijgen. Vervolgens gaan ze in groepjes de binnenstad in om de bewustwording onder Nederlanders te vergroten. "Het doel is om zoveel mogelijk Nederlands te spreken. Met elkaar en met de obers in een café of restaurant. Ondertussen houden we de score bij: is de ober geduldig en blijft hij Nederlands met je spreken? Zelfs als het druk is? Aan het einde van de dag reiken we een trofee uit aan het meest geduldige ober-team", aldus het instituut.
Als antwoord op klachten van expats geeft het instituut buttons uit met daarop 'spreek Nederlands met mij'. Daar zijn er in de afgelopen vier jaar al zo´n 20.000 van opgespeld.
Volgens Emi Kashiwara van iamexpat.nl hangt de taalkwestie vooral af van de gemeenschap waarin de expat zich bevindt. In Amsterdam bijvoorbeeld spreken de meeste mensen wel Engels en schakelen ze voor het gemak om naar het Engels. Expats die bij Nederlandse bedrijven werken, ervaren de frustratie juist andersom. Daar gaat alles in het Nederlands, vaak zonder moeite te nemen voor vertaling. "Nederlanders raken vaak gefrustreerd als ze niet makkelijk kunnen communiceren", zegt Kashiwara.
Doorgaans wonen expats twee tot vier jaar in Nederland, zijn hoogopgeleid en verdienen veel geld. Volgens de meest recente cijfers zijn er bijna een half miljoen expats in Nederland.
'Expats hebben niets aan hun Nederlands' (Foto: ANP)
22-jarigen hebben vanaf deze zaterdag recht op het algemene minimumloon. De grens voor het minimumjeugdloon wordt deze dag verlaagd naar 21 jaar.
De jongvolwassenenafdeling bij de vakbond FNV spreekt over een historisch moment. Volgens FNV Young & United kan het jongeren soms wel 250 euro per maand extra opleveren.
Het wettelijk minimumloon stijgt op 1 juli van 1.551,60 naar 1.565,40 euro bruto per maand. Daardoor worden ook uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon aangepast, zoals de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW.
Algemene minimumloon ook voor 22-jarigen (Foto: ANP)
PEKING (ANP/DPA) - De EU en de Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit tegenover China over de medische behandeling van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Volgens de EU en de VS moet Liu de mogelijkheid worden geboden om in het buitenland hulp te krijgen.
Liu wordt behandeld voor een vergevorderde vorm van leverkanker. Maandag werd bekend dat de mensenrechtenactivist die in 2009 werd veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf naar het ziekenhuis is overgebracht. Daar wordt hij sindsdien bewaakt.
De EU en de VS vinden dat Liu het recht heeft op een behandeling in het buitenland. Of in ieder geval ergens waar hij zelf voor heeft gekozen, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini vrijdagavond. China liet weten dat Liu te ziek was om te vervoeren, meldt CNN.
De mensenrechtenactivist werd veroordeeld voor 'aanzetten tot omverwerping van de staat'. Hij had meegeschreven aan een petitie voor politieke hervorming in China.
EU en VS bezorgd over behandeling Liu Xiaobo (Foto: ANP)
De finale van het WTA-tennistoernooi in het Britse Eastbourne gaat tussen Caroline Wozniacki en Karolina Pliskova. Het thuispubliek had met twee halvefinalistes hoop op een finaleplek, maar dat zat er niet in. De Deense Wozniacki, winnares van het toernooi in 2009, stuurde de Britse Heather Watson weer terug richting de kleedkamers: 6-2, 3-6, 7-5.
De andere Britse, Johanna Konta, kwam daar niet eens uit. Donderdag won ze van Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko en de mondiale nummer één, Angelique Kerber, maar aan het slot van het duel tussen Kerber gleed Konta onderuit. Ze maakte de wedstrijd af, maar liep een rugblessure op en kon tegen Pliskova niet meer aan de partij beginnen, waardoor de Tsjechische de finale haalde.
Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Eastbourne. De Serviër hoopt op het Britse gras zijn eerste grastitel buiten Wimbledon te winnen. De jonge Rus Daniil Medvedev kon hem in elk geval niet stoppen in de halve finales: 6-4, 6-4.
Gaël Monfils wist de andere halve finale te winnen na een pittig duel met landgenoot Richard Gasquet. Monfils won de eerste set nog vrij simpel, maar na een tiebreak trok Gasquet de stand gelijk. Monfils was in de beslissende set de sterkere in de tiebreak en plaatste zich zo voor de finale: 6-2, 6-7 (7), 7-6 (4).
Tennisser Yuichi Sugita heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van een ATP-toernooi.
De 28-jarige Japanner stond in het Turkse Antalya al voor het eerst in de halve eindstrijd en daarin zag hij Marcos Baghdatis in de derde set, bij een 4-1 stand voor Sugita, opgeven.
De Japanner neemt het in de finale op het Turkse gras op tegen Adrian Mannarino. De Fransman speelde zich soepel langs Andreas Seppi uit Italië, die met 6-4, 6-4 het onderspit dolf.
De Duitse voetballers hebben zich vrijdagavond gekroond tot winnaars van het EK onder 21. De ploeg won de finale met 1-0 van Spanje.
Spanje begon goed aan het duel met Duitsland. Het elftal beschikte over het meestal balbezit en drukte Duitsland naar achteren, maar grote mogelijkheden bleven uit. Mogelijkheden kwamen er wel voor Duitsland. Terwijl de Spanjaarden de bal rond lieten gaan, waren de Duitsers het meest gevaarlijk.
Via Max Meyer leek de ploeg op voorsprong te komen, maar de middenvelder kopte vanuit een moeilijke hoek op de paal. Niet veel later was het Maximilian Arnold die met een afstandsschot dicht bij een treffer was, maar zijn inzet verdween vlak naast de kruising.
De Duitsers bleven aanzetten en kwamen na veertig minuten spelen terecht op voorsprong via Mitchell Weister. De middenvelder opende op aangeven van Jeremy Toljan met een fraaie kopbal de score.
Hierdoor vertrokken beide ploegen met een stand van 1-0 richting de kleedkamers en wist Spanje dat het de tweede helft aan de bak moest om een goed resultaat te behalen. Dat leek het elftal zich te realiseren, want het kwam sterk uit de kleedkamer.
Er werd meer naar voren gevoetbald en het werd steeds drukker voor het doel van Julian Pollersbeck. De doelman liet zien bij de les te zijn en voorkwam dat Spanje op gelijke hoogte kwam. Het elftal kreeg via Saúl en Gerard Deulofeu en paar goede mogelijkheden, maar Pollersbeck bracht goed redding.
Spanje bleef aanzetten en de gelijkmaker hing in de lucht, maar Duitsland hield stand en slaagde erin de 1-0 stand over de streep te trekken. Hierdoor sluiten de Duitsers het Europese toernooi als winnaar af.
Nu de Tour de France van start gaat kan er natuurlijk ook weer goed geld ingezet worden. Zoals wel vaker nemen we een kijkje bij de bookmakers om te zien waarmee je je geld kunt verveelvoudigen, of hoe je het, als je het niet zo goed doet, door het toilet kunt spoelen.
De voornaamste vraag mag duidelijk zijn: wie wint de Tour? Met maximaal 2,5 keer de inzet is drievoudig winnaar Chris Froome de favoriet, maar de in supervorm verkerende Richie Porte zit hem met 3,5 keer de inzet op de hielen. Met een notering van iets minder dan negen verwacht men dat alleen Nairo Quintana mogelijk in de buurt kan blijven, de rest zit al aanzienlijk verder weg bij de wedkantoren. Als Primoz Roglic namens LottoNL-Jumbo voor een stunt zorgt kun je tot wel 750 keer je inzet terugkrijgen, altijd leuk.
De noteringen voor de gele trui
Chris Froome |
2,3 - 2,5 |
Richie Porte |
3 - 3,5 |
Nairo Quintana |
7,5 - 9 |
Fabio Aru |
15 - 19 |
Alberto Contador |
15 - 19 |
Alejandro Valverde |
15 - 23 |
Romain Bardet |
20 - 25 |
Jakob Fuglsang |
25 - 30 |
Johan Esteban Chaves |
50 - 70 |
Rafal Majka |
60 - 100 |
Thibaut Pinot |
100 - 200 |
Simon Yates |
100 - 200 |
Primoz Roglic |
250 - 750 |
Voor het puntenklassement is er wederom maar één grote favoriet. Peter Sagan won de groene trui al vijf keer op rij en gaat voor nummer zes, waarmee hij het record van Erik Zabel zou evenaren. De bookmakers zien Marcel Kittel als enige serieuze kandidaat om de Slowaak van het groen af te houden, maar dan zal de Duitser toch volle bak moeten scoren in de pure sprintetappes, waarin Sagan vaak net iets minder scoort. De renner van BORA-hansgrohe zal immers ook punten pakken in wat lastiger etappes, iets wat voor Kittel een forse uitdaging is. Als Sagan onverhoopt uitvalt en met Kittel gaat het niet lekker staat er een legertje sprinters van de tweede lijn klaar, waaronder wellicht Dylan Groenewegen.
De noteringen voor de groene trui
Peter Sagan |
1,4 - 1,45 |
Marcel Kittel |
3,75 - 5 |
Arnaud Demare |
10 - 15 |
Michael Matthews |
17 - 20 |
Dylan Groenewegen |
17 - 20 |
Andre Greipel |
17 - 20 |
Mark Cavendish |
20 - 25 |
Alexander Kristoff |
30 - 40 |
Nacer Bouhanni |
30 - 40 |
John Degenkolb |
70 - 80 |
Sonny Colbrelli |
70 - 80 |
We gaan verder met het bergklassement, het lastigst te voorspellen van allemaal. Het hangt er maar net vanaf wie er zin heeft om bijvoorbeeld meerdere malen ten strijde te trekken. Dat kan een echte aanvaller zijn, maar ook een klassementsrenner die teveel tijd verloren heeft om een goed klassement te rijden. Denk ook aan een Thibaut Pinot, die in de Giro voor het klassement ging en in de Tour ongetwijfeld niet echt een gooi naar het podium zal kunnen doen. Ook bij de bookmakers is het te zien: Pinot en Rafal Majka zijn de favorieten, samen met aanvallers als Pierre Rolland en Thomas de Gendt, maar een hele meute renners wordt bij de outsiders gezet.
De noteringen voor de bolletjestrui
Thibaut Pinot |
4,5 - 5 |
Rafal Majka |
5 - 6,5 |
Pierre Rolland |
10 - 12 |
Thomas de Gendt |
11 - 13 |
John Darwin Atapuma |
23 - 26 |
Johan Esteban Chaves |
23 - 26 |
Alberto Contador |
25 - 34 |
Fabio Aru |
25 - 34 |
Nairo Quintana |
25 - 34 |
Richie Porte |
25 - 34 |
Chris Froome |
25 - 34 |
Romain Bardet |
25 - 34 |
Jakob Fuglsang |
35 - 41 |
Alejandro Valverde |
35 - 41 |
Diego Ulissi |
35 - 41 |
Simon Yates |
35 - 41 |
Lilian Calmejane |
41 - 51 |
Serge Pauwels |
41 - 51 |
Robert Gesink |
41 - 51 |
Daniel Navarro |
41 - 51 |
Gianluca Brambilla |
41 - 51 |
Mikel Landa |
41 - 51 |
De strijd om de witte jongerentrui lijkt vooral tussen twee man te gaan: de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes en de Brit Simon Yates, tweelingbroertje van Adam Yates, de winnaar van vorig jaar. Emanuel Buchmann uit Duitsland lijkt ook kans te maken, maar dat hij zowel Sagan als Majka in zijn ploeg heeft zitten is niet bevorderlijk voor zijn kansen. Pierre Latour moet het namens de Fransen doen, verder is het wat jonge klassementsrenners betreft niet veel.
De noteringen voor de witte trui
Louis Meintjes |
1,9 - 2 |
Simon Yates |
2,5 - 2,75 |
Emanuel Buchmann |
6 - 8 |
Pierre Latour |
12 - 15 |
Guillaume Martin |
35 - 41 |
Tiesj Benoot |
35 - 51 |
Helaas worden er niet al te veel speciale weddenschappen aangeboden. We kunnen wel geld inzetten op het aantal renners dat Parijs haalt, het aantal geletruidragers of wie er in de top-10 eindigt, maar dat is niet zo bijzonder allemaal. Voor een etappezege van Groenewegen krijg je minder dan twee keer je inzet, dat biedt wellicht enige hoop voor een Nederlandse sprintzege, wie weet.