FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 juni 2016

BBC: Anarchy in the UK

Na de uitslag van het Brexit-referendum ligt de politiek in het 'Verenigd' Koninkrijk op z'n gat.

Premier David Cameron heeft de handdoek in de ring gegooid, en het is nogal onduidelijk wie hem gaat opvolgen en vooral met wat voor soort taak.

Maar ook in de Labour-partij is het een zooitje: 'oudlinks'-leider Jeremy Corbyn kreeg een pak slaag met een motie van wantrouwen uit de partij van 172 stemmen (tegen 40 die hem wel lief vinden). Maar over opstappen piekert-ie dus niet.

Niemand weet waar het nu naartoe moet. Onze premier Mark Rutte was dinsdag in Brussel wel een van de weinige regeringsleiders die begrip toonde voor de chaos en vindt dat de Britten hun zaakjes eerst maar eens eventjes op orde moeten krijgen.
 
Om een item over deze politieke kolerezooi kracht bij te zetten liet het keurige BBC-programma Newsnight dinsdagavond zowaar een punknummer horen. 'Anarchy in the UK' van The Sex Pistols, welteverstaan. Dus dat gaan we dan natuurlijk ook eventjes op FOK! draaien. shadey smiley

Lisa Marie Presley gaat weer scheiden

Ook Lisa Marie Presleys vierde huwelijk is op de klippen gelopen. TMZ heeft van bekenden van The Kings dochter vernomen dat ze het volledige gezag over haar twee dochtertjes eist. Ook wil Lisa Marie dat haar ex Michael Lockwood de tweeling alleen mag zien als ze erbij is.

Lisa Marie en Michael trouwden in 2006, maar na tien jaar is de koek kennelijk op. Volgens insiders wil Lisa Marie los van haar kindereis verder niets van Michael. Ze heeft niet gevraagd om financiële hulp bij de opvoeding van de twee meiden en ook wil ze niets van Michaels vermogen.

De 48-jarige Lisa Marie was drie keer eerder getrouwd. Voor haar huwelijk met Lockwood gaf ze haar jawoord al aan Danny Keough, Michael Jackson en Nicolas Cage.

Lisa Marie Presley gaat weer scheiden
Lisa Marie Presley gaat weer scheiden (Foto: BuzzE)

Finding Dory

In Finding Dory is het ditmaal niet de taak aan Marlin om iets terug te vinden, maar aan zijn vergeetachtige vriendin Dory. Die is namelijk tot de conclusie gekomen dat ze haar ooit door haar vergeten ouders toch wel wil terugvinden. Daarvoor zal ze alleen wel terug moeten naar haar roots en die lijken opnieuw aan de andere kant van de oceaan te liggen. Een reis gevuld door vergeten herinneringen brengt Dory tot de confrontatie waar ze al haar hele leven onbewust mee bezig is: zullen haar ouders het haar wel vergeven dat ze hen vergeten is?

Uitslagen eerste voorronde Europa League 28/06/2016

De 46e editie van het tweede Europese clubtoernooi en de achtste editie sinds het de Europa League heet ging van start in Tirana, Skopje en Ganja. In totaal werden vanavond vier duels gespeeld in de eerste voorronde.

De eerste Nederlanders kwamen vandaag ook al in actie. Zo stonden Ruben Ligeon, Lorenzo Burnet, Mitchell Schet, Joeri de Kamps en Lesley de Sa in de basis bij hun Slowaakse broodheer Slovan Bratislava. Ze moesten op bezoek bij Partizani Tiarana uit Albanië. Het bleef bij 0-0. 

Donderdag worden nog 44 duels gespeeld in de eerste voorronde. De returns zijn volgende week. De finale van de Europa League zal op 24 mei 2017 worden gespeeld in het Friends Arena te Solna in Zweden. De Nederlandse deelnemers zijn AZ, Heracles Almelo en Feyenoord. AZ en Heracles zullen in de derde voorronde instromen. Bekerwinnaar Feyenoord is al geplaatst voor de groepsfase. 

Uitslagen Europa League - eerste voorornde - heenwedstrijden 

Thuis Uit Uitslag
FK Rabotnički (Mac) Budućnost Podgorica (Mon) 1-1
St Patrick's Athletic (Ier) Jeunesse Esch (Lux) 1-0
Partizani Tirana (Alb) Slovan Bratislava (Slw) 0-0
Kapaz PFK (Aze) Dacia Chișinău (Mol) 0-0

Uitslagen eerste voorronde Champions League 28/06/2016

Ook al is het Europees kampioenschap voetbal nog steeds bezig. De 25e editie van het Champions League is dinsdagavond van start gegaan. Het is de 62e jaargang van het Europese voetbal. 

De Champions League werd afgetrapt in Estland met het duel tussen Flora Tallinn en Lincoln Red Imps. De thuisploeg won met 2-1 van de bezoekers uit Gibraltar. De finale van de Champions League wordt over een klein jaar gespeeld (3 juni 2017) in het Millennium Stadium te Cardiff. Landskampioen PSV zal vanaf de groepsfase meedoen. Ajax zal in de derde voorronde instromen.  

Uitslagen Champions League - eerste voorronde - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
Flora Tallinn (Est) Lincoln Red Imps (Gib) 2-1 
The New Saints (Wal) Tre Penne (San) 2-1 
Valletta (Mal) B36 Tórshavn (Far) 1-0 
FC Santa Coloma (And) Alashkert (Arm) 0-0 

Nederland en Italië nek-aan-nek om VN-zetel

Nederland heeft ook in een derde stemronde bij de Verenigde Naties onvoldoende landen achter zich gekregen voor een zetel in de Veiligheidsraad van de internationale organisatie. Nederland kreeg 96 van de benodigde stemmen. Een vierde stemming is voor later dinsdag gepland.

Concurrent van Nederland is Italië, dat 94 stemmen vergaarde. Ook de eerste twee rondes deed Nederland het steeds iets beter dan Italië, maar het was niet genoeg. Voor verkiezing is een tweederdemeerderheid nodig.

Zweden werd wel meteen gekozen. Ook Ethiopië, Bolivia en Kazachstan bemachtigden een zetel.

Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De raad kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

Bij een echte patstelling kunnen de stemrondes lang doorgaan. In 2006 waren er 48 rondes in drie weken tijd nodig toen Venezuela en Guatemala om een zetel streden. Uiteindelijk trokken beide landen zich terug en kwam Panama in de Veiligheidsraad.

Nederland en Italië nek-aan-nek om VN-zetel
Nederland en Italië nek-aan-nek om VN-zetel (Foto: ANP)

PayPal komt met donatieknop in app

Goededoelenorganisaties krijgen meer mogelijkheden om geld binnen te halen. PayPal heeft een knop toegevoegd aan de betaal-app, waarmee gebruikers op een simpele manier geld kunnen doneren aan een door hen gekozen organisatie.

De knop, stategisch op het beginscherm van de app geplaatst, verbindt gebruikers met duizenden organisaties die zijn goedgekeurd door het Paypal Giving Fund, weet Venturebeat. Via dit fonds was het al mogelijk om online donaties te doen. Goede doelen kunnen de donatieknop ook op hun eigen website plaatsen. PayPal garandeert dat 100 procent van het geld bij het goede doel terecht komt.

Mobiel doneren zit in de lift, daarom heeft PayPal besloten de update door te voeren. Vorig jaar gaven 38,7 miljoen mensen 6 miljard euro aan goede doelen via PayPal, waarvan 23 procent via een mobiel apparaat.

PayPal komt met donatieknop in app
PayPal komt met donatieknop in app (Foto: BuzzT)

Warning! - ANP EU-propaganda: EU-leiders met zwart schaap Cameron aan tafel

Mogelijk niet zijn laatste avondmaal, maar wel een ongemakkelijk diner staat de Britse premier David Cameron dinsdagavond te wachten. Rond 19.30 uur gingen de EU-leiders in Brussel aan tafel voor hun 'brexitdiner'.

Op het menu: kwartelsalade met sperzieboontjes en gedroogd fruit, kalfsvlees met seizoensgroentes en een toetje met een Engels tintje: verse aardbeien.

Maar het hoofdingrediënt van de avond is een stevig gesprek over hoe Cameron de nog niet officieel aangekondigde scheiding van het Verenigd Koninkrijk denkt aan te pakken. Hij wil dit over de zomer heen tillen, maar vrijwel heel Europa wil snel duidelijkheid.

Familiefoto
Eerder op de dag mocht het 'zwarte schaap' nog mee op de traditionele 'familiefoto'. Alle regeringsleiders en staatshoofden worden tijdens EU-toppen als groep gefotografeerd. Cameron stond vlak voor bondskanselier Angela Merkel, aan de zijkant van het gezelschap.

De verwachting is dat het diner geen nachtwerk wordt. Voor gezellig natafelen is de sfeer volgens ingewijden te gespannen.

EU-leiders met zwart schaap Cameron aan tafel
EU-leiders met zwart schaap Cameron aan tafel (Foto: ANP)

Corbyn negeert motie van wantrouwen

Partijleider Jeremy Corbyn heeft dinsdag een motie van wantrouwen die werd ingediend en massaal gesteund door ontevreden Labour-parlementariërs naast zich neergelegd. Hij zei niet te willen opstappen. "Ik ben democratisch gekozen als leider van onze partij ter wille van een nieuwe politiek door 60 procent van de Labour-leden en aanhangers. Ik wil hen niet in de steek laten door nu te vertrekken", zei hij. "Deze stemming door parlementsleden is niet legitiem."

Volgens partijbronnen wilden maar liefst 172 collega's afscheid nemen van Corbyn, slechts veertig bleven achter hem staan. De uitgesproken linkse voorman van Labour kwam onder vuur te liggen omdat hij in de brexitdiscussie te weinig zichtbaar zou zijn geweest en onvoldoende campagne heeft gevoerd voor een langer verblijf van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Zijn tegenstanders zien hem geen verkiezing winnen.

Corbyn negeert motie van wantrouwen
Corbyn negeert motie van wantrouwen (Foto: ANP)

PvdA boos over miljoenen voor zorgdirecteuren

De regeringspartij PvdA is boos dat miljoenen euro's in zakken van zorgdirecteuren blijken te verdwijnen. De sociaaldemocraten willen van de minister van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) het naadje van de kous weten over de affaire.

PvdA-Tweede Kamerleden Otwin van Dijk en John Kerstens verwijzen naar onderzoek in opdracht van Omroep Gelderland. Zij noemen het onwenselijk dat grote bedragen publiek geld worden uitgekeerd aan zorgbestuurders, terwijl dat geld eigenlijk voor zorg is bedoeld.

De PvdA'ers vragen zich af welke constructies binnen wetten en regels dergelijke winstuitkeringen mogelijk maken. Zij eisen ook maatregelen om dergelijke uitkeringen te voorkomen.

Een van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerde, schat dat de overheid 1 miljard kan besparen op een totaalbedrag van 31 miljard aan zorggeld.

PvdA boos over miljoenen voor zorgdirecteuren
PvdA boos over miljoenen voor zorgdirecteuren (Foto: ANP)

Zikavaccins met succes getest op muizen

Twee experimentele vaccins tegen het gevreesde zikavirus zijn met succes getest op muizen. Na één enkele injectie bleken de knaagdieren volledig beschermd toen ze een of twee maanden later werden blootgesteld aan het virus dat door muggensteken wordt overgebracht. Dat heeft een Amerikaanse onderzoeksgroep, onder leiding van Harvard-professor Dan Barouch, dinsdag bekendgemaakt in het blad Nature.

"Dit is een bemoedigende stap voor de ontwikkeling van een vaccin tegen zika en de pre-klinische testen. Deze informatie is erg nuttig om te vergelijken met de reeks middelen waaraan elders wordt gewerkt", reageerde Adrian Hill, die als directeur van het Jenner Instituut van de Universiteit van Oxford op dit terrein bezig is.

De nu geteste vaccins zijn van twee verschillende types. Barouch en collega's maakten een DNA-versie, met genetisch materiaal van een Braziliaanse stam van het zikavirus. De andere is door wetenschappers van het Walter Reed Instituut uit Maryland ontwikkeld op basis van een gezuiverd en inactief gemaakt virus uit Puerto Rico. Beide boden 100 procent protectie. Een beloftevolle studie met apen is gaande.

Zikavaccins met succes getest op muizen
Zikavaccins met succes getest op muizen (Foto: ANP)

Bart Smit wordt Intertoys

De speelgoedwinkels van Bart Smit en Toys XL gaan verder onder de naam Intertoys. Eigenaar Blokker Holding heeft besloten om al zijn speelgoedketens samen te voegen onder één merknaam, maakte het winkelconcern dinsdag bekend.

Het is de bedoeling dat de zaken van Bart Smit begin volgend jaar gefaseerd worden omgebouwd. Eind 2017 zullen ook de megastores van Toys XL een andere naam op de gevel hebben. Dan schakelt de samengevoegde speelgoedketen ook over op één webshop: intertoys.nl.

Een en ander betekent dat naar verwachting enkele tientallen medewerkers boventallig worden. Dit betreft banen op het hoofdkantoor. Volgens Blokker worden er ook nieuwe functies gecreëerd. Blokker denkt met één speelgoedmerk de klant beter van dienst te zijn. Er is voor de naam Intertoys gekozen omdat die keten nu de meeste winkels heeft.

Bart Smit wordt Intertoys
Bart Smit wordt Intertoys (Foto: ANP)

Pausen vieren feestje

De afgetreden paus Benedictus en zijn opvolger Franciscus hebben dinsdag in het Vaticaan samen een opmerkelijk feestje gevierd: het 65-jarige priesterambt van Joseph Ratzinger. De latere kerkvorst werd in 1951 in Freisingen tot priester gewijd.

De twee pausen kwamen bijeen in de Sala Clementina in het apostolische paleis in het Vaticaan. Ze kregen gezelschap van vele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie veel kardinalen, die kwamen feliciteren.

Benedictus trad in 2005 aan, maar trad in februari 2013 terug omdat hij zijn taak om fysieke redenen niet meer aankon. Dat was in eeuwen niet meer voorgekomen. Sinds zijn aftreden draagt hij de titel paus emeritus. Hij is nu 89 jaar.

Pausen vieren feestje
Pausen vieren feestje (Foto: ANP)

Brexit roeit iedereen uit in Plague Inc

Het doel van virus-simulator Plague Inc. is simpel: maak een dodelijke ziekte en roei daarmee de hele wereldbevolking uit. Ontwikkelaar James Vaughan houdt ook statistieken bij welke namen mensen kiezen voor hun ziektes, en hij merkt op dat de ziekte 'Brexit' nu de meest populaire naam is, naar aanleiding van de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te stappen afgelopen donderdag. 

De naam Brexit stoot hiermee titelhouder en Republikeins presidentskandidaat Trump van de troon. Vaughan zegt dat Brexit nu wel zijn piek heeft bereikt, terwijl de naam Trump afgelopen maanden constant is gebleven. Het gebeurt vaker dat de namen van ziektes in Plague Inc. afspiegelingen zijn van het wereldnieuws: toen Obama in 2012 president werd was er ook een steiging in Obama-ziektes te zien, en ook echte ziektes zoals ebola en zika stegen licht toen ze prominent in het nieuws waren.

Vaughan benadrukt dat de populariteit voor bepaalde namen geen positieve noch negatieve associaties hebben. Plague Inc. is speelbaar op pc en mobiele apparaten.

Plagueinc2
Brexit roeit iedereen uit in Plague Inc

Titelverdedigster S. Williams start Wimbledon met zege op Sadikovic

Titelverdedigster Serena Williams is in Londen doorgedrongen tot de tweede ronde op Wimbledon. De Amerikaanse knockte zich in twee sets langs Amra Sadikovic (WTA-148). Het werd  6-2 en 6-4 op de knieën.

De 27-jarige Zwitserse stopte drie jaar geleden met tennis. Enkele maanden later zag ze haar landgenote Eugenie Bouchard de finale halen op Wimbledon en dacht "die heb ik vaak genoeg verslagen". Ze pakte in 2015 haar racket weer op stond nu voor het eerst in het hoofdtoernooi van een Grand Slam.

Ze kon het Williams soms wel lastig maken, maar na vijf kwartier was de partij toch gespeeld. In de tweede ronde stuit Williams op landgenote Christina Mchale (WTA-65). Zij versloeg wildcardspeelster Daniela Hantuchova (WTA-194) uit Slowakije: 7-5 en 6-2. 

Dominika Cibulkova, die afgelopen zaterdag het WTA-toernooi van Eastbourne won, zette haar zegereeks op gras door met een zege op de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni (WTA-53). De als 18de geplaatste Slowaakse was in twee sets te sterk: 7-5 en 6-3. In de volgende ronde treft ze de Australische Daria Gavrilova (WTA-56), die in drie sets wist te winnen van de Chinese Qiang Wang (WTA-72): 2-6, 6-3 en 6-4.

De als zesde geplaatste Roberta Vinci won in drie sets van de Amerikaanse Alison Riske. Het werd 6-2, 5-7 en 6-3. Voor de Belgische Alison Van Uytvanck is Wimbledon op een teleurstelling uitgedraaid. Ze verloor in de eerste ronde in twee sets van thuisspeelster Tara Moore, die pas 227e op de wereldranglijst staat. Moore kreeg een wildcard en won met 6-2 en 6-3. 

Concept-art toont Justice League-opstelling

Nu een groepje internationale journalisten onlangs bij Zack Snyder en de zijnen op de set van Justice League zijn geweest, laat Warner Bros. ook langzaam steeds een beetje meer los over de superheldenfilm, mogelijk om een verschijning tijdens Comic-Con International, over drie weken, te hypen.

Het nieuwste wapenfeit is een stukje concept art die de opstelling van het team toont. Het interessante hieraan is dat we iets beter kunnen zien wat er nu eigenlijk te verwachten is van bijvoorbeeld Cyborg en de Flash. Van Batman, Wonder Woman en Superman hebben filmkijkers immers al aardig wat kunnen zien, en ook Jason Momoa's Aquaman is al uitgebreid aan de wereld getoond. Van Ezra Miller als Barry Allen/The Flash en Ray Parker als Victor Stone/Cyborg zijn echter nog geen foto's getoond, en hun cameo's in Batman v Superman: Dawn of Justice lieten niet hun volledige outfit zien.

Justice League: concept art lineup

Van de Flash valt op dat zijn outfit enigszins afwijkt van wat bijvoorbeeld Grant Gustin draagt wanneer hij de rol speel in de tv-versie van de held. Het lijkt een meer aerodynamisch, naar het lichaam gevormd pak te zijn met meer elementen om het rood te doorbreken. Bij Cyborg valt op dat er relatief veel van Parkers gezicht te zien is, wat in de comics een stuk minder is.

Justice League verschijnt voorlopig nog niet: de opnames begonnen in maart en de film, die in november volgend jaar te zien is, wordt vooraf gegaan door Suicide Squad en Wonder Woman.

Bruma hoopt op begrip PSV-supporters

Jeffrey Bruma is nu echt speler van VfL Wolfsburg. Vanmiddag tekende de verdediger, afkomstig van PSV, een vijfjarig contract met de Duitse club. De keuze om bij PSV te vertrekken, was volgens Bruma geen gemakkelijke. In de afgelopen drie jaar groeide hij uit tot een belangrijke speler en pakte twee keer op rij de landstitel.

Toch hoopt Bruma op begrip van de supporters van PSV. "Ik heb het gedaan om mezelf op een hoger niveau door te ontwikkelen. Hopelijk begrijpen jullie die keuze ook", zo liet hij in een speciale videoboodschap op Twitter weten.

"Het waren echt drie topjaren waarin ik mezelf heb kunnen ontwikkelen, met dank aan de fans, de technische staf, Phillip Cocu en iedereen eromheen: daar ben ik heel dankbaar voor. Hopelijk zien we elkaar in de toekomst weer."

Barry Gibb maakt na 32 jaar weer solo-album

Barry Gibb brengt voor het eerst na 32 jaar weer een solo-album uit. In The Now, dat in de herfst van 2016 moet verschijnen, is zelfs het eerste album van de Britse zanger met alleen nieuw materiaal en de opvolger van Now Voyager uit 1984, meldt NME.

Het enig overgebleven lid van de Bee Gees stond afgelopen zondag nog op het hoofdpodium van het Glastonbury Festival. De 69-jarige zanger dook op tijdens het optreden van Coldplay en zong met Chris Martin de Bee Gees-klassiekers To Love Somebody en Staying Alive.

Gibb was in 2001 voor het laatst op een album te horen, toen The Bee Gees met This is Where it Came in hun laatste plaat uitbrachten. In 2003 overleed broer Maurice Gibb aan darmproblemen en zijn tweelingbroer Robin stierf in 2012 aan de gevolgen van kanker.

Elia tot medio 2018 bij Feyenoord

Eljero Elia blijft de komende twee jaar speler van Feyenoord. Dit heeft de Rotterdamse club vandaag via de officiële kanalen bekendgemaakt. De 29-jarige aanvaller heeft zijn huidige contract, dat tot medio 2017 liep, met een jaar verlengd.

Technisch directeur Martin van Geel is blij met de contractverlenging van Elia. "Eljero is in zijn eerste jaar als Feyenoorder beslissend geweest voor het team", liet hij weten. Daarmee refereerde Van Geel onder meer naar de winnende goal in de bekerfinale van het afgelopen seizoen. "Zijn inbreng is van grote waarde geweest voor ons en we zijn daarom erg blij dat we hem langer aan Feyenoord hebben kunnen binden. Met zijn kwaliteiten en ervaring hebben we Eljero er graag bij, zeker met het oog op de Europese wedstrijden van komend seizoen."

Elia is na Kenneth Vermeer, Karim El Ahmadi, Tonny Vilhena en Dirk Kuyt de vijfde belangrijke speler binnen de selectie van Feyenoord, die langer in De Kuip blijft. Van Geel: "Dat zegt iets over het vertrouwen dat deze spelers hebben in Feyenoord. Zij zijn er allemaal van overtuigd dat het winnen van de KNVB beker een stap in de richting kan zijn naar meer succes."

Murray eenvoudig, Wawrinka met moeite door op Wimbledon

Andy Murray, Stan Wawrinka en andere geplaatst spelers hebben eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het grastoernooi op Wimbledon. Murray won in drie sets van zijn landgenoot Liam Brody. 

De als tweede geplaatste Murray had geen moeite met Brody, de nummer 235 van de wereld. Murray won met 6-2, 6-3 en 6-4. Alleen in de laatste set moest hij twee breakpunten weggeven, maar een break kwam er niet. De winnaar van Wimbledon in 2013 treft in de volgende ronde. Yen-Hsun Lu (ATP-76). De Taiwanees kende versloeg de Russische qualifier Alexander Kudryavtsev (ATP-179): 6-4 6-1 6-4.

Wawrinka had een pittige wedstrijd tegen Taylor Fritz (ATP-65). De als vierde geplaatste Zwitser had vier sets nodig om de Amerikaan te verslaan. Het werd 7-6(4), 6-1, 6-7(2) en 6-4. Het was voor Wawrinka pas zijn tweede duel op gras en werd nu voor het eerst bijgestaan door Richard Krajicek. De achttienjarige Fritz en voormalig nummer één bij de junioren bood goed tegenstand en ging alleen af in de tweede set. 

In de tweede ronde wacht voor Wawrinka optreden tegen Juan Martin del Potro. De Argentijn speelde zijn eerste vanmiddag zijn eerste Grand Slam-wedstrijd voor het eerst sinds de Australian Open in 2014. Hij was 90 minuten klaar met de 35-jarige Stephane Robert (ATP-79) uit Frankrijk: 6-1, 7-5 en 6-0.

Nick Kyrgios staat ook in de tweede ronde. De als vijftiende geplaatste Australiër trof Radek Stepanek en won in in vier sets. Het werd 6-4, 6-3, 6-7(11) en 6-1. Stepanek mocht aan het toernooi deelnemen met een wildcard. Ook de als zevende geplaatste Richard Gasquet, als zevende geplaatst en de als twaalfde geplaatste Jo-Wilfried Tsonga namen de eerste horde. Gasquet, won met 6-3. 6-4 en 6-3 van de Brit Aljaz Bedene. Tsonga opende zijn toernooi met een 6-4, 7-6(5) en 6-4 overwinning op de Spanjaard Inigo Cervantes (ATP-75).

Niet alle partijen konden dinsdag gespeeld worden. Om 17.30 uur begon het met regenen en werd het spel stilgelegd. Op het centre court wordt nog wel gespeeld, want daar is het dak dicht gedaan. Igor Sijsling was één van de spelers die op de baan stond. Hij kijkt tegen de Tsjech Jiri Vesely tegen een 6-2, 6-4 en 1-1 achterstand aan. De wedstrijd wordt woensdag afgemaakt. 

Nederlandse antenne naar achterkant van de maan

In 2018 gaat er een Chinese satelliet naar de maan. Met deze missie gaat een speciale antenne mee die is ontwikkeld door Onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit, Astron en het Delftse bedrijf ISIS. De antenne moet achter de maan radiostraling gaan meten waardoor we hopelijk meer te weten komen over de manier waarop de eerste sterren en sterrenstelsels direct na de oerknal zijn gevormd. Het Netherlands Space Office en de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA hebben hierover een overeenkomst gesloten.

De antenne gaat radiogolven meten met een frequentie onder de 30 MHz. "Op aarde kunnen we bijna alle buitenaardse radiogolven meten, maar niet die onder de 30 MHz. Die worden geblokkeerd door de dampkring. Juist in die frequenties zit informatie uit het vroege heelal, die wij willen meten", zegt Heino Falcke, sterrenkundige van de Radboud Universiteit.

Achter de maan is de straling van de aarde zelf en van aardse radiozenders zo klein dat het mogelijk is om deze zeer zwakke radiosignalen te kunnen ontvangen. Het instrument gaat straling meten uit de zogeheten 'Dark Age', tussen 150 en 800 miljoen jaar na de oerknal. In deze periode was het heelal zo afgekoeld dat je er doorheen kon kijken maar sterren en sterrenstelsels waren er nog niet.

De antenne komt niet echt op de achterkant van de maan. Hij gaat 'achtjes' vliegen met de satelliet waarop hij is bevestigd, op 64.500 kilometer van de maan.

"Voor de Chinezen is dit trouwens een stap die er uiteindelijk toe moet leiden dat ze op de achterkant van de maan kunnen landen", legt Marc Klein Wolt (ook van de Radboud Universiteit) uit. "Aan de achterkant van de maan kun je niet communiceren met de aarde, dus dat moet je via een 'relay-satelliet' doen, die wel contact kan maken met de aarde en dat wordt deze satelliet."

DENK-kamerleden willen vrij wegens ramadan

DENK - het schattige hobbyclubje van onder andere Sylvana S., die grappige man die maar niet in duidelijk Nederlands kan praten en YouTube-prankster Ethan Bradberry - besloot dat het wel een goed idee was om volgende week dinsdag de Tweede Kamerleden vrij te geven. Zomaar. Omdat suikerfeest.

Nu had meneer Ozturk natuurlijk al verwacht dat het antwoord van de voorzitter 'njet' zou zijn, en dus had hij een hele preek klaarstaan over integratie, saamhorigheid, nader tot elkaar komen, begrip en nog meer 'trap er niet in!'-gemekker. Resultaat is dat DENK weer een lullig filmpje heeft geüpload naar hun YouTube-kanaal, waarin ze zogenaamd allerlei belangrijke punten aanstippen.

Aan het eind van de video staat nog de tekst 'reageer', en onder de video wordt opgeroepen antwoord te geven op een daar geponeerde vraag, maar DENK zou DENK niet zijn als ze de comments niet gewoon uit zouden hebben staan op hun kanaal.


Helaas niet ondertiteld...

Het is even afwachten hoe lang deze video blijft staan. De eerdere 'waarom rot de PVV niet het land uit'-DENK-video werd wegens damage-control vrij snel verwijderd door DENK. Ze hadden blijkbaar niet heel goed nagedacht.

Morgen zal DENK dus een stemming aanvragen voor een extra vrije dag vanwege geloof enzo. De vraag die zij stellen op hun kanaal kan daar niet, maar bij ons natuurlijk wél beantwoord worden.

DENK FAAL
DENK-FAAL

Cover van L'HOMO laat Nicolette van Dam koud

Nicolette van Dam wordt niet warm of koud van de fotoreportage van L'HOMO, waarvoor BNN'ers Jan Versteegh en Tim Hofman uit de kleren gingen. Op de foto's zoenen ze innig met elkaar. "Als ik die cover zie dan denk ik: 'nou, fijn voor ze'. Ik raak er totaal niet opgewonden van. Ik denk ook niet dat vrouwen hier graag naar kijken", zei Nicolette dinsdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100% NL.

Nicolette maakt de vergelijking met Geraldine Kemper en Kim Feenstra, die voor LINDA. naakt met elkaar in bed doken. Nicolette: "Bij Geraldine en Kim Feenstra was dat anders. Mannen worden daar wel vrolijk van, andersom werkt dat gewoon niet zo voor vrouwen denk ik."

De L'HOMO werd maandag gepresenteerd in Amsterdam. "Ik denk dat wij dit meer voor de bespreekbaarheid van het onderwerp hebben gedaan dan dat we per se met onze blote kont in een blad willen staan", zei Tim. Jan zei te hopen dat de gewaagde foto's een discussie over homoseksualiteit op gang brengen: "Als mensen deze foto's zien dan vinden ze er wel wat van. Of je het nou mooi vindt of niet, of sexy of helemaal niet, of zelfs aanstootgevend; je vindt hier wel wat van. En ik hoop dat we mensen kunnen laten zien dat dit gewoon twee mannen op een foto zijn."

Cover van L'HOMO laat Nicolette van Dam koud
Cover van L'HOMO laat Nicolette van Dam koud (Foto: BuzzE)

De Wijs hoopt op kans bij PSV

Jordy de Wijs hoopt dat hij een kans krijgt in de hoofdmacht van PSV, nadat Jeffrey Bruma de overstap gemaakt heeft naar VfL Wolfsburg. De 21-jarige verdediger genoot zijn opleiding bij PSV en maakte afgelopen seizoen zijn debuut in de hoofdmacht, hij mocht in competitieverband één keer invallen en kwam ook in de KNVB Beker en Champions League in actie.

De Wijs hoopt dat technisch manager Marcel Brands overweegt om eigen jeugd komend seizoen een kans te geven om het gat dat Bruma heeft achtergelaten op te vullen. "Of ik een gat in de lucht sprong toen bekend werd dat Jeffrey weg zou gaan? Nee, dat niet. Hij was een steunpilaar voor ons. Wolfsburg is een mooie stap voor hem, maar het biedt misschien ook voordelen voor mij", vertelde De Wijs tegen de NOS.

"We zijn redelijk hetzelfde type speler. Ik ben ook groot en sterk. Maar het enige wat ik kan doen is hard werken, voor mijn kans gaan en op het veld laten zien dat ik de juiste opvolger ben."

'Europese zwarte lijst artsen veelbelovend'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemt de eerste ervaringen met de Europese zwarte lijst van artsen die in eigen land hun werk niet meer mogen doen veelbelovend. Sinds januari kwamen er ruim 3700 meldingen uit twaalf Europese landen.

Vanuit Nederland kwamen dertien meldingen over artsen, tandartsen of andere zorgverleners die hier hun werk niet meer mogen doen. Schippers meldt dat dinsdag tijdens een conferentie waar EU-vertegenwoordigers praten over dit nieuwe waarschuwingssysteem. De aanpak moet voorkomen dat artsen die in eigen land niet meer aan de slag mogen, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land.

Die discussie laaide op na ophef over onder anderen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Die stelde jarenlang foute diagnoses, mocht in Nederland zijn werk niet meer doen en ging toen aan de slag in Duitsland. Schippers kwam met het idee voor de verplichte Europese uitwisseling van dit soort gegevens. "Dit is een mooie eerste stap op Europees niveau waarmee we patiënten beschermen tegen zorgverleners die niet goed functioneren. Dat is goed voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Tegelijkertijd zie je dat nog niet alle landen melden. Daar moeten we met elkaar naar kijken: wat gaat goed en wat kan beter."

´Europese zwarte lijst artsen veelbelovend´
´Europese zwarte lijst artsen veelbelovend´ (Foto: ANP)

'Game of Thrones nadert einde'

Nu seizoen 6 erop zit, vragen veel Game of Thrones-fans zich af hoeveel seizoenen er nog van hun favoriete serie zullen komen. De bedenkers van 's werelds populairste tv-serie David Benioff en D.B. Weiss hebben tegenover Deadline bevestigd dat er een begin aan het einde van de serie is gemaakt en dat er nog maximaal twee seizoenen komen.

"We werken aan plannen voor nog twee seizoenen. We zijn in het afgelopen seizoen aan de finale van de serie begonnen en daar willen we een uur of 70 á 75 voor uittrekken. We willen de serie spannend houden, ook het einde. We weten dus dat het er aan zit te komen. Zo'n beetje alle karakters hebben we op plekken waar we ze willen hebben, nu moeten we alleen nog bepalen hoe het af gaat lopen", aldus Benioff. Zijn compagnon voegt er aan toe dat veel fans, net als president Barack Obama afgelopen seizoen, na afloop van een seizoen steeds willen weten hoe het verder gaat. "We moeten ook een keer op een punt komen dat mensen er klaar mee zijn."

Tot seizoen 6 konden fans de afloop van de serie nog weten door de boeken van George R.R. Martin te lezen, maar inmiddels gaat die vlieger niet meer op. Met ingang van het maandagavond geëindigde seizoen zijn Benioff en Weiss namelijk gaan afwijken van de boeken.

Overigens is het nog maar de vraag of het duo ooit nog een cliffhanger kan bedenken die zo spannend is, als die van seizoen 5. Bijna een jaar lang ging het op social media over de vraag of Jon Snow (Kit Harington) dood was of niet, zelfs het Witte Huis bemoeide zich ermee.

'Game of Thrones nadert einde'
'Game of Thrones nadert einde' (Foto: BuzzE)

Miljoeneninjectie voor Tata Steel IJmuiden

Het Indiase Tata Steel investeert de komenden jaren honderden miljoenen euro's in de hoogovens in IJmuiden. Dat bevestigde een woordvoerder van Tata Steel dinsdag na berichtgeving door BNR.

Volgens de zegsman zijn de investeringen nodig om de concurrentiepositie van Tata Steel in IJmuiden te verstevigen. "Stop je in deze sector met investeren dan ben je gezien", aldus de zegsman. Hij kon nog niet zeggen of de investeringen ook voor extra banen zorgen.

Onder meer wordt fors de portemonnee getrokken voor een nieuwe continugietmachine, die van belang is voor de productie van hoogwaardig staal. In IJmuiden staan nu twee van dat soort machines. De nieuwe machine moet in 2019-2020 in bedrijf zijn. Volgende maand wordt daarvoor de eerste paal geslagen.

Ook wordt geïnvesteerd in een nieuwe zwaardere haspel in de warmbandwalserij. Deze moet eind dit jaar al operationeel zijn.

Miljoeneninjectie voor Tata Steel IJmuiden
Miljoeneninjectie voor Tata Steel IJmuiden (Foto: ANP)

'Engels blijft officiële EU-taal'

Engels blijft een officiële taal binnen de EU-instellingen. Dat stelt de Ierse regering in een verklaring.

Het hoofd van het Comité voor Constitutionele Zaken van het Europees Parlement had maandag gezegd dat het Engels geen EU-taal meer is als het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. De Ieren wijzen er echter op dat een verandering in het taalregime unaniem moet worden goedgekeurd door de lidstaten.

Diverse Europarlementariërs spraken hun steun uit. Zo zei de Britse conservatief Charles Tannock dat het Engels officieel de 'lingua franca of beter lingua anglia' binnen de EU blijft. Volgens hem leert 97 procent van de scholieren in Europa Engels.

Werktalen
De EU telt nu 24 officiële talen. Engels, Frans en Duits zijn de drie werktalen, maar Engels wordt het meest gesproken bij de Europese instellingen.

Behalve in Ierland is Engels ook in Malta een officiële taal, maar zij hebben respectievelijk het Gaelic en Maltees als eerste taal opgegeven.

'Engels blijft officiële EU-taal'
'Engels blijft officiële EU-taal' (Foto: ANP)

Fraude kost Groningse universiteit 1,1 mln.

Het gesjoemel door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een financiële schade opgeleverd van meer dan 1,1 miljoen euro. Vier medewerkers krijgen ontslag, maakte de Groningse universiteit dinsdag bekend.

Een andere medewerker krijgt voorwaardelijk strafontslag en nog een andere een blijvende loonsverlaging. De betrokkenen kunnen hier nog tegen in beroep, aldus de RUG.

Eerder dit jaar werd een hoofd van de technische dienst van de universiteit gearresteerd, net als zijn zoon en schoondochter. Ook vijf medewerkers van installatie- en bouwbedrijven werden opgepakt. De RUG-chef zou geld en gunsten hebben gevraagd in ruil voor opdrachten aan de bedrijven. De betrokkenen werden verdacht van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

Aangifte
Naast het ontslag van medewerkers, heeft de universiteit ook de samenwerking met een aantal leveranciers en extern ingehuurd personeel stopgezet. "De RUG heeft aangifte gedaan tegen de direct betrokken medewerkers, leveranciers en extern ingehuurd personeel. Overige juridische stappen voor het verhalen van de geleden schade op de direct betrokkenen zijn in voorbereiding", aldus de instelling.

De fraude heeft betrekking op de periode 2008-2015.

Fraude kost Groningse universiteit 1,1 mln.
Fraude kost Groningse universiteit 1,1 mln. (Foto: ANP)

'Russell Brand vraagt vriendin ten huwelijk'

Russell Brand gaat trouwen met zijn vriendin Laura Gallacher. Volgens de Britse krant The Sun maakten de twee dat nieuws afgelopen weekend bekend tijdens een feestje voor hun beste vrienden.

De krant wist enkele weken geleden al te melden dat Laura (27) zwanger is van het eerste kind van de komiek (41). De twee zijn nu een jaar samen, maar hadden jaren geleden al een tijdje een relatie.

Russell zou na zijn publieke huwelijk met Katy Perry, dat maar veertien maanden duurde, deze keer in besloten kring willen trouwen.

'Russell Brand vraagt vriendin ten huwelijk'
'Russell Brand vraagt vriendin ten huwelijk' (Foto: BuzzE)

Invallen in Rotterdam vanwege drugshandel

Zeven panden in Rotterdam, Vlaardingen en Rhoon zijn dinsdagochtend doorzocht in een onderzoek naar grootschalige drugshandel. Twee verdachten van 28 en 36 jaar werden aangehouden. Dat meldde een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. Bij een transportbedrijf in Schiedam legde de politie beslag op elf vrachtwagens.

Het bedrijf, AFE Transport aan de Gantelstraat op bedrijventerrein Spaanse Polder, is gesloten en het personeel is naar huis gestuurd.

Het politieonderzoek startte al in september. In april werd in een bedrijfspand aan de Westvlietweg in Den Haag 500 kilo cocaïne in beslag genomen. Toen werden al negen mannen, onder wie de eigenaren van het bedrijf, aangehouden. Ook een Engelsman die zaken deed met het bedrijf is eerder opgepakt. De drugs, afkomstig uit Groot-Brittannië, zaten verstopt in de dubbele bodem van een oplegger. Ze hebben een straatwaarde van zo'n 16 miljoen euro.

Transportbedrijf AFE raakte volgens de regionale omroep RTV Rijnmond al eerder in opspraak. Twee jaar geleden ontdekte vakbond FNV dat de onderneming werkte met brievenbusfirma's in Bulgarije om goedkope Bulgaarse chauffeurs te kunnen inhuren.

Invallen in Rotterdam vanwege drugshandel
Invallen in Rotterdam vanwege drugshandel (Foto: ANP)

Schikking Volkswagen kost 14,7 miljard dollar

Het bedrag dat Volkswagen kwijt is aan compensatie van gedupeerde Amerikaanse eigenaren van een auto met sjoemelsoftware komt uit op 14,7 miljard dollar. Dat bleek dinsdag uit gegevens die zijn ingediend bij een rechtbank in Californië.

Eerder berichten repten over een bedrag van 10 miljard dollar en maandag dook een bedrag van ruim 15 miljard dollar op, maar dat werd door de automaker weersproken. Het bedrag is tot stand gekomen in een schikking met justitie in de Verenigde Staten.

Volkswagen heeft in september toegegeven dat het op dieselauto's software heeft geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto's in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik. In de VS rijden ongeveer 482.000 van zulke auto's rond. Eigenaren daarvan kunnen nu compensatie tegemoet zien.

Schikking Volkswagen kost 14,7 miljard dollar
Schikking Volkswagen kost 14,7 miljard dollar (Foto: ANP)

PVV: 'Almere lijkt de Gazastrook wel'

De PVV is ronduit geschokt door de situatie in Almere, waar de afgelopen weken stenengooiende jongeren vrijspel leken te hebben. Barry Madlener, woordvoerder van de PVV spreekt zich onomwonden uit: "Het is een schande dat zowel de Burgemeester van Almere, als de Staatssecretaris van I&M, niet opkomen voor de buschauffeurs. Het Marokkaans tuig moet worden opgepakt, vastgezet, gedenaturaliseerd en uitgezet.", staat geschreven in een PVV persmail.

Als het aan Madlener ligt word er extra bewaking met politiehonden ingezet in de bussen. Dinsdagmiddag wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het openbaar vervoer in Nederland. Madlener: "De staatssecretaris heeft de ketenverantwoordelijkheid in het OV. Als ze dat niet oppakt, zal de Kruidenwijk veranderen in de Gazastrook."

'Brexit stap achteruit voor Britten'

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (brexit) betekent voor de Britten een stap achteruit. Dat benadrukte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag.

De bewindsman vindt dat er een "redelijk" handelsverdrag met de Britten moet komen. Maar het verdrag zal de Britten op een grotere afstand met meer handelsbelemmeringen achterlaten, zei hij op RTLZ.

Het maakt echt uit of je echt lid bent van de Europese Unie of niet, aldus de minister. Voor niet-leden zijn de voorwaarden voor samenwerking echt anders en minder aantrekkelijk.

Er worden leugens op leugens gestapeld door pleitbezorgers van de brexit, zei Dijsselbloem. "Er is aan mensen voorgehouden dat ze de zeggenschap terugkrijgen en tegelijkertijd alle voordelen van de interne markt kunnen behouden. Dat gaat niet gebeuren."

Minister: brexit stap achteruit voor Britten
'Brexit stap achteruit voor Britten' (Foto: ANP)

Politie rukt uit voor opblaaspop

Agenten zijn dinsdagochtend in Amsterdam-Oost een woning binnengegaan, nadat ze een vrouw bewegingsloos voor het raam zagen staan of hangen. Toen er niet werd gereageerd op aanbellen en kloppen, braken ze de voordeur open. Eenmaal binnen zagen ze dat het niet om een mens ging maar om een opblaaspop.

De politie werd gealarmeerd door omwonenden in de wijk Watergraafsmeer, die zich zorgen maakten over de "overbuurvrouw" die al een aantal uur in dezelfde houding bewegingsloos voor het raam stond of hing, meldde de politie op Facebook.

De agenten renden met de AED (apparaat om hartritme te herstellen) in de aanslag naar binnen, maar konden opgelucht adem halen toen bleek dat het om een pop ging.

'Miljardenschade door stakingen luchtvaart'

Stakingen door luchtverkeersleiders hebben sinds 2010 een nadelig effect van zo'n 9,5 miljard euro gehad op de economie van de Europese Unie. Dat meldde de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen A4E (Airlines for Europe) dinsdag na onderzoek door adviesbureau PwC.

Tussen 2010 en 2015 werd het vliegverkeer in Europa 167 keer getroffen door een staking van luchtverkeersleiders. Dat komt neer op één verstoring per dertien dagen. De Fransen maken het veruit het bontst, gevolgd door de Grieken, Italianen en Portugezen. Door al die stakingen konden in totaal 30.000 vluchten niet doorgaan. Meer dan 2 miljoen reizigers werden daarvan de dupe.

Toeristen gaven daardoor naar schatting 5,6 miljard euro minder uit in Europa. Het verlies aan productiviteit door langere vlieg- en wachttijden kostte volgens de onderzoekers zo'n 3,3 miljard euro. Luchtvaartmaatschappijen liepen ruim een half miljard euro aan omzet mis.

Verkeersstromen
De luchtverkeersleiders voeren actie tegen pogingen om het beheer van verkeersstromen in het Europese luchtruim beter te stroomlijnen. Het is al jaren een vurige wens in de luchtvaartbranche dat landen vliegroutes en het toezicht vanaf de grond beter op elkaar afstemmen, zodat ze niet langer onnodig om hoeven te vliegen. Ook verzet de beroepsgroep zich in veel landen tegen bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden.

De stakingen van luchtverkeersleiders vormen volgens A4E, waarin de grootste luchtvaartbedrijven van Europa verenigd zijn, een grote belemmering voor het vliegverkeer. De betrekkelijk nieuwe brancheorganisatie dringt bij nationale overheden en in Brussel aan op actie.

'Miljardenschade door stakingen luchtvaart'
'Miljardenschade door stakingen luchtvaart' (Foto: ANP)

'Kleinzoon Heijn moet 10 maanden cel in'

De op het vakantie-eiland Bali opgepakte Djaï Heijn, kleinzoon van de vermoorde Ahold-topman Gerrit Jan Heijn, moet wegens drugsbezit tien maanden de cel in. Dat eiste de openbaar aanklager dinsdag voor de rechtbank van Denpassar. De politie arresteerde de 25-jarige Nederlander in januari na de onderschepping van een verdacht pakketje dat uit Spanje naar hem was gestuurd. Er bleek 224 gram hash in te zetten.

Heijn, bij wie volgens de Indonesische autoriteiten ook nog een pond methamfetamine is aangetroffen, ontkende dat hij iets had besteld. Hij was de zending ook niet gaan ophalen. De geëiste gevangenisstraf valt mee. In Indonesië staat op drugsdelicten doorgaans vele jaren achter tralies tot terechtstelling aan toe.

'Kleinzoon Heijn moet 10 maanden cel in'
'Kleinzoon Heijn moet 10 maanden cel in' (Foto: ANP)

Restaurant betitelt klant als dikzak

Dillon Arnold keek vreemd op toen hij in een restaurant beleefd de rekening kreeg aangereikt en op de plek waar zijn naam hoorde te staan, het woord 'vetzak' zag vermeld. Hij had zitten eten in het All Stars Restaurant in Warwick, in de Amerikaanse staat Rhode Island.

Eigenaar Antonio Ambroso putte zich uit in verontschuldigingen en beloofde onverwijld maatregelen te nemen. Dat deed hij door direct de verantwoordelijke ober op straat te zetten. Dat was een opmerkelijk besluit, want dat was zijn achttienjarige zoon T.J. De zoon bood zijn verontschuldigingen later apart aan via de sociale media.

Volgens The New York Daily News heeft Ambrosio de beledigde Arnold een dinercheque van 50 dollar in het vooruitzicht gesteld als hij nog eens komt eten.

Restaurant betitelt klant als dikzak
Restaurant betitelt klant als dikzak (Foto: BuzzO)

Rechter: verdachte Todd-zaak mag naar Canada

De 38-jarige Aydin C. mag van de rechtbank in Amsterdam worden uitgeleverd aan Canada. De verdachte wordt in verband gebracht met de dood van de vijftienjarige Canadese Amanda Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde.

De beslissing van de Internationale Rechtshulpkamer gaat erover of aan alle voorwaarden van uitlevering is voldaan. Het is uiteindelijk aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie of C. definitief naar Canada moet voor zijn proces. Mocht het zover komen, dan duurt het vermoedelijk nog wel een tijd voordat de verdachte daar naartoe kan. In Nederland loopt namelijk ook nog een strafzaak tegen hem, die naar verwachting pas begin volgend jaar wordt behandeld. Dit proces volgt eerst.

De autoriteiten in Canada verdenken C. van afpersing, kinderen lokken via internet, bedreiging of stalking en bezit van kinderporno met als doel die te verspreiden. In ons land staat hij ook terecht voor aanranding en afpersing van nog eens 39 meisjes via de webcam. Canada wil hem echter apart berechten voor de zaak-Todd.

Dreigementen
Todd maakte een einde aan haar leven, nadat C. zou hebben gedreigd naaktfoto's van haar naar buiten te brengen. Ze had hierover een maand eerder een filmpje op YouTube gezet.

"De rechtbank stelt vast dat de feiten waarvoor de uitlevering wordt verzocht zowel naar Canadees en Nederlands recht strafbaar zijn en dat daarvoor telkens een gevangenisstraf van meer dan een jaar kan worden opgelegd", luidde het vonnis.

Uitlevering
Tussen beide landen geldt een uitleveringsverdrag. De advocaat van C. had het liefst gezien dat de Todd-zaak in Nederland had plaatsgevonden. De rechtbank ging hierin niet mee.

Canada moet wel garanderen dat de verdachte, als hij wordt veroordeeld, zijn straf in Nederland mag uitzitten. De rechtbank erkende de zorg van de raadsman dat de autoriteiten aldaar tot nu toe nog te veel voorbehouden hierover hadden en adviseerde de minister hier extra op te hameren.

Rechter: verdachte Todd-zaak mag naar Canada
Rechter: verdachte Todd-zaak mag naar Canada (Foto: ANP)

Grote betoging tegen brexit in Londen

Tienduizenden mensen worden dinsdag in het hart van Londen verwacht om te protesteren tegen het vertrek van het land uit de Europese Unie (brexit). De betoging is met behulp van sociale media georganiseerd en initiatiefneemster Jessica Rodgers (23) had het London Stays (Londen blijft) genoemd. Maar om te voorkomen dat de tegenstellingen tussen Londen en de armere provincie op de voorgrond zouden komen, is de betoging nu in het kader van Stand Together (Laten we de rijen sluiten), meldden Britse media.

Volgens Rodgers is de naam van het evenement veranderd om niet te indruk te wekken dat hier wordt aangedrongen op een afscheiding van Londen van Groot-Brittannië om in de EU te blijven. Deze uitleg van Rodgers ontlokte boze reacties van demonstranten die dat juist wel willen.

De betoging wordt gehouden op Trafalgar Square. Het rijke Londen stemde donderdag in het referendum over lidmaatschap van de EU tegen de brexit. Maar vrijwel heel de rest van Engeland stemde voor de brexit.

Grote betoging tegen brexit in Londen
Grote betoging tegen brexit in Londen (Foto: ANP)

Veroordeling Offermans blijft in stand

De zestig uur werkstraf in hoger beroep voor de oud-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermans, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten.

Het gerechtshof gaf Offermans in maart vorig jaar deze werkstraf. De politicus kreeg die straf voor medeplichtigheid aan het schenden van de geheimhoudingsplicht in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012 .

Het hof sprak Offermans toen vrij van de zwaardere beschuldiging van corruptie. Zijn toenmalig VVD-partijgenoot en wethouder in Roermond, Jos van Rey, zou sollicitatievragen en goede antwoorden hebben doorgespeeld aan Offermans. Om van corruptie te kunnen spreken is een tegenprestatie nodig, maar volgens het hof was niet bewezen dat Van Rey iets van Offermans terug wilde.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Offermans in eerste aanleg wel voor passieve ambtelijke corruptie. Dat kwam hem aanvankelijk op 120 uur taakstraf te staan.

Veroordeling Offermans blijft in stand
Veroordeling Offermans blijft in stand (Foto: ANP)

Extreemlinkse onrust bij Eiffeltoren

Bij nieuw gewelddadig extreemlinks protest tegen hervorming van de Franse arbeidswet zijn dinsdag in Parijs de deuren van de Eiffeltoren gesloten gebleven. Tal van personeelsleden van de toeristische attractie staken dinsdag.

Op initiatief van de extreemlinkse vakbond CGT is er dinsdag weer protestgeweld. De Senaat stemt dinsdagavond over de arbeidswetgeving. De politie in Parijs heeft scherpe veiligheidsmaatregelen genomen om te proberen te voorkomen dat extreem linkse relschoppers en vandalen weer verwoestingen aanrichten, zoals bij eerdere betogingen.

De strijd over wat de regering als een noodzakelijke versoepeling van de arbeidswet ziet, duurt al vier maanden. Linkse bonden stellen dat de hervorming de rechten van de werknemers ondermijnt en hun ontslag eenvoudiger maakt. Volgens de regering moet de uiterst ingewikkelde arbeidswet hervormd omdat werkgevers nauwelijks nog mensen durven aannemen.

Premier Manuel Valls spreekt woensdag met leiders van de extreemlinkse bonden CGT en FO. De Franse Tweede Kamer moet er ook nog een keer naar kijken omdat de Senaat wetsteksten heeft veranderd.

Betogingen houden Eiffeltoren gesloten
Betogingen houden Eiffeltoren gesloten (Foto: ANP)

'Tekort aan ervaren ICT'ers en technici'

Werkgevers in Nederland hebben grote moeite met het werven van ervaren krachten in ICT, verkoop, techniek en productie. De wervingsproblemen zijn volgens loonstrookverwerker ADP een stuk hoger dan voorzien.

Uit het jaarlijkse onderzoek van ADP, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1000 hr-professionals blijkt dat een derde van hen momenteel problemen ervaart bij het werven van personeel. Met name de sector Vervoer en Transport kampt met het vinden van de juiste mensen. Ook de toename van wervingsproblemen bij financiële instellingen blijkt sterker dan verwacht.

ADP spreekt van een ,,mismatch" tussen de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt. Daarbij is er over de gehele linie vooral veel vraag naar ervaren professionals en weinig tot geen vraag naar starters. Qua opleidingsniveau is er de meeste vraag naar mbo'ers en hbo'ers.

Nummer één
In de top 10 van moeilijkst vervulbare vacatures staan technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie op één. ICT'ers bij financiële instellingen en in de groot- en detailhandel staan daarbij op twee en drie.

Dat vooral bedrijven in de financiële sector moeite hebben om vacatures gericht op ICT'ers te vervullen, komt volgens de onderzoekers door de recente reorganisaties binnen die tak. ,,Die schrikken mogelijk toekomstige werknemers af." Opvallend is verder dat werkgevers steeds vaker secundaire arbeidsvoorwaarden gebruiken bij de werving van personeel om zich daarmee te onderscheiden van concurrenten.

'Tekort aan ervaren ICT'ers en technici'
'Tekort aan ervaren ICT'ers en technici' (Foto: ANP)

Braziliaan Hulk voor zak geld naar China

Het grote geld in het voetbal is tegenwoordig niet alleen te verdienen in de Europese topcompetities of het Midden-Oosten, maar ook in China weet men van wanten. Zo verruilt de Brazilaanse aanvaller Hulk Zenit Sint-Petersburg voor Shanghai SIPG waar hij naar verluidt twintig miljoen euro per jaar kan gaan verdienen.

De Chinezen betalen maar liefst 55 miljoen euro voor Hulk die de afgelopen vier seizoenen in Rusland speelde. De 29-jarige aanvaller moet morgen nog wel medisch gekeurd worden, waarna de presentatie voor de 45-voudig international zal volgen.

Hulk is niet de enige topvoetballer die naar China verkast. Onder meer Jackson Martinez, Gervinho, Ramires en Alex Teixeira gingen hem voor.

Beurzen Europa veren op na zware verliezen

De Europese effectenbeurzen lieten dinsdag enig herstel zien van de zware koersverliezen sinds vrijdag de uitslag van het Britse brexit-referendum bekend werd. Wel blijft er grote onzekerheid onder beleggers over de gevolgen van het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtendhandel 1,9 procent in de plus op 419,35 punten. De MidKap ging 1,8 procent vooruit tot 588,69 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten tot 2,7 procent neergezet. In Milaan en Madrid klommen de graadmeters respectievelijk 4,3 en 2,4 procent. Zürich won 2,1 procent.

De handel krijgt steun van de verwachting dat overheden stappen zullen zetten om de nadelige gevolgen van een brexit zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Ook zijn waarschijnlijk koopjesjagers op de markt actief nu aandelen sterk in prijs zijn gedaald.

Fondsen
In de AEX stonden alle fondsen in het groen. Sterkste stijger was Randstad met een winst van 4,7 procent, gevolgd door KPN (plus 3,9 procent). ING en NN Group wonnen tot 3,3 procent. In de MidKap stonden TomTom en OCI bij de grootste winnaars met plussen tot 4,6 procent.

Banken
In Londen toonden de banken wat herstel. Zo won Lloyds Banking Group 6 procent, Royal Bank of Scotland veerde 3,6 procent op en Barclays noteerde een winst van 4,6 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 3,5 procent en het Franse BNP Paribas steeg 5 procent in Parijs.

In Milaan was UniCredit een flinke stijger met een winst van 6 procent. In Madrid tekende Banco Santander een winst van 3,3 procent op.

Het Britse pond sterling ging wat in waarde omhoog na de recorddaling, waarbij de Britse munt naar het laagste niveau zakte in 31 jaar. Ook zitten de olieprijzen weer in de lift na de recente afzwakking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 47,25 dollar en Brentolie klom 1,7 procent tot 47,98 dollar per vat.

Euro
De euro noteerde een stand van 1,1073 dollar, tegen 1,1013 dollar aan einde van de Europese handel maandag.

De goudprijs gaat juist omlaag. De prijs van het edelmetaal is naar het hoogste niveau in twee jaar geklommen omdat veel beleggers vluchtten in veilig geachte beleggingen zoals goud, maar ook in Duitse staatsleningen en de Japanse yen.

Beurzen Europa veren op na zware verliezen
Beurzen Europa veren op na zware verliezen (Foto: ANP)

Merkel waarschuwt voor verdere afbrokkeling

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag in een regeringsverklaring na het Britse referendum over brexit gewaarschuwd voor een verdere afbrokkeling van de EU. Ze riep de lidstaten op de rijen te sluiten.

"Het is belangrijk om nu naar voren te kijken en er alles aan te doen de juiste conclusies te trekken en aansluitend alle noodzakelijke beslissingen te nemen", aldus Merkel. Elk voorstel om de EU uit deze crisis te halen is welkom, zei de bondskanselier. "Elk voorstel daarentegen dat de wil om er uit te stappen zal versterken, heeft echter onvoorziene gevolgen. En zou Europa verder verdelen."

Merkel zei zich daar tegen te zullen verzetten. "Ik zie goede mogelijkheden dat dit ons zal lukken."

Europa moet er in de onderhandelingen met Groot-Brittannië voor waken dat de Britten wel de lusten maar niet de lasten willen. "Geen krenten uit de pap halen", zei ze. Als Londen bij een vertrek bijvoorbeeld toegang wil blijven houden tot de EU-markt, dan zal het ook vrij verkeer van personen moeten accepteren.

Merkel waarschuwt voor verdere afbrokkeling
Merkel waarschuwt voor verdere afbrokkeling (Foto: ANP)

Rode Kruis racistisch: 'Zwarte kindjes niet cool'

In de onophoudende zoektocht naar wat nu weer racistisch zou zijn, wordt het Rode Kruis nu de zwarte piet toegespeeld. De wereldwijde hulporganisatie bestempelt zwarte kindjes namelijk als 'niet cool'.

Het draait hier allemaal om een poster van de Amerikaanse tak van het Rode Kruis. Hierop is een groot aantal kindertjes te zien rond het zwembad. Middels deze poster wordt op een heldere manier duidelijk gemaakt wat gewenst gedrag is in het zwembad. Je gedragen is 'cool', ongewenst gedrag vertonen is 'not cool'.

Geheel politiek correct zijn op de poster zowel blanke als zwarte kindjes te zijn. Alleen hebben ze een pleefiguur geslagen. Want juist de blanke kindertjes lijken zich op de poster voorbeeldig te gedragen. En dat terwijl juist de zwarte kindjes 'niet cool' gedrag vertonen.

Zo duwt een jong negertje een blank meisje het zwembad in. Een ander donker jochie neemt een diepe duik en weer een ander zwart kindje rent rond het zwembad. Hiermee wordt dus geïnsinueerd dat donkere kindjes 'niet cool' zijn.

John Sawyer uit Washington is woest. Hij eist dat de poster onmiddellijk wordt vervangen. "De huidige is extreem racistisch", vindt hij. "Zijn jullie serieus, Rode Kruis?", vraagt ene Matt Hickman zich af. "Blanke kindertjes als 'cool' bestempelen is racisme!", roept hij. Een moeder laat weten woest te zijn en dat de poster 'uit de tijd' is.

Het Rode Kruis heeft inmiddels de hand in eigen boezem gestoken. "Wij bieden onze verontschuldigingen aan", klinkt het. "Het is nooit onze bedoeling geweest iemand voor het hoofd te stoten. We hebben de poster uit productie genomen en onze partners opgedragen de poster te vervangen."

 

Juncker wil geen kat-en-muisspel met Britten

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, heeft al zijn ambtenaren en commissarissen een 'presidentieel verbod' op contacten met vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk opgelegd. "Ik wil geen schaduwboksen en kat-en-muisspelletjes. Er mag niet de indruk ontstaan dat er duistere onderhandelingen ontstaan in achterkamertjes."

Hij zei dit dinsdagmorgen in een roerig Europees Parlement waar over het vertrek van de Britten werd gedebatteerd, in aanwezigheid van alle 28 EU-commissarissen.

Juncker riep de Britse premier David Cameron op zo snel mogelijk zijn positie over de aanstaande scheiding te verduidelijken. Hij zei "enigszins verbaasd" te zijn dat dat niet gelijk gebeurt. "We kunnen niet leven met een lange periode van onzekerheid. Ik ben geen slaaf van de financiële markten maar heb ze wel in het oog."

Verdragsartikel
Later op de dag komen de EU-leiders bijeen. Ook zij hebben de Britten opgeroepen snel het verdragsartikel te activeren waardoor de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden kunnen beginnen.

Juncker keerde zich ook naar een aantal Britse parlementariërs uit de eurosceptische hoek. "Ik ben verrast dat u hier bent. U vecht voor de brexit. Dit is de laatste keer dat u hier applaudisseert."

Toekomst
Vervolgens richtte de commissievoorzitter zijn blik op de toekomst. ,,We moeten minder bureaucratie hebben. Europa moet socialer en worden en dat zal ook gebeuren. De EU blijft een vredesproject en een project voor de toekomst."

"Dit is niet het moment om het continent in stukken te breken", besloot Juncker. "Ik ben niet ziek zoals de kranten wel eens schrijven. Ik zal mij tot mijn laatste ademtocht inzetten voor Europa."

Juncker wil geen kat-en-muisspel met Britten
Juncker wil geen kat-en-muisspel met Britten (Foto: ANP)

Ouderen vaker aan de smartphone

Steeds meer Nederlanders van vijftig jaar en ouder zijn in het bezit van een smartphone. Volgens onderzoek van Telecompaper had aan het einde van het eerste kwartaal 84 procent van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 50-64 jaar een smartphone. Dat was een jaar eerder nog 67 procent. Bij 65-plussers groeide het smartphonebezit van 54 naar 63 procent.

Verder blijkt dat consumenten hun smartphones vaker in een winkel kopen in plaats van online. De onderzoekers sluiten niet uit dat er een verband zit tussen de stevige groei van het smartphonebezit door ouderen en deze toename. Traditioneel maken senioren minder gebruik van onlinewinkels.

Samsung is nog altijd marktleider op de Nederlandse smartphonemarkt met een aandeel van 45 procent. Wel wint Apple volgens het onderzoek terrein. Bijna één op de drie Nederlanders bezit een iPhone, bijna 3 procentpunt meer dan een jaar eerder. Apple is vooral bij jongeren populair.

Ouderen vaker aan de smartphone
Ouderen vaker aan de smartphone (Foto: BuzzT)

Faillissement voor onderdelen McGregor

McGregor heeft dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam faillissement aangevraagd voor onderdelen van het modebedrijf die eerder uitstel van betaling hadden gekregen, waaronder de eigen winkels en die van Adam Menswear en Gaastra. Dat hebben de directie en bewindvoerder bekendgemaakt.

Een faillissement vergroot volgens de bewindvoerder de kansen op voortzetting van deze activiteiten door een of meer nieuwe eigenaren en op behoud van zoveel mogelijk banen. De bewindvoerder herhaalde dat daarvoor serieuze belangstelling is van binnen- en buitenlandse partijen.

Het bedrijf en de bewindvoerder werken samen met schuldeisers om een doorstart mogelijk te maken en hebben hiervoor al de benodigde afspraken gemaakt. Het verkoopproces wordt naar verwachting binnen twee weken afgerond. In de tussentijd blijven alle winkels en webshops gewoon open.

Faillissement voor onderdelen McGregor
Faillissement voor onderdelen McGregor (Foto: ANP)

'Britten zullen broekriem moeten aanhalen'

Groot-Brittannië zal de overheidsuitgaven moeten beknotten en de belastingen moeten verhogen om de gevolgen van het aanstaande vertrek uit de Europese Unie het hoofd te bieden. Dat heeft minister van Financiën George Osborne dinsdag gezegd tegen de BBC.

Volgens Osborne is met de keuze voor een toekomst buiten de EU een overgangsperiode ingegaan die lang kan gaan duren. "Wij moeten ons aanpassen aan een leven buiten de EU, en dat zal economisch niet zo rooskleurig zijn als het leven binnen de EU", waarschuwde hij.

"Het is heel duidelijk dat het land armer zal zijn als gevolg van wat er met de economie gebeurt", zei Osborne. Om de buitenwacht te laten zien dat Groot-Brittannië toch in staat is zijn eigen boontjes te doppen, is het volgens de bewindsman van cruciaal belang dat de begroting sluitend wordt.

Op de vraag of dat zal leiden tot belastingverhogingen en bezuinigingen, luidde zijn antwoord: "ja, absoluut". Europa heeft volgens Osborne de afgelopen jaren door schade en schande geleerd wat de gevolgen zijn als een land de controle over zijn overheidsfinanciën verliest. Dat moet worden voorkomen, zei hij.

'Britten zullen broekriem moeten aanhalen'
'Britten zullen broekriem moeten aanhalen' (Foto: ANP)

Terugkeer LeBlanc bij Top Gear onzeker

Het is niet zeker of Matt LeBlanc volgend seizoen terugkeert als presentator van autoprogramma Top Gear.

De Friends-ster is volgens Variety in onderhandeling met de producenten van de show. In die gesprekken zouden de partijen kijken welke rol de acteur op zich kan nemen. Matt werkt namelijk ook aan de nieuwe Amerikaanse sitcom Man With A Plan, waarin hij een alleenstaande vader van drie kinderen gaat spelen. Zijn volle agenda lijkt echter niet het enige probleem: de kijkcijfers van Top Gear zijn ook dramatisch gedaald sinds Matt en medepresentator Chris Evans het stokje overnamen van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May.

Afgelopen week keken er nog maar 2,7 miljoen Britten naar Top Gear, ongeveer de helft van het gemiddeld aantal kijkers in het vorige seizoen. Ook zou het volgens The Sun niet boteren tussen de twee nieuwe presentatoren, dat zou hebben geleid tot een dreigement van Matt op te stappen als Chris niet ontslagen wordt. Een woordvoerder van Matt ontkent dat verhaal stellig.

Terugkeer LeBlanc bij Top Gear onzeker
Terugkeer LeBlanc bij Top Gear onzeker (Foto: BuzzE)

Beslissing FIA over invoering halo op 15 juli

Op 15 juli maakt de autosportbond FIA bekend of de omstreden halo gaat worden ingevoerd in de Formule 1 vanaf volgend seizoen. De roep om een halo kwam na de dodelijke ongelukken van Jules Bianchi tijdens de GP van Japan in 2014 en IndyCar-coureur Justin Wilson, die op zijn hoofd werd geraakt door een wiel.

Ferrari en Red Bull hebben gedurende het huidige seizoen al twee concepten van een cockpitbescherming getest. Ferrari kwam met een halo-constructie, Red Bull met een aeroscreen. Het concept van de aeroscreen wordt voor 2018 opnieuw onderzocht, maar is uitgesloten voor 2017.

"Er is nog veel werk te verzetten voordat we de halo kunnen introduceren. We zijn nog aan het testen, we voeren binnenkort weer overleg met de teams en er zijn de implicaties voor het ontwerp van het chassis," vertelde Laurent Mekies van de FIA. "We hebben dus te maken met deadlines die we niet verder voor ons uit kunnen schuiven en daardoor gebeurt alles in de hoogste versnelling."

Bianchi kwam enkele maanden na zijn ongeluk te overlijden
Bianchi kwam enkele maanden na zijn ongeluk te overlijden

Overwatch verslaat League of Legends in populariteit Korea

Volgens website Gametrics is Overwatch momenteel de populairste game in Koreaanse internetcafés (PC bangs). De langlopende favoriet League of Legends wordt daarmee na vier jaar koploper te zijn van de troon gestoten.

Gametrics is een website die bijhoudt welke games gespeeld worden in de meer dan 4000 internetcafés in Korea. Uit recente cijfers blijkt dat Overwatch met meer dan 30 procent de meest gespeelde game is, gevolgd door League of Legends met 27.8 procent.

Blizzard heeft een speciaal plekje in de harten van Koreaanse gamers, met dank aan het langlopende succes van hun StarCraft-franchise. Die game is al sinds 1998 een van de grootste hits in de Koreaanse gamewereld, met talloze professionele toernooien en bekende spelers. Onder die spelers is D.Va te vinden, een van de heroes uit Overwatch die volgens de lore een top-ranked StarCraft-speler was voordat ze zich bij de Overwatch-cast voegde.

Balrog, Juri en Urien in Street Fighter V

Capcom heeft Balrog voor Street Fighter V laten zien in een trailer. De bokser is er helemaal klaar voor, zo te zien. Als toetje laat Capcom zien dat ze ook bezig zijn met de vechtersbazen Juri en Urien.

Balrog zal 1 juli uitkomen, samen met Ibuki, die eerder uitgesteld was. Ook komt er een verhaalmodus die dit keer in bewegende 3D-beelden te zien is, in plaats van de stilstaande screenshots die we gewend zijn van eerdere Street Fighter-games.

Street Fighter V is al een tijdje uit op pc en PlayStation 4.

Winona Ryder neemt het op voor Johnny Depp

Winona Ryder is in de bres gesprongen voor haar ex Johnny Depp. Volgens de actrice is Johnny een 'goede, liefhebbende, zorgzame man' die 'enorm beschermend' is naar zijn naasten toe. Dat zegt Winona in een interview met Time.

"Hij is nooit, nooit agressief geweest naar mij toe", zegt Winona over Johnny, die door zijn ex Amber Heard wordt beschuldigd van huiselijk geweld. De actrice was begin jaren negentig drie jaar verloofd met Johnny.

Winona vertelt ook dat ze niet goed weet hoe ze zich moet voelen bij alle beschuldigingen aan het adres van haar ex. "Ik was er niet bij, ik weet niet wat er is gebeurd." Ze wil niemand bestempelen tot leugenaar. "Ik kan het me alleen moeilijk voorstellen, ik kan er met mijn hoofd niet bij."

Winona Ryder neemt het op voor Johnny Depp
Winona Ryder neemt het op voor Johnny Depp (Foto: BuzzE)

Mag Amanda Todd-verdachte naar Canada?

Mag Aydin C., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Canadese tiener Amanda Todd, worden uitgeleverd aan Canada? Daarover laat de rechtbank in Amsterdam zich dinsdag uit.

De autoriteiten in het Noord-Amerikaanse land willen C. vervolgen voor afpersing, kinderen lokken via internet, bedreiging of stalking en bezit van kinderporno met als doel die te verspreiden. De 38-jarige verdachte staat in Nederland ook terecht voor aanranding en afpersing van nog eens 39 meisjes via de webcam. Canada wil hem echter apart berechten voor de zaak-Todd.

Mocht de uitleveringskamer van de rechtbank akkoord gaan met het verzoek, dan vertrekt C. voorlopig nog niet uit zijn Nederlandse cel. Zijn proces in ons land, dat naar verwachting pas begin volgend jaar op zitting komt, volgt eerst.

De rechtbank neemt overigens een technische beslissing waarin wordt gekeken of aan alle voorwaarden is voldaan. Uiteindelijk beslist minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie definitief over de uitlevering.

Mag Amanda Todd-verdachte naar Canada?
Mag Amanda Todd-verdachte naar Canada? (Foto: ANP)

'Polen in Nederland nog altijd uitgebuit'

Poolse arbeidsmigranten in Nederland worden nog altijd uitgebuit. Ze maken vaak lange dagen, worden verplicht onbetaald over te werken en kampen met seksuele intimidatie en bedreigingen. Dat concluderen onderzoeksstichting SOMO en stichting FairWork op basis van gesprekken met meer dan honderd Poolse arbeiders.

Volgens de onderzoekers zijn Poolse werknemers door hun afhankelijkheid van uitzendbureaus "extreem kwetsbaar" voor uitbuiting. Dit komt mede doordat de overheid blijft vertrouwen op zelfregulering van de uitzendbranche. "Zelfregulering in de sector faalt en de Poolse arbeiders zijn de dupe", aldus de onderzoekers, die vinden dat uitzendbureaus beter gecontroleerd moeten worden.

Daarnaast roepen ze uitzendbureaus, inleners en overheid op om stappen te zetten om de positie van alle Poolse arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren.

'Polen in Nederland nog altijd uitgebuit'
'Polen in Nederland nog altijd uitgebuit' (Foto: ANP)

Meestal bevoegde leerkracht voor de klas

Op middelbare scholen heeft in 2014 bijna steeds en overal een bevoegde leerkracht voor de klas gestaan. Bijna 95 procent van de lessen werd gegeven door zo iemand, meldt het ministerie van Onderwijs. Het jaar ervoor was er sprake van 84 procent, maar over het jaar 2014 was de personeelstelling wel beter.

De verschillen per regio, vak en onderwijstype zijn nog groot. De meeste 'bevoegde' lessen worden gegeven in Parkstad Limburg. In de regio's Rivierenland en Gooi- en Vechtstreek is het aantal onbevoegd gegeven lessen het hoogst.

Op het vwo wordt bijna 97,4 procent van de lessen gegeven door een voor het vak bevoegde docent of een leraar in opleiding. Op de havo ligt dat percentage op 96,5 procent. In het vmbo is dat 91,6 procent.

Nationaal Onderwijsakkoord
Bij de vakken lichamelijke opvoeding, geschiedenis, en Frans staat er bijna altijd een gediplomeerde voor de klas. Natuur- en scheikunde worden het vaakst door een onbevoegde gegeven.

In het Nationaal Onderwijsakkoord hebben minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker afgesproken dat in 2017 elke onderwijsgevende bevoegd is voor het onderwijs dat hij of zij geeft.

Meestal bevoegde leerkracht voor de klas
Meestal bevoegde leerkracht voor de klas (Foto: ANP)

Mogelijk nieuw onderzoek in zaak Palm Invest

Een derde hoofdrolspeler in de vastgoedfraudezaak Palm Invest is ten onrechte niet vervolgd. Dat stelt de Stichting Gedupeerden Palm Invest na nieuw onderzoek naar de geldstromen rond het beleggingsfonds. EenVandaag en De Telegraaf kregen inzage in documenten en bankafschriften die volgens de stichting aantonen dat vele miljoenen van gedupeerde beleggers terecht zijn gekomen bij fiscalist Paul van L.

De stichting heeft aan de bel getrokken bij justitie en die laat volgens het programma weten: "Het Openbaar Ministerie is samen met de FIOD bereid om naar de informatie te kijken om te zien of deze nieuw is en of wij er iets mee kunnen."

De fraude rond Palm Invest zorgde in 2008 voor veel ophef toen bleek dat ruim 30 miljoen euro die door vierhonderd beleggers was ingelegd voor een groot deel niet bleek te zijn geïnvesteerd in villa's en appartementen op palmeilanden in Dubai, zoals beloofd. Hoofdverdachten Remco V. en Danny K. bleken voor miljoenen onder meer dure huizen, boten en auto's te hebben gekocht. Beiden kregen in 2013 vijf jaar cel.

Geldstromen
Een groot deel van de inleg is op een tot dusver onbekende rekening in Dubai terechtgekomen, ontdekte recherchebureau Interludium. Dat deed in opdracht van de stichting anderhalf jaar lang onderzoek naar de geldstromen rond Palm Invest.

De rekening behoorde aan fiscalist Paul van L. en zou zijn gebruikt om 20 miljoen euro weg te sluizen naar bankrekeningen in Dubai, Panama en Monaco. Die stonden op naam van vier Panamese vennootschappen, waarvan Van L. bestuurder was.

Mogelijk nieuw onderzoek in zaak Palm Invest
Mogelijk nieuw onderzoek in zaak Palm Invest (Foto: ANP)

'Miljardenschikking Volkswagen ligt hoger'

Volkswagen is meer dan 15 miljard dollar kwijt aan de compensatie voor de sjoemelsoftware aan Volkswageneigenaren in de Verenigde Staten, aldus anonieme bronnen maandag. Eerdere berichten repten nog over een schikking van circa 10 miljard dollar.

De Duitse automaker trof een voorlopige schikking met Justitie in Amerika, zo meldden ingewijden eerder. Een woordvoerder van Volkswagen ontkende maandag dat het om een bedrag van meer dan 15 miljard dollar zou gaan. Dinsdag wordt er een officiële verklaring over de compensatie verwacht.

Het grootste gedeelte van de compensatie gaat op aan het tegemoetkomen van de 482.000 eigenaren van auto's met tweeliterdieselmotoren die de software bevatten waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd.

'Miljardenschikking Volkswagen ligt hoger'
'Miljardenschikking Volkswagen ligt hoger' (Foto: ANP)

Hodgson stapt op na blamage tegen IJsland

De Engelse bondscoach Roy Hodgson is opgestapt na de 2-1 nederlaag in de achtste finales van het EK tegen IJsland. Engeland kwam in de achtste finale tegen IJsland al vroeg op voorsprong via Wayne Rooney. Maar nog voor rust keken The Three Lions tegen een 2-1 achterstand aan.


Na de thee probeerde Engeland wat terug te doen, maar wist het niet door de stugge defensie van IJsland te breken. Bij het laatste fluitsignaal wist Hodgson dat zijn tijd bij de Engelse voetbalbond gekomen was. Vlak na de nederlaag gaf hij aan op te stappen. "Mijn contract liep af na het EK, dus het is nu tijd voor iemand anders die aan de slag gaat met deze jonge, hongerige groep spelers."

Hodgson spreekt lovend over de Engelse internationals. "Ze waren fantastisch en hebben altijd alles gedaan wat er van hen gevraagd werd. Ik wil alle de technische staf, spelers, FA en natuurlijk de fans bedanken. Het spijt me dat het zo moet eindigen, maar die dingen gebeuren."

Roy Hodgson is niet langer de manager van Engeland. (PRO SHOTS/Action Images)
Roy Hodgson is niet langer de manager van Engeland. (PRO SHOTS/Action Images)

FOK! Wat een weer: zon en een bui

De dag begint redelijk met op de meeste plaatsen zon, maar het trekt geleidelijk aan dicht en de kans op een bui neemt, vooral in het noorden van het land, gedurende de ochtend toe. 's Avonds is het westen aan de beurt, het oosten en zuidoosten blijven overwegend droog tot middernacht. De wind is zwak tot matig, aan de kust soms vrij krachtig. De temperatuur tikt de 20 graden aan vandaag. 

Zon op 05:22
Zon onder 22:03
Zonkracht

6 / 3

Details op de Farne Eilanden (Engeland) (Foto: Duco)
Details op de Farne Eilanden (Engeland) (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1838 Koningin Victoria werd in de Westminster Abbey gekroond tot Koningin van Engeland.
1914 Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk werd doodgeschoten. Het was de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.
1919 Het Verdrag van Versailles werd ondertekend.
1965 Prinses Beatrix verloofde zich met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg.
1983 Het Arbitragehof in België werd opgericht.

 
Bea & Claus

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Khloe Kardashian niet blij op verjaardag

Khloe Kardashian mocht maandag 32 kaarsjes uitblazen. Maar de realityster liet weten niet dol te zijn op haar eigen verjaardag.

Op haar website beantwoordde Khloe vragen over haar verjaardag. "Ik hou van de verjaardagen van anderen, maar als ik eerlijk ben word ik verdrietig van de mijne", liet ze daar volgens The Mirror weten. Op verjaardagen in het verleden zou zo vaak iets vervelends gebeurd zijn, dat ze zich altijd afvraagt wat er deze keer mis zal gaan.

Khloe's familieleden deden toch hun best haar een fijne dag te wensen. Moeder Kris en zussen Kourtney en Kim deelden oude familiekiekjes met felicitaties op social media

De jongste Kardashiandochter stond eerder deze maand wel al even stil bij haar verjaardag. Toen deelde ze in Los Angeles ijsjes uit aan fans die een abonnement hebben op haar app.

Khloe Kardashian niet blij op verjaardag
Khloe Kardashian niet blij op verjaardag (Foto: BuzzE)

Meer groene stroom voor VS, Canada en Mexico

De Verenigde Staten, Canada en Mexico slaan de handen ineen voor groene stroom. President Barack Obama, premier Justin Trudeau en president Enrique Peña Nieto zullen deze week in Ottawa instemmen met het plan om in 2025 samen 50 procent van hun stroom uit duurzame energiebronnen te halen, meldde het Witte Huis maandag (lokale tijd).

Het gaat dan onder meer om zonne- en windenergie. "We weten dat het een ambitieus plan is, maar we denken dat het te realiseren is", aldus een adviseur van Obama.

Momenteel halen de zogenoemde 'Drie Vrienden' 37 procent van hun elektriciteit uit duurzame energiebronnen.

Meer groene stroom voor VS, Canada en Mexico
Meer groene stroom voor VS, Canada en Mexico (Foto: ANP)

Bouterse wil geheime zitting van parlement

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandag (lokale tijd) aan de parlementsvoorzitter gevraagd om het parlement woensdag bijeen te roepen voor een Comité-Generaal. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van berichtgeving van de Surinaamse website Star Nieuws.

Het gaat om een speciale geheime zitting waarin zaken als staatsveiligheid kunnen worden besproken. Volgens Bouterse is er in Suriname sprake van een constitutionele crisis en wil hij het parlement achter gesloten deuren informeren over de huidige stand van zaken omtrent het proces van de Decembermoorden. De president vindt dat de staatsveiligheid in gevaar is gebracht door de uitspraak van de krijgsraad. De raad besloot begin juni de omstreden Amnestiewet niet van toepassing te verklaren op dit strafproces. Door die uitspraak wordt het Decembermoordenproces, waarin Bouterse de hoofdverdachte is, na een schorsing van vier jaar naar alle waarschijnlijkheid donderdag hervat.

De waarnemend president van het hof van Justitie heeft gezegd dat er geen sprake is van een crisis en ook dat de rechtstaat niet in gevaar is. Een crisis kan nooit ontstaan op basis van een uitspraak van de krijgsraad, stelde hij. De procureur-generaal heeft aangegeven dat besluiten van rechters altijd gerespecteerd moeten worden.

Het proces draait om de moord in 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

Bouterse wil geheime zitting van parlement
Bouterse wil geheime zitting van parlement (Foto: ANP)

Zwarte doos EgyptAir met succes hersteld

Egyptische technici hebben maandag met succes de flightdatarecorder van de neergestorte EgyptAir-vlucht MS804 hersteld. Onderzoekers kunnen de informatie nu gaan analyseren in de hoop achter de oorzaak van de crash te komen. De technici verwachten dat de cockpitvoicerecorder ook snel gemaakt zal zijn.

De twee zwarte dozen waren zwaar beschadigd en konden daardoor niet worden uitgelezen. De geheugenchips van de recorders werden vervolgens naar Frankrijk gestuurd om te worden gerepareerd. Wanneer beide zwarte dozen hersteld zijn, worden ze voor onderzoek teruggezonden naar Caïro.

De Airbus A320 stortte op 19 mei tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro met 66 mensen aan boord in de Middellandse Zee. De piloten maakten geen melding van problemen voor het vliegtuig van de radarschermen verdween.

Zwarte doos EgyptAir met succes hersteld
Zwarte doos EgyptAir met succes hersteld (Foto: ANP)

Excuses Calvin Harris aan paparazzo

Calvin Harris heeft maandag zijn excuses aangeboden nadat hij was uitgevallen tegen een fotograaf. De dj beschuldigde de man ervan de aanleiding te zijn van een aanrijding waarbij Calvin zijn auto flink beschadigde.

De Schot werd bij het verlaten van de sportschool opgewacht door een paparazzo. Die vroeg hem naar zijn datingleven sinds de breuk met Taylor Swift. Een video die van het incident werd gemaakt kwam terecht bij TMZ. Daarop is te zien hoe de dj zich snel uit de voeten wil maken, maar daarbij over het hoofd ziet dat zijn achterdeur nog openstaat. Die raakt met flinke vaart een muur.

Alhoewel dat niet duidelijk wordt op de beelden, viel Calvin blijkbaar nogal uit tegen de fotograaf. Een paar uur later verontschuldigde hij zich daarvoor via Twitter. "Ik was furieus op een paparazzo vandaag. Sorry. Je zorgde er wel voor dat ik tegen een muur opreed maar je deed gewoon je werk en ik bied mijn excuses aan."

Excuses Calvin Harris aan paparazzo
Excuses Calvin Harris aan paparazzo (Foto: BuzzE)

Kinderpornozaak Glee-acteur uitgesteld

Mark Salling heeft van een rechter meer tijd gekregen om een nieuwe advocaat te vinden voor de rechtszaak die tegen hem van start gaat. De Glee-acteur wordt sinds december verdacht van kinderporno.

Mark had zelf het verzoek ingediend om de rechtszaak, die op 12 juli zou beginnen, uit te stellen. Volgens People is er geen nieuwe datum gekozen, maar is er op 19 september een zitting waarin een nieuwe planning wordt besproken.

De 33-jarige acteur, vooral bekend als Puck uit musicalserie Glee, kan als hij schuldig wordt bevonden maximaal veertig jaar cel krijgen. Tijdens een huiszoeking eind vorig jaar werden in zijn huis duizenden foto's van minderjarigen aangetroffen. Hij is aangeklaagd voor zowel het downloaden als het bezit van kinderporno. Zelf zegt de acteur onschuldig te zijn.

Kinderpornozaak Glee-acteur uitgesteld
Kinderpornozaak Glee-acteur uitgesteld (Foto: BuzzE)

Weer meer stroom uit kolen

De elektriciteitsproductie uit steenkool is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2015 werd 39 miljard kilowattuur (kwh) aan elektriciteit opgewekt uit steenkool, 35 procent meer dan een jaar eerder. Het is het vierde jaar op rij dat de productie uit kolen toenam, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De productie van stroom uit steenkool bereikte vorig jaar het hoogste niveau sinds 1990. De productie van elektriciteit uit aardgas daalde daarentegen met ruim 9 procent tot 46 miljard kwh, het laagste niveau sinds 1996. Het verbruik van stroom bleef nagenoeg onveranderd op 118 miljard kwh.

Er zijn meerdere redenen voor een toename van de elektriciteitsproductie uit steenkool. Sinds 2013 telt Nederland enkele nieuwe kolencentrales. Daarbij daalde de prijs voor kolen en liepen in 2013 subsidieregelingen voor het stoken van biomassa gedeeltelijk af.

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, als wind en zon, steeg van 11,7 miljard kwh in 2014 naar 13,7 miljard kwh in 2015. Voor het eerst sinds 2012 nam de bijdrage van hernieuwbare elektriciteit aan de totale stroomproductie in Nederland toe. Het aandeel in de totale productie bedroeg afgelopen jaar 12,4 procent. In 2014 was dat nog 11,3 procent.

Weer meer stroom uit kolen
Weer meer stroom uit kolen (Foto: ANP)

De EU is niet geil

Dat de Europese Unie al een tijdje geen onderwerp meer is waar we massaal voor in de rij gaan staan, is al een tijdje bekend. Het is ook geen lustopwekkende organisatie, eerder irritant en verschrikkelijk geldverslindend. Nee, ik ga de diepte niet in met cijfers en statistieken want daar heb ik de kennis niet voor. Ik kijk er tegenaan zoals 52 procent van de Engelsen er tegenaan heeft gekeken toen ze voor ‘leave’ kozen: onnozel en van elke kennis gespeend. 

Paard weigert te springen, einde olympische droom

Voor de Zwitserse amazone Mélody Johner is de olympische droom op wel heel zure wijze uit elkaar gespat. Tijdens een eventingcompetitie in het Poolse Strzegom had ze nog één ding nodig om door de Zwitserse bond definitief aangewezen te worden voor het olympische team: een hindernisrace van een eventingwedstrijd zonder dat haar paard zou weigeren over een hindernis te springen. Voor de volledigheid: eventing is een wedstrijdvorm waarbij de resultaten van dressuur, een hindernisrace en het springen bij elkaar opgeteld worden. 

Helaas voor Johner had haar paard Frimeur du Record er weinig zin in. Hij weigerde niet één keer, maar zelfs drie keer, resulterend in uitsluiting van Johner en het niet beëindigen van de hindernisrace. Belangrijker was echter dat de olympische droom er definitief mee uit elkaar spatte. Niet alleen voor Johner zelf waren er gevolgen: er zijn nu maar twee Zwitsers die in het eventing naar de Spelen mogen van de nationale bond. Voor de landenwedstrijd zijn drie ruiters nodig en dus zullen haar teamgenoten het met alleen de individuele wedstrijd moeten doen. 

Muguruza met wat moeite door op Wimbledon

Het kostte wat meer moeite dan ze vooraf waarschijnlijk had gedacht, maar Garbiñe Muguruza heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De verliezend finaliste van vorig jaar heeft haar eindzege op Roland Garros laten bezinken, maar had het in de eerste ronde maandag moeilijk met de Italiaanse Camila Giorgi.

Muguruza won de eerste set nog vrij simpel met 6-2, maar daarna kwam de Spaanse steeds meer in de problemen. Giorgi speelde prima en schreef de tweede set met 7-5 op haar naam. In het derde en laatste bedrijf bleek dan toch wel dat Muguruza niet voor niks de nummer twee van de wereld is: ze herpakte zich en met een 6-4 setwinst plaatste ze zich alsnog voor de tweede ronde. Daarin wacht de Slowaakse qualifier Jana Cepelova, die Mariana Duque-Mariño uit Colombia uit het toernooi sloeg.

Vijfvoudig kampioene Venus Williams kende aanzienlijk minder moeite. Tegen de Kroatische Donna Vekic was de Amerikaanse in twee sets klaar: 7-6, 6-4. De Britten hadden hun hoop, niet voor het eerst, gevestigd op Laura Robson. Zij kon het in de eerste ronde echter niet waarmaken en ging met 6-2, 6-2 kansloos onderuit tegen Angelique Kerber, de nummer vier van de wereld. De als vijfde geplaatste Roemeense Simona Halep rekende met 6-4, 6-1 af met Anna Karolina Schmiedlova uit Slowakije. 

Djokovic wint simpel op Wimbledon, Federer tegen nieuwe held Britten

Novak Djokovic heeft zonder al te veel problemen de tweede ronde bereikt op Wimbledon. De als eerste geplaatste Serviër rekende in zijn openingsduel af met de Brit James Ward, die vorig jaar nog de derde ronde bereikte. Hij speelt daarin tegen Adrian Mannarino uit Frankrijk, die eveneens een Brit uitschakelde: Kyle Edmund.

Djokovic had de eerste set tegen Ward ruim binnen het half uur met 6-0 binnen, maar de Brit begon daarna toch enige tegenstand te bieden. Hij wist de veelvoudig Grand Slam-winnaar zelfs een heuse servicegame af te pakken en sleepte er een tiebreak uit, maar die ging alsnog naar de Serviër. Djokovic liet het in de derde set niet nog een keer zover komen en besliste de wedstrijd na ruim twee uur door de set met 6-4 te winnen. 

Roger Federer had twee minuten langer nodig om zich te ontdoen van Guido Pella, maar de Argentijn bleek een lastige luis in de pels van de Zwitserse grootheid. Zevenvoudig kampioen Federer had twee tiebreaks nodig om de eerste twee sets te winnen, waarna hij zich met 6-3 in de derde set plaatste voor de tweede ronde. 

Federer staat in de tweede ronde tegenover de 25-jarige Brit Marcus Willis. Die ontpopte zich maandag tot de grote held van Wimbledon, door als nummer 775 van de wereld Ricardas Berankis, de mondiale nummer 53, terug naar Litouwen te slaan. Wimbledon is het eerste serieuze toernooi ooit voor Willis, die begin dit jaar nog wilde stoppen met tennissen omdat het allemaal niet lukte. Zijn vriendin overtuigde hem er echter van toch door te gaan en met resultaat: hij mocht met wat geluk meedoen aan de kwalificaties, worstelde zich er doorheen en staat deze week plotseling tegenover een van de beste tennissers ooit op het heilige gras van Wimbledon. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.