Extreemlinkse onrust bij Eiffeltoren

Harry

Bij nieuw gewelddadig extreemlinks protest tegen hervorming van de Franse arbeidswet zijn dinsdag in Parijs de deuren van de Eiffeltoren gesloten gebleven. Tal van personeelsleden van de toeristische attractie staken dinsdag.

Op initiatief van de extreemlinkse vakbond CGT is er dinsdag weer protestgeweld. De Senaat stemt dinsdagavond over de arbeidswetgeving. De politie in Parijs heeft scherpe veiligheidsmaatregelen genomen om te proberen te voorkomen dat extreem linkse relschoppers en vandalen weer verwoestingen aanrichten, zoals bij eerdere betogingen.

De strijd over wat de regering als een noodzakelijke versoepeling van de arbeidswet ziet, duurt al vier maanden. Linkse bonden stellen dat de hervorming de rechten van de werknemers ondermijnt en hun ontslag eenvoudiger maakt. Volgens de regering moet de uiterst ingewikkelde arbeidswet hervormd omdat werkgevers nauwelijks nog mensen durven aannemen.

Premier Manuel Valls spreekt woensdag met leiders van de extreemlinkse bonden CGT en FO. De Franse Tweede Kamer moet er ook nog een keer naar kijken omdat de Senaat wetsteksten heeft veranderd.

Betogingen houden Eiffeltoren gesloten
Betogingen houden Eiffeltoren gesloten (Foto: ANP)