'Kinderen zonder schoenen leren beter'

MarcusViridis

Het staat nog in de kinderschoenen, maar in de toekomst zou het zomaar kunnen gaan gebeuren dat schoolkinderen voortaan les krijgen zonder dat ze enige vorm van schoeisel in de klas dragen. Dit schijnt namelijk bevorderlijk te zijn voor de leerprestaties.

Een test over 25 scholen wijst dit uit. Duizenden leerlingen in Nieuw-Zeeland, Australië en Engeland werden 10 jaar lang gevolgd door een paar wetenschappers. Zij kwamen tot de conclusie dat het lesgeven aan kinderen die hun schoenen bij de voordeur achterlaten, diverse voordelen heeft.

Door het uittrekken van de gympies, sneakers en sandaaltjes voelen kinderen zich meer op hun gemak op school. Het creëert een wat meer huiselijke sfeer. Hierdoor lezen kinderen meer en blijven ze langer op school, iets dat op den duur een positieve bijdrage levert aan de uiteindelijke academische prestaties, concludeert de universiteit van Bournemouth,

In Scandinavische landen is het al wat langer gebruikelijk dat kotertjes vooraf hun schoentjes uittrekken. Dit is ontstaan door het slechte weer; op deze manier kwam niet het hele klaslokaal onder een laag sneeuw te liggen. Dit bleek niet bepaald nadelig te zijn voor de Wickie's en Pippi Langkouzen in spe. Ondanks dat sneeuw daar wat minder voorkomt, gingen Spaanse scholen eveneens met dit idee aan de slag en ook bij de schoenloze Iberiërs was een significante verbetering van de schoolresultaten te zien.

Kinderen lezen vaak zittend op de vloer. Dat gaat ze een stuk makkelijker af op hun sokken. Een ander onderzoek constateerde al dat 95 procent van de toekomstige modelburgers op veel plekken leest, maar liever niet op een stoel. Kinderen die op reis zijn, plegen zelfs liggend te lezen.

"Als de omstandigheden in de klas op die thuis lijken, lezen vooral de jongens meer in de klas. In schoenloze scholen komen de kinderen vroeger aan en vertrekken ze later, wat gemiddeld resulteert in een halfuur extra lestijd per dag", vertelt een vorser.

Het niet dragen van schoeisel is bovendien voordelig voor de school: het meubilair wordt erdoor gespaard en de vloer hoeft ook minder vaak (20 procent) te worden gepoetst. Nog een positief puntje: in klassen waar de helden op sokken lopen, wordt er minder vaak gepest.