"Tijdens het studeren hoorde ik dat ik naar de Olympische Spelen mag"

heywoodu

Als 17-jarige meid wil het nog wel eens gebeuren dat je aan het leren bent voor je examens. Zo ook op de Kaaimaneilanden, waar de jonge zeilster Florence Allan afgelopen week aan het blokken was voor haar examens.

Opeens kwam haar vader de kamer in en meneer Allan had wel een leuk nieuwtje voor zijn dochter: Florence heeft een wildcard gekregen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. "Ik probeer het nog een beetje te laten bezinken, het voelt nog volledig onwerkelijk", aldus de jonge zeilster tegenover Radio Cayman

"Ik zat te leren voor mijn examen en ineens vertelde mijn vader me dat ik naar de Olympische Spelen ga...dat verzin je toch niet?! Dit is echt een ongelooflijke mix van emoties", aldus Allan. De meeste sporten hebben een aantal beschikbare wildcards voor landen die niet meer dan acht individuele sporters hadden op de Spelen van 2008 en 2012. Het land moet daar dan een aanvraag voor indienen en hopen dat ze een wildcard toegewezen krijgen, zeker in relatief grotere sporten als zeilen een spannende tijd.

"Het was buiten mijn controle, dus ik probeerde er verder niet echt aan te denken of ik het ticket wel of niet zou krijgen. Maar ja, als je elke dag aan de Spelen denkt en dan ineens een uitnodiging krijgt om mee te doen...tja, er zijn maar weinig mensen die dat mee mogen maken", aldus een nog altijd beduusde Allan. 

Haar coach en de voorzitter van de nationale zeilbond, Raphael Harvey, kon het nieuws in eerste instantie ook nauwelijks geloven. "Ik dacht dat het een soort grap was, een hoax. Ik heb gelijk het nationaal olympisch comité gebeld om te vragen of het echt waar was...zeggen dat ik trots ben is wel het understatement van de eeuw", vertelt Harvey. 

Allan zal in Rio uitkomen in de Laser Radial-klasse, waarin ze het onder meer opneemt tegen tweevoudig wereldkampioene Marit Bouwmeester uit Nederland. "Ik ga zo snel mogelijk naar Rio om aan de golven en stromingen te wennen en ik ga natuurlijk zo hard mogelijk trainen." Toch heeft Allan eerst nog wat anders te doen: "Ja, ik ga toch eerst maar mijn examens halen!"