FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 april 2016

Delbonis klopt De Bakker in Marrakesh

Tennisser Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het ATP-toernooi in Marrakesh te bereiken. De Nederlander (ATP-105) moest met 4-6 en 4-6 zijn meerdere erkennen in de Argentijnse gravelbijter Federico Delbonis.

De Bakker schoot uit de startblokken en kwam al snel met 3-0 voor te staan. Daarna was het Delbonis die de klok sloeg en al snel een 3-5 voorsprong pakte. In de tweede set ging de Argentijn al vroeg met een break aan de haal, maar De Bakker brak nog wel terug tot 2-2. Een volgende break werd de Nederlander te machtig.

Paul Simon komt in juni met nieuwe plaat

Paul Simon brengt op 3 juni zijn dertiende studioalbum uit. De plaat, die Stranger To Stranger gaat heten, is de opvolger van So Beautiful Or So What uit 2011.

Simon kondigde donderdag niet alleen zijn nieuwe plaat aan, hij bracht ook meteen een nieuw nummer uit. Wristband, de eerste single van Stranger To Stranger, is te beluisteren via YouTube.

De nieuwe plaat is een vrij experimenteel album. "Het gaat erom iets op een nieuwe manier te laten horen. Het gaat over het maken van muziek die tegelijkertijd oud en nieuw klinkt, muziek met een beetje mysterie", zegt Simon over Stranger To Stranger, waarop elf nummers staan.

Voor zijn dertiende album werkte de Amerikaanse singer-songwriter samen met onder meer de Italiaanse dance-artiest Clap! Clap! en een groep flamenco-artiesten. "Geluid is net zozeer een thema van dit album als de onderwerpen van de liedjes. Als mensen dat begrijpen, ben ik tevreden."

Paul Simon komt in juni met nieuwe plaat
Paul Simon komt in juni met nieuwe plaat (Foto: BuzzE)

'Hollandse' werk Picasso in museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum Alkmaar toont vanaf 7 juni de werken van Picasso die hij maakte toen hij op jonge leeftijd enkele weken in Nederland verbleef. Het is de eerste keer dat al zijn 'Hollandse' werk bij elkaar te zien is, liet het museum donderdag weten. Ook is de houten stoel te zien waar hij, naar verluidt, altijd op zou hebben gezeten.

De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) verbleef in de zomer van 1905 enkele weken in Noord-Holland. Vanuit Schoorl en Schoorldam maakte hij uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. Hij bezocht de kaasmarkt en bestudeerde windmolens.

De tentoonstelling toont onder meer de schilderijen 'La belle Hollandaise' uit de Queensland Art Gallery in Australië en 'Les trois Hollandaises' uit het Picasso Museum in Parijs en twee schetsboeken. Een van deze schetsboeken kocht de kunstenaar waarschijnlijk in Alkmaar. Ook is de enige foto van Picasso's verblijf te zien en bevat de expositie ansichtkaarten, brieven en andere foto's.

'Hollandse' werk Picasso in museum Alkmaar
'Hollandse' werk Picasso in museum Alkmaar (Foto: ANP)

Cameron had toch offshore-aandelen

De Britse premier David Cameron heeft aandelen verkocht die zijn overleden vader had in een belastingparadijs. In zijn vierde verklaring sinds de publicatie van de zogenoemde Panama Papers erkent Cameron dat hij toch fondsen 'offshore' had, nadat hij dat eerder stellig ontkende. Dat meldde Sky donderdag.

Downing Street zei eerst dat het om een privé-aangelegenheid ging, om daarna te verklaren dat de premier geen geld in belastingparadijzen had gestald en dat de familie dat ook in de toekomst niet van plan was.

In de laatste verklaring zegt Cameron dat hij en zijn vrouw in januari 2010 meer dan 30.000 pond (37.000 euro) aan aandelen hebben verkocht. Volgens hem is het een 'fundamentele misvatting' dat het betrokken fonds was opgezet om belasting te ontduiken.

Cameron zegt dat hij en zijn vrouw Samantha 'ondergeschikt zijn aan alle Britse belastingen op de normale manier'.

Cameron had toch offshore-aandelen
Cameron had toch offshore-aandelen (Foto: ANP)

John Kerry meest bereisde minister van BuZa

John Kerry heeft een record gebroken. Hij is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die het meest gereisd heeft.

Kerry brak het record toen hij woensdag aankwam in de Golfstaat Bahrein, meldt CNN donderdag. Daarmee heeft hij 1.706.000 kilometer gereisd, circa 1500 kilometer meer dan de vorige recordhoudster, Condoleeza Rice, die onder George W. Bush diende.

Kerry heeft meer dan 2300 uur (circa 96 dagen) in de lucht doorbracht sinds hij in februari 2013 aantrad. Al met al zat hij op 467 dagen in een vliegtuig.

Kerry's voorganger Hillary Clinton heeft nog steeds het record van het grootste aantal landen dat ze tijdens haar bewind bezocht, 112. Kerry is 'maar' naar tachtig landen geweest. Kerry is echter nog niet aan het einde van zijn termijn. Komende week bezoekt hij Japan.

John Kerry meest bereisde minister van BuZa
John Kerry meest bereisde minister van BuZa (Foto: ANP)

Woningen ontruimd na brand Groningen

Een korte, felle brand in een woning aan de Friesestraatweg in Groningen heeft de politie en brandweer donderdagavond flink beziggehouden. Het leek er namelijk in eerste instantie op dat er explosies waren geweest bij de brand en dat er mogelijk ook explosieve stoffen in het huis aanwezig waren. Uit voorzorg werden daarom enige tijd enkele huizen in de buurt ontruimd, maar in de loop van de avond bleek er geen sprake van explosies en explosieven.

Een man die in de woning aanwezig was, raakte lichtgewond bij de brand. Hij kon na enkele uren het ziekenhuis weer verlaten. De bewoonster van het huis bleef ongedeerd, aldus de politie.

Woningen ontruimd na brand Groningen
Woningen ontruimd na brand Groningen (Foto: ANP)

'Wapenhandel gaat via Facebook'

Facebook blijkt een prima communicatiemiddel voor wapenhandelaren in het Midden-Oosten, meldt The New York Times. Volgens de krant waren er zeker zes groepspagina's te vinden waarop wapens werden verkocht. De groepen zijn inmiddels door Facebook offline gehaald. De handel in wapens is verboden op Facebook, maar het bedrijf kwam pas in actie na een tip van The New York Times.

Op de pagina's werd gehandeld in raketten, zware mitrailleurs, raketwerpers en granaten door handelaren uit onder meer Libië, Syrië en Irak. Ook werd in de groepen de werking van de wapens besproken. Facebook maakte het ongewild ook nog mogelijk betalingen te doen via de Messenger-functie.

Handelaren en terroristen maken ook gretig gebruik van Facebook om aan andere militaire spullen te komen als kogelvrije vesten, infrarood camera's en uniformen.

Facebook heeft in allerijl de reglementen voor de site aangepast.

'Wapenhandel gaat via Facebook'
'Wapenhandel gaat via Facebook' (Foto: BuzzT)

'Jaar in de ruimte schadelijk voor lichaam'

Astronaut worden mag dan voor veel mensen een jongensdroom zijn, het is niet gemakkelijk om langdurig in de ruimte te zijn. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly, die in maart na een vol jaar terugkeerde uit het internationale ruimtestation ISS, zegt dat de gevolgen voor zijn lichaam ingrijpend zijn.

"Terwijl ik in de ruimte was raakten mijn botten aangetast, mijn spieren kwijnden weg en mijn bloed herverdeelde zich door mijn lijf, wat druk op mijn hart veroorzaakte", citeert de Britse krant The Independent de astronaut. "Elke dag werd ik blootgesteld aan tien maal de straling die iemand op aarde ervaart, waardoor ik voor de rest van mijn leven een hoger risico op kanker loop."

Scott sprak zich bij het verlaten van het ruimtestation ook al uit over de keerzijde van de jongensdroom. "Het moeilijkste is de isolatie in lichamelijke zin van de mensen op aarde die belangrijk voor je zijn."

'Jaar in de ruimte schadelijk voor lichaam'
'Jaar in de ruimte schadelijk voor lichaam' (Foto: ANP)

'Verizon wil webactiviteiten Yahoo overnemen'

Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon is van plan om volgende week een eerste bod uit te brengen op de internetactiviteiten van Yahoo. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van ingewijden.

Het ooit toonaangevende internetbedrijf Yahoo kondigde eerder dit jaar aan alle alternatieven voor zijn toekomst te bekijken, inclusief de verkoop van de internetactiviteiten. Pogingen om het bedrijf te hervormen en de resultaten te verbeteren liepen de afgelopen jaren op niets uit. Er zou nu een verkoopproces in gang zijn gezet waarbij partijen voor 11 april een eerste bod op tafel moeten leggen.

Ook Google zou overwegen een bod uit te brengen. Andere potentiële geïnteresseerden als telecombedrijf AT&T en kabelbedrijf Comcast zouden al besloten hebben niet mee te doen aan de strijd.

Eind februari werd al gemeld dat tijdschriftenconcern Time Inc zich had aangesloten bij de rij bedrijven die dingen naar de hand van Yahoo. Die wil zijn internetactiviteiten afsplitsen van zijn grote belang in het Chinese Alibaba.

'Verizon wil webactiviteiten Yahoo overnemen'
'Verizon wil webactiviteiten Yahoo overnemen' (Foto: BuzzT)

Winnaars BAFTA games awards

Vandaag werden in oost-Londen de jaarlijkse British Academy Games Awards uitgereikt, beter bekend als de BAFTA Game Awards. Grote winnaars van de avond waren de verhalende games Her Story en Everybody's gone to the Rapture, terwijl Fallout 4 de felbegeerde prijs voor beste game kreeg. Opvallend was dat ondanks zeven nominaties The Witcher 3: Wild Hunt met lege handen naar huis ging. Alle winnaars vindt je in een lijst hieronder.

Beste game

Fallout 4

Beste debuutgame

Her Story

Beste Innovatie

Her Story

Beste mobiele/handheld game

Her Story

Beste Britse Game

Batman: Arkham Knight

Beste persistent game

Prison Architect

Beste familiegame

Rocket League

Beste multiplayer

Rocket League 

Beste gamedesign

Bloodborne

Beste muziek

Everybody's gone to the rapture

Beste audio prestatie

Everybody's gone to the rapture

Beste performance

Merle Dandridge, Everybody's gone to the rapture

Beste artistieke prestatie

Ori and the Blind Forest

Beste verhaal

Life is Strange

Beste originele eigendom

Until Dawn

AMD eSports Award

SMITE

BAFTA fellowship award

John Carmack

Meeste nominaties

Aantal nominaties Game
10 Everybody's Gone to the Rapture
7 Her Story, The Witcher 3: Wild Hunt
5 Batman: Arkham Knight, Life is Strange, Rocket League
4 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Ori and the Blind Forest, Until Dawn
3 Assassin's Creed Syndicate, Lovers in a Dangerous Spacetime, Splatoon
 2  Destiny: the taken King, Fallout 4, Fifa 16, Guitar Hero Live, Lego Dimensions, Prison Architect, Prune

 Bafta

Douwe Bob opent bar in Stockholm

Douwe Bob gaat niet alleen als zanger naar Stockholm, maar ook als café-uitbater. Tijdens het Eurovisie Songfestival heeft Douwe Bob een eigen bar in het centrum van de Zweedse hoofdstad.

Douwe Bob nodigt iedereen uit een kijkje te komen nemen in zijn kroeg. "Ik had zo veel plezier in mijn eigen bar dat ik besloten heb die mee te nemen naar Stockholm", zegt de singer-songwriter, die thuis in Amsterdam zijn Fool Bar heeft, in een video die donderdag op YouTube verscheen. The Bar, zoals Douwe Bob zijn Zweedse kroeg heeft gedoopt, 'staat garant voor veel live-muziek, lol en gezelligheid'.


Douwe Bob opent bar in Stockholm (Video: YouTube)

Douwe Bob vertegenwoordigt Nederland dit jaar op het Eurovisie Songfestival met het nummer Slow Down. Hij moet op dinsdag 10 mei aan de bak tijdens de eerste halve finale. Als hij genoeg punten verzamelt, mag hij Slow Down op zaterdag 14 mei nogmaals ten gehore brengen tijdens de finale.

Douwe Bob opent bar in Stockholm
Douwe Bob opent bar in Stockholm (Foto: BuzzE)

Uitwisseling passagiersgegevens nabij

De uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers tussen EU-landen lijkt een kwestie van tijd. Het Europees Parlement stemt hier volgende week mee in, verwacht onder meer de sociaaldemocratische fractie.

Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren onderhandeld. Er was al een akkoord over, maar het parlement wilde meer garanties over privacybescherming. Ook over gegevensbescherming wordt volgende week gestemd in Straatsburg.

De lidstaten zien de uitwisseling als een belangrijk instrument in de strijd tegen terrorisme en andere zware misdaad. Persoonlijke gegevens - creditcardgegevens en bijvoorbeeld maaltijdvoorkeuren - worden niet langer dan vijf jaar bewaard en na zes maanden geanonimiseerd.

De PNR-richtlijn kan nuttig zijn, aldus de sociaaldemocratische Europarlementariër Claude Moraes. "Maar de belangrijkste les van de aanslagen in Parijs en Brussel is niet dat we te weinig informatie hebben over terreurverdachten, maar dat die informatie niet wordt gebruikt of gedeeld door opsporingsdiensten."

Uitwisseling passagiersgegevens nabij
Uitwisseling passagiersgegevens nabij (Foto: ANP)

Jongen (15) steekt andere jongen (18) dood

Een achttienjarige Hagenaar is donderdagavond overleden door een steekpartij. Een vijftienjarige plaatsgenoot is aangehouden. De steekpartij gebeurde op de Hofzichtlaan in Den Haag, vlakbij NS-station Mariahoeve.

De omgeving is afgezet en op last van de politie mogen op het station in verband met het onderzoek donderdagavond geen treinen stoppen. De NS verwacht dat de treinen pas na 23.00 uur wel weer Mariahoeve mogen aandoen. Doorgaande treinen kunnen wel passeren.

Jongen (15) steekt andere jongen (18) dood
Jongen (15) steekt andere jongen (18) dood (Foto: ANP)

Relatie China en Noord-Korea steeds moeizamer

Noord-Korea vormt een steeds grotere bedreiging voor China. Dat staat in een commentaar van de staatskrant People's Daily, die de instabiliteit op het Koreaanse schiereiland vergelijkt met de politieke chaos in Syrië.

Het commentaar is opmerkelijk, omdat China normaliter als enige bondgenoot van het regime in Pyongyang geldt.

Ook de krant Xiakedao schrijft donderdag dat Noord-Korea zijn kernwapenstrategie moet herbezien, omdat het regime daardoor in problemen kan komen. De krant citeert uit een recent Noord-Koreaans rapport, waarin China wordt genoemd als 'een door ijdelheid gedreven natie die buigt voor de Verenigde Staten'.

China heeft sancties ingesteld tegen Pyongyang, nadat die in januari voor de vierde keer kernproeven deed en een maand later een langeafstandsraket lanceerde.

Relatie China en Noord-Korea steeds moeizamer
Relatie China en Noord-Korea steeds moeizamer (Foto: ANP)

Verdachte moord Koen Everink langer vast

De 29-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van moord of doodslag op zakenman Koen Everink blijft voorlopig twee maanden langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland donderdag bepaald.

Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij was doodgestoken.

Verdachte Mark de J. was de coach van tennisser Robin Haase.

Verdachte moord Koen Everink langer vast
Verdachte moord Koen Everink langer vast (Foto: ANP)

'Hacken lukt alleen bij oude iPhones'

De software die de FBI gebruikte voor het hacken van de iPhone van Syed Rizwan Farook, een van de aanslagplegers in San Bernardino, werkt niet op nieuwere toestellen. Dat heeft FBI-topman James Comey gezegd tijdens een lezing op een college in Ohio.

"Farook had een iPhone 5c, een toestel zonder Touch ID-sensor. De 5s en 6s hebben die sensor wel, daardoor is de hacksoftware niet te gebruiken", liet Comey weten. De FBI had voor het hacken wel de hulp nodig van een extern bedrijf, het Israëlische Cellebrite. Hoe de software precies werkt zegt Comey niet. "Het zou Apple kunnen helpen bij het dichten van het lek en dan zijn we voor toekomstige gevallen weer terug bij af", aldus de FBI-topman. Volgens hem twijfelde de dienst wel over het wel of niet vrijgeven van de hack.

Inmiddels is een aantal senatoren bezig met een wetsvoorstel waarmee bedrijven gedwongen worden de beveiliging van hun telefoons uit te schakelen.

'Hacken lukt alleen bij oude iPhones'
'Hacken lukt alleen bij oude iPhones' (Foto: BuzzT)

'Bo Saris sluisde geld weg'

Boris Titulaer heeft zijn band en andere medewerkers jarenlang benadeeld. De zanger, die optreedt als Bo Saris, sluisde geld weg naar aparte, geheime rekeningen. Dat zeiden verschillende oud-collega's van de zanger donderdag in RTL Boulevard.

"Hij denkt alleen maar aan geld", zei vriend en oud-bandlid Leon Taihuttu. "Die is echt verslaafd aan geld, denk ik." Boris, die in 2004 het tweede seizoen van Idols won, zou zijn bandleden de laatste jaren niet meer hebben betaald.

Ook zakenman Wim Noorman, die naar eigen zeggen ruim negen ton in Boris' carrière pompte, zag geen cent terug. "Ik heb acht jaar lang zijn salaris betaald. Ik heb hem aan alle kanten ondersteund. Ik deed het niet voor het geld, ik geloofde in hem. Daarom doet nu allemaal zo veel pijn."

Schandalig
In 2014, nadat Boris zijn meest recente plaat Gold uitbracht, trok Noorman zijn handen van de zanger af. "Toen ik hem losliet, ging het fout." Volgens Taihuttu vertrouwt Boris 'niemand om zich heen'. "Dit noem ik gewoon criminele praktijken, geld oversluizen", zegt de muzikant. "Ik vind het schandalig dat je zo met je mensen omgaat, die echt hard voor je werken."

Volgens Noorman is iedereen 'besodemieterd' door Boris. "Of hij dat bewust of onbewust doet dat weet ik niet. Er zit iets in zijn karakter, helaas wel." Voormalig manager Mourice Plusquin wil niet in detail treden over de beschuldigingen aan het adres van Boris. "Maar ik heb op z'n zachtst gezegd voor veel verrassingen gestaan."

Het bedrijf van Boris, Bo-Rush Productions, werd deze week failliet verklaard. In november schreef de zanger op Facebook al dat hij met financiële problemen kampt. Het nieuwe management van Boris laat BuzzE weten op een later moment te reageren op het verhaal.

'Boris Titulaer sluisde geld weg'
'Boris Titulaer sluisde geld weg' (Foto: BuzzE)

'VW gebruikt schandaal voor reorganisatie'

Vakbonden en personeelsvertegenwoordigers vrezen dat Volkswagen het dieselschandaal aangrijpt om veel banen te kunnen schrappen. Daarom hebben ze donderdag per brief het vertrouwen in de top van het Duitse autoconcern opgezegd.

Voorzitter van de ondernemingsraad Bernd Osterloh vermoedt dat het bedrijf achter de schermen met besparingen bezig is die enkele maanden geleden nog niet op de agenda stonden. Hij eist nu goede garanties voor het behoud van werkgelegenheid. VW heeft laten weten met de boze personeelsvertegenwoordigers in gesprek te willen.

De kloof tussen directie en medewerkers bij Volkswagen is de laatste tijd steeds groter aan het worden. Er bestaat ook veel onvrede over de beloningscultuur bij VW. De Duitse krant Der Spiegel bracht donderdagmorgen nog aan het licht dat VW-kopstuk Hans Dieter Pötsch aanspraak kan maken op circa 10 miljoen euro omdat hij vorig jaar tot president-commissaris is benoemd. Ook is er bij de bonden veel antipathie richting een aantal andere hoge bestuurders bij VW, omdat die niet willen afzien van bonussen.

'VW gebruikt schandaal voor reorganisatie'
'VW gebruikt schandaal voor reorganisatie' (Foto: ANP)

Seksrabbijn aangehouden in Zuid-Afrika

De zogenoemde seksrabbijn is aangehouden in Zuid-Afrika. Eliezer Berland slaagde er drie jaar lang in uit handen van de Israëlische politie te blijven, terwijl hij drie continenten aandeed. Hij verbleef onder meer enige tijd in Nederland.

De rabbijn wordt ervan beschuldigd dat hij vrouwen in zijn geloofsgemeenschap seksueel heeft misbruikt, meldt de Israëlische krant Haaretz donderdag.

Berland werd eerder deze week aangehouden in Johannesburg. Eerder deed hij al Canada, Marokko, Zimbabwe en andere landen aan.

Israël heeft om uitlevering van de rabbijn gevraagd. Zijn advocaten zeggen dat ze de uitlevering zullen aanvechten, zoals ze in Nederland lukte.

Seksrabbijn aangehouden in Zuid-Afrika
Seksrabbijn aangehouden in Zuid-Afrika (Foto: ANP)

'Lorenzo heeft deal met Ducati voor 12 miljoen per jaar'

Yamaha lijkt Jorge Lorenzo kwijt te raken aan Ducati. Volgens het Spaanse Marca heeft de vijfvoudig wereldkampioen reeds mondeling overeenstemming bereikt over een deal voor drie jaar. Lorenzo zou daardoor zo'n 12 miljoen euro per jaar gaan verdienen. De geruchten over een overstap van Lorenzo gaan al maanden. Ducati heeft geen race meer gewonnen sinds het vertrek van Casey Stoner, aan het einde van 2010. De hoog aangeslagen Lorenzo, die in zijn loopbaan reeds 39 keer won in de MotoGP, moet daar verandering in brengen.

Afgelopen race in Argentinië maakte eens te meer duidelijk waarom Ducati zo graag een toprijder als Lorenzo wil aantrekken. Andrea Iannone reed diens teamgenoot Andrea Dovizioso van de baan, waardoor Ducati een dubbel podium misliep. Welke van de twee Andrea's het veld moet ruimen wanneer Lorenzo komt is nog niet duidelijk. De verwachting is dat Lorenzo bij Yamaha vervangen zal worden door zijn jonge landgenoot Maverick Viñales, die dan de nieuwe teamgenoot zal worden van Valentino Rossi die recent voor twee jaar bijtekende.  

ADHD te weinig herkend bij vrouwen

Wanneer ADHD bij vrouwen niet herkend wordt, en dus onbehandeld blijft, kan dat tot problemen leiden. Dat stelt psychiater Patricia van Wijngaarden. In zo’n 33 tot 50 procent van de gevallen blijft ADHD onopgemerkt bij vrouwen.

Van Wijngaarden: "Bij jongens wordt vaak gekeken naar ADHD als ze een stoorzender zijn. Dan zijn ze heel druk, heel aanwezig. Ze bewegen continu, kunnen niet stilzitten en reageren overal op.  Bij meisjes slaat ADHD naar binnen. Ze zijn vooral heel druk in hun hoofd. Ze worden dromerig en kijken bijvoorbeeld veel naar buiten. Dat kan wel opvallen, maar het is niet storend of lastig, dus is het niet snel een reden om iemand door te verwijzen."

Omdat jonge meisjes met ADHD anders reageren dan jongens met ADHD, wordt het gedrag bij de eerste groep niet als storend gezien, terwijl bij de tweede groep er meteen deskundige hulp wordt ingeschakeld.  Echter: meisjes bij wie de ADHD niet of te laat ontdekt wordt, maken later meer kans om depressies, angststoornissen of verslavingen te ontwikkelen. Van Wijngaarden: “Ik zeg altijd: als in een gezin de jongens problemen hebben, vergeet dan het zusje niet. Er is een kans dat zij dezelfde aandoening heeft.

Ondanks dat ADHD bij meisjes minder opvalt geeft Van Wijngaarden wel een aantal handvatten om aan de bel te trekken: “Als je merkt dat de schoolprestaties achteruit gaan, en het gedrag toch net iets extremer lijkt. Of als het kind somber is of niet lekker in haar vel zit.

Op ons forum is er een topicreeks over ADHD & ADD bij (jong) volwassenen. Hier kun je ook meer informatie lezen over beide aandoeningen. 

Minister wil prijs duur kankermedicijn omlaag

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat het dure borstkankermedicijn Pertuzumab goedkoper wordt zodat het in het basispakket kan blijven. Ze gaat met de fabrikant onderhandelen om te bereiken dat de prijs op een "aanvaardbaar niveau" komt.

Dat maakte haar ministerie donderdagavond bekend. Een definitief besluit over de vergoeding van Pertuzumab volgt na het overleg. Het middel blijft tijdens de onderhandelingen vergoed door de zorgverzekering, ook voor nieuwe patiënten.

Begin dit jaar adviseerde het Zorginstituut Nederland het middel niet langer te vergoeden, tenzij door onderhandelingen de prijs aanzienlijk zou worden verlaagd. Pertuzumab is weliswaar bewezen effectief bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Maar het instituut stelde ook dat het 150.000 euro kost om een patiënt één extra levensjaar "in goede kwaliteit"te geven.

Minister wil prijs duur kankermedicijn omlaag
Minister wil prijs duur kankermedicijn omlaag (Foto: ANP)

Plannen Johan Cruijff Arena voorlopig in de ijskast

Na het overlijden van Johan Cruijff kwam er al snel de roep om het veranderen van de naam van de Amsterdam ArenA in de Johan Cruijff ArenA. Zowel Ajax als de gemeente Amsterdam bleken wel te porren voor de naamsverandering. Maar van een snelle aanpassing van de stadionnaam lijkt even geen sprake, de familie Cruijff heeft om rust gevraagd. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan aan AT5 laten weten.

Inmiddels hebben meer dan 60.000 mensen de petitie ondertekend die oproept tot het omdopen van de ArenA. Velen hoopten dat alles snel na het overlijden van de legendarische voetballer geregeld zou kunnen worden. Stadioneigenaren Ajax en de gemeente Amsterdam lieten weten graag te willen als de familie toestemming zou geven. De familie Cruijff heeft echter laten weten in een rouwperiode te zitten en hebben om rust gevraagd na de hectische periode van de afgelopen weken. De plannen voor de naamsverandering zijn daarom voorlopig op de lange baan geschoven tot de familie Cruijff zover is.

Plannen Johan Cruijff Arena voorlopig in de ijskast (Pro Shots / Action Images)
Plannen Johan Cruijff Arena voorlopig in de ijskast (Pro Shots / Action Images)

Geslachte winkelier had Mohammed beledigd

Eerlijk is eerlijk; Tanveer Ahmed windt er geen doekjes omheen. De 32-jarige relikneus praat niet zijn daden goed door de joden, het westen of de Vogons de zwarte Piet toe te schuiven, maar geeft ruiterlijk toe dat hij Assad Shah op een gruwelijke wijze van het leven beroofd heeft, omdat laatst genoemde de profeet Mohammed beledigd zou hebben.

De advocaat van Ahmed had duidelijke instructies gekregen: vertel het gewoon zoals het is. En hoe het is, dat is niet best. De advocaat liet een verbijsterde rechtbank weten dat Ahmed vanuit woonplaats Bradford een slordige 350 kilometer naar Glasgow, Schotland heeft gereden om de vriendelijke en populaire Ahmadi-moslim Assad Shah aldaar om het leven te brengen. Shah zou hebben geclaimd dat hij een profeet zou zijn. Iets dat in de ogen van de taxichauffeur onmogelijk is, want Mohammed is al een profeet. Net zoals bij de film Highlander kan er blijkbaar maar eentje zijn.

"Dit is allemaal gedaan om een reden, er kwam verder niets bij kijken en meneer Ahmed had geen enkele andere intentie dan dit te doen", aldus de advocaat van de haatbaard. "Assad Shah was namelijk nogal respectloos richting de boodschapper van de Islam, vrede zij met hem".

De advocaat vervolgt: "Shah heeft gezegd dat hij een profeet zou zijn. Dit terwijl 1400 jaar geleden Mohammed, vrede zij met hem, duidelijk heeft laten weten dat hij de laatste boodschapper van Allah was en dat er na hem geen profeten meer zouden komen".

"Hij heeft ons de Koran (het handboek moslim, red.) geschonken, het laatste boek van Allah, de vervolmaking van de islam. Dit boek is onveranderlijk en niemand heeft het recht te claimen dat hij ook een profeet is of mag ook maar een poging te doen om de Islam of de Koran aan te passen", zo klonk het in de rechtszaal.

Hierna bazelde de pleitbezorger nog een tijdje door over het bekende sprookje. Ahmed laat via hem eveneens weten dat 'als ik het niet had gedaan, dan had iemand anders het wel gedaan'.

Eerder werd de suggestie gedaan dat de winkelier zou zijn vermoord omdat hij zijn kafir-klanten een vrolijk Pasen had toegewenst, maar net zoals de ingevingen van Mohammed, blijkt dit totaal uit de lucht gegrepen te zijn. "Ik wil duidelijk maken dat dit incident niets met het christendom of een ander geloof te maken heeft", vertelt Ahmed via zijn advocaat. "Hoewel ik een volger ben van Mohammed (vrede zij... enzovoorts), ik hou tevens van Jezus en respecteer hem ook".

Meneer Shah werd op 24 maart op straat geslacht. Vrede zij met hem.

Naar goed islamitisch gebruik is een advocaat die gespecialiseerd is in mensenrechten, Aamer Anwar, met de dood bedreigd. De man had, naar aanleiding van de moord op de winkelier, de euvele moed om de de moslimgemeenschap te vragen dit geweld en extremisme te veroordelen en eenheid uit te stralen.

Tri (13) mag in Nederland blijven

De dertienjarige Tri Pham uit Wageningen wordt niet uitgezet naar Vietnam. Hij en zijn familie mogen in Nederland blijven. Dat heeft burgemeester Geert van Rumund van Wageningen donderdagmiddag te horen gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

"Tri en zijn familie zijn enorm blij. Ik heb zelden iemand zó blij zien zijn", aldus Van Rumund, die direct bij de familie is langsgegaan om het goede nieuws te vertellen. "Wat de overwegingen zijn voor de staatssecretaris zijn dat Tri nu wel mag blijven, weet ik niet, maar we zijn er heel gelukkig mee." Nu Tri een verblijfsvergunning krijgt, mogen zijn ouders en thuiswonende broers en zussen ook in Nederland blijven.

In Wageningen kwam de afgelopen dagen een brede actie op gang om uitzetting van Tri en zijn familie te voorkomen. Zo werd een petitie gestart en zouden er vrijdag en zaterdag een flashmob en een manifestatie zijn.

De asielaanvraag van de ouders van Tri Pham werd in 2008 afgewezen. In 2012 is een beroep gedaan op het kinderpardon. Maar de jongen zou daar geen recht op hebben, omdat zijn familie volgens de officiële regels niet altijd in beeld was bij de overheid. Het gezin, maar ook de gemeente Wageningen bestreden dat en zeiden dat Tri altijd op school heeft gezeten en dus bekend was bij de gemeente. De tiener is in Nederland geboren.

Tri (13) mag in Nederland blijven
Tri (13) mag in Nederland blijven (Foto: ANP)

Roy Donders jaagt op winkeldieven

Roy Donders is 'niet zo blij'. Uit zijn winkel in Tilburg zijn spullen gestolen, maar de dieven zijn op camera vastgelegd. De 'stylist van het zuiden' heeft de winkeldieven tot donderdagavond 21.00 uur gegeven om zich te melden. Doen ze dat niet, dan zet Roy de camerabeelden online.

"Jullie stonden achter die boom en denken: dat zien wij niet. Maar wat jullie vergeten is dat wij een camera hebben", spreekt Roy de dieven toe in een video. "Ik weet precies hoe jullie eruit zien", zegt hij voordat hij de man en vrouw met grijpgrage handjes omschrijft.

Roy geeft de twee tot 21.00 uur, 'want we hebben koopavond', om zich te melden. "Zo niet, dan zet ik vanavond om 22.00 uur het filmpje online. En ik heb 120.000 vrienden, dus dan sta je lekker voor schut voor heel Nederland."


Roy Donders jaagt op winkeldieven
Roy Donders jaagt op winkeldieven (Foto: BuzzE)

Extra opnames Suicide Squad 'niet alleen voor de grappen'

De aanvullende opnames die plaatsvinden voor het in augustus te verschijnen Suicide Squad zijn niet alleen maar om de film grappiger te maken. Dat heeft Jai Courtney, die Captain Boomerang speelt, verklaard.

Het wekte vorige week wat zorgen op onder de fans van comicverfilmingen in het bijzonder en filmliefhebbers in het algemeen, toen bekend werd dat er extra grappen toegevoegd zouden worden aan Suicide Squad, door middel van extra opnames. De meest recente trailer zou 'alle grappen al bevatten' en de rest van de film zou te donker zijn. Na het niet overweldigend slagen van Batman v Superman werd een dergelijke zet van filmstudio Warner Bros. gezien als een paniekbeweging: ofwel de originele visie op de film werd losgelaten, of de film was überhaupt al niet goed en er moesten pogingen gedaan worden de film te redden.

De extra opnames duren drie weken en zijn vorige week begonnen. Volgens Courtney bevatten de extra beelden niet alleen meer humor, maar wordt er ook meer actie en meer hart toegevoegd. Twitteraar Brett Schulte, die in Los Angeles woont, was aanwezig op de set en wist te melden dat volgens andere aanwezigen David Ayer, regisseur van Suicide Squad, door Warner Bros. werd gedwongen om de extra beelden te schieten.

Over het beleid van Warner Bros. voor de DC Extended Universe-films werd lange tijd gezegd dat er een "no jokes" policy gold; een voorschrift om niet dezelfde grappige weg te bewandelen als de collega's van Marvel Studios. Het is mogelijk dat hier toch wat ruimer mee wordt omgegaan.

Suicide Squad verschijnt op 4 augustus.

Jos Verstappen: "Max rijdt volgend jaar bij topteam"

Als we Jos Verstappen mogen geloven rijdt zoon Max volgend jaar bij een topteam. "En daarmee bedoel ik Mercedes, Ferrari of Red Bull," maakt de oud-coureur duidelijk. Zoon Max is bezig aan het tweede jaar van zijn driejarige contract met Red Bull. Volgens volhardende geruchten zou Max in zijn contract hebben staan dat hij na twee jaar Toro Rosso automatisch doorgeschoven wordt naar Red Bull Racing, en wanneer dat niet zou gebeuren hij vrij zou zijn om te gaan en te staan waar hij wil.

Vader Jos praat met meerdere teams en Mercedes is daar een van. Teambaas Toto Wolff is er echter van overtuigd dat Max volgend seizoen voor Red Bull zal rijden. "Mocht dat niet gebeuren," stelt Wolff, "zou mij dat zeer, zeer verbazen." Dat zet dus de nodige druk op de huidige Red Bull-rijders Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo. Met name de Rus lijkt onder druk te staan na een twijfelend begin van het seizoen. "Het is voor het team een fijne situatie om in te zitten," zegt teambaas Christian Horner. "We hebben geen probleem om competitieve rijders te krijgen de komende jaren."

De komeetachtige entree van Verstappen junior in de koningsklasse is ook Ferrari niet ontgaan. "We weten dat ook zij interesse hebben," stelt Jos dan ook in het Spaanse Marca. "Maar we hebben geen haast, daar is het misschien nog te vroeg voor. Volgend jaar rijdt Max voor een topteam, en daarmee bedoel ik Ferrari, Mercedes of Red Bull." Dat laatste team lijkt dus op pole-position te staan om het supertalent volgend jaar te mogen verwelkomen. "Onze eerste keuze is Red Bull," zegt Jos. "Binnen het team is men erg tevreden over mijn zoon, en ik denk dat dat momenteel het beste is voor Max."

Acht Warcraft-personages schitteren op eigen posters

Voor acht van de personages uit gameverfilming Warcraft: The Beginning zijn nieuwe personageposters vrijgegeven. Op de posters schitteren Blackhand, Doomhammer, Durotan, Garona, Guldan, King Llane, Lady Taria en Lothar.

In Warcraft: The Beginning wordt het koninkrijk Azeroth en haar bevolking bedreigd door de komst van gevaarlijke en gewelddadige Orcs. Zij zijn op zoek naar een nieuw gebied voor hun volk, omdat hun eigen land vernietigd is. Wanneer er een verbinding ontstaat tussen de werelden van de mensheid en de Orcs, zal één van twee volledig verdwijnen en uitsterven. Twee helden, afkomstig uit de twee verschillende werelden, staan tegenover elkaar om te vechten voor de redding van hun eigen toekomst en nageslacht.

De posters zijn klikbaar.








Warcraft: The Beginning wordt uitgebracht door Legendary Pictures en Universal Pictures en is geregisseerd door Duncan Jones (Moon, Source Code). Met o.a. Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell, Ben Schnetzer, Rob Kazinsky en Daniel Wu. De film is vanaf 2 juni te zien, in 3D en IMAX.

Captain America: Civil War-teaser blikt terug op eerdere films

Marvel heeft een nieuwe teaser trailer vrijgegeven voor Captain America: Civil War. De video bevat geen nieuwe beelden, maar legt de focus op de geschiedenis tussen Captain America en Iron Man.

De teaser blikt terug op de films tussen 2008 en nu, waarin Steve Rogers en Tony Stark te zien zijn geweest, en geeft zo een nieuwe context aan het conflict tussen de twee.

Captain America: Civil War is vanaf 28 april te zien. Kaarten zijn inmiddels te koop bij onder andere Pathé en Vue.

Wonder Woman vervroegd; extra DC-films op het releaseschema

Hoewel de laatste cijfers voor Batman v Superman: Dawn of Justice laten zien dat deze film wellicht niet zo succesvol is als Warner Bros. had gehoopt, heeft de filmstudio twee extra films aan het DC-filmschema toegevoegd en besloten dat Wonder Woman volgend jaar wel ietsje eerder kan worden uitgebracht.

De film die het origineverhaal van Gal Gadots Wonder Woman moet vertellen komt in de VS nu uit op 2 juni 2017, in plaats van de 23e. Daarmee valt de film van regisseur Patty Jenkins precies midden tussen twee concurrerende releases: Guardians of the Galaxy vol. 2 op 6 mei en Spider-Man op 7 juli.

Naast het verschuiven van Wonder Woman heeft Warner Bros. nog twee DC Extended Universe-films aan het schema toegevoegd. Het is echter niet bekend welke dat zijn: een eerste gedachte dat dit de volgende solofilms voor Batman en Superman zijn is nog niet bevestigd. De films komen uit op 5 oktober 2018 en 1 november 2019, ver uit de buurt van Marvels releasedata. Wel betekent dit dat DC in 2018 en 2019, net als Marvel, met drie nieuwe titels per jaar komt.

Aanvullend heeft Warner Bros een 'event film' aangekondigd voor 6 oktober 2017 en is Andy Serkis' Jungle Book verschoven van diezelfde datum naar een jaar later, op 18 oktober 2018. Deze film is de tweede film in korte tijd die is gebaseerd op het werk van Rudyard Kipling; Walt Disney Pictures komt volgende week al met hun The Jungle Book, geregisseerd door Jon Favreau.

Gal Gadot als Wonder Woman
Gal Gadot zal iets eerder als Wonder Woman te zien zijn

Opnames voor Sherlock 4 van start

Hoewel Sherlock-fans zo ongeveer de meest geduldige fans ter wereld moeten zijn, gezien het tempo waarop de BBC met nieuwe seizoenen komt, is het vierde seizoen inmiddels concreet in zicht. Deze week zijn de opnames begonnen.

Hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch, die tussen de seizoenen door een prima filmcarrière heeft, was slechts dagen geleden nog in New York om Marvel-magiër Doctor Strange te spelen. Volgens een statement van de BBC is hij echter "oprecht enthousiast" om weer voor televisie aan de slag te gaan en belooft hij dat het vierde seizoen "het wachten waard is".

Steven Moffat en Mark Gatiss, de initiatiefnemers van de serie, hinten ernaar dat dit misschien wel het einde van de serie kan zijn: "Alle wegen leiden terug naar Baker Street, en het voelt altijd als thuiskomen. Geesten uit het verleden komen terug in het leven van Sherlock Holmes en John Watson, en zij nemen avontuur, romantiek en vrees met zich mee. Dit is het verhaal dat we vanaf het begin aan het vertellen zijn geweest. Een verhaal dat op het punt staat zijn climax te bereiken..."

De eerste aflevering zal worden geregisseerd door Rachel Talalay, die de finale-afleveringen van het meest recente Doctor Who-seizoen regisseerde en daarna achter de camera stond voor de DCTV-series The Flash en Legends of Tomorrow. Het seizoen is opnieuw geschreven door Moffat en Gatiss, die ook aan het hoofd van de productie staan.

Wanneer het seizoen te zien is, is niet formeel bekend gemaakt.

Mark Gatiss met clapperboard voor Sherlock 4
Mark Gatiss met clapperboard voor Sherlock 4

Inname drinkwater Afgedamde Maas hervat

Het rivierwater van de Afgedamde Maas wordt sinds donderdag weer gebruikt als drinkwater voor ongeveer 1,3 miljoen huishoudens in de Randstad. Dat meldt drinkwaterbedrijf Dunea. Het water was vervuild met dimethoaat, een bestrijdingsmiddel voor de land- en tuinbouw.

De bijna 20 kilometer lange Afgedamde Maas ligt tussen het Gelderse plaatsje Well en Woudrichem in Noord-Brabant. Het water wordt naar de duinen tussen Monster en Katwijk vervoerd waar het diverse zuiveringsstappen ondergaat om er drinkwater van te maken.

Dunea benadrukt dat het bestrijdingsmiddel nooit in het drinkwater is terechtgekomen. Zo'n drie maanden lang diende de rivier de Lek als bron voor het drinkwater in de Randstad.

Wat de bron was van de vervuiling is niet bekendgemaakt. In 2012 gebruikte Dunea ook maandenlang water uit de Lek omdat de Afgedamde Maas vervuild was. Toen bleek een rozenkweker in de Bommelerwaard het rivierwater te hebben vervuild.

Inname drinkwater Afgedamde Maas hervat
Inname drinkwater Afgedamde Maas hervat (Foto: ANP)

'Overlevenden Westerbork kwamen uit 13 landen'

De ruim 850 gevangenen die in april 1945 werden bevrijd uit Kamp Westerbork in Drenthe kwamen uit ten minste dertien landen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Meer dan de helft van de gevangenen die op 12 april 1945 werden bevrijd kwam uit Nederland. Verder waren ze afkomstig uit Duitsland,Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Roemenië, Chili, Peru, Hongarije, Rusland en Turkije. Vanuit doorgangskamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog mensen gedeporteerd naar vernietigingskampen in onder meer Polen en Duitsland.

Van ruim de helft van de bevrijde gevangenen is door kunstenaars, schrijvers, scholieren en overlevenden van Westerbork een zogenoemd bevrijdingsportret gemaakt. Die zijn te zien op de website bevrijdingsportretten.nl, meldt het centrum donderdag.

'Overlevenden Westerbork kwamen uit 13 landen'
'Overlevenden Westerbork kwamen uit 13 landen' (Foto: ANP)

Bestellingen bij Tesla blijven binnenstromen

Tesla heeft in een week ruim 325.000 orders ontvangen voor zijn nieuwe, nog te bouwen, elektrische auto, de Model 3. Daarmee overtreft het animo voor de relatief betaalbare auto, die pas over ruim een jaar op de weg komt, ruimschoots de verwachtingen van het bedrijf.

"Dit is een enorme stap naar een duurzamere toekomst", twitterde Tesla bij de presentatie van de tussenstand van de orders. Vorig weekeinde stond de teller al op ruim een kwart miljoen aanmeldingen. Topman Elon Musk zei toen dat die hoeveelheid al twee keer meer was dan waarop werd gerekend.

Musk onthulde de Model 3 vorige week donderdag. Vanaf dat moment konden geïnteresseerden tegen een aanbetaling van 1000 dollar een plek op de wachtlijst voor de auto krijgen. Met een prijskaartje van ongeveer 35.000 dollar wordt die auto aanzienlijk goedkoper dan de huidige modellen van Tesla.

Bestellingen bij Tesla blijven binnenstromen
Bestellingen bij Tesla blijven binnenstromen (Foto: ANP)

Partijen overleggen over lot minister

Het debat met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is donderdagmiddag geschorst om partijen de tijd te geven zich te beraden. Hij ligt flink onder vuur van de oppositie in de politieke nasleep van de aanslagen in Brussel.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold zal zijn fractie bekijken of er door de bewindsman 'genoeg lessen zijn getrokken'. Hij verbaasde zich erover dat ook weer in dit debat nieuwe zaken over de aanslagpleger El Bakraoui boven water kwamen. Maar Pechtold wil ook af van het beeld 'dat je in inlichtingenwerk geen fouten mag maken'.

"Is de veiligheid in goede handen bij deze minister?" Die vraag stelt de fractie van GroenLinks zich, zei Jesse Klaver. "We moeten afwegen hoe we hier mee omgaan."

Partijen overleggen over lot minister
Partijen overleggen over lot minister (Foto: ANP)

Zalm: negatieve spaarrente zeker mogelijk

Het is mogelijk dat mensen straks moeten gaan betalen om geld op hun bankrekening te zetten, als de Europese Centrale Bank (ECB) zou besluiten de rente in de eurozone nog verder te verlagen. Dat stelt ABN AMRO-topman Gerrit Zalm.

Hij waarschuwde donderdag voor de maatschappelijke gevolgen van zo'n negatieve spaarrente. De voormalig minister van Financiën vreest dat mensen dan meer contant geld in huis gaan bewaren, met het risico dat het aantal inbraken toeneemt. Of er daadwerkelijk een negatieve spaarrente komt valt overigens nog te bezien. Daar durfde Zalm geen concrete voorspellingen over te doen. De bankbestuurder heeft goede hoop dat de ECB de rente vorige maand voorlopig voor het laatst heeft verlaagd.

Zalm heeft wel al langer kritiek op het rentebeleid van de ECB. Die houdt de rente al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar banken hebben daar last van in hun verdienmodel. "Als we in een diepe recessie zouden zitten had ik er nog begrip voor kunnen hebben, maar de Europese economie groeit", aldus Zalm, die vindt dat de ECB-maatregelen niet meer werken en inmiddels averechtse effecten vertonen.

Zalm: negatieve spaarrente zeker mogelijk
Zalm: negatieve spaarrente zeker mogelijk (Foto: ANP)

Supermarkten overtreden reclameregels kinderen

Zestien supermarkten en zeven voedselfabrikanten hebben de reclameregels voor kindermarketing overtreden. Het gaat onder meer om Plus, Dekamarkt, Coop, Hoogvliet en Spar, zo meldt voedselwaakhond foodwatch donderdag naar aanleiding van uitspraken van de Reclame Code Commissie, dat zelf nog niet naar buiten treedt omdat de beroepstermijn voor de betrokken partijen nog loopt.

Foodwatch had de procedures samen met de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding aangespannen. De zeven voedselfabrikanten adverteerden in strijd met de regels over kindermarketing van de Reclame Code Commissie voor te vette of zoete koekjes, snoep, hagelslag en chocoladerepen. De advertenties stonden in het gratis jeugdblad Tsjakka van de zestien supermarkten die lid zijn van de inkooporganisatie Superunie. Dat blad heeft een oplage van 2 miljoen.

Supermarkten overtreden reclameregels kinderen
Supermarkten overtreden reclameregels kinderen (Foto: ANP)

Chaos Warriors laten zich in Total War: Warhammer zien

SEGA heeft een trailer van Total War: Warhammer online gezet waarin de Chaos Warriors worden getoond. Dit ras wordt als DLC aangeboden en is nu als preorderbonus te krijgen.

Er zijn diverse Chaos-eenheden, van infanterietroepen tot de Chaos Marauders en Warriors, tot nog sterkere monsters als de Chaos Giant en het brute Hellcannon. Dit kanon vervormt zielen tot geheimzinnige, vleesverschroeiende energiestralen en schiet deze naar de vijand. Deze landoorlog wordt vergezeld door commentaar van de ontwikkelaars en toont hoe Chaos strijdt tegen de Empire op de ijzige vlakten van Norsca, waarbij ook magie uit de Lore of Light en Lore of Fire wordt gebruikt.

Spelers kunnen desgewenst dit soort gevechten ook nabootsen in het Custom Battle-menu van Total War: Warhammer, ongeacht of ze in bezit zijn van het Chaos Warriors Race Pack.

Total War: Warhammer is een fantasy-strategygame en combineert een turn-based veroveringscampagne en empire-building met explosieve, massale, realtime gevechten, allemaal in het universum van Warhammer Fantasy Battles. Het spel is verkrijgbaar vanaf 24 mei 2016 op pc. Het Chaos Warriors Race Pack krijg je er nu als pre-orderbonus bij.

Resident Evil: Umbrella Corps komt een maandje later

Spin-off shooter Resident Evil: Umbrella Corps komt een maandje later. Om de game beter te kunnen optimaliseren heeft Capcom besloten de game niet meer in mei uit te brengen, maar in juni.

De game moet nu op 21 juni in de winkels leggen. Als goedmakertje heeft Capcom een nieuwe trailer vrijgegeven, waarin we meer te zien krijgen over de aanpassingsmogelijkheden van de game. Deze is uiteraard hieronder te bekijken. Umbrella Corps is in ontwikkeling voor pc en PlayStation 4.

Manga-meiden vechten het uit in fighter Nitroplus Blasterz

Uitgever PQube heeft Nitroplus Blasterz: Heroines Infinite Duel eerder uitgebracht dan verwacht en verrast ons met een launchtrailer. Het is een vechtspel met vrouwelijke manga-personages, waaronder Saber van Fate/Stay Night, Homura uit Senran Kagura en Akane Tsunemori uit Psycho-Pass.

De ontwikkelaar, Examu, zou je kunnen kennen van de eerdere Arcana Heart-reeks, een ander vechtspel uit Japan. Nitroplus Blasterz is vorig jaar al uitgekomen in Japan en onlangs in Noord-Amerika uitgebracht door Marvelous. In de game zijn er in totaal 32 personages, waarvan veertien speelbaar zijn. De overige manga-meiden zijn er ter ondersteuning tijdens een gevecht.

Nitroplus Blasterz: Heroines Infinite Duel is uit op PlayStation 4 via PSN en in de winkel. Voor PlayStation 3 is het alleen te koop via PSN.

Vermiste Flikken-fan duikt op in Maastricht

De 18-jarige Thijs uit Alkmaar was op 29 maart ineens verdwenen. Omdat hij het syndroom van Down heeft en zijn moeder hem niet kon traceren is de politie ingeschakeld. Een oproep via Burgernet had geen effect en de politie was ook al druk op zoek. Helaas had dat allemaal geen resultaat. Toen werd overwogen om een Amber Alert uit te sturen kwam er een telefoontje uit Maastricht: Thijs was gevonden.

Thijs had de trein genomen met een missie: Eva van Dongen van de politie in Maastricht ontmoeten. Hij is een liefhebber van de serie Flikken Maastricht. En vooral van Eva van Dongen (een rol van Angela Schijf) is hij een groot fan. Aangezien hij er vanuit ging dat Eva elke dag in dienst was toog hij dus naar Maastricht om haar te ontmoeten. Daar aangekomen kwam hij terecht bij brasserie Flo dat vlakbij het station ligt. Een alerte medewerkster ontfermde zich over Thijs en waarschuwde de politie.

Terwijl zijn moeder naar Maastricht onderweg was, had Thijs de tijd van zijn leven. Hij was meegenomen naar het bureau, mocht surveillanceauto's bekijken, met agenten praten en zag met eigen ogen waar Eva werkt.

En het goede nieuws voor Thijs is nog niet op, zijn wens om Eva te ontmoeten gaat waarschijnlijk in vervulling. Het productieteam van de serie bekijkt of Thijs een opnamedag van de serie kan bezoeken.

 

Vermiste Flikken-fan duikt op in MaastrichtOp 29 maart verdween 18-jarige Thijs uit Alkmaar plotseling van de radar....

Geplaatst door Politie Alkmaar op donderdag 7 april 2016

Dronken kinderen krijgen HALT-straf

De vier kinderen die afgelopen weekeinde in Bergen op Zoom met een alcoholvergiftiging naar een ziekenhuis moesten, krijgen een HALT-straf. Ook acht andere tieners worden doorverwezen naar HALT, zegt donderdag de politie. Welke alternatieve straf ze krijgen, wordt later bepaald. Een meisje van dertien, twee van veertien en een jongen van vijftien hadden op een feestje te veel gedronken en geblowd.

Na behandeling in het ziekenhuis werden ze door hun ouders opgehaald. Aanvankelijk was onduidelijk wat er in het huis aan de hand was. De hulpdiensten kregen een melding dat een aantal mensen onwel was geworden. De brandweer ging daarom met perslucht de woning in. Vier kinderen werden door de brandweer uit het huis gedragen.

Dronken kinderen krijgen HALT-straf
Dronken kinderen krijgen HALT-straf (Foto: ANP)

Britse meisjes cel in voor marteling en moord

Twee Britse meisjes van vijftien jaar zijn donderdag tot levenslang veroordeeld voor het martelen en vermoorden van een kwetsbare vrouw. De meisjes zullen op zijn minst vijftien jaar achter de tralies doorbrengen, meldden Britse media.

De meisjes waren dertien en veertien jaar toen ze de alcoholistische Angela Wrightson vermoordden. Wrightson was juist vriendelijk tegen de meisjes en kocht alcohol en snoep voor hen. De meisjes keerden zich echter tegen haar en martelden haar negen uur lang in haar eigen huis. Ze dwongen Wrightson om haar leven te smeken. De meisjes stopten alleen af en toe om foto's te nemen, die ze naar vrienden op het sociale netwerk Snapchat stuurden.

De meisjes namen op de noodlottige avond om 23.00 uur pauze en verlieten het huis. Op dat moment leefde Wrightson nog. De meisjes kwamen echter om 02.00 uur terug en martelden het slachtoffer nog twee uur, met de dood tot gevolg.

Britse meisjes cel in voor marteling en moord
Britse meisjes cel in voor marteling en moord (Foto: ANP)

Nepparlementariër vindt nu ook rechtbank 'nep'

'Nep' is het nieuwe modewoord van Geert Wilders, lijkt het wel. Na het parlement, waar hij zelf al 17 jaar deel van uitmaakt, noemt de peroxideblonde politicus nu ook de rechtbank 'nep'. Op Twitter klaagt Wilders erover dat hij 'geen eerlijk proces' zou krijgen.

Wilders staat terecht voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Op 19 maart 2014 vroeg de PVV-leider aan zijn aanhang: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?" De zaal scandeerde: "Minder, minder, minder!" Het Openbaar Ministerie verdenkt Wilders hierom van het aanzetten tot discriminatie en haat en het beledigen van een groep mensen op grond van ras.

Advocaat Geert-Jan Knoops had gevraagd om de zitting op te schorten. Hij deed dit nadat zijn concept-pleitnota kort voor de regiezitting van 18 maart was gelekt. Nadat de rechtbank hier donderdag niet in meeging, gaf Wilders te kennen dat hij de rechtbank maar 'nep' vindt.

Geert W. (Foto: ANP)
Geert W. (Foto: ANP)

'Sauber praat met meerdere investeerders'

Het Formule 1-team Sauber zit diep in de financiële problemen. In de paddock in Bahrein werd al gefluisterd dat de renstal uit Hinwill er mogelijk volgende week in China al niet meer bij kan zijn. Teambaas Monisha Kaltenborn was daarom niet naar Bahrein afgereisd omdat ze gesprekken voerde met enkele potentiële investeerders.

Volgens SpeedWeek zoemt in ieder geval de naam Alfa Romeo rond. Het bedrijf is onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles dat eerder ook Ferrari onder haar hoede had. Het zou passen in de plannen van Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne die afgelopen winter al eens aangegeven had dat hij de naam Alfa Romeo terug wilde zien in de Formule 1, in samenwerking met Ferrari, dat echter deze winter een nauwe samenwerking met nieuwkomer Haas aanging. Sauber ontvangt nog wel motoren uit Italië.

Naast de naam Alfa Romeo wordt volgens Turun Sanomat ook een investeerder uit Dubai genoemd. Ook enkele andere, niet bij naam genoemde partijen, zijn geïnteresseerd. Verder zouden de sponsoren van coureur Marcus Ericsson bereid zijn meer geld te investeren in Sauber.

Onno Hoes en PowNed weer voor de rechter

Onno Hoes is donderdagmiddag samen met zijn advocaat Stefan Kalff in de rechtbank van Amsterdam voor een bodemprocedure tegen omroep PowNed. Namens de publieke omroep is Dominique Weesie aanwezig.

De oud-burgemeester van Maastricht wil van de rechter horen of omroep PowNed onrechtmatig handelde met een uitzending over een date die hij had met de 21-jarige Robbie Hasselt. De date tussen beide mannen was met een verborgen camera gefilmd. De ex van Albert Verlinde eist in de bodemprocedure onder meer een verbod op het verder verspreiden van de beelden op websites en social media. Ook eist hij een kopie van de originele geluidsopnames.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in augustus vorig jaar al dat de omroep de heimelijk gemaakte opnames niet had mogen uitzenden. De rechtbank was het met Hoes eens dat de omroep op ongeoorloofde wijze inbreuk maakte op zijn persoonlijke levenssfeer en dat hij in zijn eer en goede naam is aangetast.

In de bodemprocedure kan Hoes schadevergoeding eisen.

Onno Hoes en PowNed weer voor de rechter
Onno Hoes en PowNed weer voor de rechter (Foto: BuzzE)

Laurenspenning voor Ahmed Aboutaleb

De Laurenspenning gaat dit jaar naar de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Volgens de stichting die de prijs toekent en uitreikt krijgt Aboutaleb de onderscheiding voor 'de bijzondere manier waarop hij zich gedurende zijn burgemeesterschap van Rotterdam heeft ontwikkeld tot voorbeeld voor de jongere generaties van onze stad en daarbuiten'.

Hij weet mensen van alle leeftijden te inspireren 'tot betrokken burgerschap in een stad die in binnen- en buitenland steeds meer in de belangstelling staat'. Aboutaleb manifesteert zich als ambassadeur van Rotterdam en van het dynamische en vrije leven dat de stad uitstraalt, aldus de stichting. Op 28 april krijgt de burgervader de onderscheiding uitgereikt.

De Laurenspenning gaat sinds 1959 naar personen of instanties als blijk van waardering voor hun inzet voor het culturele en maatschappelijke leven in Rotterdam. Prinses Beatrix was de eerste laureaat.

Laurenspenning voor Ahmed Aboutaleb
Laurenspenning voor Ahmed Aboutaleb (Foto: ANP)

Oranje zakt weer op wereldranglijst

Het Nederlands voetbalelftal heeft weer twee plaatsjes in moeten leveren op de wereldranglijst van de FIFA. Oranje staat na de nederlaag tegen Frankrijk en de winst op Engeland op een zeventiende plaats. Turkije en Mexico staken de ploeg van Danny Blind voorbij.

De nieuwe nummer een is Argentinië dat twee WK-kwalificatieduels won van Chili en Bolivia. België, dat met 2-1 verloor van Portugal, zakte door de nederlaag naar plek twee. Chili is derde, voor Colombia en Duitsland.

Eerste trailer Rogue One: A Star Wars Story onthuld

De eerste beelden van Star Wars Rogue One: A Star Wars Story zijn vandaag uitgebracht. Rogue One is het eerste deel uit de Anthology-reeks en is vanaf december dit jaar te bekijken in de Nederlandse bioscopen.

De film speelt zich af vlak voor de gebeurtenissen van Episode IV: A New Hope. Een groep rebellen probeert de plannen van de eerste Death Star te bemachtigen. Rollen zijn weggelegd voor onder andere Mads Mikkelsen, Forest Whitaker en Felicity Jones. Bekijk de trailer hieronder.

Schoenendievegge gevonden via Facebook

Welgeteld 6 minuten had Patrick Allegaert, de eigenaar van schoenenwinkel B&S in Roeselare in België, ervoor nodig om de jonge vrouw te vinden die een paar teenslippers "vergat te betalen".

De doos liet ze achter, maar de roze teenslippers maat 41 waren verdwenen. "Pas nadat ze vertrokken was, had ik door dat er iets mis was", zegt Allegaert. "Maar omdat de jonge vrouw mij bekend voorkwam, ging ik zoeken op de Facebookpagina van mijn winkel. Zo vond ik haar snel terug. In een privébericht liet ik haar weten dat ze enkele dagen de tijd krijgt om de teenslippers te komen betalen. Doet ze dat niet, dan stap ik desnoods naar een advocaat en zal het haar meer kosten dan een paar Louboutinschoenen."

Naar de politie gaan doet hij niet. "Ik begrijp dat men bij de politie niet wakker ligt van de diefstal van een paar teenslippers. Er zijn belangrijker dingen dan dat. Maar niemand kan me kwalijk nemen dat ik mijn geld probeer te krijgen."

Patrick is ervan overtuigd dat hij zijn geld krijgt. Hij heeft haar een privébericht via Facebook gestuurd dat ze snel over de brug moet komen met het geld. "Ze kan geen kant uit", vertelt de zelfverzekerde winkelier. "Ik heb beelden van een bewakingscamera waarop duidelijk te zien is dat ze de schoenen meeneemt. Bovendien weet ik haar te wonen. Benieuwd hoe lang het duurt voor ze hier met beschaamde kaken in de winkel staat."

Westlandse bandenprikker weer actief

In het Zuid-Hollandse Monster is de afgelopen nacht een bandenprikker actief geweest. Sinds september vorig jaar zijn de banden van meer dan 100 auto's lekgeprikt, voornamelijk in Naaldwijk en 's-Gravenzande. En de afgelopen nacht was het dus raak bij zeker 23 auto's in Monster.

Op 1 van de auto's is een boodschap achtergelaten. "Sorry for the delay, was busy", ondertekend door "Slash". Hij verwijst daarmee naar het feit dat hij voor het laatst op 3 maart actief was. De politie heeft de betreffende straten afgezet om onderzoek te doen.

Neumann zwemt EK-limiet op 200 vrij

De 18-jarige Robin Neumann heeft tijdens de Swimcup Eindhoven vanochtend de limiet gezwommen op de 200 meter vrijeslag voor de EK zwemmen langebaan in Londen. In een tijd van 1.58.51 zwom zij binnen de gestelde limiet van 1.58.55. Hiermee plaatste Neumann zich ook als eerste voor de halve finales vanavond. Ook Esmee Vermeulen (2.00.32), Andrea Kneppers (2.00.43), Marrit Steenbergen (2.01.41) en Maud van der Meer (2.01.91) zullen aan de start verschijnen. Daar zal niet alleen het gevecht plaatsvinden om de limieten in Londen en Rio de Janeiro, maar ook het gevecht om de plaatsen in de 4x200 meter vrijeslag estafette. 

Op de 100 meter vrijeslag heeft Sebastiaan Verschuren wederom binnen de EK-limiet gezwommen. Met een tijd van 48.65 zat hij ruim binnen de gestelde tijd van 49.09. Verschuren, die zich al geplaatst heeft voor de Spelen op de 200 meter vrijeslag, zal vanavond in de halve finales proberen om een tijd van 48.47 te zwemmen. Mocht dat lukken, dan zal hij ook op de 100 meter vrijeslag mogen uitkomen in Rio. Kyle Stolk (50.02), Laurent Bams (50.11, PR) en Maarten Brzoskowski (50.20, PR) zullen ook vanavond in de halve finales aan de start staan. 

Menzo wordt hoofd jeugdopleiding Ajax Cape Town

Stanley Menzo is door Ajax Cape Town aangesteld als nieuwe hoofd jeugdopleiding. "Ik kijk uit naar deze uitdaging", aldus de 52-jarige Menzo. "Stanley brengt een enorme waarde mee voor de Ajax Cape Town Academy en hij zal ons helpen het gat tussen onze jeugd en de professionele tak te overbruggen", zegt Ari Efstathiou, algemeen directeur van Ajax Cape Town, op de clubwebsite van Ajax.

"Zijn inzicht en ervaring in het Europese topvoetbal zal ons helpen onze talenten klaar te stomen voor het Europese podium", vervolgt Efstathiou. "Hij zal nieuwe trainingsmethodes en technieken meebrengen van onze moederclub en zal, samen met Roger de Sa (hoofdtrainer, red.), de nieuwe systemen doorvoeren in onze club."

Menzo gaat per direct aan de slag bij Ajax Cap Town. Donderdag vertrekt de voormalig Ajax-doelman naar Kaapstad. "Het is fijn hier aan de slag te gaan. Samen met de staf kunnen we een extra dimensie toevoegen aan de ontwikkeling van jonge spelers. Zodat ze goede professionals worden."

"Het voelt goed om Ajax Cape Town te kunnen helpen, maar ook om Ajax Amsterdam te helpen sommige spelers op te leiden die klaar zijn voor Europa. Ik kijk uit naar deze uitdaging. Hoeveel ik hier ook ben om mijn ervaring te delen, ik hoop ook veel te leren van dit mooie land en de cultuur van deze mooie stad", aldus Menzo.

'GeenStijl niet fout met Britt en Playboy'

GeenStijl heeft niet het auteursrecht geschonden door het aanbieden van een link naar een website met gelekte naaktfoto's van Britt Dekker in de Playboy. Dat is het advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een langslepend juridisch conflict tussen het weblog en Sanoma, de uitgever van Playboy.

GeenStijl plaatste in oktober 2011 een zogeheten hyperlink naar de gewaagde plaatjes van de blonde presentatrice op een Australische website, waarop de foto's zonder toestemming van Sanoma waren verschenen. De rechtbank en het gerechtshof legden het weblog daarvoor een boete op. GeenStijl ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad, die weer bij het Hof van Justitie vragen heeft gesteld over de kwestie.

De advocaat-generaal stelt onder meer dat beheerders van websites bij het plaatsen van links niet telkens kunnen controleren of de inhoud van die andere website legitiem is. Internetgebruikers zullen veel minder links plaatsen naar werken die vrij toegankelijk zijn op een andere website als zij iedere keer blootstaan aan het risico van een rechtszaak. "Dat zou ten koste gaan van de goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij."

De Australische website verwijderde de naaktfoto's op verzoek van Sanoma, maar ze zouden nog wel op andere sites te vinden zijn. Ook als GeenStijl de hyperlink had verwijderd, hadden mensen de foto's toch wel kunnen vinden, stelt de advocaat-generaal. De vijf rechters van het hof in Luxemburg doen over enkele maanden uitspraak, waarbij zij in de meeste gevallen het advies van de advocaat-generaal overnemen.

'GeenStijl niet fout met Britt en Playboy'
'GeenStijl niet fout met Britt en Playboy' (Foto: BuzzE)

Panama stelt onderzoekscommissie in

De Panamese regering gaat een onafhankelijke commissie instellen die de financiële praktijken binnen het land gaat onderzoeken. Dat heeft de president van Panama, Juan Carlos Varela Rodríguez, woensdag gezegd.

De commissie wordt in het leven geroepen naar aanleiding van de gelekte documenten, waaruit blijkt dat via een Panamees adviesbureau voor miljoenen geld over de wereld is weggesluisd om belasting te ontduiken. De commissie, bestaande uit nationale en internationale experts, gaat maatregelen voorstellen die gedeeld zullen worden met andere landen om "het financiële en wettelijke stelsel te versterken en transparanter te maken", aldus de president.

Panama stelt onderzoekscommissie in
Panama stelt onderzoekscommissie in (Foto: ANP)

Stroomrekening verder omlaag

Nederlandse consumenten gaan naar verwachting minder voor stroom betalen de komende tijd. Dat voorziet TenneT, een van de grootste elektriciteitsnetbeheerders in Nederland.

De netbeheerder baseert dit op een verdere daling van de marktprijs voor elektriciteit vorig jaar. Het gaat om de bedragen die de energieleveranciers betalen. Maar volgens TenneT worden deze prijzen doorgaans wel aan consumenten doorberekend. "Dat was de laatste jaren ook het geval. Maar in hoeverre consumenten exact gaan profiteren van deze dalingen is moeilijk te zeggen, omdat de stroomprijs uit meerdere componenten is opgebouwd, waaronder belastingen en subsidie", zegt een woordvoerder.

De gemiddelde jaarprijs voor een megawatt elektriciteit lag vorig jaar op 40 euro, bijna 3 procent lager dan het voorgaande jaar. Toen was de prijs gemiddeld 41 euro en in 2013 zelfs 52 euro.

Volgens TenneT komt de prijsdaling voor een belangrijk deel doordat er grote hoeveelheden goedkopere stroom uit Duitsland worden geïmporteerd. Daar wordt relatief veel goedkope zonne- en windenergie geproduceerd. Volgens de netbeheerder worden deze duurzame energiebronnen steeds goedkoper vergeleken met stroom die is opgewekt uit fossiele brandstoffen. TenneT verwacht mede hierdoor dat de stroomrekening voorlopig verder omlaaggaat.

'Stroomrekening verder omlaag'
'Stroomrekening verder omlaag' (Foto: ANP)

Veel Wilderscitaten in buitenlandse media over referendum

Behalve de Nederlandse mainstream media doen ook de buitenlandse media hun duit in het zakje over de uitslag van het referendum. Opvallend is dat Geert Wilders regelmatig geciteerd wordt.

Der Spiegel spreekt over een ‘dubbele oorvijg’ voor de Europese Unie (EU). De uitspraak van Geert Wilders, “Dat is het begin van het einde” werd aangehaald door de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tevens werd er gesproken over een blamage voor Nederland als EU-voorzitter. Ook het Franse Le Figaro spreekt over een besmeurd imago omdat Nederland tot een van de oprichters van de EU behoort.

Bij de Britten, die zelf bezig zijn met een Brexit referendum, heeft de Daily Telegraph het over een overwinning voor de eurosceptici. Ook deze krant haalt een citaat van Wilders aan: “Het lijkt erop dat het Nederlandse volk nee heeft gezegd tegen de Europese elite en nee tegen het verdrag met Oekraïne”. Tevens opperen de Engelsen dat dit referendum een steun in de rug is voor de voorstanders van een Brexit. De BBC concludeert dat de Brusselse elite terecht wat te vrezen hebben over de stabiliteit van de EU.

Kenny Rogers neemt afscheid in HMH

Kenny Rogers (77) komt tijdens zijn laatste wereldtournee ook langs in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Mojo kondigde donderdag aan dat het country-icoon op 3 november optreedt in Amsterdam. Dit is de laatste kans om Kenny Rogers in Nederland live aan het werk te zien.

Het concert is onderdeel van de afscheidstournee die hij vorig jaar aankondigde: Kenny Rogers' Final World Tour: The Gambler's Last Deal. Hij neemt Linda Davis mee als special guest. De voorverkoop voor de show begint donderdag 14 april om 10.00 uur.

De muziekcarrière van Kenny Rogers omvat bijna zes decennia. Met The Gambler scoorde Rogers zijn grootste hit. Andere bekende nummers van Rogers zijn Coward of the County (met Sheena Easton) en Islands in the Stream (met Dolly Parton).

Rechter blijft in Wilders zaak

De rechtbank beslist donderdag onder meer of het onderzoek in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt opgeschort. Daar had de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, 18 maart tijdens een regiezitting om gevraagd.

Deze zaak gaat over de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Knoops deed het verzoek omdat zijn concept-pleitnota voor de afgelopen regiezitting op 18 maart was uitgelekt naar het AD. "Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten", concludeerde de advocaat. "De verdediging kan niet anders dan om een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat deze kwestie is opgehelderd."

Het OM ziet daar geen aanleiding voor. "Tot nu toe heeft het lek geen gevolgen gehad. Er is dan ook geen grondslag om de zaak te schorsen", reageerden de aanklagers.

Update 11.00 uur
Een van de rechters in de strafzaak tegen Geert Wilders trekt zich niet terug. Het gaat om Elianne van Rens. Wilders had haar tijdens de vorige regiezitting op 18 maart verzocht te stoppen met de zaak.

Volgens de PVV-leider leverde Van Rens kritiek op politieke standpunten van de PVV. Ze bekritiseerde volgens Wilders ,,nota bene'' ook de rechterlijke beslissing tijdens zijn vorige proces om de wraking van de rechtbank toen toe te wijzen.

Van Rens zegt dat ze ook als rechter kritiek mag hebben. Ze verzekerde Wilders in een korte verklaring dat ze onafhankelijk in zijn zaak zal oordelen.

Besluit over opschorten onderzoek zaak Wilders
Besluit over opschorten onderzoek zaak Wilders (Foto: ANP)

YouTube Gaming per vandaag volledig beschikbaar

YouTube Gaming, de recentelijk opgerichte gamedivisie van YouTube, is vanaf vandaag ook in zijn geheel beschikbaar in Nederland. De dienst werd vorig jaar al gelanceerd, maar toegang tot de apps was nog niet beschikbaar in Nederland.

De website van YouTube Gaming was sinds augustus 2015 al wereldwijd te gebruiken, maar nog niet in alle landen waren de bijbehorende apps ook beschikbaar. De app van YouTube Gaming stelt de gebruiker ook in staat om mobiele games te livestreamen waarbij de selfiecamera gebruikt kan worden om tegelijkertijd het beeld van de speler uit te zenden. Vooralsnog lijkt streamen alleen mogelijk met de Android-variant van de app.

De dienst van YouTube kan gezien worden als antwoord op Twitch, de populaire game streaming-hub en absolute koploper op dat gebied. In 2014 trachtte Google Twitch te kopen voor 1 miljard dollar, maar uiteindelijk was het Amazon dat een succesvolle deal sloot en Twitch voor 970 miljoen dollar overkocht. YouTube Gaming kun je in die zin zien als de vergelding van Google, die nog altijd brood ziet in het opzetten van een eigen streamingplatform voor gamers.

Één feature die YouTube Gaming alvast in huis heeft die Twitch niet heeft, is de 'DVR mode', een buffer die automatisch de laatste vier uur van een stream opneemt, zodat kijkers terug kunnen spoelen. De companion app voor zowel iOS en Android biedt gebruikers de mogelijkheid om te zien wie aan het streamen zijn of om zelf een stream te beginnen. De app lanceert in eerste instantie alleen in de VS en het VK.

Nog nooit van YouTube Gaming gehoord? Neem een kijkje.

Fietsende minister reikt diploma uit

Met twee leerlingen stapte minister Melanie Schultz-Van Haegen (Infrastructuur) donderdagochtend zelf op de fiets om de uitreiking van het vijftien miljoenste diploma voor het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) te vieren. Ze reed met de scholieren van de basisschool 't Klankbord in Leiden een stukje mee tijdens het praktijkexamen. Klaas van Kruistum, deelnemer aan Wie is de Mol, hielp de kinderen met de theorie.

Schultz-Van Haegen is blij met de mijlpaal. "Het op een veilige manier leren deelnemen aan het verkeer maakt deel uit van de opvoeding. Het is fantastisch nieuws dat we dit jaar het vijftien miljoenste examen uitdelen. De verkeersveiligheid van kinderen is van groot belang. Dat praktisch heel Nederland meedoet aan het examen is mooi en heel belangrijk."

VVN organiseert het verkeersexamen sinds 1932. Door de jaren heen zijn er steeds meer scholen aan mee gaan doen. Aan het schriftelijk examen doet zo'n 90 procent van het totale aantal Nederlandse basisschoolleerlingen mee, aan het praktisch verkeersexamen ruim driekwart.

Fietsende minister reikt diploma uit
Fietsende minister reikt diploma uit (Foto: ANP)

Alle ogen weer gericht op Van der Steur

Alle ogen op het Binnenhof zijn donderdag opnieuw gericht op Ard van der Steur, de reeds flink gebutste minister van Veiligheid en Justitie. Vanaf 10.15 uur moet hij overeind zien te blijven in de storm van kritiek vanuit de Tweede Kamer op het (onvoldoende) aanpakken van terrorisme en met name van Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers in Brussel.

De man kon niet alleen ongehinderd vanuit Turkije in Nederland aankomen, Nederland deed ook niks met informatie over El Bakraoui en zijn broer die het politiekorps van New York ons land gaf. Daar zijn bepaalde verklaringen voor, maar de minister heeft al wel erkend dat betere communicatie nodig is.

Vorige week debatteerde de Kamer al met de minister, maar die had toen onvoldoende antwoorden. Zelf houdt de VVD'er de moed erin: "Ik denk dat het een heel mooi en goed debat zal worden", klonk het vorige week monter uit zijn mond

Ard van der Steur zat eerder in de problemen zat door onder meer de Teeven-deal van justitie met een drugscrimineel en de onheuse bejegening van patholoog-anatoom George Maat, die onderzoek deed naar slachtoffers van rampvlucht MH17.

Alle ogen weer gericht op Van der Steur
Alle ogen weer gericht op Van der Steur (Foto: ANP)

Pinautomaten in bus en tram in Amsterdam

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB installeert vanaf september pinautomaten in alle bussen en trams. Als het aanslaat bij passagiers, hoopt de vervoerder volgend jaar het contant geld af te schaffen in de bussen en trams. Dat meldde GVB donderdag.

De pinautomaten moeten de veiligheid van bestuurders en conducteurs verbeteren. De afgelopen maanden kregen buschauffeurs van het GVB zes keer te maken met een overval. Ook werd een beveiliger overvallen die was ingehuurd om een buschauffeur te beschermen. Daarnaast is het pinnen sneller voor reizigers, want het voorkomt oponthoud bij de haltes.

In totaal gaat het om 550 pinapparaten, verdeeld over ongeveer tweehonderd bussen en tweehonderd trams.

Pinautomaten in bus en tram in Amsterdam
Pinautomaten in bus en tram in Amsterdam (Foto: ANP)

Driejarige dochter wijzer dan Jessica Simpson

Jessica Simpsons dochter Maxwell Drew moet haar vierde verjaardag nog vieren, maar is nu al verstandiger dan haar moeder. Dat zegt Jessica zelf in een interview met People.

"Maxwell wordt vier jaar op 1 mei en is mogelijk al wijzer dan ik ben", zegt de 35-jarige zangeres en modeonderneemster. "Ze kan in ieder geval al beter poseren dan ik."

Jessica werd wereldberoemd met de realityserie Newly Weds, over haar eerste huwelijk met Nick Lachey. Daarin was onder meer te zien dat Jessica zich afvroeg of buffalo wings echt gemaakt zijn van de vleugels van bizons. Ook twijfelde ze of tonijn vis of kip was, omdat het op het blikje werd aangeprezen als 'the chicken of the sea'.

Volgens Jessica lijkt Maxwell als twee druppels water op Ashlee, het 31-jarge zusje van Jessica. "Ik haal die twee altijd door elkaar, omdat ze eigenlijk dezelfde persoon zijn. Dan noem ik mijn dochter Ash en Ash Max. Ash ziet dat als een groot compliment omdat Maxwell echt fantastisch is."

Driejarige dochter wijzer dan Jessica Simpson
Driejarige dochter wijzer dan Jessica Simpson (Foto: BuzzE)

Panama Papers op agenda Ecofin-top

De Panama Papers staan op de agenda van de informele bijeenkomst van de Europese ministers van Economische Zaken en Financiën. Dat overleg is op vrijdag 22 april. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft dat laten weten.

In een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie stelt Dijsselbloem dat door publicatie van de Panama Papers de discussie weer is opgelaaid over belastingontduiking, -ontwijking en witwassen. Daarom wil hij het onderwerp op 22 april behandelen.

De Panama Papers zijn - uitgelekte - documenten over wereldwijde belastingontwijking en -ontduiking.

Panama Papers op agenda Ecofin-top
Panama Papers op agenda Ecofin-top (Foto: ANP)

Griekenland verlamd door staking

Een groot deel van het Griekse openbare leven ligt donderdag plat door een staking van de publieke sector. De actie wordt gehouden uit protest tegen verdere bezuinigingen door de overheid op de pensioenen en een verhoging van de belastingen.

Door een staking van de luchtverkeersleiders ligt het vliegverkeer grotendeels stil donderdag. De ziekenhuizen draaien uitgedunde diensten, waardoor slechts noodgevallen worden geholpen. De meeste scholen in Griekenland zijn door acties van het onderwijzend personeel gesloten.

De machtige vakbond ADEDY verklaarde donderdagochtend dat binnenkort een 48 uursstaking volgt, als het parlement in Athene de plannen van de regering goedkeurt. Deze bond vertegenwoordigt ongeveer een half miljoen werknemers in de publieke sector.

Griekenland verlamd door staking
Griekenland verlamd door staking (Foto: ANP)

Avicii: de dancewereld was niks voor mij

Avicii houdt van zijn muziek, maar het hele gebeuren om zijn optredens heen trok hij slecht. Dat vertelt de dj en producer aan The Hollywood Reporter.

De EDM-ster kondigde tot verrassing van velen onlangs aan helemaal te stoppen met toeren omdat hij mentaal en fysiek leed onder het intensieve clubleven. "Ik moet wel vanwege mijn gezondheid", vertelt hij over zijn beslissing waarop hij naar eigen zeggen goede reacties kreeg. "Het lag niet aan de shows of de muziek, maar aan het gebeuren er omheen dat nooit natuurlijk aanvoelde. Ik ben meer het introverte type en het was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik teveel negatieve energie aan boord heb genomen."

Tim Bergling, zoals Avicii echt heet, is blij dat hij de knoop heeft doorgehakt. "Ik voel me vrij. Ik heb mijn privéleven terug en kan me voor het eerst sinds lange tijd op mezelf richten. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar het heeft zich al uitbetaald wat betreft mijn gesteldheid. Ik ben in lange tijd niet zo gelukkig geweest."

De beslissing betekent overigens niet dat Avicii definitief nooit meer te zien zal zijn nadat hij in augustus zijn tour afsluit. "Ik kan niet zeggen dat ik nooit meer een show zal geven, maar ik ga denk ik nooit meer terug naar het toerleven." Sowieso gaat hij gewoon door met muziek maken en werkt hij momenteel aan nieuw werk, waaronder ook een nummer waarop Sia meezingt. Daarna wil hij gelijk verder met nieuwe uitdagingen: "Of het nou gaat om nieuwe projecten, ik muziek schrijf voor andere artiesten of wat dan ook."

Avicii: de dancewereld was niks voor mij
Avicii: de dancewereld was niks voor mij (Foto: BuzzE)

Nederland Kiest: 1,2 miljoen kijkers

Het tv-programma Nederland Kiest, over het referendum, heeft woensdagavond bijna 1,2 miljoen kijkers getrokken. In de live-uitzending van de NOS werden prognoses van uitslag en opkomst gegeven.

Voetbal (kwartfinales Champions League) werd iets beter bekeken. Ruim 1,2 miljoen mensen zagen op SBS6 de wedstrijd PSG tegen Manchester City. Het NOS Journaal van 20 uur scoorde bijna 2,3 miljoen kijkers.

De derde aflevering van Idols trok bijna een miljoen kijkers.

Pauw (NPO 1), waarin ook veel aandacht voor het referendum, trok 719.000 kijkers, niet opvallend veel meer of minder dan gewoonlijk. Naar RTL Late Night (RTL 4) keken 750.000 mensen. De cijfers komen van de Stichting KijkOnderzoek.

Nederland Kiest: 1,2 miljoen kijkers
Nederland Kiest: 1,2 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

'Omzetgroei horeca vlakt dit jaar wat af'

De Nederlandse horeca kan dit jaar rekenen op een verdere omzetgroei. Wel zal de toename met 3 procent minder sterk zijn dan vorig jaar, schatten economen van ING. In 2015 gingen de opbrengsten van hotels, restaurants en cafés nog met 4,6 procent omhoog.

De bestedingsruimte van consumenten neemt nog altijd toe en ook de toestroom van toeristen zwelt dit jaar verder aan. Dat komt ook de stemming bij ondernemers in de horeca ten goede, schrijft het ING Economisch Bureau in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het zal volgens ING echter lastig worden de sterke groei van vorig jaar te evenaren. De bank wijst daarbij op de terugval van het consumentenvertrouwen die begin dit jaar is ingezet. "De druk op het vertrouwen vormt een potentiële rem op de bestedingen in de horeca."

'Omzetgroei horeca vlakt dit jaar wat af'
'Omzetgroei horeca vlakt dit jaar wat af' (Foto: ANP)

Samsung profiteert van nieuwe Galaxy

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft in het eerste kwartaal duidelijk beter gepresteerd dan verwacht. Het werd daarbij geholpen door de succesvolle introductie van de nieuwe Galaxy S7-smartphone. Dat liet Samsung donderdag weten op basis van voorlopige cijfers.

Het operationeel resultaat steeg met 10 procent tot 6,6 biljoen won (8,7 miljard euro). Analisten rekenden in doorsnee op een winst van 5,5 biljoen won. De omzet is naar verwachting gestegen van ruim 47 biljoen naar 49 biljoen won. De nieuwe Galaxy werd in maart uitgebracht. Een jaar eerder kwamen de nieuwe modellen een maand later uit.

Behalve op het gebied van smartphones is Samsung ook actief op dat van onder meer geheugenchips en televisies. Het bedrijf komt later met meer gedetailleerde resultaten.

Samsung profiteert van nieuwe Galaxy
Samsung profiteert van nieuwe Galaxy (Foto: BuzzT)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 12 en 13 - Veel releases

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 12 in 2016 (21 maart tot en met 27 maart) en week 13 in 2016 (28 maart tot en met 3 april).

Veel releases de afgelopen twee weken. Dit houdt voornamelijk de verkoop van Nintendo 3DS en PlayStation 4 (hoe kan het ook anders) op een respectabel aantal. Helaas weet Pokken Tournament de boost die het Wii U gaf niet vast te houden, die daalt weer naar treurige cijfers.

Week 12:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 368.665 x 368.665
2 Dark Souls III PS4 210.141 x 210.141
3 Hatsune Miku: Project Diva X PSV 69.438 x 69.438
4 Dead or Alive Xtreme 3: Fortune PS4 44.723 x 44.723
5 Pokken Tournament Wii U 28.331 -59% 98.007
6 Dead or Alive Xtreme 3: Venus PSV  21.959  x 21.959 
7 Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence - Sengoku Risshiden PS4  20.322 x 20.322
8 Ansatsu Kyoushitsu: Assassin Ikusei Keikaku!! 3DS  19.498 x 19.498
9 Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence - Sengoku Risshiden PSV  13.482 x 13.482
10 Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence - Sengoku Risshiden PS3  13.050 x 13.050
11 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  11.534 -4% 119.188
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  10.639 +16% 712.822
13 Tom Clancy's The Division PS4  10.581 -54% 114.414
14 Digimon World: Next Order PSV 10.272 -84% 74.490
15 Splatoon Wii U 8.980 -11% 1.310.480
16 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS  7.806 +13% 14.737
17 Super Mario Maker Wii U 7.047 +12% 829.358
18 Dance with Devils PSV  5.129 x 5.129
19 Tomodachi Life [Nintendo Selects] 3DS  5.120 +63% 8.252
20 Gundam Breaker 3 PSV 4.908 -44% 105.708

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 34.377 28.370 352.599 2.653.679
3DS 31.099 26.052 390.442 20.576.444
PSV 20.068 19.028 279.249 4.872.647
Wii U 4.545 12.998 106.947 3.127.610
PS3 1.290 1.462 20.620 10.408.700
Xbox One 55 91 1.858 65.749

Week 13:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Sangokushi 3DS 269.516 x 269.516
2 Star Ocean: Integrity and Faithlessness PS4 113.022 x 113.022
3 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 98.634 -73% 467.299
4 Dark Souls III PS4 33.406 -84% 243.547
5 Pokken Tournament Wii U 14.295 -50% 112.302
6 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  10.657 +0% 723.479
7 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  10.294 -11% 129.482
8 Ansatsu Kyoushitsu: Assassin Ikusei Keikaku!! 3DS  10.149 -48% 29.647
9 Hatsune Miku: Project Diva X PSV  10.073 -85% 79.511
10 Winning Post 8 2016 PS4  8.367 x 8.367
11 Splatoon Wii U  8.120 -10% 1.318.600
12 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS  7.627 -2% 22.364
13 Winning Post 8 2016 PSV  6.166 x 6.166
14 Tom Clancy's The Division PS4 5.446 -49% 119.860
15 Tomodachi Life [Nintendo Selects] 3DS 4.971 -3% 13.223
16 Super Mario Maker Wii U  4.873 -31% 834.231
17 Dead or Alive Xtreme 3: Fortune PS4 4.470  -89% 49.488
18 Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence - Sengoku Risshiden PS4 4.684 -77% 25.007
19 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4  4.492  x 454.420 
20 Winning Post 8 2016 PS3 4.472 x 4.472 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 30.081 34.377 382.680 2.683.760
3DS 29.807 31.099 420.249 20.606.251
PSV 17.153 20.068 296.402 4.889.800
Wii U 3.541 4.545 110.488 3.131.151
PS3 1.537 1.290 22.157 10.410.237
Xbox One 207 55 2.065 65.956

JOVD verliest en wil dus af van referendumwet

De VVD kan maar slecht tegen zijn verlies, zo blijkt. Als het aan VVD-jongerenorganisatie JOVD ligt, neemt de VVD morgen namelijk het initiatief om de in 2015 ingevoerde referendumwet weer te schrappen. De VVD - die vóór het associatieverdrag was - kreeg gisteren een pijnlijke nederlaag te verwerken toen - ondanks alle inspanningen om de opkomst onder de vereiste 30 procent te houden - het Nederlandse volk tégen het verdrag stemde.

"De opkomstpercentages van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne vallen vandaag vies tegen. Door massaal weg te blijven spreekt de Nederlandse kiezer zich vandaag vooral uit tegen het referendum. Zelfs als de opkomstdrempel van 30 procent nipt gehaald wordt", stelt JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal, die daarmee stelt dat het behalen van de vastgestelde en vereiste opkomst bewijst dat er geen draagvlak zou zijn.

"De uitslag wijst uit dat het voor de kiezer vandaag niet alleen ging over het associatieverdrag, maar ook over het referendum als politiek middel. Met deze opkomst heeft de kiezer duidelijk gemaakt dat zij niet op een referendum zit te wachten en vertrouwen heeft in de vertegenwoordigende democratie." aldus Van de Burgwal. "De referendumwet kan daarmee de prullenbak in."

Van de Burgwal: "Het Nederlandse parlement heeft enorme fouten gemaakt bij de invoering van deze referendumwet. Zo hadden verdragen tussen meerdere landen, zoals dit associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, natuurlijk uitgezonderd moeten worden van deze wet. Om over die merkwaardige opkomstdrempel nog maar te zwijgen. Het is nu aan de Tweede Kamer, de VVD voorop, om deze fout recht te zetten en de invoering van deze wet terug te draaien. Als kiezers kunnen we invloed uitoefenen via de Kamerverkiezingen. Daarnaast kunnen we onderwerpen agenderen via bijvoorbeeld een burgerinitiatief. Dat is voor de meeste mensen duidelijk voldoende", stelt de JOVD-voorzitter schuimbekkend.

Want inspraak van het gepeupel moet je als democratie natuurlijk niet willen. Aldus de VVD jongeren.

Topbadmintonner gesnapt in casino, dreigt Spelen te missen

De Japanse topbadmintonner Kento Momota zit flink in de penarie. Het 21-jarige supertalent is sinds donderdag de nummer twee van de wereld, maar zou de Olympische Spelen van Rio de Janeiro wel eens kunnen missen. Momota is namelijk gesnapt tijdens het spelen van een potje baccarat - een kaartspel - in een illegaal casino in Tokyo. Het bedrijf waar hij voor uitkomt, Nippon Telegraph and Telephone East Corp, heeft dat bekendgemaakt.

Naast Momota werd ook zijn teamgenoot Kenichi Tago gepakt. De 26-jarige Tago was twee jaar geleden met de derde plek op de wereldranglijst een absolute wereldtopper, maar zijn bad boy-gedrag brak hem op: hij zakte ver terug naar zijn huidige 63e plek en werd vorig jaar bovendien uit het nationale team getrapt. 

Het casino werd vorig jaar opgerold, waarbij onder meer de eigenaar en mensen uit een criminele bende opgepakt werden. Casino's zijn illegaal in Japan en de plek om baccarat te spelen viel daar ook onder. Vanaf februari 2015 won het casino een kleine miljoen euro, waarna de politie vermoedde dat het geld gebruikt werd om een criminele bende van geld te voorzien. 

De president van de Japanse badmintonbond ziet de bui al hangen. Kinji Zeniya liet weten dat het, als de aantijgingen bewezen worden, "vrijwel onmogelijk zou worden" voor Momota om in Rio op de Spelen uit te komen. Tago zou zich daar sowieso al niet voor plaatsen. Het duo kwam donderdagochtend aan in Japan na een toernooi in Maleisië, maar ze beantwoordden geen vragen van de toegesnelde pers. 

EA UFC 2

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiit's tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiime! Met het eerste UFC-event ooit in Nederland om de hoek, was ik supergehyped om aan de slag te gaan met dit spel. Helaas waren de kaarten al op na 1,5 uur in de rij wachten, maar dat mag de pret niet drukken. In het eerste deel heb ik vele uren zitten, ondanks de mindere punten. Ik hoopte dan ook dat die punten in deze versie aangepakt waren en dat het spelplezier nog groter zou zijn.

Ghosts of Meridian nu beschikbaar in Halo 5

De vijfde gratis update voor Halo 5: GuardiansGhosts of Meridian, is nu beschikbaar. De patch weegt 8,3 GB en brengt onder andere nieuwe maps, REQs, tweaks voor voertuigen en meer. 

De twee nieuwe maps zijn Skirmish at Darkstar (Warzone) en Tyrant (Arena). Voor een overzicht van de nieuwe REQs kun je het onderstaande plaatje raadplegen. Voor alle precieze fixes en veranderingen kun je terecht bij Halo Waypoint. Veranderingen en fixes omslaan onder andere: damage issues, exploits voor het verstoppen waar dat niet hoort, bugs die het oprapen van power-ups voorkwamen en meer.

Daarnaast heeft Microsoft een bèta aangekondigd voor de nieuwe Warzone Firefight-modus. Deze is licht gebaseerd op de Firefight-modus van Halo 3: ODST en laat acht spelers samenwerken om een reeks van vijf steeds moeilijker wordende opdrachten te voltooien. Deze bèta vindt plaats van 14 tot en met 18 april.

Wij beoordeelden Halo 5: Guardians vorig jaar met een acht. Ben jij nog actief bezig met de game?


Halo 5 Ghosts of Meridian REQS

Oekraïne: Nederlandse afwijzing verandert niets

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdag gezegd dat zijn land in weerwil van de uitslag van het referendum in Nederland, zal vasthouden aan zijn toenaderingspolitiek voor de Europese Unie. Dat de Nederlandse bevolking het associatieverdrag woensdag afkeurde, heeft geen invloed, zei Porosjenko in Tokio, waar hij op bezoek is.

"Wij zullen onze beweging in de richting van de Europese Unie voortzetten", aldus de president. Hij bagatelliseerde het belang van het referendum. De stemming in Nederland verplicht tot niets. Hij wijst erop dat het referendum slechts raadgevend was en de uitslag niets zal veranderen aan het verdrag of de te varen koers. 

De Oekraïense politiek is van mening dat het associatieverdrag er moet komen en de president heeft daarbij openlijk schijt aan de stem van het Nederlandse volk. 

'Oekraïne houdt vast aan zijn EU-politiek'
'Oekraïne houdt vast aan zijn EU-politiek' (Foto: ANP)

Speciale edities Uncharted 4 in beeld

Ze waren al onthuld, maar nu zijn er video's opgedoken van de Special en Collector's Editions van Uncharted 4: A Thief's End.
 
In de Special Edition zit naast natuurlijk de game zelf:
  • steel book case
  • artbook met 48 pagina's
  • stickers, omdat het kan
  • Naughty Dog Points: In-game geld om multiplayer content te unlocken

De Special Edition kost 79 euro.

In de Collector's Edition zit naast bovenstaande ook nog:

  • Een 12″ premium Nathan Drake standbeeld gemaakt door Gentle Giant
  • Drie multiplayer outfits: Uncharted: Drake’s Fortune, Heist Drake en Desert Drake outfits
  • Drie custom weapon skins: Golden Weapon Skin, Snow Weapon Skin en Desert Weapon Skin
  • Henry Avery, Thomas Tew en Adam Baldrige Sigil ball cap
  • Madagascar Sidekick outfits
  • Phurba Dagger Taunt

Deze Collector's Edition kost 129 euro.

Uncharted 4: A Thief's End komt 10 mei uit op PlayStation 4.

Democratiefobie

Dat was vreemd wat woensdag tijdens en na het referendum op de mainstream media allemaal gepresenteerd werd. Hele hordes die trots kwamen laten zien dat ze vooral niet hadden gestemd. Ook GeenPeil en het boegbeeld daarvan, Jan Roos, moest met alle geweld belachelijk gemaakt worden.

Als ik als metafoor voor democratie een belangrijke wedstrijd gebruik voor het referendumspel en de voor en tegenstanders als spelers, dan zou het er op neerkomen dat er na afloop geen spelers worden geïnterviewd, maar alleen mensen die niet naar de wedstrijd gingen, want het was een belachelijke wedstrijd.

Er werd gezegd, vooraf al, tegen team-ja spelers dat het dom zou zijn om op te komen dagen op het speelveld, meedoen zou verliezen betekenen, dan kan je beter niet spelen, dan is de kans groter dat je wint. Dat is een rare speech van de coach, niet meedoen is winnen. Ik zou dan eerder denken dat je bezig bent met spelbederf als je gehoor geeft aan die angst voor verliezen en dus maar niet speelt.

Ook over team-nee werd gesproken door de mensen die niet bij de wedstrijd waren. Team-nee was dom, begreep de spelregels niet en snapten toch niet hoe de prijs die ze konden winnen er uit zou zien. Team-nee spelers waren ook allemaal fan van wrede dictators en machtswellustelingen, dus team-nee deugde sowieso al niet. Dat klinkt dan weer meer als een stel roddelaars op een koffiekransje, we hebben het niet over wat de persoon doet, maar over wat hij draagt en waar hij zijn boodschappen haalt, zelfs de inhoud van het boodschappenwagentje passeert de revue als zijnde ongezond en onverantwoord voor een gezonde levensstijl die de schijfvanvijf nou eenmaal voorschrijft. Maar wat heeft die schijfvanvijf nou te maken met de wedstrijd? Helemaal niets toch?

Afijn, nadat de wedstrijd was gespeeld en de uitslag duidelijk, bleek dat van het ja-team velen niet waren komen opdagen omdat ze winst voor team-nee vreesden, team-nee, won de wedstrijd en de mainstream media spraken er over dat er een overwinning was behaald door het ja-team door niet of nauwelijks te spelen. Democratiefobie doet rare dingen met de mens.

PS4-games spelen op je pc door firmware 3.50

Sony heeft firmware 3.50 losgelaten op PlayStation 4 en hiermee is er dan onder andere eindelijk Remote Play naar pc of laptop. Hiermee stream je jouw PlayStation 4-game naar je computer.

Firmware brengt ook het offline lijken, een signaal als vrienden online komen of de party-event agenda, zoals te zien is in onderstaande video, maar ook streaming naar meer apparaten dan PlayStation Vita en PlayStation Vita TV.

De pc-specs vallen wel mee, maar dat komt natuurlijk omdat de console nog steeds al het werk doet. Minimale specs voor pc zijn:

  • Windows 8.1 of Windows 10 (32-bit of 64-bit)
  • 2.67 GHz Intel Core i5-560M Processor
  • 2 GB RAM
  • 1024 x 768 or higher display resolution.

Voor Mac-gebruikers wordt het ook niet lastig:

  • OS X Yosemite of OS X El Capitan
  • 2.40 GHz Intel Core i5-520M Processor
  • 2 GB RAM.

Om de setup te voltooien moeten pc, laptop, Mac of MacBook op hetzelfde netwerk zitten. Na de setup is ook spelen over internet mogelijk, maar de installatie zoekt het liever wat dichter bij huis.

Op je pc installeer je de Remote Play App, die hier voor Windows en hier voor Mac OS kunt downloaden. Daarna verbind je een DualShock 4-controller met de pc door middel van een USB-kabel.

Op je PlayStation 4 moet je zorgen dat je systeem als 'primairy system' is ingesteld. Meestal is dat al zo, maar je kunt het checken via PlayStation Network/Account Management in het PlayStation 4-menu. Mocht het niet zo zijn dan kun je deze alsnog activeren in hetzelfde scherm. In het PlayStation 4-menu, bij Settings > Remote Play Connection Settings, moet je 'Enable Remote Play' aanzetten. 

Nu kun je de Remote Play App op je pc starten. Je logt in met dezelfde gegevens als je normaal op je console inlogt en klaar is Kees. Je kunt nu spelen. Voor het spelen kun je nog de stream-settings aanpassen zoals de resolutie en kwaliteit. Dat kan tijdens het spelen niet. Resoluties tot 720p worden ondersteund. De kwaliteit regelt of je met 30fps (standaard) of 60fps (high) speelt. Mocht je lui zijn en welke gamer is dat niet: Ga naar Settings > Power Saving Settings in het PS4-menu, kies 'Set Features Available in Rest Mode', en check 'Stay Connected to Internet' en 'Enable Turning On PS4 from Network'. Dan hoef je de PlayStation 4 niet handmatig aan te zetten, dat kan dan via de app op de computer.

Snoepdief riskeert levenslang

Jacobia Grimes stopte in december vorig jaar zijn zakken vol met chocoladerepen zonder te betalen. Helaas voor hem werd hij op heterdaad betrapt. Aangezien dit niet de eerste keer was is hij volgens de wet in Louisiana een recidivist en daarop staat daar minimaal 20 jaar. In theorie zou zelfs levenslang kunnen worden opgelegd

Grimes stond onlangs voor de rechter. Zelfs deze vond de minimumstraf nogal overdreven. “Is dat niet een beetje over de top?”, vroeg Franz Zibilich zich openlijk af. “Het is niet eens grappig. Twintig jaar tot levenslang voor diefstal van een paar Snickers.”

De rechter heeft echter weinig keus, de wet schrijft immers een minimumstraf voor. En dus zal Grimes lang achter de tralies gaan voor diefstal van 31 dollar aan snoepgoed. 

Stijging cao-lonen in stroomversnelling

De cao-lonen zijn in het eerste kwartaal met 1,8 procent gestegen. Dat is een versnelling ten opzichte van 2015, toen de lonen met een toename van 1,4 procent de sterkste groei lieten zien sinds 2012. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat vooral ambtenaren in de eerste maanden van dit jaar meer kregen bijgeschreven.

De lonen bij de overheid stegen met 3,1 procent, tegen 1,6 procent in de particuliere sector en 1,3 procent in de gesubsidieerde branche (gezondheidszorg, sociale verzekeringen).

Volgens het CBS is de gemiddelde loonstijging sinds de tweede helft van 2014 hoger dan de inflatie. Eerder op de dag maakte het statistiekbureau bekend dat de inflatie in maart uitkwam op 0,6 procent.

Stijging cao-lonen in stroomversnelling
Stijging cao-lonen in stroomversnelling (Foto: ANP)

Persoonlijke spullen uit WOII in V-monument

De makers van de musical Soldaat van Oranje roepen het publiek op om historische voorwerpen met persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog af te staan. Een selectie daarvan wordt in de loop van dit jaar in het zogeheten V-monument geplaatst naast de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk.

De transparante driedemensionale V werd op 30 oktober 2015, tijdens het vijfjarig bestaan van de voorstelling, onthuld door burgemeesters Jos Wienen van Katwijk, Jan Hoekema van Wassenaar en Jan Rijpstra van Noordwijk. Het monument heeft de vorm van een V, bekend van het logo van de musical. Deze V staat voor victorie, voor vriendschap, vrede, vijand, verraad, verliefd, verzet, vrijheid, vlucht, veiligheid en meer.

De initiatiefnemers willen een blijvende herinnering achterlaten om de geschiedenis door te vertellen. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff en zijn vrienden, maar die van alle Nederlanders. Het Nederlands publiek wordt daarom gevraagd om een persoonlijk voorwerp, dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, te doneren voor dit monument.

Het monument staat op een belangrijke historische plek. De Duitsers bombardeerden op 10 mei 1940 de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg in hun opmars naar Den Haag. Erik Hazelhoff Roelfzema groeide op in Wassenaar, studeerde in Leiden en voerde talloze van zijn landingen uit op de stranden van Katwijk en Noordwijk.

Persoonlijke spullen uit WOII in V-monument
Persoonlijke spullen uit WOII in V-monument (Foto: BuzzE)

ABN-commissaris in Panama Papers

Commissaris van ABN AMRO, Bert Meerstadt, staat vermeld in de gelekte documenten die in het bezit zijn van Trouw en het FD. Dat meldden beide kranten donderdag. Uit de zogeheten Panama Papers komt naar voren dat de oud-president-directeur van de NS de eerste aandeelhouder is van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden.

Het bedrijf werd in 2001 opgericht door het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. Volgens de stichtingsakte is het bedrijf opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren. Uit de documenten zou verder blijken dat de vennootschap gekoppeld is aan een Zwitserse bankrekening. Twee weken na de oprichting verdween Meerstadt uit beeld en nam een trustkantoor op Guernsey het beheer op zich.

Meerstadt zegt van niets te weten en kan niet achterhalen waarom zijn naam als aandeelhouder is vermeld. De onthulling komt een dag na de aankondiging van zijn vertrek als commissaris van ABN AMRO, maar dat heeft volgens de topbestuurder niets met de zaak te maken.

ABN-commissaris in Panama Papers
ABN-commissaris in Panama Papers (Foto: ANP)

Bebaarde David Letterman wordt niet herkend

Zijn baard zorgt ervoor dat David Letterman ongestoord van zijn pensioen kan genieten. Zelfs in zijn vriendenkring wordt hij niet herkend.

Volgens New York Post liet de voormalig talkshowhost Grey's Anatomy-actrice Kate Burton schrikken met zijn verschijning. Letterman stapte op haar af in de pauze van de Broadway-musical Bright Star, maar een ooggetuige meldt dat Burton hem niet herkende. "Ze sprong bijna uit haar stoel. Maar toen ze zijn stem hoorde viel het kwartje en was ze erg vriendelijk."

Vlak nadat Letterman zijn laatste show presenteerde vorig jaar liet hij het scheermes al liggen. Niet iedereen was daar blij mee, vertelde hij in december aan Whitefish Review. "Iedereen haat het. Mijn vrouw, mijn zoon", vertelde hij over zijn nieuwe look. "Maar het is interessant. Ik heb een enge look ontwikkeld waar ik eigenlijk best van geniet. Ik zie dat mensen er door terugdeinzen. Hoe meer mensen zeggen dat ik me moet scheren, hoe sterker mijn wil wordt om dat niet te doen."


Rechter hekelt met geld pronkende 50 Cent

Ondanks dat hij al bekritiseerd werd vanwege het publiceren van foto's waarop hij poseert met stapels bankbiljetten, ging 50 Cent er gewoon mee door. De rechter - die zich buigt over zijn faillissementsaanvraag - sprak hem volgens New York Daily News woensdag daarom streng toe.

Toen de rapper vorige maand naar de rechtbank toog voor een zitting in de zaak rond zijn faillissement had hij in de rechtbank een foto gemaakt waarop hij poseert met stapels biljetten onder zijn riem. "Dit is niet grappig", stelde rechter Ann Nevins tegenover de rapper. "Als je in de rechtbank bent is er niks grappigs gaande. Dit is serieus en ik zou het waarderen als we het serieus kunnen houden."

De rechter buigt zich nog over een verzoek van de faillissementscommissie om de financiën van de rapper nader te inspecteren. 50 Cent wekte namelijk behoorlijk wat argwaan met de foto's die hij deelde op sociale media, maar zelf beweert hij dat de stapels geld nep zijn. Toch zit er schot in de zaak nu de hiphop-ster zijn zaakjes op orde lijkt te hebben, meldde de rechter: "Hij heeft significante vooruitgang geboekt in het reorganiseren van zijn financiën."

Rechter hekelt met geld pronkende 50 Cent
Rechter hekelt met geld pronkende 50 Cent (Foto: BuzzE)

Lingo keert terug met Lucille Werner op SBS

Lingo gaat met de vertrouwde presentatrice Lucille Werner een comeback maken op SBS 6. Dat meldt het AD.

Volgens insiders op de MIP-televisiebeurs in Cannes is het vrijwel zeker dat SBS het beroemde televisieprogramma heeft geadopteerd. De televisiezender zelf wil nog niet bevestigen dat dat inderdaad het geval is: "We maken niet bekend met wie we achter de schermen wel of niet in gesprek zijn en waarover", wordt gemeld in een reactie. "Pas als iets echt rond is dan maken we dat bekend of bevestigen we dat."

In september 2014 viel het doek voor Lingo, dat even daarvoor van NPO 1 naar NPO 2 was verhuisd. Lucille Werner zei destijds dat ze ervan baalde dat ze afscheid moest nemen van het programma, dat al sinds 1989 bestond.

'Lingo keert terug met Lucille Werner op SBS'
'Lingo keert terug met Lucille Werner op SBS' (Foto: BuzzE)

Cyprus levert vliegtuigkaper uit aan Egypte

Cyprus gaat de Egyptische verdachte die vorige week een vliegtuig kaapte en uiteindelijk landde op het eiland, uitleveren aan Egypte. Dat maakte het Egyptische staatspersbureau MENA woensdag bekend.

Het gaat om de 59-jarige Seif al-Din Mustafa, die met behulp van een nepbomgordel een vliegtuig kaapte en zich uiteindelijk overgaf op het vliegveld van de Cypriotische havenstad Larnaca. Het vliegtuig van EgyptAir was van Alexandrië op weg naar Caïro en telde 72 passagiers. Onder de passagiers waren zes Nederlanders.

Cyprus levert vliegtuigkaper uit aan Egypte
Cyprus levert vliegtuigkaper uit aan Egypte (Foto: ANP)

Kranten: 'Pijnlijke uitslag voor kabinet'

De uitslag van het referendum is in de ogen van de landelijke dagbladen vooral pijnlijk voor het kabinet, dat voor een lastige keuze staat. Zo noemt de Volkskrant de uitslag "een recept voor meer onvrede", spreekt de Telegraaf van "een blamage voor het kabinet" en kopt Trouw: "een ongemakkelijke uitslag voor het kabinet."

Ook het AD kopt dat het kabinet voor een "duivels dilemma staat, dat in de coalitie wellicht voor spanningen zal zorgen." Trouw meldt verder dat de uitslag ongemakkelijk is omdat het onderwerp volgens hen eigenlijk niet geschikt zou zijn voor een referendum. NRC vraagt zich hardop af hoe het komt dat er zo weinig mensen zijn gaan stemmen. "Was dat strategisch of uit pure desinteresse?"

Volgens de Volkskrant "viert het nee-kamp de overwinning," dat geholpen is "door een mengeling van desinteresse en afkeer bij het merendeel van de kiezers". De Telegraaf schrijft tevens dat "De boodschap van de bewindspersonen die de afgelopen dagen in de media in de uitverkoop gingen in een poging kiezers van een 'ja' te overtuigen, is doodgeslagen."

Kranten: 'Pijnlijke uitslag voor kabinet'
Kranten: 'Pijnlijke uitslag voor kabinet' (Foto: ANP)

Buitenlandse media: 'referendumuitslag een klap voor EU'

Buitenlandse media zien in de referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne een zware klap voor de EU. De Duitse krant Der Spiegel noemt het een overwinning voor Poetin, hoewel Poetin natuurlijk niets met het verdrag te maken heeft.

Het Duitse persbureau DPA meldt dat het een duidelijke boodschap is aan de EU en dat de uitslag tevens een klap is voor Nederland dat momenteel de EU voorzit. Persbureau Reuters spreekt van een anti-establishmentgevoel in een van de landen die de EU heeft opgericht, waar Bloomberg het heeft over een anti-EU-sentiment. De Engelse media melden dat de uitslag Engeland mogelijk helpt zich in juni tegen de EU te keren als daar een referendum wordt gehouden over een 'Brexit'.

Dat het Nederlandse volk sterke gevoelens heeft tegen de EU is geen geheim. In 2005 stemden we immers al de Europese Grondwet weg in een bindend, door de overheid zelf gehouden referendum. Die uitslag werd vervolgens door de regering rectaal bij het volk ingebracht en met het schrappen van het woord 'grondwet' alsnog nagenoeg integraal doorgevoerd.

Buitenlandse media: 'Een klap voor EU'
Buitenlandse media: 'Een klap voor EU' (Foto: ANP)

Geen Peil: 'We hebben gewonnen'

Met de woorden 'we hebben gewonnen' claimde het gezicht van Geen Peil, journalist Jan Roos, woensdagavond in Amsterdam de overwinning in het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Roos zei in zijn overwinningstoespraak minister-president Mark Rutte te houden aan zijn uitspraak dat bij 'Zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geratificeerd door Nederland'. Roos daarover: "Rutte, het wordt tijd dat je luistert naar de wil van het volk."

Daar zijn Geen Peil en Roos niet van overtuigd, zei het gezicht van de 'Nee'-campagne. Hij verwees naar het Verdrag van Lissabon, dat geldt als de Europese grondwet. Roos: "Die wilden we ook niet en we kregen 'm toch."  Bij een binden referendum werd de Europese Grondwet door Nederland weggestemd, maar na het schrappen van een Europese vlag en de term 'grondwet' werd deze grondwet alsnog doorgevoerd.

Geen Peil: 'We hebben gewonnen'
Geen Peil: 'We hebben gewonnen' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: afwisselend bewolkt

Het is vandaag wisselend bewolkt en met name in het oosten en zuidoosten is er kans op onweer. Het blijft koud, met slechts 10 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is vrij matig boven land tot vrij krachtig aan de kust. 

Zon op 06:59
Zon onder 20:25

Onderstaande foto's werden me toegestuurd door Charged. Ze werden gemaakt door Winterstorm666, bij de Oeffeltse Maasheggen. Dank jullie wel voor deze prachtige plaatjes!

De Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)
De Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)

De Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)
De Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1970 John Wayne sleepte zijn eerste en enige Oscar binnen voor zijn rol in True Grit. 
 1988 De eerste wereldwijde no-smoking-day werd gehouden. 
 1990 De Scandinavian Star, een veerboot, brandde tussen Noorwegen en Denemarken uit. 158 mensen kwamen om het leven. 
 2001 De ruimtesonde 2001 Mars Odyssey werd gelanceerd. 
 2011 De Efteling opende de attractie Raveleijn


Raveleijn - Waar raven ruiters zullen zijn ... 

Meer huurders die relatief duur wonen

Nederland telt de laatste jaren steeds meer 'dure scheefwoners', meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dit zijn mensen met een relatief laag inkomen die verhoudingsgewijs veel huur betalen.

In 2009 was 8 procent van de huurders een dure scheefwoner en in 2015 was dit opgelopen tot 18 procent. Bij huishoudens die juist veel verdienen en relatief weinig huur neertellen, de zogeheten goedkope scheefwoners, was sprake van een tegenovergestelde ontwikkeling. Hun aandeel daalde flink, van 28 naar 18 procent.

Nederland telt volgens het CBS bijna 2,9 miljoen hurende huishoudens en ruim 4,3 miljoen gezinnen met een eigen huis. In de onderlinge verhoudingen is sinds 2009 weinig veranderd.

Anders dan huiseigenaren, zagen huurders hun woonlasten de laatste jaren wel stevig oplopen. Ze betaalden vorig jaar met gemiddeld 654 euro per maand aan huur en bijkomende woonlasten 100 euro meer dan in 2009. Mensen met een eigen huis hoefden in 2015 juist 26 euro minder neer te tellen voor zaken als hun hypotheek, belastingen en onderhoudskosten.

Mensen in Utrecht en Noord-Holland betalen door de bank genomen overigens het meest aan woonlasten. Eigenaren waren in deze provincies vorig jaar gemiddeld ruim 960 euro per maand kwijt en huurders bijna 700 euro.

Meer huurders die relatief duur wonen
Meer huurders die relatief duur wonen (Foto: ANP)

Aantal tienermoeders blijft dalen

Het aantal tienermoeders is nog nooit zo laag geweest in Nederland. Vorig jaar kregen 1574 tienermeisjes (jonger dan 20 jaar) een kind, opnieuw een daling ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alleen bij meisjes van Antilliaanse en Surinaamse herkomst is het aantal tienermoeders nog altijd relatief hoog. Het aantal zwangerschappen onder tieners uit de Antillen of Suriname ligt meer dan drie keer zo hoog als het gemiddelde voor Nederland.

Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort al jaren tot de laagste ter wereld. Binnen Europa ligt het alleen in Zwitserland en Denemarken nog iets lager dan in ons land. Bulgarije en Roemenië kennen verreweg de hoogste aantallen tienergeboorten, gevolgd door Turkije, Hongarije en Letland.

In Nederland neemt het aantal tienermoeders al jaren af. Sinds 2011 worden jaarlijks minder dan vijf op de duizend meisjes tussen de vijftien en twintig jaar moeder. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren het er nog ruim twintig op de duizend.

Bijna 80 procent van de tienermoeders in ons land is achttien of negentien jaar en 8 procent jonger dan zestien. Het aantal zwangere tieners is de laatste jaren in alle leeftijdsgroepen gedaald.

Aantal tienermoeders blijft dalen
Aantal tienermoeders blijft dalen (Foto: ANP)

Aerosmith overweegt afscheidstournee

Na ruim 45 jaar zou het doek wel eens kunnen gaan vallen voor Aerosmith. Frontman Steven Tyler vertelt aan Rolling Stone dat de band een afscheidstournee overweegt.

"In 2017 gaan we weer op pad met Aerosmith", vertelt Tyler die binnenkort eerst nog solo op tour gaat. "We doen dan waarschijnlijk een afscheidstour. Kijk, er zijn twee bands die nog steeds met de originele leden spelen: wij en de Stones. Ik ben daar dankbaar voor. Of we nou een afscheidstour doen of de studio induiken voor nog een album, ik ben er blij mee."

In december liet gitarist Brad Whitford ook al doorschemeren dat de band overpeinst een einde te breien aan de levensloop van de band. "We hebben het over een afscheidstournee", vertelde hij toen in een podcast van Eddie Trunk. "Het is onze leeftijd. Het is onvermijdelijk dat op een gegeven moment iemand het niet meer trekt. Dus het zou fijn zijn om op gemak een buiging te kunnen geven en dankjewel te zeggen."

Aerosmith overweegt afscheidstournee
Aerosmith overweegt afscheidstournee (Foto: BuzzE)

De Tweede Wereldoorlog vergeten?

Om de herinneringen levend te houden is dinsdag in Den Haag het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog opgericht. En met rede. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of de Tweede Wereldoorlog nog wel zo prominent in herinnering moet worden gehouden. Steeds minder burgers hebben het daadwerkelijk meegemaakt en eigenlijk is er tegenwoordig genoeg ellende om het over te hebben. Is dat wel zo?

CL: Uitslag VfL Wolfsburg - Real Madrid

VfL Wolfsburg heeft voor een grandioze stunt gezorgd door Real Madrid in eigen huis met 2-0 te kloppen. Rodriguez en Arnold zorgden voor een riante uitgangspositie.

Real Madrid had na een kwartier 75% procent balbezit op bezoek bij Wolfsburg en in de tweede minuut gaf Cristiano Ronaldo al een waarschuwing af, maar zijn goal op aangeven van Karim Benzema kwam tot stand uit buitenspelpositie.

Wolfsburg slaat toe

Twintig minuten later zag de wereld er heel anders uit. Henrique had Keylor Navas met een kopbal en een schot uit de tweede lijn al getest, maar de Madrileense doelman moest, nadat Benzema even eerder op Diego Benaglio stuitte, binnen zeven minuten twee keer vissen.

Nadat Schürrle makkelijk ging liggen na een duel met Casemiro, zette linksback Ricardo Rodriguez Wolfsburg vanaf de stip ijskoud op voorsprong. Even later opende Julian Draxler aan de rechterkant op Henrique, die strak voorgaf en Maximilian Arnold zag afmaken, 2-0.

Real komt er niet doorheen

Daarna bleef Real de ploeg die het overwicht had. De bezoekers kregen via Benzema een grote kans op de aansluitingstreffer na een voorzet van Gareth Bale, maar de Fransman kopte naast en moest vijf minuten voor rust met een knieblessure naar de kant.

Na rust zat de wedstrijd in grote gedeeltes aardig op slot. Wolfsburg had de defensieve organisatie goed voor elkaar en bleef meevoetballen. Schürrle kreeg een grote kans op nog een Duitse goal, terwijl Real niet kon doordrukken. Ronaldo kopte in de handen van Benaglio na een voorzet van Bale en even later schoot de Portugees via de doelman voorlangs.

De frustraties liepen op bij De Koninklijke. Marcelo trapte na bij Arnold, wat gemist werd door de scheidsrechter. In de 2-0 stand kwam geen verandering meer, waardoor Real met de staart tussen de benen terug naar huis kon en Wolfsburg feest vierde.

CL: Uitslag Paris Saint-Germain - Manchester City

Manchester City is halverwege de kwartfinales tegen Paris Saint-Germain de beste kanshebber op een plek bij de laatste vier. De Engelsen speelden in Frankrijk knap gelijk (2-2).

Het Parc des Princes was snel wakker woensdagavond, want David Luiz pakte na vijftien seconden de snelste gele kaart ooit in de Champions League. Het tekende de intenties van Manchester City, die klaarblijkelijk helemaal niet zo defensief waren als werd verwacht. Toch was het Paris Saint-Germain dat daarna het heft in handen nam.

Zlatan mist

Blaise Matuidi was na een pass van Edinson Cavani blij dat hij door Eliaquim Mangala naar de grond werd gelopen, tot hij het wegwuifgebaar van de scheidsrechter zag: geen penalty. Een minuut of zeven later lag de bal wel op de stip. David Luiz, die meer opviel door het uitlokken van overtredingen dan door goed verdedigen, ging in duel met Bacary Sagna gretig naar de grond. Joe Hart voorkwam met een knappe redding dat Zlatan Ibrahimovic vanaf elf meter PSG op voorsprong zette.

Nadat beide ploegen een goede kans hadden gehad - Zlatan Ibrahimovic werd knap weggestuurd door Adrien Rabiot, maar schoot een meter over en David Silva kopte aan de overkant op aangeven van Jesús Navas naast - waren het de Citizens die de score openden. Fernandinho profiteerde van een misverstand op het middenveld tussen Matuidi en Rabiot en zag Kevin De Bruyne vrij aan de rechterkant. De Belg, net terug van een knieblessure, werd niet voldoende in de weg gezeten door David Luiz en schoot in de verre hoek bij Kevin Trapp raak: 0-1.

Foutenfestival

Toen City nog jubelde over de zo belangrijke uitgoal, trok Ibrahimovic de stand alweer gelijk. De Zweed, die zijn 45ste officiële doelpunt van het seizoen (PSG en het Zweedse elftal) maakte, profiteerde van een gigantische blunder van Fernando. De middenvelder stond te slapen bij een uittrap van Hart en liet zich zomaar de bal ontfrutselen: 1-1.

Na rust ging Paris op zoek naar een tweede goal om in aan een gelijkspel in de return, komende dinsdag in Manchester, genoeg te hebben. Adrien Rabiot stond na een uur precies op de goede plek toen Joe Hart een harde kopbal van Cavani terug het veld in bokste. Kort daarvoor had Mangala het moeilijk bij een voorzet van Maxwell, die hij over de eigen achterlijn kopte. Paris zocht meteen na de 2-1 nadrukkelijk naar de derde goal en Zlatan was er dichtbij met een kopbal op de lat. De rebound (over) was niet aan Cavani besteed.

Alsof de Parijzenaren even vergaten te verdedigen, zo makkelijk konden de Engelsen in de 72ste minuut toeslaan. Sagna zette voor vanaf rechts, daar ging Serge Aurier, net terug van een disciplinaire schorsing, gigantisch in de fout door de bal nog niet eens half weg te werken. Thiago Silva en de keeper stonden op het verkeerde been, waardoor Fernandinho kon profiteren: 2-2. Door de twee uitdoelpunten en de iets grotere kansen (gemiste strafschop) van Paris, is de ploeg van Manuele Pellegrini de morele winnaar en heeft het een uitstekende uitgangspositie voor de return in eigen huis.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.