Uitwisseling passagiersgegevens nabij

De uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers tussen EU-landen lijkt een kwestie van tijd. Het Europees Parlement stemt hier volgende week mee in, verwacht onder meer de sociaaldemocratische fractie.

Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren onderhandeld. Er was al een akkoord over, maar het parlement wilde meer garanties over privacybescherming. Ook over gegevensbescherming wordt volgende week gestemd in Straatsburg.

De lidstaten zien de uitwisseling als een belangrijk instrument in de strijd tegen terrorisme en andere zware misdaad. Persoonlijke gegevens - creditcardgegevens en bijvoorbeeld maaltijdvoorkeuren - worden niet langer dan vijf jaar bewaard en na zes maanden geanonimiseerd.

De PNR-richtlijn kan nuttig zijn, aldus de sociaaldemocratische Europarlementariër Claude Moraes. "Maar de belangrijkste les van de aanslagen in Parijs en Brussel is niet dat we te weinig informatie hebben over terreurverdachten, maar dat die informatie niet wordt gebruikt of gedeeld door opsporingsdiensten."

Uitwisseling passagiersgegevens nabij
Uitwisseling passagiersgegevens nabij (Foto: ANP)