Buitenlandse media: 'referendumuitslag een klap voor EU'

Buitenlandse media zien in de referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne een zware klap voor de EU. De Duitse krant Der Spiegel noemt het een overwinning voor Poetin, hoewel Poetin natuurlijk niets met het verdrag te maken heeft.

Het Duitse persbureau DPA meldt dat het een duidelijke boodschap is aan de EU en dat de uitslag tevens een klap is voor Nederland dat momenteel de EU voorzit. Persbureau Reuters spreekt van een anti-establishmentgevoel in een van de landen die de EU heeft opgericht, waar Bloomberg het heeft over een anti-EU-sentiment. De Engelse media melden dat de uitslag Engeland mogelijk helpt zich in juni tegen de EU te keren als daar een referendum wordt gehouden over een 'Brexit'.

Dat het Nederlandse volk sterke gevoelens heeft tegen de EU is geen geheim. In 2005 stemden we immers al de Europese Grondwet weg in een bindend, door de overheid zelf gehouden referendum. Die uitslag werd vervolgens door de regering rectaal bij het volk ingebracht en met het schrappen van het woord 'grondwet' alsnog nagenoeg integraal doorgevoerd.

Buitenlandse media: 'Een klap voor EU'
Buitenlandse media: 'Een klap voor EU' (Foto: ANP)