FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 maart 2016

Den Haag finishplaats Volvo Ocean Race 2018

Den Haag zal, na afgelopen jaar als een succesvolle tussenstop te hebben gefungeerd, in 2018 de finishplaats van de Volvo Ocean Race zijn. De finish in Den Haag wordt voorafgegaan door een zomerstop in het Zweedse Gothenburg, waar de deelnemers zich kunnen voorbereiden op de laatste etappe naar Nederland.

De afgelopen editie fungeerde de haven van Scheveningen als tussenstop tijdens de rit van het Franse Lorient naar Göteburg. Op deze tussenstop kwamen er volgens de gemeente 120.000 bezoekers af. De verwachting is dat dit aantal rond de finish verdrievoudigd wordt.

De dertiende editie van de grootste zeilwedstrijd ter wereld zal in oktober 2017 met zeven boten van start gaan in het Spaanse Alicante. De finish in Den Haag zal acht maanden later, in juni 2018, plaatsvinden. Of er ook Nederlandse teams zullen deelnemen is nog niet bekend.

Den Haag finishplaats Volvo Ocean Race 2018 (Pro Shots / Dppi)
Den Haag finishplaats Volvo Ocean Race 2018 (Pro Shots / Dppi)

Banner Saga 2 komt uit op 19 april

The Banner Saga 2, het vervolg op de populaire Viking-RPG waar je een beschaving moet leiden naar veiligheid, komt uit op 19 april. Dat heeft ontwikkelaar Stoic vandaag bekend gemaakt op Twitter. Vanaf vandaag kun je de game ook pre-orderen.

Opvallend is dat de keuzes die je hebt gemaakt in het eerste deel van The Banner Saga, invloed zullen hebben op het begin van The Banner Saga 2. Onder andere personages, levels, items en keuzes die je gemaakt hebt in The Banner Saga zullen meegenomen worden in The Banner Saga 2. Verder heeft The Banner Saga II nieuwe vijanden, rassen en karakters en is het combat-systeem flink uitgebreid.

The Banner Saga 2 is verkrijgbaar voor pc en mac.

Banner Saga 2 komt uit op 19 april

'We gaan slap met terreur om'

Nee, de straten van Molenbeek en de Rivierenbuurt moeten niet worden schoongeveegd, maar burgers moeten zich vermannen als het gaat om terreur. Want de laatste halve eeuw vallen er steeds minder doden door in West-Europa, zegt historicus Jacco Pekelder. Angst is de 'schuld' van journalisten, waarmee terroristen een soort duivels verbond hebben.

Terrorisme is goed voer voor de media, misschien een beetje zoals vliegrampen waardoor sommigen dan maar met de auto op vakantie gaan en veel meer kans lopen niet terug te keren. "Er is een fatale alliantie tussen journalisten en terroristen ontstaan. Journalisten schrijven, terroristen plegen aanslagen. En dat versterkt elkaar", zegt Pekelder tegen De Volkskrant.

Terroristen hebben de media uiteraard nodig. Zo zei de vorig jaar op weg naar Syrië onderschepte terreurrekruut Nicolas Morea dat de zogenaamde Islamitische Staat 'slechts' wil dat de luchtaanvallen stoppen. "Als we veel burgers doden zal het buitenlandbeleid van Frankrijk veranderen", zou de bedenker van de Bataclan-aanslag, Abdelhamid Abaaoud, volgens de BBC hebben gezegd.

Pekelder zegt niet dat daar dan maar aan moet worden toegegeven, maar staat wel een rationele benadering van het terreurprobleem voor. Dat noemt hij het 'grijze gebied', tevens de naam die in jihad-literatuur wordt geven aan het gematigde denken wat via aanslagen moet worden teruggedrongen. Ook voor de historicus werkt zwart/wit-denken terrorisme alleen maar verder in de hand. Zijn werkgever, de Universiteit Utrecht, start daarom een campagne #DareToBeGrey, omdat dit niet aan politici zou kunnen worden overgelaten en bij burgers moet beginnen.

Volgens Pekelder werd na de aanslagen links-extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion in de jaren zeventig, de hele links-radicale beweging met terrorisme gelinkt. "Die gingen juist radicaliseren vanwege het gevoel dat iedereen tegen ze was." Nu zou iets soortgelijks aan de hand zijn met de eis aan moslims om afstand te nemen van het geweld. "Daarmee wordt een hele groep klemgezet. Je duwt mensen zo snel in de richting waar je ze niet wil hebben."

De wetenschapper denkt dan ook niet dat het veel zin heeft om Molenbeek met een grote politiemacht schoon te gaan vegen. "Ik begrijp het als de politie een inval doet wanneer er een legitieme verdenking is." Maar hij vindt dat er moet worden gewaakt tegen algemene groepsverdenking.

Hints naar nieuwe MacBooks in OS X Server

Er deden onlangs al geruchten de ronde over nieuwe MacBooks en 9to5Mac heeft nu aanwijzingen gevonden dat Apple zijn laptops inderdaad een update gaat geven en misschien al heel snel. In de OS X Server-app van het bedrijf is de aanduiding 'Early 2016 12" MacBook" aangetroffen.

Wat Apple precies bedoelt met 'early 2016', is niet duidelijk, maar het zal vast gaan wachten met een productrelease tot WWDC in de zomer. Bij die ontwikkelaarsconferentie worden nieuwe MacBooks met 13 en 15 inch-schermen verwacht. Afgelopen jaar bracht Apple de 12 inch MacBook in april uit, wellicht doet het dat nu weer.

Omdat het om een hardwareupdate van de huidige MacBook lijkt te gaan, wordt er geen speciaal event verwacht.

Hints naar nieuwe MacBooks in OS X Server
Hints naar nieuwe MacBooks in OS X Server (Foto: BuzzT)

Tennisster Bertens naar tweede ronde Miami

Tennisster Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Miami. De Nederlandse (WTA-108) was met 6-3 en 6-2 te sterk voor haar Chinese tegenstandster Saisai Zheng (WTA-62).

De eerste set was er een van vier breaks over en weer, waarna Bertens haar service behield en via een volgende break naar een 6-3 setwinst uitliep. In het tweede bedrijf stond de Nederlandse al snel met 5-0 voor, waarna Zheng nog even tegenstribbelde, maar verder dan 6-2 kwam het niet.

In de volgende ronde wacht Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-28). De Russin had de eerste ronde een bye, maar weet dat ze tegen de Nederlandse vol aan de bak moet, want in hun twee vorige ontmoetingen was Bertens de beste.

Erdogan: dader Brussel uitgezet naar Nederland

Turkije heeft een van de verdachten van de aanslagen in Brussel vorig jaar uitgezet naar Nederland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd. België heeft dit bevestigd.

De verdachte werd later door het kantoor van de Turkse president geïdentificeerd als Ibrahim El Bakraoui, die zich dinsdag op het Brusselse vliegveld Zaventem opblies.

De man werd volgens Erdogan in juni opgepakt in Gaziantep in het zuiden van Turkije en een maand later uitgezet. Het is onduidelijk wat er na de uitzetting precies is gebeurd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag laat weten de zaak uit te zoeken. Het departement slaagt er waarschijnlijk niet in woensdag nog te reageren, aldus een woordvoerster.

België
Volgens de Belgische minister van Justitie Koen Geens is een van de verdachten van de aanslagen in Brussel inderdaad "teruggewezen" naar Nederland. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering.

Geens reageerde op de uitlatingen van Erdogan. Die zei dat de man een maand eerder in Gaziantep, in de buurt van de grens met Syrië, was opgepakt.

"Ik weet niet zeker of België op de hoogte was", zei Geens woensdagavond tegen de Vlaamse omroep VRT. "Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije. Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme."

'Dader Brussel uitgezet naar Nederland'
Erdogan: dader Brussel uitgezet naar Nederland (Foto: ANP)

Volkswagen roept 177.000 Passats terug

Volkswagen roept wereldwijd 177.000 Passats terug naar de garage wegens een mogelijk technisch mankement. Door een niet goed aangesloten stekker kan de motor uitvallen, zo liet de Duitse toezichthouder op het wegverkeer KBA woensdag weten.

Het gaat om wagens uit de bouwjaren 2014 en 2015. Hoeveel er daarvan in welk land zijn verkocht, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van Volkswagen zijn geen ongevallen bekend die aan het mankement worden toegeschreven, en kunnen bezitters van een Passat er gewoon in blijven rijden.

De problemen met de Passat komen bovenop het schandaal rond de uitstoot van dieselwagens waar Volkswagen sinds afgelopen najaar in verwikkeld is. Daardoor moeten wereldwijd miljoenen auto's terug naar de garage voor technische of softwarematige aanpassingen.

Een Amerikaanse rechter heeft Volkswagen tot donderdag de tijd gegeven om met een oplossing te komen voor de bijna 600.000 autobezitters die in de Verenigde Staten door het schandaal getroffen zijn. Daarvoor is evenwel overeenstemming nodig met de federale milieudienst EPA, en die heeft het bedrijf nog niet.

Volkswagens roept 177.000 Passats terug
Volkswagens roept 177.000 Passats terug (Foto: ANP)

Brandweer Brussel bedreigd

Terwijl op de Nederlandse Radio 1 de hele dag de indruk werd gewekt dat autochtone Belgen en moslims zij aan zij staan en samen Kumbaya zingen, lijkt het verhaal van een brandweerman, ter plaatse in Brussel, een heel ander beeld te geven.

Het door de media gewenste geschetste beeld zou nog wel eens schril kunnen afsteken met de werkelijkheid. Als we brandweerman Cedric de Valck mogen geloven tenminste.

"Bij het terugkomen van interventie met betrekking tot de aanslagen van vandaag, heeft het ons gedegouteerd hoeveel groeperingen van vreemde origine stonden te dansen en te lachen en gebaarden ons te onthoofden!!! Ze laten enkel beelden zien van mensen die sympathie tonen, maar over hoe een grote meerderheid denkt, wordt niet getoond! Dit zijn even gevaarlijke mensen dan de daders zelf!!!!", schreef de spuitgast op zijn facebookpagina.

Een andere pagina, 'Fier op de politie en op het leger', heeft het bericht gecheckt en ook geplaatst. Men hoorde dezelfde geluiden van andere hulpverleners ter plaatse. 

"We hebben lang getwijfeld om dit te plaatsen, vooral omdat we het haat-de-moslim spelletje niet willen meespelen. Haat zal niks oplossen, haat is de oorzaak van de gebeurtenissen van gisteren. Het probleem is echter dat we dit soort berichten niet zien in de reguliere media. Diverse hulpverleners hebben ons gemeld met dergelijke situaties geconfronteerd te worden, dit verzwijgen is naar onze mening nieuwsvervalsing. De bron is geverifieerd, de post komt van een brandweerman uit Brussel.
UPDATE
Ondertussen verwijderde de betrokkene het bericht van zijn pagina. Er kunnen verschillende redenen zijn: teveel aandacht, vraag van zijn oversten.."

Het heeft er dus alle schijn van dat het verhaal van Cedric niet uit de dikke duim komt. Het probleem lijkt structureel te zijn. Tijdens diverse ceremoniën kwamen 'jongeren' de boel verstoren en toonden weinig respect voor het drama in de Belgische hoofdstad. Ook tijdens de minuut stilte op het Beursplein was een incidentje: een (waarschijnlijk) dronken dakloze kon het niet opbrengen om 1 minuutje zijn grote klep te houden. Hij werd later opgepakt. Dit laatste incidentje haalde overigens wél de kranten. 

In eigen land lieten enkele leerlingen van het Berlicum College in Amsterdam ook zien dat ze niets hebben meegekregen van het land waar ze misschien wel geboren zijn.

Waterpolo-bondscoach woest op arbitrage

Nederland speelde vandaag op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda met 8-8 gelijk tegen Italie. Bondscoach Arno Havenga was over het spel gematigd tevreden, maar dat gold niet over de arbitrage. Die leken soms niet eens meer te proberen de schijn van partijdigheid te verbergen.

"Ik ben blij dat we eindelijk iets hebben laten zien. Dat we ons op deze manier van die domper tegen Rusland weten te herstellen, stemt me tevreden," aldus Havenga over de wedstrijd. De arbitrage is al een gevoelig punt sinds het OKT in 2012, toen Nederland de beslissende wedstrijd van de Italianen verloor en ook daar vaak benadeeld werd. Daar leek het vandaag ook weer op. Italie kreeg slechts tien persoonlijke fouten tegen, Nederland 18.

Het feit dat de Italiaan Gianni Lonzi binnen de wereldzwembond FINA verantwoordelijk is voor het waterpolo versterkt de vermoedens van partijdigheid alleen maar. "Het is verdomme iedere keer hetzelfde. Ik kan er nu hier wel wéér over gaan beginnen, maar dat heeft jammer genoeg geen enkele zin. Het is frustrerend, ik word er doodziek van. Maar je doet er nu eenmaal niets aan.’’ Toch ziet de bondscoach ook voordelen: "Dit is de reden waarom ik blij ben dat we Italië in de poulefase treffen. Voor hetzelfde geld overkomt dit je in de kruisfinales. Dan ben je veel verder van huis.’’

'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen'

Onderwijsminister Jet Bussemaker is niet van plan om professor Paul Frissen van de universiteit Tilburg aan te pakken vanwege zijn uitspraken over PVV-leider Geert Wilders. Volgens haar vallen die beweringen onder de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid.

Frissen had in een interview gezegd dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet. "Het demoniseren van minderheden, het wij-zij-denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen", aldus Frissen. Alle politieke partijen moeten Wilders volgens hem aanvallen.

Deze uitspraken vielen verkeerd bij de politicus. De PVV wilde dat Frissen opstapte als hoogleraar en als decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Iemand met zo'n autoriteit zou geen ideologische uitspraken mogen doen zonder enige wetenschappelijke grond, aldus de PVV.

Maar Bussemaker is blij dat "we in een vrij land leven waar de overheid wetenschappers haar wil niet oplegt". Iemand die vindt dat grenzen zijn overschreden, kan naar de rechter stappen.

'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen'
'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen' (Foto: ANP)

Britse Sky Sports verkrijgt exclusieve uitzendrechten F1 vanaf 2019

Vanaf 2019 zal de Formule 1 niet langer vanaf de open kanalen te volgen zijn in Groot-Brittanië. Het Britse Sky Sports, dat sinds 2012 de uitzendrechten in bezit heeft, heeft een nieuw exclusief zesjarig contract getekend dat in 2019 in zal gaan.

Tot 2015 zond de BBC nog de helft van de races uit als deel van de in 2012 gesloten deal, maar sinds dit jaar neemt Channel 4 de races tot 2018 over door grote bezuinigingen bij de BBC. Na 2018 zal enkel de Britse Grand Prix nog op het open net uitgezonden.

In Nederland is de Formule 1 sinds 2013 niet meer te volgen op het open net, toen het toenmalige Sport 1 de rechten overnam van RTL 7. Een jaar later werd bekend gemaakt dat de sportzender deze rechten tot 2018 zal behouden.

Politie slaat grote slag in witwasonderzoek

De politie in Eindhoven heeft bij een onderzoek naar heling en witwassen voor tonnen aan goud en sieraden gevonden. Ook werden harddrugs en ruim honderd smartphones in beslag genomen.

Het politieonderzoek richtte zich vooral op een pandjeshuis aan de Eindhovense Schubertlaan. Daar zouden veel gestolen spullen worden ingeleverd. Dinsdag viel de politie er binnen en trof er smartphones, cocaïne, amfetamine en in een kluis een grote hoeveelheid sieraden en goud. De 45-jarige eigenaar van het pandjeshuis is aangehouden.

Op een andere locatie in Eindhoven, in een loods aan de Waldeck Pyrmontstraat, stonden onder meer een dure Mercedes en een aantal scooters zonder framenummer. Ook werden invallen gedaan in panden in Mierlo, Geldrop, Den Haag en Amsterdam. In de hoofdstad vond de politie eveneens voor tonnen aan sieraden en goud.

Politie slaat grote slag in witwasonderzoek
Politie slaat grote slag in witwasonderzoek (Foto: ANP)

Jan Versteegh juicht om nieuw contract

Jan Versteegh is nog zeker drie jaar onder de pannen. De presentator mocht woensdag zijn krabbel zetten onder een nieuw contract met BNN.

"Hoppa! Nog 3 jaar televisie maken voor BNN. Jippie le Pippie", schreef Jan op Instagram bij een foto waarop te zien is dat hij zijn nieuwe contract tekent.

Voor BNN maakt Jan programma's als Jan versus Geraldine en Jan is de beste. Hij is ook te zien in Spuiten en Slikken en 3 op reis backpack. Vorig jaar won Jan de Televizier aanstormend talent award tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.

Jan Versteegh juicht om nieuw contract
Jan Versteegh juicht om nieuw contract (Foto: BuzzE)

Het mogelijke geheim van de nieuwe Ferrari-motor

Tijdens de Grand Prix van Australië leek het erop dat Ferrari duidelijk het gat naar Mercedes aan het dichten is. Sebastian Vettel en Kimi Raïkkönen leken weinig moeite te hebben met de snelheid van de Mercedes en bij een actie van Vettel op Nico Rosberg leek de Ferrari-motor veel sterker uit te accelereren. Uiteindelijk was voor Mercedes een strategische fout van Ferrari nodig om alsnog de top 2 vol te maken.

Ferrari heeft dus duidelijk iets gevonden gedurende de winter. Een gerucht dat nu rondgaat is dat Ferrari gebruik maakt van een zogeheten HCCI-systeem in zijn Formule 1-motor. Hierbij staat HCCI voor homogeneous charge compression ignition, ofwel een ontsteking waarbij gebruik wordt gemaakt van compressie, zoals bij dieselmotoren, in plaats van een ontsteking met een vonk.

Het controleren van HCCI benodigt een sterke microprocessor en goed begrip van de scheikundige reacties die optreden tijdens het proces. Met behulp van HCCI-systemen kan een motor zo zuinig worden als een diesel, maar toch de kracht van een benzine behouden. Het kan echter ook voor een verhoogde slijtage van de motor zorgen en is veel lastiger te controleren.

Het vermoeden is ontstaan doordat de Ferrari in Melbourne kenmerken vertoonde die zeer kenmerkend zijn voor HCCI zoals veel motorvibratie, een plofferig geluid op lage toeren, direct veel koppel en een zeer grote wijziging aan de cilinderkop die Ferrari heeft aangekondigd.

Hiermee treed Ferrari mogelijk in de voetsporen van Mercedes, waarvan vermoed wordt dat ze al sinds de introductie van de huidige motoren met dit systeem rijden.

Het mogelijke geheim van de nieuwe Ferrari-motor (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Het mogelijke geheim van de nieuwe Ferrari-motor (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Williams vreest dat het achterstand op Toro Rosso heeft

De snelheid van Max Verstappen en Carlos Sainz hebben de mannen van het team van Wiliams eens achter de oren doen krabben. De twee Toro Rosso-jongelingen kwalificeerden zich afgelopen weekend in Melbourne als vijfde en zevende, met Williams-rijder Felipe Massa daar precies tussen in. Alhoewel Verstappen en Sainz die hoge posities door een aantal incidenten niet konden vasthouden in de race, vreest Williams' technische man Pat Symonds dat we tijdens de kwalificatie de échte snelheid van de Toro Rosso's hebben gezien. "Toro Rosso is het team dat ons écht verrast heeft," stelt hij.

"Tijdens de wintertests wisten we niet precies waar we hen moesten plaatsen," gaat Symonds verder. "Zij hebben ons verrast. Alle andere teams staan ongeveer waar wij ze hadden ingeschaald." Symonds stelt dat Toro Rosso momenteel zelfs sneller is dan zijn eigen team. "Waarschijnlijk komen zij eerst, dan wij en daarna Force India. Toro Rosso is ook sneller dan Red Bull, al deden die het slimmer in Melbourne waardoor Ricciardo vierde kon worden. Laten we zien hoe het gaat op andere banen." 

Blind: "Cillessen is momenteel mijn eerste keus"

In welke opstelling Oranje vrijdagavond tegen Frankrijk aantreedt, is nog even afwachten. Wél is duidelijk welke doelman de voorkeur krijgt van bondscoach Danny Blind.

"Op dit moment is Jasper Cillessen mijn eerste keus. Normaal gesproken speelt hij de komende twee wedstrijden", zei Blind volgens Voetbal Inside woensdagmiddag tijdens de persconferentie. Jeroen Zoet, die van Blind een compliment kreeg voor zijn ontwikkeling, lijkt dus nog even te moeten wachten op zijn kans in Oranje.

Zoet verkeert de laatste maanden in geweldige vorm onder de lat bij PSV. In het Champions League-tweeluik tegen Atlético Madrid hield hij de Eindhovenaren met een aantal puike reddingen lang in leven. Na 210 minuten de nul te hebben gehouden, ging het in een strafschoppenserie alsnog fout voor de Brabanders.

Waterpolosters spelen ook tegen ItaliŽ gelijk

Voor de Nederlandse waterpolodames lijkt een makkelijke kwartfinale op het Olympisch Kwalificatietoernooi ver weg. Na eerder tegen Frankrijk belangrijke doelpunten en tegen Rusland zelfs een overwinning te hebben laten liggen, wist Oranje vandaag niet te stunten tegen Italië. In het Groenhovenbad in Gouda eindigde de strijd met 8-8 (1-3, 3-2, 2-1, 2-2) gelijk.

Daar waar Nederland aan het begin van het toernooi duidelijk moeite had om in de wedstrijd te komen, werd Italië vandaag verrast door een fel spelend team. Via meerdere counters wist Nederland snel tot een 3-1 voorsprong te komen. Naarmate de rust naderde, begon Italië terug te komen en zelfs de stand gelijk te brengen. In de minuten die volgden hadden beide ploegen het zichtbaar lastig in de aanval, ruimte werd er allerminst gegeven. Hierdoor eindigden veel aanvallen met lastige ballen op het doel en kon geen van beide ploegen nog de boventoon voeren.

In poule B staat Nederland nu met vier punten op gelijke hoogte met Rusland. Italië leidt nog steeds met vijf punten. In poula A lijkt de strijd om de eerste plek te gaan tussen de Verenigde Staten en Griekenland, die beiden alle drie hun wedstrijden hebben gewonnen. Onder hen volgt een gat van vier punten naar Spanje, Japan en Canada.

Morgen om 18:30 speelt Nederland tegen het relatief zwakke Cuba, een wedstrijd waar het behalen van een hoog doelsaldo het belangrijkste zal zijn.

Nederland beleeft geen sterk begin aan het OKT (Pro Shots / Insidefoto)
Nederland beleeft geen sterk begin aan het OKT (Pro Shots / Insidefoto)

Verstappen en Sainz hebben geen enkel probleem

Max Verstappen heeft geen problemen met zijn Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz. "Om eerlijk te zijn, voelt het allemaal niet zo erg," stelt de Nederlander. "Ik heb mijn focus alweer vooruit gericht. We willen elkaar op de baan verslaan, maar ik denk dat iedereen zijn teamgenoot wil verslaan. Buiten de baan gaat alles prima, dus er zijn geen problemen." De uitspraken van Verstappen volgen op een Australisch weekend waarin de Nederlander zijn ongenoegen uitte over de boordradio richting zijn team. Verstappen was het oneens met de gekozen tactiek die hij een 'joke' noemde en was vooral verbolgen over het feit dat Sainz als eerste naar binnen mocht. 

Om het allemaal nog erger te maken, raakte Verstappen Sainz in de slotfase van de race, toen de Spanjaard zich verremde voor de laatste bocht en Verstappen er te dicht op reed om hem nog te kunnen ontwijken. Verstappen en Sainz hebben de gebeurtenissen nog niet met elkaar uitgesproken. "We hebben net een lange terugreis uit Australië achter de rug," zegt de tiener. "Daar hebben we nog geen tijd voor gehad. Maar ik zie daar geen grote problemen in." Die problemen worden door Sainz ook niet gezien. "Van mijn kant is er met niemand een probleem," stelt de Madrileen. "Ik kreeg een tik van achteren, en zag Max spinnen in mijn spiegels. Het was een interessante race, op het randje, maar dat is zoals Formule 1 hoort te zijn."        

WoensdagCulinair #35 Pittige gerechten met chilipepers

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Komt de stoom al uit je oren als je aan rode, groene of gele pepers denkt, of doe je er altijd nog wat extra sambal of chilisaus bij? Als je van pittig eten houd dan zal je hier zeker van watertanden.

   

Kung Pao Kip

   

Sambal Goreng Jawa

   

Sambal Ikan Bilis, een pittig Indisch bijgerechtje met anjsovis voor de rijsttafel

   

Groene Indiase curry

   

Pittige knoflook aardappeltjes met diverse pepers

   

Mexicaanse bonenschotel, Daar kan natuurlijk veel meer rode peper in.

Volkert wil niet meer naar de reclassering

Volkert is opnieuw naar de rechter gestapt om onder de beperkingen van zijn vervroegde invrijheidstelling uit te komen. Wist hij eerder al onder de verplichte psychologische begeleiding uit te komen dank zij een kort geding, wil hij nu afdwingen dat hij niet langer om de drie maanden bij de reclassering op bezoek hoeft.

Van der Graaf kwam in 2014 vervroegd vrij, nadat hij tweederde van zijn straf had uitgezeten. Om vrij te komen moest hij echter wel een aantal voorwaarden accepteren, wat hij met tegenzin deed. Hij kreeg een mediaverbod, een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en moest hij onder toezicht blijven van een psycholoog en de reclassering. Hij tekende alleen omdat hij graag de cel wilde verlaten.

Dat de moordenaar van Fortuyn de voorwaarden van zijn vrijlating aanvecht is tegen het zere been van de nabestaanden. Ze vinden dat hij een loopje neemt met de regels. Zo maakte Van der Graaf al eens een afspraak met zijn advocaat over een publicatie. Overigens is het Openbaar Ministerie tegen de beslissing van de rechtbank om de psychologische begeleiding te schrappen, in hoger beroep gegaan. 

Haase door knieblessure niet in actie in Miami

Robin Haase heeft zonder te spelen al het Master Series-toernooi van Miami verlaten. De tennisser moest zich terugtrekken wegens een knieblessure. Het is onduidelijk of de Hagenaar lang uit de roulatie is.

Haase was de enige Nederlander die bij het mannen enkelspel in actie zou komen. In het dubbelspel speelt Jean-Julien Rojer nog wel en bij de vrouwen komt Kiki Bertens in actie bij zowel het enkel- als het dubbelspel.

Debusschere winnaar Dwars door Vlaanderen

Jens Debusschere heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. In de sprint was de Belg van Lotto-Soudal nipt de Fransman Bryan Coquard te snel af. De derde plaats ging naar Edward Theuns, een landgenoot van de winnaar.

Nadat diverse vluchtpogingen al onschadelijk waren gemaakt ging Greg Van Avermaet er tien kilometer voor de finish ervandoor. Hij kreeg vijftien seconden voorsprong, maar het peloton, dat werd aangevoerd door Niki Terpstra, liet hem niet verder begaan. Op een kilometer van de finish was de winnaar van Omloop het Nieuwsblad ingelopen en kwam het aan op een sprint.

In dit sprint kwam de Colombiaan Gavaria te vroeg op kop, waarna Coquard naar de zege leek te sprinten. Hij stak zijn armen al de lucht in, maar rekende buiten Debuscchere, die hem enkele meters voor de streep nog achterhaalde en won.

Jens Debusschere heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. In de sprint was de Belg van Lotto-Soudal nipt de Fransman Bryan Coquard te snel af. De derde plaats ging naar Edward Theuns, een landgenoot van de winnaar.

 

Nadat diverse vluchtpogingen al onschadelijk waren gemaakt ging Greg Van Avermaet er tien kilometer voor de finish ervandoor. Hij kreeg vijftien seconden voorsprong, maar het peloton, dat werd aangevoerd door Niki Terpstra, liet hem niet verder begaan. Op een kilometer van de finish was de winnaar van Omloop het Nieuwsblad ingelopen en kwam het aan op een sprint.

 

In dit sprint kwam de Colombiaan Gavaria te vroeg op kop, waarna Coquard naar de zege leek te sprinten. Hij stak zijn armen al de lucht in, maar rekende buiten Debuscchere, die hem enkele meters voor de streep nog achterhaalde en won.

Blind wil Strootman snel weer bij Oranje

Kevin Strootman was woensdag onderwerp van gesprek tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal. Bondscoach Danny Blind had recent veel contact met de speler van AS Roma. De 26-jarige middenvelder is op de weg terug na twee zware knieblessures, maakte onlangs zijn rentree, maar is nog niet op zijn oude niveau.

"Ik heb Strootman de laatste weken vaak gesproken. Vorige week nog", werd Blind door het Algemeen Dagblad geciteerd. De keuzeheer heeft een indicatie gekregen: "Hij geeft aan dat hij op tachtig procent zit. Als Strootman paar wedstrijden heeft gespeeld is hij een speler om, in goed overleg met de club, bij de Oranje-selectie te halen."

Strootman liep tijdens zijn laatste interland, in maart 2014, een knieblessure op in het verloren duel met Frankrijk (0-2). Een paar dagen later was het helemaal raak en raakte de linsbenige controleur zwaar geblesseerd.

Man en vrouw vast na incident McDonald's Zaandam

Bij een politie-actie in Zaandam zijn woensdagmiddag een 29-jarige man en een 37-jarige vrouw aangehouden. Agenten losten daarbij waarschuwingsschoten. De politie ging na de arrestatie van het tweetal een filiaal van McDonald's binnen, dat volledig werd ontruimd. De zoektocht naar een verdacht pakketje in het fastfoodrestaurant leverde niets op. Even na 17.00 uur werd de omgeving weer vrijgegeven, aldus de politie.

Volgens getuigen zouden er zeker vier tot vijf schoten zijn gelost door de politie. De McDonald's ligt aan een drukke rotonde die de toegang vormt tot Zaandam vanaf de A7. Het verkeer liep door de afzetting vast.

Man en vrouw vast na incident Zaandam
Man en vrouw vast na incident Zaandam (Foto: ANP)

Corruptieonderzoek naar Zuma junior

Een van de zonen van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wordt verdacht van corruptie. Ook de zeer vermogende en invloedrijke familie Gupta is voorwerp van onderzoek van een speciale politie-eenheid, meldden deze 'Haviken' woensdag zelf.

Tegen Duduzane Zuma en de familie Gupta was aangifte gedaan door de belangrijkste oppositiepartij van Zuid-Afrika, de Democratische Alliantie. De Gupta's, een ondernemersfamilie die de president volgens de oppositie in haar zak heeft, liggen al langer onder vuur. Onlangs onthulde een onderminister dat de Gupta's hem een ministerschap hadden aangeboden.

Corruptieonderzoek naar Zuma junior
Corruptieonderzoek naar Zuma junior (Foto: ANP)

'Rusland heeft speciale eenheid in SyriŽ'

Rusland heeft een eenheid speciale troepen in Syrië die verkenningen en 'andere bijzondere taken' uitvoert. Dit meldde persbureau Interfax woensdag op basis van uitlatingen van een Russische militaire functionaris. Het Kremlin laat zich normaliter niet uit over de aanwezigheid van grondtroepen in Syrië.

"Ik zal niet verhullen dat op het grondgebied van Syrië een divisie van onze speciale troepen aanwezig is", citeerde Interfax Alexander Dvornikov, een commandant van het Russische contingent in Syrië.

Volgens de commandant voeren zij aanvullende verkenningen uit voor Russische luchtaanvallen. Ze houden zich bezig met het begeleiden van vliegtuigen naar doelen in afgelegen gebieden en met andere speciale taken, aldus de militair.

'Rusland heeft speciale eenheid in Syrië'
'Rusland heeft speciale eenheid in Syrië' (Foto: ANP)

Brussel, in staat van haat

Ik had er kunnen lopen, u ook. Of uw kinderen die net terugkwamen van vakantie. Ik had er kunnen lopen en de enorme klap kunnen horen, de drukgolf erna kunnen voelen die mij tegen een betonnen kolom had kunnen blazen en mijn rug had gebroken. En dan had ik de doden om mij heen kunnen zien liggen. Afgerukte ledematen, mijn eigen been ook, de voet van één van de terroristen ook tegen de betonnen kolom geblazen, maar dat zou ik niet weten.

Bijna half miljard voor schone lucht China

De Wereldbank heeft ingestemd met een lening aan China van omgerekend bijna 450 miljoen euro voor de financiering van projecten die de luchtverontreiniging in en rondom Peking moeten tegengaan. Het geld maakt deel uit van een breder programma, dat de komende zes jaar circa 1,25 miljard euro moet gaan omvatten. Van onder meer de Chinese Hua Xia Bank moet ook nog eens zo'n 450 miljoen euro komen.

Het geld is bedoeld voor bedrijven in Peking, Hebei, Tianjin en aangrenzende gebieden die luchtvervuiling willen tegengaan op basis van een preventie- en bestrijdingsplan dat is aangenomen door de Chinese overheid. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het verminderen van het gebruik van steenkool.

China kampt met ernstige luchtvervuiling en stoot de meeste broeikasgassen ter wereld uit. Peking staat vaak in de top van de meest vervuilde steden van China door de uitstoot van voertuigen en zware industrie.

Ongeveer 70 procent van de elektriciteit in het land is afkomstig van kolengestookte elektriciteitscentrales, een belangrijke bron van broeikasgassen. Het land wil minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen door meer gebruik te gaan maken van kernenergie en wind-, water- en zonne-energie. In 2020 moet de uitstoot van de belangrijkste vervuilers in de energiesector met 60 procent zijn verminderd.

Bijna half miljard voor schone lucht China
Bijna half miljard voor schone lucht China (Foto: ANP)

Seniorendiensten leveren miljarden op

Dienstverlening aan senioren zal in 2025 goed zijn voor circa 14 miljard euro. Dat meldde het Economisch Bureau van ING woensdag na een onderzoek over de sector.

Volgens ING neemt het aantal ouderen toe, willen ze meer steeds uitgeven en langer de regie over hun leven houden. Daarom liggen er grote kansen voor vernieuwende dienstverleners die zich richten op ondersteund wonen voor senioren. Daarbij gaat het volgens de bank vooral om lagere en middeninkomens, omdat de nieuwe diensten zoals particuliere zorgvilla's zich nu vooral op ouderen met hoge inkomens richten.

Verder stelt de bank dat moderne technologie het leven van ouderen steeds makkelijker maakt. Het gaat bijvoorbeeld om alarmeringsdiensten voor zelfstandig wonende bejaarden en videochats met verpleegkundigen.

"Nieuwe tijden vragen om een nieuwe aanpak. Senioren van nu blijven langer vitaal en zijn bereid de portemonnee te trekken voor diensten die hen in staat stellen hun eigen leven te leiden", aldus ING.

Seniorendiensten leveren miljarden op
Seniorendiensten leveren miljarden op (Foto: ANP)

'Trump en Clinton winnen in Arizona'

De Republikein Donald Trump en Democraat Hillary Clinton zijn de winnaars van de voorverkiezingen van hun partijen in de staat Arizona. Dat voorspelde CNN dinsdag (lokale tijd) op basis van de voorlopige uitslagen.

Beide kandidaten lijken af te stevenen op een monsterzege. Trump krijgt volgens een tussenstand zo'n 46 procent van de stemmen. Fors meer dan zijn rivaal Ted Cruz, die bleef steken op ruim 21 procent. De Republikeinse winnaar krijgt 58 afgevaardigen achter zich.

De overwinning kan ook Clinton vermoedelijk niet meer ontgaan. Zij lijkt ongeveer 60 procent van de stemmen te krijgen. Haar uitdager Bernie Sanders kan volgens een tussenstand rekenen op de steun van zo'n 37 procent van de Democratische aanhang. De Democraten verdelen de afgevaardigen in Arizona op basis van de definitieve uitslag.

'Trump en Clinton winnen in Arizona'
'Trump en Clinton winnen in Arizona' (Foto: ANP)

Duizenden Cubanen verwacht bij Stones

Naar schatting 200.000 Cubanen worden op Goede Vrijdag verwacht bij het openluchtconcert dat de Rolling Stones geven in de hoofdstad Havana. De kaarten zijn gratis, omdat de normale ticketprijzen onbetaalbaar zijn in het land, waar het gemiddelde maandloon 20 dollar bedraagt.

Het optreden van de Stones is historisch. Het is de eerste keer dat een Britse rockband Cuba aandoet. Het concert vindt plaats in sportstadion Ciudad Deportiva de la Habana.

Het optreden volgt op het historische bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Het was voor het eerst sinds 1928 dat er weer een Amerikaanse president op Cuba was. Sinds de communistische revolutie onder Fidel Castro in 1959 het pro-Amerikaanse regime omverwierp, waren de landen gezworen vijanden.

In december 2014 besloten Obama en zijn ambtgenoot Raul Castro tot een politiek van meer ontspanning. Cuba hoopt dat op korte termijn een einde zal komen aan het Amerikaanse handelsembargo.

Duizenden Cubanen verwacht bij Stones
Duizenden Cubanen verwacht bij Stones (Foto: BuzzE)

Meer Nederlanders met paasvakantie

Naar verwachting gaan er dit jaar zo'n 400.000 Nederlanders met paasvakantie, 50.000 meer dan vorig jaar. Daarnaast zullen er 850.000 buitenlandse toeristen ons land bezoeken met Pasen. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar, maakte NBTC Holland Marketing woensdag bekend.

Van de buitenlandse toeristen komt naar schatting meer dan helft uit Duitsland en een kwart uit België. Daarnaast komt een deel uit andere landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië.

"Belangrijke trekkers voor de buitenlandse bezoekers zijn traditiegetrouw de grote steden, de Bollenstreek en de kust", aldus de toeristenorganisatie. Nederlanders maken dit jaar naar verwachting zo'n 25 miljoen uitstapjes.

Bungalow
De belangrijkste accommodatie voor de binnenlandse vakantie tijdens Pasen is de bungalow. "Opvallend is dat er, net als vorig jaar, vroeger is geboekt", stelt NBTC.

Nederlanders besteden tijdens de paasvakantie in eigen land bijna 500 miljoen euro. De buitenlandse dag- en verblijfsgasten geven ruim 250 miljoen euro uit tijdens hun verblijf in Nederland.

Vroeg
Dit jaar valt Pasen relatief vroeg in het jaar, op zondag 27 en maandag 28 maart. De grootste regio in Duitsland, Noordrijn-Westfalen, heeft twee weken paasvakantie van 21 maart tot en met 1 april. De Belgen hebben paasvakantie van 26 maart tot en met 10 april.

Meer Nederlanders met paasvakantie
Meer Nederlanders met paasvakantie (Foto: ANP)

Derde Nederlander vermist na aanslagen

Een derde Nederlander wordt vermist na de aanslagen van dinsdag in Brussel. Dat twitterde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag. Verdere details kan het departement nog niet geven.

Eerder op de dag bevestigde het ministerie al dat er na de aanslag op het vliegveld Zaventem twee landgenoten worden vermist. Het zou gaan om een broer en zus die naar de Verenigde Staten zouden vliegen.

Derde Nederlander vermist na aanslagen
Derde Nederlander vermist na aanslagen (Foto: ANP)

Een van de twee goudkeurmeesters failliet

WaarborgHolland, een van de twee door de overheid aangewezen goud- en zilverkeurmeesters in Nederland, is bankroet. De rechtbank in Den Haag heeft het faillissement uitgesproken.

Curator Marc Udink liet woensdag weten dat hij in vergevorderde onderhandelingen is met de directie om de onderneming in afgeslankte vorm voort te zetten. Dat zei hij naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Het bedrijf uit Gouda, waar ongeveer tien mensen werken, wilde onlangs nog een reorganisatie doorvoeren maar die werd afgewezen door uitkeringsinstantie UWV. Die afwijzing betekende volgens Udink de genadeklap.

WaarborgHolland komt voort uit een vroegere rijksdienst en was jarenlang monopolist in het keuren van goud, zilver en platina. De laatste jaren kampte het bedrijf echter met concurrentie van Edelmetaal Waarborg uit Joure. De komst van deze tweede speler zorgde voor een hap uit de omzet. De concurrent bleek zijn kostenplaatje bovendien beter op orde te hebben, aldus Udink.

Bij de goudkeurmeester kunnen zowel ondernemers als particulieren edelmetalen voorwerpen laten controleren. Die kijkt dan welk gehalte de metalen hebben, ter voorkoming van bedrog.

Een van de twee goudkeurmeesters failliet
Een van de twee goudkeurmeesters failliet (Foto: ANP)

Meer klachten over afhandeling bevingsschade

Veel meer mensen hebben afgelopen jaar geklaagd over de afhandeling van aardbevingsschade in de provincie Groningen. De Onafhankelijke Raadsman Gaswinning, een soort ombudsman, zag het aantal klachten ten opzichte van 2014 met de helft toenemen tot 267.

"De belofte om schade overal op te nemen is veelal niet nagekomen", stelt de raadsman, Leendert Klaassen, in het woensdag verschenen jaarverslag. Ook constateert hij dat de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de aardbevingsschade groter worden.

De meeste klachten gaan over de afhandeling van schadeclaims door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Maar ook het aantal klachten over het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat de afhandeling van de NAM heeft overgenomen, nam toe.

Meldpunt
De raadsman, oud-burgemeester van de noordelijke gemeenten Midwolda en Zuidhorn, is sinds april 2013 het centrale meldpunt voor dit soort klachten over de gevolgen van gaswinning in Groningen.

Volgens hem klinkt in veel klachten frustratie en boosheid door. "Inwoners geven soms aan de moed te verliezen en voelen zich machteloos. Er is een groep getroffenen die de grens van hun incasseringsvermogen heeft bereikt. De gaswinning heeft een stevige impact op de psyche."

Dilemma's
Klaassen heeft het rapport naar minister Henk Kamp (Economische Zaken) en Hans Alders gestuurd. De laatste is Nationaal Coördinator Groningen, een samenwerking van de Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied, provincie en het Rijk. De raadsman zegt dat Alders met inwoners en lokale overheden moet optrekken om 'dilemma's' het hoofd te bieden en dat hiermee inmiddels een begin is gemaakt.

Meer klachten over afhandeling bevingsschade
Meer klachten over afhandeling bevingsschade (Foto: ANP)

Vroege paasdagen goed voor supermarkten

Dat Pasen dit jaar zo vroeg valt, is gunstig voor supermarkten. De omzet in de week voorafgaand aan Pasen is naar verwachting met 780 miljoen euro 3 procent hoger dan vorig jaar, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdag.

Vanwege het weer zoeken volgens het CBL veel mensen de gezelligheid nog binnen met vrienden en familie. In 2008 viel Pasen voor het laatst net zo vroeg als dit jaar. Toen viel er zelfs nog sneeuw. De paasomzet was dat jaar zelfs 9 procent hoger dan het jaar ervoor.

Het CBL denkt dat de consument zich laat verleiden door het speciale aanbod luxe paasproducten en feestelijke recepten in supermarktmagazines. ,,De maaltijden tijdens Pasen zijn inmiddels vergelijkbaar met die van de kerstdagen", aldus het CBL. Mensen beperken zich niet meer tot het traditionele paasontbijt of de brunch, maar pakken tegenwoordig ook tijdens het diner uit. Net als met Kerst is ook gourmetten populair tijdens Pasen.

De verwachte omzet van 780 miljoen euro komt overigens redelijk overeen met de 776 miljoen euro waar marktonderzoeker GfK eerder deze maand aangaf op te rekenen.

Vroege paasdagen goed voor supermarkten
Vroege paasdagen goed voor supermarkten (Foto: ANP)

Lee Towers viert zeventigste verjaardag thuis

Lee Towers viert woensdag zijn zeventigste verjaardag, maar een groot feest komt er niet. De zanger houdt het liever klein met alleen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.

"Want een groot feest, ach... je zit als je niemand wilt beledigen en iedereen vraagt, zo op vijfhonderd man en dan heb je toch nauwelijks tijd om ook maar met iemand te praten", aldus Towers in De Telegraaf.

Ondanks zijn inmiddels respectabele leeftijd denkt Lee nog niet aan stoppen met zingen. Sterker nog, als het aan de zanger ligt keert hij nog eens terug in Ahoy voor een concertreeks. "Ik zou daar, net als in Las Vegas gebeurt, wel elke dag op willen treden."

Lee Towers viert zeventigste verjaardag thuis
Lee Towers viert zeventigste verjaardag thuis (Foto: BuzzE)

Sanders wint voorverkiezing in Idaho

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen van zijn partij in de staat Idaho met grote voorsprong op zijn rivaal Hilary Clinton gewonnen. De 74-jarige senator uit Vermont wist bijna 80 procent van de kiezers van de noordwestelijke staat achter zich te krijgen.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Clinton staat in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen echter nog steeds ver op Sanders voor. Komende zomer wordt op een speciale partijdag van de Democraten de kandidaat officieel aangewezen.

De presidentsverkiezingen zijn op 8 november.

Sanders wint voorverkiezing in Idaho
Sanders wint voorverkiezing in Idaho (Foto: ANP)

Openbare orde wordt ook zaak Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid mag in de toekomst ook verstoringen van de openbare orde onderzoeken. Veiligheidsminister Ard van der Steur werkt daar een plan voor uit, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Toen de Onderzoeksraad in 2005 werd opgetuigd, besloot het kabinet de instantie maar eens te laten beginnen met rampen en ernstige ongevallen. Maar nu de raad daarmee ruim tien jaar ervaring heeft, vindt de minister het tijd om verstoringen van de openbare orde aan het takenpakket toe te voegen. De onderzoeksterreinen hebben al met elkaar te maken, doordat rampen en crises vaak ook gevolgen hebben voor de openbare orde.

Het is nou ook weer niet de bedoeling dat de Onderzoeksraad zich op alle openbare-orde-incidenten stort. Het moet vooral gaan om onderzoeken die aanbevelingen kunnen opleveren. Grote ordeverstoringen waren bijvoorbeeld de rellen in Hoek van Holland of Project X in Haren.

Openbare orde wordt ook zaak Onderzoeksraad
Openbare orde wordt ook zaak Onderzoeksraad (Foto: ANP)

Justin Bieber schrapt meet & greets

De speciale ontmoetingen met fans zijn een aanslag op het emotionele gestel van Justin Bieber. De popster schrapt de traditie dan ook uit zijn wereldtour, kondigt hij aan.

"Ik geniet ervan om zulke geweldige mensen te ontmoeten", schrijft de popster op Instagram over de ontmoetingen tijdens de tour waarvoor fans speciale VIP-kaartjes konden kopen. "Maar de spirituele energie van de mensen trekt me zo leeg dat ik er uitgeput en ongelukkig van raak. Ik wil mensen laten lachen en gelukkig maken, maar niet ten koste van mezelf."

Justin heeft nog een flinke tour voor de boeg en hij kiest er dan ook voor op zichzelf te focussen. "Het moeten voldoen aan de verwachtingen van de mensen geeft teveel druk op mijn schouders. Ik wil niemand teleurstellen, maar met een gezonde geest kan ik jullie de beste show geven die jullie ooit hebben gezien", legt hij uit. "Het spijt me echt en zou willen dat het me niet zo zwaar zou vallen."

TMZ meldt een geobsedeerde fan tijdens een concert maandag de doorslag gaf voor Justins beslissing. De opdringerige vrouw stond al op de zwarte lijst en probeerde in de buurt te komen van haar idool. Het incident kon worden toegevoegd op een lijst van voorvallen, zo werd de zanger eerder al eens aan zijn haar getrokken, werden zijn kleren kapot getrokken en besmette iemand hem eens met de griep. Tijdens de tour zal hij nog wel groepsontmoetingen doen zonder individuele interactie, maar de individuele ontmoetingen behoren voorlopig echt tot het verleden.

Justin Bieber schrapt meet & greets
Justin Bieber schrapt meet & greets (Foto: BuzzE)

Extreme drukte bij heropende warenhuizen V&D

Rijen wachtende mensen voor de deuren en kassa's met opstartproblemen. De tijdelijke heropening van de eerste 25 warenhuizen van V&D ging woensdagmorgen gepaard met 'heel veel drukte' en 'kleine aanloophobbeltjes', liet curator Kees van de Meent weten aan het ANP.

De curator zei niet verrast te zijn door de grote toestroom koopjesjagers. Volgens hem zijn uiteindelijk alle V&D-filialen die woensdag zouden openen, daadwerkelijk weer in bedrijf gegaan. "Er was links en rechts een klein aanloophobbeltje", stelde hij. "Als winkels een tijd dicht zijn geweest, kan het zijn dat bijvoorbeeld een kassa even nog niet functioneert."

In het filiaal in Delft kunnen de mensen na wat technische problemen uiteindelijk rond 11.30 uur naar binnen. Een vrouw komt speciaal voor schoenen, kleding en beddengoed. "En misschien kan ik op de afdeling lederwaren nog wat riemen vinden." Een stadsgenoot hoopt voor een zacht prijsje wat schilderattributen te kopen. "Wat kwasten, doeken en verf en misschien ook nog wat voor mijn kleinkind."

Voorraden
Alle 62 zaken van het failliete warenhuisconcern gaan komende dagen voor drie tot vier weken open om resterende voorraden te verkopen. Lokale media meldden woensdagmorgen dat zich bij diverse filialen problemen voordeden. Bij de ene zaak waren borden voor afprijzingen nog niet binnen, een ander filiaal ging later open door een storing in het kassasysteem.

Het personeel dat de komende weken in de heropende warenhuizen werkt, bestaat voor een groot deel uit uitzendkrachten. Volgens Van de Meent is wel geprobeerd om veel oud-medewerkers van V&D te werven. De curatoren hebben de afgelopen weken overigens al restvoorraden verkocht aan opkopers.

Failliet
De grootste warenhuisketen van Nederland ging vorige maand definitief ten onder, nadat een doorstart onhaalbaar was gebleken. Supermarktconcern Jumbo lijfde wel de La Place-restaurants van V&D in. De opbrengsten van de tijdelijke heropening gaan naar de schuldeisers. Die hebben meer dan 100 miljoen euro aan vorderingen uitstaan.

Extreme drukte bij heropende warenhuizen V&D
Extreme drukte bij heropende warenhuizen V&D (Foto: ANP)

Clown Bassie speelt weer in film

Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie, is binnenkort weer in een film te zien. De tachtigjarige speelt zichzelf in de familiefilm 'Mijn kleine grote broer' die momenteel wordt opgenomen.

De film van regisseur Iris Hogendoorn vertelt over het jonge meisje Fien (Aiko Beemsterboer) dat op haar verjaardag met haar verstandelijk gehandicapte broer Mees (Nick Golterman) naar een zwemparadijs gaat. Als hij per ongeluk het feestje in de soep laat lopen, besluit Fien dat ze voortaan best zonder haar broer kan. De jongen is groot fan van Bassie en Adriaan.

De opnames van de film vinden momenteel plaats in Nederland en België. 'Mijn kleine grote broer' moet deze zomer in Amsterdam in première gaan. Het is de tweede filmrol van clown Bassie in korte tijd. In het najaar was Van Toor al met zijn broer Aad te zien in de bioscoopfilm 'Keet & Koen en de Zoektocht naar Bassie & Adriaan'.

Clown Bassie speelt weer in film
Clown Bassie speelt weer in film (Foto: BuzzE)

'Maak elektrisch rijden makkelijker'

Elektrisch autorijden moet snel net zo makkelijk worden als rijden in benzine- of dieselauto's. Zorg ervoor dat automobilisten bij meer laadpalen kunnen 'stekkeren'. Geef op borden langs de snelweg aan waar deze oplaadplaatsen zijn en zorg dat bestuurders er tijdens het laden ook wat kunnen eten en drinken.

Dat zijn enkele aanbevelingen uit het plan dat Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) woensdag overhandigde aan minister Henk Kamp (Economische Zaken). Van Tongeren daagde Kamp uit de eerste minister te worden die in een volledig elektrische auto gaat rijden.

GroenLinks wil dat er in 2020 zeker 200.000 e-auto's rijden op de Nederlandse wegen. Om dat te bereiken wil de partij elektrisch rijden betaalbaar, aantrekkelijk en praktischer maken en het kabinet kan daarbij helpen, aldus Van Tongeren. Bijvoorbeeld door een premie in te voeren die de aanschafkosten voor een volledig elektrische auto verlaagt. De premie moet blijven bestaan tot er 1 miljoen e-auto's in Nederland rijden, bepleit Van Tongeren.

Beloning
Zij wil 'vergroeners' belonen en bezitters van vervuilende auto's meer laten betalen. Eigenaren van een elektrische auto kunnen bijvoorbeeld worden beloond door hun toe te staan over spitsstroken en bus- en trambanen te laten rijden. Of door hen minder te laten betalen in de parkeergarage.

GroenLinks is de tweede partij in korte tijd die met een plan komt over elektrische auto's. Onlangs stelde de PvdA te willen dat er over tien jaar alleen nog maar elektrische auto's worden verkocht.

'Maak elektrisch rijden makkelijker'
'Maak elektrisch rijden makkelijker' (Foto: BuzzT)

Paasactie Amsterdam tegen illegale verhuur

De gemeente Amsterdam houdt tijdens de drukke paasdagen komend weekeinde een 'paasoffensief' tegen de illegale verhuur van woningen aan toeristen. Van Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag kunnen bewoners klachten en vermoedens van illegale vakantieverhuur direct doorgeven via een 'meldingenhotline'.

De hoofdstad verwacht tijdens de paasdagen een groot aantal bezoekers in de stad. Een deel zal overnachten in particuliere woningen die worden aangeboden via websites als Airbnb en Wimdu.

Omdat woningen in Amsterdam schaars zijn, wil het stadsbestuur oneigenlijk gebruik zo veel mogelijk terugdringen. Zo wordt de maximaal toegestane termijn van zestig dagen vakantieverhuur per jaar regelmatig overschreden. Ook zijn woningen in gebruik als illegaal hotel.

De klachtenlijn is geopend tussen 14.00 en 21.00 uur via het telefoonnummer 14020. Na een melding wordt de woning meteen bezocht. Via de meldingenhotline werden vorige zomer 27 illegale hotels aangepakt.

Paasactie Amsterdam tegen illegale verhuur
Paasactie Amsterdam tegen illegale verhuur (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 11 - Vechtende Pokťmon

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 11 in 2016 (14 maart tot en met 20 maart).

De release van Pokken Tournament betekent een grote stijging voor Wii U. De verkoopcijfers zijn nog altijd aan de lage kant, maar elke boost is uiteraard welkom. De overige consoles blijven wederom redelijk stabiel.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Pokken Tournament Wii U 69.675 x 69.675
2 Digimon World: Next Order PSV 64.218 x 64.218
3 Tom Clancy's The Division PS4 23.130 -71% 103.833
4 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 12.078 -10% 107.646
5 Splatoon Wii U 10.081 -2% 1.301.500
6 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  9.136 +8% 702.183
7 Battlefield 4: Premium Edition PS4  8.771 x 8.771
8 Gundam Breaker 3 PSV  8.741 -50% 100.800
9 The Legend of Zelda: Twilight Princess HD Wii U  7.144 -85% 59.987
10 Summon Night 6: Lost Borders PSV  10.331 -82% 47.220
11 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS  6.931 x 6.931
12 Super Mario Maker Wii U  6.297 x 822.312
13 Gundam Breaker 3 PS4  6.152 -45% 83.892
14 Senran Kagura Estival Versus: Sakura Edition PS4 6.089 x 6.089
15 Attack on Titan PSV 5.862 -26% 110.525
16 Doraemon: Shin Nobita no Nihon Tanjou 3DS  5.018 -22% 18.893
17 Wand of Fortune R PSV 4.470  x 4.470
18 Monster Hunter Generations 3DS  4.391 -24% 2.715.326
19 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  4.360 -10% 2.232.744
20 Yakuza 0 [New Price Edition] PS4 4.257 x 4.257 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 28.370 27.341 318.222 2.619.302
3DS 26.052 26.545 359.343 20.545.345
PSV 19.028 20.810 259.181 4.852.579
Wii U 12.998 4.629 102.402 3.123.065
PS3 1.462 1.375 19.330 10.407.410
Xbox One 91 77 1.803 65.694

Hiphop-pionier Phife Dawg (A Tribe Called Quest) overleden

De Amerikaanse hiphop-pionier Phife Dawg is vandaag op 45-jarige leeftijd overleden. De muzikant, die in het dagelijkse leven naar de naam Malik Taylor luisterde, was vooral bekend als oprichter en rapper van de groep A Tribe Called Quest. Waaraan de rapper is overleden is niet bekend gemaakt. Phife Dawg leed al sinds 1990 aan diabetes, een ziekte waarin hij in zijn teksten vaak naar verwees door zichzelf de Funky Diabetic te noemen. Ook onderging de muzikant in 2008 nog een niertransplantatie.

Phife Dawg vormde aan het einde van de jaren tachtig de groep A Tribe Called Quest met zijn jeugdvrienden Q-Tip en Al Shaheed Muhammad.  De groep maakte deel uit van het Native Tongues-collectief, waartoe ook De La Soul, Queen Latifah en de Jungle Brothers behoorden. A Tribe Called Quest scoorde begin jaren negentig hits met nummers als 'Can I Kick It?' en 'I Left My Wallet In El Segundo' en was met hun indrukwekkende album People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm een grote inspiratiebron voor artiesten als Pharrell Williams en Kanye West. A Tribe Called Quest zou in 1998 ophouden te bestaan. In november 2015 deed Phife Dawg zijn laatste optreden in The Tonight Show.

Vanaf vandaag meer te stelen in The Elder Scrolls Online

Thieves Guild, de derde DLC-gamepack voor de MMO The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited, is nu verkrijgbaar voor Xbox One en PlayStation 4.

Word lid van de Thieves Guild van Abah’s Landing en word de nieuwste rekruut in hun organisatie van zakkenrollers, inbrekers, rovers en dieven. De laatste DLC pack van The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited neemt je mee naar Hew’s Bane – een nieuwe zone die je kunt ontdekken bij het Zuiderse schiereiland Hammerfell. Thieves Guild biedt je nieuwe buit en uit de kluiten gewassen group bosses, gecombineerd met nieuwe verhalende content die je terugbrengt naar al je favoriete regio's in Tamriel.

Thieves Guild is inbegrepen in het ESO Plus-lidmaatschap, maar is ook apart verkrijgbaar voor 2,000 crowns via de ESO Crown Store.

Ton voor zeldzame Beatles-plaat

Een extreem zeldzame testpersing van The Beatles heeft op een veiling 77.500 pond (bijna 100.000 euro) opgeleverd. Het gaat om een 78-toeren-grammofoonplaat met de nummers 'Till There Was You' en 'Hello Little Girl'. Van de plaat werd slechts één exemplaar gemaakt!

De plaat werd gemaakt voordat The Beatles wereldwijd doorbraken. De acetate was als demo bedoeld om een platencontract in de wacht te slepen. Op de 78-toeren-plaat schreef Brian Epstein, de manager van de 'Fab Four', de titels met de hand. 'Till There Was You' beschreef hij als het werk van Paul McCartney & The Beatles, bij 'Hello Little Girl' schreef hij John Lennon & The Beatles als uitvoerende artiest.

De plaat lag zo'n vijftig jaar op de zolder van Les Maguire, de toenmalige toetsenist van Gerry & The Pacemakers. Hij kreeg de testpersing cadeau van Epstein, nadat deze de plaat terug had gekregen van producer George Martin.

Chronicle: RuneScape Legends nu naar open bŤta

Jagex Games Studio laat weten dat de open bèta voor het kaartspel Chronicle: RuneScape Legends, is nu beschikbaar voor pc-gebruikers.

In Chronicle: RuneScape Legends is elke kaart een actie, er is geen mana, geen minions of geen acties die wat geluk nodig hebben. Het is eigenlijk een soort RPG in een kaartspel gegoten. Meer over het spel kun je hier lezen.

In de closed bèta zijn er al een kwart miljoen spellen gespeeld. In de nieuwe open bèta zijn er nieuwe features toegevoegd, zodat mensen die kunnen proberen. DIt mag je verwachten ten opzichte van de closed bèta:

  • Meer Legends: bij de vier eerdere helden zijn er nu twee bijgekomen. Vanescula de Vampyre heeft weer 30 nieuwe type kaarten bij haar, waarmee je een hele andere game speelt. De zesde held is Morvran, de Slayer Master met weer zijn eigen kaarten en speelstijl.
  • Dungeoneering: een modus waarin je je eigen deck samenstelt en tegen menselijke tegenstanders vecht. Je verdient er munten, diamanten en platinum mee.
  • Skilling: Net als in RuneScape kun je speciale vaardigheden trainen. In Chronicle zorgt dat voor nieuwe customization.
  • Legend Customisation: spelers kunnen ook hun eigen helden er anders uit laten zien door skins vrij te spelen.
  • Leaderboards: je rangorde in de Bronze, Silver en Gold leagues
  • Nieuwe omgevingen om in te spelen, elk weer met eigen gevaren. Er komen twee nieuwe omgevingen: The Wilderness Crater en Barrows.

De bèta van Chronicle: RuneScape Legends uitproberen kan via www.rschronicle.com.

Dutch Comic Con scherpt beveiliging aan

Om de veiligheid van de bezoekers van het festival Dutch Comic Con komend weekend in de Jaarbeurs in Utrecht te kunnen garanderen heeft de organisatie besloten om de beveiliging op te schroeven. Dat meldt RTV Utrecht op haar website.

De extra veiligheidsmaatregelen zijn een direct gevolg van de aanslagen in Brussel op luchthaven Zaventem en de metrostations in Maalbeek. Na de aanslagen werd er vanuit de Verenigde Staten al een advies uitgegeven om het openbaar vervoer, festivals en drukbezochte plaatsen te mijden als het even kan.

Dutch Comic Con vindt komend weekend plaats in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Wie erheen gaat zal rekening moeten houden met langere rijen voor de ingang. Daar worden onder meer tassen extra gecontroleerd.

Red Bull overwoog bouw eigen F1-motor

Volgens Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko heeft Red Bull overwogen om een eigen Formule 1-motor te gaan bouwen. Dit was nadat begin 2014 duidelijk werd dat de kampioen van de vier jaren ervoor niet competitief zou zijn met de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor van Renault. De plannen werden echter snel afgeschoten omdat het project te duur en te complex zou worden.

Marko: "We hebben het serieus bekeken, maar kwamen er al snel achter dat het niets voor Red Bull zou zijn. Rond de eerste tests in 2014 hebben we het onderzocht." Zelfs de aanwezigheid van gespecialiseerde bedrijven in Oostenrijk zoals AVL bleek niet genoeg te zijn. "Dietrich Mateschitz is van Styria, AVL van Graz. Anderen maken turbo's en zitten ook dichtbij. Er is kennis van de motoren, maar de kosten en de complexiteit van het ding ..."

"We praten niet zomaar over een motor, maar over een krachtbron die veel complexer is en daarnaast is ook het motorenreglement niet goed. Het is te duur en veel te technisch. Het maakt niet het geluid dat je wilt hebben en de coureur is min of meer een passagier in zijn eigen auto. De kosten zijn enorm. Je praat over 250-300 man die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een motor en we weten niet hoe lang de huidige regels zullen gaan gelden."

Ondanks alle problemen rijdt Red Bull nog steeds met Renault-motoren rond, dit jaar onder de noemer Tag Heuer. Het bedrijf bekijkt ondertussen goed welke motor er in de auto voor volgend jaar gezet moet worden. Zonder krachtbron komt de renstal in ieder geval niet te zitten volgens Marko.

Henriksen: "Nederlanders mogen harder zijn voor zichzelf"

Markus Henriksen plaatste zich met Noorwegen bijna voor het EK van 2016 in Frankrijk. Dat Nederland zich ook niet plaatste, ligt volgens de middenvelder aan hun mentaliteit.

"Het is toch doodzonde dat Nederland er niet bij is tijdens het EK in Frankrijk. Helemaal als je de selectie ziet", vertelt Henriksen in gesprek met Voetbal International. Dat het Oranje zich niet heeft weten te plaatsen, ligt volgens de middenvelder van AZ niet aan de kwaliteit van de spelers.

Henriksen staat te kijken van de mentaliteit van de Nederlandse voetballers. "Gezien de kwaliteiten van de spelers die in de Eredivisie rondlopen, moeten de Nederlandse topclubs altijd goed spelen in Europa en niet alleen maar tevreden zijn als ze het hebben gehaald."

"Nederlandse voetballers mogen wel wat harder zijn voor zichzelf en moeten veel meer van zichzelf eisen. Uiteindelijk zou het team met de beste spelers altijd moeten winnen. Maar dat Noorwegen zich bijna plaatste, was niet omdat we de beste spelers hebben, maar omdat we een goed team en goede atleten zijn."

Ook ziet Henriksen dat de kwaliteit van Oranje afneemt. "De grote sterren worden ouder en moeten worden vervangen, maar wat daarna komt is echt minder. Ze zijn allemaal niet zo goed als sommigen van zichzelf denken", aldus Henriksen.

Reactie IsraŽlische minister op Brusselse aanslag

'Als ze in België doorgaan met chocolade eten en van het leven genieten, en niet zien dat een deel van de moslims die er wonen terreur wil uitoefenen, dan kan men ook niets doen om die te bestrijden.' Die terechte reactie kwam woensdag van de Israëlische minister Yisrael Katz, die onder meer de geheime dienst onder zijn hoede heeft.

De bewindsman zei op de Israëlische radio: 'Je moet vaststellen wie de vijand is, wie de agressor. We bevinden ons op het hoogtepunt van een oorlog, van een aanval van radicale islamieten op de westerse cultuur, op de westerse democratieën, waartoe ook Israël behoort.' Katz noemde de strijd een 'wereldoorlog van een andere soort'.

Yisrael Katz, minister sinds mei vorig jaar, is lid van de rechtse Likudpartij.

Botte reactie Israëlische minister
Botte reactie Israëlische minister (Foto: ANP)

Nieuwste EA Access-titel Xbox One bekendgemaakt

Via Twitter heeft EA bekendgemaakt dat NHL 16 de volgende game is die in de EA Access hub zal verschijnen. Het nieuwste deel uit de NHL-serie van EA is vanaf 29 maart te downloaden.

NHL 16 is de zeventiende game die beschikbaar gemaakt wordt via EA Access. De meest recente toevoeging aan de hub was Plants vs. Zombies, de eerste backward compatible game in de hub-lineup.

EA Access is een abonnement waarmee je voor €3,99 per maand of €24,99 per jaar toegang krijgt tot een lijst games van ontwikkelaar EA. Zolang je abonnement loopt kun je de games spelen. Onderstaande titels zijn inmiddels beschikbaar in de hub. Lees hier de FOK!-review van NHL 16.

Titel Releasedatum Toegevoegd aan hub
Battlefield 4 29 oktober 2013 29 juli 2014
Madden NFL 25 27 augustus 2013 29 juli 2014
FIFA 14 24 september 2013 29 juli 2014
Peggle 2 9 december 2013 29 juli 2014
Need for Speed Rivals 15 november 2013 2 september 2014
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 25 februari 2014 15 oktober 2014
EA Sports UFC 17 juni 2014 12 december 2014
NBA Live 15 28 oktober 2014 25 februari 2015
Madden NFL 15 26 augustus 2014 5 maart 2015
NHL 15 9 september 2014 9 april 2015
FIFA 15 23 september 2014 8 mei 2015
Titanfall 11 maart 2014 15 juni 2015
Dragon Age Inquisition 18 november 2014 4 augustus 2015
Battlefield Hardline 17 maart 2015 oktober 2015
Madden NFL 16 25 augustus 2015 2 februari 2016
Plants vs. Zombies 8 september 2010 29 februari 2016

NHL16

17 september 2015 29 maart 2016

Vrijheid van meningsuiting krijgt weer een dolkstoot in de rug

Na zijn tweet van gisterochtend, kreeg Ivar Mol drie politieagenten op de stoep. Ze vroegen of hij dat soort tweets in het vervolg niet meer wilde publiceren. Dit is weer een nieuwe stap in de verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting.

In tegenstelling tot wat velen dachten was de tweet niet uit zijn eigen klas, maar was het naar aanleiding van juichende leerlingen in de klas van Sanne uit Amsterdam. Hij vroeg zich af hoe een leraar zo nog les kon geven. 's Middags stond bij hem de politie op de stoep. Nadat er op Twitter commotie was uitgebroken, bood de burgemeester snel zijn excuses aan.

'Google maakt eigen toetsenbord voor iPhone'

Google heeft een toetsenbord voor iOS gemaakt dat is toegespitst op het gebruik van zijn eigen zoekmachine. Het toetsenbord, waarin een aantal zoekopties zijn geïntegreerd, is de afgelopen maanden ontwikkeld door het zoekbedrijf. Dat melden ingewijden aan The Verge.

Het toetsenbord voor de iPhone en iPad onderscheidt zich met een aantal features van het standaardexemplaar voor iOS. Een aantal van deze mogelijkheden zijn al bekend van Android-toetsenborden. Zo kun je met Gesture typing van de ene naar de andere letter vegen om woordsuggesties te krijgen. Via het Google-logo krijg je toegang tot het zoekprogramma en er zou ook via aparte toetsen naar foto's of GIF-afbeeldingen kunnen worden gezocht.

Google laat zelf niets los over de app en de eventuele releasedatum.

'Google maakt eigen toetsenbord voor iPhone'
'Google maakt eigen toetsenbord voor iPhone' (Foto: BuzzT)

Nieuwe cao metaalwerkers definitief

Het akkoord over de cao Metalektro is definitief. Leden van de vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben het in februari gesloten principeakkoord vrijwel unaniem goedgekeurd, meldden de bonden woensdag.

Ook de leden van de andere bonden en de leden van werkgeversorganisatie FME hebben groen licht gegeven, waarmee het akkoord nu definitief is. Volgens FNV en CNV krijgen de circa 140.000 metaalwerkers meer zeggenschap over hun werktijden. Ook krijgen ze in totaal 5,9 procent meer loon. De eerste loonsverhoging van 2,1 procent wordt per 1 april uitgevoerd.

Volgens de bonden wordt een lange periode van grote spanningen in de metaalsector nu afgesloten. In totaal is in het hele land 42.000 dagen gestaakt door leden van FNV en CNV. ,,Deze bundeling van krachten en de volharding zijn beloond, want zonder de kracht van de actievoerders was dit resultaat niet bereikt", aldus de bonden.

Nieuwe cao metaalwerkers definitief
Nieuwe cao metaalwerkers definitief (Foto: ANP)

Rode Kruis actief tegen nieuwe ebola-uitbraak

Nu ebola weer de kop opsteekt in de West-Afrikaanse staat Guinee, stuurt het Rode Kruis daar speciale vrijwilligersteams op pad. Veertig getrainde vrijwilligers zijn naar het nieuwe ebolagebied afgereisd om op zoek te gaan naar mensen die de ziekte hebben. Ook geven ze inwoners les hoe zij zich tegen het virus kunnen beschermen.

Het Rode Kruis houdt ook vrijwilligers achter de hand om te helpen bij begrafenissen. De nieuwe uitbraak van ebola heeft in Guinee in korte tijd vijf levens geëist. De ziekte heerst in een gebied in het zuiden, dicht tegen de grens met Liberia. Het buurland heeft de grens uit voorzorg gesloten.

De vorige ebola-epidemie, de grootste ooit, kostte meer dan 11.300 mensen het leven, vooral in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Rode Kruis actief tegen nieuwe ebola-uitbraak
Rode Kruis actief tegen nieuwe ebola-uitbraak (Foto: ANP)

BelgiŽ staat even stil en gedenkt

België stond woensdag om 12.00 uur even stil ter nagedachtenis van de slachtoffers en nabestaanden van de bloedige aanslagen op een metro en op de luchthaven in Brussel dinsdag.

In het gebouw van de Europese Commissie nabij het getroffen metrostation Maalbeek stonden het Belgische koningspaar, de Belgische premier Charles Michel en de Franse premier Manuel Valls stil bij de gebeurtenissen.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur deed hetzelfde op het Beursplein. Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad werd rond het middaguur zo veel mogelijk stilgelegd.

België staat even stil en gedenkt
België staat even stil en gedenkt (Foto: ANP)

Jeb Bush steunt kandidatuur Ted Cruz

Een van de afgevallen kandidaten voor de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap, Jeb Bush, heeft zijn steun uitgesproken voor Ted Cruz. Dat melden Amerikaanse media woensdag.

Cruz wordt samen met Donald Trump als grootste kanshebber gezien, maar binnen de Republikeinse partij is een beweging gaande om Trump de pas af te snijden.

'Ted is een consequente conservatief met principes, die heeft laten zien dat hij kiezers kan aanspreken en voorverkiezingen kan winnen, zoals gisteren in Utah. (..) We moeten af van de verdeeldheid en vulgariteit die Donald Trump met zich meebrengt, anders verliezen we van de Democraten, waarschijnlijk Hillary Clinton', aldus Bush op zijn Facebookpagina.

Bush trok zich een maand geleden uit de race terug nadat hij ondermaats had gepresteerd in de voorverkiezing in South-Carolina.

Jeb Bush steunt kandidatuur Ted Cruz
Jeb Bush steunt kandidatuur Ted Cruz (Foto: ANP)

BuZa: twee Nederlanders vermist na aanslag

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt woensdag dat er na de aanslag op vliegveld Zaventem twee Nederlanders worden vermist. Limburgse media meldden dinsdagavond al dat de familie van de broer en zus voor hun lot vreesde.

"Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen", liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

De broer en zus uit Maastricht zouden dinsdagochtend vanuit Brussel vliegen naar New York. Het gaat volgens de Limburgse media om Alexander en Sascha Pinczowski. Ze zouden rond het tijdstip van de aanslag om 08.00 uur 's ochtends zijn aangekomen op het vliegveld.

Bij de aanslag op Zaventem raakte een Nederlander lichtgewond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tientallen telefoontjes gekregen met vragen over de toestand in België na de aanslagen.

BuZa: twee Nederlanders vermist na aanslag
BuZa: twee Nederlanders vermist na aanslag (Foto: ANP)

Kleuter mag weer kleuter zijn

De motie die Michel Rog (CDA) had ingediend over het onderwijs waarin een kleuter weer gewoon kleuter mag zijn, in plaats van een schoolkind, is bij stemming door de Tweede Kamer aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.

De motie houdt concreet in dat een kleuterjuf (of –meester) de kleuter geen 'letterkennis' meer hoeft aan te bieden aan kinderen die daar nog niet aan toe zijn. In plaats daarvan mogen ze voorwaardenscheppende activiteiten aanbieden in de vorm van klankspelletjes of bijvoorbeeld aardappelstempelen. Verder hoeven kinderen die in augustus nog niet schoolrijp zijn, niet meer verplicht naar groep 3, maar mogen ze in groep 2 blijven.

De Werk- en Steungroep Kleuters (WSK) zet zich er voor in dat de kleuterperiode weer als een aparte ontwikkelingsfase wordt beschouwd binnen het basisonderwijs. Buiten de bovenstaande motie die nu door de kamer is aangenomen, zet de groep zich in om ook het officiële beleid met betrekking tot kleuteronderwijs grondig te laten onderzoeken. Daarover is door de Tweede kamer nog geen besluit genomen, en de groep roept dan ook op om brieven te sturen naar de betreffende Kamerleden.

RTBF: zelfmoordterroristen waren broers

De Franstalige omroep RTBF in België meldt woensdag dat de twee mannen die zich dinsdag op de luchthaven van Zaventem opbliezen de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui waren. De broers zouden bekenden van de politie zijn geweest.

De broers zouden afkomstig zijn uit Brussel. Khalid heeft onlangs onder valse naam een flat gehuurd in de Brusselse gemeente Vorst. Vorige week vond daar een schietpartij plaats en werden in een flat de vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden. Die terrorist werd drie dagen later aangehouden.

De broers El Bakraoui hebben beiden een crimineel verleden, maar waren tot dusverre door de politie niet met terrorisme in verband gebracht.

RTBF: zelfmoordterroristen waren broers
RTBF: zelfmoordterroristen waren broers (Foto: ANP)

'Braziliaans-Azerbeidzjan' verslaat zaalvoetballers in play-offs WK

De Nederlandse zaalvoetballers hebben de heenwedstrijd in de play-offs om een WK-ticket verloren. In het Topsportcentrum Almere ging de ploeg met 1-5 onderuit tegen het favoriete Azerbeidzjan. De return is op 12 april in Baku. 

De goals van de Azeri's werden gescoord door typisch Azerbeidzjaanse namen als Augusto, Fineo de Araujo en Amadeu. Niet verrassend zijn die spelers allemaal geboren in Brazilië. De Azeri's importeren doorgaans het liefst sporters uit landen met een bepaalde specialiteit: Cubaanse volleybalsters krijgen een man om zo sneller een Azerbeidzjaans paspoort te krijgen, worstelaars worden uit Iran gehaald en een kwart van het zaalvoetbalteam komt uit Brazilië. 

Voor Nederland scoorde alleen Jamal El Ghannouti: hij maakte na tien minuten de 1-1. Overigens werd de laatste treffer gemaakt door Vitaly Borisov, een Azeri die wél in Azerbeidzjan is geboren. Nederland heeft al sinds 2000 niet meer meegedaan aan het WK en ook nu lijkt het eindtoernooi in Colombia, later dit jaar, ver weg. "Al zijn de wonderen de wereld nog niet uit", klonk er nog een miniem sprankje hoop uit de mond van bondscoach Marcel Loosveld.

Overigens viel er nog wel een daverende stunt te noteren in de play-offs. Slovenië won in Maribor de thuiswedstrijd tegen Spanje met 1-0. Ter illustratie: Spanje werd wereldkampioen in 2000 en 2004 en haalde de WK-finale in 1996, 2008 en 2012, terwijl het land zeven van de tien EK's gewonnen heeft. 

Strenge toegangscontroles op stations Brussel

Met strenge toegangscontroles op de grote stations is woensdag het treinverkeer en een deel van het metroverkeer in Brussel weer op gang gekomen. Reizigers moeten hun tas of koffer voor inspectie openen voor zwaarbewapende militairen of politiemensen en op sommige plekken leidt dat tot oponthoud. De meesten laten hun bagage zonder morren inspecteren of openen hun tas zonder vragen. Verder ongemak is er omdat op de grote stations slechts één toegang geopend is.

Het trein- en metroverkeer lag dinsdag grotendeels plat door een aanslag op een metro bij station Maalbeek. Ingangen van de metrostations waren woensdagochtend vroeg nog gesloten, maar gingen om 8.00 uur open. Het verkeer op de lijnen drie en vier (noord-zuid) wordt hervat.

"Het is heel leeg en vreemd", reageert een Vlaamse jongeman die woensdagochtend met de metro arriveert op station Midi. Ook op de treinperrons is het niet druk.

Zaventem
Bij het internationale treinverkeer zoeken vakantiegangers hun weg omdat ze niet kunnen vliegen vanaf Zaventem. De vriendinnen Delphine Vanderborght en Nélissa Quinet hadden hun vertrek naar Canada dinsdagochtend gepland, maar gaan nu via Parijs op zoek naar een vlucht. Een beetje bang om op de trein te stappen zijn ze wel, bekennen ze. "Maar het leven gaat door", reageert Quinet.

Een Iers stel had een vlucht naar huis gepland na een paar dagen in Brussel, maar probeert nu via Schiphol thuis te komen. Bang zijn ze niet. "Moet dat dan?"

Strenge toegangscontroles op stations Brussel
Strenge toegangscontroles op stations Brussel (Foto: ANP)

Seizoen 3 Telltale's The Walking Dead komt later dit jaar

In een interview met website Mashable heeft Telltale-directeur Kevin Bruner aangekondigd dat een derde seizoen voor The Walking Dead later dit jaar uit moet komen. Een exacte datum werd nog niet genoemd.

Bruner geeft aan dat, in verband met meerdere eindes in seizoen 2, dat ze niet uitgaan van één einde om op voort te borduren. "De manier waarop we alle mogelijke eindes uit het vorige seizoen behouden en valideren is erg cool en innovatief in het kader van storytelling", zei Bruner tegenover Mashable. Hoewel seizoen 3 prima gespeeld kan worden door nieuwkomers, zullen mensen die eerdere delen wel hebben doorlopen, de effecten van hun keuzes dus wel degelijk merken.

Op dit moment werkt Telltale ook nog aan de Walking Dead-spinoff Michonne, is het druk bezig met een Batman-game en heeft het onlangs nieuwe episodes aangekondigd voor Minecraft: Story Mode.

Launchtrailer voor Dark Souls III

Gamers in het Westen moeten nog even wachten op Dark Souls III, maar in Japan kan men morgen al aan de slag met de nachtmerrie-voerende game. Uiteraard kan een launchtrailer dan niet uitblijven, die je hieronder kunt bekijken.

De trailer is geheel in het Engels (behalve de ondertiteling), dus dat scheelt. Dark Souls III lanceert hier op 12 april voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Studie: Meldonium hooguit dagen na inname te vinden

Het sinds 1 januari als doping te boek staande hartmedicijn meldonium is niet, zoals de fabrikant beweerd, maanden traceerbaar. Volgens onafhankelijk onderzoek is het spul hooguit enkele dagen na inname nog te vinden. 

Het middel wordt na orale inname snel opgenomen, waarna de maximale concentratie in het lichaam na één tot twee uur bereikt wordt. Via de lever en de nieren wordt het vervolgens verwerkt. De halfwaardetijd staat op zo'n drie tot zes uur. Een andere studie laat vervolgens zien dat de minimale waarde die nodig is om meldonium aan te kunnen tonen na enkele dagen niet meer in het bloed aanwezig is.

Dat het middel dagen en niet maanden te traceren is werpt een compleet ander licht op mogelijke smoesjes van de vele, vooral Russische, sporters die zijn betrapt op het middel. Grofweg na half januari betrapt worden zou dan dus zo goed als zeker betekenen dat het middel is ingenomen nadat het op 1 januari verboden werd. 

'Nintendo staakt productie Wii U niet'

Gisteren ontstond het gerucht dat Nintendo in 2016 de productie van hun console Nintendo Wii U zou staken. Dit is gebaseerd op berichtgeving van de Japanse zakenkrant Nikkei. Vandaag distansieert Nintendo zich van de uitspraken.

Nintendo heeft simpelweg gemeld dat: 'Het bericht in Nikkei is niet van ons afkomstig. We hebben het plan om de productie het volgende fiscale jaar en daarna door te laten lopen.' Duidelijkere taal kun je niet wensen.

Het is geen geheim dat Wii U geen groot succes is voor Nintendo, met een magere twaalf miljoen verkochte consoles is dit één van de zwakkere prestaties uit de Nintendo-geschiedenis. Vermoedelijk duurt het dan ook niet lang meer voor de opvolger, NX, wordt aangekondigd. 

Wii U

Star Ghost

Star Ghost is de eerste game van Squarehead Studios, een kleine onafhankelijke ontwikkelaar die in 2014 werd opgericht door Rhys Lewis. Wie is Rhys Lewis zul je denken? Nou, Lewis werkte tot 2014 bij Retro Studios en heeft meegewerkt aan onder andere Metroid Prime 3 en Donkey Kong Country Tropical Freeze. Daarnaast is David Wise, bekend van de soundtracks van bijvoorbeeld de Donkey Kong Country-serie, degene die de soundtrack voor Star Ghost heeft gemaakt.

'Holle' slogan achtervolgt premier AustraliŽ

De Australische premier Malcolm Turnbull is het mikpunt van spot geworden, omdat hij een slogan zou hebben overgenomen uit een politieke comedy. Volgens de schrijver van de show Veep ging het zelfs om "de meest betekenisloze verkiezingsleus die we konden bedenken".

Turnball nam de afgelopen tijd herhaaldelijk de woorden "continuïteit en verandering" in de mond. Daarmee wil hij benadrukken dat hij niet louter het beleid van zijn voorganger heeft gekopieerd. Ook andere leden van de regeringscoalitie gebruiken de slogan, schrijven Australische media.

Dat leidde tot hilariteit onder de makers van Veep. In de serie gebruikt president Selina Meyer de slogan "continuïteit met verandering" tijdens een campagne. Schrijver Simon Blackwell zei tegen The Guardian dat hij hard moest lachen toen bleek dat medewerkers van Turnbull "dezelfde betekenisloze slogan hadden bedacht".

Dat was bepaald geen compliment voor het team van de premier. "Het moest hol klinken en een oxymoron zijn", zei Blackwell over de tegengestelde leus uit de serie. "Niets betekenen maar de indruk wekken dat het diepgang heeft."

'Holle' slogan achtervolgt premier Australië
'Holle' slogan achtervolgt premier Australië (Foto: ANP)

Hanson: iedereen zingt MMMbop verkeerd

Heel de wereld zong in 1996 en nog vele jaren die volgden enthousiast mee met Hansons hit MMMbop, maar het trio zegt dat niemand daar veel van bakte.

Nooit hoorden de drie broers een band die hun grootste hit correct coverde, vertellen de drie in een interview met Vulture. "Wil je weten waarom? Mensen kunnen het refrein niet zingen", stelt Isaac die hoort dat niemand de timing van het nummer goed aanvoelt. "Meestal syncoperen ze het verkeerd."

Dat wil niet zeggen dat de broers het niet zien zitten dat iemand zich nog eens aan een cover waagt. "Iemand moet het of helemaal eigen maken, of het moet een band zijn die gevoel heeft voor oude R&B", zegt Taylor. Isaac heeft wel een idee wie het klusje goed zou kunnen klaren: "Als Bruno Mars geïnteresseerd zou zijn, zou hij waarschijnlijk een manier vinden om de spijker op zijn kop te slaan."

Hanson: iedereen zingt MMMbop verkeerd
Hanson: iedereen zingt MMMbop verkeerd (Foto: BuzzE)

Een derde twee jaar na ontslag nog thuis

Een op de drie werknemers die door een faillissement hun baan verliezen zit twee jaar later nog thuis. In 2013 raakten 68.000 mensen werkloos door faillissementsontslag. Twee derde had in de loop van vorig jaar weer een baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De helft van de ontslagen werknemers kon binnen een halfjaar al aan de bak. Vooral werknemers in de horeca en in de informatie- en communicatiebranche vonden snel elders emplooi. Mensen die in de financiële dienstverlening, verhuur en handel van onroerend goed werkten, kwamen het moeilijkst weer aan werk.

Van de 68.000 mensen die in 2013 hun baan zagen verdwijnen, werkten de meesten in de handel en de bouw. Ook in de zorg werden dat jaar veel mensen werkloos. Bij de ontslagen ging het meer om mannen (60 procent) dan om vrouwen (40 procent). De vrouwen die hun baan verloren vonden in doorsnee minder snel weer werk dan mannelijke lotgenoten. Een kwart van de ontslagen viel onder mensen jonger dan 30 jaar. Gemiddeld genomen gold: hoe ouder de werknemer, hoe langer het duurde voor er weer werk werd gevonden.

Een derde twee jaar na ontslag nog thuis
Een derde twee jaar na ontslag nog thuis (Foto: ANP)

'Sanders wint verkiezingen Utah'

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen van zijn partij in de Amerikaanse staat Utah gewonnen. Dat meldden verschillende Amerikaanse media woensdagochtend op basis van voorlopige uitslagen. Uit de 15 procent van de stemmen die bekend zijn, blijkt dat Sanders ruim voorloopt op Hillary Clinton.

De linkse senator lijkt iets meer dan 74 procent van de Democratische kiezers in Utah achter zich te krijgen. Zijn rivaal Clinton lijkt uit te komen op 25 procent van de stemmen. Het is nog te vroeg om te zeggen wie de Republikeinse voorverkiezing in de staat heeft gewonnen.

`

'Sanders wint verkiezingen Utah'
'Sanders wint verkiezingen Utah' (Foto: ANP)

Nieuw opsporingsbericht verdachten aanslag

De Belgische autoriteiten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuw opsporingsbericht naar buiten gebracht na de aanslagen in Brussel. Politie en justitie vragen hulp bij het identificeren van de drie verdachten van de aanslagen op de luchthaven.

Ook via Twitter werden beelden verspreid van de mogelijke daders, die achter bagagetrolleys lopen. "Wie herkent deze mannen?", luidt steeds de vraag. In een eerder opsporingsbericht werd nog gevraagd om de identificatie van één man. Ook andere, nuttige informatie met betrekking tot de aanslagen, is volgens de autoriteiten welkom.

Nieuw opsporingsbericht verdachten aanslag
Nieuw opsporingsbericht verdachten aanslag (Foto: ANP)

Warenhuizen van V&D gaan tijdelijk open

Vanaf woensdag gaan de eerste 25 warenhuizen van V&D tijdelijk open. Alle 62 filialen gaan komende dagen voor drie tot vier weken open om resterende voorraden te verkopen. Woensdag starten onder meer de winkels in Oss, Deventer, Goes, Haarlem, Delft en Sittard.

De curatoren hadden eerder al overeenstemming bereikt met leveranciers en verhuurders van de winkelpanden over de liquidatieverkoop.

De winkels gaan gespreid woensdag, donderdag of vrijdag open. Wat er precies in de winkels wordt verkocht is niet bekendgemaakt. Er zijn al restvoorraden verkocht aan opkopers.

De grootste warenhuisketen van Nederland ging vorige maand definitief ten onder, nadat een doorstart onhaalbaar was gebleken. Supermarktconcern Jumbo lijfde wel de La Place-restaurants van V&D in. De opbrengsten van de tijdelijke heropening gaan naar de schuldeisers. Die hebben zo'n 100 miljoen euro aan vorderingen uitstaan.

Warenhuizen van V&D gaan tijdelijk open
Warenhuizen van V&D gaan tijdelijk open (Foto: ANP)

VS: wees extra alert bij reis naar Europa

Amerikanen die naar Europa reizen doen er goed aan waakzaam te zijn in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen. Daarvoor waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag (lokale tijd).

"Terreurgroepen gaan door met het plannen van aanvallen in heel Europa", meldde het departement in een verklaring. "Ze richten zich op sportevenementen, toeristische locaties, restaurants en het openbaar vervoer."

Het ministerie adviseerde reizigers om mensenmassa's te vermijden en extra waakzaam te zijn tijdens religieuze feestdagen en op grote festivals.

VS: wees extra alert bij reis naar Europa
VS: wees extra alert bij reis naar Europa (Foto: ANP)

Freedom Tower in Franse driekleur gehuld

In een poging medeleven te tonen met de Belgen wilde de Amerikaanse staat New York de One World Trade Center, beter bekend als de Freedom Tower, in de Belgische kleuren hullen. Bij het ontbranden van de lichten was de toren echter niet zwart-geel-rood gekleurd, maar rood, wit en blauw, de driekleur van Frankrijk.

Gouverneur Andrew Cuomo had op Twitter aangekondigd dat het gebouw uit solidariteit zou worden verlicht met de kleuren van de Belgische vlag. Op helikopterbeelden van het Amerikaanse medium NBC is echter duidelijk te zien dat de mast op de toren de kleuren heeft van de Belgische zuiderburen.

Freedom Tower in Franse driekleur gehuld
Freedom Tower in Franse driekleur gehuld (Foto: ANP)

Michael Jackson verstopt in archief Will.i.am

Will.i.am heeft zijn harde schijf vol staan met niet verschenen nummers die hij maakte met onder anderen Michael Jackson, Whitney Houston en Britney Spears. Dat vertelt hij aan Digital Spy.

De muzikant en sterproducer is coach bij de Britse versie van The Voice en zegt dat hij een van zijn pupillen een van de liedjes uit zijn archief vol parels wil laten zoeken om op te nemen. "Ik heb een harde schijf vol met nummer die daar maar niks staan te doen. We zouden daar eens door kunnen struinen."

De liedjes zijn overblijfselen van projecten die hij deed met vele sterren, legt hij uit. "Als ik met artiesten werk moeten we wel zeven nummers schrijven en opnemen om tot één nummer te komen." Will.i.am geeft aan dat hij alles netjes in digitale mapjes heeft geordend. "Er zijn Nicole Scherzinger-mappen, Britney Spears-mappen, Rihanna-mappen, Beyoncé-mappen, Michael Jackson-mappen, Whitney Houston-mappen en er is een Mariah Carey-map."

Michael Jackson verstopt in archief Will.i.am
Michael Jackson verstopt in archief Will.i.am (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Vandaag lijkt een herhaling van gisteren te zijn qua weer. Overheersend bewolkt, met hier en daar motregen. De minimumtemperatuur ligt rond de 5 graden, de maximumtemperatuur rond de 9 graden. De wind blijft uit het noordwesten waaien en is zwak tot matig van kracht.

Zon op 06:34
Zon onder 18:59

Ook AnitaHanjaab is op vakantie en maakte deze prachtige foto vanaf het balkon, op de achtergrond het uitzicht op Port Aventura.

Uitzicht op Port Aventura (Foto: AnitaHanjaab)
Uitzicht op Port Aventura (Foto: AnitaHanjaab)

Rewimo en qltel zijn op vakantie aan de Moezel. Een foto gemaakt boven op een berg. (Foto: qltel)
Rewimo en qltel zijn op vakantie aan de Moezel. Een foto gemaakt boven op een berg (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 2013 Paus Franciscus I ontmoette paus emeritus Benedictus XVI in het pauselijk zomerverblijf in Castel Gandalfo. Een zeldzame gebeurtenis omdat een paus doorgaans 'in het harnas sterft' en er pas nadien een nieuwe paus gekozen wordt.
 2001 Brokstukken van de MIR kwamen terecht in de Stille Oceaan.
 1997 De Slag om Beverwijk vond plaats: supporters van Feyenoord en Ajax gingen met elkaar op de vuist.
 1948 De Citroën 2CV (ook wel de lelijke eend) werd gedoopt in Parijs.
 2016 Het is wereldmeteorologische dag.

Ryanair eist toeslag van bange Britten in BelgiŽ

Bij de van oorsprong Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is het #IkWilHelpen-gevoel ver te zoeken, tenzij je de beurs er voor wil trekken. Een groep in België verblijvende Britse toeristen ervoer dit gisteren nadat deze, na de gruwelijke aanslagen in Brussel, direct naar huis wilden terugkeren, maar van de vliegmaatschappij te horen kregen dat ze bovenop de normale enkele reisprijs van 195 euro een toeslag van 76 euro moesten aftikken.

Volgens de Britse krant The Independent wilde de groep van 28 Britten dinsdag meteen terug naar huis. Omdat Zaventem hermetisch afgesloten was na de aanslag op het Brusselse vliegveld moesten de toeristen uitwijken naar het vliegveld van Charleroi, ten zuiden van Brussel. Daar kregen de mensen bij de vertekbalie te horen dat ze die avond nog wel naar Manchester konden vliegen, maar dat er wel flink diep in de buidel moest worden getast.

Volgens een woordvoerder van Ryanair had de prijsverhoging te maken met het aantal nog beschikbare stoelen in het vliegtuig bij de avondvlucht. Volgens de man wou de groep geen reguliere upgrade betalen en wou men ook niet tot woensdag wachten om voor de reguliere prijs te reizen. "We moeten ons aan de reisvoorwaarden houden en betreuren de boosheid bij de groep". Of de groep boze Britten gisteren nog naar huis zijn gegaan en of ze daarbij gebruik hebben gemaakt van het 'genereuze' aanbod van Ryanair is onbekend.

Muurschildering David Bowie krijgt status

Londen wil een beschermende status toekennen aan de muurschildering van David Bowie, waar veel fans na zijn dood bloemen brachten om de artiest te herdenken. De muurschildering bevindt zich op de muur van een winkel in de Londense wijk Brixton, waar David Bowie opgroeide.

De BBC meldt dat de gemeenteraad van Lambeth, waar Brixton onder valt, met de nabestaanden van David Bowie de mogelijkheden bespreekt om een permanente herdenkingsplaats op te richten. Ook een standbeeld van de zanger behoort tot de gespreksonderwerpen.

"Het is uiteindelijk aan de familie om te beslissen wat passend is", zegt een raadslid tegen de BBC. "We moeten dat respecteren en geduld opbrengen. De buurt is overstroomd door mensen die met bloemen en berichten de laatste eer kwamen bewijzen aan deze unieke Brixton-jongen."

Fans lieten naast de muurschildering veel berichten achter. Die moeten bewaard blijven. Kaarten en tekeningen gaan naar het stadsarchief. De bloemen die er nu nog liggen worden volgende week verwijderd.

David Bowie overleed in januari op 69-jarige leeftijd. De muurschildering is in 2013 gemaakt door de Australiër Jimmy C.

Muurschildering David Bowie krijgt status
Muurschildering David Bowie krijgt status (Foto: BuzzE)

NS: woensdag weer treinen naar BelgiŽ

De treinen richting België gaan woensdag weer rijden. Dat heeft de NS dinsdagavond laten weten.

In overleg met de autoriteiten en de spoorpartners - NMBS en Thalys - is besloten om vanaf woensdagochtend vroeg de treinen van en naar België weer te laten vertrekken. Thalys en Intercity Brussel zullen daarmee weer volgens de dienstregeling rijden.

Advies aan reizigers is wel om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

NS: woensdag weer treinen naar België
NS: woensdag weer treinen naar België (Foto: ANP)

Plan voor Sarah Palin als televisierechter

Sarah Palin wordt mogelijk televisierechter. Ze heeft een contract gesloten met een producent in de Amerikaanse staat Montana die plannen met haar heeft voor een eigen televisieshow overdag. Dit meldt de Hollywood Reporter.

Als uitvoerend producent heeft producent Warm Springs Larry Little aangetrokken, hij werkte eerder voor Judge Judy en Judge Joe Brown. Het plan voor Sarah Palin bevindt zich nog in een pril stadium. De voormalige gouverneur van Alaska heeft ook nog geen pilotaflevering opgenomen.

Het idee is om de juridische tv-show in het najaar van 2017 op televisie uit te zenden. Het genre 'rechtbank-tv' blijft goed scoren op de Amerikaanse televisie. Judge Judy wordt momenteel vernieuwd en gaat nog door tot 2020.

Sarah Palin kreeg wereldwijde bekendheid toen presidentskandidaat John McCain haar in 2008 uitkoos als kandidate voor het vicepresidentschap. De Amerikaanse politica had in het verleden een eigen realityshow op TLC en was een aantal jaren politiek commentator voor FOX News.

Plan voor Sarah Palin als televisierechter
Plan voor Sarah Palin als televisierechter (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.