Red Bull overwoog bouw eigen F1-motor

Volgens Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko heeft Red Bull overwogen om een eigen Formule 1-motor te gaan bouwen. Dit was nadat begin 2014 duidelijk werd dat de kampioen van de vier jaren ervoor niet competitief zou zijn met de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor van Renault. De plannen werden echter snel afgeschoten omdat het project te duur en te complex zou worden.

Marko: "We hebben het serieus bekeken, maar kwamen er al snel achter dat het niets voor Red Bull zou zijn. Rond de eerste tests in 2014 hebben we het onderzocht." Zelfs de aanwezigheid van gespecialiseerde bedrijven in Oostenrijk zoals AVL bleek niet genoeg te zijn. "Dietrich Mateschitz is van Styria, AVL van Graz. Anderen maken turbo's en zitten ook dichtbij. Er is kennis van de motoren, maar de kosten en de complexiteit van het ding ..."

"We praten niet zomaar over een motor, maar over een krachtbron die veel complexer is en daarnaast is ook het motorenreglement niet goed. Het is te duur en veel te technisch. Het maakt niet het geluid dat je wilt hebben en de coureur is min of meer een passagier in zijn eigen auto. De kosten zijn enorm. Je praat over 250-300 man die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een motor en we weten niet hoe lang de huidige regels zullen gaan gelden."

Ondanks alle problemen rijdt Red Bull nog steeds met Renault-motoren rond, dit jaar onder de noemer Tag Heuer. Het bedrijf bekijkt ondertussen goed welke motor er in de auto voor volgend jaar gezet moet worden. Zonder krachtbron komt de renstal in ieder geval niet te zitten volgens Marko.