'We gaan slap met terreur om'

Nee, de straten van Molenbeek en de Rivierenbuurt moeten niet worden schoongeveegd, maar burgers moeten zich vermannen als het gaat om terreur. Want de laatste halve eeuw vallen er steeds minder doden door in West-Europa, zegt historicus Jacco Pekelder. Angst is de 'schuld' van journalisten, waarmee terroristen een soort duivels verbond hebben.

Terrorisme is goed voer voor de media, misschien een beetje zoals vliegrampen waardoor sommigen dan maar met de auto op vakantie gaan en veel meer kans lopen niet terug te keren. "Er is een fatale alliantie tussen journalisten en terroristen ontstaan. Journalisten schrijven, terroristen plegen aanslagen. En dat versterkt elkaar", zegt Pekelder tegen De Volkskrant.

Terroristen hebben de media uiteraard nodig. Zo zei de vorig jaar op weg naar Syrië onderschepte terreurrekruut Nicolas Morea dat de zogenaamde Islamitische Staat 'slechts' wil dat de luchtaanvallen stoppen. "Als we veel burgers doden zal het buitenlandbeleid van Frankrijk veranderen", zou de bedenker van de Bataclan-aanslag, Abdelhamid Abaaoud, volgens de BBC hebben gezegd.

Pekelder zegt niet dat daar dan maar aan moet worden toegegeven, maar staat wel een rationele benadering van het terreurprobleem voor. Dat noemt hij het 'grijze gebied', tevens de naam die in jihad-literatuur wordt geven aan het gematigde denken wat via aanslagen moet worden teruggedrongen. Ook voor de historicus werkt zwart/wit-denken terrorisme alleen maar verder in de hand. Zijn werkgever, de Universiteit Utrecht, start daarom een campagne #DareToBeGrey, omdat dit niet aan politici zou kunnen worden overgelaten en bij burgers moet beginnen.

Volgens Pekelder werd na de aanslagen links-extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion in de jaren zeventig, de hele links-radicale beweging met terrorisme gelinkt. "Die gingen juist radicaliseren vanwege het gevoel dat iedereen tegen ze was." Nu zou iets soortgelijks aan de hand zijn met de eis aan moslims om afstand te nemen van het geweld. "Daarmee wordt een hele groep klemgezet. Je duwt mensen zo snel in de richting waar je ze niet wil hebben."

De wetenschapper denkt dan ook niet dat het veel zin heeft om Molenbeek met een grote politiemacht schoon te gaan vegen. "Ik begrijp het als de politie een inval doet wanneer er een legitieme verdenking is." Maar hij vindt dat er moet worden gewaakt tegen algemene groepsverdenking.