Kleuter mag weer kleuter zijn

De motie die Michel Rog (CDA) had ingediend over het onderwijs waarin een kleuter weer gewoon kleuter mag zijn, in plaats van een schoolkind, is bij stemming door de Tweede Kamer aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.

De motie houdt concreet in dat een kleuterjuf (of –meester) de kleuter geen 'letterkennis' meer hoeft aan te bieden aan kinderen die daar nog niet aan toe zijn. In plaats daarvan mogen ze voorwaardenscheppende activiteiten aanbieden in de vorm van klankspelletjes of bijvoorbeeld aardappelstempelen. Verder hoeven kinderen die in augustus nog niet schoolrijp zijn, niet meer verplicht naar groep 3, maar mogen ze in groep 2 blijven.

De Werk- en Steungroep Kleuters (WSK) zet zich er voor in dat de kleuterperiode weer als een aparte ontwikkelingsfase wordt beschouwd binnen het basisonderwijs. Buiten de bovenstaande motie die nu door de kamer is aangenomen, zet de groep zich in om ook het officiële beleid met betrekking tot kleuteronderwijs grondig te laten onderzoeken. Daarover is door de Tweede kamer nog geen besluit genomen, en de groep roept dan ook op om brieven te sturen naar de betreffende Kamerleden.