FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 maart 2016

De tijd vooruit: The Beatles - Tomorrow Never Knows

Enkele dagen geleden overleed de legendarische Beatles-producer George Martin. In plaats van getrouw de verrichtingen van de muzikanten vastleggen maakte hij van de studio een instrument.

Voor The Beatles was de vraag niet relevant hoe het studiowerk naar 'live' moest worden vertaald: ze kapten gewoon met optreden.

Het werk van George Martin met de Fab Four was zijn tijd ver vooruit. Sommige tracks zouden in een ander decennium niet misstaan. Zoals bijvoorbeeld Tomorrow Never Knows (1966). Het is best voor te stellen dat dit met z'n obstinate drumbeat uit de nineties had kunnen komen. Maar het knip- en plakwerk van Martin maakt er ook een compleet unieke song van. En dat voor een nummer dat eigenlijk maar één toonsoort beslaat. smile

Tik voor Merkels CDU in deelstaatverkiezingen

De conservatieve partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft zondag een flinke tik gekregen bij verkiezingen in drie deelstaten. Anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland is de grote winnaar. Volgens de eerste exitpolls van de Duitse tv-zender ZDF is de CDU alleen in Saksen-Anhalt de grootste partij gebleven, al krijgt juist in die deelstaat AfD flink voet aan de grond. Die partij kreeg liefst 24,2 procent van de stemmen en werd daarmee tweede.

AfD was al vertegenwoordigd in vijf deelstaatparlementen en daar kwamen er zondag drie bij. In Baden-Württemberg werd de CDU door de Groenen van premier Winfried Kretschmann afgelost als grootste partij. Die kan daardoor naar verwachting gewoon verder regeren. In Rijnland-Palts is de sociaaldemocratische SPD net wat groter geworden dan de CDU. Opvallend is dat in die deelstaat de CDU juist kritisch tegenover het beleid van Merkel staat, waar de SPD het beleid juist verdedigt.

De leider van de CDU in Saksen-Anhalt gaf Merkel de schuld van de teleurstellende resultaten voor de christendemocraten. "De kwestie waardoor de AfD in de parlementen door heel Duitsland is terechtgekomen kan niet langer worden genegeerd op federaal niveau", zei Reiner Haseloff. "We hebben oplossingen nodig."

Asielchaos
AfD voerde campagne met slogans als ,Stel de grenzen veilig'' en "Stop de asielchaos". "We hebben fundamentele problemen in Duitsland en die hebben tot dit resultaat geleid", zei AfD-leider Frauke Petry.

De verkiezingen werden vooraf gezien als eerste belangrijke graadmeter voor de populariteit van het vluchtelingenbeleid van Merkel. Circa een half jaar geleden opende zij de grenzen voor in Boedapest gestrande vluchtelingen en verzekerde de bezorgde bevolking in een televisie-interview "Wir schaffen das". In 2015 kwamen er een miljoen migranten Duitsland binnen.

Tik voor Merkels CDU in deelstaatverkiezingen
Tik voor Merkels CDU in deelstaatverkiezingen (Foto: ANP)

Victoria Koblenko schaart zich bij jakamp

Victoria Koblenko stemt op 6 april voor het associatieverdrag met Oekraïne. De 35-jarige actrice doet dit omdat ze gelooft in en staat voor "de Europese waarden. En die gun ik iedereen", zegt ze in een zondag verschenen YouTube-filmpje van D66.

Volgens Koblenko is het akkoord van cruciaal belang voor Oekraïne. De strijd om het verdrag begon twee jaar geleden toen duizenden mensen protesteerden op het Maidanplein. "Zij deden eindelijk afstand van het Sovjet erfgoed. Zij wilden een toekomst zonder corruptie. Met mensenrechten", aldus Victoria, die toen ook afreisde naar het plein. "Het associatieverdrag is een uitgebreid economisch akkoord wat ook sociale en politieke prikkels geeft om al deze waarden te bereiken."

De actrice vreest dat Oekraïne lijdt onder onze stem. "Het paradoxale aan dit referendum is dat de initiatiefnemers er eigenlijk nooit een geheim van hebben gemaakt dat het ze niet om Oekraïne gaat." Koblenko roept iedereen dan ook op zorgvuldig te stemmen, 'wat je ook stemt'.

"Ik zou met pijn in mijn hart vernemen als er een hoop mensen op 6 april gaan stemmen om oneigenlijke redenen. Of omdat ze bang zijn voor het onbekende. Of omdat ze niet precies weten waar het referendum over gaat."


Victoria Koblenko schaart zich bij jakamp (Foto: BuzzE)

Facebook en Twitter plat na aanslag Ankara

Een rechtbank in Turkije heeft na de aanslag van zondag in Ankara opdracht gegeven Facebook, Twitter en andere websites uit de lucht te halen. Op de websites waren foto's van de plek des onheils gedeeld. De aanslag kostte aan zeker 32 mensen het leven, 75 raakten gewond.

Het is de laatste tijd gebruikelijk voor de autoriteiten in Turkije om websites te blokkeren, om te voorkomen dat beelden uitkomen van aanslagen of andere gebeurtenissen die de regering niet in het middelpunt van de belangstelling wil hebben.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei dat het voorlopige onderzoek erop wijst dat de aanslag het werk was van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of een aan haar gelieerde organisatie.

Het was de tweede aanslag in Ankara in minder dan een maand. De vorige, die 29 levens eiste, werd opgeëist door een groep die banden heeft met de PKK.

Facebook en Twitter plat na aanslag Ankara
Facebook en Twitter plat na aanslag Ankara (Foto: ANP)

Mateschitz twijfelt nog steeds aan toekomst in F1

Red Bull-opperbaas Dietrich Mateschitz dreigt nog altijd met een vertrek uit de Formule 1. De Oostenrijkse miljardair dreigde ongeveer heel 2015 met de terugtrekking van zijn twee raceteams, omdat motorleverancier Renault geen competitieve motor kon leveren. Flirts met Mercedes en Ferrari liepen op niets uit, omdat beide topfabrikanten het niet aan durfden om een mede-topteam aan gelijkwaardige motoren te helpen. Uiteindelijk koos Red Bull voor nog een jaar Renault en Toro Rosso voor 2015-motoren van Ferrari. Voor de langere termijn moet er echter een andere oplossing komen, meent Mateschitz, anders gaat de stekker er alsnog uit.

"We gaan de komende vijf jaar  zeker niet knokken voor P5. Formule 1 is geen Tour de France. Als we geen competitieve motor krijgen, zullen we vertrekken." Voor komend jaar verwacht Mateschitz overigens wel meer dan plek vijf. "De derde plek moet kunnen," stelt hij. "Achter de fabrieksteams van Mercedes en Ferrari. Van hun klantenteams moeten we het kunnen winnen. Het nieuwe personeel van Renault Sport is professioneel, gepassioneerd en vastberaden. Onze nieuwe wagen is één van de beste die we ooit maakten. De performance is geweldig. Het is opnieuw een meesterwerk van Adrian Newey en zijn team.

Ook van Mateschitz' tweede team, het Toro Rosso van Max Verstappen, verwacht hij veel. "Die wagen is geweldig. Het zou mij niet verbazen als zij op hetzelfde niveau als Red Bull zullen zitten en in het begin van het seizoen misschien zelfs sneller zullen zijn. Toro Rosso moet ergens tussen plekken vier en zes kunnen eindigen." Maar wat de verdere toekomst brengt weet hij dus niet. Bernie Ecclestone verwijt hij in ieder geval niets, maar richting de fabrikanten voert Mateschitz de druk alvast op: "Het is niet Bernie's schuld, maar die van de fabrikanten die alles dicteren."

Explosies in Ankara: doden en gewonden

Zondagmiddag is er in Ankara een autobom ontploft. De Turkse overheid meldt dat hierbij zeker 27 mensen om het leven zijn gekomen. Ook liggen er 75 gewonden in verschillende ziekenhuizen. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten ging het waarschijnlijk om een zelfmoordaanslag.

De auto ontplofte vlakbij een busstation in de wijk Kizilay. Door de explosie vlogen meerdere auto’s in brand en raakten gebouwen in de omgeving beschadigd. De omgeving is ontruimd. De Turkse overheid heeft de Turkse media het zwijgen opgelegd: er mag niets over de explosie worden gepubliceerd.

Volgens de Telegraaf heeft de Amerikaanse ambassade twee dagen geleden al gewaarschuwd voor terroristische activiteiten. Zo zouden ze Amerikaanse burgers ontraden hebben om de regio te bezoeken. 

Ook in ons Nieuws-Forum wordt druk gediscussieerd over de aanslag. 

Update 21.31 uur
Volgens Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse zaken,  zou de Australische ambassadeur zich slechts op enkele meters van de explosies hebben bevonden. Dit werd gemeld op Twitter. 

Update 22.50 uur
De ambassadeur is niet gewond geraakt bij de aanslag. Het mediaverbod in Turkije was opgelegd door een rechtbank. Zowel Facebook, Twitter als andere website waarop foto's en video's van de aanslag werden geplaatst werden geblokkeerd om te voorkomen dat de aanslag in het middelpunt van de belangstelling zou komen te staan. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Op dit moment vindt er een spoedoverleg plaats tussen de Turkse premier en de minister van Buitenlandse Zaken.  

Op verschillende plaatsen komen mensen bij elkaar om over de aanslag te praten en om de slachtoffers te herdenken. Het dodental staat nu op 34 en het aantal gewonden op 125. 

Drink meer bier...

...en blijf gezond.

Hop, het hoofdingrediënt van bier, blijkt verrassend gezond te zijn en ziektes als kanker te kunnen stoppen. Het geeft namelijk niet alleen bier zijn bittere smaak, er zit ook humulon en lupuline in.

Van lupuline is al langer bekend dat het een geneeskrachtige werking heeft. Zo zou het klachten verlichten die optreden tijdens de menopauze. Daarnaast bevat het hopeïne en xanthohumol, een anti-kankerverbinding. Humulon bevat antioxidanten en is antibacterieel.

Dr. Kristopher Waynant van de universiteit van Idaho zegt dat hij en zijn team samen met biologen en medische onderzoekers bezig zijn hiermee een medicijn te ontwikkelen.

Ibrahimovic: "Ik blijf als Eiffeltoren wordt vervangen door mijn standbeeld"

Zlatan Ibrahimović had vandaag tijdens de wedstrijd van Paris Saint-Germain tegen hekkensluiter Troyes een groot aandeel in de eindstand (0-9). Met vier doelpunten zorgde hij voor de grootste zege van de kersverse landskampioen in de Ligue 1. Zijn contract loopt na dit seizoen af en waarschijnlijk vertrekt Ibrahimović uit Parijs.

"Ik ben gelukkig, ik heb een goede band met de fans en met de club. Ik heb een goede relatie met iedereen, ik ben altijd goed behandeld", aldus Ibrahimovic in gesprek met het Franse BeIN Sport. "Ik ben gelukkig, maar op dit moment speel ik volgend seizoen niet bij Paris Saint-Germain."

"Er is nog even te gaan, ik geniet er nog van, maar wat er gaat gebeuren weet ik niet. Ik denk niet dat men de Eiffeltoren kan veranderen in een standbeeld van mij. Als dat gebeurt, dan blijf ik in Parijs. Dat beloof ik", vervolgt de 34-jarige Zweed grijnzend.

Dit Is Geen Feministisch Liedje

Haha, geweldig! De vrouwelijke cast van Saturday Night Live besloot samen met Ariana Grande een feministisch liedje te maken, om er vervolgens achter te komen dat dat eigenlijk heul moeilijk is. Ze besloten daarom maar 'This Is Not A Feminist Song' te zingen, wat uiteindelijk ook een feministisch liedje blijkt te zijn. De video zit vol met stereotyp-beelden uit feministenvideo's, en daarom: top!

Beer doodt drie mensen en wordt doodgeschoten

Een wilde beer heeft in Centraal-India twee dorpelingen en een natuurbeschermer gedood voordat het dier werd doodgeschoten.

De lippenbeer vermorzelde zaterdagavond de dorpelingen uit Chhattisgarh, die het bos waren ingegaan om eetbare bloemen te plukken. Toen hun lichamen werden gevonden, werd een klopjacht op het beest geopend.

De natuurbeschermer was gestuurd om het dier te verdoven, maar die liet het niet zover komen en sloeg zelf toe. Daarop besloot de politie het beest te doden, meldden Indiase media zondag.

Beer doodt drie mensen en wordt neergeschoten
Beer doodt drie mensen en wordt neergeschoten (Foto: ANP)

B-Brave en K3 winnen Kids' Choice Awards

Boyband B-Brave en K3 hebben een Nickelodeon Kids' Choice Award in de wacht gesleept. Dit bleek zondagavond tijdens de Nederlandse uitzending van de awardshow.

Voor de derde keer op rij won B-Brave in de categorie Favoriete ster Nederland. De jongens waren dit weekend in Los Angeles om hun award in ontvangst te nemen. De nieuwe formatie van K3 (Klaasje, Marthe en Hanne) werden door de Nickelodeon-kijkers uitgeroepen tot Favoriete ster België. De award in de nieuwe categorie Beste vlogger Nederland en België ging naar de Vlaamse YouTuber Acid.

De internationale awards gingen zaterdag naar Justin Bieber (beste zanger), Ariana Grande (beste zangeres) en Fifth Harmony (beste groep). Hello van Adele werd verkozen tot nummer van het jaar. Jennifer Lawrence nam de prijs voor beste filmactrice mee naar huis en Will Ferrell die voor beste filmacteur.

Kindershow

Zendaya won de award voor beste actrice van een kindershow. Sofia Vergara die voor beste actrice van een familieshow (Modern Family). Bij de heren ging die prijs naar Jim Parsons van The Big Bang Theory en Ross Lynch mag zich beste acteur van een kindershow noemen.

De show werd in meer dan 180 landen uitgezonden.

B-Brave en K3 winnen Kids' Choice Awards
B-Brave en K3 winnen Kids' Choice Awards (Foto: BuzzE)

Ariana Grande zingt haar twee nieuwe singles live

Ariana Grande komt op 20 mei met alweer haar derde album: Dangerous Woman. Om de hype voor die dag wat te vergroten, zong ze afgelopen zaterdag bij Saturday Night Live twee van de singles: Dangerous Woman en Be Alright. De eerste is al uit als single, de tweede komt volgende week. Ze bewijst maar weer eens in deze twee video's dat ze een geweldige (en ook een hele mooie) zangeres is. Go Queen Ari. 

Montoya begint IndyCar-seizoen met zege

Juan Pablo Montoya is het IndyCar-seizoen begonnen met een zege in de openingsrace in St. Petersburg. De 40-jarige Colombiaan ging nagenoeg de hele tweede helft van de race aan de leiding en boekte zijn eerste zege sinds de Indy 500 van vorig jaar. In 2015 was Montoya ook al de beste op het stratencircuit van St. Petersburg.

Polesitter was de Fransman Simon Pagenaud van Team Penske, die bij de start dan ook de leiding pakte. Hij werd gevolgd door teamgenoten Helio Castroneves en Montoya. Snel in de eerste ronde ontstonden er al problemen voor Takuma Sato en James Hinchcliffe, maar beiden konden toch weer verder. Na 47 van de 110 ronden ontstond de eerste caution: Marco Andretti kwam in aanraking met Luca Filippi, waardoor de Amerikaan stilstond. Enkele ronden later was het veld klaar om verder te racen, maar wederom kwam Andretti stil te staan.

Nadat het veld eindelijk verder kon pakte Conor Daly bij de start de leiding van Tony Kanaan, onder meer doordat Pagenaud en Montoya door de pitstops wat achterop lagen. Al na een paar bochten ging het echter weer fout: Carlos Muñoz tikte Graham Rahal aan, laatstgenoemde spinde de banden in en kreeg Oriol Servia tegen zich aan, waarna zo'n acht wagens stil stonden. De afbeelding hieronder komt uit de wagen van Rahal:

Bij de volgende herstart nam Montoya de leiding over en dat bleek uiteindelijk al het beslissende moment in de race. Hij kreeg Pagenaud achter zich aan, maar die kon het tempo van zijn ervaren teamgenoot niet volgen. Team Penske leek op weg naar een volledig podium, doordat Castroneves op de derde plek lag, maar daar dacht Ryan Hunter-Reay anders over. Hij verschalkte Castroneves in de slotfase van de race en pakte de derde plek. 

Marokkanen straat op na uitspraken VN-chef

Tienduizenden Marokkanen zijn zondag in hoofdstad Rabat de straat opgegaan om te protesteren tegen uitlatingen van VN-chef Ban Ki-moon. Zij zijn boos omdat de Zuid-Koreaan de Westelijke Sahara als "bezet" omschreef.

"Dat is een serieuze aanval op de gevoelens van alle Marokkanen", zei een gedelegeerde van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Deze mars toont aan dat we ons allemaal hebben verenigd in onze nationale zaak."

De voormalige Spaanse Westelijke Sahara werd in 1975 ingelijfd door Marokko. Rabat claimt het als Marokkaans grondgebied, maar dat wordt internationaal niet erkend.

Marokkanen straat op na uitspraken VN-chef
Marokkanen straat op na uitspraken VN-chef (Foto: ANP)

Doden bij aanval op toeristenoord Ivoorkust

Twee gewapende lieden hebben zondag het vuur geopend op toeristen in het zuidoosten van Ivoorkust. Zeker vijf mensen kwamen om, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten in het land.

De aanval vond plaats bij een hotel in Grand Bassam, een toeristenoord op zo'n 30 kilometer van Abidjan, de commerciële hoofdstad van het land. Volgens lokale media zijn het Franse leger en de Ivoriaanse politie ter plaatse.

Extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, met meer dan vijftig doden tot gevolg. Frankrijk heeft Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.

Doden bij aanval op toeristenoord Ivoorkust
Doden bij aanval op toeristenoord Ivoorkust (Foto: ANP)

Dortmund blijft druk op Bayern houden

Borussia Dortmund blijft de druk houden op koploper Bayern Munchen. De ploeg bleek te sterk voor FSV Mainz, dat niet genoeg verzet kon bieden tegen de Duitse nummer twee.

Na het gelijkspel tegen Bayern München van vorige week mag Borussia Dortmund blijven hopen op een stunt in de top van de Bundesliga. De druk lag echter bij Dortmund, omdat Bayern eerder dit weekend al won. FSV Mainz bleek niet sterk genoeg om de Duitse titelstrijd te beslissen.

Voorafgaand aan de wedstrijd leek Mainz een geschikte tegenstander om Bayern een handje te helpen met een zege op Dortmund. Maar in de dertigste minuut was het Marco Reus die zijn uitstekende vorm bevestigde door op aangeven van Gonzalo Castro de score te openen.

Na de rust deed Shinji Kagawa zijn duit in het zakje, nadat hij via de eveneens altijd uitblinkende Pierre-Emerick Aubameyang aan de bal kwam. Het verzet van Mainz was daarmee gebroken. Een tegendoelpunt kwam er, ondanks wat kansen, niet meer.

Voor Dortmund hangt er geen vuiltje aan de lucht. Donderdag staat de return in de achtste finales van de Europa League tegen Tottenham Hotspur op het programma. Vorige week is er met een 3-0 zege al een prima uitgangspositie afgedwongen.

44e WK-medaille biatleet Bjørndalen, Noren juichen

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft op het wereldkampioenschap in Oslo voor eigen publiek het goud op de massastart gewonnen. De pas 22-jarige Noor veroverde zo al zijn derde wereldtitel. Zaterdag was er met het Noorse team goud op de estafette, vorig jaar was hij de beste op de sprint. Na twee WK's heeft het supertalent nu al zes medailles op zak.

De eerste twee schietbeurten, in liggende positie, werden gekenmerkt door het typische razendsnelle schieten van de Oostenrijker Simon Eder, die dan ook de leiding nam. Hij had echter niet zijn beste dag op de langlaufski's en het was dan ook Bø die zich losmaakte van de grote groep. Daarin bevond zich onder meer Martin Fourcade, die al vier keer goud won op dit WK, maar in liggende positie al één keer miste.

Bø liet bij de eerste staande schietbeurt weer eens een ongekend snel ritme zien, maar het laatste schot ging er toch naast. Daardoor kon de foutloze Bjørndalen de leiding van zijn landgenoot overnemen, met Fourcade in zijn kielzog. Negen man kwamen vrijwel gelijk voor de laatste keer aan bij de schietbaan, waaronder Bjørndalen, Bø, Fourcade en Eder. Veel van hen maakten een fout, maar het genoemde kwartet - minus Eder - bleef foutloos en ging op jacht naar goud.

Fourcade leek daarin duidelijk de sterkste, maar de Fransman werd plotseling bijgehaald door een ontketende Bø. Diens 42-jarige landgenoot OEB kon het niet meer bijhouden, maar Bø ging de strijd met Fourcade aan en besliste het gevecht in het laatste klimmetje in zijn voordeel. Fourcade moest toekijken hoe de Noren Bø naar het goud juichten, terwijl hij zelf het zilver pakte. Bjørndalen hield het nog lang genoeg vol om de derde plek te pakken.

Voor Bjørndalen, waarschijnlijk bezig aan zijn laatste seizoen, was al maar liefst zijn 44e WK-medaille. Op de laatste negentien WK's heeft de Noorse grootheid achttien keer minstens één medaille gewonnen. Het is de tiende keer dat hij minstens één gouden medaille pakt en de vijfde keer dat hij minstens vier maal het podium mag betreden. 

Manchester United en West Ham United op herhaling in FA Cup

De laatste kwartfinale in de FA Cup tussen Manchester United en West Ham United heeft nog geen winnaar opgeleverd. Op Old Trafford bleef het bij 1-1. Manager Louis van Gaal gunde Daley Blind een basissplaats, maar Memphis Depay moest plaatsnemen op de bank. De aanvaller mocht na 76 minuten invallen voor Marcus Rashford.

West Ham had in de eerste helft het betere van het spel. De ploeg kreeg via Andy Carroll en Emmanuel Emenike de kansen om de score te openen maar het wist David De Gea niet te kloppen.

Na 68 minuten was het wel raak. Met een fantastische vrije trap bracht Dimitri Payet West Ham op voorsprong. Via de binnenkant van de paal verdween de bal in het doel. Zeven minuten voor tijd zorgde Anthony Martial voor de gelijkmaker en de eindstand: 1-1. Doordat het zondag onbeslist bleef volgt er over anderhalve week een replay in Londen.

Bunting verrast Van Gerwen in finale ondanks negendarter

Stephen Bunting mag zich de verrassende winnaar noemen van Players Championship 2. In de finale in Barnsley was The Bullet met 6-4 te sterk voor Michael van Gerwen. Het is voor Bunting zijn tweede titel bij de PDC, eerder won hij een UK Open Qualifier in 2014. De Engelsman kende een lastig 2015 en lijkt nu weer op de weg terug. 

Bunting won op weg naar de finale van achtereenvolgend Johnny Haines (6-1), Robbie Green (6-3), Robert Thornton , Adrian Lewis (beiden 6-5), Andrew Gilding (6-1) en Peter Wright (6-5). Van Gerwen legde dezelfde route af tegen respectievelijk Simon Stevenson (6-2), David Pallett (6-0), Jamie Caven (6-5), Steve West (6-3), Ian White (6-1) en Kyle Anderson (6-5). In de kwartfinale tegen White opende Van Gerwen zelfs met een negendarter. 

In de finale kwam Van Gerwen nog wel 0-2 voor, maar met een vijftien, twaalf, veertien en dertien darter kwam Bunting 4-2 voor. Deze break kon Van Gerwen niet meer rechtzetten en zag Bunting met 6-4 winnen. Bunting stond vijftiende op de wereldranglijst en zal klimmen naar de dertiende plaats. 

Er kwamen nog meer Nederlanders in actie. Jelle Klaasen het verst in het toernooi, hij werd bij in de achtste finales door Ian White (6-2) uitgeschakeld. De derde ronde was het eindstation voor Jermaine Wattimena, Benito van de Pas en Dirk van Duijvenbode. Raymond van Barneveld kwam niet verder dan de tweede ronde, net als Ron Meulenkamp en Mike Zuydwijk. Vincent Kamphuis, Jan Dekker, Jeffrey de Zwaan, Jeffrey de Graaf, Vincent van der Voort en Christian Kist moesten na de eerste ronde het veld ruimen.

De darters hebben volgende week een weekend vrij. Het weekend erop is het tweede toernooi van de European Tour in München. 

Stephen Bunting wint zijn tweede toernooi bij de PDC. (PRO SHOTS/Action Images)
Stephen Bunting wint zijn tweede toernooi bij de PDC. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslagen Players Championship 2 - vanaf achtste finales
Michael van Gerwen 6-3 Steve West
Ian White 6-2 Jelle Klaasen
Kyle Anderson 6-5 Ricky Evans
Mensur Suljovic 6-2 Wes Newton
Peter Wright 6-5 Chris Dobey
Joe Cullen 6-4 Jyhan Artut
Stephen Bunting 6-5 Adrian Lewis
Andrew Gilding 6-3 Matt Clark

Kwartfinale
Michael van Gerwen 6-1 Ian White - Michael van Gerwen gooit negendarter
Kyle Anderson 6-3 Mensur Suljovic
Peter Wright 6-4 Joe Cullen
Stephen Bunting 6-1 Andrew Gilding

Halve finales
Michael van Gerwen 6-5 Kyle Anderson
Stephen Bunting 6-5 Peter Wright

Finale
Stephen Bunting 6-4 Michael van Gerwen

Voortvluchtige crimineel in voet geschoten

Een voortvluchtige crimineel is zaterdagavond in Kaatsheuvel een paar keer in zijn voet geschoten. Wie er geschoten heeft is onbekend. De 31-jarige man werd door justitie gezocht omdat hij nog een gevangenisstraf van enkele jaren moet uitzitten. Hij is naar een gevangenisziekenhuis gebracht. Na de schoten hield hij zich schuil tot de politie kwam. De schutter(s) is niet gepakt.

Update van 19:10 uur:

Volgens de Telegraaf is de neergeschoten man de 31-jarige Toon D. uit Tilburg. Hij werd in 2009 tot 12 jaar cel veroordeeld vanwege de moord op Flavio Fadda. D. mocht deze zomer met verlof en keerde niet meer terug, sindsdien stond hij bij het OM als gezocht geregistreerd. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis en na behandeling overgebracht naar een penitentiair ziekenhuis.

In het nabijgelegen De Moer is een Mercedes Vito uitgebrand. Onderzocht wordt of deze Mercedes is gebruikt bij de aanslag.

Uitslag Ajax - N.E.C. Nijmegen

Ajax is er niet in geslaagd de koppositie in de Eredivisie te heroveren. De Amsterdammers hadden kunnen profiteren van het puntverlies van concurrent PSV tegen sc Heerenveen, maar verzuimden zelf N.E.C. Nijmegen in de ArenA over de knie te leggen. Het werd 2-2, waardoor het verschil nog steeds een punt bedraagt in het voordeel van PSV. Zondag speelt PSV in eigen huis tegen Ajax.

AFC Ajax

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

16' Milik
51' Van Eijden (e.d.)
  19' Foor
82' Santos
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.168
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
Van der Hoorn
Viergever
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
Schöne (El Ghazi/73)
Milik
Younes (Fischer/84)
  Jones
Kane
Dumic
Van Eijden
Woudenberg
Appiah (Grot/80)
Foor
Breinburg
Sleegers
Santos
Limbombe

Zesde WK-medaille in zes wedstrijden biatlete Dorin Habert

Biatlete Marie Dorin Habert heeft op het wereldkampioenschap in Oslo haar derde gouden medaille gewonnen. Op de slotdag van het WK was de Française de sterkste op de massastart, nadat ze eerder al de individuele wedstrijd won en deel uitmaakte van het gouden team op de gemengde estafette. Het is zelfs de zesde medaille in zes WK-wedstrijden voor de 29-jarige, die al zilver pakte op de sprint en vrouwenestafette en brons won op de achtervolging.

Na de twee liggende schietbeurten ontstond de eerste schifting in de wedstrijd. Dorin Habert was nog altijd foutloos en ging samen met de Finse Kaisa Mäkärainen en de Duitse Laura Dahlmeier aan de leiding. Bij de derde schietbeurt, in staande positie, moesten Mäkäräinen en Dahlmeier vanwege een misser echter de strafronde in, terwijl Dorin Habert wederom foutloos bleef. 

De Française ging op de laatste schietbeurt af met een voorsprong van bijna een halve minuut op het Tsjechische duo Gabriela Soukalova en Veronika Vitkova, die een langgerekte groep aanvoerden. Op Vitkova na bleven de voornaamste deelneemsters foutloos, waaronder Dorin Habert. De Française kon daardoor relatief onbedreigd naar het goud langlaufen. Dahlmeier, Soukalova en Mäkäräinen gingen de strijd aan om het zilver en het was de Tsjechische World Cup-leidster die als eerste af moest haken. In de slotfase pakte de 22-jarige Dahlmeier haar 33-jarige rivale in: zilver voor Duitsland, brons voor Mäkäräinen en Finland. 

Skiër Jansrud blijft koning van Kvitfjell

Alpineskiër Kjetil Jansrud heeft zijn plek als 'koning' van Kvitfjell weer extra glans gegeven. De Noor won voor eigen publiek de super-G. Het was al de vierde keer op rij dat de super-G op de olympische piste in Kvitfjell gewonnen werd door Jansrud.

Jansrud was aan de finish 0,17 seconden sneller dan Vincent Kriechmayer en daarmee voorkwam hij de eerste zege van de Oostenrijker. Op 0,32 seconden ging de derde plek naar de Italiaan Dominik Paris, vlak voor de Noorse revelatie van het seizoen, Aleksander Aamodt Kilde.

Kilde, die dit seizoen zijn grote doorbraak kent, nam daarmee de leiding in de World Cup op de super-G over van landgenoot Aksel Lund Svindal, die dit seizoen door een blessure al afgesloten heeft. 

Reeks hennepkwekerijen in Brabant opgerold

De politie in Noord-Brabant heeft zaterdag een reeks hennepkwekerijen in onder meer Waalwijk, Sprang-Capelle, Berkel-Enschot en Roosendaal ontdekt en ontmanteld.

De grootste vangst werd gedaan in Roosendaal, waar de politie vier kweekruimtes met 642 planten ontdekten in een afgesloten bovenwoning aan de Markt. Een 25-jarige man uit Tilburg is als verdachte aangehouden, maar hij is inmiddels op vrije voeten. Hij heeft tegenover de politie verklaard dat hij niets met de zaak te maken heeft.

In huurwoningen in Waalwijk, Sprang-Capelle en Berkel-Enschot werden in totaal 500 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. In alle gevallen werd illegaal stroom afgetapt.

Reeks hennepkwekerijen in Brabant opgerold
Reeks hennepkwekerijen in Brabant opgerold (Foto: ANP)

Ariana Grande's monoloog bij Saturday Night Live

Het is vandaag even Ariana Sunday op de FOK!Weblog. Waarom? Omdat ze het geweldig deed afgelopen zaterdag bij het tv-programma Saturday Night Live. Ook komt ze binnenkort met haar derde album, en twee liedjes daarvan kunnen we al luisteren. Kortom: she deserves it. In haar monoloog praat ze over haar donut-incident en vraagt ze zich af: wat zou mijn echte schandaal zijn? Nou, volgens mij heeft ze die al gehad: het zeggen van het woordje shit op televisie, oeps! Enjoy FOK!kers.

Schotse zege geeft Engeland eindzege Six Nations

Engeland heeft voor het eerst sinds 2011 de Six Nations op zijn naam geschreven. Het werd daarbij geholpen door Schotland, dat verrassend Frankrijk versloeg op het eigen Murrayfield; 29-18. Daardoor staan de Engelsen met nog één speelronde te gaan drie punten voor op Wales en vier op Frankrijk en Schotland en zijn niet meer bij te halen.

Engeland had gisteren gewonnen van Wales en wist dat het bij puntverlies van de Fransen de Six Nations al voor de laatste speeldag van volgende week kon winnen. Daar wilden de Fransen natuurlijk niet aan mee werken en na een daverende beginfase namen ze al snel een voorsprong. Deze waren ze voor rust echter al kwijt, want mede door tries van uitblinker Stuart Hogg en een mooie run van Duncan Taylor namen de Schotten een 18-12 voorsprong.

Na de rust bleven de Fransen in het spoor van de Schotten, waar Tim Visser de hele wedstrijd speelde. Met nog tien minuten te gaan viel bij een 21-18 stand de beslissing. Een geweldige aanval van Schotland, waarbij Hogg een prachtige no-look pass gaf op de try-maker Visser. Zijn elfde try in het shirt van Schotland betekende de eerste zege van de Schotten op de Fransen sinds 2006. 

Wielrenner valt in ravijn in Parijs - Nice, breekt twee wervels

Wielrenner Danill Fominykh is tijdens de slotetappe van Parijs – Nice in een ravijn gereden. De renner van Astana miste een bocht en viel enkele meters een ravijn in.

In het ziekenhuis bleek dat de Kazach twee lendewervels heeft gebroken en daar kwam hij nog redelijk goed mee weg. Hij zal ‘slechts’ minstens één maand niet in actie kunnen komen voor zijn ploeg.

Schouten wint ondanks val massastart in Thialf

Irene Schouten heeft in Heerenveen een prachtige zege geboekt op de massastart. De Nederlandse kwam in de eerste ronde ten val, lag meer dan 100 meter achter op de rest, maar wist met hulp van een ijzersterke Carien Kleibeuker op tijd terug te komen bij de groep. In de sprint versloeg ze haar directe concurrente Ivanie Blondin.

Na de val liet Kleibeuker zich direct terugzakken en reed ronde na ronde voor Schouten en kwam rap dichter op het peloton, dat niet wist te profiteren van de val van de favoriete. Vier rondjes voor het einde sloten de Nederlandsen weer aan en Kleibeuker ging vervolgens ook in het peloton op kop rijden.

In de sprint zette de Japanse Miho Takagi als eerste aan en blokkeerde deels de weg van Blondin. Daarvan wist Schouten te profiteren en pakte naast de dagzege ook nog het eindklassement.

FA Cup: Titelverdediger Arsenal in eigen huis uitgeschakeld door Watford

Watford heeft zondagmiddag ten kost van Arsenal de halve finale bereikt van de FA Cup. De titelhouder ging op eigen veld met 1-2 onderuit. Na vijftig minuten spelen opende Watford de score. Odion Ighalo knalde de 0-1 binnen, op aangeven van Troy Deeney.

Adlène Guédioura verdubbelde dertien minuten later de voorsprong. De Algerijnse middenvelder schoot snoeihard raak. Twee minuten voor tijd zorgde Danny Welbeck op aangeven van Mesut Özil voor de aansluitingstreffer, maar verder dan 1-2 kwamen The Gunners niet.

Watford voegt zich bij Crystal Palace en Everton in de halve finale van de FA Cup. Manchester United en West Ham United strijden in een onderling duel vanaf 17.00 uur voor de laatste plaats.

Eindzege wereldbeker voor Yuskov op 1500 meter

Denis Yuskov heeft de wereldbeker gewonnen op de 1500 meter. De Rus stond voor de laatste wedstrijd in Heerenveen gelij met Kjeld Nuis, maar rekende in een direct duel met hem af en won en passant ook de wedstrijd in 1.45,39. Hij was daarmee 0,07 seconde sneller dan de Noor Sverre Lunde Pedersen.

Nuis moest genoegen nemen met slechts een vijfde plaats, op ruim een seconde van Yuskov. Hij was wel de beste Nederlander, want Gerben Jorritsma werd elfde en Thomas Krol finishte niet nadat hij zich bij de start blesseerde. 

Uitslagen Eredivisie 13/03/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord versloeg in het Gelredome Vitesse met 0-2 terwijl Heracles Almelo in eigen huis met 3-1 te sterk was voor sc Cambuur. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

Vitesse

0 - 2

Feyenoord

     73' Kramer
 88' Basacikoglu
 
 Gele kaart: Rashica, Kashia, (Vitesse), Kuijt, (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Kashia
v.d.Werff
Kruiswijk
Ota (Leerdam/81)
Yeini
Kazaisjvili
Baker
Ibarra
Brown (Zhang Y N/83)
Rashica
  Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Kongolo (Nelom/58)
El Ahmadi
Kuijt (Basacikoglu/69)
Vilhena
Toornstra
Kramer
Elia

Heracles Almelo

3 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 49' Weghorst
 77' Gosens
 90+3' Bel Hassani
   32' Byrne
 
 Gele kaart: , Lachman, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.627
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns (v.Ooijen/78)
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil (García/86)
Weghorst
Darri (Gosens/62)
  Nienhuis
Peersman
Lachman
Mac-Intosh
Andriuskevicius (Hiariej/ 81)
Bakker
Overgoor (v.Veen/79)
Byrne
v.d.Streek
Narsingh (Vloet/62)
Barto

Twee arrestaties na vechtpartij voetbalveld

Een voetbalwedstrijd in Spijkenisse is zondag behoorlijk uit de hand gelopen. Bij het duel tussen VV Hekelingen en het Rotterdamse RVV Kocatepe ontstond door een nog onbekende reden een massale vechtpartij.

De politie heeft een 20 en 23-jarige Rotterdammer aangehouden. Er raakten drie mensen gewonden. Ze moesten zich laten behandelen door ambulancepersoneel aan onder meer een hoofdwond. Er hoefde niemand naar het ziekenhuis.

Twee arrestaties na vechtpartij voetbalveld
Twee arrestaties na vechtpartij voetbalveld (Foto: ANP)

Tientallen doden in Pakistan door regenval

Door zware regenval in Pakistan zijn sinds donderdag minstens 31 doden gevallen. Het aantal gewonden staat volgens de nationale rampendienst NDMA op 47, meldde de instantie zondag. Tientallen huizen zijn zwaar beschadigd geraakt.

De meeste doden vielen doordat hun huizen instortten. Daarnaast kwamen vijf mijnwerkers om leven toen een schacht instortte. Twee mijnwerkers worden nog vermist, terwijl 26 anderen gered konden worden.

De Pakistaanse meteorologische diensten verwachten de komende 24 uur nog meer regen en waarschuwen voor plotselinge overstromingen.

Tientallen doden in Pakistan door regenval
Tientallen doden in Pakistan door regenval (Foto: ANP)

Volkswagen vernietigde bewijs in fraudezaak

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten mogelijk bewijs vernietigd in het geruchtmakende fraudeschandaal rond de uitstoot van dieselauto's. Dat meldden verscheidene Duitse media zondag op basis van een aangifte door een inmiddels ontslagen medewerker van het autoconcern, waarin zij inzage hebben gehad.

In september vorig jaar werd duidelijk dat Volkswagen geknoeid heeft met de uitstootwaarden van dieselauto's. Speciale software in het motormanagement zorgde ervoor dat de auto's in laboratoriumproeven veel schoner uit de bus kwamen dan zij in de praktijk waren.

Justitie in de VS, waar de zaak als eerste aan het rollen kwam, gaf het bedrijf direct opdracht te stoppen met het routinematig opschonen van digitale gegevensbestanden. Zo moest voorkomen worden dat mogelijk bewijsmateriaal verloren zou gaan.

Klokkenluider
Volgens de vroegere IT-medewerker heeft Volkswagen dat bevel evenwel naast zich neergelegd, aldus het dagblad Süddeutsche Zeitung en de omroepen NDR en WDR. De IT-afdeling van het Amerikaanse dochterbedrijf zou ook een door de raad van commissarissen gelast intern onderzoek hebben gedwarsboomd.

Zelf zegt de klokkenluider eind vorig jaar te zijn ontslagen omdat het bedrijf bang was dat hij uit de school zou klappen. Hij eist nu schadevergoeding. Volkswagen wilde tegenover Süddeusche Zeitung niet reageren. Het zou gaan om een arbeidsconflict waarover het autobedrijf geen inhoudelijke mededelingen doet.

'Volkswagen vernietigde bewijs in fraudezaak'
'Volkswagen vernietigde bewijs in fraudezaak' (Foto: ANP)

Mike Tyson zet villa in Las Vegas te koop

Mike Tyson wil af van zijn luxe villa in Las Vegas, want hij wil nog groter wonen. De voormalig profbokser vraagt 1,5 miljoen dollar, omgerekend ruim 1,3 miljoen euro, voor het witte paleis.

Iron Mike woont er sinds 2008 en heeft er de beschikking over 538 vierkante meter woonoppervlak. Volgens TMZ acht hij de tijd rijp voor verandering en wil hij verhuizen naar een nog groter huis in dezelfde straat.

Tyson verlaat daarmee een huis met drie haarden, een wijnkelder, een filmzaal, een jacuzzi, een zwembad en een waterval aan het begin van de oprit. Tysons makelaar zegt dat het optrekje vorig jaar nog is vernieuwd.

Mike Tyson zet villa in Las Vegas te koop
Mike Tyson zet villa in Las Vegas te koop (Foto: BuzzE)

Amnesty: EU-Turkijedeal deugt van geen kant

Het ontwerpakkoord van de Europese Unie om vluchtelingen terug te sturen naar Turkije, heeft wettelijke en morele tekortkomingen. Dat heeft het hoofd van Amnesty International zondag gezegd. "Het deugt niet, zowel moreel als wettelijk", zei Salil Shetty.

Turkije stemde er maandag mee in illegale vluchtelingen terug te nemen, in ruil voor meer geld, een eerdere mogelijkheid voor Turken om zonder visum Europa in te reizen en hernieuwde gesprekken over een eventueel EU-lidmaatschap.

Shetty zei dat hij de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, de president van de Europese Raad, Donald Tusk, en andere Europese vertegenwoordigers komende week persoonlijk ontmoet "om onze schok en woede te uiten over wat ze verzinnen".

"Ze zeggen dat het de Europese wet niet schaadt omdat Turkije een veilig land is. Het is onvoorstelbaar dat Turkije veilig is voor deze mensen."

Amnesty: EU-Turkijedeal deugt van geen kant
Amnesty: EU-Turkijedeal deugt van geen kant (Foto: ANP)

Jagende vader ziet zoon aan voor dikke kat

Een zeventienjarige Belgische jongen heeft een eendenjacht met zijn vader duur moeten bekopen. De twee waren zaterdagmiddag op jacht in Fleurus, in de provincie Henegouwen, toen de man nog even naar huis ging om extra munitie te halen. Bij terugkomst kon hij zijn zoon niet vinden, maar hij zag wel beweging in de struiken. De man, die had gedronken, dacht dat er een "dikke kat" zat en schoot. Daardoor raakte hij zijn zoon in zijn hoofd.

De jongen ligt zwaargewond in het ziekenhuis, maar zou buiten levensgevaar verkeren.

De vader is voorgeleid, maar vrijgelaten. Volgens het Belgische parket gaat het om 'onopzettelijke slagen en verwondingen'.

Jagende vader ziet zoon aan voor dikke kat
Jagende vader ziet zoon aan voor dikke kat (Foto: ANP)

Golfer Luiten zesde in Thailand

Golfer Joost Luiten is in het Thailand Open als zesde geëindigd. De Nederlander klom na een matige eerste ronde steeds verder op en sloot het toernooi af met een ronde van 68 slagen (-4), waardoor zijn totaal uitkwam op 276 slagen (-12).

De Australiër Scott Hend ging met de zege aan de haal 270 slagen (-18), maar het was de nummer twee Piya Swangarunporn die de show stal. De thuisspeler is de nummer 798 van de wereldranglijst en zette een slotronde van 63 slagen (-9), waardoor hij uiteindelijk op een slag van Hend strandde.

Paris Saint-Germain landskampioen na monsterzege op hekkensluiter

Paris Saint-Germain is na een 9-0 winst op hekkensluiter Troyes voor de vierde opeenvolgende keer landskampioen van Frankrijk geworden. Het gat met nummer twee AS Monaco is na dertig speelronden in de Ligue 1 opgelopen tot 25 punten, waarmee de Parijzenaren niet meer in te halen zijn. Het vroege kampioenschap is een record in de Ligue 1, nooit eerder werd een ploeg zo vroeg in het seizoen kampioen.

De score werd al na dertien minuten geopend door Edinson Cavani. Een blunder van Troyes-speler Matthieu Saunier zorgde ervoor dat Cavani de bal in tweede instantie binnen kon schieten. Vervolgens ging het snel. Vier minuten later gaf Zlatan Ibrahimović de bal door middel van een hakje aan Javier Pastore, die met een lobje de bal op mooie wijze over de keeper werkte en zo de stand op 0-2 zette.

Amper twee minuten later werd de wedstrijd definitief op slot gegooid. Doelman Matthieu Dreyer wist in eerste instantie een schot van Cavani weg te werken, maar in de rebound zorgde Adrien Rabiot voor de 0-3. Het gas ging er vervolgens bij PSG af, waardoor Troyes ook een aantal kansen kreeg op een treffer. Onder andere Babacar Gueye en Saunier kregen een grote kans, maar doelman Kevin Trapp redde knap.

Gregory van der Wiel speelde de eerste helft mee. In de rust werd hij gewisseld door Marquinhos. Vervolgens was het de beurt aan Ibrahimović om de score nog iets verder te verhogen. In de eerste minuut van de tweede helft maakte hij de 0-4, om binnen een tijdbestek van tien minuten ook de 0-5 en 0-6 te maken. 

Het bleek niet de dag van Saunier. Na de fout die de 0-1 inleidde zorgde de verdediger even later voor de 0-7 door een bal van Layvin Kurzawa in eigen doel te werken. De storm van PSG ging vervolgens even liggen. Sterspelers Ángel Di María en Rabiot werden gewisseld om ze rust te geven voor de komende wedstrijden. In de 74e minuut werd de doorgebroken Cavani door invaller Lossémy Karaboué neergehaald in het strafschopgebied. Dit leverde Karaboué een rode kaart op en PSG een strafschop. In eerste instantie werd deze gemist door Cavani, maar in de rebound schoot hij alsnog binnen.

In de eennalaatste minuut zorgde Ibrahimović voor de 0-9. De Zweed heeft dit seizoen 27 competitiedoelpunten gemaakt, waarbij zijn tweede van de middag zijn honderdste treffer in de Ligue 1 was. De 9-0 is de grootste overwinning voor PSG in de Ligue 1, het vorige record stond sinds afgelopen seizoen op 6-0, toen er gewonnen werd van Guincamp.

Paris Saint-Germain voor vierde jaar achter elkaar landskampioen (PRO SHOTS/Action Images)Paris Saint-Germain voor vierde jaar achter elkaar landskampioen (PRO SHOTS/Action Images)

Bowe blijft Ter Mors voor op 1000 meter

Brittany Bowe heeft haar winst in de wereldbeker extra glans gegeven door de laatste race op de 1000 meter te winnen. De Amerikaanse was in 1.14,22, de tweede tijd ooit in Thialf, 0,22 sneller dan Jorien Ter Mors, die genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Ter Mors reed haar rit tegen de afscheid nemende Margot Boer, die in haar laatste race niet kon imponeren en als tiende eindigde. De andere Nederlanders, Marrit Leenstra en Sanneke de Neeling, eindigden als vier en zevende. 

Voor Bowe had de zege nog een leuke bijkomstigheid. Ze won buiten de wereldbeker op de 1000 meter ook de algemene wereldbeker en streek daarmee nog een mooi zakcentje in de zak; 20.000 dollar.

Cricketers redden eer tegen Ierland op WK T20

De Nederlandse cricketers hebben op het WK Twenty20 de eer gered. In de laatste groepswedstrijd werd Ierland in een verkorte wedstrijd verslagen. In het Indiaase Dharamshala regende het opnieuw, waardoor de wedstrijd werd verkort naar zes overs per land.

Beide landen waren mede door de regen na twee wedstrijden al kansloos voor de groepswinst en streden zondag alleen nog om de eer. Deze ultrakorte wedstrijd kende had wel een hoge entertainmentwaarde. Ierland won de toss en koos ervoor om eerst in het veld te staan.

Het Nederlandse openingsduo Stephan Myburgh/Tom Cooper batte kort samen, Cooper kon na zijn tweede bal al gaan zitten. Myburgh scoorde uiteindelijk 27 runs uit vijftien ballen (5x4). In de één-na-laatste bal ging hij pas uit. Myburgh  kwam samen met Barresi (8 van 5, 1x6) en captain Peter Borren (14 van 9, 3x4) tot het totaal van 59 runs met het verlies van vijf wickets.

Ierland had dus zestig runs nodig ging als een speer van start met 28 runs uit de eerste twee overs. Bowler Paul van Meekeren ging de Ieren echter dwart zitten en pakte direct twee wickets. Van der Merwe deed hem een over later dat na. Ierland bleef steken op 35/5 en had nog 25 runs nodig van 12 ballen.

Mudassar Bukhari consolideerde en stond slechts vijf runs toe. De laatste over, waarin Ierland 20 runs nodig had voor de zege, was voor Van Meekeren. Hij maakte er voor Nederland nog een feestje van door nogmaals twee wickets te pakken en maar vier runs toe te staan. De Ieren eindigden op 47/7 én de vierde plaats in de poule. Nederland werd derde. Later vandaag spelen Oman en Bangladesh tegen elkaar voor de groepswinst en een plek in de volgende ronde. 

Zwitsers feest op alpinecombinatie Lenzerheide, Gut wint World Cup

De alpinecombinatie tijdens de World Cup alpineskiën in het Zwitserse Lenzerheide is uitgelopen op een feest voor het thuisland. De zege ging enigszins verrassend naar Wendy Holdener, terwijl skiesters uit Zwitserland ook de derde en vierde plek veroverden. 

Op de Zwitserse sneeuw werd als eerste een slalom afgewerkt en daarin was specialiste Holdener de beste. Ze pakte er een halve seconde op de Oostenrijkse Michaela Kirchgasser, terwijl de Canadese Marie-Michele Gagnon (+0,69) ook nog in de buurt bleef. World Cup-leidster Lara Gut liet een verrassend sterke slalom zien en gaf slechts 1,49 seconden toe, goed voor de negende plek. 

Gut was 's middags voor de super-G dan ook de favoriete om de eindzege te pakken en ze liet uiteraard de snelste tijd noteren. Zoals verwacht gingen de eerstvolgende skiesters er niet onderdoor, maar Kirchgasser deed dat wel: de Oostenrijkse jubelde van vreugde nadat ze zag dat ze 0,01 seconde sneller was dan Gut. Holdener zou haar voorsprong echter niet meer afstaan en liet het Zwitserse publiek toch nog juichen. Achter Gut ging de vierde plek verrassend naar de derde Zwitserse: Denise Feierabend. 

Voor Gut betekende haar derde plek tevens definitief de eindzege in de World Cup, iets wat al bijna zeker leek. De Amerikaanse Lindsey Vonn zou in theorie nog meer punten kunnen halen, maar doet door een blessure niet meer mee dit seizoen. 

Overigens werd de Sloveense Vanja Brodnik zestiende, maar zij kreeg wel het meeste geluid uit de Zwitserse kelen. Ze viert zondag haar 27e verjaardag, iets wat de stadionspeaker in Lenzerheide ook doorhad. Hij hitste het publiek op en tot grote vreugde van Brodnik werd ze door de vele duizenden toeschouwers luidkeels toegezongen. 

Ronald Mulder wint 500 meter in Thialf

Ronald Mulder heeft de laatste 500 meter in de wereldbeker gewonnen. Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen was de bronzen medaille winnaar van de Olympische Spelen in Sochi met 34,81 seconden sneller dan Ruslan Murashov. Het was de eerste wereldbekerzege voor Mulder sinds maart 2014.

De Rus pakte met zijn tweede plaats wel genoeg punten om in het eindklassement gelijk te komen met Pavel Kulizhnikov, die vanwege dopingperikelen niet aanwezig was in Thialf. Doordat hij meer wedstrijden won gaat de eindzege in eerste instantie naar de wereldrecordhouder, maar de kans is groot dat hij die verliest als de Rus geschorst wordt.

Uitslag FC Utrecht - ADO Den Haag

FC Utrecht heeft in de Eredivisie punten laten liggen. De Domstedelingen namen al snel een 2-0 voorsprong tegen ADO Den Haag, maar de bezoekers knokten zich alsnog naar een punt: 2-2. Tegenvaller voor Utrecht was het wegvallen van verdediger Timo Letschert die een schouderblessure opliep. Mogelijk moet hij een uitnodiging voor Oranje aan zich voorbij laten gaan.

FC Utrecht

2 - 2

ADO Den Haag

23' Haller
42' Boymans
  48' Bakker
63' Havenaar
 
Gele kaart: Strieder, Ligeon (FC Utrecht), Meijers, Kanon, Beugelsdijk, Ebecilio (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 14.164
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Leeuwin
Letschert (Ligeon/14)
Kum
Janssen (Barazite/72)
Strieder
Ramselaar
Ludwig
Haller
Boymans
  Hansen
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon (Zuiverloon/85)
Meijers
Jansen
Kristensen (Schaken/62)
Derijck
Bakker (Ebecilio/74)
Duplan
Havenaar

Eindzege Thomas na sensationele etappe

Geraint Thomas heeft met hangen en wurgen de eindzege gepakt in Parijs - Nice. De Brit kreeg in de slotetappe rond Nice veel aanvallen te verduren van Alberto Contador, leek uiteindelijk gekraakt te zijn, maar wist in de laatste kilometers genoeg tijd goed te maken om toch nog als eindwinnaar over de streep te komen.

Contador stond vooraf op vijftien seconden achterstand en ging op vijftig kilometer van de finish al ten aanval op de Côte de Peille. Hij werd ondersteund door twee ploeggenoten die zich terug lieten zakken uit een 22 man tellende kopgroep, waar verder ook Tim Wellens en Bram Tankink in zaten. Op de top had hij een minuut bij elkaar gereden, maar die tijd verloor hij in de afdaling op het team van Sky, dat Thomas vlak voor de Col d'Eze terug wist te brengen.

Op die klim probeerde Contador het andermaal en na diverse pogingen wist hij samen met Richie Porte een gaatje te slaan. Ze sloten aan bij Tim Wellens, die als enige overbleef uit de vroege vlucht en Thomas moest een tweede groepje laten gaan en verloor meer dan een halve minuut op de kopgroep. Maar eenmaal boven gekomen zette de Sky-renner, geholpen door superknecht Sergio Henao, de gaskraan aan. In de afdaling kwam hij terug tot aan het tweede groepje en beperkte het verschil aan de meet tot vijf seconden met de Spanjaard Contador.

De renner van Tinkoff greep ook naast de ritzege, want Wellens bleek in de sprint veel sneller. Daardoor wist Contador maar zes seconden bonificatie te pakken en strandde op vier seconden van de eindzege.

Supermarkt tegen voedselverspilling in Denemarken

Deense supermarkten gooien jaarlijks 300.000 ton voedsel weg. Het gaat bijvoorbeeld om producten die de THT-datum naderen en producten met fouten op de verpakking. In Kopenhagen is een supermarkt geopend waar dit soort producten verkocht worden voor een aanmerkelijk lagere prijs dan normaal. Het is geen winkel die bedoeld is voor mensen met een laag inkomen, de winkel richt zich op mensen die tegen voedselverspilling zijn en iedereen kan er zijn inkopen doen.

De winkel heeft al overeenkomsten gesloten met diverse voedselleveranciers en een grote supermarktketen in Denemarken. Vrijwilligers halen daar de producten op en verkopen het in deze supermarkt. De winst die gemaakt wordt gaat naar een goed doel. Intussen is de winkel zo'n groot succes dat er vaak lange rijen voor de winkel staan en de aangeboden producten vaak uitverkocht zijn.

De Deense minister voor voedsel en milieu Eva Kjer Hansen vindt het een goed iniatief: "Het is absurd dat voedsel zomaar weggegooid wordt. Het is slecht voor het milieu en pure geldverspilling. Een supermarkt zoals Wefood is een goed idee en een goede stap om voedselverspilling te bestrijden".

Vluchtelingen gevonden op Belgisch jacht

Op een jacht in de haven van de Belgische kustplaats Nieuwpoort zijn zaterdagavond elf vluchtelingen gevonden. Zij wilden waarschijnlijk vanuit daar de overstap naar Groot-Brittannië maken. Een vermoedelijke mensensmokkelaar is aangehouden, meldde het parket van West-Vlaanderen zondag.

Het is niet duidelijk of de smokkelroute vaak wordt gebruikt. De illegalen zijn overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

Vluchtelingen gevonden op Belgische jacht
Vluchtelingen gevonden op Belgische jacht (Foto: ANP)

Co-piloot Germanwings moest worden opgenomen

De co-piloot die een jaar geleden een passagiersvliegtuig van de Duitse maatschappij Germanwings liet neerstorten, had twee weken eerder van een arts te horen gekregen dat hij moest worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat hebben de Franse onderzoekers van de vliegtuigcrash zondag gezegd.

De onderzoekers geloven dat Andreas Lubitz, die verschillende ernstige depressies had gehad, zichzelf in de cockpit opsloot en bewust het vliegtuig in de Alpen liet neerstorten. Daardoor kwamen alle 150 inzittenden om het leven.

De Franse onderzoeksraad naar luchtvaartongevallen schrijft in het rapport dat Lubitz sinds december 2014 symptomen vertoonde die kunnen wijzen op een psychotische depressie. Hij bezocht daarvoor verschillende artsen, maar geen van hen waarschuwde de luchtvaartautoriteiten of Lubitz' werkgever.

Co-piloot Germanwings moest worden opgenomen
Co-piloot Germanwings moest worden opgenomen (Foto: ANP)

Massa: "Ik wil nog twee of drie jaar F1 racen"

Goed nieuws voor de fans van Felipe Massa: de bijna-wereldkampioen van 2008 wil nog twee tot drie jaar Formule 1 blijven rijden. De Braziliaan is zelf van mening dat de sleet nog geen invloed op zijn presteren heeft en dat hij nog genoeg te bieden heeft. "De tijd verstrijkt, maar ik heb nog steeds de motivatie," stelt Massa. "Ik wil doorgaan zolang ik het genoegen heb deel uit te maken van een competitief team."

"Ik kan nog steeds veel bijdragen aan een raceteam en aan de F1," gaat hij verder met zijn PR-praat. "Toen ik bij Williams kwam, had het team net zijn slechtste jaar achter de rug, en kreeg ik de mogelijkheid mee te werken aan hun wederopstanding. Zelf hoop ik de volgende generatie F1-wagens nog mee te kunnen maken. Ik wil nog twee of drie jaar blijven, en hoop dan in een auto te rijden die iets leuker is om te besturen."

Massa heeft wel een duidelijke mening over de staat van de sport. Over de dominantie van Mercedes maakt hij zich niet zoveel zorgen. "Ik denk dat mensen meer gevechten om de leiding willen zien," zegt hij. "Maar als je naar het verleden kijkt zie je meer van dit soort periodes. Ik kan me de Williams-periode nog herinneren, daarna die van Ferrari, toen Red Bull en nu dus Mercedes. Er is niks nieuws aan."

"Iedereen heeft het altijd over het tijdperk met Senna, maar er waren seizoenen bij dat de auto op de derde plek op een ronde werd gezet. Men houdt ervan om over het verleden te praten, maar weet niet meer precies hoe het was." Toch juicht de elfvoudig racewinnaar verandereringen toe. "Er zijn zeker zaken die beter kunnen, zoals het geluid en hoe we interacten met het publiek. Ik hoop dat ik er nog bij ben wanneer het zover is." 

Zelfrijdende Mercedes te bewonderen op de Dam

Mercedes heeft zondagochtend op de Dam in Amsterdam haar zelfrijdende auto tentoongesteld. Het is voor het eerst dat de Mercedes F015 in Europa wordt gepresenteerd.

De futuristisch uitziende wagen trok veel bekijks. Geïnteresseerden konden een kijkje nemen in de auto en zagen dat de stoelen naar elkaar toe staan gedraaid en dat de deuren van elkaar af openen.

De zelfrijdende auto is een prototype en helemaal emissievrij.

Zelfrijdende Mercedes te bewonderen op de Dam
Zelfrijdende Mercedes te bewonderen op de Dam (Foto: BuzzT)

Vier gewonden na illegale straatrace Tilburg

Bij een illegale straatrace in Tilburg zijn in de nacht van zaterdag op zondag vier jongens gewond geraakt. De auto waarin zij zaten, botste op de Meierijbaan tegen een metalen bloembak, waarna het voertuig over de kop sloeg en in brand vloog.

De vier gewonden zaten in de gecrashte groene Volkswagen Cabrio, die bestuurd werd door een 18-jarige Tilburger. Hij was na het ongeval buiten bewustzijn. De andere inzittenden, twee Tilburgers van zeventien en een van achttien, waren aanspreekbaar.

Getuigen hebben aan de politie gemeld dat de jongens een straatrace hielden met een blauwe Volkswagen Golf. De twee auto's reden met hoge snelheid door de straat. Aan de hand van het opgenomen kenteken wisten de agenten de twee inzittenden van de Golf te achterhalen. De bestuurder (18) en zijn bijrijder (17) werden gearresteerd op verdenking van het veroorzaken van een ongeluk en deelname aan een illegale straatrace.

Vier gewonden na illegale straatrace Tilburg
Vier gewonden na illegale straatrace Tilburg (Foto: ANP)

Gered! Engelsen hebben weer koekjes

Twee Boeing 777 volgeladen met biscuitjes hebben een groot Engels probleem opgelost: de koekjes waren op.

Het koekjestekort werd veroorzaakt door de overstromingen in december, waardoor de fabriek van United Biscuits moest worden stilgelegd. Het water had elektrische apparaten en ovens beschadigd en pas deze maand verwacht het bedrijf de productie te kunnen hervatten.

De twee vrachtvliegtuigen werden ingevlogen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, zodat de Engelsen in de tussentijd geen thee hoeven te drinken zonder koekje.

Gered! Engelsen hebben weer koekjes
Gered! Engelsen hebben weer koekjes (Foto: BuzzO)

'Geen wiet roken, maar beachvolleybal spelen op stranden'

In het Afrikaanse Malawi is de volleybalbond het zat. De stranden van het immense Malawimeer, het op acht na grootste meer ter wereld, moeten gebruikt worden om beachvolleybal te spelen. In plaats daarvan wordt het vooral bevolkt door toeristen die de lokale wietvariant, chamba, aan een grondige test onderwerpen.

De secretaris-generaal van de Malawische volleybalbond (VAM), Jairos Nkhoma, legt uit dat veel toeristen en bedrijven in het land geld zat hebben. Dat geld zou gebruikt kunnen worden om de 'langzaam stervende' sport in het land een flinke boost te geven, maar door pure luiheid worden zulke mogelijkheden nooit benut.

"Ik ben teleurgesteld met de manier waarop we hier omgaan met de volleybalsport", zegt Nkhoma tegenover de Maravi Post. "In plaats van de stranden van het Malawimeer om te toveren in een schitterende plek waar volop beachvolleybal wordt gespeeld laten we het in handen van toeristen en wat lokale mensen die niks anders doen dan chamba roken", beklaagt hij zich.

Nkhoma zegt het zat te zijn dat vijftien mensen binnen de bond een post hebben gekregen, terwijl slechts twee van hen daadwerkelijk actief zijn. "Op die manier gaat het natuurlijk nooit lukken." Hij maakte zijn opmerkingen rondom de presidentsverkiezingen van de nationale bond, waar ook drie vrouwen een post toegewezen kregen. "Dat is mooi met het oog op gelijkheid, maar ze moeten hun plek wel verdienen en niet krijgen omdat het vrouwen zijn.."

Malawi heeft nog nooit beachvolleyballers naar de Olympische Spelen of het WK gestuurd.  

Van der Mark 4e in World Superbike, bloedstollend duel Kawasaki's

De tweede race in de World Superbike op het Chang International Circuit in Thailand is gewonnen door Tom Sykes. De Kawasaki-rijder versloeg zijn teamgenoot Jonathan Rea in een bloedstollend duel. Michael van der Mark vertrok van poleposition, maar eindigde als vierde, zijn eerste keer buiten het podium dit seizoen.

Van der Mark kende een veel betere start dan zaterdag en zag in eerste instantie alleen Sykes langszij komen. In de eerste bocht werd de Nederlander hard aangevallen door Chaz Davies, waardoor Rea de Nederlander kon passeren. Van der Mark sloeg de aanval van Davies wel af en nam achter de twee Kawasaki's zijn plek in. 

Na vijf ronden hadden de Kawasaki's van Sykes en Rea een alsmaar groeiend gat te pakken, terwijl Davies in de nek van Van der Mark begon te hijgen. De Welshman bleef lang achter de Nederlander zitten, tot hij er halverwege de race voorbij kon komen. Voorin ontstond een fel gevecht tussen teamgenoten Sykes en Rea, wat ervoor zorgde dat Davies met Van der Mark in zijn kielzog weer dichter bij de top-2 kwam.

Op het moment dat de twee duo's samengevoegd werden ging het voor Van der Mark fout. Hij kon nog wel overeind blijven, maar moest de drie medekoplopers definitief laten gaan. Het duel tussen Sykes en Rea werd aan het einde van de race alsmaar heftiger, met in een van de laatste ronden zelfs vier positiewisselingen in twee bochten.

Na een bloedstollende slotronde was het Sykes die de sterkste bleek en zijn eerste overwinning van het seizoen pakte, voor Rea. Davies kon niet profiteren van het duel en werd derde, terwijl Van der Mark zijn vierde plek naar huis reed en teamgenoot Nicky Hayden niet meer in de buurt zag komen.

De volgende twee races vinden op 2 en 3 april plaats op het Spaanse circuit van Motorland Aragón. Twee weken later strijkt het circus neer op het TT Circuit in Assen. 

Taylor: 'E3 is meer dan relevant'

E3 dit jaar gaat een aantal grote namen missen. Wargaming, EA, Activision en Disney zijn allemaal niet aanwezig op de beursvloer dit jaar, wat velen de vraag doet stellen: is E3 nog wel relevant? Volgens Rich Taylor, vice-president van ESA (het bedrijf achter E3) is dat wel het geval.

Sterker nog, Taylor noemt E3 meer dan relevant. E3 is volgens hem essentieel voor de game industrie. Taylor: 'Vorig jaar kregen we dezelfde vragen voor E3, maar na E3 noemden de meesten het de beste E3 tot dan. Elk jaar vragen we feedback aan zoveel mogelijk deelnemers om het volgende evenement te verbeteren. Ook dit jaar wordt het een grootse show.'

We zullen het zien. E3 2016 vindt plaats van 14 tot 16 juni in L.A.

E3 logo

Voorjaarsweer zorgt voor files

Het is prachtig weer en dus trekken de mensen er op uit. De Efteling en het Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn gewilde locaties om vandaag te bezoeken. Echter als je nu nog ergens heen wil kun je beter een andere bestemming kiezen. 

De Verkeersinformatiedienst meldt op Twitter dat er richting bovengenoemde parken files zijn ontstaan. Volgens hen is 'er geen doorkomen aan op de N233'. 

IS geeft slaven pil voor misbruik zonder pauze

Vrouwen en meisjes die als seksslaaf worden gehouden door Islamitische Staat, krijgen systematisch voorbehoedsmiddelen toegediend om te voorkomen dat ze zwanger worden. Zwangerschap betekent volgens de regels van IS dat de vrouwen niet langer kunnen worden verkracht. Dat meldt The New York Times zaterdag (plaatselijke tijd) na gesprekken met ontsnapte slachtoffers en hulpverleners.

Seksuele slavernij is onderdeel van het dagelijks leven in IS-gebied. Vooral jezidimeisjes en -vrouwen die twee jaar geleden gevangen zijn genomen, zijn slachtoffer van de praktijken en worden tussen IS-strijders onderling uitgewisseld.

De vrouwen krijgen volgens de getuigenissen de pil of worden geïnjecteerd met een voorbehoedsmiddel. Wie toch zwanger raakt moet een abortus ondergaan, zodat ze beschikbaar blijft voor het misbruik.

IS geeft slaven pil voor misbruik zonder pauze
IS geeft slaven pil voor misbruik zonder pauze (Foto: ANP)

'Finding Dory naar Disney Infinity'

Via een ongebruikelijke bron hebben we wellicht een nieuwe Play Set voor Disney Infinity 3.0 te zien gekregen. Het betreft Finding Dory, de Pixar film die later dit jaar uit moet komen. De bron? Een doos macaroni and cheese.

Op de achterkant van Kraft Macaroni and Cheese is het plaatje te zien, waarna navraag is gedaan via Twitter. Disney heeft echter nog niet gereageerd, dus is het nog maar de vraag of het plaatje echt is. Finding Dory zou één van velen nieuwe Play Sets en figuurtjes zijn zijn, die gebaseerd zijn op bijvoorbeeld Star Wars, Zootropolis en The Junglebook. 

Wanneer er meer bekend is geworden laten we jullie dat uiteraard weten.

Disney Infinity Finding Dory

Gouden Film voor Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen is zaterdagavond de grens van 100.000 bezoekers gepasseerd. Dat maakte het Nederlands Film Festival zondagochtend bekend. De dramafilm heeft daarmee de status van Gouden Film bereikt.

Hoofdrolspeler Barry Atsma werd namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds verrast met de Gouden Film. Knielen op een bed violen is de vierde film dit jaar die de status van Gouden Film krijgt.

Knielen op een bed violen, een verfilming van het boek van Jan Siebelink, vertelt over een zachtaardige man die een goddelijk visioen krijgt en zich bekeert tot het zware calvinisme. De film is geregisseerd door Ben Sombogaart. Siebelink maakte zijn acteerdebuut in de film. Hij heeft een kleine bijrol als klant in de winkel van de hoofdpersoon.

Atsma en tegenspeelster Noortje Herlaar werden verliefd tijdens de opnames.

Gouden Film voor Knielen op een bed violen
Gouden Film voor Knielen op een bed violen (Foto: BuzzE)

Indianen vallen AA Gent aan

In plaats van een stukje trots te voelen over het feit dat een verre buitenlandse voetbalclub een stukje van jouw erfgoed uitdraagt, vindt Suzan Shown Harjo dat AA Gent met zijn indianen-image en clublogo racisme uitstraalt. Dat moet stoppen, aldus de voorvechtster van de rechten van native Americans.

De 70-jarige heeft meer dan 40 jaar geleden de tomahawk opgegraven om op te komen voor de rechten van de indianen. Daarbovenop maakt ze er een sport van om sportploegen ervan te overtuigen zich te ontdoen van hun stereotype indianen-uitingen. Eerder heeft zij succesvol de strijdbijl opgepakt tegen de Washington Redskins. Nu heeft zij haar pijlen gericht op de Belgische landskampioen.

De club uit Gent associeert zichzelf helemaal met Indianen, een overblijfsel van de Buffalo Bill Wild West Show, die in de negentiende eeuw door Europa toerde. De supporters noemen zichzelf nog steeds 'Buffalo's'.

Helemaal fout, vindt Harjo. Het logo moet anders en de mascottes Buffalo Ben en Squaw Mel moeten in de ww. In de ogen van de activiste is het uitdragen van dit soort symboliek niet minder racistisch dan blanken die een 'blackface' op hun gezicht kalken.

Het bestuur van de voetbalclub heeft laten weten niet onder de indruk te zijn van het hysterische gejank van de bejaarde squaw, hoewel ze daar zelf andere bewoordingen voor gebruikten. Men is niet van plan om het logo aan te passen. "Wij hebben veel respect voor ­mevrouw Harjo, maar er zitten geen racistische intenties achter logo of mascotte", aldus directeur communicatie ­Patrick Lips. De term 'squaw' gaat de club schrappen. Dit is namelijk een scheldwoord die verwijst naar het vrouwelijk geslachtsdeel. "Dat wisten we niet en daarom zullen we dat woord voortaan ook vermijden”, laat de burgemeester van Oost-Vlaamse stad weten. "Het was uiteraard op geen enkel moment racistisch bedoeld. Het gaat hier echt over onwetendheid".Aboutaleb onder vuur over massale arrestatie

De politie heeft wel degelijk vooraf overleg gehad met de organisatie van de demonstratie bij De Kuip in Rotterdam, waarbij 326 mensen werden aangehouden. Dat stellen de raadsfracties D66, VVD, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren in een brief met 57 nieuwe vragen over de massale arrestatie op 21 februari. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei eerder in de raad dat er geen "serieus aanspreekpunt" was voor de demonstratie.

De raadsfracties menen dat er wel degelijk voorafgaand aan de demonstratie contact is geweest tussen de voetbaleenheid van de politie en organisatoren van de demonstratie. "De politie kon weten dat zij een bepaalde mate van aanzien bij de supporters genoten. Sterker nog, wij hebben concrete signalen ontvangen dat er ook sprake is geweest van overleg over de wijze waarop de demonstratie kon plaatsvinden en dat er afspraken zijn gemaakt over de te volgen route", aldus de raadsfracties.

De demonstratie liep uit de hand toen supporters zich bij stadion De Kuip richting het Maasgebouw begaven, waar het bestuur van de club zit. De voetbalfans werden op hun route ingesloten in een steeg. Volgens de burgemeester was dat om tactische redenen, omdat de kans bestond dat ze door de achteropkomende supporters onder de voet zouden worden gelopen. Vervolgens braken er ongeregeldheden uit en werd besloten de supporters als groep aan te houden.

Kinderen
Raadsleden hadden er vooral grote moeite mee dat ouders met hun kind of kinderen ook zouden zijn opgepakt. Volgens Aboutaleb zijn die ertussenuit gehaald, "omdat we er 100 procent van uitgaan dat vaders met een klein kind niet uit zijn op rellen".

De Feyenoordfans demonstreerden vanwege de slechte prestaties van hun club en de rol van het bestuur daarin.

Aboutaleb onder vuur over massale arrestatie
Aboutaleb onder vuur over massale arrestatie (Foto: ANP)

Go-kampioen wint eindelijk van Google-computer

De Zuid-Koreaanse Go-wereldkampioen Lee Sedol heeft eindelijk een potje Go gewonnen van de Google-computer AlphaGo. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag.

De afgelopen dagen moest Sedol al drie keer zijn meerdere erkennen in het apparaat. De twee partijen spelen een best-of-five, die met de derde zege al was beslecht in het voordeel van de Google-software.

Dinsdag wordt het vijfde potje gespeeld.

Go is een bordspel met 361 speelvelden met bijna oneindig veel mogelijkheden om zetten te doen. Een computer is daarop moeilijk te programmeren. De zeges van AlphaGo waren dan ook verrassend.

Go-kampioen wint eindelijk van Google-computer
Go-kampioen wint eindelijk van Google-computer (Foto: BuzzT)

Jonge bestuurder scheurt over de A50

Een jonge bestuurder heeft maar kort van zijn rijbewijs mogen genieten omdat hij in de nacht van zaterdag op zondag met ruim 200 kilometer per uur over de A50 bij Uden scheurde. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur, maar volgens de politie reed hij 88 kilometer te hard.

Bij de blaascontrole bleek hij ook nog te veel gedronken te hebben. De politie heeft zijn rijbewijs in beslag genomen.

Man steelt vier dozen moestuintjes

De politie vond na een inbraak in Nijmegen een bijzondere buit. Een man had in de nacht van vrijdag op zaterdag in een filiaal van Albert Heijn in de stad vier dozen moestuintjes gestolen. Ook had hij een doos stekpotjes meegenomen, die de supermarkt verkoopt om de plantjes in over te zetten. Dat maakte de politie zondag bekend.

De man werkte niet bepaald mee aan zijn aanhouding. Hij verzette zich volgens de politie hevig. De diensthond moest worden ingezet. Na een flinke beet van het dier gaf de man zich eindelijk gewonnen.

Man steelt vier dozen moestuintjes
Man steelt vier dozen moestuintjes (Foto: ANP)

Obama pleit in Londen tegen Brexit

Barack Obama gaat volgende maand naar Londen om de Britten ervan te overtuigen in de Europese Unie te blijven. Dat meldt de krant The Independent op gezag van bronnen in Downing Street.

De Amerikaanse president opent volgende maand een belangrijke technologiebeurs in Duitsland. Zijn bezoek aan Groot-Brittannië ligt in het verlengde van dat bezoek.

Voorstanders van het zogeheten Brexit, het vertrek van de Britten uit de EU, zijn woedend over het vooruitzicht dat Obama zich met de campagne gaat bemoeien. "Als een Amerikaanse president zich bemoeit met onze constitutionele toekomst, herlees ik altijd de Amerikaanse onafhankelijksverklaring", zei Steve Baker, Lagerhuislid voor de Conservatieven. Zijn collega Peter Bone zei: "Waarom zou president Obama Groot-Brittannië vertellen of we een deel van een Europese superstaat moeten zijn of een onafhankelijke natie. Hij moet zijn commentaar en zijn ideeën voor zichzelf houden."

Obama pleit in Londen tegen Brexit
Obama pleit in Londen tegen Brexit (Foto: ANP)

Droog voorjaarsweer zorgt voor hooikoorts

De komende dagen is er meer kans op hooikoortsklachten. Door het aanhoudende droge voorjaarsweer komen steeds meer pollen van bomen in de lucht.

Sommige mensen hebben nu al klachten door pollen van elzen en hazelaars. Zodra de berk pollen begint te verspreiden, barst het hooikoortsseizoen echt los. Omdat deze week de zon flink gaat schijnen, gaan de katjes van de berk open en gaan de pollen zich verspreiden, meldt Weeronline.

Het droge voorjaarsweer duurt zeker nog tot volgend weekeinde. De zon schijnt op woensdag en donderdag uitbundig. De andere dagen komt bewolking voor. De middagtemperaturen liggen deze week rond de 10 graden en 's nachts rond het vriespunt.

Droog voorjaarsweer zorgt voor hooikoorts
Droog voorjaarsweer zorgt voor hooikoorts (Foto: ANP)

Poolse betogers de straat op voor grondwet

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Polen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de conservatieve regering en voor de grondwet. Aanleiding voor het protest is een conflict tussen het grondwettelijk hof en de regering. Die laatste wil de macht van het hof fors inperken.

Veel betogers droegen Poolse en EU-vlaggen met zich mee en scandeerden "Grondwet, grondwet". Ze eisen dat de regering een uitspraak van het hof van eerder deze week respecteert. De rechters oordeelden woensdag dat een reeks hervormingen die de regering bij het hof wil doorvoeren strijdig is met de grondwet. De regering heeft deze week meermaals gezegd het vonnis niet te erkennen.

Het conservatieve kabinet van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid wil onder meer het aantal rechters verhogen dat nodig is om een vonnis geldig te laten zijn. Ook wil de regering het hof verplichten zaken te behandelen in de volgorde waarin ze worden ingediend. Critici zeggen dat het hof op deze manier onmogelijk zijn functie - het controleren van de macht van de regering - kan vervullen.

Een onderzoekscommissie van de Raad van Europa bracht was vrijdag allesbehalve mild over de Poolse regering. De commissie schreef in een rapport dat de wijzigingen die de regering wil doorvoeren "niet alleen de rechtstaat maar ook het functioneren van het democratisch systeem in gevaar hebben gebracht".

Poolse betogers de straat op voor grondwet
Poolse betogers de straat op voor grondwet (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 16

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De Brit Launceston Elliott (bekend van zijn perfecte postuur en schitterende verschijning) verloor in 1896 in het worstelen van de Duitser Carl Schuhmann. Elliott weigerde echter te accepteren dat zijn schouders allebei de grond raakten en hij dus terecht verloren had. De jury ging niet in op zijn protest en men kon pas verder nadat Elliott door de Griekse kroonprins naar buiten gebracht werd.

Het olympisch bokstoernooi van 1908 werd voor de eerste en enige keer in de geschiedenis in slechts één dag gehouden. In vijf gewichtsklassen werden in Londen de medailles bepaald: veertien medailles waren voor Groot-Brittannië, één zilveren plak ging naar Australazië. 

De Spelen van 1928 in Amsterdam kenden veel 'eerste keren'. Voor het eerst was er de 'echte' olympische vlam, voor het eerst marcheerde Griekenland als eerste en het gastland als laatste het stadion, voor het eerst deden vrouwen mee in het turnen en de atletiek en voor het eerst wonnen Aziatische sporters gouden medailles (Bron: YouTube)

De officieel jongste medaillewinnaar ooit op de Spelen is Dimitrios Loundras. De Griekse turner won in 1896 in Athene brons in de landenwedstrijd op de brug met gelijke leggers. Op dat moment was het jochie slechts 10 jaar en 218 dagen oud, een leeftijd waarop men tegenwoordig nog lang niet mee mag doen. In 1900 in Parijs werden overigens medailles gewonnen door 'stuurmannen' op roeiboten die zeker jonger waren, maar zij bleven grotendeels anoniem.

Op de Spelen van 1896 ging het gewichtheffen er nog iets anders aan toe dan nu. Er waren twee wedstrijden: gewichtheffen met één en met twee handen, zonder moeilijk gedoe met gewichtsklassen. 

De Spelen van 1908 in Londen kenden een uniek en inmiddels expliciet verboden onderdeel op de Spelen: races met gemotoriseerde boten. Er werden diverse races gehouden in de buurt van Southampton over in totaal zo'n 75 kilometer. Tegenwoordig zijn sporten die voor een groot deel afhankelijk zijn van gemotoriseerde voortbeweging niet meer toegestaan op de Spelen.

Carl Schuhmann uit Duitsland werd in Athene in 1896 de eerste olympisch worstelkampioen sinds Aurelius Aelix in het jaar 213 op de oude Griekse Spelen. 

Turnen op de Spelen van 1924 in Parijs. Om goud te winnen moest je schijnbaar bijvoorbeeld heel mooi sit-ups kunnen doen (Bron: YouTube)

De Griekse prins Giorgios stond erom bekend dat hij nogal sterk was. Tijdens de Spelen van 1896 in Athene was hij bij het gewichtheffen de voorzitter van de jury en daar kwam zijn kracht van pas. Een van de assistenten slaagde er niet in een gewicht te verplaatsen, waarna de prins kwam helpen. Hij tilde het ding met een soepele beweging van de grond, wat resulteerde in luid gejuich en geklap vanuit het publiek.

Drie boksers op de Spelen van 1908 in Londen kregen een 'bye' in de halve finales, vanwege de wat vreemde manier waarop het schema was opgebouwd. Toch mochten ze niet rusten, want boksers met een bye moesten voor een door de jury bepaalde tijd sparren met een door de jury aangewezen tegenstander. Het is niet bekend of dit ook daadwerkelijk exact is opgevolgd...

Schandaal VW tast Duitse economie niet aan

Het dieselschandaal bij Volkswagen heeft de Duitse economie niet aangetast. Dat zegt de belangenorganisatie voor de Duitse Industrie (BDI) zondag. "Het label 'Made in Germany' heeft niet te lijden gehad onder de misstanden", aldus voorzitter Ulrich Grillo.

"De manipulatie van Volkswagen is onacceptabel, maar heeft gelukkig niet zijn weerslag op de economie gehad." Grillo zegt vol vertrouwen te zijn dat Volkswagen het dieselschandaal volledig gaat ophelderen. Het bedrijf staat immers onder een "immense druk". "Uiteindelijk komt alles boven tafel."

Schandaal VW tast Duitse economie niet aan
Schandaal VW tast Duitse economie niet aan (Foto: ANP)

Overgang Syrië met dood of vertrek Assad

Een politieke overgangsperiode in Syrië kan alleen plaatsvinden als president Bashar Assad vertrekt of sterft. Dat heeft een van de onderhandelaars van de Syrische oppositie zaterdag gezegd. Maandag moet onder leiding van de Verenigde Naties vredesoverleg beginnen in Genève.

De hoop van de VN is dat het overleg uiteindelijk zal leiden tot een politieke overgangsperiode en dat daarmee een einde komt aan de bloedige burgeroorlog. "Het kan niet zo zijn dat deze periode begint met dit regime of het hoofd van dit regime aan de macht", zei Mohamad Alloush.

De uitlatingen van Alloush zijn de zoveelste tegenvaller voordat het overleg überhaupt is begonnen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem zei eerder zaterdag juist dat de positie van Assad niet ter discussie kan staan tijdens de gesprekken in Genève.

'Overgang Syrië met dood of vertrek Assad'
'Overgang Syrië met dood of vertrek Assad' (Foto: ANP)

Spookrijder op N33 laat zich niet stoppen

Een spookrijder heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de N33 vanuit Veendam richting Gieten voor onrust gezorgd. De politie probeerde de bestuurder te stoppen, maar dit lukte niet. Later reed de man de A28 op, maar ook daar liet hij zich niet door de politie afschrikken.

Volgens een bericht van de politie op Twitter werd de man later in Assen door agenten gesignaleerd en zetten zij de achtervolging in. De automobilist stopte uiteindelijk in de Molenstraat, maar wilde niet uitstappen. Agenten losten daarop een waarschuwingsschot. De man kon worden aangehouden.

Bij de actie zijn meerdere politieauto's en een fiets beschadigd geraakt. De Molenstraat is afgezet en de politie doet onderzoek.

Oostenrijk: meer grenzen sluiten

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, wil verhinderen dat vluchtelingen uitwijken naar andere routes naar Noord-Europa nu de zogeheten Balkanroute gesloten is. Hij wil daarom dat ook de route door Italië en langs de Middellandse Zee gesloten wordt. "De stroom vluchtelingen naar Midden-Europa is voorbij, via welke route dan ook", zegt Kurz in Bild am Sonntag. "De grenzen moeten gesloten blijven."

Volgens Kurz kunnen de grenzen pas weer opengaan als de vluchtelingenstroom naar Europa opgedroogd is. De minister waarschuwt er daarnaast voor dat Europa niet de controle moet verliezen nu er een principe-deal met Turkije gesloten is.

Oostenrijkse minister: meer grenzen sluiten
Oostenrijkse minister: meer grenzen sluiten (Foto: ANP)

Bijeenkomsten Trump opnieuw verstoord

Bijeenkomsten van de Republikein Donald Trump zijn zaterdag Amerikaanse tijd opnieuw verstoord. Op de luchthaven van Dayton in Ohio bestormde een man het podium waarna agenten van de geheime dienst naar Trump toesnelden om hem te beschermen. De Republikein maakte zijn speech uiteindelijk wel af. Later die dag waren er protesten tijdens een bijeenkomst van Trump in Cleveland. Zaterdagavond wachtten honderden demonstranten Trump op bij een bijeenkomst in Kansas City.

Vrijdag blies de Republikein een bijeenkomst in Chicago af nadat grote protesten tot geweld hadden geleid. De situatie was niet meer veilig. Honderden voor- en tegenstanders van Trump gingen in en rond de Universiteit van Illinois met elkaar op de vuist. Trump besloot de bijeenkomst daarop uit te stellen.

Bijeenkomsten Trump opnieuw verstoord
Bijeenkomsten Trump opnieuw verstoord (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: alweer zonnig

Na een frisse nacht met temperaturen rond het vriespunt, doet de zondag zijn naam eer aan. Ook vandaag lost eventuele mist snel op en klimt het kwik alras naar de tien graden. De noordoostenwind is aanvankelijk zwak, maar kan later iets aantrekken. 

Zon op 06:57
Zon onder 18:42

Aloa plaatste deze foto in het Weer, Klimaat en Natuurrampen forum. Hij is weer mooi aloa! 

Zon zakt in de zee (Foto: aloa)
Zon zakt in de zee (Foto: aloa)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1996 In het Schotse Dunblane schoot een gewapende man zestien kinderen en een lerares dood voor hij zelfmoord pleegde in de school. 
 2012 In het Zwitsere Sierre reed een bus tegen de tunnelwand waarbij 28 doden vielen. .
 2014 Koning Willem-Alexander heropende na een jarenlange verbouwing het nieuwe Centraal Station in Rotterdam.  
 1942 In Nederland, België en Frankrijk werden de Joden verplicht om de Jodenster te gaan dragen. 


Opening van het verbouwde station door de Koning

Duitsers stemmen over beleid Merkel

In drie van de zestien Duitse deelstaten, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt, worden zondag nieuwe deelstaatparlementen gekozen. De keuze van circa 12 miljoen kiezers geldt als eerste belangrijke graadmeter voor de populariteit van het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel van de CDU.

In 2015 zijn er meer dan een miljoen vluchtelingen en migranten naar de Bondsrepubliek gekomen, vooral islamitische mannen. De ontevredenheid over Merkels relatief ruimhartige beleid ten aanzien van vluchtelingen, leidt volgens peilingen tot verlies bij Merkels CDU en winst bij de populisten van de anti-islampartij Alternative für Deutschland (AdF).

Maar ook SPD en de Groenen kunnen van Merkels gastvrijheid zondag profiteren, omdat veel christendemocratische leiders Merkels vluchtelingenbeleid hebben afgewezen. De CDU-lijsttrekkers in Baden-Württemberg (Guido Wolf) en Rijnland-Palts (Julia Klöckner) zijn bijvoorbeeld geen fans van Merkels beleid.

Miljoenen Duitsers stemmen over beleid Merkel
Miljoenen Duitsers stemmen over beleid Merkel (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.