Explosies in Ankara: doden en gewonden

Zondagmiddag is er in Ankara een autobom ontploft. De Turkse overheid meldt dat hierbij zeker 27 mensen om het leven zijn gekomen. Ook liggen er 75 gewonden in verschillende ziekenhuizen. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten ging het waarschijnlijk om een zelfmoordaanslag.

De auto ontplofte vlakbij een busstation in de wijk Kizilay. Door de explosie vlogen meerdere auto’s in brand en raakten gebouwen in de omgeving beschadigd. De omgeving is ontruimd. De Turkse overheid heeft de Turkse media het zwijgen opgelegd: er mag niets over de explosie worden gepubliceerd.

Volgens de Telegraaf heeft de Amerikaanse ambassade twee dagen geleden al gewaarschuwd voor terroristische activiteiten. Zo zouden ze Amerikaanse burgers ontraden hebben om de regio te bezoeken. 

Ook in ons Nieuws-Forum wordt druk gediscussieerd over de aanslag. 

Update 21.31 uur
Volgens Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse zaken,  zou de Australische ambassadeur zich slechts op enkele meters van de explosies hebben bevonden. Dit werd gemeld op Twitter. 

Update 22.50 uur
De ambassadeur is niet gewond geraakt bij de aanslag. Het mediaverbod in Turkije was opgelegd door een rechtbank. Zowel Facebook, Twitter als andere website waarop foto's en video's van de aanslag werden geplaatst werden geblokkeerd om te voorkomen dat de aanslag in het middelpunt van de belangstelling zou komen te staan. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Op dit moment vindt er een spoedoverleg plaats tussen de Turkse premier en de minister van Buitenlandse Zaken.  

Op verschillende plaatsen komen mensen bij elkaar om over de aanslag te praten en om de slachtoffers te herdenken. Het dodental staat nu op 34 en het aantal gewonden op 125.