Olympische geschiedenis in het kort - 16

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De Brit Launceston Elliott (bekend van zijn perfecte postuur en schitterende verschijning) verloor in 1896 in het worstelen van de Duitser Carl Schuhmann. Elliott weigerde echter te accepteren dat zijn schouders allebei de grond raakten en hij dus terecht verloren had. De jury ging niet in op zijn protest en men kon pas verder nadat Elliott door de Griekse kroonprins naar buiten gebracht werd.

Het olympisch bokstoernooi van 1908 werd voor de eerste en enige keer in de geschiedenis in slechts één dag gehouden. In vijf gewichtsklassen werden in Londen de medailles bepaald: veertien medailles waren voor Groot-Brittannië, één zilveren plak ging naar Australazië. 

De Spelen van 1928 in Amsterdam kenden veel 'eerste keren'. Voor het eerst was er de 'echte' olympische vlam, voor het eerst marcheerde Griekenland als eerste en het gastland als laatste het stadion, voor het eerst deden vrouwen mee in het turnen en de atletiek en voor het eerst wonnen Aziatische sporters gouden medailles (Bron: YouTube)

De officieel jongste medaillewinnaar ooit op de Spelen is Dimitrios Loundras. De Griekse turner won in 1896 in Athene brons in de landenwedstrijd op de brug met gelijke leggers. Op dat moment was het jochie slechts 10 jaar en 218 dagen oud, een leeftijd waarop men tegenwoordig nog lang niet mee mag doen. In 1900 in Parijs werden overigens medailles gewonnen door 'stuurmannen' op roeiboten die zeker jonger waren, maar zij bleven grotendeels anoniem.

Op de Spelen van 1896 ging het gewichtheffen er nog iets anders aan toe dan nu. Er waren twee wedstrijden: gewichtheffen met één en met twee handen, zonder moeilijk gedoe met gewichtsklassen. 

De Spelen van 1908 in Londen kenden een uniek en inmiddels expliciet verboden onderdeel op de Spelen: races met gemotoriseerde boten. Er werden diverse races gehouden in de buurt van Southampton over in totaal zo'n 75 kilometer. Tegenwoordig zijn sporten die voor een groot deel afhankelijk zijn van gemotoriseerde voortbeweging niet meer toegestaan op de Spelen.

Carl Schuhmann uit Duitsland werd in Athene in 1896 de eerste olympisch worstelkampioen sinds Aurelius Aelix in het jaar 213 op de oude Griekse Spelen. 

Turnen op de Spelen van 1924 in Parijs. Om goud te winnen moest je schijnbaar bijvoorbeeld heel mooi sit-ups kunnen doen (Bron: YouTube)

De Griekse prins Giorgios stond erom bekend dat hij nogal sterk was. Tijdens de Spelen van 1896 in Athene was hij bij het gewichtheffen de voorzitter van de jury en daar kwam zijn kracht van pas. Een van de assistenten slaagde er niet in een gewicht te verplaatsen, waarna de prins kwam helpen. Hij tilde het ding met een soepele beweging van de grond, wat resulteerde in luid gejuich en geklap vanuit het publiek.

Drie boksers op de Spelen van 1908 in Londen kregen een 'bye' in de halve finales, vanwege de wat vreemde manier waarop het schema was opgebouwd. Toch mochten ze niet rusten, want boksers met een bye moesten voor een door de jury bepaalde tijd sparren met een door de jury aangewezen tegenstander. Het is niet bekend of dit ook daadwerkelijk exact is opgevolgd...