FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 maart 2016

Meer dierproeven in 2014

In Nederland vonden in 2014 ruim 621.000 dierproeven plaats. Dat is een stijging van bijna 18 procent ten opzichte van 2013. Er werden vooral meer dierproeven gedaan met muizen, kippen, vissen, runderen, ratten en konijnen, staat in het jaaroverzicht dierproeven en proefdieren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het aantal dierproeven met paarden en resusapen en java-apen daalde in 2014. In dat jaar zijn ruim 145.000 dierproeven verricht op genetisch gewijzigde dieren. Dat is een stijging van bijna 70.000 dieren ten opzichte van het aantal genetisch gemodificeerde dieren in 2013, staat in het verslag.

Meer dierproeven in 2014
Meer dierproeven in 2014 (Foto: ANP)

Man pleegt in één jaar 86 misdrijven

Een 21-jarige man uit München is dinsdagochtend veroordeeld tot achttien maanden jeugddetentie, omdat hij liefst 86 misdrijven in één jaar tijd beging. De verdachte is schuldig bevonden aan fraude, heling en diefstal, meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

De man loog onder meer meerdere keren over een treinkaartjes die hij zou hebben betaald, maar die niet werden geprint. Dat leverde hem in totaal zo'n 200 euro op. Verder zou hij onder andere een gestolen laptop hebben doorverkocht en bier uit een restaurant hebben gestolen. De lijst is schier eindeloos.

De veroordeelde heeft spijt betuigd en lijkt zijn leven te hebben gebeterd. Hij is al een jaar niet in aanraking geweest met de politie en werkt tegenwoordig in de beveiliging.

Man pleegt in één jaar 86 misdrijven
Man pleegt in één jaar 86 misdrijven (Foto: BuzzO)

Jennifer Lopez walgt van tattoo Ben Affleck

Jennifer Lopez vindt de grote tatoeage die haar ex Ben Affleck op zijn rug heeft laten zetten maar niks. "Het is afschuwelijk", zei de zangeres en actrice in Watch What Happens Live. "Het heeft veel te veel kleuren. Zijn tattoos hebben sowieso altijd veel te veel kleur."

Affleck werd in december op de set van de film Live By Night voor het eerst gespot met de tattoo, een kleurrijke feniks die van zijn onderrug tot aan zijn nek loopt. Hij zou hem hebben gezet na zijn breuk met Jennifer Garner afgelopen zomer. Ben had al tattoos van onder meer prikkeldraad rondom zijn rechterarm en een dolfijn op zijn heup, waar eerder de naam van zijn schoolvriendinnetje stond.

Jennifer Lopez walgt van tattoo Ben Affleck
Jennifer Lopez walgt van tattoo Ben Affleck (Foto: BuzzE)

Brazilië pakt Facebook-directeur op

De Braziliaanse politie heeft de tweede man van de Zuid-Amerikaanse tak van Facebook opgepakt. Onderdirecteur Diego Dzodan zit vast en wordt verhoord omdat het internetbedrijf weigert de politie inzage te geven in WhatsAppberichten van een verdachte drugshandelaar, meldt een ingewijde.

De autoriteiten in Brazilië blokkeerden de toegang tot WhatsApp in december al enkele dagen omdat de berichtendienst geen medewerking aan het politieonderzoek naar de drugszaak wilde verlenen. Veel Brazilianen, verwoede gebruikers van sociale media, reageerden destijds verontwaardigd.

Brazilië pakt Facebook-directeur op
Brazilië pakt Facebook-directeur op (Foto: BuzzT)

AC Milan voor het eerst sinds 2003 naar finale Coppa Italia

AC Milan had het heenduel met Alessandria in de halve finale van de Coppa Italia al met 1-0 gewonnen. In de return in San Siro had de ploeg uit de Lega Pro, de derde Italiaanse divisie, niets te vertellen: 5-0.  

De Milanezen beslisten het tweeluik nog voor rust. In de twintigste minuut opende aanvaller Jeremy Ménez de score op aangeven van Keisuke Honda. Vier minuten later verdubbelde verdediger Alessio Romagnoli de voorsprong, 2-0. De assist kwam op naam van controleur Juraj Kucka.

Met zijn tweede van de avond maakte Ménez er in de slotfase van het eerste bedrijf 3-0 van. Ditmaal fungeerde middenvelder Andrea Poli als aangever. Na de pauze bleven meerdere doelpunten lang uit. Tien minuten voor tijd betekende een eigen doelpunt van Roberto Sabato de 4-0 voor Milan. In de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Mario Balotelli er zelfs nog 5-0 van.

AC Milan stond voor het laatst in de eindstrijd van het toernooi om de Coppa Italia in het seizoen 2002-2003. Destijds werd AS Roma in de finale over twee wedstrijden verslagen. In totaal wonnen de Rossoneri de beker vijf keer.

Rapport FC Twente: top van club moet veld ruimen

FC Twente moet van bijna het volledige bestuur afscheid nemen. Dat is de conclusie van Ben Knüppe, die de bestuurlijke structuur van de club heeft doorgelicht.

Dinsdag heeft onderzoeker Knüppe het rapport gepresenteerd aan de licentiecommissie van de KNVB, de gemeente Enschede en Twente zelf. De conclusie is dat er geen plaats meer is voor financieel directeur Gerald van den Belt, de commissarissen Hein Trebbe en Joop de Winter en voorzitter Hennie ten Hag van de Stichting FC Twente '65.

Van de huidige leiding mag alleen Ton Heerts, sinds vorig jaar actief als commissaris, blijven zitten. Twente moet zich aan de bevindingen van Knüppe houden als het zijn door de KNVB voorwaardelijk ingetrokken licentie terug wil krijgen. Daarnaast staat de gemeente van Enschede alleen garant voor €32 miljoen als Twente de licentie behoudt.

Knüppe stelt in het rapport dat Twente moet terugkeren naar "een bestuursmodel met een professionele, sterke directie die het gezicht naar buiten vormt, onder toezicht van een raad van commissarissen op voldoende afstand. De raad van commissarissen moet volledig onafhankelijk toezicht op het beleid kunnen houden."

De maatregelen zijn onder meer een gevolg van het achterhouden van bepaalde toevoegingen in het in 2014 aangegaande samenwerkingsverband met Doyen Sports. De licensiecommissie van de KNVB concludeerde doelbewust misleid te zijn. Als gevolg werd de licensie voorwaardelijk ingetrokken en mag Twente drie seizoenen niet uitkomen in Europees verband.

Huis voor klokkenluiders komt er

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het zogenoemde Huis voor Klokkenluiders. Dat moet mensen gaan helpen en beschermen die een misstand in hun werksituatie aan de kaak stellen.

Het Klokkenluidershuis moet onderzoek doen naar de melding en in de gaten houden hoe de klokkenluider wordt behandeld. Het mag niet tot ontslag leiden. De Senaat had al wel sympathie voor het huis, maar kampte aanvankelijk met veel vragen over het plan.

De initiatiefnemers onder leiding van Ronald van Raak van de SP konden de Senaat uiteindelijk voldoende gerust stellen en haalden 66 stemmen voor hun voorstel binnen. Er stemde niemand tegen, maar er waren wel een paar afwezigen.

Huis voor klokkenluiders komt er
Huis voor klokkenluiders komt er (Foto: ANP)

Belastingdienst komt niet aan alle vragen toe

Veel Nederlanders zijn op de eerste dag dat het weer kan, direct aan de slag gegaan met de belastingaangifte. Het is zelfs zo druk dat de Belastingdienst er dinsdag niet aan toekomt om alle vragen over de aangifte te beantwoorden. "We gaan er morgen mee verder. Excuses voor het ongemak", zo meldt de Belastingdienst op Twitter.

Dit jaar is aan 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers gevraagd hun aangifte te doen. Naar verwachting doet 98 procent dat online, bijvoorbeeld met de speciale app.

Via de vooraf ingevulde aangifte hoeft 60 procent van de Nederlanders helemaal niets meer in te vullen.

Belastingdienst komt niet aan alle vragen toe
Belastingdienst komt niet aan alle vragen toe (Foto: ANP)

Nieuwe averij Southampton, Chelsea komt met de schrik vrij

Southampton was bezig aan een goede reeks, voordat het afgelopen weekend verloor van Chelsea (1-2). Op bezoek bij AFC Bournemouth hebben The Saints zich niet herpakt: 2-0.

Er gebeurde in het eerste kwartier niet veel in het Vitality Stadium, totdat Sadio Mané namens Southampton ineens een grote kans kreeg. De aanvaller bleef echter niet kalm en schoot het leer de tribune in. Een tiental minuten later was het 1-0 voor Bournemouth door een goal van Steve Cook.

Bij een vrije trap leek Southampton-doelman Fraser Forster te schrikken van het feit dat Matt Ritchie de bal vanuit een moeilijke hoek in één keer op doel poeierde. De sluitpost kreeg nog een paar vingertoppen tegen de inzet, die voor de voeten van Cook viel en met een halve omhaal tegen de touwen werd gewerkt, 1-0.

Southampton ging na de pauze dominanter spelen, maar grote mogelijkheden leverde dat nauwelijks op. Het grootste gevaar kwam van Graziano Pèlle, die een kwartier voor tijd zijn afstandsschot centimeters langs de verkeerde kant van de paal zag verdwijnen. In de slotfase maakte Benik Afobe er nog 2-0 van.


Chelsea heeft het uitduel met Norwich City met 2-1 gewonnen. De ploeg van Guus Hiddink liet The Canaries echter bijna op gelijke hoogte komen.

Chelsea verloor nog altijd geen enkele wedstrijd in de Premier League sinds Guus Hiddink in december het roer overnam van José Mourinho. De Nederlandse manager laat zijn ploeg daarnaast weer prima voetbal spelen en op bezoek bij Norwich City hoopten The Blues meer aansluiting met de subtop te vinden.

Hiddink koos in de basis voor onder meer oud-Vitessenaar Bertrand Traoré en de Braziliaan Kenedy in de basis. Met name de keuze voor linksback Kenedy bleek een juiste, want na 39 seconden had hij zijn ploeg al op voorsprong gezet. Na een goede dribbel werd Kenedy niet echt aangepakt en besloot hij met links uit te halen. Een harde, droge knal betekende direct de 0-1 op Carrow Road.

Vervolgens bleef Chelsea de betere ploeg, zonder dat er al te veel kansen werden gecreëerd. Echter ging Chelsea wel met een 0-2 voorsprong de rust in, want Diego Costa verdubbelde in blessuretijd van de eerste helft de marge. Traoré stuurde Costa diep, en met een slim wippertje verschalkte de Spanjaard doelman Ruddy.

Costa stond op het moment van Traoré's pass echter buitenspel, dus deze treffer had eigenlijk geen doorgang mogen vinden. Chelsea nam vervolgens wat gas terug, maar dat kwam de ploeg bijna duur te staan. Via een uitstekend schot van Nathan Redmond werd het 2-1 en in de slotfase van de wedstrijd kreeg Norwich nog een aantal grote kansen.

Echter viel de gelijkmaker niet meer en blijft Chelsea onder Hiddink dus uitstekend presteren. De Londenaren klimmen nu steeds meer richting de plaatsen die recht geven op Europees voetbal, maar ze zijn er nog lang niet.

Leicester loopt averij op in titelrace

West Bromwich Albion was een frustrerende horde voor kampioenskandidaat Leicester City. De koploper van de Premier League kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Het is inmiddels maart, maar nog altijd voert Leicester City de ranglijst van de Premier League aan. De beslissende fase van het seizoen is nu aangebroken en het is de vraag of The Foxes de uitstekende vorm kunnen vasthouden. West Bromwich Albion was dinsdagavond de volgende horde op weg naar een succesverhaal.

Echter kwam de ploeg van Claudio Ranieri op achterstand in het eigen King Power Stadium. De defensie stond niet helemaal goed toen Salomón Rondón diep werd gestuurd. De spits ontdeed zich simpel van Robert Huth, en schoot vervolgens via Kasper Schmeichel raak. Voor de pauze stelde Leicester echter al orde op zaken.

Bij de gelijkmaker kwam echter wel wat geluk kijken. Danny Drinkwater kreeg de bal op rand zestien en zijn schoot vloog via West Brom-verdediger Jonas Olsson over doelman Ben Foster in het doel. Op slag van rust kwam de thuisploeg ook op voorsprong, nadat spits Jamie Vardy al een grote kans had gemist.

Riyad Mahrez legde een voorzet vanaf links op schitterende wijze met zijn hak klaar voor Andy King, die de bal vervolgens met een geplaatst schot in de hoek legde. Zo leek het erop dat Leicester na de vroege achterstand toch op een overwinning afstevende, maar na rust kwamen de bezoekers toch weer terug in de wedstrijd.

Craig Gardner schaarde zich achter een vrije trap en krulde deze op formidabele wijze achter een kansloze Schmeichel. Vervolgens ging Leicester met man en macht op zoek naar de 3-2, maar ondanks kansen voor Mahrez en Vardy viel deze niet meer. Derhalve liepen The Foxes averij op in de titelrace en kunnen concurrenten Tottenham Hotspur, Manchester City en Arsenal woensdag dichterbij komen.

Schürrle wijst Wolfsburg de weg tegen Hannover

VfL Wolfsburg heeft een klinkende 4-0 zege geboekt op bezoek bij Hannover 96. André Schürrle was met drie goals de grote man. Bij VfL Wolfsburg nog altijd geen Bas Dost. De boomlange spits is nog herstellende van een voetblessure die hem als sinds begin dit jaar aan de kant houdt. Trainer Dieter Hecking koos tegen hekkensluiter Hannover 96 voor Max Kruse en André Schürrle in de spits, met spelverdeler Julian Draxler daar kort achter. Een keuze waar Hecking geen spijt van zou krijgen.

Wolfsburg was van meet af aan de betere ploeg in Hannover, ondanks dat Die Wölfegeen goed seizoen in de Bundesliga doormaken. De grootste kansen voor rust waren voor Luiz Gustavo en Josuha Guilavogui, maar zij kregen de bal bij een scrimmage niet in het doel.

Schürrle lukte dat wel na 36 minuten, toen hij werd aangespeeld door Draxler. Met links schoot hij de bal keurig achter doelman Ron-Robert Zieler, via de binnenkant van de paal. Het was pas de tweede goal van Schürrle in de competitie die seizoen, maar de koek was nog niet op.

In de 59e minuut verdubbelde de Duits international de voorsprong, toen hij net binnen de zestien opnieuw succesvol uithaalde. Twee minuten later maakte hij zijn hattrick compleet. Na een goede aanname op de borst schoot hij zijn en Wolfsburgs derde van de avond binnen.

Het slotakkoord was voor Draxler. Kruse zag de middenvelder diep gaan en speelde Draxler in de diepte aan, waarna hij koeltjes afrondde. Wolfsburg won derhalve eenvoudig en schurkt tegen de subtop aan op de achtste plaats. Voor Hannover lijkt het steeds meer einde verhaal te worden in de Bundesliga.

Rijksten werden minder rijk

De rijkste personen ter wereld werden afgelopen jaar minder rijk. Het gemiddelde vermogen van de miljardairs zakte voor het eerst sinds 2010, terwijl ook hun totale bezit slonk, meldde zakenblad Forbes dinsdag.

Forbes stelde het totale vermogen van de 1810 miljardairs die het blad wereldwijd telde vast op 6,5 biljoen dollar (circa 6000 miljard euro). Dat was 570 miljard dollar minder dan een jaar geleden. Het gemiddelde vermogen van de miljardairs zakte met 300 miljoen dollar naar 3,6 miljard dollar. Dit kwam onder meer door dalende beurskoersen, de ineenstorting van de olieprijs en de opmars van de dollar. Die maakt het voor rijken buiten de VS lastiger om de grens van 1 miljard dollar te halen.

221 rijken verloren het predicaat dollarmiljardair, terwijl de club allerrijksten ook 198 nieuwkomers verwelkomde. Microsoft-oprichter Bill Gates bleef de rijkste persoon op aarde. Hij verloor weliswaar 4,2 miljard dollar, maar hield 75 miljard dollar aan vermogen over.

Rijksten werden minder rijk
Rijksten werden minder rijk (Foto: ANP)

Noord-Korea wil geen kritiek horen

Noord-Korea boycot voortaan zittingen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties waarin het zelf onderwerp is. Van resoluties over zijn mensenrechtenbeleid zal het zich 'nooit of te nimmer' iets aantrekken. Dat zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong dinsdag op een zitting van de raad.

Het rechtenforum van de VN wordt gekenmerkt door toenemende 'politisering, selectiviteit en dubbele maatstaven', zei Ri, die verwees naar het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten en de vluchtelingencrisis in Europa. Hij beschuldigde de VS, Zuid-Korea en Japan ervan agenten naar zijn land te sturen om misdadigers te rekruteren als 'zogenaamde Noord-Koreaanse overlopers', die verzonnen verklaringen afleggen.

Japan en Zuid-Korea willen dat de raad het mandaat verlengt van de speciaal rapporteur voor Noord-Korea, Marzuki Darusman. Die verzocht de VN vorige maand de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un formeel op de hoogte te stellen van een mogelijk onderzoek wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Noord-Korea wil geen kritiek horen
Noord-Korea wil geen kritiek horen (Foto: ANP)

Recordaantal genomineerden Nobel-vredesprijs

Dit jaar zijn weer meer mensen dan ooit voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede: 376, vergeleken met het vorige record van 278 in 2014. Dat heeft Olav Njølstad, directeur van het Noorse Nobelinstituut, dinsdag gezegd.

Kandidaten voor de prijs konden tot 1 februari genomineerd worden. Het vijfkoppige Noorse Nobelcomité dat uiteindelijk de prijs toewijst hield maandag zijn eerste vergadering. Het comité zegt nooit wie er zijn voorgedragen, maar namen worden meestal bekendgemaakt door degene die de nominatie doet. Zo zijn de namen gevallen van NSA-klokkenluider Edward Snowden, de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC en zelfs die van de omstreden Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Ook Griekse eilandbewoners die Syrische vluchtelingen uit de Middellandse Zee redden zijn genomineerd.

Recordaantal genomineerden Nobel-vredesprijs
Recordaantal genomineerden Nobel-vredesprijs (Foto: ANP)

Dopinggolf Ethiopië komt op gang met eerste betrapte topper

Samen met Kenia is Ethiopië al jarenlang de dominante macht in het hardlopen op de lange afstanden, maar net als Kenia kunnen ook de Ethiopiërs pittige tijden tegemoet zien. Er lijkt een fikse dopingzaak aan het licht te komen: The Daily Mail berichtte enkele dagen geleden al over het op handen zijn van de nodige aankondigingen van positieve dopingtests.

De in Ethiopië geboren Zweedse oud-wereldkampioene Abeba Aregawi werd in januari betrapt, zo bleek maandag, en dag twee van de week levert een nieuwe naam op: Endeshaw Negesse, winnaar van de marathon van Tokyo in 2015. Een journalist van het Italiaanse La Gazzetta dello Sport meldt dat de 27-jarige hardloper betrapt is op het gebruik van meldonium. Dat middel staat sinds 1 januari op de lijst met verboden middelen en heeft in de afgelopen weken al de nodige zaken opgeleverd: naast Negesse en Aregawi werden onder meer wielrenner Eduard Vorganov en biatleten Olga Abramova en Artem Tyschenko betrapt op het gebruik van het middel. 

Negesse maakte zijn internationale debuut in 2011 in Duitsland en won een week later de Singelloop in Breda over 15 kilometer. In 2012 maakte hij zijn marathondebuut en won hij in Firenze, een jaar later snelde hij in 2:04.52 uur naar een knappe vierde plek in de sterke marathon van Dubai. Zijn grootste zege kwam in februari vorig jaar, door in 2:06.00 naar de zege in de topmarathon van Tokyo. 

Verwacht wordt dat er nog meer Ethiopiërs voor de bijl zullen gaan in de komende dagen of weken.

Bin Laden bestemde erfenis voor jihad

Al-Qaeda-leider Osama bin Laden wilde dat na zijn dood bijna al zijn geld in de terroristische strijd tegen het Westen zou worden gestoken. Zijn vermogen, dat hij in Sudan bewaarde, becijferde hij op een slordige 27 miljoen euro. Dat staat volgens de Verenigde Staten in een testament dat werd gevonden in zijn schuilplaats in Abbottabad in Pakistan, waar Bin Laden in mei 2011 door Amerikaanse commando's werd gedood.

Het met de hand geschreven testament werd dinsdag met 112 andere documenten door het bureau van de Nationale Inlichtingendirecteur van de VS vrijgegeven. Volgens de Washington Post staat geen datum op het stuk, maar maakt het duidelijk dat Bin Laden zich zorgen maakte over zijn veiligheid.

In het document vroeg Bin Laden volgens het bericht zijn nabestaanden "mijn wil te volgen en al het geld dat ik nog in Sudan heb, te besteden aan de jihad".

Bin Laden bestemde erfenis voor jihad
Bin Laden bestemde erfenis voor jihad (Foto: ANP)

'Gevangenen bewerkten dossiers patiënten'

Zeker zeven en mogelijk veertien Nederlandse ziekenhuizen hebben dossiers van hun patiënten laten bewerken door gevangenen in België. Die moesten de nietjes, paperclips, tabbladen en foto's weghalen, zodat de gegevens konden worden ingescand. Het programma Meldpunt van Omroep Max meldt dat dinsdagavond. Eerder berichtte het programma dat drie ziekenhuizen dit hadden laten doen.

Het bewerken gebeurde, tot eind 2014, in een gevangenis in Leuven. Gedetineerden zeggen in de uitzending dat ze foto's van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten onder ogen kregen. Als het bewerken te veel moeite kostte, werden de medische gegevens gewoon uit de zaal gesmokkeld en weggegooid, aldus de oud-gevangene.

Het bewerken gebeurde door het bedrijf iGuana. Dat zegt in een reactie dat de gevangenen 'onder strikt toezicht' werkten en dat ze dossiers niet konden bekijken

'Gevangenen bewerkten dossiers patiënten'
'Gevangenen bewerkten dossiers patiënten' (Foto: ANP)

Google telt af naar I/O 2016

Google is begonnen met aftellen richting de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Op de website van I/O 2016 telt een futuristisch vormgegeven klokje af naar 8 maart. Vanaf die dag kunnen ontwikkelaars zich opgeven voor I/O-toegangskaarten.

Wie zich vanaf 8 maart meldt op de website, krijgt vanaf 10 maart van Google te horen of hij of zij welkom is tijdens I/O 2016. Wie wordt ingeloot, heeft vervolgens 2 maanden om een tripje naar San Francisco voor te bereiden, want I/O is dit jaar van 18 tot en met 20 mei.

Wat er precies besproken gaat worden tijdens I/O, is nog een raadsel. Wel lijkt het vast te staan dat het later dit jaar te lanceren Android N een hoofdrol gaat spelen tijdens de bijeenkomst.

Google telt af naar I/O 2016
Google telt af naar I/O 2016 (Foto: BuzzT)

Radiografische drone in Homefront: The Revolution Goliath Edition

Deep Silver kondigt de Goliath Edition aan van Homefront: The Revolution. Naast de te verwachten steelbookcase en artbook zit er hier nog een radiografisch bestuurde gevechtsdrone in.

Naast een retail exemplaar van de game, bevat de Goliath Edition:

  • Een radiografisch bestuurbare replica van de 'Goliath' Drone op schaal, met werkende lichten en zeswielvering. De door Apex geproduceerde Goliath is een van de wapens in het arsenaal van het Korean People's Army (KPA) in het spel
  • Een exclusieve Steel Book-verpakking
  • Een artbook van 32 pagina's met Resistance concept art en beelden van de geavanceerde wapens, technologie en voertuigen van Apex
  • Het 'Revolutionary Spirit Pack'
  • De Homefront: the Revolution Expansion Pass, die toegang verschaft tot de grote singleplayer-uitbreidingen - meer informatie hierover zal op een later tijdstip onthuld worden.

Alle extra content voor Homefronts coöperatieve Resistance-modus die na de release zal worden uitgebracht, waaronder nieuwe missies, uitdagingen, onderdelen en extra voorwerpen en uitrusting, wordt gratis verstrekt als onderdeel van Dambuster Studios' twaalf maanden durende ondersteuning van de spelmodus.

"We hebben een speciaal team klaarstaan dat ten minste tot een jaar na de release voortdurend extra singleplayer-content zal blijven ontwikkelen",zegt Hasit Zala, Game Director bij Dambuster Studios. "We hebben een aantal spannende ideeën die we na de release verder willen uitwerken, maar ons overkoepelende doel is om de wereld van Homefront te verrijken met verrassende nieuwe belevenissen als aanvulling op de 30 uur durende sinegleplayer-campagne. Alle extra singleplayer-content valt onder de Expansion Pass."

Homefront: The Revolution komt 20 mei uit op Xbox One, PlayStation 4 en Windows. Native Mac- en Linux-versies zijn ook in ontwikkeling.

Homefront The Revolution Goliath Edition (Foto: Deep Silver)

'Geen identificatie 2 slachtoffers MH17'

Identificatie van twee slachtoffers van de MH17-ramp is vrijwel uitgesloten. Dat stelde premier Mark Rutte dinsdagavond in de Tweede Kamer tijdens een debat over de MH17.

Rutte noemde de kans "helaas heel klein" dat die twee personen alsnog worden geïdentificeerd. Op 21 maart 2015 was van 296 van de 298 slachtoffers de identiteit vastgesteld. Onder de doden waren bijna 200 Nederlanders.

Midden vorig jaar liet minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) al weten de kans zeer klein te achten dat de laatste twee niet-geïdentificeerde slachtoffers worden geïdentificeerd.

Rutte: geen identificatie 2 slachtoffers MH17
Rutte: geen identificatie 2 slachtoffers MH17 (Foto: ANP)

Rek uit tabletmarkt

De vraag van Nederlandse consumenten naar tablets is voor het eerst niet gestegen. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Telecompaper dinsdag naar buiten bracht.

Na jaren van snelle groei sinds de introductie van de eerste iPad in 2010 is het bezit van tablets in Nederland de afgelopen drie kwartalen vrijwel stabiel gebleven. Ongeveer twee op de drie Nederlandse huishoudens had in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar minimaal één tablet. Dat komt neer op 5,2 miljoen huishoudens.

De tablets van 7 tot 10 inch zijn het populairst. De apparaten worden het meest gebruikt om op internet te surfen, te gamen en voor social media.

Marktkenner en hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Cor Molenaar denkt ook dat tablets steeds meer voor die doelen en als tweede scherm bij het tv-kijken gebruikt zullen worden. Voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik zijn ze ingehaald door veelzijdiger apparaten als de Microsoft Surface, die eruit zien als een tablet maar eigenlijk volwaardige computers zijn.

Ook de toename van de functionaliteit van smartphones verklaart de afvlakkende populariteit van tablets. "Die zijn over het algemeen meer geaccepteerd en iedereen heeft ze altijd bij zich. Daar komt bij dat smartphones steeds meer toepassingen krijgen en tablets niet."

Rek uit tabletmarkt
Rek uit tabletmarkt (Foto: BuzzT)

Verkoopdip personenauto's houdt aan

De verkoop van nieuwe personenauto's is in februari fors achtergebleven bij dezelfde periode een jaar eerder. In januari was ook al sprake van een dip. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en databureau RDC die dinsdag zijn gepubliceerd.

De teruggelopen verkoop heeft te maken met de aanpassing van de bijtellingsregels dit jaar, waardoor veel aankopen naar voren werden geschoven naar eind vorig jaar. In februari werden 28.408 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar. In januari was de verkoop al 14 procent lager.

Een woordvoerder van RAI Vereniging waagt zich niet aan een voorspelling over hoelang de effecten van de aangepaste bijtellingsregels op de autoverkopen nog aanhouden.

De bestverkochte auto's waren in februari KIA Picanto, Peugeot 108, Hyundai i10, Ford Fiesta en Toyota Aygo. Opvallende afwezige in de lijst van populairste merken is Volkswagen. Volgens de zegsman is dat te verklaren door het feit dat de Duitse autofabrikant veel zakelijke klanten heeft en traditioneel veel auto's verkoopt in januari. "Over januari en februari samen gaat Volkswagen nog ruim aan kop."

Verkoopdip personenauto's houdt aan
Verkoopdip personenauto's houdt aan (Foto: ANP)

Protest NVU tegen 'links fascisme'

De neonazistische Nederlandse Volks-Unie is van plan om zaterdagmiddag 12 maart een demonstratie in Amsterdam te organiseren. Die moet van een tot drie uur plaatshebben op een vooralsnog onbekende locatie.

Het protest richt zich tegen 'links geweld en links fascisme', aldus AT5. NVU-leider Constant Kusters is volgens de hoofdstedelijke zender kwaad omdat de demonstratie van anti-islamiseringsbeweging Pegida op 6 februari de soep indraaide vanwege een nepbom. Bovendien zouden linkse activisten hebben geprobeerd om Pegida-demonstranten aan te vallen.

"De politie heeft toen tekortgeschoten. Amsterdam staat bekend om zijn linkse groeperingen die rechtse groeperingen het demonstreren onmogelijk maken", zegt Custers. Het protest is aangemeld bij de gemeente. De NVU verwacht dat er circa honderd NVU'ers en sympathisanten zullen komen opdraven.

'Aanval Rusland op Turkije? Leger mag thuisblijven'

Slechts een op de vier Nederlanders vindt dat Nederland militaire bijstand moet leveren aan Turkije indien dat land wordt aangevallen door Rusland. Dat blijkt uit een enquete van de Atlantische Commissie.

Turkije en Rusland staan in de oorlog in Syrië lijnrecht tegenover elkaar. De Navo, waarvan ook Turkije deel uitmaakt, heeft Artikel 5 als fundament: een aanval op een lidstaat moet worden opgevat als een aanval op alle lidstaten. Dit principe wordt in het geval van een aanval op Turkije maar door een kwart gesteund.

Als het gaat om een aanval op een willekeurige Navo-bondgenoot stijgt het aandeel Nederlanders dat militair bij wil springen naar 39 procent. Omgekeerd verwacht een meerderheid van 71 procent dat de VS te hulp schiet indien Nederland wordt aangevallen.

"Wat je duidelijk ziet is free rider-gedrag: we verwachten wel dat anderen voor ons de kastanjes uit het vuur halen, maar willen zelf liever niet een inspanning leveren", aldus directeur Bram Boxhoorn tegenover de Volkskrant. Volgens hem liggen de cijfers in andere Europese Navo-landen niet veel anders.

Zo'n tweederde van de respondenten kent een 'groot belang' toe aan de Navo. Bij 55-plussers is dit met circa tachtig procent het grootst. Maar bij 18 tot 35-jarigen daalt dat percentage naar een schamele 56 procent.

Spookschip gevonden bij de Filipijnen

De Vliegende Hollander is zoooo 1678... Sinds enkele dagen is de Vliegende Duitser een wat meer moderne variant. Zo'n 60 kilometer uit de kust van de Filipijnen, is een mysterieus schip ontdekt. De dode kapitein is gevonden naast zijn radio, alsof hij een vertwijfelde poging tot een noodoproep gedaan heeft.

Wie weet schrijft iemand er over tweehonderd jaar wel een opera over, zoals Wagner deed met zijn fliegende Holländer. Het gaat deze keer niet om Willem van der Decken, Falkenberg, Van Straten, Ramhout van Dam, Pieter van Halen of hoe de kapitein van de originele mythe ook heten mag, maar om de Duitser Manfred Fritz Bajorat van 59 jaar oud.

Het door de droge, zoute lucht en hoge temperatuur gemummificeerde lijk zat voorovergebogen over een brief die hij klaarblijkelijk vlak voor zijn dood had geschreven naar zijn vrouw.

'Dertig jaar bewandelden wij samen dezelfde weg. Toen werd de macht van jouw demonen sterker dan je wil om te leven. Hopelijk vindt jouw ziel rust. Voor altijd de jouwe, Manfred.' Zijn vrouw Claudia stierf op 2 mei 2010 aan kanker. Twee jaar eerder waren de twee van elkaar gescheiden.

Het zit er dik in dat Manfred al heel wat jaartjes levenloos op zee rondvaart. De laatste keer dat hij gezien was, was in 2009 op Majorca., waar hij collega-zeezeiler Dieter tegenkwam. Volgens de laatste is Manfred een zeer ervaren en kundig zeeman. Hij gelooft niet dat Manfred zomaar een storm in zou zeilen of een andere fatale fout zou maken.

Hiermee doelt Dieter op de gebroken mast op de boot. Op basis van de informatie van Dieter, gaan de Filipijnse autoriteiten ervan uit dat deze pas is geknakt na de dood van de kapitein en de enige opvarende.

De 'Sayo', een jacht van 12 meter, werd gevonden door twee vissers. Zij klommen aan boord en vonden de zeeman, die helemaal grijs verkleurd was. Ook vonden zij fotoalbums, de brief aan Claudia en documenten die de identiteit van de mummie onthulde. Het lichaam en de kajuit vertonen geen sporen van geweld en het is dan ook een mysterie waar Manfred aan gestorven is. De meest plausibele veronderstelling lijkt een hartaanval te zijn of heeft hij, net als kapitein Van der Decken, wellicht een pact met de duivel gesloten.

België onvoldoende voorbereid op kernramp

België is onvoldoende voorbereid op een ongeluk in een van de kerncentrales. De crisisplannen zijn niet op orde, oordeelt de Hoge Gezondheidsraad dinsdag in een rapport naar aanleiding van de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima.

Een ernstig nucleair ongeval kan zich werkelijk voordoen in België, aldus de raad. De gevolgen blijven dan niet beperkt tot de directe omgeving. In plaats van 10 kilometer zou een gebied van 20 kilometer rondom de plek van het incident moeten worden ontruimd.

Verder moet in een straal van 100 kilometer snel jodium kunnen worden uitgedeeld om de schildklier te beschermen tegen radioactiviteit. Dat is nu 20 kilometer.

Risicoanalyse
De raad pleit voor een uitbreiding van de risicoanalyse, die alle kwetsbaarheden moet blootleggen. "Alle mogelijke scenario's, inclusief de minst waarschijnlijke, moeten grondig worden onderzocht." Ook moet er opener worden gecommuniceerd met de bevolking.

De Belgische kernreactoren haperen geregeld en liggen niet ver van de Nederlandse grens.

België onvoldoende voorbereid op kernramp
België onvoldoende voorbereid op kernramp (Foto: ANP)

Rolling Stones geven concert in Cuba

De Rolling Stones treden op vrijdag 25 maart op in Havana. Dit concert is gratis toegankelijk en vindt 3 dagen na het bezoek van president Obama aan Cuba plaats. Onder Obama is de verstandhouding tussen de VS en Cuba verbeterd en het concert is ook een teken van de betere verstandhouding met het westen. In het verleden werden Cubaanse jongeren die naar popmuziek luisterden vervolgd.

Het optreden zal plaatsvinden in de Ciudad Deportiva de la Habana, een complex dat in 1957 werd gebouwd. Geruchten over een optreden gaan al sinds vorig jaar toen Mick Jagger Havana bezocht. Hij is toen waarschijnlijk op zoek geweest naar een plek waar de Stones kunnen optreden.

NASA werkt aan opvolger Concorde

Sneller dan het geluid vliegen kan over een paar jaar misschien weer. De NASA, de luchtvaart- en ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Staten, werkt aan een supersonisch passagiersvliegtuig.

De NASA heeft vliegtuigbouwer Lockheed Martin opdracht gegeven het supersonische toestel te ontwikkelen. Dat moet stiller worden dan zijn voorgangers. Het project heet Quiet Supersonic Technology, afgekort QueSST. Lockheed Martin krijgt de komende anderhalf jaar omgerekend ruim 18 miljoen euro voor de eerste ontwerpen en experimenten. Die ideeën moeten daarna worden gebruikt om het toestel verder te ontwikkelen. Rond 2020 zal de eerste testvlucht zijn.

Concorde (Foto: San Diego Air and Space Museum Archive)
Concorde (Foto: San Diego Air and Space Museum Archive)

Het vliegtuig zal ongeveer half zo groot als een gebruikelijk passagiersvliegtuig zijn. De vorm is nog niet bekend, maar de NASA wil af van het gebruikelijke ontwerp van 'een buis met vleugels'. Die innovatie moet 'brandstofgebruik, uitstoot en geluid verminderen'.

De Sovjet-Unie had als eerste een supersonisch vliegtuig, de Toepolov Tu-144. In de jaren zestig bouwden Frankrijk en Groot-Brittannië de Concorde, het bekendste snelle vliegtuig. Dat maakte in 1969 zijn eerste vlucht. Een Concorde haalde in 1996 een recordsnelheid van meer dan 1900 kilometer per uur. Een vlucht tussen New York en Londen duurde daardoor maar een paar uur. Een kaartje was echter prijzig. Na een vliegramp bij Parijs in 2000 en vanwege de stijgende kerosineprijzen werden de toestellen voorgoed aan de grond gezet.

NASA werkt aan opvolger Concorde
NASA werkt aan opvolger Concorde (Foto: BuzzT)

Onderzoek naar online misdrijven jongeren

Drie op de tien jongeren (12-22 jaar) zegt desgevraagd het afgelopen jaar wel eens online een misdrijf te hebben gepleegd, blijkt dinsdag uit de presentatie van de monitor jeugdcriminaliteit van het wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum (wodc) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het gaat dan bijvoorbeeld om inloggen op een computer of netwerk zonder toestemming, wachtwoorden van iemand anders veranderen, zich voordoen als iemand anders op internet, iemand online bedreigen of tegen iemands wil seksueel getinte foto's van hem of haar rondsturen. Maar naarmate de online mogelijkheden ingewikkelder worden, worden de mogelijkheden om er misdrijven mee te plegen dat ook.

De komende tijd gaat het wodc onderzoek doen naar de mate waarin en de manier waarop jongeren betrokken zijn bij cybercriminaliteit. Vragen daarbij zijn onder meer wat de kenmerken zijn van jongeren die zich schuldig maken aan online criminaliteit. Zijn dat dezelfde kenmerken als hun leeftijdsgenoten die dat offline doen? Hoe groot is de overlap tussen deze groepen? Het onderzoek gebeurt in opdracht van minister Ard van der Steur.

Asociaal
"De meeste preventiemaatregelen zijn nu gericht op jongeren die zich schuldig maken aan offline misdrijven. De vraag is of die maatregelen ook werken voor jongeren die zich online misdragen", zei wodc-directeur Frans Leeuw dinsdag in Den Haag, na afloop van de presentatie van de monitor jeugdcriminaliteit. Daarbij zijn voor het eerst ook online delicten uitgebreid onderzocht.

"Digitaliteit is heel ingewikkeld en gaat razendsnel", aldus Leeuw. "Jongeren zijn steeds meer online bezig, niet alleen sociaal, maar mogelijk ook asociaal.''

Naar verwachting zijn de eerste resultaten van het wodc-onderzoek eind 2016 klaar.

Onderzoek naar online misdrijven jongeren
Onderzoek naar online misdrijven jongeren (Foto: BuzzT)

Onderzoek naar fraude bij toewijzing Spelen 2016 en 2020

Een onverwachtse wending in het onderzoek naar corruptie bij de internationale atletiekfederatie IAAF door het Openbare Ministerie in Frankrijk: het onderzoek is uitgebreid en richt zich nu ook op fraude bij de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro in 2016 en Tokyo in 2020.

De aanklager in Frankrijk heeft dat vandaag bevestigd naar aanleiding van een eerder geplaatst artikel in The Guardian, maar doet geen verdere uitspraken over de omvang. "We kijken ernaar, maar er is op dit moment nog niks bewezen", vertelde een woordvoerder.

Het Franse onderzoek heeft eerder tot de arrestatie van van oud-IAAF voorzitter Lamine Diack geleid, die positieve dopingtests van Russische atleten zou hebben verzwegen in ruil voor geld.

Het IOC ontkent dat iemand bewijs heeft voor corruptie bij de toewijzing van de Spelen.

Onderzoek naar fraude bij toewijzing Spelen 2016 en 2020 (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Onderzoek naar fraude bij toewijzing Spelen 2016 en 2020 (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

KNVB-commissie beoordeelt rapportages Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft de benodigde financiële rapportages ingeleverd bij de licentiecommissie van de KNVB. Dat bracht de bond dinsdag naar buiten.

Het gaat om de jaarcijfers van het seizoen 2014/15 en de prognosecijfers voor 2015/16. Fortuna Sittard had die stukken eigenlijk voor 1 december al moeten inleveren. Ook de halfjaarcijfers van dit seizoen, die uiterlijk dinsdag binnen moesten zijn, zijn inmiddels in handen van de KNVB.

"De licentiecommissie streeft ernaar op korte termijn de cijfers van Fortuna Sittard te hebben beoordeeld", meldt de bond in een statement op de officiële website. "Er zijn twee opties: of de financiële informatie voldoet aan de richtlijnen, of niet."

"In het laatste geval kan de licentiecommissie besluiten om een traject te starten voor het intrekken van de licentie. Zover is het nog niet, het is nu eerst aan de licentiecommissie om de rapportages te beoordelen."

Fortuna Sittard zit al enige tijd met financiële problemen. Ze hoopten uiterlijk gisteren genoeg geld binnen te halen om nog door te kunnen, maar dat was niet gelukt. Daarom is het sterk de vraag of zij hun proflicentie kunnen behouden.

KNVB-commissie beoordeelt rapportages Fortuna Sittard (Pro Shots / Henk Korzelius)
KNVB-commissie beoordeelt rapportages Fortuna Sittard (Pro Shots / Henk Korzelius)

'Situatie grens Macedonië niet houdbaar'

De situatie aan de grens tussen Griekenland en Macedonië is niet houdbaar op lange termijn, zei premier Mark Rutte dinsdag. Daar worden duizenden vluchtelingen tegengehouden op hun doorreis naar noordelijke landen. Ze proberen door het hek te breken en worden met traangas beschoten.

Rutte wil dat de Europese lidstaten dit ongecontroleerde doorreizen van mensen op een fatsoenlijke manier in goede banen leiden. "De instroom droogt nu vanuit deze route op. Het werkt te goed eigenlijk, maar vanuit humanitair oogpunt wil je deze situatie niet", aldus Rutte.

Maandag zullen de Europese lidstaten over de situatie praten. De premier wil dat Griekenland meer doet om de vluchtelingen op te vangen die vanuit Turkije aankomen. Turkije moet ook zorgen dat mensen niet vertrekken.

Rutte: situatie grens Macedonië niet houdbaar
Rutte: situatie grens Macedonië niet houdbaar (Foto: ANP)

Verstappen: "Was een erg productieve dag"

Max Verstappen mocht vandaag weer in actie komen tijdens een testsessie. Op de eerste testdag van de tweede testweek reed hij met 144 ronden (ruim 2 raceafstanden) het meeste van allemaal. Qua tijd was hij de nummer zeven van het veld, maar een snelle tijd is nog niet het doel volgens de Formule 1-coureur van Toro Rosso.

“Het was een erg productieve dag en daar ben ik blij mee. Alles werkte naar behoren en we konden meer doen dan op ons programma stond. Dat is altijd positief”, zei Max na afloop op zijn website. “Het is nog te vroeg om in te schatten waar we staan. We testen nog alle onderdelen van de auto en het maken van veel kilometers is voor ons het belangrijkste.”

“We jagen nog geen snelle rondetijden na, maar proberen de auto tot in details te ontdekken en alle data die we hebben te valideren. We rijden daarom met verschillende afstellingen en proberen zoveel mogelijk kilometers te maken. Dat gaat goed. Het team heeft een goede job gedaan, we zijn allemaal vooruit gegaan. Ik zit met vertrouwen in de auto, dat is altijd belangrijk.”

Wel mocht Verstappen voor het eerst gebruik maken van de zachte banden, maar een echt snelle tijd kon hij daar nog niet uithalen. “Die banden hebben meer grip natuurlijk. Maar ook toen waren we nog bezig met de afstellingen van de auto. Het was wel goed om een eerste gevoel met de zachte band te krijgen.”

PlayStation 4 streaming naar pc komt in volgende update

Sony heeft eindelijk naar mijn wensen geluisterd en brengt binnenkort de mogelijkheid om games vanaf de PlayStation 4 te streamen naar je pc of mac. Dit maakte Sony bekend vanaf hun eigen blog. Verder komen er nog andere functies naar de PlayStation 4 die er eigelijk al eerder in had moeten zitten, maar beter laat dan nooit.

Wil je al eerder van deze functionaliteit gebruik maken, dan kun je je opgeven voor de PlayStation Beta. Helaas zit de remote play functie er nog niet bij, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Helaas verklapt Sony niet wanneer de nieuwe 3.50 update uit komt, maar dat zal niet lang op zich laten wachten.

  • Friend Online Notification – Want to know the moment your friends come online? With this update, you can, as we’ve added an option to be notified when members of your friends list sign in on the network. Notifications can be tailored to certain friends.
  • Appear Offline – Sometimes you want to play a game or watch a movie without being interrupted. Now it’s easier to go incognito as we’ve added the option to appear offline. You can designate if you would like to appear offline when you log-in or at any time from your Profile or the Quick Menu.
  • User Scheduled Event – Now it’s easier to organise a game session. We’ve added the ability to schedule a future gameplay session with your friends on the system. When your event starts, users who registered for the event will automatically be added to a party so you can start playing right away.
  • Remote Play (PC/Mac) – We’re bringing PS4 Remote Play to Windows PC and Mac. This feature won’t be available to test in the beta, but you can look forward to it soon.
  • Dailymotion, new service partner in Share feature – Dailymotion, an additional live streaming service, will become available for PS4 users to enhance their broadcast experience. Like other live streaming services available on PS4, users will enjoy the following features: Activity Feed, What’s New Broadcast Info Tile, Live Detail and Live from PlayStation.

 

Oranje Leeuwinnen klaar voor OKT

Morgenavond begint het Nederlands vrouwenelftal aan het avontuur dat hen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro moet brengen. In de komende anderhalve week maakt Oranje samen met Zwitserland, Noorwegen en Zweden. De winnaar van deze halve competitie gaat naar Brazilië.

De Oranje Leeuwinnen beginnen morgenavond met de eerste horde: het duel tegen Zwitserland in het Kyocera-stadion in Den Haag. Drie dagen later volgt dan de krachtmeting met Noorwegen, waarna op 9 maart de Zweedse vrouwen de opponent zullen zijn. Diezelfde Zweedse vrouwen worden door de wedkantoren gezien als de favorieten om het olympisch startbewijs te pakken: ze krijgen zo'n 45% kans toegedicht, tegen iets meer dan 10% kans voor Nederland.

De aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi verliep voor Nederland vlekkeloos. Het team van bondscoach Arjan van der Laan speelde afgelopen zomer vier oefenduels; twee tegen Denemarken, één tegen Japan en één tegen Frankrijk. Alle duels eindigden in een zege voor de Nederlandse vrouwen.

Vandaag kwam echter het bericht naar buiten dat twee speelsters zijn afgevallen. Het gaat om Lieke Martens (hersenschudding) en Stefanie van der Gragt (knieblessure). Zij zijn inmiddels vervangen door PSV'ers Jeslynn Kuijpers en Myrthe Moorrees.

Mochten de Leeuwinnen uiteindelijk als winnaar uit de bus komen, dan acteert de ploeg voor het eerst in de historie op de Olympische spelen. En zeg nu zelf; dat zou wederom een fantastisch resultaat zijn, aangezien de ploeg vorig jaar voor het eerst mee deed aan het WK voetbal in Canada en daar een zeer puike prestatie neerzette.

De selectie van de Oranje Leeuwinnen:

Eshly Bakker (Ajax), Mandy van den Berg (Liverpool), Angela Christ (PSV), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (PSV), Loes Geurts (Kopparberg / Göteborg FC), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Claudia van den Heiligenberg (USV Jena), Dominique Janssen (Arsenal), Danique Kerkdijk (FC Twente), Jeslynn Kuijpers (PSV), Desiree van Lunteren (Ajax), Manon Melis (Seattle Reign FC), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern Munchen), Myrthe Moorrees (PSV), Shanice van de Sanden (Liverpool), Renée Slegers (FC Linköping), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Sari van Veenendaal (Arsenal) en Kelly Zeeman (Ajax)


Oranje Leeuwinnen zijn klaar voor het OKT (ProShots / Erik Pasmans)

Amerikaans stel krijgt tweede schrikkeldagbaby

Vier jaar geleden, op 29 februari 2012, werden Chad en Melissa Croff uit de Amerikaanse staat Michigan de trotse ouders van een wolk van een dochter genaamd Eliana Adaya. Het gelukkige stel verwachtte hun tweede dochter dit jaar op 19 februari, maar dat liep een klein beetje anders... Evelyn Joy is geboren op 29 februari 2016 en ook nog eens vrijwel op dezelfde tijd als haar oudere zus, er zat minder dan een half uur verschil tussen.

Verloskundige Maureen Heinz, die heeft geholpen bij de natuurlijke bevalling, zegt dat ze dit nog nooit eerder heeft meegemaakt. 'Het was geen bewuste poging om de baby op 29 februari geboren te laten worden, ze is ook niet ingeleid. Het was puur toeval.'

Het gelukkige stel wil niet vertellen wanneer ze de verjaardagen gaan vieren als het geen schrikkeljaar is.

PEC Zwolle breekt contract Van der Hart open

Mickey van der Hart en PEC Zwolle gaan na dit seizoen met elkaar verder. De optie in het contract van de 21-jarige sluitpost is gelicht en loopt nu door tot medio 2018. Dit is te lezen op de officiële website van de Zwolse formatie.

Van der Hart kwam afgelopen zomer over van Ajax en is sindsdien erg gegroeid. "Ook de laatste paar wedstrijden zet Mickey stappen in de goede richting. Ik ben er dan ook over te spreken dat we de samenwerking doorzetten, aangezien Mickey nog niet tegen zijn plafond aanzit", liet technisch directeur Gerard Nijkamp weten.

Ook Van der Hart is logischerwijs erg blij met zijn contractverlenging. "Bij PEC Zwolle heb ik het ontzettend naar mijn zin. Er heerst een fijne sfeer in de groep en we zijn elke dag bezig om als team beter te worden. Met de begeleiding van onze technische staf, onder aanvoering van Ron Jans en keeperstrainer Jacques Storm, kan ik de komende periode verder doorgroeien naar een hoger niveau."

Alleen maar vrouwelijke mangavechters in Nitroplus Blasterz

Uitgever PQube heeft aangekondigd Nitroplus Blasterz in onze regio uit te gaan geven. Het is een vechtspel met vrouwelijke manga-personages, waaronder Saber van Fate/Stay Night, Homura uit Senran Kagura en Akane Tsunemori uit Psycho-Pass.

De ontwikkelaar Examu zou je kunnen kennen van de eerdere Arcana Heart-reeks, een ander vechtspel uit Japan. Nitroplus Blasterz is vorig jaar al uitgekomen in Japan en onlangs in Noord-Amerika door Marvelous. In de game zijn er in totaal 32 personages, waarvan veertien speelbaar zijn. De overige manga-meiden zijn er ter ondersteuning tijdens een gevecht.

Nitroplus Blasterz komt 29 april uit voor PlayStation 4.

Nitroplus Blasterz (Foto: PQube)

Nitroplus Blasterz (Foto: PQube)

Nitroplus Blasterz (Foto: PQube)

Nitroplus Blasterz (Foto: PQube)

Nitroplus Blasterz (Foto: PQube)

Rosberg voert ranglijst aan op eerste testdag Barcelona

Nico Rosberg heeft op de eerste testdag van de laatste testweek de snelste tijd laten noteren. De Mercedes-coureur zette in de ochtendsessie een 1:23.022 neer op de softs, in wat zijn laatste run van de dag zou zijn. Valtteri Bottas eindigde de dag op een tweede plek, op twee tienden van Rosberg, maar deed dit wel op de ultrasofte band. Fernando Alonso volgde op bijna twee seconden, gevolgd door Kimi Raïkkönen, Daniel Kvyat en Lewis Hamilton. Max Verstappen eindigde de dag als zevende, op 2,1 seconden van Rosberg, maar was wel het productiefst van alle coureurs.

Enkele minuten na negenen was het Alonso die zich als eerste op de baan begaf, direct gevolgd door Magnussen. Het duurde echter niet lang tot ook de rest de pitsstraat verliet voor hun installatieronde. Enkele minuten later was het uiteindelijk Rosberg die de eerste tijd van de dag noteerde, een rustige 1:47.084. De Duitser deed dit met een volgetankte auto, getuige de vele vonken die onder de auto vandaan kwamen. Magnussen was de tweede coureur die een tijd neerzette, en deed dit meteen snel met een 1:27.891. In de ronden die volgden wist de Renault-coureur zich meerdere malen iets te verbeteren tot hij na tien ronden zijn eerste probleemloze run afrondde.

Rond tien uur begon het voor het eerst tijdens de sessie drukker te worden op de baan. Gutierrez opende zijn dag met een 1:27.243, waarmee hij direct sneller was dan de tot nog toe snelste tijd van Magnussen. Enkele minuten later zette ook Kvyat zijn eerste tijd van de dag neer, waarmee hij een seconde pakte op de Haas-coureur. Vlak achter hem was ook Bottas bezig met zijn eerste run, die nogmaals zes tienden van de snelste tijd af haalde. Een half uur later zette Verstappen zijn eerste tijd van de dag neer: een 1:25.802, twee tienden langzamer dan Bottas.

Halverwege de ochtendsessie kwam Rosberg opnieuw naar buiten op de mediums, en liet meteen de snelste tijd van de dag noteren. Enkele ogenblikken later dook Verstappen hier met een 1:25.326 met twee tienden onder. Pas een half uur later werd zijn tijd met een paar tienden verbeterd door Raïkkonen. In het laatste uur van de ochtendsessie begon Rosberg het tempo te verhogen, wat uiteindelijk resulteerde in een voorsprong van bijna twee seconden op de tweede tijd van Raïkkönen. Hij deed dit op de zachte band, na een eerdere uitspraak van Mercedes om niet met zachter dan medium te rijden. De ochtendsessie werd afgesloten met een rode vlag, nadat Alonso tot stilstand kwam aan het eind van de pitsstraat.

In de middagsessie nam Hamilton het stuur over van zijn teamgenoot, maar al snel kwam ook hij tot stilstand in de pitsstraat, wat de tweede rode vlag van de dag betekende. De derde rode vlag liet niet lang op zich wachten, want slechts twintig minuten later kwam de Ferrari van Raïkkönen tot stilstand bij de pit-exit. De Fin zou pas aan het eind van de middag weer in actie komen. Hamilton was ondertussen bezig met een racesimulatie op mediums, waarin hij lange tijd tijden van rond de 1:29 wist vast te houden.

Met nog twee uur te gaan werden voor het eerst deze test de ultrasofts onder een auto gezet, de Williams van Bottas. De Fin ging direct snel van start en kwam op twee tienden achterstand op de snelste tijd, die nog steeds in handen is van Rosberg. Voor Gutierrez waren er even later problemen; een probleem met de brandstofpomp betekent dat zijn dag vroegtijdig tot een einde kwam. Ook Red Bull kende geen probleemloze dag; een kleine brand als gevolg van problemen met de remmen zorgde voor veel oponthoud.

Tegen het einde van de dag kwamen de meeste coureurs de baan weer op, maar erg veel kon er niet meer gereden worden. Met nog twaalf minuten te gaan moest Magnussen zijn Renault stilzetten in bocht 3, wat opnieuw tot een rode vlag leidde. Pas na tien minuten werd de baan weer vrijgegeven, waardoor er door de overgebleven coureurs nog een korte run kon worden gedaan. Tot verschuivingen in de tijdenlijst leidde dit echter niet.

Nr. Rijder Team Tijd Verschil Compound Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:23.022 - Soft 82
2 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1:23.229 0.207s Ultrasoft 123
3 Fernando Alonso McLaren/Honda 1:24.735 1.713s Soft 93
4 Kimi Raikkonen Ferrari 1:24.836 1.814s Medium 72
5 Daniil Kvyat Red Bull/TAG Heuer 1:25.049 2.027s Soft 69
6 Lewis Hamilton Mercedes 1:25.051 2.029s Medium 90
7 Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari 1:25.176 2.154s Soft 144
8 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1:25.336 2.314s Soft 121
9 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1:25.493 2.471s Soft 103
10 Kevin Magnussen Renault 1:25.760 2.738s Soft 119
11 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1:26.661 3.639s Medium 23
12 Rio Haryanto Manor/Mercedes 1:27.625 4.603s Soft 45


Vandaag was de eerste dag dat we de nieuwe Toro Rosso-liverly te zien kregen

The Division laat zijn trailer al lanceren

Het duurt nog een week, maar Ubisoft lanceert alvast de launchtrailer van Tom Clancy’s The Division. Vanaf 8 maart lanceert het spel zelf voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

In The Division ligt New York plat door een vrij dodelijk virus, en mag jij als teamlid van een speciale eenheid zorgen dat alles wordt opgelost. Ondertussen lopen er allerlei fracties rond die zelf willen overleven of hun eigen destructieve ideeën hebben om het probleem van het virus op te lossen.

'Kerk mag niet meer neuzen in GBA'

De Tweede Kamer wil dat kerken en andere religieuze genootschappen niet meer rondneuzen in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Een motie van D66 hierover werd dinsdag aangenomen.

Verschillende kerken hebben nu via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) inzage in de GBA. Maar volgens een Kamermeerderheid is het geen taak van de overheid om kerken met hun administratie en ledenbestanden te helpen.

De verantwoordelijke minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei eerder dat hij geen reden ziet ermee te stoppen. Volgens hem zien veel mensen de mogelijkheid als een service, die ze zeer waarderen. Als mensen niet willen dat kerkgenootschappen gegevens over hen opvragen, dan moeten ze zich volgens Plasterk laten uitschrijven uit het ledenbestand.

In de basisadministratie staan namen, adressen, burgerlijke staat, kinderen en verblijfsrecht.

'Kerk mag niet meer neuzen in GBA'
'Kerk mag niet meer neuzen in GBA' (Foto: ANP)

Gevechten met kleerscheuren in Senran Kagura Estival Versus

In Senran Kagura Estival Versus is het juist de bedoeling om niet zonder kleerscheuren uit een gevecht te komen dat kon je al lezen in onze preview. Elke shinobi heeft haar eigen supertransformatie zodat ze volledig los kan gaan op de vele vijanden die tegelijkertijd op haar af komen.

Een nieuwe speciale finisher is de Creative Finisher, waarbij de meiden wel op een specifieke plaats ten opzichte van vijanden moeten zijn om deze te kunnen doen. Naast singleplayer is er ook multiplayer met tot de verbeelding genaamde 'Capture the Bra' waarbij het de bedoeling is zoveel mogelijk beha's te verzamelen of 'Queen of the Hills'. Naar goede Japanse gewoonte is er ook een kleedkamer waar je dit keer meerdere meiden bij elkaar kunt zetten om ze zo voor een foto te laten poseren.

Senran Kagura Estival Versus komt 18 maart uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Ecclestone wil race in Afrika en tweede race in VS

Bernie Ecclestone is weer druk bezig met de Formule 1-kalender van de komende jaren. Zo wil de Formule 1-baas graag een race op het Afrikaanse continent op de kalender. De laatste race in Afrika werd in 1993 verreden op het circuit van Kyalami in Zuid-Afrika. Ook een tweede race in de Verenigde Staten staat op zijn verlanglijstje.

"Ik zou graag een race in Afrika hebben. De eerste gesprekken zijn al gevoerd", zo vertelde Ecclestone aan de Duitse krant Handelsblatt. "Misschien komt er ook nog een tweede race in de VS, daar moeten we nog naar kijken."

Geld is hierbij uiteraard het leidende motief van de Brit die met deze aankondiging ook de duimschroeven aandraait bij een aantal Europese circuits. "In principe is het een kwestie van geld", laat Ecclestone duidelijk weten. Over het circuit van het Duitse Hockenheim was zijn oordeel hard. "Ze lopen daar 20 jaar achter in vergelijking met andere circuits", aldus de steenrijke Fromule 1-baas.

Ecclestone wil race in Afrika en tweede race in VS (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Ecclestone wil race in Afrika en tweede race in VS (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Thalys: goedkoper maar trager naar Parijs

Thalys biedt vanaf volgende maand goedkopere, maar tragere treinreizen aan tussen Brussel en Parijs. Een retourtje is vanaf 3 april verkrijgbaar en kost tussen de 19 en 59 euro, maakte de hogesnelheidsvervoerder dinsdag bekend.

Thalys bestaat 20 jaar en lanceert daarom het budgetmerk Izy. De langzamere treinen worden groen en paars in plaats van bordeauxrood. De dienstverlening op de dagelijkse verbinding tussen Brussel-Zuid en Parijs-Noord wordt versoberd.

De reis van Brussel naar Parijs met Izy gaat gemiddeld 2 uur en een kwartier duren omdat de treinen in Frankrijk niet op het hogesnelheidsnet rijden. "Het gevolg is een reis die nog steeds sneller, veiliger en duurzamer en comfortabeler blijft dan een reis met de wagen", aldus Thalys-baas Agnès Ogier. De duurdere Thalys doet er 1 uur en 22 minuten over.

Thalys: goedkoper maar trager naar Parijs
Thalys: goedkoper maar trager naar Parijs (Foto: ANP)

Ook aparte opvang bedreigde christenen

Er moet ook aparte opvang komen voor de christenen die in opvanglocaties worden bedreigd door medebewoners. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van D66, waarin behalve om speciale bescherming voor homoseksuelen ook om aparte opvang voor christenen en "andere kwetsbare individuen" wordt gevraagd.

D66 voegde de laatste twee groepen op het laatste moment toe. Ook christenen hebben het soms flink te verduren op de opvanglocaties. D66 vond het daarom niet meer dan terecht ze ook te noemen, maar hoopte zo ook de steun te krijgen van bijvoorbeeld de ChristenUnie en kreeg die ook.

Ook aparte opvang bedreigde christenen
Ook aparte opvang bedreigde christenen (Foto: ANP)

Afgelopen week 500 asielverzoeken

Afgelopen week hebben vijfhonderd mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat is iets minder dan de weken ervoor toen er zevenhonderd mensen een asielaanvraag deden, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Vergeleken met voorgaande jaren blijft de instroom in deze tijd van het jaar hoog. Vorig jaar hebben bijna 60.000 mensen asiel aangevraagd in ons land.

Afgelopen week 500 asielverzoeken
Afgelopen week 500 asielverzoeken (Foto: ANP)

Forza Motorsport 6: Apex aangekondigd voor Windows 10

Forza komt naar Windows 10. Ontwikkelaar Turn 10 Studios onthulde vandaag Forza Motorsport 6: Apex. De game is free to play en komt in de lente beschikbaar. De game is geen directe port van de Xbox One-versie.

De game maakt gebruik van DirectX 12 en heeft ondersteuning voor 4K-resolutie. De 'Career Mode' stuurt je door een showcase-tour, waar je geïntroduceerd wordt met schitterende auto's en unieke matches. Het geheel wordt aan elkaar geluld door bekendheden als James May en Richard Hammond.

De game kent bij de lancering 63 auto's die je in-game kunt verdienen of kunt aanschaffen via microtransacties. Een prijs hiervoor is nog niet bekend. Met deze auto's kun je over 20 tracks racen, die zijn verspreid over zes locaties. Via IGN zijn we verder te weten te komen dat de Drivatars van Forza 6 niet overgezet kunnen worden. Ook worden alle toekomstige Forza-titels ontwikkeld voor Windows 10 naast de console-versies.

Uiteraard is het geheel niet compleet zonder trailer. Deze kun je hieronder bekijken.

OM: 14 jaar cel en tbs voor kindermoorden

Tegen de moeder die terechtstaat voor de moord op haar twee kinderen in Apeldoorn is dinsdag veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De 36-jarige Aurélie V. wordt verdacht van de dubbele moord op haar achtjarige zoon en zesjarige dochter op 2 oktober 2013. Ze sneed beide kinderen de keel door, aldus het Openbaar Ministerie. De dochter had ook een steekwond in de borst en wondjes aan haar vingers. Ze heeft zich mogelijk afgeweerd. Na het doden van haar kinderen nam V. een overdosis paroxetine, een antidepressivum, en verwondde zichzelf.

Haar twee raadslieden vermoeden een verband tussen de agressie en de antidepressiva die ze slikte. Volgens de officier van justitie is een dergelijk verband wetenschappelijk nooit aangetoond.

Ontoerekeningsvatbaar
V. heeft bekend dat ze haar kinderen doodde. Volgens de officier handelde de moeder met voorbedachte raad. Ze sloot eerst deuren en gordijnen, schreef een afscheidsbrief en liep daarna met een keukenmes naar de kamer van haar dochter. Het lichaam van het meisje werd gevonden bedekt met een kleedje. Ze had pleisters rondom haar hals. Dat ze in een opwelling handelde, is volgens de officier in strijd met de feiten. V. wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

OM: 14 jaar cel en tbs voor kindermoorden
OM: 14 jaar cel en tbs voor kindermoorden (Foto: ANP)

Rutte: kosten schip Beatrix 'heel pittig'

De onderhoudskosten voor het schip van prinses Beatrix, de Groene Draeck, zijn inmiddels heel pittig. Vandaar dat ook nader onderzoek wordt gedaan naar de hoogte en de mate van het onderhoud.

Dat benadrukte premier Mark Rutte dinsdag in de de Tweede Kamer. Hij reageerde op kritische vragen van parlementariër Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren.

Volgens Bontes wordt de Kamer structureel verkeerd geïnformeerd over de onderhoudskosten van het plezierjacht, dat een geschenk was van het Nederlandse volk. 'Dit kabinet liegt en bedriegt. Het is absurd en totaal onacceptabel. De Groene Draeck wordt als een marinefregat onderhouden, terwijl het bijna nooit vaart', aldus Bontes.

Volgens Rutte is de Kamer steeds op de hoogte gehouden van de kosten, die inmiddels op jaarlijks 95.000 euro worden begroot.

Rutte: kosten schip Beatrix 'heel pittig'
Rutte: kosten schip Beatrix 'heel pittig' (Foto: ANP)

Stresstest Uncharted 4 voor iedereen speelbaar

Gisteren lekte al informatie over een open beta voor Uncharted 4 en nu is deze officieel bevestigd. Dit weekend vindt er een stress test plaats voor de multiplayer van de game die voor iedereen speelbaar is.

Je hebt dus geen PlayStation Plus-abonnement nodig om mee te spelen dit weekend. De multiplayer is vanaf vrijdag 4 maart om 18:00 uur Nederlandse tijd te spelen tot maandag 7 maart om 09:00 Nederlandse tijd. De pre-load voor de open beta komt later vandaag beschikbaar.

Niet helemaal bekend met de multiplayer van Uncharted? Bekijk dan onderstaande trailer eens. Uncharted 4: A Thief's End lanceert op 29 april exclusief voor PlayStation 4.

18 procent slachtoffer criminaliteit

18 procent van de bevolking is vorig jaar slachtoffer geworden van criminaliteit. Dat is net iets minder dan het jaar daarvoor (1 procent). Er waren vooral minder slachtoffers van vermogensdelicten en vandalisme. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2015 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Nationale Politie en gemeenten.

Het aantal jeugdige daders (12 tot 18 jaar) is ook weer gedaald: het aantal geregistreerde verdachten nam tussen 2010 en 2014 af van 3,1 naar 1,9 per honderd leeftijdgenoten en het aantal veroordeelde daders van 1,5 naar 0,8. Opmerkelijk is dat zelfrapportage een heel ander beeld geeft: als jongeren zelf gevraagd wordt of ze een delict gepleegd hebben, zegt 35 procent dat wel gedaan te hebben in 2015 (en 38 procent in 2010).

Het CBS weet niet waar dit grote verschil vandaan komt, maar oppert dat het eraan zou kunnen liggen dat de zelfrapportage zich ook richt op lichtere vormen van criminaliteit, waar politie en justitie niet aan te pas komen.

Veiliger gevoel
Het aantal mensen dat slachtoffer werd van cybercrime was vorig jaar ongeveer gelijk aan voorgaande jaren (11 procent). Wel werden minder mensen slachtoffer van skimming, phishing en hacking. Meer mensen waren de dupe van koop- en verkoopfraude: bijvoorbeeld mensen die online iets bestelden maar daar niet voor betaalden, of mensen die iets betaalden en daar niets voor toegestuurd kregen.

36 procent voelt zich wel eens onveilig. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Over een periode van tien jaar gezien, voelen mensen zich steeds veiliger. Tussen 2005 en 2015 nam het aandeel van de bevolking dat zich wel eens onveilig voelt, af met 26 procent. Het aandeel dat daadwerkelijk slachtoffer werd van een of meerdere misdrijven, nam af met 36 procent. De politie registreerde 29 procent minder misdrijven en het aantal verdachten liep terug met 35 procent.

In de vier grote steden zijn de onveiligheidsgevoelens het hoogste (43 procent). Dat geldt ook voor het slachtofferschap met 26 procent. Mannen zijn vaker dan vrouwen slachtoffer van geweld en vandalisme en jongeren zijn dat vaker dan ouderen. Lesbiennes zijn vaker slachtoffer van geweldsmisdrijven en homo's van vermogensdelicten en vandalisme.

18 procent slachtoffer criminaliteit
18 procent slachtoffer criminaliteit (Foto: ANP)

Duitse CDU wil recht op varkensvlees

De Duitse partij CDU maakt zich in de deelstaat Sleeswijk-Holstein hard voor het behoud van varkensvlees in kantines, op kinderdagverblijven en op scholen.

Volgens het CDU in de noordelijke deelstaat wordt varkensvlees steeds vaker in de ban gedaan uit religieuze overwegingen. 'Het beschermen van minderheden moet niet ten koste gaan van de vrije keus van anderen', zegt de Christen-democratische partij. 'Wij geloven in een gezond en uitgebalanceerd dieet. In onze cultuur hoort daar varkensvlees bij.'

De partijleider van de liberale FDP reageerde op Twitter: 'Gek idee: hoe zou het zijn als iedereen zelf beslist wat hij eet?'

Duitse CDU wil recht op varkensvlees
Duitse CDU wil recht op varkensvlees (Foto: ANP)

Lego blijft op alle fronten groeien

Lego heeft afgelopen jaar hoge ogen gegooid met onder meer Star Wars-ruimteschepen. Maar ook bouwdozen met alledaagse thema's, zoals brandweer en politie, lopen nog steeds als een trein. De Deense fabrikant van speelgoedsteentjes zag de omzet met een kwart toenemen tot omgerekend 4,8 miljard euro.

Die groei was voor een deel te danken aan wisselkoerseffecten. Maar in lokale valuta's namen de verkopen nog altijd met bijna een vijfde toe, blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag. De nettowinst steeg met bijna een derde tot omgerekend 1,2 miljard euro.

Waar concurrenten als Mattel en Hasbro zuchten onder de groeiende populariteit van spelcomputers, speelt Lego daar juist handig op in. Afgelopen najaar kwam Lego Dimensions op de markt, speelgoed dat beide werelden samenbrengt. Het is volgens topman Jørgen Vig Knudstorp nu al een succes.

Opmars
De afgelopen tien jaar is Lego bezig met een opmerkelijke opmars. Zonder veel te veranderen aan de basis van zijn product wist het bedrijf jaar in jaar uit de verkopen op te voeren. Het slaagde daar onder meer in door in te haken op bijvoorbeeld populaire films en televisieseries. Ook werd speelgoed speciaal gericht op meisjes aan het assortiment toegevoegd.

In 2014 profiteerde Lego daarnaast van het succes van zijn eerste eigen bioscoopfilm. Dat was zo'n kaskraker dat filmstudio Warner Bros al voor minstens drie nieuwe films heeft getekend. Hoewel het speelgoedbedrijf daarmee de lat zeer hoog had gelegd, groeide de omzet vorig jaar nog sterker.

De winstgevendheid is de laatste jaren ook stevig opgevoerd. Dat is onder meer te danken aan kostenbesparingen. Veel productie is verplaatst naar landen waar de lonen lager liggen dan in West-Europa.

Lego blijft op alle fronten groeien
Lego blijft op alle fronten groeien (Foto: ANP)

Senaat heeft nog moeite met nieuwe Mediawet

De Eerste Kamer heeft nog grote moeite met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). De meeste partijen willen nog toezeggingen van hem op verschillende onderdelen. Pas daarna gaan ze beoordelen of ze hiermee kunnen instemmen, zo bleek dinsdag bij de voortzetting van het debat.

Het overleg was begin februari opgeschort, omdat er stevige kritiek was op het wetsvoorstel en de antwoorden van Dekker niet duidelijk waren. De afgelopen weken heeft Dekker veel vragen schriftelijk beantwoord. Daarnaast heeft hij overlegd over de kwestie met verschillende fracties.

Vooral de SP en PVV hekelden deze gang van zaken in 'de achterkamertjes' en wilden weten wat er is besproken. Ook CDA en 50PLUS dreven er de spot mee.

Geen meerderheid
De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Senaat.

Dekker beantwoordt dinsdagavond de vragen.

Senaat heeft nog moeite met nieuwe Mediawet
Senaat heeft nog moeite met nieuwe Mediawet (Foto: ANP)

Grieken halen weer honderden mensen uit zee

De Griekse kustwacht en patrouilleboten van de Europese grenswacht Frontex hebben binnen 48 uur 1272 vluchtelingen uit de Egeïsche Zee gered. Alle migranten waren met bootjes vertrokken uit Turkije en werden op zee bij de Griekse eilanden aangetroffen.

De Griekse kustwacht deelde dinsdag mee dat honderden anderen de afgelopen twee dagen op eigen kracht in houten bootjes en sloepen een van de Griekse eilanden hebben weten te bereiken. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties maakten dit jaar al 120.565 migranten de overtocht van Turkije naar Griekenland.

Grieken halen weer honderden mensen uit zee
Grieken halen weer honderden mensen uit zee (Foto: ANP)

Nepal wil zijn klimmers terug

Nepal heeft de vergunningen uit 2015 van de bergbeklimmers van de Himalayatoppen verlengd in de hoop dat ze terugkeren. Door de twee zware aardbevingen die het land bijna een jaar geleden troffen, blijven de klimmers weg. Op de flanken van de Mount Everest stierven destijds minstens negentien klimmers toen door de bevingen hun verblijf door brokken ijs werd bedolven.

Als gevolg van de aardbevingen werd het stil op de berghellingen. De overheid in de hoofdstad Kathmandu heeft dinsdag meegedeeld dat de vergunningen voor 2015 kosteloos zijn verlengd. Nepal verdient een aardige cent aan het bergtoerisme. Alleen al een klimvergunning kost omgerekend ongeveer 10.000 euro per persoon. Vorig jaar zegden achthonderd klimmers hun tocht na de aardbevingen af.

Het klimseizoen begint normaal gesproken in maart. Dit keer is het aantal afgegeven nieuwe vergunningen nog bijzonder klein. Wat niet meewerkt, is de staat waarin Nepals infrastructuur na de ramp van april 2015 verkeert. Veel wegen zijn slecht en er is een tekort aan voorraden.

Nepal wil zijn klimmers terug
Nepal wil zijn klimmers terug (Foto: ANP)

Fransen hervatten ontruiming kamp in Calais

De Franse politie heeft dinsdagochtend omstreeks half negen de ontruiming van het grote vluchtelingenkamp in de Noord-Franse stad Calais hervat. Evenals maandag, toen een begin werd gemaakt, waren er protesten van migranten en actiegroepen. Mede vanwege de ijzige weersomstandigheden verliepen de werkzaamheden dit keer redelijk rustig.

Volgens de krant La Voix du Nord werden 's ochtends vroeg twee vluchtelingen aangehouden wegens brandstichting.

Maandag probeerde een groep van ongeveer tweehonderd mensen de ontruiming te voorkomen. Agenten werden bekogeld met stenen, waarop de politie ingreep met traangasgranaten. Zo ver kwam het dinsdag niet.

Fransen hervatten ontruiming kamp in Calais
Fransen hervatten ontruiming kamp in Calais (Foto: ANP)

Vijftig Nederlandse 'geldezels' gepakt

In een Europese politie-actie zijn tweehonderd zogenoemde geldezels gepakt, onder wie vijftig Nederlandse. Volgens de landelijke eenheid van de politie gebeurde dat vorige week.

Zij hadden hun bankrekening beschikbaar gesteld aan criminelen. Op die manier proberen criminelen buiten beeld te blijven en hun illegaal verdiende geld uit het zicht te houden.

Het bedrag dat op deze rekeningen werd gestort, is minimaal 7,5 miljoen euro. De achterhaalde Nederlandse geldezels hadden 800.000 euro op hun rekeningen gestald.

Gezamenlijke politieactie
Tussen 22 en 26 februari voerden verschillende diensten uit België, Denemarken, Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje en Portugal een eerste gezamenlijke Europese actie uit, gericht op het aanpakken van geldezels. De Nederlandse politie leidde deze actie en ze werd ondersteund door Europol en Eurojust.

De Nederlandse verdachten zijn na verhoor weer vrijgelaten. Ze moeten nog wel voor de rechter verschijnen.

Geldezel
Volgens een politiewoordvoerder is geldezel een goede term voor mensen die hun rekening voor een kleine vergoeding aan criminelen beschikbaar stellen. 'Het is dom. Mensen zien de gevolgen niet, het risico dat ze lopen voor bijvoorbeeld 50 euro die ze krijgen. Als je gepakt wordt krijg je een straf en een strafblad. Je moet het geld terugbetalen en je komt op de zwarte lijst van banken. Dan kun je geen rekeningen meer openen en geen leningen meer sluiten.'

Het gaat vaak om jonge mensen die zich door criminelen laten gebruiken, aldus de zegsman. 'Dat komt ze duur te staan en blijft ze achtervolgen.'

Vijftig Nederlandse 'geldezels' gepakt
Vijftig Nederlandse 'geldezels' gepakt (Foto: ANP)

Programma WK baanwielrennen

Aankomende woensdag is Londen voor vijf dagen het toneel van het WK baanwielrennen. Op het WK, waar tevens de laatste punten voor de Olympische Spelen in Rio te verdienen zijn, zullen in totaal veertien Nederlanders van start gaan. Als het toernooi erop zit wordt de wereldranglijst op de diverse onderdelen gepubliceerd en zijn het gros van de olympische startbewijzen bekend.

Kirsten Wild zal op de scratch haar wereldtitel van vorig jaar verdedigen, maar is ook groot kanshebber op het onderdeel omnium. Elis Ligtlee zal proberen haar zilveren medaille van vorig jaar op de sprint om te zetten in een gouden medaille dit jaar. De Nederlandse achtervolgingsploeg zal na een achtste plaats van vorig jaar opnieuw een gooi doen naar de medailles. Jeffrey Hoogland is één van de favorieten op de sprint en drievoudig wereldkampioen sprint Theo Bos maakt zijn rentree.

Het avondprogramma van elk onderdeel is live to volgen op de website van de NOS en op donderdag en vrijdag zijn er na twaalf uur extra uitzendingen op NPO 1. In het weekend zijn ook de middagprogramma's te volgen.

De Nederlanders die zeker deel zullen nemen aan het avondprogramma zijn dikgedrukt, de anderen moeten zich eerst kwalificeren in de voorrondes.

Woensdag 2 maart

Tijd Onderdeel Ronde Nederlanders
20:05 uur Individuele achtervolging (v) Finale  
20:20 uur Scratch (m)  Finale Wim Stroetinga
21:15 uur Teamsprint (v) Finale Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
21:30 uur Teamsprint (m) Finale Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli, Nils van 't Hoenderdaal en Hugo Haak


Donderdag 3 maart

Tijd Onderdeel Ronde Nederlanders
20:05 uur Keirin (v) 2e ronde Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
20:20 uur Scratch (v) Finale Kirsten Wild
20:45 uur Keirin (v)  Finale Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
21:10 Ploegenachtervolging (m) Finale Dion Beukeboom, Roy Eefting, Wim Stroetinga,
Joost van den Burg en Jan Willem van Schip

Vrijdag 4 maart

Tijd Onderdeel Ronde Nederlanders
20:05 uur Ploegenachtervolging (v) Finale  
20:40 uur Individuele achtervolging (m) Finale Dion Beukeboom
21:10 uur Omnium: afvalkoers (m) 3/6 Tim Veldt
21:35 uur Puntenkoers (m) Finale

Zaterdag 5 maart

Tijd Onderdeel Ronde Nederlanders
15:45 uur Sprint (m)  Kwartfinale (1) Jeffrey Hoogland en Theo Bos
16:00 uur Omnium: vliegende ronde (m) 5/6 Tim Veldt
16:25 uur Sprint (m) Kwartfinale (2) Jeffrey Hoogland en Theo Bos
16:40 uur Omnium: individuele achtervolging (v) 2/6 Kirsten Wild
17:35 uur Sprint (m) Kwartfinale (3) Jeffrey Hoogland en Theo Bos
17:55 uur Sprint (m) Plaats 5-8 Jeffrey Hoogland en Theo Bos
20:00 uur Sprint (m) Halve finales (1) Jeffrey Hoogland en Theo Bos
20:10 uur Puntenkoers (v) Finale  
20:45 uur Sprint (m) Halve finales (2,3) Jeffrey Hoogland en Theo Bos
21:15 uur Omnium: puntenkoers (m) 6/6 Tim Veldt
22:05 uur Sprint (m) Finales (1,2,3) Jeffrey Hoogland en Theo Bos
23:05 uur Omnium: afvalkoers 3/6 Kirsten Wild

Zondag 6 maart

Tijd Onderdeel Ronde Nederlanders
11:00 uur Sprint (v) Kwartfinale (1) Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
11:15 uur Omnium: 500 m tijdrit (v) 4/6 Kirsten Wild
11:40 uur Sprint (v) Kwartfinale (2) Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
11:55 uur Keirin (m) 1e ronde Matthijs Büchli
12:15 uur Sprint (v) Kwartfinale (3)  Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
12:20 uur Omnium: vliegende ronde (v) 5/6 Kirsten Wild
12:50 uur Sprint (v) Plaats 5-8 Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
12:55 Keirin (m) Herkansingen Matthijs Büchli
15:05 uur Sprint (v) Halve finales (1) Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
15:15 uur Keirin (m) 2e ronde Matthijs Büchli
15:30 uur Sprint (v)  Halve finales (2) Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
15:45 uur Omnium: puntenkoers (v) 6/6 Kirsten Wild
16:20 uur Sprint (v) Halve finales (3) Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
16:40 uur Sprint (v) Finales (1) Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
16:55 uur Keirin (m) Finale Matthijs Büchli
17:05 uur Sprint (v) Finales (2,3) Elis Ligtlee en Laurine van Riessen
17:30 uur Koppelkoers (m) Finale Dion Beukeboom en Wim Stroetinga

Het Vliegend Spaghettimonster zegent nu ook huwelijk in

In Wellington, Nieuw-Zeeland, is de eerste huwelijkspastoor van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster officieel erkend. De pastoor, Karen Martyn, was dinsdag gekleed in een piratenkostuum en nodigde iedereen uit om zich aan te sluiten bij de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

De Pastafari dragen een vergiet op het hoofd, en geloven dat het heelal is geschapen door een noodle met twee gehaktballen als ogen. Ze aanbidden de acht-liever-nietjes en eten het liefste pasta. In Nederlands is de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster sinds januari een officieel erkend kerkgenootschap. 

In Nieuw-Zeeland is het nu dus ook mogelijk om voor de kerk van het Vliegend Spaghettimonster te trouwen. De ambtenaar van de burgerlijke stand aldaar, Jeff Montgomery, zegt dat de kerk van het Vliegend Spaghettimonster consistent haar overtuigingen uitdraagt en daarom in staat is om zelf huwelijken te kunnen sluiten.

Voor de Pastafari onder ons die graag willen trouwen, maar niet naar Nieuw-Zeeland willen, wellicht dat het in de toekomst nog mogelijk wordt om in Nederland elkaar ook officieel het ja-woord te geven onder het alziende oog van het Vliegende Spaghettimonster. Ramen!

Update 16:18 uur
Wij vroegen de Nederlandse afdeling van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster om een reactie op dit nieuws, en kregen als antwoord dat het binnenkort ook in Nederland mogelijk zal zijn om voor de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster te trouwen. Het kerkgenootschap is reeds in gesprek met drie stelletjes en wist ons te melden dat de ceremonie plaats zal vinden in de kerk te Nijmegen. 

Mochten jullie ook interesse hebben in een kerkelijk huwelijk, aarzal dan vooral niet om contact op te nemen via de contactpagina op de website! 


De acht liever-nieten.

Kamer stemt voor aparte opvang homoseksuele vluchtelingen

Wat een topland is dit toch ook. In plaats van homohatende vluchtelingen op te pakken of het land uit te zetten, worden de homoseksuele vluchtelingen waarschijnlijk overgeplaatst naar een aparte opvang. Echt een omgekeerde wereld: oppakken of het land uitzetten mag zeker volgens Klaas Dijkhoff niet, want 'internationale verdragen'. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over dit rare plan, naar aanleiding van een motie van D66. De VVD is tegen, maar PvdA is voor.

COC Nederland (de organisatie die zich inzet voor LHBT's) laat weten dat aparte opvang hard nodig is door de vele dreigingen en pesterijen. Waarom de organisatie er niet aan denkt om gewoon die idioten te verplaatsen in plaats van de homo's, is een raadsel. ''Iemand die een brief onder zijn bed vindt met daarop 'kill gay' of iemand die een mes onder zijn matras vindt, het is een groot probleem'', zegt de voorzitter in Nieuwsuur. Ze noemt de motie van D66 daarom ook een stap in de goede richting. Wanneer er dan sprake is van dreiging, kan diegene apart worden opgevangen als diegene gevaar loopt. Ik kan het zelf niet vaak genoeg zeggen: pak gewoon die haters op.

Update 16.09 uur:
Man man man, wat een afgang. De Tweede kamer heeft de motie aangenomen waardoor kwetsbare asielzoekers apart en veilig worden opgevangen (lees: geïsoleerd i.p.v dat de idioten worden aangepakt). De regering moet voor de zomer van 2016 met een plan komen om de veiligheid te beschermen.

homoseksuele vluchtelingenKamer wil aparte opvang voor homoseksuele vluchtelingen (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 8

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Hier gaat iets mis:

Mascottes zijn meer dan wat vriendelijke poppen, ze kunnen ook een vechtpartij veroorzaken:

Mercedes en Renault hadden een vermakelijk onderonsje op Twitter:

Raemon Sluiter kan zo aan de slag bij FOX Sports met zijn voetbalanalyses:

Zo kan het ook ja:

Diego Simeone is soepel in de heupjes:

Sharon van Rouwendaal heeft het niet altijd even makkelijk tijdens de trainingen:

Drie tweets die alles vertellen:

Bij Ajax moeten ze misschien iets beter leren rekenen:

Schaatsen na een jetlag is niet altijd even makkelijk, gelukkig is er hulp:

De problemen bij PEC Zwolle zijn gelukkig snel opgelost:

Ferrari mogelijk toch niet akkoord met nieuw kwalificatiesysteem

Ferrari gaat mogelijk toch niet akkoord met het nieuwe kwalificatiesysteem dat halverwege komend seizoen in zou moeten gaan, zo liet Ferrari-chef Sergio Marchionne blijken. Vorige week werd er nog unaniem ingestemd met het voorstel voor een nieuw kwalificatiesysteem, maar Marchionne zet er nu toch zijn vraagtekens bij.

Het nieuwe kwalificatiesysteem lijkt op het huidige systeem, maar in plaats van het alleen af laten vallen van coureurs aan het eind van een sessie, zou er met het nieuwe systeem elke anderhalve minuut iemand moeten afvallen. Hierdoor zouden alle wagens gedurende de kwalificatie constant op de baan moeten rijden.

"Ik denk dat we meer discussie nodig hebben over het nieuwe systeem. Ik weet niet of Ferrari de huidige plannen van Formule 1-baas Bernie Ecclestone kan accepteren", vertelde Marchionne op een persbijeenkomst. "Ik denk niet dat ieder team het eens is met het huidige voorstel. We moeten het beter begrijpen en niet het hele systeem overhoop willen halen."

De invoering van het nieuwe systeem staat gepland voor de Grand Prix van Spanje op 15 mei, omdat de software niet op tijd klaar zou kunnen zijn voor de seizoensopener in Melboune over twee weken. Of het nieuwe systeem ook daadwerkelijk wordt ingevoerd wordt vrijdag bepaald door het World Motor Sport Council.

Ferrari mogelijk toch niet akkoord met nieuw kwalificatiesysteem (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Ferrari mogelijk toch niet akkoord met nieuw kwalificatiesysteem (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

'Nederlandse jihadisten (niet) geëxecuteerd? Onzin!'

Waren er veel mensen gister aan het feesten over het nieuws dat acht 'Nederlandse' IS-jihadisten zouden zijn geëxecuteerd en hun 72 maagden hebben opgezocht, is het dus misschien helaas helemaal niet waar. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt het nieuws namelijk tegen.

Op de website laat de organisatie, die sympathiseert met de Syrische oppositie, weten dat het slechts om valse geruchten zou gaan en dat IS helemaal niemand heeft geëxecuteerd. Dat baseren ze op elf 'betrouwbare bronnen' binnen de terreurgroep. Ook zou het niet kloppen dat er 75 'Nederlanders' zijn gearresteerd door hun moslimmatties.

NOS-correspondent Sander van Hoorn vraagt zich af wie nou gelijk heeft. RBSS, die gister meldde dat de kansenparels zijn geëxecuteerd, en SOHR, die dat nu dus tegenspreekt, zijn volgens hem twee doorgaans betrouwbare organisaties. Een van hen zou er dus finaal naast moeten zitten. Wordt vervolgd...

Update 15.50 uur:
Het zal nog wel even welles-nietes blijven. RBSS zegt dat SOHR het bij het verkeerde eind heeft en blijft bij het verhaal dat de 8 idioten écht zijn geëxecuteerd. Aan ThePostOnline laten ze weten dat RBSS 'haar berichten immer op basis van verschillende bronnen controleert en dan pas naar buiten brengt'. De hele verklaring van RBSS kun je hier vinden.

Alien beantwoordt ruimteboodschap aarde

Het heeft even geduurd, maar de mens heeft eindelijk antwoord op de ruimteboodschap die in 1977 met de Voyager 1 de ruimte in werd geschoten. Een buitenaards wezen heeft via Nasa’s marsrover Curiosity een antwoord naar onze planeet gestuurd.

Op de ruimteboodschap is een verstoorde stem met wat bliepjes te horen. De boodschap is via een aan kanker gestorven persoon aan mensen van het Sheivae Project gegeven.

"Hallo, ik ben Sheivae", laat de alien weten. "Ik heb jullie boodschap ontvangen. Ik kom van een wereld ver van jullie vandaan. Jullie zijn niet alleen."

"Ik hoop dat jullie mijn boodschap ontvangen", vervolgt het buitenaardse wezen. "Ik hoop dat jullie het kunnen verstaan, want ik ben jullie taal aan het leren. Nu ben ik een ontdekkingsreiziger en een reiziger. Jullie zijn mijn eerste contact, en ik ben niet jullie vijand. Ik kom in vrede."

Ondanks de heldere boodschap, is niet iedereen overtuigd. Vele non-believers beweren dat het allemaal dikke onzin is.


De buitenaardse boodschap van de aliens

Jongeren willen graag bakker worden

Alhoewel het aantal MBO-leerlingen de afgelopen 5 jaar daalde met 9 procent groeit het aantal inschrijvingen voor bakkersopleidingen op MBO-niveau met 25 procent tot ruim 2800. De koksopleidingen gaan ook goed, met een groei van 7 procent tot bijna 8700.

'De populariteit van bakken en koken speelt hierbij een rol,' zegt Ruud Ververs onderzoeker bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 'Niet alleen door tv-programma's als Heel Holland Bakt, Jamie Oliver, Amazing Wedding Cakes of kookzender 24Kitchen, maar ook door bak- en taartsites, blogs en filmpjes op YouTube.'

Maar het moet wel een roeping voor je zijn. Bakkers moeten vaak vroeg beginnen en dat voor een inkomen van 1000 tot 2300 euro bruto. Ook is het vaak zwaar werk.

Maar wie ervoor gaat heeft wel goede kansen op een baan 'Een leerling die nu begint aan de opleiding tot patissier heeft een goede kans dat hij na zijn 3-jarige studie meteen aan de slag kan. Dat geldt ook voor koks. Alleen voor de 'gewone' bakker, die croissants, koeken en krentenbollen bakt, ziet het er slecht uit. De kans op werk is gering.' aldus Ruud Ververs.

Jongeren willen graag bakker worden @Gettyimages

'Huiseigenaar betaalt weer te veel voor ozb'

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 procent meer aan onroerende zaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is dat flink meer dan de verhoging van 1,57 procent die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken. Ook is het veel meer dan de verwachte inflatie van 0,9 procent dit jaar, aldus VEH dinsdag.

Eigen Huis stelt dat gemeenten al vijf jaar achtereen de afspraken over de maximale ozb-verhoging collectief overschrijden. Dit zouden zij ongestraft kunnen doen omdat overschrijdingen voor individuele gemeenten geen nadelige consequenties hebben.

De belangenclub vraagt het kabinet daarom 'dwingende maatregelen' te nemen die huiseigenaren beschermen tegen te sterke stijgingen van de ozb.

Vereniging Eigen Huis onderzocht in alle gemeenten de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten die bestaan uit ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Top-drie gemeenten

De ozb stijgt dit jaar het hardst in de Limburgse gemeente Meerssen. Huiseigenaren betalen hier gemiddeld 421 euro. Dat is 115 euro (37 procent) meer dan vorig jaar.

Ook in de Gelderse gemeente Duiven gaat de ozb met bijna 28 procent flink omhoog en betaalt een huiseigenaar gemiddeld 319 euro. Dit is bijna 70 euro meer dan in 2015. Nummer drie op de lijst is Kampen met een stijging van bijna 17 procent. Gemiddeld betaalt een huiseigenaar hier 262 euro aan ozb, een stijging van 37 euro. Maar omdat in Duiven de afvalstoffenheffing en in Kampen de rioolheffing fors is verlaagd, blijft de uiteindelijke woonlastenstijging in deze ozb-toppers beperkt tot enkele euro's.

Landelijk stijgen de totale woonlasten (ozb, riool- en afvalstoffenheffing) voor huiseigenaren van 734 naar 745 euro, een toename van 1,46 procent.

'Huiseigenaar betaalt weer te veel voor ozb'
'Huiseigenaar betaalt weer te veel voor ozb' (Foto: ANP)

Werknemers steeds later met pensioen

Mensen zijn steeds ouder als ze met pensioen gaan. De gemiddelde leeftijd was vorig jaar 64 jaar en 5 maanden. In de eerste jaren van deze eeuw stopten werknemers op gemiddeld 61-jarige leeftijd met werken.

De stijging komt doordat mensen tegenwoordig langer moeten doorwerken, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. In 2006 was 15 procent van de pensioengangers 65 jaar of ouder, vorig jaar was dat gestegen naar 59 procent. 'In 2015 lag de AOW-leeftijd op 65 jaar en 3 maanden, in 2016 wordt dat 65 jaar en 6 maanden', aldus de dienst.

Bovendien gaan veel minder mensen vervroegd met pensioen. In 2006 was 28 procent van de mensen die met pensioen gingen jonger dan zestig jaar. Dat is gedaald naar ongeveer 7 procent.

Ambtenaren, leraren, bouwvakkers en zorgmedewerkers gingen vorig jaar het vroegst met pensioen. Boeren en vissers werkten het langst door.

Werknemers steeds later met pensioen
Werknemers steeds later met pensioen (Foto: ANP)

Meteorietinslag schrikt Schotland op

Schotland is gisteravond opgeschrikt door een meteorietinslag. Op social media wemelt het van de filmpjes en foto's van dit bizarre natuurfenomeen.

De Schotse politie werd gisteravond platgebeld door verontruste inwoners. Honderden mensen hebbben een blauw, wit of groen licht gezien dat door de lucht schoot. Vervolgens was er een felle flits en een enorme knal.

De Britse meteorologische dienst heeft gemeld dat het schouwspel 'niet weergerelateerd' is. Ook woedde er gisteravond geen onweer boven het gebied.

Paul de Munnik moet wennen aan solobestaan

Paul de Munnik vindt het vreemd om in zijn eentje op een podium te staan. De zanger moet wennen aan het feit dat hij geen steun meer heeft van Thomas Acda, met wie hij jarenlang het duo Acda en De Munnik vormde.

"Het is even zoeken naar de vorm, maar ik vind het juist leuk om uit mijn comfortzone te gaan", zegt De Munnik dinsdag in het AD. Spijt heeft hij niet van zijn beslissing om te stoppen met Acda en De Munnik. "Kijk, we hadden altijd wel Acda en De Munnik kunnen blijven. Dat is leuk, want dan kom je het podium op als Acda en De Munnik en dan zitten er allemaal mensen die komen voor je en die vinden dat leuk. Nu moet ik opnieuw beginnen."

De Munnik wist dat het tijd was om te stoppen toen hij en Acda voor zijn gevoel een artistiek hoogtepunt hadden bereikt. Het was moeilijk om dat niveau vast te houden, zegt hij. "We konden niet, zoals popartiesten wel doen, vaak ons oude werk spelen. Wij moesten elke keer voor nieuwe theatervoorstellingen totaal nieuw materiaal hebben."

Paul de Munnik moet wennen aan solobestaan
Paul de Munnik moet wennen aan solobestaan (Foto: BuzzE)

'Belgische politie kreeg tip aanslag Parijs'

De Belgische politie is in juli 2014 getipt dat de broers Abdeslam van plan waren een aanslag te plegen. Dat melden politiebronnen dinsdag in de Belgische kranten L'Echo en De Tijd. "We hadden de aanslagen in Parijs kunnen vermijden", stellen politiefunctionarissen in beide kranten.

Medio 2014 kreeg de antiterreureenheid van de politie een tip van iemand in de nabijheid van Salah en Brahim Abdeslam, twee van de daders van de dodelijke aanslagen in Parijs in november 2015. De bron beweerde dat de broers een aanslag voorbereidden en dat er contacten waren met het latere brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud. De antiterreureenheid van de politie - waar ruim tien mensen op de hoogte waren - opende desondanks geen onderzoek, aldus de kranten.

Dat gebeurde pas in februari 2015 door de lokale politie van Molenbeek. De broers Abdeslam werden ondervraagd, maar niet opgepakt wegens onvoldoende bewijs. De federale politie oordeelde dat ze geen gevaar vormden. Het Comité P, het orgaan dat toezicht houdt op de politie, onderzoekt of er fouten zijn gemaakt.

'Belgische politie kreeg tip aanslag Parijs'
'Belgische politie kreeg tip aanslag Parijs' (Foto: ANP)

TomTom sluit deals met VW, Citroën en Peugeot

TomTom heeft aanvullende overeenkomsten gesloten met Volkswagen, Citroën en Peugeot over de levering van navigatiediensten voor nieuwe modellen van de automakers. Dat maakte de navigatiedienstverlener dinsdag bekend.

Citroën gaat een systeem van TomTom inbouwen in zijn nieuwe DS5 en Spacetourer en Peugeot in de Traveller. Volkswagen biedt diensten van TomTom via een smartphone-app aan voor rijders van de Volkswagen Up!. Deze autofabrikanten werkten al eerder samen met TomTom.

TomTom sluit deals met Volkswagen en Peugeot
TomTom sluit deals met Volkswagen, Citroën en Peugeot (Foto: ANP)

Opbrengst KWF-collecte na jaren weer omhoog

Collectanten van KWF Kankerbestrijding hebben vorig jaar ruim 6 miljoen euro opgehaald. Het is voor het eerst in zeven jaar dat de opbrengst is toegenomen. In 2015 werd 6.248.577 euro opgehaald, ruim 22.000 euro meer dan het jaar ervoor.

De inkomsten liepen enkele jaren geleden flink terug na ophef over declaraties van een fondsenwerver van Alpe d'Huzes. De opbrengst van dat fietsevenement in de bergen komt ten goede aan kankerpatiënten. Ook zou de organisatie minder geld aan wetenschappelijk onderzoek besteden dan was beloofd. In 2007 werd nog 8.636.000 euro opgehaald.

"Dankzij de inzet van circa 80.000 collectanten is er voor het eerst in jaren een stijgende lijn ingezet", aldus KWF Kankerbestrijding dinsdag. Vorig jaar was het voor het eerst mogelijk het collectebedrag aan de deur mobiel te pinnen. Of dat veel invloed heeft gehad, is nog niet bekend: het ging om een proef. In de gemeente Utrecht werd het meeste geld opgehaald (ruim 86.000 euro), gevolgd door Amsterdam (ruim 85.000) en Rotterdam (ruim 68.000).

De organisatie financiert ruim de helft van de kankeronderzoeksprojecten in Nederland.

Opbrengst KWF-collecte na jaren weer omhoog
Opbrengst KWF-collecte na jaren weer omhoog (Foto: ANP)

Ronaldo wilde ploeggenoten niet beledigen

Cristiano Ronaldo haalde afgelopen zaterdag hard uit na het verlies van zijn Real Madrid in de Primera División tegen stadgenoot Atlético (0-1, red.). De Portugese sterspeler kon de nederlaag moeilijk verkroppen. "Als iedereen van mijn niveau was, stonden we eerste."

Tegenover AS kwam Ronaldo hier echter op terug. "Mijn uitspraak is verkeerd geïnterpreteerd. Ik bedoelde niet dat ik beter ben dan iedereen, ik had het over de blessures. Een hoop belangrijke spelers van ons zoals Pepe, Bale, Benzema, Marcelo zijn we kwijtgeraakt aan blessures. Dat heeft ons als ploeg geen goed gedaan, daardoor konden we niet ons niveau bereiken. Ik heb zeer veel respect voor mijn medespelers, het was zeker niet mijn intentie om ze te beledigen."

Rusland klaagt over Amerikaans volkslied voor Russische schaatser

De Russische minister van sport, Vitaly Mutko, gaat zijn beklag doen over een incidentje tijdens het wereldkampioenschap sprint (schaatsen) in Seoul. Zondag werd de Rus Pavel Kulizhnikov wereldkampioen, maar tijdens de huldiging werd een paar seconden lang het Amerikaanse volkslied gedraaid. De fout werd snel ingezien en men startte na een paar tellen de Russische hymne. De schaatser kon er wel om lachen, maar Mutko vindt het maar een drama en gaat officieel een klacht indienen bij schaatsbond ISU.

"Ja, ze begonnen met het verkeerde volkslied", zei Kulizhnikov tegenover TASS"Ik keek een tikkeltje verbaasd rond en dat was het wel, maar schijnbaar is er in Rusland een heel gedoe over ontstaan. Geen idee waarom dat nou allemaal nodig is...ik heb de verontschuldingen van de organisatie volledig geaccepteerd en wat mij betreft hadden ze de moeite om hun excuses aan te komen bieden niet eens hoeven nemen voor zo'n klein dingetje, kom op zeg", klinkt het realistisch.

Alexei Kravtsov, de baas van de Russische schaatsbond RSU, kan er schijnbaar ook nog wel mee leven. "De RSU is niet van plan om hier verder een groot punt van te gaan maken. We hopen dat het organisatiecomité haar les geleerd heeft en volgend jaar niet nog eens dezelfde fout maakt tijdens het pre-olympisch testevenement en natuurlijk in 2018 op de Spelen zelf." 

Mutko zelf was vooral boos: "Ik wil niet beweren dat dit opzettelijk was, maar dit is niet de eerste keer dat het gebeurt in de sport. We zullen de internationale schaatsbond hier zeker over op het matje roepen. Dit is pure nalatigheid, sommige mensen kunnen simpelweg geen enkele vorm van verantwoording aan", foetert de minister. Wat hij daadwerkelijk met zijn officiële klacht wil bereiken is niet bekend, het is immers geen incident waar een straf voor uitgedeeld kan worden.

Adele begonnen aan wereldtournee

Met een concert in Belfast is Adele maandag begonnen aan haar wereldtournee. Het was voor het eerst in vier jaar tijd dat ze een concert gaf op Brits grondgebied.

De zangeres betoverde haar publiek, maar zette haar fans net zo snel weer met beide benen op de grond met haar weinig subtiele humor. 'Ik heb mezelf de hele dag onderscheten', vertelde ze volgens The Guardian tussen de nummers door. 'Ik had een Imodium nodig.' Het fysieke ongemak werd veroorzaakt door haar zenuwen; de zangeres staat er om bekend te kampen met podiumvrees.

Haar bagage is waarschijnlijk gevuld met pakken diarreeremmers: tot juli toert de zangeres intensief door Europa waar ze zonder uitzondering iedere show heeft uitverkocht. Alle kaarten voor de vier concerten in de Amsterdam Arena zijn uitverkocht en dat geldt ook voor alle Amerikaanse concerten die ze vanaf juli geeft. Pas in november komt de tour ten einde, met twee concerten in Mexico Stad.

Adele begonnen aan wereldtournee
Adele begonnen aan wereldtournee (Foto: BuzzE)

'Relatie zika en Guillain-Barré Syndroom'

Franse wetenschappers zeggen een verband te hebben gevonden tussen het zikavirus en het ontstaan van het Guillain-Barré Syndroom (GBS), een spierziekte die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren.

Patiënten in landen die worden getroffen door het zikavirus hebben een verhoogde kans op het krijgen van GBS, stellen onderzoekers van het Institut Pasteur in Parijs. De resultaten van hun onderzoek worden dinsdag gepubliceerd in het vakblad The Lancet.

GBS is een zeldzame aandoening waarbij het menselijk afweersysteem een deel van zenuwen aantast, meestal enkele dagen nadat een patiënt ziek is geworden door een virus, bacterie of parasiet.

Bij een uitbraak van het zikavirus in Frans Polynesië in 2013 en 2014 bleek dat per 10.000 mensen die het virus bij zich droegen, er 2,4 de kans liepen GBS te krijgen. Bij 42 GBS-patiënten daar werd aangetoond dat ze eerder geïnfecteerd waren met het zikavirus. In 93 procent van de GBS-gevallen ontwikkelde de ziekte zich binnen drie maanden na de zikabesmetting.

Onderzoeksleider Arnaud Fontanet verwacht in landen met een zika-epidemie een aanzienlijke toename van mensen met neurologische aandoeningen als GBS.

'Relatie zika en Guillain-Barré Syndroom'
'Relatie zika en Guillain-Barré Syndroom' (Foto: ANP)

Eerste Kamer opnieuw aan zet bij Mediawet

Het is dinsdag erop of eronder voor de nieuwe Mediawet in de Eerste Kamer. Begin februari schortten de senatoren het debat erover met staatssecretaris Sander Dekker (Media) op, omdat ze zijn toezeggingen niet duidelijk vonden of omdat ze zich er niet in konden vinden.

Dekker kreeg de tijd om de kwestie te verduidelijken en te overleggen over mogelijke tegemoetkomingen.

Heikel punt voor de critici is een mogelijke inperking van de vrijheid die omroepen hebben om zelf de inhoud van hun programma's te bepalen. Dekker wil minder amusement bij de publieke omroepen en meer aandacht voor informatie, cultuur en educatie. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt meer invloed.

Sommige partijen maken zich druk om mogelijke politieke sturing bij benoemingen. Zo benoemde Dekker zijn VVD-partijgenoot Bruno Bruins als voorzitter van de raad van toezicht van de NPO. Dekker is niet van plan dat terug te draaien, meldde hij vrijdag.

De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Senaat dus is steun van de oppositie nodig.

De Eerste Kamer praat dinsdagochtend en dinsdagavond over het voorstel.

Eerste Kamer opnieuw aan zet bij Mediawet
Eerste Kamer opnieuw aan zet bij Mediawet (Foto: ANP)

Iggy Pop poseert naakt voor kunstenaars

Iggy Pop heeft zich beschikbaar gesteld als naaktmodel voor 21 beeldende kunstenaars. De portretten die dat oplevert gaan later dit jaar op tour langs diverse musea.

De zogenoemde Iggy Pop Life Class is een idee van de conceptuele kunstenaar Jeremy Deller, die de rockster - bekend om zijn pezige lichaam - wist te overtuigen uit de kleren te gaan. 'De Life Class is een speciale plek waarin de menselijke vorm wordt geïnspecteerd', meldt Deller in een persbericht. 'Het is logisch om Iggy Pop te kiezen voor zo'n klas: zijn lichaam staat centraal voor het begrip van rockmuziek en diens plek in de Amerikaanse cultuur. Zijn lichaam heeft veel meegemaakt en het moet gedocumenteerd worden.'

De deelnemende kunstenaars representeren de diverse kunstwereld van New York; de leeftijd loopt uiteen van 19 tot 80 jaar. De expositie debuteert in het Brooklyn Museum, die de schildersessie tevens organiseerde.

Iggy Pop poseert naakt voor kunstenaars
Iggy Pop poseert naakt voor kunstenaars (Foto: BuzzE)

Secret Service-agent pakt Time-fotograaf aan

Een fotograaf van het Amerikaanse magazine Time is maandagavond (lokale tijd) hardhandig aangepakt door een agent van de Secret Service, die waakt over de veiligheid van Donald Trump, de koploper in de strijd om de Republikeinse nominatie.

Fotograaf Chris Morris wilde met zijn camera demonstranten van de Black Lives Matter-beweging vastleggen, die een verkiezingsbijeenkomst van Trump in Radford in de Amerikaanse staat Virginia probeerden te verstoren. Morris werd door de agent bij de keel gegrepen en hard tegen de grond geworpen.

'Ik stapte een halve meter buiten het persvak en toen greep hij mij bij mijn nek, kneep mijn keel dicht en gooide me tegen de grond', zei hij tegen nieuwszender CNN. Daarna werd hij aangehouden. Een woordvoerder van de Secret Service zei dat de zaak wordt onderzocht.

Trump daagde een van de demonstranten in Radford uit door hem te vragen of hij soms uit Mexico kwam. Het publiek nam afstand van de actievoerders, die protesteren tegen de schietincidenten waarbij door politiemensen op zwarte Amerikanen werd geschoten. Aanhangers van Trump scandeerden 'All lives matter', alle levens doen er toe. De bijeenkomst werd gehouden aan de vooravond van Super Tuesday, van groot belang voor het verwerven van de Republikeinse en Democratische nominatie.

Secret Service-agent pakt Time-fotograaf aan
Secret Service-agent pakt Time-fotograaf aan (Foto: ANP)

Asielzoeker laat leuter zien aan tiener

Bah. Ben je een vrouw en ben je lekker aan het joggen, word je geconfronteerd met de leuter van een asielzoeker die jou lastigvalt. Het gebeurde een nog maar 18-jarige vrouw uit Wassenaar. Het arme jonge meisje zou wel yogapants hebben aangehad en er zo'n lekker kontje in hebben, dat is die asielzoeker natuurlijk niet gewend. De asielzoeker in kwestie is een 37-jarige man die in de opvang van het landgoed van Duinrell verbleef. 

Daar is hij nu weg. De viezerik werd eerst opgepakt op verdenking van schennispleging, en is nu overgeplaatst door het COA naar een locatie buiten Wassenaar, waar hij in de gaten wordt gehouden. De politie onderzoekt ook nog of de man betrokken is bij een ander incident in Wassenaar waarbij een 26-jarige paardrijdster werd lastiggevallen. 

In de vakantiehuisjes van Duinrell worden deze winter, in plaats van betalende bezoekers, enkele honderden asielzoekers opgevangen.

COAAsielzoeker laat leuter zien aan 18-jarige vrouw (Foto: ANP)

Aanpak stroperij centraal op conferentie

In Den Haag praten ministers, beleidsmaker en organisaties uit veel landen vanaf dinsdag drie dagen over de aanpak van stroperij en illegale handel in dieren. De internationale conferentie is georganiseerd door Nederland en bouwt voort op eerdere bijeenkomsten in Londen en Kasane (Botswana).

Niet alleen het stropen van olifanten en neushoorns staat op de agenda, maar ook de illegale handel in vogels, reptielen en zoogdieren. De deelnemers hopen het eens te worden over maatregelen die de natuur beschermen en op beleid dat stropen voorkomt en bestrijdt.

De waarde van de illegale handel in wilde dieren is weleens geschat op 23 miljard dollar per jaar. Het gaat om geavanceerde, internationale criminele netwerken die vaak nauw verbonden zijn met andere ernstige misdaden zoals corruptie, fraude en witwassen.

Aanpak stroperij centraal op conferentie
Aanpak stroperij centraal op conferentie (Foto: ANP)

Koenders praat met Macedonische collega

Minister Bert Koenders van Buitenlands Zaken heeft maandag in Genève met zijn Macedonische collega Nikola Poposki gesproken over de vluchtelingensituatie bij de Grieks-Macedonische grens. Daar verblijven inmiddels duizenden mensen die de grens willen oversteken, maar worden tegengehouden.

Koenders benadrukte in het gesprek, volgens zijn woordvoerster, dat landen bij het nemen van maatregelen rekening moeten houden met de omliggende landen. Een besluit om de grens te sluiten in het ene land kan grote gevolgen hebben in het andere land. 'Daarom blijft het van groot belang dat we in Europa gezamenlijk optrekken. En dat we in elk geval goed met elkaar blijven spreken en overleggen als we toch zelf maatregelen nemen', aldus Koenders.

Koenders zei tegen zijn collega dat hij ook oog moet hebben voor de humanitaire situatie van de mensen aan de grens. 'Maatregelen moeten proportioneel zijn en moeten de mensen aan de grens geen schade berokkenen', aldus Koenders.

Koenders praat met Macedonische collega
Koenders praat met Macedonische collega (Foto: ANP)

Katt Williams vast voor slaan winkelbediende

De Amerikaanse komiek en rapper Katt Williams zit vast in een cel in de staat Georgia op verdenking van het slaan van een winkelmedewerker. Katt werd maandag gearresteerd in een winkel voor zwembadbenodigdheden in Gainesville, meldt TMZ.

De politie vertelt aan TMZ dat Katt een woordenwisseling had met de winkelbediende. De ruzie escaleerde toen Katt een voorwerp naar de man wierp en hem vervolgens sloeg. Bij aankomst van de politie schikte Katt zich in zijn lot. Volgens de politie lag hij al op de grond met zijn handen op de rug, klaar om in de boeien geslagen te worden.

Katt Williams vast voor slaan winkelbediende
Katt Williams vast voor slaan winkelbediende (Foto: BuzzE)

Nanny Eva Amurri ontslagen na onzedelijke sms

Het kindermeisje van actrice Eva Amurri Martino is ontslagen omdat ze het bed in wilde duiken met Eva's man. Dit schrijft de 30-jarige dochter van Susan Sarandon maandag op haar blog Happily Eva After.

Het betreft de nanny van hun dochtertje Marlowe van anderhalf jaar. Ze zou tijdens Eva's afwezigheid een uitdagende sms hebben gestuurd naar Eva's echtgenoot, voetbalcommentator Kyle Martino, die kennelijk bedoeld was voor een vriendin. 'OMG, meid, heb ik al verteld hoe sexy mijn baas is? Ik zou graag met hem naar bed willen. Het is alleen jammer dat hij kennelijk niet houdt van dikke Latijns-Amerikaanse met veel om vast te houden.'

De 35-jarige Kyle was ervan overtuigd dat zijn nanny een verschrikkelijke vergissing had gemaakt door de sms naar hem te sturen. Maar toen ze weer op haar werk verscheen deed ze net alsof er niets was gebeurd. Wel bespioneerde ze hem vanuit de slaapkamer toen hij met zijn dochtertje thuiskwam, schrijft Eva.

Kyle besloot de nanny te confronteren met haar gedrag en ongepaste sms en nam het gesprek op met zijn telefoon. Eva schrijft het hele gesprek letterlijk uit dat haar man met de nanny voerde. 'Sorry, ik was wat lol aan het trappen met een vriendin. Ik bedoelde er niets mee'', reageerde de nanny in haar exit-gesprek. Eva is trots op haar man. Ze zegt dat de band met haar echtgenoot hierdoor hechter is geworden.

Nanny Eva Amurri ontslagen na onzedelijke sms
Nanny Eva Amurri ontslagen na onzedelijke sms (Foto: BuzzE)

Aangepast reisadvies voor Kenia om dreiging

Nederlanders die in Kenia verblijven en geregistreerd staan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben maandag een waarschuwingsbericht gehad van het ministerie. In het Afrikaanse land zijn de veiligheidsdiensten in een verhoogde staat van paraatheid vanwege mogelijke terrorismedreiging tegen nationale en internationale vliegvelden en binnenlandse vluchten in Kenia.

Het gaat om een groep van negenhonderd Nederlanders. Het kan zijn dat meer Nederlanders in Kenia verblijven. Niet iedereen staat geregistreerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

KLM is de enige Nederlandse luchtvaartmaatschappij die rechtstreeks naar Kenia vliegt.

Aangepast reisadvies voor Kenia om dreiging
Aangepast reisadvies voor Kenia om dreiging (Foto: ANP)

Marko looft Renault: "Ze hebben een stap gemaakt"

De wonderen blijken de racewereld nog niet uit, want Red Bull's Helmut Marko heeft zich positief uitgelaten over de ontwikkeling van de Renaultmotor. Vorig jaar spendeerde Marko veel tijd aan het in de media uithalen naar de Franse constructeur. Zowel de betrouwbaarheid als het vermogen liet te wensen over. Afgelopen winter heeft Renault echt vooruitgang geboekt, zo meent de Oostenrijker. "De auto blijkt naar verwachting fantastisch," zegt Marko. "Maar ik ben vooral positief over het werk dat Renault deze winter heeft gedaan."

"Wanneer we het hebben over de betrouwbaarheid en de responstijd van de TAG-Heuer Renault, is er echt een stap gemaakt." Sommige volgers menen echter dat Renault nog altijd pure pk's tekort komt, maar Marko zegt dat de verbetering echt waarneembaar is. "Dat zien we nu eindelijk aan de rondetijden terug." En er zit nog meer vooruitgang aan te komen. "Er staat een grote performance-update op de agenda voor de Grand Prix van Canada. Dan moet het zelfs mogelijk zijn om op eigen kracht podia te halen."

VVN laat bezwaar tegen 130-kilometerwegen los

Veilig Verkeer Nederland (VVN) keert zich niet langer tegen verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. "We hebben er geen grote bezwaren meer tegen", zei een woordvoerster dinsdag na een bericht hierover in De Telegraaf. Volgens VVN vinden op 130-kilometerwegen niet vaker ongevallen plaats dan op wegen waar 120 de limiet is.

Precies vijf jaar geleden was de Afsluitdijk (A7) de eerste weg waar de snelheid naar 130 kilometer per uur ging. Nu geldt die maximumsnelheid op meer dan de helft van de Nederlandse snelwegen. "Of je nou 120 of 130 rijdt, je bent niet veel eerder op je bestemming", relativeert de woordvoerster de discussie over verhoging van de snelheid op snelwegen. De organisatie focust zich nu vooral op de verkeersveiligheid op 80-kilometerwegen en in de bebouwde kom.

VVN laat bezwaar tegen 130-kilometerwegen los
VVN laat bezwaar tegen 130-kilometerwegen los (Foto: ANP)

F1-coureurs toch niet unaniem voor cockpitbescherming

De discussie over cockpitbescherming sluimert al jaren rond in de paddock, maar sinds de dodelijke ongelukken van Jules Bianchi en IndyCarrijder Justin Wilson is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. Alexander Wurz, de voorzitter van de Grand Prix Drivers Association, verklaarde recent dat alle rijders hopen dat cockpitbescherming met ingang van 2017 ingevoerd gaat worden. Maar Wurz' woorden blijken niet helemaal waar te zijn. De rijders blijken op dit standpunt niet allemaal op één lijn met elkaar te zitten. 

Force India-coureur Nico Hülkenberg blijkt namelijk helemaal geen voorstander. "Dat is persoonlijk," zegt de Duitser desgevraagd. "Ik vind het niks. Voor mij hoort een F1-cockpit open te zijn." En hij staat niet alleen in zijn standpunt. Ook Renault-rookie Jolyon Palmer heeft zo zijn bedenkingen. "Voor mij staat veiligheid op de agenda," stelt de Brit, "maar het is niet het belangrijkste punt. We moeten de F1 ook niet vergelijken met de IndyCars. Als ze daarin de muur raken aan de buitenkant spatten de brokstukken de baan op. Wanneer wij de muur raken zijn we ver van de baan verwijderd."

Net als Hülkenberg is Palmer van mening dat F1-cockpits nou eenmaal open horen te zijn. "Ik denk dat we moeten oppassen niet af te dwalen van wat de Formule 1 altijd geweest is, want dat zijn wagens met een open cockpit." Red Bull-collega Daniel Ricciardo deelt die mening niet en gaat ervan uit dat de cockpitbescherming er toch zal komen. "Het is niet zo dat rijders minder lef hebben, het is iets waar we ons voordeel mee kunnen doen. Niemand wil een fataal ongeval zien, dus als we het risico kunnen minimaliseren: waarom niet? De meeste rijders zijn voorstander, dus we zullen wel zien hoe het afloopt."  

Investeerder wil bod doen op Perry Sport

Investeringsmaatschappij Convent Capital is een bod aan het voorbereiden op Perry Sport, voor een doorstart van alle zeventig vestigingen van de sportartikelenketen. Dat bevestigde Maarten Meijnen, een van de oprichters, maandag na berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Convent heeft daarbij alleen interesse in Perry en niet in Aktiesport. Ook dat bedrijf is onderdeel van het onlangs failliet verklaarde Unlimited Sports Group (USG). "Perry is een sterk merk, met veel historie. We denken dat we er, wellicht in afgeslankte vorm, een winnend verhaal van kunnen maken", aldus Meijnen. Hij merkte daarbij op dat Perry "niet de onderkant van de markt aanraakt", zoals Aktiesport "dat toch wat meer doet".

Een woordvoerder van de bewindvoerders van USG liet weten dat deze week uitnodigingen uitgaan naar "alle serieuze partijen"die belangstelling hebben getoond. Deze dagen wordt er een selectie gemaakt.

Investeerder wil bod doen op Perry Sport
Investeerder wil bod doen op Perry Sport (Foto: ANP)

Spaans parlement debatteert over Sánchez

De socialist Pedro Sánchez stelt zich dinsdag in het Spaanse parlement kandidaat voor het ambt van minister-president. De voormalige oppositieleider legt daarbij een regeringsprogramma voor. Het parlement debatteert woensdag over zijn kandidatuur.

De 44-jarige Sánchez heeft in eerste instantie de absolute meerderheid in het parlement nodig om kans te maken op het hoogste ambt. De kans daarop is niet erg groot. Als Sánchez schipbreuk lijdt, vindt twee dagen later een tweede stemming plaats waarin alleen een gewone meerderheid nodig is.

Sánchez heeft met de liberale partij Ciudadanos een regeerakkoord gesloten, maar daarmee is hij nog niet verzekerd van de meerderheid.

Spaans parlement debatteert over Sánchez
Spaans parlement debatteert over Sánchez (Foto: ANP)

Toestand dj Paul van Dyk nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe het gaat met dj Paul van Dyk sinds hij zaterdagavond van het podium viel tijdens A State of Trance in de Jaarbeurs Utrecht. Zijn familie heeft organisator Armin van Buuren uitdrukkelijk gezegd niets te zeggen over zijn gezondheidssituatie. Armin tast hierdoor zelf ook in het duister over de afloop van het ongeluk, bleek maandag in RTL Boulevard.

'Ik zit nog steeds met een bonkend hart na zaterdagnacht. Ik kijk constant op mijn telefoon of er nog nieuws is', vertelde Armin, die het ongeluk als een shock heeft ervaren. 'Het was zo'n mooie avond, mensen hadden het naar hun zin. Toen gebeurde dit. We zijn er verschrikkelijk van geschrokken', aldus Armin, die in de radiostudio was aan de andere kant van de Jaarbeurs toen zijn collega 3 meter naar beneden viel.

Armin kan niet bevestigen dat de situatie van Paul van Dyk stabiel is, zoals dj Dash Berlin zondag op Twitter meldde. 'Het heeft geen zin om ongefundeerde dingen te vertellen die niet waar zijn. Uit respect voor Paul moeten we totale stilte in acht nemen hierover. Het is afwachten, van dag tot dag. Ik hoop dat ik hem binnenkort kan opzoeken in het ziekenhuis.'

De mainstage van het A State of Trance Festival in de Jaarbeurs Utrecht werd gesloten na de val van de Duitse dj. A State of Trance is het grootste indoortrancefestival ter wereld en vierde afgelopen weekeinde de vijftiende editie.

Toestand dj Paul van Dyk nog onduidelijk
Toestand dj Paul van Dyk nog onduidelijk (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: vorst, regen en wind

Na een flink koude nacht begint de dag helder. Het trekt echter al snel dicht vanuit het westen. Aan het eind van de ochtend trekt een gebied met neerslag het land in, en valt er op veel plaatsen natte sneeuw. Vooral het oosten van het land heeft kans dat het nog even blijft liggen.

In het oosten wordt het circa 3 graden, het zuidwesten kan rekenen op een graad of 7. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot hard.

Zon op 07:24
Zon onder 18:20

Sinds zondag zit ik met m'n kont in Duitsland, en kijk ik tegen dit uitzicht aan! Even klikken voor een vergroting!!

uitzicht rewimo en qltel (Foto: DJMO)
Uitzicht Rewimo en qltel (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1901 De Wuppentaler Schwebebaan in Wuppental (Duitsland) werd geopend.
 1983 In Nederland werd de cent afgeschaft. Het muntje werd nauwelijks gebruikt, en was duurder om te maken dan de waarde die het vertegenwoordigde: een cent maken kostte namelijk 3 cent.
 2007

De dag van de zelfbeschadiging (Self Injury Awareness Day).

 1994 De foto van het Monster van Loch Ness uit 1934 blijkt een ordinaire vervalsing te zijn.


Het monster van Loch Ness aka Nessie

Naked Gun-acteur George Kennedy overleden

Afgelopen zondag is de legendarische Amerikaanse acteur George Kennedy op 91-jarige leeftijd overleden. De filmster, die in meer dan 200 film- en tv-rollen te zien was, stierf in zijn huis in Boise, Idaho, aldus zijn kleinzoon aan de Amerikaanse media. Kennedy werd vooral bekend door zijn rol van Kapitein Ed Hocken in de Naked Gun-films.

De in New York geboren Kennedy stond in zijn 2e levensjaar al voor het eerst op het toneel en zou als zevenjarige al als radio dj te horen zijn in zijn geboortestad. Vanaf de Tweede Wereldoorlog was Kennedy zo'n 16 jaar beroepsmilitair, totdat hij wegens rugklachten wordt afgekeurd. In 1960 heeft Kennedy een kort rolletje in de film Spartacus en is daarna op het witte doek te zien in klassiekers als Charade (1963), Strait-Jacket (1964), Hush… Hush, Sweet Charlotte (1964), The Flight of the Phoenix (1965) en In Harm's Way (1965). Ook is de acteur te zien in tv-series zoals The Andy Griffith Show, Bonanza, Maverick en Gunsmoke.

In 1967 zou de acteur naam maken met de gevangenisfilm Cool Hand Luke, waarvoor Kennedy een Oscar zou krijgen. Kennedy zou daarna te zien zijn in films zoals The Dirty Dozen, Bandolero! en The Boston Strangler en was vanaf 1970 als het personage Joe Patroni te zien in de populaire rampenfilms Airport, Airport 1975, Airport '77 en The Concorde ... Airport '79. Nadat de acteur samen met onder meer Bo Derek en Clint Eastwood in diverse films te zien was geweest kreeg Kennedy in 1988 de rol van politie Kapitein Ed Hocken in de film The Naked Gun: From the Files of Police Squad! Ook in de twee opvolgende films zou Kennedy de rol met verve spelen.

Van 1988 tot 1991 was Kennedy ook te zien in 67 afleveringen van de tv-serie Dallas. Vanaf het einde van de jaren negentig was de acteur vooral in kleinere producties te zien. In 2014 speelde Kennedy zijn laatste rol in het drama The Gambler. George Kennedy leed al geruime tijd aan hartproblemen.

FOK!-schrikkelbazen prolongeren titel

Eens in de vier jaar is het raak: schrikkeldag. Een handvol FOK!'ers heeft sinds het bestaan van FOK! op elke schrikkeldag gepost op het forum. Alle zeven schrikkelbazen zijn daar ook dit jaar weer in geslaagd.

FOK! begon in 1999. De datum van 29 februari kwam voorbij in de jaren 2000, 2004, 2008, 2012 en dus gisteren; in 2016. Tot de schrikkeldag van dit jaar hadden zeven FOK!'ers steeds op 29 februari gepost. Dit zijn Arcee, Djeez, Doc, Swetsenegger, TARAraboemdijee, Tokus en yvonne.

Ook dit jaar is het dit zevental weer gelukt om te posten op 29 februari. Ze zijn en blijven dus de onbetwiste FOK!-schrikkelbazen, met een maximale score van 5 uit 5. Dankzij een handige tool van Arcee kun je zelf bekijken op welke schrikkeldagen je op het forum actief was en hoeveel posts je die dag maakte.

De eerstvolgende gelegenheid om je score op te vijzelen is op zaterdag 29 februari 2020.

'Veel Nederlanders langdurig arm'

Langdurige armoede is een veel groter probleem dan vaak wordt aangenomen. Bijna 600.000 Nederlanders verkeren drie jaar of langer in armoede, staat in een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat is bijna twee keer zoveel als bij eerdere tellingen.

'Eenmaal arm betekent vaak blijvend arm', constateren de onderzoekers. Ze hebben verspreid over een langere periode gekeken of mensen drie jaar op rij onder de armoedegrens verkeerden. Het aantal armen in Nederland bestaat al jaren voor ruwweg de helft uit mensen die langdurig arm zijn.

Daarbij komt dat het deel van de bevolking dat in armoede leeft, sinds het begin van de economische crisis flink is toegenomen. In 2007 ging het om minder dan 850.000 personen. In 2013 was dat opgelopen tot ruim 1,25 miljoen mensen. Het SCP legt de armoedegrens voor een alleenstaande bij een besteedbaar inkomen van net iets meer dan 1000 euro per maand. Voor grotere huishoudens ligt de grens hoger.

'Snel ingrijpen is cruciaal', stelt onderzoeker Stella Hofs. Hoe langer mensen arm zijn, hoe moeilijker het volgens haar wordt uit die situatie te komen. Het hebben van werk is daarvoor geen garantie.

De kans dat gepensioneerden arm worden is klein, maar áls ze eenmaal arm zijn, hebben zij nauwelijks mogelijkheden om hun inkomenspositie te verbeteren. Verder hebben niet-westerse migranten vaak grote moeite om uit armoede te geraken, zeker als ze ook nog minderjarige kinderen thuis hebben zitten.

Van de mensen die het wel lukt om armoede te boven te komen, valt bijna een vijfde een jaar later terug in de oude situatie. Na vijf jaar is ruim 40 procent weer terug bij af.

Crisis
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) stelt dat het rapport 'laat zien hoe stevig de economische crisis ons heeft geraakt in de periode tot 2013'. Voor mensen met lage inkomens is geld vrijgemaakt en zijn regelingen aangepast. Daardoor stijgt de koopkracht van werkenden met een inkomen rond het minimumloon dit jaar het meest, namelijk 5,8 procent, aldus de staatssecretaris. Daarnaast is jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar voor armoedebestrijding en schuldenbeleid.

'Veel Nederlanders langdurig arm'
'Veel Nederlanders langdurig arm' (Foto: ANP)

Rechter verbiedt deblokkeren iPhone

Een federale rechter in Brooklyn, New York, heeft maandag (lokale tijd) een verzoek van opsporingsinstanties afgewezen om Apple op te dragen een iPhone te deblokkeren. Het gaat in dit geval om een mobieltje van een drugsdealer. De man werd in oktober vorig jaar opgepakt.

Hoewel de zaak niets te maken heeft met het verzoek van de FBI aan Apple om te helpen bij het ontgrendelen van een terroristentelefoon in Californië, wordt de uitspraak gezien als een steun in de rug van de multinational. Apple weigert een iPhone te kraken die is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de terroristen die in december vorig jaar in het Californische San Bernardino betrokken was bij een aanslag. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven.

Rechter James Orenstein noemde de eis van de opsporingsinstanties tegen Apple in de zaak in Brooklyn 'onpraktisch en overdreven'.

Rechter verbiedt deblokkeren iPhone
Rechter verbiedt deblokkeren iPhone (Foto: ANP)

Genee tekent live op tv nieuw RTL-contract

Wilfred Genee is ook de komende twee jaar te zien als presentator bij RTL. Zenderdirecteur Marco Louwerens van RTL 7 verraste Wilfred maandagavond in zijn talkshow Voetbal Inside door hem een nieuw contract tot en met 2018 onder de neus te drukken en te laten tekenen. Wilfred kreeg er ook een cadeautje bij: een straatnaambord met de naam Geneeplein.

Het is de eerste keer dat een presentator live op Nederlandse televisie zijn contract tekent. Wilfred tekende niet alleen voor de verlenging van zijn contract, hij krijgt ook een nieuw programma Matchwinner. De voetbalquiz is vanaf maandag 11 april om 22.00 uur te zien bij RTL 7. In Matchwinner maken kandidaten met hun voetbalkennis kans op een bedrag van 10.000 euro voor zichzelf en voor hun voetbalvereniging.

'Een sterke act', reageerde Johan Derksen. 'Je kon nu moeilijk weigeren', zei tafelgenoot René van der Gijp. 'Dit is het belangrijkste programma van de zender en er is geen andere presentator dan Wilfred die dit kan', zei Derksen, waarop Hans Kraay jr. alleen maar zuurder ging kijken. 'Ik heb geleerd van mijn vrouw nooit nagemaakt blij te kijken', antwoordde Kraay jr.

Louwerens is blij dat Genee aan boord blijft. 'De afgelopen maanden hebben we intensief met elkaar overlegd over het contract. Voor Wilfred was het belangrijk dat er meer persoonlijke inbreng mogelijk zou zijn. Daar zijn we goed uitgekomen', aldus Louwerens.

Genee: 'Met het nieuwe contract krijg ik de mogelijkheid om programma's te maken met meer persoonlijke inbreng. Dat krijg ik bijvoorbeeld met het nieuwe interviewprogramma 'Wat Gaat Er Nu Door Je Heen'. Met 'Matchwinner' ga ik weer een hele andere kant op en verbreden we de voetbalkennis van Nederland zowel op tv als via de gelijknamige app.'

Genee tekent live op tv nieuw RTL-contract
Genee tekent live op tv nieuw RTL-contract (Foto: BuzzE)

'Geef me de hond, hou dat wijf maar'

De politie in Oslo heeft afgelopen zaterdagavond een vrouw en een hond aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Later die avond kreeg de sterke arm der wet een nogal vreemd telefoontje van de bezorgde echtgenoot van de vrouw. De man bleek zich namelijk enorme zorgen te maken over de opgesloten hond en vroeg of het arme beest zo snel mogelijk vrijgelaten kon worden. De opgesloten vrouw mocht de politie dan wel houden.

Op het officiële Twitter-kanaal van de politie van Oslo verscheen het onderstaande bericht, waarin we lezen: "Een man belde ons nadat zijn vrouw en hond door ons waren aangehouden. De man wil graag zijn hond terug, maar de vrouw mogen we houden." Waarom de vrouw en de viervoeter waren opgepakt is onbekend, aldus de website van Nettavisen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.