FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 maart 2016

FC Utrecht maakt einde aan sprookje VVSB

FC Utrecht mag op zondag 24 april aantreden voor de KNVB bekerfinale. De amateurs van VVSB hielden lang stand in De Galgenwaard, maar bleken uiteindelijk niet opgewassen tegen de Eredivisionist.

Dat VVSB de halve finale van de KNVB beker had bereikt was al een geweldige stunt op zich. In de kwartfinale werd FC Den Bosch verslagen, een stunt die vooraf niemand zich voor mogelijk had gehouden. Heel Noordwijkerhout stond op zijn kop, zowel na het bereiken van de halve finale als op de dagen in aanloop naar de halve eindstrijd. De laatste training van VVSB werd drukbezocht en in totaal reisden er 37 volle bussen af naar De Galgenwaard.

In een volgepakt stadion had FC Utrecht veel moeite met de amateurs van VVSB. De topklasser stond verdedigend uitstekend en de thuisploeg wist zich er niet doorheen te voetballen. Bij rust stond het nog altijd 0-0 en dat zinde het thuispubliek niet. De eigen spelers werden uitgefloten en dat hield pas op na 73 minuten voetballen.

Bevrijdende goal voor Utrecht

Want toen was daar eindelijk het langverwachte doelpunt van FC Utrecht. De opluchting was groot bij de ploeg van trainer Eric ten Hag toen Marc van der Maarel de bal in de zestien voor zijn voeten kreeg. Zijn schot ging via Peet van der Slot tegen de touwen. De voorsprong was verdiend, want Utrecht was de enige ploeg die voetbalde.

Anderhalve minuut na de 1-0 maakte Sebastien Haller aan alle onzekerheide een einde. Op aangeven van Andreas Ludwig scoorde de Franseman de 2-0 en was de plek in de bekerfinale een feit. Ook in de slotfase wist VVSB amper van de eigen helft af te komen. Het was Patrick Joosten die in de blessuretijd de eindstand op 3-0 bepaalde.

Feyenoord of AZ?

In Utrecht kwam er een einde aan het bekersprookje van de Topklasser. Op zondag 24 april mag FC Utrecht afreizen naar De Kuip, alwaar het gaat strijden voor de winst van het bekertoernooi. Tegenstander in die finale wordt Feyenoord of AZ, die twee ploegen nemen het donderdagavond tegen elkaar op in De Kuip.

Mata redt Manchester United tegen Watford, Liverpool troeft City volledig af

Manchester United heeft goede zaken gedaan in de strijd om plek vier. Terwijl concurrent Manchester City verloor, kwam de ploeg van Louis van Gaal tegen Watford met de schrik vrij. United won met 1-0. 

United was sinds vorige week weer in vorm en had dat vooral te danken aan de veelbesproken achttienjarige Marcus Rashford. Ook tegen Watford, op Old Trafford, stond hij weer in de basis, maar zelfs het wonderkind die alles in goud kan doen veranderen, kon in de eerste helft geen potten breken.

Watford was scherper, toonde lef in het Theatre of Dreams en kreeg bovendien de beste kansen. De ploeg van Louis van Gaal, met Nederlander Timothy Fosu-Mensah als basisdebutant, mocht vooral blij zijn dat Odion Ighalo zijn vizier niet op scherp had staan. David De Gea, veelzeggend genoeg, voor rust de beste man aan United-zijde voorkwam in de laatste tien minuten van het eerste bedrijf tot twee keer toe dat de Nigeriaan scoorde. Ighalo, toch al goed voor veertien treffers dit Premier League-seizoen, lijkt in 2016 even de weg kwijt, want maakte er alleen in januari eentje. Wat United in offensieve zin terugdeed voor rust, verdient eigenlijk geen vermelding, maar vooruit: Morgan Schneiderlin nam de bal na zo'n twintig minuten in één keer op de slof en schoot centimeters naast.

Ook de van een hamstringblessure teruggekeerde Anthony Martial probeerde gevaarlijk te worden, maar kopte krachteloos naast en punterde hij bijna op ludieke wijze de bal in de handen van Gomes. Na rust bleef Watford drukken. Étienne Capoue (ex-Tottenham Hotspur) schoot rakelings over. Rashford toonde zich ook in verdedigende zin van waarde door een kopbal van Prödl van de lijn te halen. Rond het verstrijken van het uur, werd United sterker en kwam er meer leven in de brouwerij van Van Gaal. Dat was nodig ook, want ondertussen keken Manchester City, Arsenal én Tottenham Hotspur op andere velden tegen een achterstand aan.

Dat United het publiek na een uur achter zich kreeg, was voor een groot deel toe te schrijven aan Rashford die met zijn demarrages applaus oogstte. Hij gaf een goede voorzet op Memphis die verzuimde binnen te tikken en zag hoe Juan Mata daarna op aangeven van Ander Herrera voorlangs schoot. In het slotkwartier trok toch Watford weer ten aanval. Nordin Amrabat, in de ploeg gekomen, profiteerde bijna van half uitverdedigen van Daley Blind en Prödl kopte de bal uit een hoekschop maar net naast, terwijl Matteo Darmian aan zijn shirt hing. Uitgerekend toen Watford, ten minste met een punt, zichzelf leek te gaan belonen voor een sterk optreden op Old Trafford schoot Mata snoeihard een vrije trap binnen. United komt daardoor met 47 punten naast Manchester City te staan, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.


Liverpool heeft revanche genomen voor de verloren finale om de League Cup. Het won met 3-0 van Manchester City, dat de titel nu uit het hoofd lijkt te kunnen zetten.

Na de nederlaag in de finale om de Capital One Cup van afgelopen zondag had Liverpool wat recht te zetten tegen Manchester City, en dat deed het ook. Na een uitstekende eerste helft zat de ploeg van Jurgen Klopp al op rozen. The Reds speelden fel en met veel overtuiging, in tegenstelling tot City dat er niet zoveel zin in leek te hebben.

De goede start leverde de thuisploeg in eerste instantie niet zoveel op. Onder meer James Milner zag een schot van afstand geblokt worden, maar verder kwam doelman Joe Hart niet in de problemen. Aan de andere kant was Sergio Aguero niet attent op een goede voorzet van Jesus Navas. Na lang balbezit van Liverpool na een half uur spelen viel dan toch de goal.

Adam Lallana verraste Hart van afstand in de korte hoek, 1-0. Even later hielp Milner Liverpool op rozen na een geweldige aanval. Het hakje was van Lallana, de pass van Firmino, waarna de middenvelder voor 2-0 zorgde. Milner is na Robbie Fowler de tweede speler die namens City en Liverpool tegen beide clubs scoorde.

Na rust wisselde Pellegrini aanvallend door Bony en Iheanacho te brengen. Sterling, die voor het eerst terugkeerde op Anfield en werd uitgefloten, bleef pijnlijk genoeg achter in de kleedkamer. Het mocht niet baten voor de bezoekers. Firmino zorgde na een uur op aangeven van Lallana voor 3-0, waarna de wedstrijd gespeeld was.

Het betekende de eerste overwinning van Liverpool op Anfield in 2016. City blijft door de nederlaag op tien punten van koploper Leicester City. De ploeg van Pellegrini won maar twee van laatste tien uitwedstrijden en kan de titel in de Premier League in ieder geval voorlopig uit het hoofd zetten.

F1-coureurs tegen nieuwe kwalificatie

De Formule 1-coureurs hebben zich uitgesproken tegen het nieuwe kwalificatiesysteem dat voor dit seizoen ingevoerd moet worden. Dit deden ze achter gesloten deuren tegenover F1-race directeur Charlie Whiting. Ze vinden dat het huidige systeem prima is en dat de nieuwe regels verwarring zaaien.

Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Felipe Massa en Sergio Perez gaven hun mening aan Whiting, waarna Perez tegenover Sky zijn opinie ventileerde. "Wij zijn niet blij met de plannen die ze in willen voeren. Hopelijk kunnen ze het nog aanpassen. Wij zijn van mening dat het voor de fans te gecompliceerd zal worden, terwijl het voor ons nu al lastig genoeg is. Het kwalificatieformat is nu al goed en er is geen reden om dat te veranderen."

In de nieuwe plannen wordt het huidige systeem van drie sessies waarbij aan het einde van de eerste twee sessies de langzaamste rijders afvallen, waarna de tien beste coureurs strijden om de poleposition vervangen. Het is de bedoeling dat er richting het einde van iedere sessie steeds meer rijder afvallen, waarna in de laatste van drie sessies de twee snelste rijders strijden om poleposition.

Er is veel onduidelijkheid over de invoering van het nieuwe systeem. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat de systemen van de FOM er pas voor de Grand Prix van Spanje klaar voor zijn. De teambazen morrelen ondertussen aan de plannen door alleen in Q1 en Q2 rijders af te willen laten vallen en Q3 te laten zoals het nu is, maar dan met acht auto's. Om de plannen toch snel ingevoerd te krijgen is haast geboden. Vrijdag is een vergadering van de World Motor Sport Council van de FIA en voor die dag moet het papierwerk in orde zijn. Kink in de kabel kan Ferrari zijn dat plotseling tegenstander is geworden en hierdoor het nieuwe kwalificatieformat tegen kan houden, omdat er geen unanimiteit onder de Formule 1-teams meer is.

Kampioenskandidaten Arsenal en Tottenham Hotspur gaan onderuit

Tottenham Hotspur is er niet in geslaagd te profiteren van het puntverlies van Leicester City. De Spurs kwamen een vroege achterstand niet te boven bij West Ham United: 1-0.

Al na zeven minuten keken de bezoekers uit Londen tegen een achterstand aan. Een corner van spelmaker Dimitri Payet viel bij de eerste paal op het hoofd van Michail Antonio, die het leer snoeihard via de vingertoppen van doelman Hugo Lloris tegen de touwen knikte, 1-0.

Het betekende alweer het vijfde doelpunt van Antonio in de laatste tien competitieduels. Tottenham leek verlamd door de mogelijkheid om koploper te worden, want in het restant van de eerste helft bleven kansen voor de gasten uit. West Ham kwam er daarentegen nog een paar keer gevaarlijk uit.

Na de pauze werden The Hammers iets slordiger en daardoor kreeg Tottenham mogelijkheden. Zo testte Toby Alderweireld de reflexen van doelman Adrian met een geweldig afstandsschot en ook Christian Eriksen dwong de sluitpost van West Ham tot een redding.

In de slotfase werd het steeds spannender, met kansen van Antonio namens West Ham en Harry Kane namens de Spurs. Doelpunten bleven echter uit, waardoor Tottenham de ongeslagen reeks van twaalf uitwedstrijden op rij verspeelde. Een hele knappe zege van West Ham: 1-0.

Arsenal heeft in de thuiswedstrijd tegen Swansea City pijnlijk puntenverlies geleden. Swansea City won onverdiend, waardoor Arsenal de achterstand op Leicester City ziet oplopen.


Arsenal wilde in de wedstrijd tegen Swansea City profiteren van het puntenverlies dat koploper Leicester City dinsdag leed. Arsène Wenger en zijn ploeg verloor afgelopen weekend kansloos van Manchester United (3-2) en dus was het de vraag hoe The Gunners op die nederlaag zouden reageren. Niet succesvol zo bleek. Het werd 1-2 voor de bezoekers. 

Zonder basiskracht Koscielny begon Arsenal welvarend aan het thuisduel. Swansea City rende voortdurend achter de bal aan en kwam maar niet in de wedstrijd. In de vijftiende minuut werd het overwicht van Arsenal ook vertaald op het scorebord. Na een prachtig steekballetje van Alexis Sánchez kwam Joel Campbell ook in oog te staan met Swansea-doelman Lukasz Fabiański. Campbell aarzelde geen moment en gleed de steekpass van Sánchez feilloos binnen. Het was voor Arsenal een verdiende voorsprong, maar lang genieten konden Wenger en zijn kompanen niet van de voorsprong.

Na een vermeende overtreding op Mesut Özil liet scheidsrechter Robert Madley door voetballen. Op het middenveld kwam de bal terecht bij Jack Cork, die met een prachtige steekpass Wayne Routledge alleen voor Petr Chech zette. Routledge verzuimde hierop niet om te scoren, en Swansea op gelijke hoogte te brengen. Arsenal maakte echter alles behalve een aangeslagen indruk. Vlak voor rust was het Olivier Giroud die The Gunners bijna weer op voorsprong bracht. Een lange bal vanuit het middenveld kwam uiteindelijk terecht bij Per Mertesacker die de bal in het zestienmetergebied panklaar legde voor de Franse spits. Zijn volley ketste echter snoeihard op de lat, waardoor er werd gerust met een gelijke stand.

Na rust was Arsenal opnieuw heer en meester. Echter, de score bleef gelijk, waardoor de frustratie bij de Londenaren toenam. De thuisploeg verzuimde de vele kansen te benutten, en kreeg in de 72e minuut de deksel op de neus. Uit een vrije trap van Gylf Sigurdsson liep Ashley Williams de bal binnen. De onverdiende goal was het resultaat van laksheid. Het verzuimen de vele kansen te benutten werd The Gunners uiteindelijk fataal. Voor Arsenal betekende de nederlaag pijnlijk puntenverlies in de strijd om de landstitel. Koploper Leicester City is inmiddels zes punten verwijderd van de Londense club, die in 2004 de laatste landstitel vierde.

Tafeltennissters in achtste finales op WK landenteams

De Nederlandse tafeltennissters hebben zich op het WK voor landenteams geplaatst voor de achtste finales. Li Jiao, Li Jie en Britt Eerland verloren woensdag weliswaar hun laatste wedstrijd, drie eerdere overwinningen bezorgden het team de tweede plek in de groep.

Nederland begon het toernooi met een felbevochten zege op Oekraïne, waarna Wit-Rusland met 3-1 werd verslagen. Het Polen van paralympisch kampioene Natalia Partyka werd aan de kant geschoven, maar Eerland ging ten onder in de beslissende wedstrijd van het duel met Frankrijk: 2-3 in een wedstrijd waarin coach Elena Timina Jiao moest vervangen en nipt verloor. Jiao verloor woensdag de vijfde en laatste wedstrijd tegen Singapore, maar achter dat team pakte Nederland de tweede plek in de groep. 

Om 03.00 uur Nederlandse tijd staat de ploeg in Kuala Lumpur tegenover Oostenrijk. Bij winst wacht vrijdagmiddag dan topfavoriet China in de kwartfinales.

Republikein Carson: geen zicht op Witte Huis

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson ziet geen kans meer op het Amerikaanse presidentschap. Hij heeft het kandidatendebat van donderdagavond met zijn vier overgebleven Republikeinse rivalen woensdag afgezegd.

Carson heeft de voorverkiezing van zijn partij in nog geen enkele staat gewonnen, terwijl er toch al vijftien zijn gehouden. 'Ik zie in het licht van de uitslagen van de voorverkiezingen van Super Tuesday van gisteravond geen politieke weg voor me', verklaarde Carson woensdag. De voormalig neurochirurg heeft zijn campagne nog niet officieel gestaakt.

De 64-jarige Carson voerde afgelopen najaar kortstondig de peilingen aan in de staat Iowa, de staat waar Republikeinen als eerste hun kandidaat mochten kiezen. De diepgelovige Carson, die met zijn populistische toon veel proteststemmen trok, zag na enkele uitglijders echter veel aanhangers naar concurrenten Donald Trump en Ted Cruz overlopen.

Republikein Carson: geen zicht op Witte Huis
Republikein Carson: geen zicht op Witte Huis (Foto: ANP)

Goal Huntelaar helpt Schalke aan zege, Verhaegh trefzeker voor Augsburg

Schalke 04 kwam vroeg op achterstand, maar wist de score in het restant van het duel helemaal om te draaien tegen het tiental van Hamburger SV: 3-2.

Schalke was voorafgaand al drie competitieduels op rij zonder zege, en die reeks kreeg een vervolg te krijgen tegen HSV. Binnen vier minuten scoorde Nicolai Müller de 0-1. Bij een lange bal vertrouwde Roman Neustädter op zijn doelman, maar de alerte Müller was er eerder bij en schoof het leer onder de uitgekomen sluitpost door.

Schalke zette na de tegentreffer aan en kreeg verschillende kansen. De grootste was waarschijnlijk voor Dennis Aogo, die het leer uit een vrije trap van dichtbij over de deklat poeierde. Ook had Schalke recht op een strafschop, maar de scheidsrechter zag het anders. In de slotfase van de eerste helft viel alsnog de verdiende 1-1.

Een fenominaal doelpunt van Max Meyer bracht Die Königsblauen langszij. De spelmaker krulde de bal, een paar minuten nadat doelman Rene Adler hem nog van scoren had gehouden, vanaf de rand van de zestien de rechterhoek in, 1-1. Vlak voor rust moest HSV met tien man verder. Johan Djourou pakte binnen vijf minuten zijn tweede gele kaart.

Na rust was het overwicht helemaal voor Schalke, dat na 66 minuten uit een hoekschop via Klaas-Jan Huntelaar de 2-1 op het scorebord zette. The Hunter speelde zijn 150e competitiewedstrijd voor Schalke 04. Een kwartier voor tijd maakte Alessandro Schöpf er 3-1 van op aangeven van Meyer. In blessuretijd maakte Gojko Kacar nog de 3-2 namens HSV, maar een punt zat er niet meer in voor Die Rothosen. 


Kevin Volland hielp 1899 Hoffenheim in de 25ste minuut al aan een voorsprong in de kelderkraker tegen FC Augsburg, maar Paul Verhaegh bracht de bezoekers nog voor rust weer naast de voormalig ploeg van trainer Huub Stevens. Hij deed dat vanaf de strafschopstip. 

Ex-Heraclied en voormalig spits van SC Heerenveen Mark Uth bezorgde de thuisploeg in de 81ste minuut alsnog de pas vierde competitiezege van dit seizoen. Hoffenheim won met 2-1 van Augsburg. Door die overwinning is de achterstand van de nummer zeventien naar Augsburg (dertiende) nog slechts vier punten.

Landgoed van 50 Cent wordt zorgcentrum

De Amerikaanse rapper 50 Cent heeft na jaren eindelijk een koper gevonden voor zijn enorme landgoed in Farmington in de staat Connecticut. De nieuwe eigenaar gaat het pand verbouwen tot een verzorgingshuis.

TMZ meldt dat het pand is verkocht voor 8 miljoen dollar, omgerekend 7,3 miljoen euro. Dat is nog niet de helft van de vraagprijs die 50 Cent bijna tien jaar geleden vroeg. In 2007 stond het pand met 21 slaapkamers en negen keukens nog te koop voor 18,5 miljoen dollar, omgerekend ruim 17 miljoen euro. De afgelopen jaren is de rapper steeds verder met de vraagprijs gezakt.

Het pand was een blok aan het been van de Amerikaanse rapper die vorig vorig jaar zijn faillissement aanvroeg. Alleen het onderhoud kostte hem maandelijks al 70.000 dollar. Het pand bevat een binnen- en buitenzwembad, een helikopterplaats, een casino, basketbalvelden en een grote vijver.

Landgoed van 50 Cent wordt zorgcentrum
Landgoed van 50 Cent wordt zorgcentrum (Foto: BuzzE)

Justitie gaat met zichzelf aan de slag

Alle bijna zeventig directeuren van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan op cursus. Het departement wil een opener organisatie worden, waarin communicatie, vernieuwing en samenwerking voorop staan. De leidinggevenden moeten het goede voorbeeld gaan geven.

Justitieminister Ard van der Steur stuurde het plan woensdag naar de Tweede Kamer, die eerder sprak over een doofpotcultuur op Justitie. Aanleiding waren talrijke incidenten waarbij informatie niet, te laat of onjuist naar buiten kwam.

Bewindspersonen kwamen daardoor meermaals in politieke problemen. Ivo Opstelten en Fred Teeven traden er vorig jaar om af. Opvolger Van der Steur kwam daarna zelf ook al een paar keer klem te zitten.

Topambtenaren hebben een programma opgesteld om te komen tot een nieuwe werkwijze en cultuur. Alle medewerkers, ook die van uitvoerende diensten, moeten zich die aanmeten.

De kosten van het plan zijn "nog niet scherp". Het geld komt uit de interne begroting van het ministerie, aldus een woordvoerster.

Justitie gaat met zichzelf aan de slag
Justitie gaat met zichzelf aan de slag (Foto: ANP)

Borussia Dortmund profiteert optimaal van nederlaag Bayern München

Bayern München is voor eigen publiek onderuit gegaan tegen FSV Mainz. De ploeg van Pep Guardiola was de bovenliggende partij, maar ging toch met 1-2 onderuit.

De tactiek van Mainz was vanaf de eerste minuut duidelijk: inzakken, verdedigen en via een counter hopen op een stunt. Het was een speelwijze die lang succes had. Want Bayern München was thuis de baas, had de controle over de wedstrijd, maar kwam in de eerste helft moeizaam tot kansen. Mainz stond organisatorisch uitstekend. De bezoekers lieten veel toe en grepen in op het juiste moment.

Vaak kwam Mainz er voor rust niet uit. Maar die ene keer dat ze het doel van Manuel Neuer zochten, was het ook meteen raak. Giullo Donati kwam op de rechterflank op en gaf een lage voorzet. Yunus Malli liet de bal lopen voor Jairo Samperio, die de bal bij de tweede paal achter Neuer schoot. Een verrassende voorsprong, geheel tegen de verhouding in.

Bayern zette aan, zowel voor als na rust. Maar doordat Mainz met man en macht verdedigde, was er geen doorkomen aan voor de ploeg van Pep Guardiola. Tot aan de 65ste minuut, want toen was het Arjen Robben die een gaatje wist te vinden. Hij werd aangespeeld door Arturo Vidal, legde de bal met zijn aanname meteen goed en schoot de bal vanaf twintig meter laag in de hoek achter doelman Loris Karius.

De gelijkmaker was dik verdiend, maar met een punt nam Bayern geen genoegen. Guardiola had met Douglas Costa en Thomas Müller al twee verse krachten ingebracht, waarmee de druk op de achterhoede van Mainz nóg groter werd. De thuisploeg bleef beuken op de muur van Mainz, maar er was geen doorkomen aan.

Het was Bayern dat aanvalde en Mainz dat tegenhield. De verdedigers van Mainz schoten alle ballen die ze voor hun voeten kregen zo'n beetje de tribune in. En toch was het Mainz dat wist te scoren. Bij een spaarzame uitbraak in de 86ste minuut legde Julian Baumgartlinger de bal terug op Jhón Córdoba, die vanaf de rand van de zestien de 1-2 maakte.

Met nog maar een paar minuten op de klok, tikte de tijd weg in het voordeel van Mainz. Ook in de absolute slotfase wist Bayern geen kans meer te creëren en moet het de eerste thuisnederlaag van het seizoen slikken. 


Borussia Dortmund heeft geen averij opgelopen op bezoek bij Darmstadt 98. Spectaculair was het allerminst: 0-2. Dortmund en Darmstadt 98 hielden de toeschouwers woensdagavond niet warm met geweldig spel. Beide ploegen kregen over en weer wat kansen, maar uiteindelijk waren het Die Borussen die zeven minuten voor rust de score opende. Twee minuten nadat Sandro Wagner had moéten scoren namens de thuisploeg, sloeg Adrián Ramos aan de overkant toe, 0-1.

Na de pauze werd de score al snel verdubbeld. Gonzalo Castro had op de rand van de zestien van Darmstadt de vrijheid om uit te halen, maar in plaats daarvan gaf hij de bal mee aan linksback Eric Durm, die de doelman met een bekeken schot passeerde, 0-2. In het restant van de wedstrijd vergaten beide teams grote kansen in goals om te zetten: 0-2.

Het verschil tussen Bayern München en Borussia Dortmund bedraagt nu vijf punten. Aanstaande zaterdag kan de spanning in de Bundesliga helemaal terugkomen. Dan nemen Bayern en Dortmund het namelijk tegen elkaar op.

Voetbalsters winnen eerste kwalificatieduel voor Rio

De Nederlandse voetbalsters hebben de eerste horde op weg naar de Olympische Spelen genomen. In het kwalificatietoernooi voor Rio de Janeiro werd Zwitserland vanavond met 4-3 verslagen. Oranje moet voor een ticket ook winnen van Noorwegen en Zweden dat de Noorse dames met 1-0 verslagen heeft.

In Den Haag kwam Nederland, dat de geblesseerde Lieke Martens en Stefanie van der Gragt moest missen, al snel op achterstand. Fabienne Humm maakte al na vier minuten de 0-1 in een rommelige beginfase. De Oranje Leeuwinnen kwamen daarna beter in de wedstrijd en na een half uur spelen kregen ze een strafschop nadat spits Viviane Miedema omver werd gelopen. Dit buitenkansje werd door Manon Melis benut: 1-1.

Na rust was het duel aanvankelijk in evenwicht, maar na een uur spelen nam Nederland snel afstand van de Zwitserse dames. Binnen enkele minuten scoorden Miedema, Mandy van den Berg en invalster Shanice van de Sanden. De 4-1 voorsprong leek comfortabel te zijn, maar Rahel Kiwic en Ramona Bachman brachten de spanning terug. Nederland kwam nog goed weg in de slotfase toen Eseosa Aigbogun op de lat schoot.

Mandy van den Berg was een van de doelpuntenmakers tegen Zwitserland (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Mandy van den Berg was een van de doelpuntenmakers tegen Zwitserland (Pro Shots/Jasper Ruhe)

WK-zilver voor teamsprinters

Het WK baanwielrennen in Londen heeft op dag één al een Nederlandse medaille opgeleverd. Teamsprinters Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Mathijs Büchli gingen in de finale ten onder tegen Nieuw-Zeeland, nadat in de kwalificaties de tweede plek werd neergezet.

Hugo Haak kwam in de kwalificaties nog in actie, maar werd in de eindstrijd vervangen door Büchli. Na twee van de drie ronden lag Nederland in de finale zelfs op op, maar slotrijder Büchli kon het niet bolwerken tegen Edward Dawkins. De Kiwi's pakten net als in 2014 het goud, maar Nederland won wel voor het eerst sinds 2008 weer een medaille op de teamsprint bij de mannen. Duitsland won het brons door Frankrijk te verslaan in de troostfinale.

Bij de vrouwen ging het goud aanvankelijk naar China, maar Gong Jinjie en Zhong Tianshi werden gediskwalificeerd vanwege een foute wissel. Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova konden daardoor alsnog het goud ophalen namens Rusland. Miriam Welte en Kristina Vogel uit Duitsland veroverden het brons.

De Australische Rebecca Wiasak won het goud op de individuele achtervolging, door in de finale de Poolse Malgorzata Wojtyra compleet kansloos te laten. Annie Foreman-Mackey mag het brons mee naar Canada nemen. De scratch bij de mannen werd gewonnen door de Spanjaard Sebastian Mora. Hij zette het peloton op een ronde en kwam solo over de finish. Ignacio Prado uit Mexico pakte zilver, voor de Zwitser Claudio Imhof. Wim Stroetinga kwam niet in het stuk voor.

VS verbieden e-sigaret in vliegtuigen

Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft het gebruik van elektronische sigaretten aan boord van de commerciële luchtvaart verboden. Het verbod geldt voor alle Amerikaanse en buitenlandse toestellen die in de VS vliegen, of het land binnenkomen of verlaten, aldus het departement woensdag.

Door de maatregel worden passagiers niet ongevraagd blootgesteld aan de dampen die de e-sigaretten in vliegtuigen verspreiden, aldus een bekendmaking van Transportminister Anthony Foxx.

VS verbieden e-sigaret in vliegtuigen
VS verbieden e-sigaret in vliegtuigen (Foto: ANP)

Bob Dylan verkoopt persoonlijk archief

Bob Dylan heeft zijn persoonlijk archief verkocht aan de universiteit van Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma. Meer dan 6000 items worden op die manier toegankelijk voor onderzoekers en kunnen worden gebruikt voor tentoonstellingen.

De inmiddels 74-jarige singer-songwriter draagt na een carrière van 55 jaar een berg aantekeningen, gedichten, teksten, mastertapes, foto's en honderden uren filmmateriaal over. Het meeste ervan is nog nooit door anderen bekeken. De universiteit en de George Kaiser Foundation, die de koop financieel steunde, willen niet zeggen wat ze hebben betaald voor de verzameling. De krant The New York Times schrijft echter dat Dylan omgerekend tussen de 13 en 18 miljoen euro heeft opgestreken.

Dylan toonde zich tevreden over de overdracht. Hij is blij dat zijn archief een thuis heeft gevonden. Al eerder verkocht hij enkele losse stukken. Zo incasseerde hij in 2014 ongeveer 1,8 miljoen euro voor een met de hand geschreven versie van zijn hit Like a Rolling Stone. Een van zijn elektrische gitaren was in 2013 goed voor ruim 900.000 euro.

Bob Dylan verkoopt persoonlijk archief
Bob Dylan verkoopt persoonlijk archief (Foto: BuzzE)

Aboutaleb tegen aparte opvang homo-vluchtelingen

Hehe, eindelijk eens iemand met verstand. Gister zagen we dat de Tweede Kamer een motie aannam waarin staat dat er een aparte opvang moet komen voor o.a homoseksuelen en christenen. Belachelijk natuurlijk om deze groepen mensen te isoleren, terwijl je eigenlijk bij de andere kant zou moeten kijken en hen moet aanpakken. Daar is Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam het mee eens. In het tv-programma College Tour, dat vrijdag wordt uitgezonden, zegt hij dat hij tegen aparte opvang is.

"Niet doen. Ik vind het een heel slecht signaal, omdat je op die manier homo's vanaf dag één gaat isoleren." zegt hij in een fragment dat de NOS online heeft gezet. Met deze uitspraak gaat hij tegen zijn partij in, die helaas wel voor aparte opvang is. Hij vindt dat de Tweede Kamer het besluit moet heroverwegen. Go Aboutaleb!


Bron: NOS

Amerikaanse versie van Tomorrowland gecanceld

TomorrowWorld, de Amerikaanse versie van het populaire dancefestival Tomorrowland, gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van Tomorrowland woensdag gemeld. SFX, de Amerikaanse partner die TomorrowWorld mee organiseert, vroeg in januari uitstel van betaling aan. In die omstandigheden is het volgens Tomorrowland "de juiste, maar moeilijke beslissing" om het festival te schrappen.

"We geloven nog steeds sterk in de internationale toekomst van Tomorrowland en blijven daar de komende maanden en jaren hard aan werken", aldus de organisatie. De tweede editie van Tomorrowland Brasil gaat overigens volgende maand wel gewoon door.

Of TomorrowWorld volgend jaar of later nog terugkeert, is niet duidelijk. Voorlopig blijft de teller van TomorrowWorld in Chattahoochee Hills nabij Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia dus op drie edities staan.

Amerikaanse versie van Tomorrowland gecanceld
Amerikaanse versie van Tomorrowland gecanceld (Foto: BuzzE)

'Terroristische brandstichting op moskee'

De man die zaterdagavond een molotovcocktail naar een moskee in Enschede gooide, wordt verdacht van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag. Volgens justitie wilde hij een deel van de bevolking angst aanjagen.

De 33-jarige man is woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die besliste dat hij twee weken langer vast blijft zitten. Er waren waarschijnlijk meer mensen bij de brandstichting betrokken, denkt justitie.

De fles van de man, waarin een brandbare vloeistof zat, spatte uiteen tegen de gevel van de moskee aan de Tweede Emmastraat. Een moskeeganger kon de vlammen snel doven. De Enschedeër werd korte tijd later opgepakt in de omgeving.

'Terroristische brandstichting op moskee'
'Terroristische brandstichting op moskee' (Foto: ANP)

Woensdagculinair #32 Koken met de magnetron

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Brownie in een mok

   


Magnetron omelet

  

Gehaktbrood

   

Gepofte aardappel

   

Chips

   

Meringues

   

Appelflappen, Hier word trouwens de combistand gebruikt

   

Spinazie met ei


   

Marsmallowkoekjes



Bottas snelste op tweede testdag, Sainz grootste kilometervreter

Valtteri Bottas heeft op de tweede testdag van de tweede Formule 1-testweek de snelste tijd neergezet. De Fin was op de superzachte band net sneller dan wereldkampioen Lewis Hamilton, die zijn rondje op de zachte band deed. Grootste kilometervreter van de dag was Carlos Sainz jr. De teamgenoot van Max Verstappen kwam tot liefst 166 rondes op de medium banden.

Grote problemen waren er voor het nieuwe Haas F1-team. Esteban Gutiérrez kon maar één ronde afleggen, totdat problemen met de turbo een einde maakte aan zijn korte werkdag. Ook een ander team dat met de nieuwe Ferrari-motor rijdt had problemen; de Sauber met Marcus Ericsson kwam maar tot 55 ronden. Hij zorgde ook nog eens voor de enige rode vlag van de dag, door te spinnen in bocht vier.

Morgen zal Max Verstappen weer achter het stuur kruipen van de Toro Rosso, wat zijn laatste kilometers betekenen in de wagen voordat het nieuwe Formule 1-seizoen begint in Australië. Die race staat voor 20 maart gepland.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Williams 1:23.261 -.--- 108
2 L. Hamilton Mercedes 1:23.622 +0.361 73
3 K. Magnussen Renault 1:23.933 +0.672 126
4 S. Vettel Ferrari 1:24.611 +1.350 151
5 J. Button McLaren 1:25.183 +1.922 121
6 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:25.235 +1.974 135
7 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:25.300 +2.039 166
8 S. Perez Force India 1:25.593 +2.332 128
9 N. Rosberg Mercedes 1:26.298 +3.037 91
10 P. Wehrlein Manor 1:27.064 +3.803 79
11 M. Ericsson Sauber 1:27.487 +4.226 55
12 E. Gutiérrez Haas F1 -:--.--- -.--- 1

'Gemeenten staken 184 miljoen in voetbal'

De 32 gemeenten met een club uit het betaald voetbal hebben de afgelopen tien jaar 240 miljoen euro bestemd voor steun aan die clubs. Dat blijkt uit een enquête van televisieprogramma Nieuwsuur onder de betrokken gemeenten. Daarvan werd 184 miljoen euro uitgegeven aan leningen, aankopen van stadions en subsidies aan de clubs. 56 miljoen euro werd gereserveerd voor garantstellingen.

De gemeenten hebben op dit moment ruim 34 miljoen euro aan leningen uitstaan met betrekking tot voetbal. Van de 32 gemeenten zijn er twaalf volledig of grotendeels eigenaar van hun plaatselijke stadion. Volgens hoogleraar economie van decentrale overheden, Maarten Allers, zitten die gemeenten in een wurggreep bij de clubs. "Zo'n club weet dat een stadion zonder club zo goed als niets waard is, dus dan kun je gekke dingen gaan doen."

'Gemeenten staken 184 miljoen in voetbal'
'Gemeenten staken 184 miljoen in voetbal' (Foto: ANP)

OM: drugscriminelen acht jaar de cel in

Twee vermeende drugscriminelen zouden acht jaar de cel in moeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag geëist. Volgens de aanklager runden de twee een groot drugslab in Eindhoven, dat in april 2014 werd opgerold. Agenten vonden daar ook zware wapens, waaronder een granaatwerper met scherpe raket, een semi-automatisch geweer en een automatisch wapen.

De verdachten zijn twee mannen van 38 en dertig. Ze huurden de loods van een 46-jarige Eindhovenaar. Die is medeplichtig en zou daarom drie jaar cel moeten krijgen, aldus het OM. Tommie van den Burg (31) uit Best was ook verdachte in de zaak, maar hij werd vorig jaar doodgeschoten in zijn auto bij een hotel in Eindhoven.

De politie vond in de loods ongeveer 16.000 liter formamide. Daarmee kan volgens het OM ongeveer 11.000 kilo amfetamine worden gemaakt. Ook lag er 600 kilo apaan, 70 kilo amfetamine, 280 kilo MDMA en genoeg grondstof voor 100 miljoen MDMA-pillen.

OM: drugscriminelen acht jaar de cel in
OM: drugscriminelen acht jaar de cel in (Foto: ANP)

Extreem weer legt Moskou plat

De hevigste sneeuwstorm in Moskou sinds 1966 heeft voor chaos in de hoofdstad gezorgd. Er viel dinsdag zo'n 70 procent van wat er normaal gesproken in de hele maand maart valt.

Negentig vluchten van en naar de luchthaven Sjeremetjevo zijn geannuleerd. Tientallen andere vluchten hadden vertraging. Ook het verkeer is vastgelopen, doordat auto's zich een weg moeten banen door 15 centimeter sneeuw.

Elders in Europa is de afgelopen dagen ook veel sneeuw gevallen. In het oosten van Spanje werden twee wandelaars dood gevonden. Een reddingsteam redde 82 anderen die op 1800 meter hoogte vastzaten op een ingesneeuwd treinstation. In Duitsland gebeurden honderden ongelukken, waarbij twintig gewonden vielen. In Praag zaten duizenden mensen zonder stroom als gevolg van de extreme weersomstandigheden.

Extreem weer legt Moskou plat
Extreem weer legt Moskou plat (Foto: ANP)

Voortgang in proces doorstart Perry Sport

De curator van Perry Sport en Aktiesport gaat komende dagen met negen partijen in gesprek voor een doorstart van de sportwinkelketens. Het gaat zowel om investeerders als branchegenoten, uit binnen- en buitenland.

In totaal hebben zich twintig partijen met interesse gemeld. De curator heeft daar de beste kandidaten uit geselecteerd. Die hebben ook een geheimhoudingsverklaring getekend en een speciaal informatiepakket ontvangen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk winkels van Perry Sport én Aktiesport tezamen in één deal te verkopen. Of dat gaat lukken blijkt mogelijk later deze week al.

De sportzaken en moederbedrijf USG werden vorige week bankroet verklaard. Het omvallen van de retailer was een direct gevolg van de ondergang van warenhuisketen V&D, waar USG veel 'shop-in-shops' had. Inmiddels is ook het faillissement over een aantal andere dochtervennootschappen van USG uitgesproken.

Voortgang in proces doorstart Perry Sport
Voortgang in proces doorstart Perry Sport (Foto: ANP)

Doktoren slaan alarm over gevolgen rugby

Zeventig doktoren en gezondheidsexperts in Engeland roepen ertoe op rugby op scholen zonder lichamelijk contact te spelen. Dat doen zij in een open brief aan het ministerie van Volksgezondheid, meldt Sky News.

Een meerderheid van de blessures komt volgens de schrijvers van de brief door tackles en de 'scrum', een spelhervatting waarbij de twee teams in een voorovergebogen houding tegen elkaar in duwen.

In de brief valt te lezen dat breuken, gescheurde kruisbanden, ontwrichte schouders en blessures aan de rugwervels en het hoofd vaak voorkomen. Geblesseerden zouden veel lessen missen op school vanwege hun kwetsuur en het kan volgens de schrijvers lichamelijke gevolgen op de lange termijn hebben.

De Engelse Rugby Football Union zegt dat goede coaching, medische ondersteuning en sportief gedrag van spelers de kans op blessures vermindert.

Doktoren slaan alarm over gevolgen rugby
Doktoren slaan alarm over gevolgen rugby (Foto: ANP)

Meer tweedehands auto's verkocht

De verkoop van tweedehands auto's zat vorige maand stevig in de lift. In februari werden 157.992 occasions verkocht aan particulieren, bijna 10 procent meer in dan dezelfde maand een jaar eerder. De verkoop van gebruikte bestelwagens steeg met een kleine 15 procent tot 15.250 stuks, blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie Bovag.

Daarmee komt de occasionverkoop komt 'goed uit de startblokken in 2016', oordeelt de branche. Nieuwe personenwagens rollen dit jaar tot nu toe juist in beduidend kleinere aantallen de showrooms uit, na de verkoophausse in november en december toen veel zakelijke rijders een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels.

De vakhandel verkocht vorige maand voornamelijk tweedehands auto's van jonger dan twee jaar en van vijftien jaar of ouder. Het merk dat door de handelaren het meest aan de man werd gebracht was Volkswagen. Bijna een op de negen verkochte occasions was een VW. Het Duitse merk wordt gevolgd door Peugeot, Opel, Renault en Ford.

Meer tweedehands auto's verkocht
Meer tweedehands auto's verkocht (Foto: ANP)

ING wil beloning commissarissen fors opvoeren

De commissarissen van ING gaan er als het aan de bank ligt flink op vooruit. Het financieel concern stelde woensdag in zijn jaarverslag een nieuw beloningsbeleid voor, aangezien het oude al zeven jaar oud is.

De voorzitter van de commissarissen krijgt in het nieuwe plan vanaf 2016 een jaarvergoeding van 125.000 euro. Dat was eerder 75.000 euro. De vicevoorzitter gaat van 65.000 euro naar 95.000 euro en de 'normale' commissarissen krijgen in plaats van 45.000 euro dan 70.000 euro.

De aandeelhouders van ING moeten het nieuwe beloningsbeleid nog goedkeuren. Sinds 2008 is er niks gewijzigd aan het beloningsbeleid van ING voor zijn commissarissen, terwijl de complexiteit is toegenomen, zo gaf een zegsman aan. "Ook is er gekeken naar het internationale speelveld waarin deze mensen opereren", voegde hij toe.

ING wil beloning commissarissen fors opvoeren
ING wil beloning commissarissen fors opvoeren (Foto: ANP)

Huisarts mag declareren zonder zorgcontract

Huisartsen kunnen vanaf volgende maand zo'n dertig behandelingen declareren waar geen contract met een zorgverzekeraar voor is afgesloten. Het gaat om verrichtingen zoals het plaatsen van een spiraaltje, kleine chirurgische ingrepen zoals het verwijderen van een moedervlek, of het maken van echo's en hartfilmpjes. Dat maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag bekend.

De toezichthouder geeft daarmee gehoor aan een eerdere uitspraak van de rechter. Die bepaalde in december dat huisartsen ook zonder contract de zorghandelingen die zij noodzakelijk achten in rekening moeten kunnen brengen. De NZa wilde huisartsen dit verbieden.

Voor patiënten betekent dit dat de huisarts hen voor deze behandelingen niet naar een ziekenhuis hoeft door te verwijzen, als de huisarts geen contract heeft met hun zorgverzekeraar. De huisarts kan deze zorg nu dus ook zonder contract declareren.

Huisarts mag declareren zonder zorgcontract
Huisarts mag declareren zonder zorgcontract (Foto: ANP)

Fuller House krijgt tweede seizoen

De serie Fuller House, een vervolg op het populaire Full House, krijgt een tweede seizoen. Dat nieuws verscheen woensdag op de Facebook- en Twitterpagina's van de comedyserie. Het eerste seizoen van Fuller House ging vorige week in première bij Netflix.

Veel bekende gezichten van de bekende Amerikaanse serie, die van 1987 tot 1995 werd uitgezonden, zijn te zien in de dertien nieuwe afleveringen van het eerste seizoen. Zo komen John Stamos en Bob Saget voorbij. Net als Dave Coulier, Lori Loughlin en Scott Weinger.

De nieuwe serie gaat om DJ Tanner-Fuller (net als in Full House gespeeld door Candace Cameron-Bure). Zij zorgt alleen voor haar drie zoons in San Francisco. Daarbij krijgt ze hulp van haar zusje Stephanie (gespeeld door Jodie Sweetin) en beste vriendin Kimmy Gibbler (vertolkt door Andrea Barber). Jodie en Andrea waren ook te zien in Full House.

Actrice Jodie Sweetin is binnenkort ook te zien in de Amerikaanse versie van Dancing With The Stars. Ze moest eerdere aanbiedingen weigeren, omdat ze het dansen niet kon combineren met de opnames van Fuller House.

Fuller House krijgt tweede seizoen
Fuller House krijgt tweede seizoen (Foto: BuzzE)

Duitse politicus neemt ontslag na drugsvondst

Het Duitse parlementslid Volker Beck heeft per direct zijn functie neergelegd omdat hij betrapt is op het bezit van drugs. Dat heeft een woordvoerder van de officier van justitie in Berlijn woensdag tegen de Duitse krant Bild gezegd.

De drugs werden dinsdagavond bij een controle door de politie gevonden. Volgens Bild gaat het om 0,6 gram crystal meth of methamfetamine, een zeer verslavende vorm van amfetamine.

Beck, lid van de Groenen, zei in een reactie dat hij altijd 'een liberaal drugsbeleid' heeft gepropageerd.

Duitse politicus neemt ontslag na drugsvondst
Duitse politicus neemt ontslag na drugsvondst (Foto: ANP)

Wellicht stuk MH370 op Mozambique aangespoeld

Een aangespoeld wrakstuk in Mozambique is wellicht afkomstig van het verdwenen passagierstoestel met vluchtnummer MH370 van Malaysia Airlines. Dat meldde de Amerikaanse omroep NBC News woensdag.

Het wrakstuk met de woorden 'no step' erop werd ontdekt op een zandbank in de zeestraat tussen Mozambique en het eiland Madagaskar. Het vliegtuig verdween op 7 maart 2014 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

Afgezien van een wrakstuk dat aanspoelde op het eiland Réunion, ten oosten van Madagaskar, is ondanks uitgebreide speurtochten niets van het toestel teruggevonden.

Wellicht stuk MH370 op Mozambique aangespoeld
Wellicht stuk MH370 op Mozambique aangespoeld (Foto: ANP)

Zwangere zwaargewond in bushokje door aanrijding

Een zwangere vrouw is woensdagmiddag in een bushokje in Rotterdam ernstig gewond geraakt toen een auto het hokje inreed. Haar partner en 3-jarig kind liepen lichte verwondingen op.

Het ongeluk gebeurde op de Pascalweg in Rotterdam-Lombardijen. De auto kwam daar in botsing met een andere auto en reed vervolgens de drie aan die bij de bushalte stonden te wachten, aldus de politie.

De 28-jarige zwangere Rotterdamse werd getroffen door een deel van de abri en liep ernstig beenletsel op. Ze was niet aanspreekbaar en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De man (27) en het kind raakten gewond door onder meer glas.

Zwangere zwaargewond in abri door aanrijding
Zwangere zwaargewond in abri door aanrijding (Foto: ANP)

Feiten en fabels over het verdrag met Oekraïne

Er bestaan allerlei sprookjes, stellingen, waarheden en onwaarheden over het komende referendum waar we kiezen voor een voor of tegen een handelsverdrag met Oekraïne. Zowel de voor- als tegenstanders brengen een heleboel stellingen over het verdrag en hoe het ons bevoordeeld alswel benadeeld. Thierry heeft het over een militair verdrag, anderen verwerpen dat. Stem voor Nederland zegt dat het verdrag goed voor Nederland is, anderen werpen daar weer argumenten tegenop. Hoe zit het echt? Waarom is er zoveel commotie over dit onderwerp? En waarom is hier een referendum over?

Kim Kardashian aangeklaagd voor auto-ongeluk

Kim Kardashian wordt voor de rechter gesleept door het slachtoffer van het auto-ongeluk dat ze twee jaar geleden veroorzaakte. Dat meldt Gossip Cop.

In de aanklacht claimt Rafael Antonio Linares dat het ongeluk 'blijvend letsel dat constant pijn, ongemak en fysiek onvermogen' heeft veroorzaakt. In maart 2014 wilde Kim met haar terreinwagen linksaf slaan maar zag daarbij de tegemoetkomende Linares over het hoofd. Na de botsing zouden de twee een schikking hebben getroffen zonder tussenkomst van de politie of de rechter, maar daar komt nu dus verandering in.

Linares vraagt een onbekend bedrag aan schadevergoeding en wil ook geld zien voor komende bezoeken aan de dokter en de schade aan zijn auto. Ook stelt hij inkomsten mis te lopen nu hij vanwege zijn fysieke toestand minder kan werken.

Kim Kardashian aangeklaagd voor auto-ongeluk
Kim Kardashian aangeklaagd voor auto-ongeluk (Foto: BuzzE)

Moody's negatiever gestemd over China

Moody's is negatiever geworden over de vooruitzichten voor de Chinese economie. De almaar stijgende schuldenlast en vraagtekens over het vermogen van de Chinese regering om de nodige economische hervormingen door te voeren, zijn voor de kredietbeoordelaar reden de verwachtingen naar beneden bij te stellen.

Volgens Moody's staat de financiële kracht van China onder druk omdat veel staatsbedrijven van overheidssteun afhankelijk zijn. Daarnaast kampt het land met een forse uitstroom van kapitaal. Door staatsbemoeienissen in de aandelen- en valutamarkt nemen daarbij onzekerheden over de toegezegde hervormingen toe. "Het vermogen van de staat om schokken op te vangen is afgenomen", signaleert Moody's.

Beleidsmakers in China komen binnen afzienbare tijd met plannen voor de komende jaren in een poging de economie van het land een duw in de goede richting te geven.

Moody's negatiever gestemd over China
Moody's negatiever gestemd over China (Foto: ANP)

Eneco had het weer mee in 2015

Energiebedrijf Eneco had afgelopen jaar de weersomstandigheden mee. Ondanks de extreem zachte maanden november en december was het gemiddeld iets minder warm dan in 2014, wat het gasverbruik ten goede kwam. Ook waaide het harder, waardoor meer stroom kon worden opgewekt met eigen windmolens.

Dankzij die rugwind wist Eneco de winst op peil te houden, blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarcijfers. Onder de streep bleef 208 miljoen euro over, 2 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet zakte wel met 6,7 procent tot 4,3 miljard euro. Dat komt door lagere prijzen. Ook waren klanten gemiddeld genomen zuiniger met elektriciteit.

Eneco investeerde afgelopen jaar 715 miljoen euro in verduurzaming van de energievoorziening en in verbetering en uitbreiding van zijn energienetten. Dat is minder dan in de twee voorgaande jaren.

Eneco had het weer mee in 2015
Eneco had het weer mee in 2015 (Foto: ANP)

Voorwaardelijke boete voor Ben Saunders

Zanger Ben Saunders heeft woensdagochtend van de politierechter in Alkmaar wegens vernieling een voorwaardelijke boete van 350 euro gekregen. Daarnaast moet hij de schade vergoeden die hij in oktober 2014 buiten aanrichtte toen hij een café in Landsmeer werd uitgezet. Hij vernielde daar spiegels van een auto en een scooter.

Het was de tweede keer binnen een week dat de Hoornse artiest (32), woensdag zelf niet aanwezig, door de rechtbank in Alkmaar werd veroordeeld. Vorige week donderdag kreeg hij na een eis van vijf maanden celstraf een taakstraf van 180 uur opgelegd wegens geweld tegen een parkeerwachter. Het Openbaar Ministerie (OM), dat woensdag een onvoorwaardelijke boete van 350 euro eiste, beraadt zich in die zaak nog op hoger beroep.

Voorwaardelijke boete voor Ben Saunders
Voorwaardelijke boete voor Ben Saunders (Foto: BuzzE)

Steeds vaker selectieve toelating bij masters

Studenten worden steeds vaker niet meer automatisch toegelaten tot een masteropleiding op de universiteit. Zelfs studenten die na hun bachelor een aansluitende vervolgopleiding willen doen, zijn niet meer verzekerd van een plek. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Keuzegids Masters 2016.

Bij meer dan de helft van de masters moeten studenten een toelatingsprocedure doorlopen. Er wordt dan gekeken naar bachelordiploma's, cijfers en gevolgde vakken, of studenten moeten een intakegesprek doen.

De Universiteit van Utrecht is het meest selectief: bij 84 procent van de onderzochte masters geldt een toelatingsprocedure. Dit geldt ook voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam (72 procent) en de Universiteit van Amsterdam (70 procent). Op de Universiteit van Tilburg (28 procent), de Rijksuniversiteit Groningen (39 procent) en technische universiteiten is vaak nog wel sprake van een directe toelating met een geschikte bachelor op zak.

Informatie over de toelating is echter niet bij elke universiteit even duidelijk. In Groningen moeten studenten 'vaak maar raden' aan welke eisen ze moeten voldoen, terwijl dat bij de Universiteit van Utrecht en de Erasmus Universiteit niet zo is.

De Keuzegids wordt jaarlijks uitgebracht en beoordeelt opleidingen onder meer op het gebied van voldoende niveau en samenhang, persoonlijke aandacht en mogelijkheden voor onderzoek. Per master worden de kosten, tijdsduur, de aangeboden specialisaties en de toelatingseisen beschreven.

Steeds vaker selectieve toelating bij masters
Steeds vaker selectieve toelating bij masters (Foto: ANP)

Einde seizoen skiester Vonn

Voor alpineskiester Lindsey Vonn zit het seizoen er weer eens vroegtijdig op. De Amerikaanse raakte zaterdag tijdens de World Cup in Soldeu zwaarder geblesseerd dan gedacht. In Andorra schoof ze op de super-G onderuit, waarna ze een kwartier behandeld werd op de piste. De volgende dag leek het echter toch weer in orde, want Vonn deed gewoon mee op de alpinecombinatie.

"Ik moet helaas de moeilijke beslissing bekendmaken dat ik mijn seizoen vandaag officieel beëindig", aldus Vonn op Facebook"Omdat ik aan de leiding ga in de World Cup is dit een van de moeilijkste beslissingen die ik in mijn carrière heb moeten maken. Na mijn val lieten röntgenfoto's zien dat er een haarscheurtje bij mijn knie zat, waardoor ik zondag wel kon racen. Na die wedstrijd bleken het echter drie scheurtjes te zijn, ernstiger dan haarscheurtjes", legt Vonn uit.

"Als ik hier nu mee verder ski riskeer ik een veel ernstiger blessure die mijn hele loopbaan zou bedreigen. Met het WK van volgend jaar en de Olympische Spelen van 2018 in het achterhoofd wil ik dat risico absoluut niet nemen. Negen zeges, de meeste afdalingszeges ooit, de meeste World Cup-titels ooit...ik ben trots op mijn resultaten. Ook ben ik er volledig zeker van dat dit het juiste besluit is, maar dat maakt het geen greintje makkelijker. Tot volgend seizoen."

De Zwitserse Lara Gut staat vlak achter Vonn in de algemene World Cup en hoeft in de resterende races in principe alleen maar op enigszins fatsoenlijke wijze de finish te halen om haar eerste eindzege te pakken. Vonn raakte al vele malen geblesseerd, maar kwam tot dusverre altijd weer ijzersterk terug.

Pdf versturen via WhatsApp nu mogelijk

Het is vanaf nu mogelijk om pdf-bestanden te versturen via WhatsApp. In november vorig jaar ontdekte Androidworld dat de nieuwste Android-versie van de chat-app de mogelijkheid heeft bestanden te versturen. Toen was deze functie nog niet actief, maar wat pdf'jes betreft is dat nu wel het geval.

De pdf-tekstbestanden kunnen verstuurd worden door in een bericht op het paperclipje te klikken. Op het keuzescherm dat volgt, is de video-knop verdwenen, maar daar is een document-knop voor in de plaats gekomen.

Vooralsnog kunnen alleen documenten in het pdf-formaat worden verstuurd, het is niet bekend of en wanneer er andere formaten worden toegevoegd.

Pdf versturen via WhatsApp nu mogelijk
Pdf versturen via WhatsApp nu mogelijk (Foto: BuzzT)

Onderzoek veiligheid vliegverkeer Schiphol

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. Er zijn in de afgelopen jaren een paar incidenten geweest, zoals bijna-botsingen op de landingsbaan of vliegtuigen die opstegen van startbanen die nog niet waren vrijgegeven.

De raad wil nu weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld in het ontwerp of het gebruik van de luchthaven. Ook moet het onderzoek duidelijk maken of er iets is gedaan met aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. De raad wil verder weten 'hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming'. Het gaat niet om terrorisme, benadrukt een woordvoerder.

Schiphol wil in de komende jaren flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond.

Eerder onderzoek
De Onderzoeksraad deed al eerder onderzoek naar tien incidenten tussen 2004 en 2008. Daarbij was een vliegtuig op of bij een landingsbaan terwijl daar al een vliegtuig of auto op reed. In 2010 steeg een KLM-vliegtuig per ongeluk op vanaf de taxibaan, en niet van de startbaan ernaast. Dat gebeurde bij zonsondergang op een besneeuwd vliegveld.

Onderzoek veiligheid vliegverkeer Schiphol
Onderzoek veiligheid vliegverkeer Schiphol (Foto: ANP)

Van Oostveen: "Geen lijken, maar massagraf bij Twente"

De vooruitzichten zien er bijzonder somber uit voor FC Twente. De kans lijkt erg groot dat de club uit Enschede komend seizoen geen betaald voetbal meer speelt. "Ik acht die kans op dit moment niet groot", aldus KNVB-directeur Bert van Oostveen woensdag tegenover Tubantia. De kans is aannemelijk dat de club de licentie alsnog verliest.

"Mensen onderschatten de zaak, want de problemen zijn veel groter dan men denkt. Ik moet met pijn in het hart zeggen dat het lijk niet alleen al voor de kist ligt, maar dat de hele begrafenis al is besteld", gaat Van Oostveen verder. Inname van de licentie zou betekenen dat Twente volgend seizoen in de topklasse uit zal moeten komen. 

"Het is niet zo dat er één of een paar lijken uit de kast zijn gekomen bij de club...er is een compleet massagraf tevoorschijn gehaald", zegt de KNVB-directeur. "Daar moet een oplossing voor worden gezocht. Om hier nog uit te komen zal Twente zowel Houdini als Hans Klok nodig hebben", klonk het pessimistisch, gezien het feit dat eerstgenoemde al een dikke 89 jaar dood is. 

"Een crediteurenakkoord lijkt me in het belang van Twente en de enige manier waarop het gered kan worden." Bestuurlijk is het één grote puinhoop binnen de club, zo constateerde Van Oostveen. 

Winnaar Oukitel K4000 Pro met 4600mAh accu!

De prijsvraag voor de Oukitel K4000 Pro die al met een review op de frontpage staat is afgelopen. Het antwoord op de vraag 'de achterkant van de telefoon geeft het gevoel als een...' moest natuurlijk zijn, (zoals te lezen in de review) krokodil. De  meeste hadden het goed, maar er kan er maar één de winnaar zijn, en dat is...

oukitelprijsvraag (Foto: rene90)


Eric_Cantona!

 

Gefeliciteerd met je prijs, hij komt deze week nog jouw kant op.

Justin Bieber viert verjaardag in de sneeuw

Na een met sterren overladen feestje in Los Angeles koos Justin Bieber voor een intiemer verjaardagsfeestje. Met een paar vrienden zocht de zanger de sneeuw op, blijkt uit foto's die hij via Instagram deelde.

Justin, die dinsdag 22 kaarsjes mocht uitblazen, en zijn vrienden reisden in stijl. Op een van de kiekjes is te zien hoe Justin en zijn vrienden in een privévliegtuig genieten van een drankje. Op andere foto's staat de groep in de sneeuw. Waar Justin zijn verjaardag doorbracht, is niet bekend. Hij voorzag de kiekjes niet van bijschriften.

Zaterdag vierde Justin zijn verjaardag in Los Angeles. Onder anderen Hailey Baldwin, Diddy en Joe Jonas verschenen op zijn feestje. Justin werd tijdens zijn fuif omringd door hordes vrouwen en twee bodyguards.

Justin Bieber viert verjaardag in de sneeuw
Justin Bieber viert verjaardag in de sneeuw (Foto: BuzzE)

Beide sprintploegen naar Olympische Spelen, WK-goud mogelijk

Na de mannenachtervolgingsploeg hebben ook de Nederlandse teamsprintsters zich op het WK baanwielrennen geplaatst voor de Olympische Spelen. In Londen werden Elis Ligtlee en Laurine van Riessen zesde in de kwalificaties. Een kleine teleurstelling, maar wel genoeg om zich definitief voor de Spelen te plaatsen.

Daarvoor was een plek in de top-9 van de wereld en tegelijkertijd de top-5 van Europa nodig en dat kan hen niet meer ontgaan. Het betekent direct dat de twee rensters die Nederland in Rio de Janeiro vertegenwoordigen ook in actie mogen komen op de sprint en de keirin. 

China en Rusland zullen in Londen strijden om de wereldtitel, Duitsland en Australië gaan op voor het brons. Groot-Brittannië werd voor eigen publiek vijfde en naast een simpelweg teleurstellend resultaat betekende dat ook meer slecht nieuws: de Britse dames kwamen 0,09 seconden tekort om zich voor de Spelen te plaatsen.

Update 16.56 uur

Ook de Nederlandse mannen zijn inmiddels zeker van plaatsing voor de Spelen. In de kwalificaties zorgden ze voor een ijzersterke tweede plek, waardoor Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak zelfs mogen gaan strijden om het goud. Dat de ploeg zich voor de Spelen zou plaatsen was al bijna zeker, maar daar valt nu niet meer aan te ontkomen. In 2012 was Nederland er op de teamsprint niet bij, in 2008 werden Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt achtste. Ook voor de heren geldt dat Nederland automatisch vertegenwoordigd is op de sprint en de keirin.

Nederland zal in de finale gaan strijden om het goud met Nieuw-Zeeland, goed voor brons, zilver, goud en zilver op de vorige vier WK's. 

NS jaagt student uit spitstrein

Roger van Boxtel, topman van de NS, heeft het voor elkaar gekregen dat universiteiten en hogescholen bereid zijn om de collegetijden aan te passen zodat hun studenten niet langer in de spits hoeven te reizen. Zo gaat de hogeschool in Utrecht zijn lesprogramma uitbreiden tot 19:00 uur, en ook de universiteit broedt op mogelijkheden om de tijden te versoepelen.

Van Boxtel is enthousiast. "Ik ben al in Nijmegen geweest. Ik ga volgende week naar de universiteit van Leiden en ik ga ook nog praten in Amsterdam. Het gaat vooral om de drukste knooppunten. Maar ook de universiteiten in Groningen en Enschede hebben al gezegd dat ze flexibiliseren. Dit gaat echt helpen bij de volle treinen" jubelt de topman.

Bij volledige medewerking van de onderwijsinstellingen in Utrecht zouden er vele duizenden zitplaatsen vrij kunnen komen tijdens de spits. Vrijwel alle overvolle treinen tijdens de spits rijden van of naar Utrecht. In Nederland zijn op dit moment 650.000 studenten met een ov-studentenkaart en daar komen volgend jaar 90.000 mbo'ers bij. Zij vertegenwoordigen ruim éénderde van het aantal reizigers in de spitsuren.

Studenten woedend
Voorzitter Pijke Dorrestein van de studentenunie Vidius stelt dat studenten helemaal niet zo flexibel kunnen zijn. Door de afschaffing van de basisbeurs zijn ze afhankelijk geworden van bijbaantjes, en werken veel studenten 's avonds bijvoorbeeld in de horeca. De studenten zijn dan ook woedend en broeden al op acties.

De Universiteit Utrecht kijkt echter vooral naar de roosters van de eerstejaars, aangezien die studenten meestal nog thuis wonen. Marieke Bakker, hoofd studentenbegeleiding van de Universiteit, geeft aan dat ze ook nog naar andere mogelijkheden kijken om de studenten uit de spits te lokken. Een gratis kop koffie buiten de spits zou een mogelijkheid zijn, of met extra korting reizen in het weekend als je een week-ov hebt. Ook zouden er wellicht acties kunnen komen waarbij gespaard kan worden voor een ticket naar Barcelona of Berlijn. Nieuwe lesroosters zouden met ingang van komend collegejaar doorgevoerd moeten worden.

Net zo lief
Van Boxtel kwam vier maanden geleden al met zijn plannen op de proppen maar werd toen lachend weggehoond door de politiek en de onderwijsinstellingen. Toch besloot hij zijn plannen door te zetten, en inmiddels bieden de onderwijsintellingen wel een helpende hand. Van Boxtel: "Studenten zijn ons net zo lief als andere klanten, maar we bekijken wel of we ze kunnen spreiden."

Overigens is het studenten wegjagen uit de spits niet de enige maatregel die de NS heeft genomen tegen de overvolle spitstreinen: in de huidige treinstellen worden eersteklascoupés omgebouwd naar tweedeklascoupés.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 8 - Ups en downs

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 8 in 2016 (22 februari tot en met 28 februari).

De consoles lijken een stabiel niveau te hebben bereikt. Hoewel de verkoop nog wel een beetje heen en weer schommelt, lijken we in ieder geval het diepste punt te hebben bereikt. Wii U is weer iets beter verkrijgbaar in Japan (vandaar de stijging) en 3DS verkoopt ongetwijfeld iets beter door de Virtual Console-release van Pokémon

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Kamen Rider: Battride War Genesis PS4 33.195 x 33.195
2 Mega Man Legacy Collection 3DS 23.942 x 23.942
3 Kamen Rider: Battride War Genesis PSV 22.303 x 22.303
4 Kamen Rider: Battride War Genesis PS3 22.280 x 22.280
5 Attack on Titan PSV 22.178 -64% 84.290
6 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  22.032 -47% 63.768
7 Kan Colle Kai PSV  21.587 -85% 162.344
8 Attack on Titan PS4  16.803 -73% 77.959
9 TV Anime Idolm@ster: Cinderella Girls G4U! Pack Vol.9 PS3  14.408 x 110.757
10 Street Fighter V PS4  11.206 -73% 53.196
11 Ao no Kanata no Four Rhythm PSV  9.506 x 1.260.770
12 Attack on Titan PS3  10.013 -63% 37.428
13 Splatoon Wii U  9.378 -1% 1.270.149
14 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 8.251 +5% 676.254 
15 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PSV 8.008 -40% 270.190
16 Monster Hunter X 3DS  7.356 -4% 2.698.831
17 Yuusha Shisu. PSV 7.107  x 92.645
18 Project Setsuna PS4  6.619 -80% 40.248
19 Shin Megami Tensei IV: Final 3DS  6.559 -54% 117.316
20 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  6.345 -17% 2.217.048 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 26.502 29.363 233.648 2.534.725
3DS 25.445 23.892 278.391 20.464.390
PSV 17.368 22.191 189.406 4.782.804
Wii U 5.392 3.902 77.515 3.098.177
PS3 1.493 1.665 14.893 10.402.987
Xbox One 60 162 1.145 65.036

"Ferrari heeft meer tijd nodig"

Volgens Sebastian Vettel heeft Ferrari meer tijd nodig om zich voor te bereiden voor de Formule 1-seizoensopener in Melbourne over twee weken. Alhoewel Ferrari drie van de vijf testdagen bovenaan de tijdenlijst te vinden was, heeft het team te maken met enkele problemen waardoor er minder gereden kon worden dan de bedoeling was. De 425 ronden van de Scuderia werden bijna verdubbeld door concurrent Mercedes.

Ondanks de problemen blijft Vettel hoop houden dat het team toch op tijd klaar is voor de seizoensopener: "We hebben nog wat tijd en we hebben nog twee testdagen hier. We zullen proberen het vanaf hier op te bouwen."

Gisteren kwam de dag voor Kimi Raïkkönen vroegtijdig tot een eind door versnellingsbakproblemen, maar Vettel maakte het verlies meer dan goed op de woensdagochtend. "Ik ben niet bezorgd over de betrouwbaarheidsproblemen waar Kimi mee te maken had. Als het hier gebeurt, is het geen probleem. Als het over enkele weken gebeurt, is het iets erger, maar nog steeds geen groot probleem."

Achtervolgingsploeg naar Olympische Spelen

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft zich op het WK baanwielrennen in Londen definitief geplaatst voor de Olympische Spelen. In de kwalificaties kwamen Dion Beukeboom, Roy Eefting, Wim Stroetinga en Jan-Willem van Schip tot de achtste tijd in de kwalificaties. 

Dat was precies genoeg om door te mogen naar de knock-outfase van donderdag. Belangrijker nog, het was genoeg om de al bijna zekere kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro veilig te stellen. Daarvoor moest de plek op de wereldranglijst vastgehouden worden en dat is inmiddels zeker.

De snelste tijd werd in de kwalificaties neergezet door het Groot-Brittannië onder leiding van Bradley Wiggins. Zij zullen het in de strijd om goud opnemen tegen Australië. 

Producers praten over God Eater in het Westen

Bandai Namco heeft het eerste 'lief dagboek'over God Eater online gezet. Yusuke Tomizawa, producer van de serie, en Hiroshi Yoshimura, director van de serie praten over hun project, zeker met de Westerse release die al eerder aangekondigd was.

In de vroege jaren 2050 consumeert een onbekende levensvorm, de Oracle Cells, stelselmatig alle leven op aarde. Die verwoestende honger, samen met het vermogen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, zorgt ervoor dat die levensvorm al vlug de grootste vijand van de Aarde wordt: Aragamis. Jij maakt deel uit van een elite team dat met een nieuw ontwikkeld wapen, de God Arcs, de strijd zal moeten aangaan.

God Eater Resurrection en God Eater 2 Rage Burst komen deze zomer uit op PlayStation 4, PlayStation Vita en pc.

Schrijfster klikt bijna prijs naar prullenbak

Het fenomeen heet hoax: een namaakmail met de mededeling dat de lezer een groot bedrag heeft gewonnen. Zo dacht de Australische schrijfster Helen Garner een hoax ontvangen te hebben met de boodschap dat ze een literaire prijs van 150.000 dollar had gewonnen. Het bedrag was verbonden aan de totaal onbekende Windham-Campbellprijs. Ze moest alleen haar telefoonnummer even afstaan, iets wat je nooit moet doen. Haar vinger zweefde al boven de 'wegkliktoets'.

Met het laatste restje twijfel begon ze te bellen: haar uitgever en de verzender van de mail, Yale University in de Amerikaanse staat Connecticut. Pas na lang aanhouden kwam de 73-jarige schrijfster erachter dat de prijs wel degelijk bestaat. "Ik was verbijsterd en viel bijna om van schrik", aldus Garner tegen de krant The Sydney Morning Herald.

De prijs werd pas in 2014 ingesteld uit de nalatenschap van de auteur Donald Windham, ter herinnering aan diens echtgenote Sandy Campbell. De organisatie maakt echter geen shortlist bekend met kandidaten voor de prijs, waardoor de toekenning als het ware uit het niets komt.

Schrijfster klikt bijna prijs naar prullenbak
Schrijfster klikt bijna prijs naar prullenbak (Foto: BuzzT)

Maker Coronation Street Tony Warren overleden

Tony Warren, de bedenker van de langst lopende soapserie Coronation Street, is overleden. De Britse omroep ITV meldde woensdag dat Warren na een kort ziekbed maandagavond is overleden. Hij werd 79 jaar oud.

Warren was 24 jaar toen hij met het idee voor Coronation Street kwam aanzetten. Een serie over het leven in een straat in een volkswijk in het fictieve stadsdeel Weatherfield in Manchester. Er werd destijds gestart met zeven afleveringen. Ze werden niet heel erg positief ontvangen, maar toch werd besloten er dertien van te maken. Vervolgens werd Coronation Street een van de meest geliefde Britse soapseries. De eerste uitzending was op 9 december 1960. In de jaren 1967-1975 zond de VARA de afleveringen uit.

Warren bleef zelf meewerken aan het schrijven van de serie tot aan het eind van de jaren zeventig. Hij werkte ook aan andere series mee zoals Inspector Morse. En hij schreef in de jaren negentig romans die goed zijn ontvangen.

Maker Coronation Street Tony Warren overleden
Maker Coronation Street Tony Warren overleden (Foto: BuzzE)

Medici dachten dat meisje dood was

Verpleegkundigen en artsen dachten eigenlijk dat ze dood was, het 12-jarige meisje uit Roelofarendsveen dat ze op 16 februari 2015 onder ogen kregen. Ze was koud, haar hart klopte niet meer en ze ademde niet. Toch werd ze meteen gereanimeerd, geïntubeerd en naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd een temperatuur gemeten van 22,6 graden.

"Volgens de statistieken ben je dan dood", zei de rechter daar woensdag over in de rechtbank Den Haag, waar de strafzaak tegen de vader Ron T. (45) en de stiefmoeder Petra M. (35) van het meisje behandeld wordt. Ze worden verdacht van poging tot doodslag op het meisje en zouden ook haar oudere broer mishandeld en verwaarloosd hebben.

In het ziekenhuis werd volgens de rechtbank "alles uit de kast gehaald". Het lukte om haar er weer bovenop te krijgen en zo het ernaar uitziet, heeft ze niets overgehouden aan de gebeurtenissen van vorig jaar en de coma waarin ze terechtkwam daardoor. Wel constateerden de artsen in het ziekenhuis erg veel recente en minder recente blauwe plekken op het lichaam van het meisje.

Münchhausen by proxy
Een psycholoog die de stiefmoeder heeft onderzocht, denkt dat er sprake zou kunnen zijn van het syndroom van Münchhausen by proxy. "Dat wil zeggen dat je een ander ziek maakt om zelf aandacht te krijgen", legde de rechter uit.

In de rechtbank werden filmpjes vertoond die gevonden zijn op de telefoon van Petra. Het zoontje (toen ongeveer 12 jaar) moest onder grote dwang zijn plas ophouden en het dochtertje haar eten naar binnen werken.

Naar eigen zeggen heeft M. de beelden gemaakt om te laten zien aan artsen en andere professionals die bij het gezin betrokken waren.

Medici dachten dat meisje dood was
Medici dachten dat meisje dood was (Foto: ANP)

Pentagon daagt hackers uit

Het lijkt de ultieme uitdaging voor hackers. Het Pentagon zoekt slimme 'outsiders' om de veiligheid van de websites van het Amerikaanse ministerie van Defensie te testen.

Reuters meldt dat het project, genaamd Hack the Pentagon, het eerste is waarbij de Amerikaanse federale overheid op deze manier haar digitale veiligheid test. Veel details zijn nog niet bekend, maar het Pentagon heeft wel al laten weten dat er mogelijk een aardige financiële beloning wacht.

Niet alle slimme computerkrakers komen in aanmerking voor de job. Voordat een hacker los mag gaan op de websites, checkt het Pentagon de achtergronden van de tester. Ook moet hij of zij zich laten registreren en Amerikaans staatsburger zijn.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn de meest gevoelige netwerken en wapenprogramma's verboden terrein voor de hackers.

Pentagon daagt hackers uit
Pentagon daagt hackers uit (Foto: BuzzT)

Nog veel mis bij meldpunt Veilig Thuis

De kwaliteit bij een groot aantal vestigingen van Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, moet 'dringend verbeteren'. Dat concludeert de Inspectie Jeugdzorg in een woensdag verschenen rapport.

Zo houdt twee derde van de organisaties onvoldoende toezicht op de veiligheid van probleemgezinnen en huishoudens, vooral als die op wachtlijsten staan. Daarnaast is het nog niet goed geregeld dat er altijd medewerkers, vertrouwensartsen in het bijzonder, inzetbaar zijn. Bijna alle vestigingen van Veilig Thuis kampen met personeelstekorten. Daardoor kunnen taken niet binnen de wettelijke termijnen worden uitgevoerd.

Sinds begin vorig jaar zijn het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) samengevoegd tot Veilig Thuis. In Nederland zijn hier inmiddels 26 regionale organisaties van.

Nog veel mis bij meldpunt Veilig Thuis
Nog veel mis bij meldpunt Veilig Thuis (Foto: ANP)

Brandstichtende brandweerman moet de cel in

Een brandweerman moet acht jaar de cel in, omdat hij negen branden heeft gesticht in het Gooi. Hij had het voorzien op woningen, bossen en auto's. Er vielen geen doden en gewonden, maar dat kwam door geluk en niet door de pyromaan, aldus het gerechtshof in Amsterdam woensdag.

De 35-jarige Peter K. was actief bij de vrijwillige brandweer en werkte als centralist op de alarmcentrale. De rechtbank had hem eerder elf jaar celstraf gegeven. Daar was hij tegen in beroep gegaan. De rechtbank vond dat alle branden levensgevaarlijk waren, het hof zag dat gevaar alleen bij één woningbrand in Laren, waar de bewoners thuis waren.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het hof is hij volledig toerekeningsvatbaar. Daarom is tbs geen optie.

Brandstichtende brandweerman moet de cel in
Brandstichtende brandweerman moet de cel in (Foto: ANP)

Verstappen genomineerd voor wereldsportprijs

Formule 1-coureur Max Verstappen is genomineerd voor de Laureus Award voor Doorbraak van het Jaar. De 18-jarige Nederlander debuteerde afgelopen jaar in de Formule 1 en overtuigde nagenoeg alle kenners direct van zijn talent.

De coureur krijgt in de strijd onder meer concurrentie van golfers Jason Day en Jordan Spieth, vorig jaar beiden goed voor hun eerste majors. Zwemmer Adam Peaty won drie wereldtitels, bokser Tyson Fury versloeg Wladimir Klitschko en de Chileense voetbalploeg won de Copa America. 

Usain Bolt is zoals te doen gebruikelijk genomineerd voor Sportman van het Jaar. De Jamaicaanse topsprinter krijgt concurrentie van Spieth, basketballer Stephen Curry, tennisser Novak Djokovic, voetballer Lionel Messi en formule 1-kampioen Lewis Hamilton. Bij de vrouwen gaat het tussen atletes Shelly-Ann Fraser-Pryce en Genzebe Dibaba, skiester Anna Fenninger, zwemster Katie Ledecky, voetbalster Carli Lloyd en tennisster Serena Williams.

Morgen Nintendo Direct over de games in lente en zomer

Nintendo heeft vandaag aangekondigd dat er op donderdag 3 maart om 23:00 uur een Nintendo Direct wordt uitgezonden met informatie over nieuwe Wii U- en Nintendo 3DS-games die in de lente en de zomer zullen worden uitgebracht.

De presentatie wordt gegeven door Satoru Shibata, de directeur van Nintendo of Europe, en Ed Valiente van de afdeling European Publisher Business van Nintendo of Europe. De verwachting is dat Fire Emblem Fates eindelijk eens een Europese releasedatum krijgt. Of we nog eens wat horen over de al eerder aangekondigde games Star Fox en Zelda voor Wii U is nog even afwachten. En misschien is er nog een verrassing in de vorm van het al een tijdje een geruchtzijnde Paper Mario voor Wii U.

De stream is te zien op 3 maart om 23:00 uur op Twitch of via de Nintendo Direct-website.

Star Fox Zero (Foto: Nintendo)

Zware zeebeving ten zuidwesten van Sumatra

Sumatra is een klein half uur geleden opgeschrikt door een zeer zware zeebeving. De beving had een kracht van 8 op de schaal van Richter. 

De beving vond plaats ten zuidwesten van het eiland op circa 800 kilometer afstand van Padang. De beving vond plaats op een diepte van tien kilometer. Of er een tsunami is gegenereerd is vooralsnog onbekend, wel is er inmiddels een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd. De beving zou tot in Singapore zijn gevoeld. Ook andere landen zoals Australië en de Christmas-eilandengroep hebben inmiddels een waarschuwing voor een mogelijke tsunami gegeven.

Op dit moment zijn er nog geen berichten over schade of slachtoffers. Naar verwachting zal het gebied de komende dagen geteisterd gaan worden door (kleinere) naschokken.

In 2004 werd hetzelfde gebied getroffen door een kolossale zeebeving van 9,3 op de schaal van Richter. De tsunami die daarop volgde maakte meer dan 230000 slachtoffers in diverse landen rondom de Indische Oceaan.

Steekpartij in Utrecht

Bij een steekpartij op de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht zijn afgelopen nacht rond 3 uur twee mensen gewond geraakt. Een verdachte is aangehouden.

De slachtoffers, een 23-jarige man en een 22-jarige vrouw uit Utrecht, hadden beide verschillende steekwonden en liggen momenteel nog in het ziekenhuis. De politie startte een zoekactie naar de verdachte, die een bekende van de slachtoffers bleek te zijn.

Rond half 8 konden agenten na een melding de verdachte, een 23-jarige man uit Utrecht, ter hoogte van de Koningsweg aanhouden. De aanleiding voor de steekpartij is nog niet bekend. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, hoe het met ze gaat is nog niet bekend.

Duits onderzoek naar privacybeleid Facebook

Het Bundeskartellamt neemt de gebruiksvoorwaarden van Facebook onder de loep. Mogelijk overtreedt het socialmediabedrijf regels op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens, meldde de Duitse concurrentiewaakhond woensdag.

Facebook beschikt over een berg informatie over zijn gebruikers. Die gegevens worden onder meer gebruikt om zeer gericht te kunnen adverteren. Dat is een belangrijke bron van inkomsten voor het bedrijf.

Om al die informatie te mogen bewaren wordt toestemming gevraagd via de algemene voorwaarden. Het Bundeskartellamt wil weten of Facebook zijn gebruikers daarbij wel voldoende voorlicht over de reikwijdte daarvan. Mogelijk maakt het bedrijf misbruik van zijn dominante markpositie.

De Duitse mededingingsautoriteit werkt nauw samen met de Europese Commissie. Ook andere nationale toezichthouders zijn bij het onderzoek betrokken.

Duits onderzoek naar privacybeleid Facebook
Duits onderzoek naar privacybeleid Facebook (Foto: BuzzT)

Meisje pijpt ober als fooi

Een Amerikaans meisje heeft onlangs op een bijzondere wijze haar rekening in een restaurant voldaan. Zij heeft de ober namelijk oraal verwend.

Veel is er niet over bekend. Naar verluidt was de mooie brunette met een vriendengroep uit eten geweest in een vestiging van de restaurantketen Denny's.

Helaas bleken ze te weinig geld op zak te hebben om de gebruikelijke Amerikaanse fooi te voldoen. Het gezelschap had blijkbaar geen trek om zoals Donald Duck te helpen afwassen.

Om die toch te kunnen betalen, wierp het meisje zich op als vrijwilligster. Zij besloot de ober te trakteren op een blowjob. Hieronder een foto van de dame in kwestie. Er blijkt ook een videootje te zijn van de pijpbeurt, dat uiteraard zwaar NSFW is...

View post on imgur.com

Meer ernstige incidenten bij vervoerder GVB

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB kreeg vorig jaar te maken met een flinke stijging van het aantal ernstige incidenten. Dat steeg met bijna 24 procent naar 333, maakte het GVB woensdag bekend. Tot de ernstige incidenten behoren onder meer mishandeling, bedreiging en beroving.

Er was zes keer sprake van bedreiging van personeel met een wapen en 43 keer zonder wapen. Ook moest er 167 keer worden opgetreden wegens vandalisme of graffiti. Het aantal lichtere incidenten, zoals schelden, beledigingen en verstoringen bij betalingsproblemen, daalde van 1530 naar 1499.

Eerder dit jaar waren buschauffeurs van het GVB in Amsterdam-Noord een paar keer de dupe van overvallen. De vervoerder heeft al maatregelen genomen om de hoeveelheid contant geld in de bus te verminderen. Zo kunnen in bussen geen dagkaarten meer worden gekocht.

Meer ernstige incidenten bij vervoerder GVB
Meer ernstige incidenten bij vervoerder GVB (Foto: ANP)

Veel meer belastingaangiftes op eerste dag

Maandag is 283.000 keer belastingaangifte gedaan. Het was de eerste dag waarop belastingplichtigen aangifte konden doen over 2015. Vorig jaar kwamen bij de Belastingdienst op de eerste dag 191.000 aangiftes binnen.

Nieuwsgierigheid in combinatie met slecht weer, verklaart een woordvoerder van de Belastingdienst de toename. Door de toeloop was de website maandag niet altijd goed bereikbaar. "Je moet het zien als een volle parkeergarage. Als er een auto uitgaat, kan er een andere in".

Van de 283.000 aangiftes werden er 46.000 via de app op tablet of smartphone gedaan. Vorig jaar gebeurde dat 13.000 keer. Mensen kunnen de app gebruiken als hun gegevens bij de Belastingdienst al bekend zijn. Volgens de dienst is de app geschikt voor 4 miljoen belastingplichtigen. Wie in 2015 bijvoorbeeld een huis heeft gekocht of verkocht kan de app niet gebruiken.

In totaal zijn acht miljoen mensen verzocht aangifte te doen, 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers.

Veel meer belastingaangiftes op eerste dag
Veel meer belastingaangiftes op eerste dag (Foto: ANP)

Patiëntgegevens VUmc kort zichtbaar bij AMC

Door een fout bij de overgang naar een nieuw elektronisch patiëntendossier van VUmc zijn patiëntgegevens van het ziekenhuis ook tijdelijk zichtbaar geweest voor zorgprofessionals bij het AMC. Het gaat om gegevens van 350 patiënten die onder behandeling zijn, of zijn geweest bij beide ziekenhuizen. Dat maakte het VUmc woensdag bekend.

De fout vond vorige week donderdag plaats en werd dezelfde dag hersteld. Volgens VUmc heeft niemand buiten de muren van het AMC de dossiers kunnen zien. Alle betrokken patiënten zijn inmiddels ingelicht. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gebracht.

Het AMC en VUmc besloten twee jaar geleden gezamenlijk een nieuw elektronisch patiëntendossier aan te schaffen van de Amerikaanse leverancier Epic. Het systeem kent echter wel een duidelijke scheiding tussen AMC-dossiers en dossiers van VUmc. Patiënten moeten toestemming geven om gegevens van beide ziekenhuizen samen te voegen.

Patiëntgegevens VUmc kort zichtbaar bij AMC
Patiëntgegevens VUmc kort zichtbaar bij AMC (Foto: ANP)

Rijinstructeur laat doorrijden na ongeval

Een 46-jarige Duitse rijinstructeur gaf niet bepaald het goede voorbeeld toen hij met een leerlinge in de plaats Andernach (Rijnland-Palts) het inparkeren oefende. De dame raakte per ongeluk een andere auto. In plaats van de schade op te nemen en een briefje achter te laten, liet de instructeur zijn leerlinge wegrijden. Dat melden Duitse media woensdag.

Het incident werd echter gezien door getuigen, die de politie inschakelden. De rijinstructeur wordt aangeklaagd wegens doorrijden na een ongeval.

Rijinstructeur laat doorrijden na ongeval
Rijinstructeur laat doorrijden na ongeval (Foto: BuzzO)

Lek Shell Moerdijk geen risico's gezondheid

De lekkage van het giftige ethyleenoxide bij Shell Moerdijk heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). Dat maakte de provincie Noord-Brabant woensdag bekend.

Zowel voor de korte als de langere termijn, waarbij vooral gekeken is naar de extra risico's voor het ontstaan van kanker, zijn geen nadelige gevolgen te verwachten voor omwonenden en werknemers, stelt de GGD.

Tussen 21 november en 27 januari kwam bij Shell Moerdijk 27,7 ton ethyleenoxide in de lucht terecht, doordat per ongeluk een afsluiter was blijven openstaan.

Lek Shell Moerdijk geen risico's gezondheid
Lek Shell Moerdijk geen risico's gezondheid (Foto: ANP)

Abortus is een recht

De SGP heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het hoe en waarom vrouwen abortus laten plegen in Nederland. Het geboortecijfer in Nederland is namelijk gedaald, maar het aantal abortussen is niet afgenomen, en dat vind SGP-leider Kees van der Staaij een zorgelijke ontwikkeling. Hij pleit dan ook voor een strengere regelgeving.  

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders voor vrije abortus zijn, maar tegelijkertijd vind 91 procent van de ondervraagde personen het wel een goed idee dat de vrouw een reden moet opgeven voor de abortus. En dat baart Ellen Giepmans, directrice van stichting Fiom, weer zorgen. "Iedere vrouw maakt haar eigen afweging. Een vrouw kan nooit vooraf aangeven welke reden doorslaggevend is voor het afbreken van haar zwangerschap. Het wordt eng als de maatschappij gaat zeggen welke motivatie wel relevant is en welke niet."

Jongeren zijn tegenwoordig een stuk negatiever over abortus dan hun ouders vroeger. Dat bleek ook uit een ander onderzoek volgens Giepmans. Dit kan volgens haar veroorzaakt worden doordat zij niet voor het recht op abortus hebben hoeven strijden, iets wat de oudere generatie wel heeft gedaan. De jongeren overwegen abortus nog wel als serieuze optie als dat nodig mocht zijn: "Ze denken erover na. Net als veel oudere vrouwen. Maar als de publieke opinie tegen abortussen is, dan is dat van invloed op hun keuze. Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen. Het afbreken van een zwangerschap is voor niemand gemakkelijk."


Turkije en EU naderen akkoord over migranten

Turkije is bereid om een akkoord aan te gaan met veertien Europese landen, waarin wordt bepaald dat het vluchtelingen terugneemt. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije woensdag.

De EU gaat Turkije met 3 miljard euro ondersteunen, om de voornamelijk Syrische vluchtelingen onderdak te bieden. Het akkoord moet voorkomen dat de vluchtelingen naar Europa afreizen.

Turkije en EU naderen akkoord over migranten
Turkije en EU naderen akkoord over migranten (Foto: ANP)

Mass Effect: Andromeda waarschijnlijk uitgesteld tot 2017

Tijdens een bedrijventop van EA heeft de financieel directeur van het bedrijf, Blake Jorgensen, aangegeven dat de nieuwe Mass Effect-game in 'Q4' uitkomt. In de context van zijn uitspraken lijkt het er echter op Jorgensen spreekt over het fiscale jaar en niet over het kalenderjaar.

Tijdens de E3 van 2015 werd een aankondigingstrailer van Mass Effect: Andromeda getoond waarin een release in 'holiday 2016' werd beloofd. Tijdens het interview met Jorgensen, dat in de context van het fiscale jaar van EA werd gehouden, werd Q4 genoemd. Het financiële vierde kwartaal van het fiscale jaar van EA loopt van januari 2017 tot en met april 2017. Dat zou dus betekenen dat we dit jaar geen nieuwe Mass Effect hoeven te verwachten.

Ontwikkelaar BioWare heeft nog weinig losgelaten over Mass Effect: Andromeda. Trailers tot nu toe suggereren een vervolg op de gebeurtenissen uit eerdere games, omdat er aan 'de legende van Shepard' wordt gerefereerd. EA is inmiddels door verschillende partijen benaderd voor opheldering over de releasedatum van de game.

Kroost Anouk van Instagram vanwege racisme

Om haar kinderen te beschermen haalde Anouk onlangs alle foto's van haar kroost van Instagram. "Ik kreeg zo veel racistische opmerkingen", legde de zangeres woensdag uit in de Qmusic-ochtendshow van Mattie en Wietze.

"Er zijn zo veel mongolen die het nodig vinden om op die foto's te reageren, dat is denk ik omdat ik nu in The Voice zit." Volgens Anouk werden haar kinderen 'kanker zwarte pietjes' genoemd en kreeg ze te horen dat haar kroost lijkt op stront. "Dat gaat me net te ver."

De zangeres was urenlang bezig alle reacties door te spitten. "Eigenlijk was ik elke dag alleen maar bezig die comments te checken en ze weg te halen zodat de kinderen dat niet zien. Ineens had ik zoiets van: daar heb ik geen zin meer in." En dus verwijderde Anouk alle kiekjes van haar kinderen en haar vriend Dominique Schemmekes, met wie ze haar zesde kind verwacht.

Voorlopig is de zangeres ook van plan minder te delen via social media. "Nu ik in The Voice zit ben ik zo aanwezig, misschien moet ik het voor nu even laten. Ik zeg niet voor altijd, maar even wachten tot het een beetje voorbij is allemaal." Anouk heeft net haar eerste seizoen in de talentenjacht van RTL achter de rug, ook in de volgende reeks staat haar naam op een van de vier rode draaiende stoelen.

Anouk laat haar kinderen nog niet kennismaken met social media. "Zeker de oudste jongens weten wel wat er aan de hand is", zei de zangeres, wier oudste kind dertien jaar is. "Ze hadden al accounts, maar ik heb gezegd: doe nog maar even niet, wacht er nog maar een paar jaar mee." Facebook mogen de kinderen nog helemaal niet. "Ik heb zoiets van: daar hebben ze later nog jaren genoeg voor."

Kroost Anouk van Instagram vanwege racisme
Kroost Anouk van Instagram vanwege racisme (Foto: BuzzE)

Wedstrijden EK voetbal mogelijk achter gesloten deuren

Er bestaat een mogelijkheid dat het EK voetbal komende zomer achter gesloten deuren gespeeld gaat worden als er een serieuze terreurdreiging is, zo heeft de organisatie van het evenement naar buiten gebracht. Dit idee kwam naar boven op een anti-terreur vergadering van de Europese voetbalbond UEFA naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in november.

"Als er een sprake is van een veiligheidsprobleem, kan het zijn dat we de wedstrijd zonder de fans moeten spelen," zei toernooidirecteur Martin Kallen. "Het is ook mogelijk dat wedstrijden worden verplaatst naar een ander stadion of worden uitgesteld. Op dit moment zijn er echter geen aanwijzingen voor een serieuze terreurdreiging.

Bij de aanslagen in november was het Stade de France één van de meerdere doelwitten. Op dat moment was er een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland gaande. In hetzelfde stadion zullen zowel het openingsduel op 10 juni, als de finale enkele weken later gespeeld worden.

Wedstrijden EK voetbal mogelijk achter gesloten deuren (Pro Shots / Action Images)
Wedstrijden EK voetbal mogelijk achter gesloten deuren (Pro Shots / Action Images)

Klapband zakenvliegtuig op vliegveld Eindhoven

Op vliegveld Eindhoven heeft vanmorgen om kwart over 8 een Cessna 525 van de ASL Aviation group een klapband gehad. In het vliegtuig zaten 2 bemanningsleden en 1 passagier. Er is niemand gewond geraakt maar het heeft het vliegverkeer wel flink in de war gegooid. Het vliegverkeer ligt zeker tot half 1 stil, meldt de luchthaven.

Vertraging
“Zeker vier vliegtuigen die hier hadden moeten landen zijn uitgeweken naar andere vliegvelden”, aldus een woordvoerder. “En er staan hier ook nog een aantal vliegtuigen op het platform die vanmorgen vroeg al hadden moeten vertrekken.”

Update 12:08  uur:
Het vliegtuig is weggesleept en het vliegverkeer op Eindhoven Airport is intussen hervat.

Boksers op Spelen na 36 jaar weer zonder hoofdbescherming

Voor het eerst in 36 jaar zullen boksers op de Olympische Spelen weer zonder hoofdbescherming tegenover elkaar staan. De internationale boksbond AIBA diende daartoe een voorstel in bij het Internationaal Olympisch Comité en dinsdag werd de stempel gezet ter goedkeuring.

Het is voor het eerst sinds de Spelen van 1980 dat de mannen geen hoofdbescherming zullen dragen: vanaf 1984 was dat wel het geval. AIBA heeft zo'n elfduizend gevechten bestudeerd en kwam tot de conclusie dat het boksen zonder hoofdbescherming zelfs veiliger is dan met het hoofddeksel. Op het WK van 2013 gingen de boksers elkaar al met bloot hoofd te lijf en dat leverde volgens AIBA een stuk minder hersenschuddingen op dan het WK van 2011, waar de bokshelm nog wel gebruikt werd.

Vrouwelijke boksers maakten vier jaar geleden in Londen hun olympisch debuut en zij zullen voorlopig nog wel met hoofdbescherming blijven vechten. 

'Allah beval kindermoord'

Een verwarde vrouw die maandag in Moskou werd opgepakt met het hoofd van een aan haar zorgen toevertrouwd kind, heeft woensdag gezegd dat Allah haar beval het kind te doden. De vrouw, Goeltsjechra Bobokoelova (38), is woensdag voor de rechter geleid.

De Russische autoriteiten hebben bevestigd dat ze psychische problemen heeft. Ze is Oezbeekse en moeder van drie kinderen. Ze was oppas van het kind dat ze maandag om het leven bracht. Het hoofd droeg ze door de straten. Voorbijgangers vreesden een terroristische aanslag.

'God beval kindermoord'
'God beval kindermoord' (Foto: ANP)

Cricketer buigt arm verder dan toegestaan en dreigt WK te missen

De Zuid-Afrikaanse cricketer Aaron Phangiso dreigt vanwege een schorsing het WK Twenty20 van later deze maand te missen. De 32-jarige bowler zou de bal op een illegale manier gooien: zijn arm buigt vanaf een bepaald moment meer dan de maximaal toegestane 15 graden.

De regels in het cricket schrijven voor dat een bowler zijn arm niet meer dan 15 graden mag buigen vanaf het moment dat de arm op schouderhoogte is - en de worp begint - tot het moment dat de bal losgelaten wordt. Een en ander wordt in onderstaande video met behulp van een aantal voorbeelden wat duidelijker gemaakt:

Uitleg over de 15-graden-limiet (Bron: YouTube)

Phangiso's worp werd illegaal bevonden tijdens een toernooi in eigen land, waarna een expert van de internationale cricketbond ICC dat bevestigde. Diezelfde ICC zal hem op 7 maart - één dag voor het WK Twenty20 - een kans geven om te laten zien dat hij dan wel degelijk legaal gooit, maar twee oefenwedstrijden tegen Australië mist Phangiso sowieso. Als hij slaagt voor de test mag de bowler met het Zuid-Afrikaanse team meedoen aan het WK. Slaagt hij niet, dan moeten ze het zonder hem doen. 

Duitsers roepen om aftreden Platini

De Duitse voetbalbond heeft Michel Platini vriendelijk doch dringend verzocht om af te treden als president van de UEFA. De Fransman is voor zes jaar geschorst omdat hij dubieuze betaling door voormalig FIFA-baas Sepp Blatter heeft ontvangen die hiervoor eveneens geschorst is.

Officieel staat Platini nog steeds aan het roer bij de Europese voetbalbond, maar wordt vanwege zijn schorsing vervangen door vice-voorzitter Angel Maria Villar Llona. De Fransman wil zijn schorsing tot het bittere eind aanvechten, maar de Duitsers nemen hier geen genoegen mee, zo laat DFB interim-voorziter Reinard Rauball aan Bild weten. Hij eist dat Platini vertrekt. "Daar zou hij de Europese bond een goede dienst mee bewijzen."

Het aftreden van Platini zou bij de UEFA de weg vrijmaken voor het kiezen van een nieuwe voorzitter. De Nederlander Michael van Praag zou hierbij een goede kans maken. Daarnaast moet de UEFA op zoek naar een nieuwe secretaris-generaal, omdat Gianni Infantino gekozen is als nieuwe voorzitter van de FIFA.

Lennox Lewis: "Profboksers op Spelen absurd en gevaarlijk"

Voormalig bokser Lennox Lewis is het absoluut niet eens met het plan van amateurboksbond AIBA om vanaf komende zomer ook full-time professionals toe te laten op de Olympische Spelen. "Een absurd plan", zegt de olympisch kampioen van 1988 en latere wereldkampioen bij diverse profbonden. 

"Het hele amateursysteem is er voor amateurs, daarom gebruiken ze bijvoorbeeld hoofdbescherming. Zo worden ze beschermd, want ze hebben nog een gebrek aan ervaring en zijn nog niet zo door de wol geverfd als de professionals", zegt de Brit. "Nu krijg je ineens een wereldkampioen bij de profs - of toch minstens iemand uit de top-10 - die het tegen een amateur opneemt...dat lijkt me nou niet eerlijk."

Lewis illustreerde zijn mening met landgenoot Anthony Joshua, die in Londen in 2012 olympisch goud in het superzwaargewicht won. "Dan zou Joshua daar op de Spelen staan en ineens tegen Wladimir Klitschko moeten vechten...die heeft zijn olympische tijd al lang gehad en staat daar dan met zeventig professionele gevechten op zijn naam. Dan staat zo'n kampioen daar te vechten tegen een joch van 18 jaar met misschien tien internationale gevechten...ik snap dat echt niet."

Als de aangekondigde regels in 1988 al van kracht waren had Lewis het op de Spelen mogelijk op moeten nemen tegen Mike Tyson, destijds de wereldkampioen. De Brit zegt dat hij daar op dat moment echter totaal niet klaar voor was geweest. "Ik was weliswaar de beste amateur ter wereld door olympisch goud te pakken, maar als je daarna professional wordt moet je alles opnieuw leren...andere puntentelling, langere rondes, een andere manier van vechten. Als amateur- en profboksen zouden gaan trouwen, wordt het geen gelukkig huwelijk", voorspelt de Brit. 

Airbus bouwt nieuwe fabriek in China

Vliegtuigbouwer Airbus breidt uit in China. Het bedrijf is begonnen met de bouw van een fabriek waar binnenkort toestellen uit de A330-reeks, bedoeld voor lange vluchten, worden klaargemaakt voor oplevering. Topman Fabrice Brégier sprak woensdag van 'een mijlpaal'.

De snelgroeiende Chinese markt is volgens Airbus goed voor circa een op de zes vliegtuigen die de komende jaren wereldwijd worden besteld. Het bedrijf heeft al een assemblagefabriek in Tianjin voor A320's, vliegtuigen voor korterere afstanden. De nieuwe productiefaciliteit komt op hetzelfde terrein te staan.

In de nieuwe fabriek worden A330's voor de Chinese markt in de juiste kleuren gespoten en voorzien van stoelen. De assemblage blijft plaatsvinden in de Airbus-fabriek in het Zuid-Franse Toulouse.

Airbus bouwt nieuwe fabriek in China
Airbus bouwt nieuwe fabriek in China (Foto: ANP)

Kohl eist miljoenen van biograaf

De vroegere Duitse bondskanselier Helmut Kohl eist 5 miljoen euro schadevergoeding van een schrijver die een biografie over hem heeft gemaakt. Het boek is al uit de handel gehaald, na een eerdere rechtszaak die de 85-jarige Kohl tegen de schrijver Heribert Schwan had aangespannen.

In het boek gebruikte Schwan opgenomen uitspraken van Kohl zonder dat de voormalige regeringschef daar toestemming voor had gegeven. Het gaat om gepeperde uitspraken over politici met wie Kohl vroeger te maken had, zoals de huidige bondskanselier Angela Merkel en de vroegere Russische leider Michael Gorbatsjov. De uitspraken zijn opgenomen in 2001 en 2002, toen Kohl samen met Schwan aan zijn memoires werkte.

Het boek Vermächtnis - die Kohl-Protokolle (Erfenis - de Kohl-protocollen) verscheen in 2004. Voordat het van de markt werd gehaald, waren ongeveer 200.000 exemplaren verkocht.

De zaak over schadevergoeding begint deze week in Keulen.

Kohl eist miljoenen van biograaf
Kohl eist miljoenen van biograaf (Foto: ANP)

Verkrachting Lady Gaga verrassing voor oma

De oma van Lady Gaga had tot zondag geen idee dat de zangeres is verkracht. Tijdens de uitreiking van de Oscars deelde Lady Gaga het podium met slachtoffers van seksueel geweld. "Ik heb mijn oma en tante nooit verteld dat ik ook slachtoffer ben", schreef de zangeres woensdag bij een foto van de dames op Instagram.

Na haar optreden bij de Oscaruitreiking hingen zowel Lady Gaga's oma als tante aan de telefoon om te zeggen hoe trots ze zijn op de zangeres. "De ochtend na de Oscars sprak ik met mijn oma Ronnie. Ik hoorde dat ze geëmotioneerd was toen ze tegen me zei: mijn lieve kleindochter, ik ben nooit trotser op je geweest dan vandaag."

Lady Gaga vertelde in 2014 in een interview dat ze op haar negentiende werd verkracht. In haar Instagram-bericht van woensdag roept de zangeres andere slachtoffers op niet te zwijgen over wat hun is gebeurd. "Iets wat ik zo lang geheim heb gehouden uit schaamte werd datgene waar deze voor mij zeer belangrijke vrouwen mij om prijzen."

Verkrachting Lady Gaga verrassing voor oma
Verkrachting Lady Gaga verrassing voor oma (Foto: BuzzE)

Cruz claimt rol als tegenstander van Trump

Senator Ted Cruz uit Texas heeft zich dinsdag geprofileerd als wellicht de enige kandidaat die Donald Trump kan verslaan in de Republikeinse voorverkiezingen. Cruz kreeg op Super Tuesday de meeste stemmen in zijn thuisstaat Texas en in Oklahoma. Dat melden Amerikaanse media. Trump won in ten minste zes staten.

Trump, koploper in de Republiekeinse presidentsrace, schrijft in elk geval de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee en Virginia op zijn naam. In Vermont is Trump in een tweestrijd verwikkeld met John Kasich, die verder nergens een rol van betekenis speelt. Marco Rubio, die tot dusver nog geen staat had gewonnen, schrijft Minnesota op zijn naam.

Rubio wordt gezien als kandidaat van het establishment, maar na Super Tuesday lijkt Ted Cruz de betere papieren te hebben om de concurrent van Trump te worden. Dankzij de winst in zeker zes staten vergroot Trump zijn voorsprong fors, qua aantal delegates. Trump won eerder al in New Hampshire, South Carolina en Nevada, terwijl Cruz begin februari Iowa op zijn naam schreef.

Bij de Democraten was het een succesvolle nacht voor Hillary Clinton. Zij wint in zes staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas en Virginia. Haar tegenstander Bernie Sanders sleept vier staten in de wacht: Colorado, Minnesota, Oklahoma en zijn thuisstaat Vermont. In Massachusetts, een buurstaat van Vermont, lijkt Clinton ook aan het langste eind te trekken, maar daar zijn nog niet alle stemmen geteld.

De uitslag is hoe dan ook teleurstellend voor Sanders, die sowieso beduidend minder gedelegeerden binnensleept dan Clinton. De uitslagen van de Republikeinse voorverkiezing in het westelijk gelegen Alaska komen pas in de loop van woensdagochtend (onze tijd) binnen.

Update 09.51 uur:
Ted Cruz heeft de voorverkiezingen in Alaska op zijn naam geschreven. Dat concluderen Amerikaanse media nadat bijna alle stemmen zijn geteld. Cruz haalt ruim 36 procent van de stemmen en blijft rivaal Donald Trump zo'n 3 procentpunt voor. De zege in Alaska betekent dat Cruz tijdens Super Tuesday drie staten heeft gewonnen.

Cruz claimt rol als tegenstander van Trump

Cruz claimt rol als tegenstander van Trump (Foto: ANP)

Rechtszaak tegen Bill Cosby op lange baan

Bill Cosby heeft weer een succesje geboekt in een van de vele rechtszaken die hij aan zijn broek heeft hangen. De zaak die Andrea Constand tegen de komiek aanspande, is dinsdag op de lange baan geschoven door het hof van beroep van de staat Pennsylvania.

Het hof wil de beslissing afwachten over een beroep dat Cosby heeft aangetekend om de zaak te seponeren voordat de rechtszaak van Constand verdergaat. Dat meldt onder meer The New York Times. Constand beweert in 2004 te zijn gedrogeerd en misbruikt door de komiek, die door tientallen vrouwen wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Cosby zou op 8 maart voor de rechtbank moeten verschijnen in verband met de zaak. Die zitting is na het besluit van het hof van beroep uitgesteld.

De komiek hoopt ook andere zaken te kunnen vertragen. Zo vroegen zijn advocaten vorige maand een lasterzaak die in de staat Massachusetts loopt uit te stellen in afwachting van de strafzaak die Constand aanspande. In verband met die civiele zaak wordt Quincy Jones wellicht verhoord. De muziekproducer was volgens de vermeende slachtoffers op de hoogte van Cosby's misbruik.

Rechtszaak tegen Bill Cosby op lange baan
Rechtszaak tegen Bill Cosby op lange baan (Foto: BuzzE)

'Kanye West downloadt zelf illegaal'

Kanye West is niet alleen geliefd bij muziekpiraten, de rapper is zelf ook een boefje. Uit een screenshot die Kanye via Twitter deelde, blijkt dat hij geen onbekende is van torrentwebsite The Pirate Bay.

Kanye wilde met het screenshot laten zien dat hij via YouTube naar Sufjan Stevens luisterde. Zijn volgers hadden de andere tabbladen die de rapper open had staan in zijn browser echter al snel in de smiezen. Daartussen stond niet alleen The Pirate Bay, maar ook Media Downloader, waarmee YouTube-video's gedownload kunnen worden.

Dat Kanye The Pirate Bay lijkt te gebruiken, is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. De rapper dreigde de torrentwebsite vorige maand nog aan te klagen omdat zijn nieuwe album The Life of Pablo massaal illegaal wordt gedownload. Kanye bracht The Life of Pablo alleen uit via Tidal, wat ervoor zorgde dat de plaat bijzonder vaak illegaal werd gedeeld.

'Kanye West downloadt zelf illegaal'
'Kanye West downloadt zelf illegaal' (Foto: BuzzE)

MPOW bluetooth speaker & headset

Met de ingezette trend die op het gebied van draadloos afspelen van muziek is het niet zo gek dat steeds meer fabrikanten hier op inspringen. Er zijn legio fabrikanten die op dit moment blueoothspeakers en -headsets uitbrengen. User Shiznuts kreeg van het merk MPOW de kans om een aantal bluetoothproducten te testen. In deze review lezen wij zijn bevindingen. 

MPOW review - user  (Foto: Shiznuts)

Mpow's motto? 'Match your smart life'. Bij Mpow streven ze ernaar de nummer één te zijn op het gebied van premium bluetoothaccessoires voor smartphones. De verwachting is gezet... nu maar eens kijken of ze het waar kunnen maken. Daarvoor gaan we kijken naar twee producten uit hun assortiment. De Freebang bluetoothspeaker en de Seals bluetooth (sport) in-ears.

Massaclaim tegen Trafigura

Het grondstoffenbedrijf Trafigura moet opnieuw voor de Nederlandse rechter verschijnen vanwege illegale gifdumping in Ivoorkust tien jaar geleden. Een grote groep Ivorianen heeft een claim ingediend bij de rechtbank in Amsterdam tegen Trafigura.

Dat zei advocaat Bojan Dekker van Beer advocaten woensdag tegen BNR. Om hoeveel mensen het precies gaat, weet Dekker niet. Volgens hem zijn er zo'n 70.000 Ivorianen die nog niet eerder gecompenseerd zijn.

Trafigura vervoerde in 2006 met het schip Probo Koala vijfhonderd ton giftig materiaal naar de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Een lokaal bedrijf dumpte het materiaal illegaal op verschillende plekken rondom de stad. Omwonenden kregen huid- en longproblemen en klachten van neurologische aard.

Hoe lang deze nieuwe zaak gaat duren, is onzeker. Het wordt een kwestie van lange adem, aldus Dekker.

Massaclaim tegen Trafigura
Massaclaim tegen Trafigura (Foto: ANP)

Nederland geeft medische hulp aan Griekenland

Het kabinet geeft medische voorzieningen aan Griekenland die zijn bestemd voor de opvang van de vluchtelingen. Athene had daarom gevraagd, aldus ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) woensdag.

Het gaat onder meer om negen medische hulpposten met onder andere ambulances, tenten, generatoren en medische voorzieningen. Ook worden slaapzakken, dekens en lakens gestuurd.

Het land vangt vele tienduizenden vluchtelingen op. De regering in Athene heeft de Europese Unie inmiddels om 470 miljoen euro aan hulp gevraagd voor de opvang van vluchtelingen.

Nederland geeft medische hulp aan Griekenland
Nederland geeft medische hulp aan Griekenland (Foto: ANP)

Politie wil actie tegen hoog ziekteverzuim

In 2015 zat gemiddeld 7 procent van al het politiepersoneel ziek thuis. Dat blijkt uit cijfers van de centrale ondernemingsraad van de politie. Volgens de organisatie is het hoge ziekteverzuim grotendeels toe te schrijven aan stress en onzekerheid die de reorganisatie van de politie met zich meebracht. De ondernemingsraad wil dat de nieuwe korpschef Erik Akerboom, die deze week begon, een onafhankelijk onderzoek instelt naar het probleem.

De cijfers komen neer op 4500 tot 4600 ziekmeldingen per dag, zo bevestigt de ondernemingsraad een bericht uit het AD. "Het gaat daarbij om zowel agenten als administratief personeel", aldus een woordvoerder. Gemiddeld ligt het ziekteverzuimpercentage in Nederland op nog geen 4 procent. In 2014 bedroeg het bij de politie nog 6,1 procent.

De ondernemingsraad denkt dat het grote aantal zieken voor een belangrijk deel te wijten is aan de reorganisatie van de Nationale Politie. "Dit bracht in sommige gevallen met zich mee dat mensen naar heel andere plekken werden overgeplaatst", aldus de woordvoerder. "Collega's die tot voor kort elke ochtend met hun fietsje naar hun werk reden, kwamen op plekken ruim 100 kilometer verderop terecht. De stress en onzekerheid die dit proces met zich meebracht, heeft veel schade aangericht."

De ondernemingsraad wil dat de korpsleiding zo snel mogelijk werk maakt van het terugdringen van het ziekteverzuim. "Er moeten goede gesprekken plaatsvinden tussen baas en werknemers om de verhoudingen en het vertrouwen te herstellen."

Politie wil actie tegen hoog ziekteverzuim
Politie wil actie tegen hoog ziekteverzuim (Foto: ANP)

UMC Utrecht vaker in de fout

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft meer fouten gemaakt bij operaties. Het ging mis bij zeker vijf dove kinderen. Hun implantaat werd niet goed geplaatst. Vier van hen hebben een hersteloperatie gekregen, een vijfde corrigerende ingreep staat in de planning.

Onderzoeksprogramma Zembla meldt dat woensdag. Volgens de uitzending kregen ouders te horen dat een ervaren chirurg de operatie zou doen, maar werd de ingreep in werkelijkheid uitgevoerd door een minder ervaren arts. Bovendien zouden de ouders geen voorgesprek hebben gehad met de behandelend arts.

Het gaat om kinderen die een zogeheten cochleair implantaat moesten krijgen, een hulpmiddel waarmee ze beter konden horen. Die moet achter het oor worden aangebracht. Dat zou in het Erasmus MC in Rotterdam gebeuren, maar dat ziekenhuis had er geen geld voor. Daarom bood het UMCU aan de ingrepen over te nemen.

Onvoldoende toezicht
Het UMCU erkent in een reactie dat "dingen niet goed zijn gegaan bij operaties en rond de intake. Dat vinden wij natuurlijk ongelofelijk vervelend en naar voor de kinderen." Het ziekenhuis zegt dat de operaties zijn gebeurd "onder supervisie" van een ervaren arts maar dat toezicht was niet voldoende. Volgens het UMCU zijn maatregelen op dit moment niet aan de orde, het ziekenhuis wacht een inspectie-onderzoek af.

Zembla besteedde eind vorig jaar ook aandacht aan de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (kno) van het UMCU. De afdeling zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek.

UMC Utrecht vaker in de fout
UMC Utrecht vaker in de fout (Foto: ANP)

RTL-programma voelt voor Angela niet als werk

Het presenteren van het nieuwe RTL-programma 'Als je me echt zou kennen' voelde voor Angela Schijf 'geen moment' als werken. "Dit was een hele ervaring, een hele mooie", zegt de nieuwbakken presentatrice tegen BuzzE. 'Als je me echt zou kennen' is elke woensdag te zien bij RTL 4.

Hoewel het presenteren voor Angela buiten haar comfortzone was, - "normaal gesproken duik ik in een rol" - kijkt ze terug op een fijne tijd. "Ik ben er gewoon als mens ingegaan en heb heel bijzondere gesprekken gehad met dappere mensen die zich kwetsbaar op durfden te stellen."

'Als je me echt zou kennen' is de volwassen versie van 'Over de streep', dat jarenlang bij de KRO te zien was. Waar 'Over de streep' over pesten op scholen ging, pakt 'Als je me echt zou kennen' allerlei vooroordelen aan. "Ik vind dat we af moeten van al die vooroordelen, maar betrap mezelf er ook op dat ik uitga van een eerste indruk die ik van iemand heb. Mensen laten maar een klein deel zien, maar daarachter gaat zoveel meer schuil."

IJskonijn
Tijdens de opnamen vloeiden meermaals tranen. Dat ook dat op televisie komt, vindt Angela geen probleem. "Ik ben geen ijskonijn. Ik zag het als mijn taak me kwetsbaar op te stellen, dat doen de deelnemers ook. Naar de mensen mogen luisteren was echt een cadeau."

De gesprekken gingen haar niet in de koude kleren zitten. "Na dag drie had ik even de neiging Arie te bellen om hem te vragen hoe hij het deed", zegt Angela over Arie Boomsma, die 'Over de streep' vier seizoenen presenteerde. "Ik heb het niet gedaan. Ik dacht: Ang, je bent een volwassen vrouw, je moet dingen los leren laten."

Tips
Hoewel ze hem tijdens de opnameperiode niet belde, had Angela wel contact met Arie. "Maanden geleden, toen bekend werd dat ik dit programma ging maken, hebben we contact gehad. Ik wilde hem in de ogen kijken, zeker zijn dat hij het oké vond."

De tips die ze toen van haar voorganger kreeg, heeft Angela 'in haar oren geknoopt'. "Hij wees me erop om concreet te zijn in de vraagstelling. Maar feit blijft dat ik ik ben. Dit programma past bij mij. Ik heb het als zeer eervol ervaren om dit te mogen doen."

RTL-programma voelt voor Angela niet als werk
RTL-programma voelt voor Angela niet als werk (Foto: BuzzE)

Strafproces tegen Bouterse vrijdag hervat

Het strafproces tegen de Surinaamse president Desi Bouterse en 25 andere verdachten van de decembermoorden, wordt vrijdag hervat. Dit gebeurt nadat het ruim 3,5 jaar stil heeft gelegen.

Op 8 december 1982 martelde en vermoordde het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van het bewind in Fort Zeelandia. Dat was toen het hoofdkwartier van de militaire machthebbers.

De Surinaamse krijgsraad schorste het proces in 2012, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de decembermoorden vrijuit gaan.

De schorsing was nodig zodat het Constitutioneel Hof zou kunnen toetsen of de Amnestiewet niet in strijd is met de Surinaamse grondwet. Maar zo'n hof bestaat (nog) niet in Suriname.

De hoogste rechter in het land gaf eind vorig jaar het Openbaar Ministerie opdracht de vervolging weer op te pakken. Dit gebeurde nadat de nabestaanden van de slachtoffers hierom hadden gevraagd.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, vindt het lastig uitspraken te doen over hoe de zaak vrijdag zal verlopen. 'Er kan van alles gebeuren, maar logischerwijs moet het proces doorgaan waar het is gestopt en zou het OM met een strafeis moeten komen. Maar of het zo gaat, weet ik echt niet', aldus Essed.

Voor hem staat het wel vast dat Bouterse betrokken was bij de moorden en dat hem in ieder geval dood door schuld kan worden aangerekend. Mocht het OM vrijspraak eisen voor Bouterse, dan zal dat een zware teleurstelling zijn. 'Ik kan me dat niet voorstellen. Er zijn voldoende feiten aan het licht gekomen, ook onlangs nog in de interviews die Bouterse heeft gegeven over 1982, om hem schuldig te verklaren.'

Mocht het ervan komen dat Bouterse wordt veroordeeld, dan verwacht Essed dat Bouterse in hoger beroep zal gaan. Toch maakt de president zich wel degelijk zorgen, denkt de advocaat. 'Bouterse heeft altijd gedacht dat het OM hem schuldig zou verklaren. Anders zou hij de Amnestiewet niet hebben afgekondigd. Ik merk het ook aan zijn speeches, waaruit ik opmaak dat hij zich in het nauw gedreven voelt. Zijn vrijheid komt in het geding.'

Strafproces tegen Bouterse vrijdag hervat
Strafproces tegen Bouterse vrijdag hervat (Foto: ANP)

Ben Affleck verrast fans in Batmobile

Bezoekers van het filmthemapark Warner Brothers Studio kregen niet alleen de nieuwe Batmobile te zien, ook de nieuwe Batman zelf, Ben Affleck, zat erin.

De acteur kwam tevoorschijn toen groepen bezoekers naar het voertuig uit de film Batman v Superman: Dawn of Justice kwamen kijken. Ook toerde hij met de wagen door het pretpark waar hij nietsvermoedende gasten uitnodigde een stukje mee te rijden.

Affleck belooft nogmaals zijn filmwagen te gaan demonstreren. Degenen die minstens 10 dollar doneren aan een combinatie van door de acteur gekozen goede doelen maakt kans op de speciale behandeling. De donaties zullen worden verdeeld onder Eastern Congo Initiative, The Durrell Wildlife Conservation Trust en SEED Project.

Ben Affleck verrast fans in Batmobile
Ben Affleck verrast fans in Batmobile (Foto: BuzzE)

Paarden gered uit vlammenzee in Friese manege

Bij een manege in het Friese Wolvega is in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand uitgebroken. De paarden die in een stal stonden zijn gered. Het dak is inmiddels ingestort en de stal is volledig uitgebrand, meldde een brandweerwoordvoerder.

Het vuur ontstond rond 01.40 uur. De brandweer rukte met minimaal zes bluswagens groots uit om de uitslaande brand te bestrijden. In het dak van de stal zat asbest. Volgens de woordvoerder zal de gemeente maatregelen nemen om te voorkomen dat asbestdeeltjes zich verder verspreiden.

Op het terrein van de manege staan meerdere stallen naast elkaar. Brandweerlieden doen hun best om andere stallen nat te houden, zodat de brand niet overslaat.

Enkele mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken, omdat ze rook hadden ingeademd. De paarden zijn tijdelijk ondergebracht op een stukje land in de buurt.

Paarden gered uit vlammenzee in Friese manege
Paarden gered uit vlammenzee in Friese manege (Foto: ANP)

Bemanning ISS veilig geland in Kazachstan

De Amerikaanse ruimtevaarder Scott Kelly, zijn Russische collega Michail Kornienko en nog een Rus zijn woensdagochtend om 05.26 uur Nederlandse tijd veilig geland op een steppe in Kazachstan, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De 2 astronauten hebben bijna een jaar in het internationale ruimtestation ISS doorgebracht, de andere Rus een half jaar.

De missie moet duidelijk maken wat een langdurig verblijf in de ruimte - gewichtloos, opgesloten en afgezonderd - doet met lichaam en geest. Spieren gaan bijvoorbeeld achteruit, botten ontkalken en ogen worden minder. Het moet helpen bij de voorbereiding op een reis naar Mars over tientallen jaren.

De voorgangers van Kelly en Kornienko, onder wie de Nederlandse astronaut André Kuipers, bleven ongeveer een half jaar in het ISS. Een ruimterecord hebben Kelly en Kornienko echter niet. In de jaren tachtig en negentig verbleven vier Russen meer dan een jaar in het ruimtestation Mir.

Bemanning ISS veilig geland in KazachstanBemanning ISS veilig geland in Kazachstan (Foto: ANP)

Bemanning keert na jaar terug uit ISS
Bemanning ISS veilig geland in Kazachstan (Foto: ANP)

Public Enemy boos om gebruik lied bij Oscars

Public Enemy is niet te spreken over de organisatie van de Oscars. Dat meldt TMZ. De Oscar-organisatie gebruikte het nummer Fight the Power bij de televisie-uitzending. Volgens Public Enemy-lid Professor Griff is het nummer alleen maar gebruikt om de protesten tegen de 'blanke Oscars' te smoren.

Volgens Griff staat Public Enemy voor radicale verandering. De organisatie van de Oscars wil dat volgens hem helemaal niet. Nu de show voorbij is 'keert alles weer terug bij het oude', denkt Griff.

Het nummer werd gedraaid toen comedian Chris Rock het podium betrad en bij het einde van het programma. Byron Philips, die over de muziek bij de Oscars gaat, zei tegen Entertainment Weekly dat het nummer is gekozen om 'iets te doen dat een goede afspiegeling is van wie Chris is en wie Chris was en de vibe en de toon die Chris voor de avond in gedachten had'. "Het was duidelijk dat niets beter zou passen dan Fight the Power."

Mogelijk zou Public Enemy vrolijker zijn geworden had men Burn Hollywood, Burn! gebruikt.

 


Dekker gaat nieuwe Mediawet aanpassen

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat de nieuwe Mediawet aanpassen, maar hij wil wel dat de Eerste Kamer er alvast mee instemt. Vervolgens treden alleen de onderdelen die betrekking hebben op de regionale omroepen in werking. De rest nog niet.

Dekker stelde dat dinsdagavond voor tijdens het moeizame debat over zijn fel bekritiseerde wetsvoorstel. Het nationale deel wordt veranderd met een aanvullend wetsvoorstel, dat eerst weer door de Tweede Kamer moet en daarna in de Senaat komt.

Met deze tussenoplossing wil hij dat de regionale reorganisatie en daaraan gekoppelde bezuinigingen geen verdere vertraging oplopen. Critici van de nieuwe wet zijn niet blij met deze ongebruikelijke stap.

Dekker wil de procedure voor de benoemingen in het publieke bestel verbeteren. Ook de verhouding tussen de NPO en de omroepen wordt verduidelijkt.

Dekker gaat nieuwe Mediawet aanpassen
Dekker gaat nieuwe Mediawet aanpassen (Foto: ANP)

8000 domino's vallen om in Rotterdam

Met het omvallen van 8000 grote dominostenen opent Rotterdam zondag 20 maart de buitenprogrammering van de culturele manifestatie 'Rotterdam viert de stad'. De sliert is 3 kilometer lang en voert door het centrum van de stad; via Leuvehaven richting het centrum, via de Witte de Withstraat en door de Pauluskerk naar het Schouwburgplein. Daar wordt ook nog eens de buitenexpositie Head Lights geopend.

Het domino-evenement vond al eerder plaats in Kopenhagen, Marseille en Melbourne. De Rotterdamse Schouwburg produceert deze eerste Nederlandse uitvoering, waarmee Festival De Keuze wordt afgesloten en de buitenactiviteiten van Rotterdam viert de stad officieel wordt geopend. 'Dominoes' is een idee van Julian Maynard Smith, artistiek directeur en medeoprichter van Station House Opera in Londen.

Het bewegende kunstwerk wordt begeleid door driehonderd vrijwilligers. Met elkaar houden zij de stenen overeind tot het startsein klinkt voor het domino-effect.

8000 domino's vallen om in Rotterdam
8000 domino's vallen om in Rotterdam (Foto: ANP)

Uncharted 4: A Thief's End weer uitgesteld

Er komt maar geen eind aan: op de Amerikaanse blog van Sony PlayStation is te lezen dat Uncharted 4: A Thief's End weer uitgesteld is.

Ontwikkelaar Naugthy Dog is wel klaar, maar de productie-afdeling heeft twee weken extra nodig om het spel op schijfjes te drukken zodat er genoeg exemplaren in de winkels liggen voor iedereen die op releasedag al aan de gang wil met avonturier Drake.

De releasedag is nu verschoven naar 10 mei. Uncharted 4: A Thief's End komt exclusief uit voor PlayStation 4. Voor wie niet wil wachten is er een multiplayer-stresstest gepland voor dit weekend.

FOK! Wat een weer: winterse buien

Het is wisselend bewolkt en er trekken (winterse) buien over het land, die lokaal gepaard kunnen gaan met onweer en harde windstoten. De wind komt uit het zuidwesten en is meest matig, aan zee krachtig tot hard. De temperatuur blijft rond de 7 graden hangen. 

Zon op 07:22
Zon onder 18:22

Gisterennacht was het onbewolkt en héél helder bij bondage. Aangezien hij ook vrijwel geen last heeft van lichtvervuiling, kon hij deze prachtige foto's van een met sterren bezaaide hemel maken. 

Sterrenhemel door bondage (Foto: bondage)
Sterrenhemel door bondage (Foto: bondage)

Sterrenhemel door bondage (Foto: bondage)
Sterrenhemel door bondage (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1998 De 10-jarige Natasha Kampusch werd ontvoerd door Wolfgang Priklopil.
 1796 Napoleon Bonaparte werd benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
 1917

Tsaar Nicolaas II van Rusland werd gedwongen om af te treden. 

 1818 De grafkamer van de piramide van Chefren werd ontdekt door Giovanni Battista Belzoni

Al-Qaida zon op vredesakkoord met Mauritanië

Al-Qaida-leiders overwogen in 2010 de Mauritaanse regering een vredesovereenkomst voor te stellen. Dat blijkt uit dinsdag vrijgegeven documenten die Amerikaanse commando's hebben buitgemaakt bij hun inval op het onderduikadres van Osama bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad een jaar later.

Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida, wilde aanbieden een jaar lang "geen militaire activiteiten te ontplooien in Mauritanië". Die periode zou kunnen worden verlengd. In ruil zou de Mauritaanse regering alle al-Qaida-gevangenen vrijlaten en beloven AQIM niet aan te vallen. Bovendien zou zij het terreurnetwerk 10 tot 20 miljoen euro per jaar aan 'beschermingsgeld' betalen om "de ontvoering van toeristen te voorkomen".

Mauritanië ontkent dat het akkoord ooit is gesloten. Het West-Afrikaanse land wordt de laatste jaren door AQIM betrekkelijk ongemoeid gelaten en liet tot ongenoegen van buitenlandse overheden meermaals jihadisten vrij.

Al-Qaida zon op vredesakkoord met Mauritanië
Al-Qaida zon op vredesakkoord met Mauritanië (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.