Rapport FC Twente: top van club moet veld ruimen

Redactie

FC Twente moet van bijna het volledige bestuur afscheid nemen. Dat is de conclusie van Ben Knüppe, die de bestuurlijke structuur van de club heeft doorgelicht.

Dinsdag heeft onderzoeker Knüppe het rapport gepresenteerd aan de licentiecommissie van de KNVB, de gemeente Enschede en Twente zelf. De conclusie is dat er geen plaats meer is voor financieel directeur Gerald van den Belt, de commissarissen Hein Trebbe en Joop de Winter en voorzitter Hennie ten Hag van de Stichting FC Twente '65.

Van de huidige leiding mag alleen Ton Heerts, sinds vorig jaar actief als commissaris, blijven zitten. Twente moet zich aan de bevindingen van Knüppe houden als het zijn door de KNVB voorwaardelijk ingetrokken licentie terug wil krijgen. Daarnaast staat de gemeente van Enschede alleen garant voor €32 miljoen als Twente de licentie behoudt.

Knüppe stelt in het rapport dat Twente moet terugkeren naar "een bestuursmodel met een professionele, sterke directie die het gezicht naar buiten vormt, onder toezicht van een raad van commissarissen op voldoende afstand. De raad van commissarissen moet volledig onafhankelijk toezicht op het beleid kunnen houden."

De maatregelen zijn onder meer een gevolg van het achterhouden van bepaalde toevoegingen in het in 2014 aangegaande samenwerkingsverband met Doyen Sports. De licensiecommissie van de KNVB concludeerde doelbewust misleid te zijn. Als gevolg werd de licensie voorwaardelijk ingetrokken en mag Twente drie seizoenen niet uitkomen in Europees verband.