Enorme knal in heelal gezien

Diep in het heelal hebben wetenschappers een ongekende explosie gezien. Het is een supernova; de ontploffing van een stervende ster. Deze supernova is '570 miljard keer zo helder als de zon', 'twintig keer zo fel als de 100 miljard sterren in onze Melkweg' en 'tweehonderd keer zo sterk als een gewone supernova'.

Het is de eerste keer dat er zo'n grote sterrenexplosie is gezien. Onze zon zou meer dan 90 miljard jaar nodig hebben om zoveel energie uit te stoten, zeggen de wetenschappers. De supernova staat op 3,8 miljard lichtjaar afstand en is dus niet met het blote oog te zien.

De onderzoekers hebben de waarneming donderdag bekendgemaakt in het belangrijke wetenschapsblad Science. Ze weten niet wat voor ster zo'n knal zou kunnen veroorzaken, en hoe dat moet zijn gegaan. Het kan zijn dat de gestorven ster groter is geweest dan voor mogelijk werd gehouden.

Magnetar
In het hart van de explosie staat mogelijk een zogeheten magnetar. Dat is een zeldzame ster, het extreem magnetische overblijfsel van een ontplofte ster. Hij is heel klein, in dit geval maar 15 kilometer in doorsnee. Om zo fel te zijn als de supernova, moet hij duizend keer per seconde om zijn as draaien. Zelfs voor een extreem verschijnsel is dat extreem.

De supernova is in juni voor het eerst gezien door een telescoop in Chili. Vervolgens werden ook andere telescopen op het licht gericht. Later dit jaar neemt de ruimtetelescoop de supernova onder de loep.

Enorme knal in heelal gezien
Enorme knal in heelal gezien (Foto: ANP)