FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 januari 2016

Coe: "IAAF lijdt onder handjevol landen"

De reputatie van wereldatletiekbond IAAF heeft veel te lijden onder het gedrag van "een relatief klein aantal landen". Dat zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe woensdag in reactie op beschuldigingen dat de IAAF dopinggebruik in Rusland jarenlang in de doofpot stopte.

Tegen CNN zei de atletiekbaas dat dit barre tijden zijn voor zijn sport, maar dat er slecht een klein aantal landen verantwoordelijk zijn voor de voornamelijke aan doping gerelateerde problemen. Welke landen hij daarmee bedoelde is niet duidelijk, maar Rusland en vermoedelijk ook Kenia mogen zich de opmerking aantrekken.

"De crisis was een paar jaar geleden, toen gebeurde het allemaal. Nu moeten we veranderingen doorvoeren en onze sport in veilige haven brengen", aldus Coe, die zelf niet piekert over opstappen. Donderdag publiceert het anti-dopingbureau WADA een vermoedelijk explosief rapport over het IAAF.

Coe: IAAF lijdt onder handjevol landen
Coe: IAAF lijdt onder handjevol landen (Foto: ANP)

Wilders: zwarte dag voor nepparlement

PVV-leider Geert Wilders noemt de verkiezing van het allochtone Kamerlid Khadija Arib (PvdA) tot voorzitter van de Tweede Kamer een zwarte dag in de parlementaire geschiedenis. Hij noemt Arib de slechtste kandidaat, daarbij wijzend op haar Marokkaanse afkomst.

Iemand die onderhorig is aan de koning van Marokko, iemand met de dubbele nationaliteit, hoort geen voorzitter te worden van de Tweede Kamer, aldus Wilders. Hij ziet in de keuze voor Arib een bevestiging van zijn stelling dat de Tweede Kamer een nepparlement is.

Wilders: zwarte dag voor nepparlement
Wilders: zwarte dag voor nepparlement (Foto: ANP)

Cartoon Charlie Hebdo leidt tot ophef

Het satirische Franse blad Charlie Hebdo doet opnieuw van zich spreken met een provocerende cartoon. Te zien zijn twee grijpgrage mannen die achter vrouwen aan rennen. De tekst luidt: 'En wat zou Aylan later zijn geworden? Billenknijper in Duitsland'.

Aylan, ook wel gespeld als Alan, was het kleine Syrische jongetje dat dood op het strand van de Turkse badplaats Bodrum lag. De foto van het 3-jarige kind drukte de wereld met de neus op de feiten rond de instroom van Syrische vluchtelingen, van wie velen de overtocht naar Europa op gammele boten niet overleven. De tekenaar verwijst ook naar de massa-aanranding in Keulen in de oudejaarsnacht.

Veel mensen nemen aanstoot aan de tekening. Op sociale media zeggen ze dat satire bedrijven ten koste van een dood jongetje veel te ver gaat.

Cartoon Charlie Hebdo leidt tot ophef
Cartoon Charlie Hebdo leidt tot ophef (Foto: ANP)

Victoria Koblenko weet veel van seks

Victoria Koblenko beschikt over aardig wat sekskennis. Dat bleek woensdagavond bij de Nationale sekstest van RTL 5. Victoria won de test met een 8,0 en werd gekroond tot 'sexpert'.

"Ik moet bekennen dat ik liever de IQ-test had gewonnen", reageerde Victoria op social media. Ze deed in 2001 mee aan de test en kwam niet verder dan een IQ van 98. "Maar je kan niet alles mee hebben."

Uit de test bleek dat dj Monica Geuze nog een hoop moet leren tussen de lakens. Ze was de bekende Nederlander met het laagste cijfer, een 5,0. De dj was de enige die onvoldoende scoorde, B-Brave-zanger Dioni Jurado deed het net iets beter en haalde een 5,5. Ook Sylvana Simons en Fred van Leer haalden een voldoende. Jan Heemskerk eindigde net achter Victoria. Marc de Hond en rapper Keizer deelden de derde plek.

Boompjes
De BN'ers en andere deelnemers aan de test kregen vragen over onder meer vibrators, spermacellen, standjes en soa's. Kosten noch moeite werden gespaard om de test aan te kleden. Zo illustreerde presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau kapsels voor schaamhaar met boompjes, keek Dioni door een virtual reality-bril naar een pornofilm en mocht Sylvana geblinddoekt op zoek naar het seksspeeltje tussen het hondenspeelgoed.

In de studio namen ook vijf publieksvakken deel aan de test. De winnaar van de studiospelers zat in het vak van de sekswerkers, die de test als beste maakten. De senioren, die onder de noemer golden oldies hun sekskennis testten, scoorden het slechtst.

Victoria Koblenko weet veel van seks
Victoria Koblenko weet veel van seks (Foto: BuzzE)

Man gijzelt en mishandelt moeder

De politie heeft woensdag in Werkendam (Noord-Brabant) een 38-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling en gijzeling van zijn moeder.

De man bezocht zijn moeder woensdagochtend bij haar thuis. Hij vroeg om geld en greep haar bij de keel. Ook dreigde hij met een mes en sloeg hij haar, waarbij hij dingen zei als: "Ik steek je dood."

De vrouw moest vervolgens mee in haar auto en werd gedwongen bij verschillende pinautomaten geld op te nemen. Ook moest ze onder dwang kleding en sigaretten voor hem kopen.

Terug in haar woning moest de vrouw haar pinpas af staan, waarna de man ervandoor ging. De vrouw waarschuwde daarna de politie. Het slachtoffer moest zich door een arts aan haar verwondingen laten verzorgen.

Man gijzelt en mishandelt moeder
Man gijzelt en mishandelt moeder (Foto: ANP)

PSV wil nog jaren door met Brands

PSV gaat binnenkort met technisch manager Marcel Brands om de tafel over verlenging van zijn contact. Als het aan PSV-directeur Toon Gerbrands ligt, blijft Brands tot 2020 bij de club.

Oud-voetballer Marcel Brands kwam in 2010 naar PSV. De technisch manager boekte veel successen met transfers van bijvoorbeeld Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman en Dries Mertens. Afgelopen zomer haalde hij de snel bejubelde Maxime Lestienne, Davy Pröpper en Gastón Pereiro binnen.

"Hij is de architect van het elftal. Hij kwam hier binnen in een lastige tijd en zijn aankoopbeleid is heel succesvol. De transferbalans is heel positief, financieel en sportief", aldus Gerbrands woensdag op de nieuwjaarsreceptie van PSV.

PSV wil nog jaren door met Brands
PSV wil nog jaren door met Brands (Foto: ANP)

Ecclestone: "Veel minder vermogen voor klantenteams"

Volgens Bernie Ecclestone zijn alle klantenteams van Mercedes en Ferrari bij voorbaat volkomen kansloos. Volgens de Britse F1-baas zullen de twee topfabrikanten hun klanten immers nooit voorzien van gelijkwaardig materiaal. "Mercedes levert krachtbronnen aan een aantal klantenteams," zegt Ecclestone. "Maar uiteraard voorzien ze die teams van veel minder vermogen dan dat ze zelf hebben. En zo zijn ze dus al van vier teams af."

Mercedes' grootste concurrent Ferrari gebruikt dezelfde tactiek, zo meent Ecclestone. "Ferrari voorziet drie teams op precies dezelfde manier. Zij hebben iets minder krachtigere motoren dan Mercedes, maar ze komen dichterbij. Ook zij leveren motoren aan klanten en ook die klanten krijgen motoren met minder vermogen. Dus alles dat we hebben is een tweestrijd - hoop ik - tussen Mercedes en Ferrari."

De Rooy en De Baar profiteren van slagveld bij vrachtwagens

Gerard de Rooy heeft met een tweede plek in de tiende Dakar-etappe zijn voorsprong op de concurrentie fors uit kunnen bouwen. In een gigantisch slagveld pakte hij maarliefst 24 minuten op de als derde gefinishte Airat Mardeev. Pascal de Baar zorgde voor een stunt door de etappe op zijn naam te schrijven, de eerste ooit voor het Mammoet Rally Team. De Baar pakte twee seconden op De Rooy, die uiteindelijk de enige van de top vijf in het algemeen klassement was die zonder noemswaardige problemen aan de finish wist te komen.

De Rooy begon de etappe aanvankelijk op een kwartier achterstand door een lekke band, maar dankzij grote problemen bij de concurrentie wist hij bij WP5 op te klimmen naar een tweede plek. Zijn grootste belager in het algemeen klassement, Eduard Nikolaev, leek de aanval te openen op de leiding, maar wist niet op vier wielen te blijven staan. Hij en zijn teamgenoot Andrey Karginov verloren vier uur. Ook de op dat moment leidende Federico Villagra bleef niet uit de problemen; de Argentijn verloor op het laatste deel van de proef meer dan een uur.

Ook de twee andere Nederlanders in de race om de algemene Dakar-zege verloren veel tijd. Ton van Genugten verloor vast in het zand anderhalf uur op teamgenoot de Rooy en Peter Versluis verloor op het eerste deel veertig minuten. In het algemeen klassement stijgt Villagra naar een derde plek, maar wel op een zo goed als onoverbrugbare achterstand van anderhalf uur op De Rooy. Airat Mardeev ligt tweede op 1:15.

Uitslag etappe 10

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Pascal De Baar NLD Renault 4h51m41s
2 Gerard De Rooy NLD Iveco +00:02:36
3 Airat Mardeev RUS Kamaz +00:26:06
4 Martin Kolomy CZE Tatra +00:26:25
5 Hans Stacey NLD Man +00:27:25
6 Artur Ardavichus KAZ Tatra +00:31:29
7 Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +00:46:02
8 Federico Villagra ARG Iveco +00:53:59
9 Pep Vila Roca ESP Iveco +01:11:04
10 Teruhito Sugawara JPN Hino +01:13:47
12 Ton Van Genugten NLD Iveco +01:34:29

Algemeen klassement vrachtwagens

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Gerard De Rooy NLD Iveco 33h25m03s +00:00:00 +00:02:00
2 Airat Mardeev RUS Kamaz 34h40m22s +01:15:19 --:--:--
3 Federico Villagra ARG Iveco 34h57m50s +01:32:47 --:--:--
4 Hans Stacey NLD Man 35h14m00s +01:48:57 +00:02:00
5 Ton Van Genugten NLD Iveco 35h41m58s +02:16:55 +00:04:00
6 Pascal De Baar NLD Renault 36h02m32s +02:37:29 --:--:--
7 Peter Versluis NLD Man 36h20m17s +02:55:14 --:--:--
8 Maurik Van Den Heuvel NLD Scania 37h09m37s +03:44:34 --:--:--
9 Jaroslav Valtr CZE Tatra 37h17m25s +03:52:22 +00:11:00
10 Eduard Nikolaev RUS Kamaz 37h20m23s +03:55:20 --:--:--

Niks lijkt Gerard de Rooy nog te kunnen stoppen (Pro Shots / Dppi)
Niks lijkt Gerard de Rooy nog te kunnen stoppen (Pro Shots / Dppi)

Artsen tegen 'meldplicht' kindermishandeling

Artsen zien het niet zitten om stichting Veilig Thuis een seintje te geven als ze hulp gaan regelen bij kindermishandelingen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) had dat plan dinsdag aangekondigd. De artsenorganisaties zijn bang dat ouders helemaal niet meer naar de dokter gaan met hun kind. Als de ouders artsen niet meer vertrouwen, 'is het kind daarvan de dupe'.

De organisaties spreken van een 'verkapte meldplicht'. Ze zeggen dat ze informatie over mishandeling beter wilden delen met andere hulpverleners, maar zonder meldplicht.

De kritische verklaring is ondertekend door onder meer de organisaties voor artsen (KNMG), huisartsen (LHV en NHG), kindergeneeskundigen (NVK), vertrouwensartsen (VVAK) en psychiaters (NVvP).

Artsen tegen 'meldplicht' kindermishandeling
Artsen tegen 'meldplicht' kindermishandeling (Foto: ANP)

Zuiderzeevloed van 1916 herdacht

In een groot aantal plaatsen rond het IJsselmeer is woensdagavond de Zuiderzeevloed herdacht, de watersnoodramp van 1916 toen door een storm op tientallen plekken de dijken doorbraken. Er werden onder meer herdenkingsbijeenkomsten gehouden en kerken lieten de klokken luiden.

Ook werden tientallen waterwolven in brand gestoken, grote mythische beesten gemaakt door schoolkinderen. Met de term waterwolf werden in het verleden vaak overstromingen en stormvloeden aangeduid. Het stond symbool voor de angst voor het water.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 braken tijdens een storm de dijken en stroomde het water van de Zuiderzee het land binnen. Maandenlang bleven grote gebieden vervolgens onder water staan. Vrijwel de hele regio Waterland, ten noorden van Amsterdam, stond blank.

In de provincie Noord-Holland vielen in totaal negentien doden. Het eiland Marken werd met zestien slachtoffers het zwaarst getroffen. Maar ook delen van Friesland, Gelderland en Utrecht bleven niet gespaard. De watersnoodramp leidde uiteindelijk tot het plan de Zuiderzee af te sluiten. In 1932 was de Afsluitdijk klaar.

Zuiderzeevloed van 1916 herdacht
Zuiderzeevloed van 1916 herdacht (Foto: ANP)

Arib (PvdA) voorzitter Tweede Kamer

Khadija Arib (PvdA) is gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Van de Kamerleden stemden er woensdagavond 83 op de kandidaat van de sociaaldemocratische regeringspartij.

De verliezende Ton Elias van coalitiepartner VVD kreeg 51 van de 134 geldige stemmen. Voor de verkiezing waren in totaal vier stemrondes nodig. Madeleine van Toorenburg (CDA) en Martin Bosma (PVV) vielen in de loop van de race af. In het begin waren er ook nog een paar stemmen voor Roos Vermeij van de PvdA.

Arib (PvdA) voorzitter Tweede Kamer
Arib (PvdA) voorzitter Tweede Kamer (Foto: ANP)

Lange Frans benoemd tot nachtburgemeester

Lange Frans is door de Nederlandse horeca benoemd tot nachtburgemeester van Nederland. De rapper kreeg de bijbehorende ambtsketen woensdag tijdens de Horecava beurs omgehangen door zanger Thomas Berge, laat de organisatie weten.

De jury verkoos Lange Frans voor zijn volharding, eerlijkheid, zijn tomeloze energie, zijn positiviteit en zijn betrokkenheid met de horeca. De nachtburgemeester is een jaar lang ambassadeur voor de horeca en het nachtleven. Vorig jaar ging Gerard Joling met de titel aan de haal.

De uitverkiezing is enigszins opmerkelijk. Frans' ex-vrouw Daniëlle beweerde vorige maand nog dat hij nog steeds drankproblemen heeft.

Lange Frans benoemd tot nachtburgemeester
Lange Frans benoemd tot nachtburgemeester (Foto: BuzzE)

Nabestaanden MH17: Rutte moet aan de slag

Het lijkt erop dat nabestaanden de schijnbaar lakse houding van de Nederlandse regering zat zijn. In een brief aan Mark Rutte hebben zij duidelijk gemaakt dat hij wat meer moeite moet gaat doen om daadwerkelijk de onderste steen boven te krijgen, zoals hij meer dan een jaar geleden beloofd had.

Half juli 2014, een quote uit het nieuws van toen: 'Premier Mark Rutte „zal niet rusten” voordat de onderste steen rond de oorzaak van de vliegtuigramp boven is gebracht en eventuele daders voor het gerecht zijn gebracht.'. We zijn anderhalf jaar verder, zonder dat er een spoortje van gerechtigheid ook maar in het zicht is. Mark heeft waarschijnlijk wel een paar keer zijn rust gepakt.

De nabestaanden zijn daar lichtelijk verbolgen over. Ze begrijpen er niets van dat van zo'n beetje alle vliegtuigrampen van de afgelopen tien jaar (radar)beelden te vinden zijn, maar dat er niets beschikbaar is van de laffe aanslag op bijna 300 burgers in het wilde oosten van Europa.

Het vreet aan de achterblijvers. "Mensen weten niet hóe belangrijk het voor ons is om de waarheid te weten. Ik wil dat er meer moeite gedaan wordt. Het duurt maar en het duurt maar", aldus Silene Fredriksz, moeder van Bryce. Haar zoon en zijn vriendin overleefden de vlucht niet.

Samen met 17 anderen families heeft Silene een brief gestuurd aan ons staatshoofd. Ze hebben de wensen, of beter gezegd; eisen, dat Rutte de druk opvoert op Rusland, Oekraïne en Amerika om eindelijk een keertje met radar- en satellietbeelden over de brug te komen. Bij die eerste twee lijkt het grote smoezenboek te zijn opengetrokken: naar eigen zeggen had Oekraïne de radar uitstaan wegens periodiek onderhoud, terwijl Rusland de beelden gewist zou hebben.

"Daar geloven wij geen klap van", vertelt Silene. "Ik begrijp dat er economische en politieke belangen zijn, waardoor het lastig kan zijn de beelden vrij te geven. Maar die mogen niet opwegen tegen de 298 slachtoffers. Voor hen moet de waarheid boven water komen. Daar kan geen economisch belang tegenop.”

We hebben ernstig het gevoel dat premier Rutte en ministers Van der Steur en Koenders zaken laten liggen. Dat ze niet adequaat handelen”, zegt Thomas Schansman, de vader van de 18-jarige Quinn die eveneens het leven liet door het 'ongeluk'. Ook bij hem gaat het er niet in dat er geen beelden beschikbaar zijn. “Het is een pijnlijk punt. Van alle vliegtuigongevallen in de afgelopen tien jaar waren er beelden. Waarom van deze ramp niet?

Volgens de minster van Buitenlandse zaken van de VS, John Kerry, beschikken zij over beelden van de lancering van de raket, de baan en de inslag. Daar Quinn ook de Amerikaanse nationaliteit had, heeft Thomas hem gevraagd de beelden vrij te geven. “Die gegevens zijn niet alleen nodig voor de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om hardere conclusies te trekken, ze zijn met name van belang voor een strafrechtelijk onderzoek.”

De families doen nu dus een beroep op Rutte om alsnog meer duidelijkheid te krijgen en het recht wellicht een kans te geven. Als het moet zelfs via de Verenigde Naties, of de Internationale luchtvaartorganisatie ICAO. "We willen van het kabinet Rutte dat het bereid is de onderste steen boven te krijgen. Iets anders pikken we niet. Die gegevens horen er te zijn."

Update 21.35 uur:
Alsof de duivel ermee speelt: er zijn opeens radarbeelden opgedoken. Een anonieme afzender heeft drie mailtjes gestuurd naar stichting Vliegramp MH17, waarop stilstaande radarbeelden te zien zijn.

Een deskundige (blijkbaar ook anoniem) heeft bevestigd dat de beelden authentiek zijn. De gegevens zullen worden overgedragen aan het OM, zodat de regering eindelijk geen excuus meer lijkt te hebben om daadwerkelijk achter de schuldigen aan te gaan.'Slechtste game ooit' krijgt remake, VR-ondersteuning

Penn & Teller's Smoke and Mirrors is de naam van een onuitgebrachte game die gepland was voor release op pc en Sega CD in 1995. Smoke and Mirrors bestaat voor een groot deel uit minigames, waarvan één een cultstatus heeft gekregen: Desert Bus. De buitengewoon ergerniswekkende minigame krijgt nu in het kader van een goed doel een (VR-)remake, mede dankzij Gearbox Software-topman Randy Pitchford.

Penn & Teller is een zeer populair illusionistenduo uit de Verenigde Staten. In hun voorstellingen combineren ze elementen van magie met humor en spelletjes. Penn Jillette, de grotere helft van het duo, heeft tijdens een podcast bekendgemaakt dat hij werkt aan een remake van het beruchte Desert Bus. De remake staat in het kader van Desert Bus for Hope, een jaarlijkse gamemarathon bedoeld om geld op te halen voor liefdadigheidsinstelling Child's Play. Desert Bus for Hope bestaat al sinds 2007 en heeft sindsdien al 3,1 miljoen dollar opgehaald.

De originele Desert Bus is een van vele zogenaamde 'trick minigames' in Penn & Teller's Smoke and Mirrors, die in feite als enige doel hebben het in de maling nemen van de spelers. Zo was het in Desert Bus de bedoeling om met een bus helemaal van Tucson, Arizona naar Las Vegas te rijden, in real-time, met een maximumsnelheid van 45 mijl per uur. Om de game te voltooien zou je acht uur onafgebroken moeten rijden; de game kan namelijk niet gepauzeerd worden. Verder zitten er geen passagiers in de bus, is er weinig te zien in de omgeving op een verdwaalde rots of verkeersbord na, is er geen verkeer en zitten er geen bochten in de weg. Echter, de bus 'helt' een klein beetje naar links, waardoor de speler voortdurend zijn aandacht erbij moet houden om bij te sturen. Als je in de berm geraakt, slaat de motor af en moet de bus weggesleept worden, terug naar Tucson. Ook in real-time.

Jillette werkt aan de Desert Bus-remake samen met met Randy Pitchford, tevens oud-illusionist en huidige directeur van Gearbox Software. "Pitchford noemt het Desert Bus 2.0. Ik noem het Desert Bus 1.0003. Het zal zich afspelen in 1992, net als de originele game, maar dan 'high fidelity' [sic]. We zijn met veel mensen in gesprek, het spel zal waarschijnlijk uitkomen voor Oculus Rift en PlayStation VR", aldus Jillette in zijn podcast.

Randy Pitchford en Penn Jillette bezig met Desert Bus-remake
Randy Pitchford en Penn Jillette bezig met Desert Bus-remake

Victoria Beckham is klaar met Spice Girls

Het ziet ernaar uit dat de Spice Girls nooit meer in de originele samenstelling bij elkaar komen. Victoria Beckham is niet van plan om mee te doen met een eventuele reünie.

Al enige tijd doen geruchten de ronde van een hereniging van de meidengroep die enorme successen boekte met hitsingles als Wannabe en Say You'll Be There. Die zou dit jaar, twintig jaar na de oprichting, moeten plaatsvinden. Victoria heeft daar echter geen trek in, laat haar woordvoerder weten aan TMZ. Ze wil zich nu alleen focussen op haar familie en haar nieuwe carrière als modeontwerpster.

Wat dat voor gevolgen heeft voor de mogelijke reünie is niet bekend. Melanie B zei eerder al eens niet meer te willen optreden als niet iedereen zou meedoen.

De meiden kwamen eerder in 2007 bij elkaar voor een reünietour en traden in 2012 eenmalig op tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

Victoria Beckham is klaar met Spice Girls
Victoria Beckham is klaar met Spice Girls (Foto: BuzzE)

Mercedes' F1-budget is iedere cent waard

Als we Toto Wolff mogen geloven hoeft niemand zich voorlopig druk te maken om de toekomst van Mercedes in de Formule 1. Het team stond de afgelopen twee jaar op een zeldzame hoogte in de sport, maar moest met een budget van €467,4 miljoen daar dan ook diep voor in de buidel tasten. Volgens Wolff is de F1 iedere geïnvesteerde cent echter dubbel en dwars waard. Mercedes denkt dan ook geen moment aan stoppen.

"We hebben de exacte cijfers," stelt Wolff in de Tiroler Tageszeitung. "In het afgelopen seizoen hebben we met ons team 2,7 miljard euro aan advertentiewaarde weten te genereren. Dat is dus het bedrag dat we anders in reclame-uitingen hadden moeten investeren om hetzelfde resultaat te bereiken als dat we met ons F1-project hebben gedaan."

Maar ook los van de commerciele waarde ziet Wolff Mercedes niet zomaar uit de racerij stappen. "Zoals we met Toyota en met BMW hebben gezien zullen er altijd teams komen en gaan, maar voor ons is het anders. De eerste Mercedes die ooit gebouwd is, was immers een racewagen. Autosport zit in ons DNA en zelfs tegenslagen kunnen dat niet veranderen."

Blowfly heeft kanker, werkt aan laatste plaat

Zanger Clarence Reid, beter bekend onder zijn alter ego Blowfly, heeft leverkanker. De 76-jarige Amerikaan is uitbehandeld en is dinsdag in een hospice opgenomen. Hij brengt nog een laatste album uit, laat zijn drummer Tom Bowker weten via de Facebookpagina van Reid.

De plaat, die de naam 77 Rusty Trombones heeft gekregen, komt in februari uit. "Het is zijn beste album sinds de vroege tachtiger jaren, een passend grafschrift voor een van de grootste artiesten ooit", schrijft Bowker bij het bericht.

Blowfly schreef en produceerde in het verleden ook onder meer voor Betty Wright, Gwen McCrae en de KC & the Sunshine Band.

Blowfly heeft kanker, werkt aan laatste plaat
Blowfly heeft kanker, werkt aan laatste plaat (Foto: BuzzE)

'Nederlandse vluchteling' op olympisch kwalificatietoernooi taekwondoka's

Op het olympisch kwalificatietoernooi voor de Europese taekwondoka's staan zaterdag en zondag drie 'vluchtelingen' op de mat. Zij zullen meedoen onder de vlag van wereldtaekwondobond WTF en staan niet ingeschreven onder de naam 'Netherlands/Belgium/Turkey National Team', maar onder het 'World Taekwondo Refugee Team'. Als een van de drie erin slaagt de finale in zijn of haar gewichtsklasse te bereiken en dus een olympisch ticket te winnen, dan zal de betreffende sporter op de Spelen waarschijnlijk uitkomen onder de vlag van het Internationaal Olympisch Comité. De WTF gaf in december al aan sporters zonder officiële nationaliteit toch een kans te willen geven zich voor de Spelen te plaatsen, naar aanleiding van een oproep daartoe van IOC-president Thomas Bach.

Onder de drie bevindt zich ook de tegenwoordig meestal voor Nederland uitkomende Dina Pouryounes, die in de klasse tot 49 kilogram op de startlijst staat. Zij is van oorsprong Iraans en kwam in elk geval tot het Spaans Open van 2013 ook voor dat land uit. Zo haalde ze op het Aziatisch kampioenschap van 2012 de halve finales. In elk geval vanaf december 2014 komt de vermoedelijk 24-jarige Pouryounes uit namens Nederland en wel via de Kazemi Taekwondo Academie in Groningen, waarvoor ze in die maand in Brussel een gouden medaille won op een internationaal toernooi. Op de inschrijvingslijst voor het OKT staat Nederland wel achter haar naam, maar daar zal ze op de Spelen - mits ze die haalt - dus niet voor uitkomen.

Als we één klasse zwaarder kijken, tot 57 kilogram, zien we daar de 'Belgische' Raheleh Asemani die ook voor het World Taekwondo Refugee Team uit zal komen. De 26-jarige Asemani is eveneens geboren Iraanse en bouwde uitkomend voor haar thuissland een prima palmares op. Zo won ze in 2010 de Brits Open door de Zuid-Koreaanse Kim Bo-hye - ex-wereldkampioene - te verslaan. Niet veel later was er het hoogtepunt uit Asemani's carrière door op de altijd sterk bezette Asian Games zilver te veroveren. Op het WK en het OKT in 2011 en het Aziatisch kampioenschap van 2012 kwam ze nog voor Iran uit, sinds het Nederlands Open van 2013 staat er een Belgisch vlaggetje bij haar naam. 

De derde die op voor het Refugee Team uitkomt is Mehdi Rast Boud in de klasse boven 80 kilogram, waarin ook Jeroen Wanrooij namens Nederland zal acteren. Over Rast Boud is verder weinig bekend, behalve dat hij doorgaans onder Turkse vlag meedoet aan wedstrijden. Pouryounes staat overigens net buiten de top-200 van de wereldranglijst en met meerdere OKT-deelneemsters die in de top-20 staan, lijkt het niet waarschijnlijk dat ze een ticket gaat veroveren. Het toernooi waarin Asemani in actie komt is iets minder sterk bezet en met haar 40e plek op de wereldranglijst zou er misschien wat mogelijk kunnen zijn.

Naturalis onderzoekt dode potvissen

Het Walvisteam van museum en onderzoeksinstituut Naturalis onderzoeken donderdag op Texel de vijf dode potvissen die daar zijn gestrand. De onderzoekers meten de dieren op en nemen monsters van weefsel, organen, wormen en parasieten, heeft Naturalis woensdag gemeld.

Het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak. Naturalis komt altijd in actie als er op de Nederlandse kust een walvis aanspoelt. Van ieder dier wordt het skelet of delen daarvan bewaard om te kunnen onderzoeken. Omdat het er nu vijf tegelijk zijn, is het niet mogelijk ze allemaal mee te nemen naar het instituut in Leiden.

De kadavers van de jonge potvissen worden donderdag na het onderzoek weggehaald. Dat gebeurt ook omdat de ontbinding van de kadavers al snel begint. De dieren spoelden dinsdagmiddag aan op het eiland. Twee potvissen waren die avond al doodgegaan, de overige drie dieren stierven in de loop van de nacht.

De dode dieren worden volgens Rijkswaterstaat met een speciaal schip dat tot ver in de branding kan varen, van het strand gehaald. Eenmaal geladen zet het schip koers naar Harlingen. Daar worden ze ontleed.

Naturalis onderzoekt dode potvissen
Naturalis onderzoekt dode potvissen (Foto: ANP)

Eerste stemronde levert geen winnaar op

De eerste stemronde voor een nieuwe voorzitter voor de Tweede Kamer heeft geen winnaar opgeleverd. Khadija Arib van de PvdA kwam met 58 stemmen wel als koploper uit de bus.

Ton Elias van de VVD kreeg er veertig, Madeleine van Toorenburg van het CDA dertig en Martin Bosma van de PVV zestien. Twee Kamerleden gunden Roos Vermeij van de PvdA, die geen kandidate is, toch hun stem.

Er werden 146 geldige stemmen uitgebracht. Er stemden 149 Kamerleden. Jesse Klaver van Groen Links ontbreekt, want hij is vader geworden van een zoontje.

Eerste stemronde levert geen winnaar op
Eerste stemronde levert geen winnaar op (Foto: ANP)

Heroes Reborn stopt na eerste seizoen

De terugkeer van Heroes, dat in 2010 na vier seizoenen werd geannuleerd door de Amerikaanse tv-zender NBC, is slechts van korte duur geweest. Als volgende week de finale van het eerste seizoen van Heroes Reborn, zoals de revival heet, wordt uitgezonden, is dat ook meteen de laatste aflevering van de serie.

Heroes Reborn is niet daadwerkelijk geannuleerd: de serie was niet bedoeld om meer dan één seizoen door te gaan. Dit bevestigde Rob Greenblatt, topman bij NBC, in een gesprek tijdens de Television Critics Association perstour. "Dat was altijd het plan, tenzij Tim [Kring, bedenker van Heroes, red] op een dag wakker zou worden en denken 'Oh, ik heb nog een hoofdstuk dat ik kan vertellen.' Maar ik denk dat we een beetje bij het einde van de wereld zijn aangekomen," aldus Greenblatt.

De Heroes-revival lijkt onderdeel te zijn van een nieuwe trend in televisieland: het laten terugkeren van tv-series voor een extra ereronde. FOX deed dit in 2014 met 24: Live Another Day, dat een verkort extra seizoen van 24 was en doet het later deze maand opnieuw met een zesdelige miniserie die het verhaal van The X-Files voortzet. Eerder bracht Netflix de sitcom Arrested Development, dat in 2006 na drie seizoenen was geannuleerd, weer terug voor een vierde seizoen in 2013.

Heroes Reborn is nog niet in Nederland te zien; de revival van The X-Files start op 28 januari op de Nederlandse FOX met een dubbele aflevering.

Heroes Reborn promo

WoensdagCulinair #25 Tosti's

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Een tosti is meer dan alleen maar een broodje ham en kaas onder de grill, er zijn vele variaties op te vinden. En ook nog eens voordelig lunchen.

   

Pizza tosti.

 

   

Tosti Oreo en banaan

   

3 verschillende tosti's

   

Tosti met ei en kaas

   

De perfecte tosti?

   

Tosti met brie en sambal

   

Eurokok Martin maakt een pittige tosti


Peterhansel wint verraderlijke Dakar-etappe, Van Loon crasht

Stephane Peterhansel heeft de tiende etappe van de Dakar gewonnen. In de duinen bleef hij landgenoot Cyril Despres met vijf minuten voor, in een etappe dat een waar slagveld opleverde: vele klassementsrijders, waaronder Carlos Sainz en Erik van Loon wisten niet ongeschonden uit de duinen te komen.

Het eerste slachtoffer van de duinen was Van Loon. Na gisteren nog een zeer sterke tweede plaats te hebben behaald, begon de nummer acht in het klassement iets te risicovol aan de proef. Door een stuurfout op de vijfde kilometer ging zijn Mini over de kop, wat zijn wagen enorm beschadigde. Hierdoor verloor hij even later opnieuw veel tijd door technische problemen, waardoor zijn achterstand uiteindelijk opliep naar meer dan twee uur. Ook Nasser Al-Attiyah kwam niet heelhuids door de duinen en verloor bijna een uur op Peterhansel.

Niet alleen Mini kende problemen; klassementsleider Sainz zag tegen het einde van de stage zijn Dakar tot een eind komen. De versnellingsbak van de Spanjaard gaf tijdens de proef de geest, en Sainz wist het probleem niet meer op te lossen. Zijn teamgenoot Sebastien Loeb leek lange tijd op weg naar de overwinning, maar kwam halverwege de proef vast te zitten in het zand, wat hem een kwartier kostte.

De leiding in het klassement wordt overgenomen door Peterhansel, die een uur voorsprong heeft op de nummer twee, Al-Attiyah. Giniël de Villiers staat voor Toyota op de derde plaats. Van Loon is nog altijd de beste Nederlander, maar is tot ver buiten de top 10 gevallen.

Uitslag etappe 10

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Stephane Peterhansel FRA Peugeot 3h58m32s
2 Cyril Despres FRA Peugeot +00:05:40
3 Vladimir Vasilyev RUS Toyota +00:12:56
4 Nani Roma ESP Mini +00:14:33
5 Sebastien Loeb FRA Peugeot +00:17:40
6 Giniel De Villiers ZAF Toyota +00:26:16
7 Miroslav Zapletal CZE Hummer +00:27:46
8 Harry Hunt GBR Mini +00:34:25
9 Leeroy Poulter ZAF Toyota +00:37:36
10 Mark Corbett ZAF Century +00:39:16

Algemeen klassement auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Stephane Peterhansel FRA Peugeot 32h44m59s +00:00:00 --:--:--
2 Nasser Al-Attiyah QAT Mini 33h44m59s +01:00:00 +00:01:00
3 Giniel De Villiers ZAF Toyota 33h57m30s +01:12:31 --:--:--
4 Mikko Hirvonen FIN Mini 34h08m50s +01:23:51 --:--:--
5 Leeroy Poulter ZAF Toyota 34h18m57s +01:33:58 --:--:--
6 Cyril Despres FRA Peugeot 34h35m06s +01:50:07 +00:01:00
7 Nani Roma ESP Mini 34h35m24s +01:50:25 +00:01:00
8 Vladimir Vasilyev RUS Toyota 34h43m06s +01:58:07 +00:01:00
9 Sebastien Loeb FRA Peugeot 35h12m30s +02:27:31 --:--:--
10 Harry Hunt GBR Mini 35h13m40s +02:28:41 +00:08:00

Stephane Peterhansel is de nieuwe leider in het algemeen klassement (Pro Shots / Dppi)

Stephane Peterhansel is de nieuwe leider in het algemeen klassement (Pro Shots / Dppi)

Cocu verlengt officieel bij PSV, Vennegoor wordt scout

Phillip Cocu heeft zijn contract met PSV tijdens de nieuwjaarsreceptie van PSV officieel verlengd. Onder toeziend oog van 2000 aanwezige fans zette de trainer zijn krabbel onder het contract, dat hem tot medio 2019 aan de Eindhovense ploeg zal verbinden.

Beide partijen kwamen eind vorig jaar al tot overeenstemming. Toen gaf Cocu aan nog veel rek in de club te zien. "Wij zijn aan een bepaald traject begonnen. Een traject met een mooie visie, dat ook een mooie ontwikkeling doormaakt. Toch zit er nog veel rek in dat traject, in de club en in mezelf. Ik wil de ingezette lijn graag doortrekken."

Ook assistent-trainer Chris van der Weerden heeft zich officieel tot de zomer van 2019 aan PSV verbonden. Verder zette ook keeperstrainer Ruud Hesp zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis, die tot medio 2018 zal lopen. Hij heeft nog wel een optie voor nog een jaar bedongen.

Tot slot kwam er nog een mooi bericht uit de hoed van algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur Marcel Brands. Jan Vennegoor of Hesselink wordt per direct aan de scouts van PSV toegevoegd. De voormalig aanvaller van de Eindhovenaren liep al een tijdje stage bij het scoutingsteam en heeft nu dus een vaste aanstelling gekregen.

Friends-cast weer bij elkaar voor tv-special

Fans van Friends, dat in 2004 aan zijn einde kwam, kunnen volgende maand voor het eerst in ruim een decennium de volledige cast weer bij elkaar zien. De zes acteurs komen samen voor een tv-special om regisseur James Burrows te eren.

Burrows regisseerde sinds 1975 rond de 120 tv-films en -series, met een totaal van 1000 afleveringen. Hij stond achter de camera voor onder andere Mary Tyler Moore, Cheers, 3rd Rock from the Sun, Will & Grace, 2 Broke Girls, Mike & Molly en ook 15 afleveringen van Friends. Zijn duizendste aflevering regisseerde hij in november voor de NBC-sitcom Crowded.

Naast als regisseur was Burrows ook actief op andere gebieden, zowel achter als voor de camera. Zo is hij een van de bedenkers van Cheers, en in Friends speelde hij ooit een regisseur voor een scène waar Joey Tribbiani een rol in speelde. Ook was hij te zien in kleine rollen in Cheers, Scrubs en de HBO-serie The Comeback, met Friends-ster Lisa Kudrow.

In de twee uur durende special, die volgende maand wordt uitgezonden op NBC, zijn ook castleden van andere door Burrows geregisseerde shows te zien, zoals The Big Bang Theory, Frasier en Taxi. Verwacht wordt dat van Friends voor het eerst alle zes de castleden weer bij elkaar zullen zijn.

Friends cast on stage

Jans verlengt ÚÚn jaar bij PEC Zwolle

Ron Jans is ook volgend seizoen de trainer van PEC Zwolle. In de afgelopen jaren boekte de Zwollenaren onder Jans een aantal mooie prestaties. Zo werd in 2014 de KNVB beker gepakt en daaropvolgend ook de Johan Cruijff Schaal. Daarnaast eindigde de ploeg vorig jaar op een historische zesde plaats in de competitie.

"Het doet me goed dat we tot overeenstemming zijn gekomen de verbintenis te verlengen", aldus Jans op de website van PEC Zwolle. "In het traject dat we hebben ingezet zit nog voldoende rek om spelers, staf en mijzelf verder te ontwikkelen. Het is ontzettend prettig om hier te werken. De club groeit en bloeit namelijk aan alle kanten. Niet alleen in de stad Zwolle, maar ook in de regio eromheen. Ik ben blij en sta te trappelen daar nog langer onderdeel van uit te mogen maken, want ik voel me hier enorm gewaardeerd."

Ook technisch directeur Gerard Nijkamp is erg blij met een langer verblijf van Jans. "Ron heeft sinds zijn komst in Zwolle goed werk geleverd. We maken met elkaar onderdeel uit van de beste periode die de club ooit heeft gekend. Het is dan ook mooi dat we dit traject wederom met een seizoen verlengen. Want zowel op het veld, maar ook zeker daarbuiten zie ik Ron als een belangrijke bespeler van onze club."

Trainingscomplex PSV krijgt facelift

Sportcomplex De Herdgang, de thuisbasis van onder meer Jong PSV en de PSV vrouwen, krijgt een facelift. Dit liet algemeen directeur Toon Gerbrands vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Philips-stadion weten. Het totale plan gaat in totaal zeven tot negen miljoen euro kosten.

"De plannen zijn er, nu moet de financiering rondkomen. Wanneer dit het geval is, zal PSV de plannen indienen bij de gemeente", liet Gerbrands tijdens de receptie weten. In de afgelopen jaren is de focus binnen PSV steeds meer op de jeugdopleiding komen te liggen. Bovendien is iedereen binnen de organisatie ervan overtuigd, dat de jeugd een nog prominentere rol binnen de Eindhovense club zal gaan krijgen.

Gerbrands hoopt dan ook dat de upgrade van De Herdgang 'een fundament voor de toekomst van PSV' zal zijn. Tegelijkertijd wordt ook het gedeelte, waar de hoofdmacht van PSV zijn trainingen afwerkt, onder handen genomen en zal onder meer vergroot worden.

Een impressie van de nieuwe situatie vind je op de officiële website van PSV.

Doden door lawine die schoolklas bedelft

Bij een lawine die een groep middelbare scholieren in de Franse Alpen heeft bedolven, zijn ten minste twee doden gevallen. Het dodental loopt nog op, meldden Franse media.

De krant Le Dauphiné Libéré meldde dat een veertienjarige scholier was overleden en korte tijd later bezweek nog iemand die door de reddingswerkers uit de sneeuwmassa was gehaald. De medische toestand van twee anderen die uit de sneeuw zijn gehaald, noemde de krant "hopeloos". Ze zouden al een hartstilstand hebben gehad toen ze werdn gevonden. Een vijfde persoon ligt ernstig gewond in en ziekenhuis. Een is er ongedeerd teruggevonden. Naar de rest van de groep wordt nog gezocht door reddingswerkers.

De groep werd woensdagmiddag bij het skiën bedolven onder een lawine tijdens hun schoolvakantie in de Alpen. De groep bestond uit scholieren uit Lyon die werden vergezeld door een of misschien meer volwassen. Ze zouden op een piste hebben geskied die niet voor het publiek geopend was. De lawine was in het skioord Les Deux Alpes, circa 40 kilometer ten zuidoosten van Grenoble.

Doden door lawine die schoolklas bedelft
Doden door lawine die schoolklas bedelft (Foto: ANP)

Storm 4 en veel Naruto op komst

Bandai Namco Entertainment lanceerde vandaag een nieuwe behind-the-scenes video van Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 met als titel "Secret World of CyberConnect 2". Daarnaast hebben ze een verzamelcollectie voor PlayStation 3-eigenaren aangekondigd.

In de video komen de volgende mensen aan het woord:

 • Miho Nakagawa – Producer bij Bandai namco
 • Hiroshi Matsuyama – Baas van CyberConnect 2 en executive producer van de game
 • Isao Takeshita– Artiest bij CyberConnect 2
 • Yohei Ishibashi – Art Director bij CyberConnect 2
 • Yuki Nishikawa – Game Director en Producer bij CyberConnect 2

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 verschijnt op 5 februari voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Op die datum is er ook goed nieuws voor Naruto-fans met een PlayStation 3. Bandai Namco brengt dan Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm Collection. Deze bevat

 • Naruto Ultimate Ninja Storm
 • Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 2
 • Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst

Firmware-update 3.15 uit voor PlayStation 4

Sony heeft een nieuwe firmware-update beschikbaar gemaakt voor PlayStation 4. Versie 3.15 is zoals eerdere patches 260mb groot. Het voegt geen reet toe. De standaard 'improved the quality of the system performance'-zin staat te lezen in de patch-notes van deze patch, zodat je eigenlijk niet weet wat ze precies hebben aangepakt.

Dus mocht je online willen spelen: zet je PlayStation 4 eerder aan om de update toe te passen.

Gratis DLC voor LEGO Marvel's Avengers

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag DLC-packs aan voor LEGO Marvel’s Avengers. Deze zijn gebaseerd op de films Captain America: Civil War en Ant-Man.

De DLC-packs zijn gratis en exclusief voor PlayStation 4- en PlayStation 3-spelers te downloaden. De videogame bevat hiermee verhaallijnen en personages uit acht films in het Marvel-universum, alsmede klassieke Avengers-content uit Marvel-stripboeken.

Marvel’s Captain America: Civil War Character Pack bevat negen speelbare personages uit de succesvolle actiefilm:

 • Agent 13
 • Black Panther
 • Captain America
 • Crossbones
 • Falcon
 • Iron Man (Mark 46 armor)
 • Scarlet Witch
 • War Machine
 • Winter Soldier

Marvel’s Ant-Man Character & Level Pack geeft beschikking tot Ant-Man, negen andere personages en een level pack uit de succesvolle speelfilm.

 • Ant-Man (Hank Pym)
 • Ant-Man (Scott Lang)
 • Ant-Thony (Flying Ant)
 • Cassie Lang
 • Darren Cross
 • Hank Pym
 • Hope Van Dyne
 • Luis
 • Scott Lang
 • The Wasp (Janet Van Dyne)
 • Yellowjacket

LEGO Marvel’s Avengers verschijnt op 27 januari 2016 voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, Nintendo 3DS en pc.

LEGO Avengers Crossbones

Svitko klopt Price in Dakar, Verhoeven en Vogels in top 20

Stefan Svitko heeft in de duinen van Fiambalá voorkomen dat Toby Price zijn derde etappezege op rij pakte. De motorcoureur kwam in 3:47:23 aan de finish, waarme hij twee minuten pakte op Kevin Bernavides. Price hield de schade beperkt en finishte derde op bijna zes minuten. De etappe kende enkele grote verrassingen, waaronder Frans Verhoeven en Hans Vogels, die beiden voor het eerst in de top 20 wisten te finishen.

Verhoeven eindigde gisteren nog als 23e, maar steeg al meteen bij het eerste waypoint naar een tiende plek, op elf minuten van Svitko. Ook bij het tweede waypoint hield hij zijn tiende plek vast, maar uiteindelijk verloor hij enkele minuten op de tiende plek. Ook Hans Vogels kende vandaag een goede dag; de Nederlander opende de dag op dertien minuten acherstand, goed voor een zestiende plek. Net als zijn landgenoot bleef hij buiten de problemen, wat hem een sterke dertiende plek opleverde.

In het algemeen klassement blijft Price onbedreigd aan de leiding. Svitko verkleint het gat naar 23 minuten, maar loopt ook twee minuten uit op de nummer drie, Paulo Goncalves, die gisteren nog met grote technische problemen kampte. Verhoeven klimt enkele plaatsen en staat nu twintigste Robert van Pelt kreeg vroeg in de etappe te maken met grote problemen, waardoor de tweede Nederlander in het klassement ruim een uur verloor bij het eerste waypoint. Hij zakt terug tot buiten de top 30.

Uitslag etappe 10

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Stefan Svitko SVK KTM 3h47m23s
2 Kevin Benavides ARG Honda +00:02:54
3 Toby Price AUS KTM +00:05:47
4 Paulo Goncalves PRT Honda +00:06:01
5 Antoine Meo FRA KTM +00:07:43
6 Pablo Quintanilla CHL Husqvarna +00:09:55
7 Helder Rodrigues PRT Yamaha +00:12:01
8 Ricky Brabec USA Honda +00:13:47
9 Adrien Van Beveren FRA Yamaha +00:18:01
10 Gerard Farres Guell ESP KTM +00:26:46
14 Hans Vogels NLD KTM +00:31:29
15 Frans Verhoeven NLD Yamaha +00:39:04

Algemeen klassement motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Toby Price AUS KTM 34h49m04s +00:00:00 --:--:--
2 Stefan Svitko SVK KTM 35h12m16s +00:23:12 +00:01:00
3 Paulo Goncalves PRT Honda 35h23m19s +00:34:15 --:--:--
4 Pablo Quintanilla CHL Husqvarna 35h31m53s +00:42:49 --:--:--
5 Antoine Meo FRA KTM 35h33m08s +00:44:04 --:--:--
6 Kevin Benavides ARG Honda 35h34m14s +00:45:10 --:--:--
7 Helder Rodrigues PRT Yamaha 35h45m21s +00:56:17 +00:02:00
8 Ricky Brabec USA Honda 36h01m12s +01:12:08 --:--:--
9 Gerard Farres Guell ESP KTM 36h04m13s +01:15:09 --:--:--
10 Adrien Van Beveren FRA Yamaha 36h10m59s +01:21:55 --:--:--

Verhoeven behaalde in etappe 10 zijn beste resultaat van de rally (Pro Shots / Dppi)
Verhoeven behaalde in etappe 10 zijn beste resultaat van de rally (Pro Shots / Dppi)

Neckermann begint eigen winkelketen

Webwinkel Neckermann.com begint een eigen winkelketen. Daarvoor zijn in Nederland acht filialen van Kijkshop overgenomen en in België vijf zaken van DepotPlus, maakte de retailer woensdag bekend.

Neckermann.com denkt de stap naar de winkelstraat te kunnen zetten door van de winkels ook afhaal- en servicepunten te maken. Directeur Bas Pieper hoopt klanten die online iets hebben gekocht, te verleiden bij het afhalen van een pakje meteen nog even verder te shoppen.

De keten begint met dertien winkels. Het is de bedoeling dat er over twee jaar tientallen zaken zijn met de naam van het vroegere postorderbedrijf op de gevel. Een en ander wordt mogelijk gemaakt door de Amerikaanse investeerder Readen.

Klanten kunnen in de winkels terecht voor een groot deel van het bekende Neckermann-assortiment, plus het aanbod van webshop D5 Avenue. Kleding en meubels blijven volgens Pieper alleen online beschikbaar.

Ander medicijn voor veel schildklierpatiŰnten

Honderdduizenden mensen met een trage schildklier moeten overstappen naar een ander geneesmiddel. Daarvoor moeten ze naar hun arts of apotheker gaan. Er dreigt namelijk een tekort van Thyrax Duotab-tabletten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Schildklier Organisatie Nederland (SON) hebben dat woensdag gezegd.

Mensen met schildklierproblemen kunnen klachten krijgen als ze een ander medicijn gebruiken.

Veel Thyrax-gebruikers krijgen de dosering van 0,025 milligram. Die tabletten zijn vanaf februari niet meer leverbaar. Dat komt doordat de fabrikant is verhuisd naar een nieuwe locatie en tijdelijk niet kan produceren. Voor de tabletten met 0,1 milligram en 0,15 milligram is nog een voorraad tot halverwege het jaar. Daar zijn de problemen iets minder nijpend.

Mensen die vragen hebben, kunnen een speciaal telefoonnummer van het Landelijk Meldpunt Zorg bellen: 088 120 5020.

Brussel begint onderzoek naar Poolse wetten

De Europese Commissie opent een voorbereidend onderzoek om de recent aangenomen wetten in Polen nader te bekijken. Dat maakte vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag bekend na debat hierover met de hele commissie.

Brussel begint de procedure omdat er zorgen zijn dat de nieuwe wetten de rechtsstaat en democratie in Polen ondermijnen. Het is de eerste keer dat de Europese Commissie een dergelijke procedure begint, sinds Brussel de bevoegdheid kreeg in 2014.

Timmermans onderstreepte dat het onderzoek wordt geopend om de feiten boven tafel te krijgen en de situatie 'meer in de diepte' te kunnen beoordelen. Hij wil een dialoog met Polen 'zonder vooruit te lopen op eventuele verdere stappen'.

Brieven
Polen, waar in het najaar een nieuwe eurosceptische regering is aangetreden, nam recent wetten aan die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indammen. Daarnaast is de publieke omroep onder strikter politiek toezicht komen te staan. Dit zeer tegen de zin van Brussel.

Timmermans stuurde eind vorig jaar al twee brieven naar de Poolse regering om zijn bezwaren en die van de commissie kenbaar te maken. In felle bewoordingen antwoordde Warschau dat Brussel zich baseert op misleidende informatie en zich niet moet bemoeien met Poolse nationale aangelegenheden.

Het beginnen van deze procedure kan er uiteindelijk toe leiden dat Polen (tijdelijk) het stemrecht wordt ontnomen en geen EU-gelden meer ontvangt. Maar deze 'nucleaire optie' kan alleen als die door alle EU-landen worden goedgekeurd en Hongarije heeft al laten weten die niet te zullen steunen.

Nigeriaan slikte 142 bolletjes

Een drugssmokkelaar is tegen de lamp gelopen op de grens van Nederland en Duitsland. De Duitse douane vermoedde dat hij bolletjes had geslikt en bracht hem naar een ziekenhuis. Uit de scan bleek dat hij maar liefst 142 bolletjes in zijn lichaam had. Daarin zat 1,3 kilo cocaïne en 250 gram heroïne, met een waarde van bijna een ton.

De Duitse politie heeft de arrestatie van de twintigjarige Nigeriaanse Italiaan woensdag bekendgemaakt. De man zat in een internationale bus van Amsterdam naar München. Die werd gecontroleerd aan de grens bij Babberich (Gelderland). De man zei dat hij bij een oom in Nederland was geweest en met het vliegtuig van Düsseldorf naar Rome zou gaan. Maar hij kon geen naam of telefoonnummer van de oom geven. Hij had alleen een rugzak met wat kleren en andere spullen bij zich. Bovendien gedroeg hij zich nerveus. Daarom moest hij mee naar een ziekenhuis in Kleef. Daar kwam de aap uit de mouw.

Update 18.00 uur:
Er is zelfs een liedje over gemaakt:

 

Amerikaan opgepakt die politie selfie stuurde

De gezochte Amerikaan, die opzien baarde die de politie een selfie stuurde omdat hij niet tevreden was over de foto op een opsporingsbericht, is opgepakt. De 45-jarige Donald 'Chip' Pugh is dinsdagochtend (lokale tijd) na een tip in Florida gearresteerd. Dat meldt de politie op Facebook.

Pugh werd onder meer gezocht omdat hij dronken achter het stuur had gezeten. Ook werd hij verdacht van brandstichting en vandalisme. Hij was niet komen opdagen bij de rechtszaak tegen hem. Daarom werd een opsporingsbevel met twee foto's van de man uit de staat Ohio gepubliceerd. Maar daar was de Amerikaan niet van gecharmeerd. Hij stuurde een selfie naar de politie waarin hij in de auto zit en een zonnebril draagt. Zijn verzoek was om die voortaan te gebruiken. "Hier is een betere foto. Die andere is verschrikkelijk", was zijn begeleidende tekst.

Op Facebook 'bedankt' de politie hem voor z'n bemoeienis: "Misschien heeft die selfie mensen geholpen om jou beter te kunnen identificeren?"

Miniserie over Hugh Hefner in de maak

Hugh Hefner is onderwerp van een nieuwe miniserie, meldt Deadline. De serie gaat American Playboy: The Hugh Hefner Story heten en de opnames moeten dit jaar nog van start gaan.

Playboy's eigen productiebedrijf Alta Loma Entertainment zit samen met Stephen David Entertainment achter het project, dat nog geen regisseur of hoofdrolspeler heeft. De makers, die momenteel op zoek zijn naar een omroep om de serie uit te zenden, hebben toegang tot Hefners persoonlijke archief van foto's en video's en tot het Playboy-archief met ruim zestig jaar aan tijdschriften en ongepubliceerd materiaal.

De serie moet het verhaal van Playboy en Hefner gedurende zes decennia vertellen, in connectie met de ontwikkelingen in de Verenigde Staten in die periode. Hefner (89) begon Playboy in 1953. Dat jaar publiceerde het blad een naaktfoto van actrice Marilyn Monroe.

Eurosonic Noorderslag trapt voor 30e keer af

De dertigste editie van Eurosonic Noorderslag start woensdag in Groningen. In totaal staan er ruim 320 acts op de diverse podia, waaronder Bewilder, Jett Rebel en The Common Linnets.

Het festival bestaat uit twee delen. De eerste dagen staan in het teken van Eurosonic, dat geldt als een springplank voor Europese acts. De artiesten treden op in ruim dertig zalen in de binnenstad van Groningen. Overdag is er een conferentie waar Europese muziekprofessionals samenkomen. Op zaterdag volgt Noorderslag in de Oosterpoort, hier krijgt de Nederlandse muziek een podium.

Het evenement staat bekend als dé plek om nieuwe artiesten te ontdekken. Eurosonic Noorderslag duurt tot en met 16 januari.

Medvedev: economisch voorbereiden op ergste

Rusland moet zich voorbereiden op het ergste economische scenario, maar momenteel is de situatie nog onder controle. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev woensdag gezegd op een economisch forum in Moskou.

Volgens Medvedev is de hoge rente in Rusland een van de belangrijkste oorzaken van de economische afzwakking. Ook heeft Rusland veel last van de sterk gedaalde olieprijzen. Als de olieprijzen verder gaan dalen, zal de overheid dieper moeten snijden in de uitgaven, aldus Medvedev.

Zakenkrant Financial Times meldde dinsdag nog dat Moskou van plan zou zijn de bestedingen nog eens met 10 procent te verlagen vanwege de aanhoudende daling van de olieprijzen. Meer dan de helft van het Russische overheidsbudget komt uit inkomsten uit de oliesector.

Katy Perry en Orlando Bloom weer samen gespot

Katy Perry en Orlando Bloom kunnen nog altijd goed met elkaar opschieten. De twee, die het eerder deze week al erg gezellig hadden na de uitreiking van de Golden Globes, zochten elkaar dinsdag opnieuw op tijdens een modeshow van Stella McCartney.

Bloom kwam volgens een insider kort na Perry binnen en liep vervolgens direct op de zangeres af en gaf haar een knuffel. De acteur zou zich flirterig hebben gedragen, aldus E! Online.

Toch lijkt er van een beginnende romance nog geen sprake. Perry zou volgens een tweede bron nog steeds iets met zanger John Mayer hebben. De twee hebben al tijden een knipperlichtrelatie.

'Groei Ŕn vrijheid nodig op Cuba'

De economische hervormingen op Cuba moeten samengaan met meer politieke vrijheden. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in gesprekken met bewindslieden in Havana duidelijk gemaakt.

"Het een gaat niet zonder het ander. Een economie kan pas echt bloeien en ten goede komen aan de bevolking als mensen ook inspraak en eigen verantwoordelijkheid krijgen", aldus Ploumen die voor een tweedaagse handelsmissie op het door de communistische partij geregeerde eiland was.

Ploumen laat in een verklaring woensdag weten tevreden te zijn over de resultaten van de verkennende handelsmissie. "De reis naar Cuba heeft zijn waarde bewezen." Bijna tachtig bedrijven reisden mee en de eerste contracten zijn getekend. Zo gaat Unilever een cosmeticafabriek bouwen en levert IHC een schip voor kustbescherming.

RVS: weigering tapstatistieken AIVD motiveren

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) moet beter onderbouwen waarom hij de tapstatistieken van geheime dienst AIVD niet wil verstrekken. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

De minister moet opnieuw een besluit nemen over het originele verzoek om de tapgegevens. Een journalist van Reporter Radio wilde inzicht in het aantal taps van 2002 tot 2008 en van 2010 tot 2012.

Plasterk weigerde in 2014 openbaar te maken hoe vaak per jaar de dienst communicatie aftapt, omdat het zou gaan om staatsgeheime informatie. Die zou, al dan niet in combinatie met andere openbaar gemaakte informatie, inzicht kunnen geven in het werk van de AIVD. De Raad van State vindt dat de minister beter moet motiveren waarom hij dit vindt.

Alsnog openbaren
De rechtbank in Den Haag gaf de minister in 2014 gelijk in een daarop door Reporter Radio aangespannen rechtszaak. Een woordvoerder van Plasterk laat weten dat de minister uitvoering zal geven aan de uitspraak van de Raad van State en een nadere onderbouwing zal geven.

Reporter Radio concludeert dat 'de minister in feite niet anders kan dan de gegevens alsnog openbaren'. "De minister houdt ongemotiveerd gegevens geheim, die in de ogen van zowel de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), als in landen als Duitsland, België en Groot Brittannië absoluut geen gevaar vormen voor de nationale veiligheid", stelt Wil van der Schans van Reporter. "Als het niet gelukt is om in een jarenlange procedure met een goed argument te komen, dan zijn die er dus ook niet."

'De ergste baan die je kunt hebben'

Tweede Kamerleden hebben de vier kandidaten voor het voorzitterschap van de Kamer woensdag bestookt met vragen over hoe ze de functie willen gaan uitvoeren. Ronald van Raak (SP) is blij dat ze zich hebben aangemeld, want het is volgens hem 'de ergste baan die je kunt hebben'.

"Je mag geen mening hebben." Daarom kan hij de kandidatuur van speciaal Ton Elias (VVD) niet helemaal plaatsen. Die houdt immers van het politieke spel, aldus Van Raak. "Waarom wil hij dan de enige stoel waarop je je mening niet mag geven?"

Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij kandidate Madeleine van Toorenburg (CDA) ondervroeg over haar vorige leven als gevangenisdirecteur. "Nu wilt u voorzitter van de Tweede Kamer worden. Wat zijn de verschillen, wat zijn de overeenkomsten?"

Madeleine Van Toorenburg (Foto: ANP)
Madeleine Van Toorenburg (Foto: ANP)

Vogelgriep breidt zich uit in Frankrijk

De vogelgriep in Frankrijk heeft zich weer uitgebreid. Het Franse ministerie voor Landbouw maakte woensdag bekend dat in het departement Haute-Garonne een geval was ontdekt.

Dat departement behoorde niet tot de zes waar eerder vogelgriep was ontdekt en waar sinds november speciale restricties gelden. In die gebieden in het zuidwesten van Frankrijk zijn bij elkaar 69 gevallen vastgesteld.

Eind november werd vogelgriep ontdekt bij kippen van een hobbyboer in de Dordogne en sindsdien grijpt de ziekte om zich heen.

'Herstel woningmarkt minder spectaculair'

Het vertrouwen van potentiële kopers in de woningmarkt is in 2015 verder toegenomen, maar niet meer zo spectaculair als in de voorgaande twee jaar. Dat concludeert de Vereniging Huis (VEH) op basis van eigen cijfers.

Vooral de dalende hypotheekrente hielp het vertrouwen na de crisisjaren sterk vooruit. "Maar dat effect raakt nu uitgewerkt", stelde de belangenbehartiger van huiseigenaren woensdag. "Daarnaast beginnen de steeds strengere hypotheekvoorwaarden steeds meer te knellen."

De VEH wijst op de nog altijd grote regionale verschillen op de woningmarkt. Toch waaiert het herstel volgens de vereniging langzaam uit naar gebieden buiten de grote steden. Vooral doorstromers tussen de 35 en 50 jaar komen weer in beweging.

Verdere aanscherping van de leennormen kan de goede stemming wel in gevaar brengen, waarschuwt de VEH. Vooral als op termijn de hypotheekrente weer gaat stijgen, kan dat opnieuw leiden tot vraaguitval en dalende prijzen.

Nageeye valt record halve marathon aan

Abdi Nageeye valt op 6 maart in de CPC Loop het Nederlandse record op de halve marathon aan. De Nederlands atleet, al zeker van deelname aan de olympische marathon in Rio, wil de 1.01.00 van Greg van Hest uit 1999 uit de boeken lopen. De Brabantse atleet liep die tijd destijds ook in de CPC Loop, de snelle wegwedstrijd door Den Haag en Scheveningen. De CPC Loop geldt dit jaar ook als Nederlands kampioenschap.

De 26-jarige Nageeye toonde afgelopen zondag zijn vorm in de Halve van Egmond met de vierde plaats in een veld met Afrikaanse toplopers. De geboren Somaliër liep vorig jaar in Rome zijn persoonlijk record van 1.02.40. Hij heeft inmiddels zes Nederlandse titels op zijn naam: lange afstand veldlopen (2009), 5000 meter (2012), 10 kilometer (2012, 2014 en 2015) en marathon (2015). Ook bezit hij de nationale records op de 10 kilometer (28.08) en 15 kilometer (43.29).

Het parcoursrecord van de CPC Loop staat op 58.33. De Keniaan Samuel Wanjiru liep die tijd, destijds een wereldrecord, in 2007.

Ex-advocaat Moszkowicz te mat voor politiek

Aan de politieke carrière van voormalig advocaat Bram Moszkowicz (55) lijkt woensdag abrupt een einde gekomen. Vorig jaar april werd hij trots gepresenteerd als voorman van de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL). Woensdag meldde de partij niet langer met hem verder te gaan. Bram Moszkowicz is te mat, vindt VNL.

Moszkowicz gold jarenlang als een van de beste strafpleiters van Nederland. Met overdoses flair, durf en eloquentie stond de voormalig strafpleiter tal van zware jongens bij, van 'Hakkelaar' Johan V. tot de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. In de zaak-Holleeder kwam hij in de problemen, maar met de succesvolle verdediging van PVV-leider Geert Wilders revancheerde hij zich.

Toch bleek die triomftocht in toga een aantal forse, groeiende problemen te verhullen. Moszkowicz kreeg hooglopend gedoe met de fiscus en met Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. De belastingzaak werd geschikt, maar Kempers onderzoek leidde tot een vernietigend oordeel van zowel de Raad als het Hof van Discipline. Zij zetten Moszkowicz in april 2013 uit de advocatuur wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen.

Volbloed advocatengeslacht
Begin 2014 werd Moszkowicz opnieuw veroordeeld door de tuchtrechter, dit keer tot een maand schorsing omdat hij de media zou hebben ingelicht over de zaak van Estelle Cruijff zonder dat zij daarvan wist. Bovendien klopte die informatie niet altijd. Ook zou hij zijn financiële afspraken niet duidelijk hebben vastgelegd en onnodige kosten hebben gedeclareerd. Cruijff had Moszkowicz als advocaat in de arm genomen omdat zij getuige was in de strafzaak tegen haar toenmalige vriend Badr Hari. Dat Moszkowicz al uit het advocatenvak is gezet, maakte voor de tuchtrechter niet uit. De opgelegde schorsing zou ingaan als Moszkowicz opnieuw zou zijn ingeschreven als advocaat.

Abraham Maarten Moszkowicz stamt uit een volbloed advocatengeslacht. Zijn grote voorbeeld is zijn vader, Max sr., die vanuit zijn kantoor in Maastricht lang gezichtsbepalend is geweest voor de strafadvocatuur. Diens vier zonen traden in zijn voetsporen, Bram werd beëdigd in 1985. De tuchtrechter schrapte Robert Moszkowicz, het zwarte schaap van de familie, in 2006 van het tableau.

In 2007 zag Moszkowicz zich genoodzaakt zich terug te trekken uit de strafzaak tegen Willem Holleeder, die werd verdacht van afpersing. Daaraan ging een haantjesgevecht vooraf met journalist Jort Kelder, die de raadsman publiekelijk typeerde als 'maffiamaatje'.

Moszkowicz (Foto: ANP)
Moszkowicz (Foto: ANP)

'Bowie laat 180 miljoen euro na'

David Bowie heeft er in de jaren negentig voor gezorgd dat zijn nabestaanden er financieel gezien warmpjes bij zitten. Na wat zakelijke mislukkingen maakte de zondag overleden artiest schoon schip. Zijn erfenis zou momenteel omgerekend zo'n 180 miljoen euro waard zijn, aldus Daily Mail.

Het is Bowie niet altijd voor de wind gegaan op financieel gebied. In de jaren zeventig was hij naar verluidt bijna bankroet. In 1997 nam de zanger een drastische stap. Hij besloot tot het instellen van de zogeheten Bowie Bonds. Daarbij kregen investeerders recht op de royalty's van zijn liedjes gedurende tien jaar. Na die periode kreeg Bowie zelf de rechten weer in handen.

De investeerder Prudential Insurance Company betaalde 37 miljoen dollar voor de rechten op Bowies eerste 25 albums, die voor 1990 waren opgenomen. De basis voor Bowies nalatenschap werd gelegd met die kapitaalinjectie.

Bowies tweede vrouw Iman, hun dochter Alexandria (15) en Davids zoon Duncan (44) uit zijn eerste huwelijk, zijn naar verwachting de belangrijkste erfgenamen.

David Bowie (Foto: ANP)
David Bowie (Foto: ANP)

Export China neemt toe

De export van China is in december met 2,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde de Chinese overheid woensdag.

Daarmee was sprake van enig herstel na de krimp van bijna 4 procent in november. De toename van december was onverwacht. Economen rekenden in doorsnee opnieuw op een min van 4 procent.

De afgelopen weken ontstond veel onrust over de Chinese economie. De forse verliezen op de aandelenbeurzen in het land voedden daarbij de vrees dat de economie er zwakker voor zou staan dan gedacht.

Winter overvalt Rusland

Voor de eerste keer dit winterseizoen hebben koude en sneeuw het openbare leven in de West-Russische steden verlamd. Moskou zette duizenden gemeentewerkers in om de wegen in en rond de hoofdstad te ontdoen van een dikke laag sneeuw.

Woensdagochtend gingen liefst 15.000 voertuigen van de stad de straten op om de sneeuw te ruimen. In de enorme metropool was het verkeer vastgelopen. Op de drie internationale luchthavens van Moskou werden tientallen vluchten geannuleerd. Ook in Sint Petersburg kwam het openbare leven grotendeels tot stilstand.

De meteorologen in Rusland voorspellen nog meer sneeuw en vorst. Wat verder van Moskou verwijderd is het al langer koud. Het Openbaar Ministerie onderzoekt hoe het kan dat een automobilist bij Orenburg, 1300 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, kort na de jaarwisseling in een file kon doodvriezen. Ondanks hevig aandringen van automobilisten kwamen de hulpwerkers pas na zestien uur in actie. Het autoverkeer was vastgelopen terwijl de temperatuur was gedaald tot 16 graden onder nul.

Charlie Sheen slikt hiv-medicijnen weer

Acteur Charlie Sheen gebruikt zijn hiv-medicijnen weer. Dat heeft zijn management woensdag laten weten. Sheen zei dinsdag in The Dr. Oz Show dat hij was gestopt met zijn medicatie en dat hij in Mexico een alternatieve behandeling onderging.

De uitzending met Dr. Oz werd op 8 december opgenomen en inmiddels gebruikt Sheen weer zijn gewone hiv-medicijnen. "Hij probeerde een alternatieve behandeling van een arts in Mexico, maar zodra zijn bloedwaarden weer omhoog gingen, greep hij weer terug naar zijn medicijnen", zei Sheens manager Mark Burg tegen People over de mislukte therapie.

Sheen vertelde in november in The Today Show dat hij hiv heeft. Volgens Sheen hebben experts gezegd dat de ziekte in zijn bloed nauwelijks te detecteren is en dat het risico op het besmetten van anderen heel klein is.

Sjeik Salman wil gunning WK's herzien

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa zou de gunning van de WK's van 2018 en 2022 herzien, als blijkt dat er inderdaad is gesjoemeld of gefraudeerd. "Als er misstanden worden bewezen tijdens een rechtsgang, dan moeten we uiteraard de procedure opnieuw uitvoeren", zei de kansrijke kandidaat om bij de komende FIFA-verkiezing voorzitter Sepp Blatter op te volgen.

De wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 werden toegewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar. Velen vermoeden dat er stemmen zijn gekocht. De Zwitserse justitie onderzoekt de toewijzing van de toernooien. Ook Nederland en België waren in de race om het WK van 2018 binnen te halen.

De vijf kandidaten om Blatter op te volgen kregen op social media de vraag of ze opnieuw op Rusland en Qatar zouden stemmen. Alleen Salman reageerde, zij het enigszins omfloerst. De rest hield zich stil.

Je baas mag al je WhatsAppjes lezen

Je kunt je vrouw of vriendin maar beter vertellen dat ze moet stoppen met jou op te geilen via WhatsApp. De hoogste rechtbank van Europa, het Europese Hof, heeft namelijk bepaald dat je werkgever al jouw WhatsAppjes, sms'jes en andere berichtjes op je telefoon mag inzien.

Deze opmerkelijke zaak neemt ons mee naar het altijd gezellige Roemenië. Een werknemer aldaar had de zak gekregen omdat hij onder werktijd met zijn verloofde en zijn broer aan het lullen was via Yahoo Messenger. De baas van de beste man wilde zien wat hij zoal onder werktijd met zijn smartphone deed en ploos het ding helemaal uit.

De ontslagene liet het er niet bij zitten en stapte naar het Europese Hof voor de Mensenrechten. Volgens hem was zijn privacy geschonden. De rechtbank in het Franse Straatsburg stelde de werkgever echter in het gelijk.

Hoewel de baas daadwerkelijk alle privécorrespondentie van de man in kwestie had gecontroleerd, woog het belang voor de werkgever zwaarder. Volgens de Europese rechtbank is het 'niet onredelijk als een werkgever wil controleren of een werknemer alleen met werk bezig is onder werktijd'. En ja, het oordeel geldt ook voor privételefoons en dus niet alleen voor een telefoon van de zaak. U bent dus gewaarschuwd!

Verstappen verzorgt demonstratie op glad terrein

In navolging van Nick Heidfeld en Sébastien Buemi is Max Verstappen gevraagd om een demonstratie op een bevroren ondergrond te verzorgen. Morgen zal hij aan de Oostenrijkse Hahnenkamm met de Red Bull uit 2011 een behoorlijke hoeveelheid sneeuw doen opstuiven.

Oorspronkelijk was het plan om de demonstratie vandaag al te verzorgen, maar deze werd door de grote hoeveelheid sneeuw verplaatst naar morgen. Toch liet de Limburger - die sinds zijn geweldige debuut in 2015 al vele prijzen in ontvangst mocht nemen - de oude Red Bull vandaag al door de bergen brullen.

Kandidaten met geroffel verwelkomd

In de Tweede Kamer is woensdagmiddag de vergadering begonnen waarin de nieuwe voorzitter moet worden gekozen. De kandidaten Khadija Arib (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ton Elias (VVD) en Martin Bosma (PVV) werden met geroffel op de tafels verwelkomd.

Om te beginnen komen vrijwel alle fracties aan het woord om te zeggen wat ze belangrijk vinden bij een voorzitter. Daarna antwoorden de vier kandidaten.

De uiteindelijke stemming zelf kan over maximaal vier rondes gaan, zolang niemand de absolute meerderheid (de helft plus één stem) vergaart. Eventueel beslist een loting.

244 miljoen migranten in 2015

De wereld telde vorig jaar 244 miljoen migranten. In vergelijking met 2000 is dat een stijging van 41 procent. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt.

De VN telden vorig jaar 20 miljoen vluchtelingen die vanwege een conflict elders hun heil zochten. De meesten kwamen uit Syrië, Afghanistan en Somalië.

Europa telt momenteel 76 miljoen mensen die elders zijn geboren. Van die groep wonen er 12 miljoen in Duitsland en 9 miljoen in Groot-Brittannië. De Verenigde Staten tellen 47 miljoen inwoners die van elders komen. Rusland herbergt 12 miljoen en Saudi-Arabië 10 miljoen mensen die uit een ander land komen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR trekt dit jaar 7,1 miljard euro uit voor hulp.

Waalwijkse xtc-fabriek ontmanteld

De politie heeft in Waalwijk een xtc-fabriek ontmanteld. De fabriek was goed voor een dagproductie van 100 kilo van de synthetische drug.

Twee mensen die met hun kinderen boven het pand wonen, gelden als verdachte. Ze zijn gehoord, maar vooralsnog niet aangehouden. Het onderzoek loopt nog en levert mogelijk nog andere verdachten op.

In de fabriek stonden honderden liters chemicaliën opgeslagen. "Een levensgevaarlijke situatie", zegt de politie. Het spul is door specialisten van onder meer de brandweer uit het pand gehaald.

De politie kwam de productielocatie op het spoor na een tip. Mogelijk zijn er miljoenen verdiend met de productie van de drug in de fabriek.

Iran laat Amerikanen vrij

Iran heeft woensdag tien Amerikaanse soldaten vrijgelaten die dinsdag werden aangehouden. Dat heeft de Revolutionaire Garde, die de aanhouding verrichtte, op de staatstelevisie meegedeeld.

De Amerikanen waren de opvarenden van twee kleine marinevaartuigen die naar eigen zeggen te kampen hadden met een defect aan de navigatieapparatuur, waarna ze in de Perzische Golf in Iraanse territoriale wateren terechtkwamen. De schepen werden door de Iraniërs opgebracht.

Volgens het Pentagon, het ministerie van Defensie in Washington, zijn de Amerikanen na hun vrijlating aan boord gegaan van hun vaartuigen en vertrokken. Ze zijn later op open zee aan boord gegaan van helikopters en ergens op een veilige locatie aan land gebracht. De Amerikaanse marine heeft een onderzoek naar de gebeurtenissen aangekondigd.

Belagers noodopvang Woerden voor de rechter

Achttien Utrechtse mannen die in oktober vorig jaar een noodopvang voor vluchtelingen in Woerden bestormden, moeten op 27 en 28 januari voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen in de leeftijd van negentien tot dertig jaar van openlijk geweld en dreigen met geweld, zei een woordvoerster woensdag.

Een groep mannen belaagde op de avond van 9 oktober de Woerdense sporthal Snellerpoort, waar op dat moment 150 asielzoekers verbleven, onder wie vijftig kinderen. De betogers gooiden met dranghekken, stenen en zwaar vuurwerk en probeerden de sporthal binnen te dringen.

Landelijk werd verontwaardigd op de bestorming gereageerd. Premier Mark Rutte bezocht de noodopvang een dag later.

De verdachten moeten in groepjes van drie voor de rechtbank verschijnen. Voor de zaak is anderhalve dag uitgetrokken.

'One Direction definitief uit elkaar'

One Direction gaat definitief uit elkaar. Dat meldt het Amerikaanse Us Weekly. De jongens kondigden eerder al aan tijdelijk andere dingen te gaan doen. Volgens Us is het doek nu definitief gevallen.

In november ontkende Niall Horan (22) nog dat de band uit elkaar zou gaan. "We nemen gewoon vrij om onze vrienden en familie weer te zien en om terug te blikken op wat we de afgelopen jaren allemaal hebben gedaan." In maart 2015 verliet Zayn Malik de groep al en bleven Niall, Harry Styles en Liam Payne over.

Een anonieme bron weet hoe het zit: "De jongens willen vrienden blijven, maar ze zijn uitgeput en willen hun solocarrières beginnen." De jongensgroep ontstond uit de Britse versie van The X Factor in 2010.

Kees Koolen definitief uit de Dakar

Quadrijder Kees Koolen is definitef uit de Dakar Rally, zo heeft zijn team Maxxis Super B bevestigd. Tijdens de negende etappe kreeg de Nederlander te maken met motorproblemen, waardoor hij de etappe vanaf een vierde plek moest opgeven. Hij en zijn snelle service op de quad, Bastiaan Twilhaar, waren niet in staat om het probleem te verhelpen. Omdat het tijdens een marathonstage gebeurde, kon ook zijn team het probleem niet oplossen.

Voor Koolen is het de tweede keer op rij dat hij zijn quad niet aan de finish weet te brengen. Vorig jaar moest hij op de zesde dag al opgeven vanwege een gebroken krukas. Het jaar ervoor schreef hij in de truck nog geschiedenis door de eerste deelnemer aan de Dakar ooit te zijn die in alle vier de categorieën de finish heeft gehaald.

Van stoppen is nog geen sprake, want ook volgend jaar wilt hij weer op de quad aan de start staan: "Het is jammer, maar zo gaat dat in de Dakar Rally", zei Koolen na de negende etappe. "Volgend jaar ben ik er zeker weer bij op een quad."

 

This is Dakar Rally... Too bad, the adventure of our quad driver Kees Koolen ended during the 2nd marathon stage. He had...

Geplaatst door Maxxis Super B Dakarteam op woensdag 13 januari 2016

Dakar etappe 10: Belen - La rioja

Vandaag zal de meest uitputtende en beslissende etappes van de Dakar Rally van dit jaar plaats vinden: die in de duinen van Fiambalá. De 278km lange special-stage zal bijna compleet bestaan uit off-road en zal de deelnemers trakteren op de langste rit door de duinen in de geschiedenis van de Dakar. De echte duin-experts zullen hier hun slag moeten slaan.

De special stage begint net buiten Fiambalá, waar de vier onderdelen weer samen komen. De top 10 van de auto's en motoren en de top 5 van de trucks zullen allen tegelijk van start gaan, waardoor er geen deelnemer in de weg rijdt. Vanaf hier wordt er door nog relatief kalm terrein bergopwaarts gereden. Na de piek begint het terrein technisch lastiger te worden en zal het net zoals de achtste etappe enorm aankomen op de rijder. Naarmate de kilometers passeren zal er steeds meer de woestijn in gereden worden en na de tweede stempelpost gaat het eerste echte zandgedeelte van de Dakar echt beginnen.

Tegen het einde van de etappe zullen de deels opgedroogde rivierbedden weer het decor van de route vormen, en zal de ondergrond ook steeds vaster worden, tot de finish in El Puesto. Tijd om rustig adem te halen is er niet, want net als gisteren zal de begroeiing een groot obstakel vormen.

Neymar voor de rechter in zaak over transfer

De Braziliaanse sterspeler Neymar moet zich volgende maand bij een Spaanse rechter verdedigen in een zaak over zijn transfer naar FC Barcelona in 2013. De zaak is aangespannen door het Braziliaanse investeringsfonds DIS dat destijds 40 procent van de transferrechten had, maar naar eigen zeggen veel te weinig kreeg toen de aanvaller de overstap maakte van FC Santos naar de Spaanse kampioen.

FC Barcelona vertelde destijds dat er ruim 57 miljoen euro was betaald voor Neymar, maar moest later toegeven dat de kosten dichter bij 100 miljoen lagen.

Behalve de voetballer en zijn ouders moeten ook voorzitter Josep Maria Bartomeu van FC Barcelona en zijn voorganger Sandro Rosell zich verantwoorden bij de rechter. De club heeft de beschuldigingen van de investeringsmaatschappij tot dusver altijd ontkend.

Neymar voor de rechter in zaak over transfer (Pro Shots / Insidefoto)
Neymar voor de rechter in zaak over transfer (Pro Shots / Insidefoto)

Dost zeker zes weken uitgeschakeld

Spits Bas Dost van VfL Wolfsburg staat ten minste zes weken aan de kant vanwege een gebroken middenvoetsbeentje. "We gaan er op dit moment vanuit dat hij geopereerd moet worden", vertelde manager Klaus Allofs van de Duitse club woensdag.

De Nederlander liep de blessure dinsdag op tijdens het trainingskamp van VfL in Zuid-Portugal en keerde direct terug naar Duitsland voor onderzoek. De verwachting is dat hij zes weken niet kan trainen. "We hebben pas nog een zeer positief gesprek met hem gehad. Hij wilde zich de komende tijd bewijzen. Het is bijzonder jammer dat dat nu weer onderbroken wordt", aldus Allofs.

Wolfsburg staat zevende in de Duitse competitie en wist zich als groepswinnaar te kwalificeren voor de achtste finales van de Champions League. Daarin is AA Gent de tegenstander.

Dost zeker zes weken uitgeschakeld (Pro Shots / Witters)
Dost zeker zes weken uitgeschakeld (Pro Shots / Witters)

Partij VNL breekt met Bram Moszkowicz

De partij VoorNederland (VNL) en Bram Moszkowicz gaan niet langer samen verder. "Het VNL-bestuur heeft helaas afscheid moeten nemen van Bram Moszkowicz", laat de partij woensdag weten. De oud-advocaat werd in april vorig jaar gepresenteerd als voorman van de partij.

"Het bestuur en de heer Moszkowicz bleken andere verwachtingen te hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap", meldt voorzitter Laurence Stassen in een verklaring. "Het bestuur stelt vast dat de heer Moszkowicz te mat bleef in het zich eigen maken van de dossiers en het in de breedste zin uitdragen van de VNL-boodschap."

Telefˇnica betaalt 2,4 miljard voor Spaans voetbal

Telecomreus Telefónica heeft zich voor een bedrag van 2,4 miljard euro verzekerd van de uitzendrechten van het Spaanse voetbal in de komende drie seizoenen. Ook zal het Spaanse concern wedstrijden uit de Champions League en de Europa League uitzenden.

Telefónica mag de komende drie jaar de wedstrijden uit de Primera División uitzenden in Spanje. De Europese competities worden per direct beschikbaar voor abonnees tot en met voetbaljaargang 2017-2018.

In juli vorig jaar verzekerde Telefónica zich al van de uitzendrechten van de Spaanse competitie voor het lopende seizoen. Ook de Spaanse uitzendrechten van andere sportevenementen zoals de Formule 1 liggen al jaren bij de telecomgigant.

Telefónica is na een recente overname goed voor circa 85 procent van de markt voor betaaltelevisie in Spanje. De betaalkanalen dragen voor een groot deel bij aan de omzetgroei van de onderneming.

Cavaliers met moeite langs Mavericks

Het kostte wat moeite maar de basketballers van de Cleveland Cavaliers wonnen dinsdag voor de achtste keer op rij in de NBA. Daar was, op bezoek bij Dallas Mavericks, een verlenging voor nodig. Het werd 110-107 voor het voorlopig beste team van de Eastern Conference. LeBron James was de topschutter bij Cleveland met 27 punten. Tevredenheid was er vooral over het optreden van Kyrie Irving. De pointguard die herstelde van een ernstige knieblessure kwam tot 22 punten, waaronder een aantal machtige driepunters.

Tony Parker kwam voor San Antonio Spurs tot een dit seizoen nog niet gehaalde 31 punten. Het hielp de ploeg aan de negende zege op rij. Ditmaal moesten de Pistons uit Detroit eraan geloven: 109-99. Parker maakte al zijn punten pas vanaf het tweede kwart.

Alle uitslagen:
Indiana - Phoenix 116 - 97
Detroit - San Antonio 99 - 109
New York - Boston 120 - 114
Memphis - Houston 91 - 107
Milwaukee - Chicago 106 - 101
Minnesota - Oklahoma 96 - 101
Dallas - Cleveland 107 - 110 (na verlenging)
LA Lakers - New Orleans 95 - 91

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

'Messi niet naar Spelen, Neymar wel'

De Argentijnse voetballer Lionel Messi zal deze zomer niet in actie komen op de Olympische Spelen. Bondscoach Gerardo Martino heeft laten weten dat de topspeler van FC Barcelona zich liever volop concentreert op het nieuwe seizoen met zijn Spaanse club. De 28-jarige Messi zal in juni in de VS wel gaan spelen op de Copa America Centenario, maar daarna gaat het vizier weer op de Primera Division.

Messi maakte in 2008 deel uit van het Argentijnse team dat olympisch goud won in Beijing. Hij scoorde onder meer in de kwartfinale tegen Nederland (2-1) en zag Angel di Maria in de finale de winnende treffer maken. Het voetbal op de Spelen is al jaren een buitenbeentje en het mikpunt van spot: het is weinig meer dan een toernooi voor spelers tot 23 jaar, waarbij drie 'dispensatiespelers' van hogere leeftijd meegenomen mogen worden. Welke drie Argentijnen die plaatsen in zullen nemen is nog niet bekend.

De Braziliaanse bondscoach Dunga daarentegen liet onlangs al wel weten dat hij zo goed als zeker is over de dispensatiespelers die hij op de Spelen in zijn team op wil nemen. Neymar mag zijn kunstjes, schwalbes, nare maniertjes en - hopelijk voor het thuispubliek - goals op olympisch gras gaan laten zien. Verder denkt Dunga aan keeper Alisson van Internacional en verdediger Miranda van Inter Milan als dispensatiespelers voor zijn olympisch team. 

PC-gamers krijgen EA Access onder noemer Origin Access

EA Access is een zeer populaire dienst voor Xbox One. Het abonnement biedt voor een bescheiden bedrag per maand toegang tot een behoorlijke rits EA-titels. De dienst komt nu ook naar pc onder de noemer Origin Access.

Ten tijde van schrijven is de dienst alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Een lidmaatschap is (in ieder geval in Duitsland) net zo duur als het EA access van Xbox One: € 3,99 per maand en € 24,99 per jaar. Het is aannemelijk dat de dienst voor dezelfde prijs in Nederland verschijnt.

Origin Access zal vooral interessant zijn voor mensen die (een deel van) de momenteel beschikbare games nog niet hebben gespeeld. Het mooie aan de dienst is dat de lijst met 'gratis' games alsmaar groter wordt. Onderstaande games zijn bij de launch van de dienst beschikbaar.

 • Battlefield 3
 • Battlefield 4 Digital Deluxe Edition
 • Battlefield Hardline Digital Deluxe Edition
 • Dragon Age Origins Ultimate Edition
 • Dragon Age 2
 • Dragon Age Inquisition Digital Deluxe Edition
 • Sim City (2013)
 • The Sims 3 Starter Pack
 • FIFA 15
 • Plants Vs. Zombies Garden Warfare
 • Need For Speed Rivals Complete Edition
 • Dead Space
 • Dead Space 2
 • Dead Space 3
 • This War of Mine
 
Het is nog niet bekend wanneer de dienst in de Benelux beschikbaar wordt gemaakt. EA heeft Bill 'The Science Guy' Nye ingeschakeld om de nieuwe dienst te promoten. Bekijk de beelden hieronder.

'Groepsverkrachting peuter in azc'

De politie van het Noorse Stavanger is bezig met een schokkend onderzoek. Een driejarig jongetje zou in het plaatselijke asielzoekerscentrum zijn verkracht door meerdere lieden.

De mogelijke groepsverkrachting heeft plaatsgevonden op 6 januari. Rond 22.00 uur zou het slachtoffertje in een gemeenschappelijke ruimte van het azc zijn verkracht.

Na de vermeende groepsverkrachting is het arme ventje overgebracht naar een verkrachtingskliniek. De Noorse politie neemt de zaak hoog op en heeft al meerdere mensen ondervraagd. De woordvoerder van het asielzoekerscentrum met 781 bewoners wil niet op de zaak ingaan.

FIFA ontslaat rechterhand Blatter

Jérôme Valcke is door FIFA uit zijn functie als secretaris-generaal gezet. De Fransman was al geschorst door de wereldvoetbalbond. FIFA laat op de officiële website weten dat Valcke is ontslagen. De zogeheten 'Emergency Committee' heeft afgelopen zaterdag besloten om de secretaris-generaal met onmiddelijke ingang uit zijn functie te zetten. Zijn contract is direct vernietigd.

Vorige week werd al bekend dat Valckes schorsing, die inging op 8 oktober 2015, werd verlengd. De exacte reden geeft FIFA niet prijs, maar volgens Engelse media was de bestuurder betrokken bij het illegaal doorverkopen van WK-kaarten, waarmee hij zichzelf verrijkt zou hebben.

Valcke stond jarenlang bekend als de rechterhand van voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die onlangs een schorsing van acht jaar kreeg opgelegd. Ook UEFA-voorzitter Michel Platini kreeg deze straf opgelegd, maar beiden gaan in beroep.

Stalman en Vroemen verliezen eretitels

De Atletiekunie heeft naar aanleiding van de recente dopingperikelen besloten om het erelidmaatschap van de atleten Ria Stalman en Simon Vroemen in te trekken. Het bestuur maakte woensdag bekend dat leden die doping hebben gebruikt of er voor zijn veroordeeld niet in aanmerking komen voor het zogenoemde Lidmaatschap van Verdienste.

Concrete aanleiding voor de heroverweging is de dopingbekentenis van discuswerpster Ria Stalman in Andere Tijden Sport afgelopen vrijdag. Steeplespecialist Vroemen werd in 2008 bij zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking positief bevonden op methandiënon en geschorst.

De Atletiekunie meent dat het Nederlands record van Stalman ook moet worden geschrapt maar omdat de volledige consequenties daarvan nog niet zijn te overzien zal er advies worden gevraagd bij sportkoepel NOC*NSF en een commissie worden ingesteld.

Nederlands record

Stalman bekende vrijdag in de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière spierversterkende middelen te hebben gebruikt. De Nederlandse discuswerpster werd in 1984 in Los Angeles olympisch kampioene met een afstand van 65,36 meter. Ze kon zonder veel problemen anabole steroïden nemen omdat destijds niet buiten de competitie om werd gecontroleerd op doping. Zonder hulp van verboden middelen kon Stalman de concurrentie met de eveneens verdachte atletes uit het Oostblok niet aan.

De 64-jarige atlete is nog steeds in het bezit van het Nederlands record. Al voor de Spelen in 1984 gooide ze 71,22 in Walnut, waar ze geen plasje hoefde in te leveren.

Gestrande potvissen Texel zijn dood

De vijf potvissen die op Texel waren gestrand, zijn dood. Dat hebben deskundigen woensdagochtend vastgesteld, meldde het ministerie van Economische Zaken.

Onderzoek moet uitwijzen waardoor de dieren zijn overleden. Daarna worden ze geruimd. Het kan nog wel enkele dagen duren voordat het opruimwerk begint.

De dieren werden dinsdag aan het eind van de middag ontdekt. Op beelden was te zien dat een aantal in ondiep water lag te spartelen.

Noodverordening
Vanwege onder meer het weer en de duisternis was het daarna echter niet mogelijk de potvissen te redden of ze te verplaatsen zonder dat ze letsel zouden oplopen. Reddingspogingen werden rond middernacht gestaakt.

RTV Noord-Holland meldde dinsdagavond al dat reeds twee potvissen waren doodgegaan. Dat kon het ministerie niet bevestigen.

Na de stranding werd door de burgemeester van Texel een noodverordening afgekondigd. Het strand werd bewaakt, om nieuwsgierige mensen op afstand te houden. Ook trad een speciaal protocol in werking waarbij het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk is voor de uitvoering. Een element daarin is dat een reddingsactie geen zin meer heeft als een levende walvis al twaalf uur op het strand ligt.

Utopia-Ivan bitchslapt Rowena

Ivan, de spontane Irakees uit realityshit Utopia, is weer eens in het nieuws. Gaf hij vorige week een zes weken oude puppy die hij cadeau had gekregen nog een rotschop, was het nu mede-Utopiaan Rowena die aan de ontvangende kant van de klappen altijd vriendelijke Ivan zat.

Toegegeven; hij heeft haar wel gewaarschuwd dat hij haar ging klappen, maar deze pisvlek van de samenleving voegde daad bij woord. Ongeacht wat je van Rowena, de ex van Lange Frans, vindt, dit gaat natuurlijk weer helemaal nergens over.

Hoewel de '*pets* auw, man!' dan wel weer grappig is. Dat wel. Ow, die puppy is inmiddels gered van dit half weggepiste Irakese remspoor. 

Brekende update:

Mea maxima culpa; Het blijkt dat de klap die plaatsvond in het programma waarin alles - zoals bij alle realityshows - afgesproken werk is, afgesproken werk is. De klap is nep. De ruzie is nep. En na deze onthulling twijfelen we zelfs of Ivan wel echt een Irakees is en of het wel daadwerkelijk een hond was die hij schopte.

Move along, nothing to see here!

Meer Utopia? Kijk ook eens op het forum!

Crypt of the Necrodancer komt in februari naar PlayStation-platformen

Crypt of the Necrodancer komt op 2 februari uit voor PS4 en PS4. Het ondersteunt daarbij crossbuy. De game kwam al vorig jaar uit op pc en kreeg lovende recensies.

Crypt of the Necrodancer combineert twee genres. Het is zowel een rhythm game als een roguelike. Spelers moeten op het tempo van de muziek bewegen en aanvallen. Bekijk hoe het precies werkt in de trailer hieronder.

Schaarsgeklede meiden van Dead or Alive gaan later op strandvakantie

Mensen die dachten dat ze vanaf eind februari al naar de minirokjes, bikini's en nog minder verhullende kleding van de dames van Dead or Alive konden kijken worden teleurgesteld door de uitstel van Dead or Alive Xtreme 3 volgens het Japanse gamesblad Famitsu.

De preorder-pakketten komen wat later uit Azië, want het spel is aldaar uitgesteld tot 24 maart. Een reden is niet gegeven in het blad, de testers hebben vast meer tijd nodig om al het materiaal te bekijken.

Het engelstalige Dead or Alive Xtreme 3 komt in Azië uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita. De consoleversie krijgt ondersteuning voor PlayStation VR. De uitgever Koei Tecmo durft geen Westerse versie uit te brengen wegens tere zieltjes die polygonen iets te serieus nemen.

Gameplay van Alien, Leatherface en meer voor Mortal Kombat X

Warner Bros. en NetherRealm Studios hebben de eerste gameplaytrailer uitgebracht van de uitbreiding 'Kombat Pack 2' voor Mortal Kombat X. Niet alleen de Xenomorph van Alien, maar ook Leatherface, Triborg en Bo’ Rai Cho worden toegevoegd aan het roster.

Als je de uitbreiding Kombat Pack 2 koopt dan krijg je naast de vier personages ook nog Goro erbij. Daarnaast nog een hele zooi skins:

 • Apocalypse Pack met daarin skins voor Takeda, D’Vorah en Erron Black
 • Brazil Pack met skins voor Cage, Liu Kang en Kung Lao
 • Kold War Pack om Sonya, Sub-Zero en Kano een nieuw pakje te geven
 • Kold War Scorpion, je mag raden wie er een nieuw uiterlijk krijgt

Een exacte releasedatum voor de uitbreiding is nog niet gegeven, we moeten het nog met een ruime 2016 doen.

Overzicht van Guild Wars 2-updates in 2016

ArenaNet kondigt de eerste grote update aan van dit jaar voor Guild Wars 2 en de uitbreiding Heart of Thorns en heeft een overzicht gegeven wat spelers de komende maanden kunnen verwachten.

In de 'State of the Game Update', vertelt Guild Wars 2 Game Director Colin Johanson meer over de content updates en geeft hij een lijst met features die spelers kunnen verwachten in de komende maanden. De eerste belangrijke release is de Winter 2016 Update, die voor 26 januari gepland staat.

The Winter 2016 Update brengt nieuwe content naar spelers van zowel de core game, inclusief de gratis spelers, samen met nieuwe toevoegingen voor Heart of Thorns-spelers:

 • Gliding in Central Tyria – spelers kunnen nu een van de features vrijspelen in het Heart of Thorns’ mastery system in delen van Central Tyria
 • Opnieuw ontworpen Shatterer boss fight – nieuwe achievements, upgraded reward chests en de mogelijkheid om gliders te gebruiken in gevechten zijn slechts een aantal verbeteringen in deze epic open wereld boss
 • Lunar New Year – het seizoensgebonden evenement keert terug op 26 januari en duurt twee weken, en is toegankelijk voor alle Guild Wars 2 spelers
 • New PvP Mist Champion - Tybalt Leftpaw voegt zich bij de nieuwe Stronghold game modus als een unlockable mist champion
 • Balance Update voor Skills en traits, verbeteringen voor Fractals of the Mists en meer

Naast de Winter 2016 Update kunnen spelers naar veel meer uitkijken in 2016, waaronder de volgende raid wing, Salvation Pass genaamd, en de terugkeer van de Living World Season 3.

Guild Wars 2

Mewtwo en meer in Pokken Tournament

Braixen, Mewtwo en Garchomp zijn bevestigd als speelbare personages in Pokken Tournament dat voor Wii U uitkomt. De drie zijn te zien in het blad CoroCoro. Een officiële aankondiging zal 15 januari volgen, want met die datum teasen de makers al een tijdje.

De drie pokémon worden toegevoegd bij Blaziken, Charizard, Gardevoir, Gengar, Lucario, Machamp, Pikachu, Pikachu Libre, Sceptile, Shadow Mewtwo, Suicune en Weavile. De teller staat dus tot nu toe op vijftien speelbare pocket monsters.

Pokken Tournament komt ergens in de lente uit.

Pokken Tournament in CoroCoro (Foto: CoroCoro)

Wakker Dier: nog altijd plofkip bij de Lidl

Stichting Wakker Dier is boos op supermarktketen Lidl. Die had beloofd om per 1 januari geen plofkip meer te verkopen, maar doet dat feitelijk nog steeds, zegt de dierenwelzijnsorganisatie woensdag.

Wakker Dier beschuldigt Lidl van "kunstgrepen". De keten zou namelijk alleen nog het vlees verkopen van hennetjes. Die groeien minder hard dan de haantjes. Bovendien krijgen ze speciaal voer, zodat ze iets minder snel groeien dan vroeger. Officieel gelden ze net niet als een plofkip. De haantjes worden volgens Wakker Dier wel vetgemest. "Zo los je het plofkip-probleem niet op", aldus de organisatie.

Kuikentjes komen per dag ongeveer 40 tot 60 gram aan. De snelle groeiers worden plofkippen genoemd. Ze leven in stallen met ongeveer twintig soortgenoten op een vierkante meter. De kippen krijgen volgens Wakker Dier last van kreupelheid, gewrichtspijn, voetzweren en kortademigheid. De organisatie voert daar sinds 2012 actie tegen. Ze wil dat winkels vlees verkopen van kuikens die minder hard zijn gegroeid. Wakker Dier richt zich ook op de horeca.

Tegelijk met Lidl beloofden ook Albert Heijn en Jumbo de plofkip uit de schappen te halen. Die supermarkten zijn dat wel nagekomen, zegt Wakker Dier.

Lidl laat weten dat het zal onderzoeken of mogelijk moet worden overgestapt op een andere kippensoort.

Update:

Reactie Lidl toegevoegd

Wereldwijd weer meer geweld tegen christenen

Het geweld tegen christenen is wereldwijd opnieuw toegenomen. Christenvervolging eiste afgelopen jaar 7100 mensenlevens. Dat zijn er 3000 meer dan in 2014. Daarnaast zijn erin 2015 bijna twee keer zo veel kerken beschadigd of vernietigd vergeleken met het jaar ervoor: 2425 gebouwen waren het doelwit. Dat blijkt uit onderzoek van Open Doors, een internationale christelijke organisatie.

Op de ranglijst staat het communistische Noord-Korea voor de veertiende keer op de eerste plaats, gevolgd door Irak en Eritrea. Volgens de onderzoekers krijgen steeds meer Afrikaanse landen te maken met christenvervolging. In Nigeria bijvoorbeeld vielen in 2015 zo'n 4.000 doden. Wat ook opvalt is dat in landen waar extremitisme onder moslims, boeddhisten en hindoes toeneemt, christenen vaker doelwit zijn. In 35 van de 50 landen op de ranglijst is islamitisch extremisme de sterkste aanjager van vervolging. Zo steeg Pakistan van plaats acht naar zes.

Vakantiebeurs gaat weer van start

Het grootste vakantie-evenement van het jaar gaat woensdag weer van start. De Vakantiebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs zet dit jaar de alleengaande reiziger in de schijnwerpers, mede door de groeiende populariteit van het alleen op reis gaan.

Op de 46e editie van de beurs kan iedereen informatie opvragen over ruim 1200 bestemmingen wereldwijd. Noord-Engeland, Montenegro en Wales zijn dit jaar toegevoegd aan het aanbod.

De vakantiegangers kunnen zich oriënteren op een landenvakantie, maar ook op een vakantiethema. Zo zijn verschillende pleinen ingericht met de thema's 'ontdek' (verre bestemmingen), 'actief' (outdoor en sport), 'samen' (familie en kinderen), 'vaar' (cruises en zeilen), 'zien' (steden en cultuur) en 'buiten' (kampeer en camping).

De beurs is van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari. Dinsdag trapt het evenement af met een vakdag voor mensen die in de reisbranche werken.

Reddingsactie gestrande potvissen gestaakt

De reddingsactie voor de vijf potvissen die op Texel waren gestrand, is gestaakt. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) dinsdag rond middernacht gemeld.

Volgens een woordvoerder zijn de reddingspogingen niet langer ,,zinvol en verantwoord". ,,We hebben contact gehad met deskundigen ter plekke, en we hebben te maken met veel wind, en duisternis. Bovendien is het nu niet mogelijk om de potvissen te verplaatsen zonder dat ze letsel oplopen." Het strand wordt vannacht bewaakt, om nieuwsgierige mensen op afstand te houden. Woensdagochtend gaan deskundigen de situatie opnieuw bekijken.

RTV NH meldde eerder op dinsdagavond dat reeds twee potvissen zijn overleden. Economische Zaken kan daar nog niets over zeggen, onder meer omdat het vanwege de weersomstandigheden moeilijk is om de toestand van de dieren te bepalen, aldus een woordvoerder.

Bij een stranding van een walvisachtige treedt sinds een aantal jaren in ons land een speciaal protocol in werking. Dit is er gekomen nadat er discussie was ontstaan over de aanpak van dergelijke situaties. Zoals in het geval van orka Morgan, die in juni 2010 verzwakt was aangetroffen in de Waddenzee en de bultrug Johannes, die in 2012 strandde op het eilandje De Razende Bol bij Texel. Economische Zaken is in eerste instantie verantwoordelijk voor de uitvoering van dat protocol.

Een belangrijk element van het protocol is dat een reddingsactie geen zin meer heeft als een levende walvis al 12 uur op het strand ligt. Ook werkt een team van deskundigen samen bij de reddingsactie. In dat deskundigenteam zouden onder anderen kunnen zitten: een dierenarts, wetenschappers en medewerkers van zeezoogdierenopvang, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijf, gemeente en politie. Op Texel is op dinsdagavond een soortgelijk team aan het werk gegaan om de situatie te beoordelen, aldus Economische Zaken.

VS bezig met transport gevangenen Guantßnamo

Het Amerikaanse leger is bezig met voorbereidingen om tien gevangenen op de marinebasis Guantánamo Bay over te brengen naar landen in het Midden-Oosten. Volgens het Amerikaanse Fox News gebeurt dat donderdag. De zender meldt dat op basis van uitspraken van twee legerfunctionarissen.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter kondigde in december aan dat zijn departement dit jaar zou beginnen met het overbrengen van groepen gevangenen naar andere landen. De sluiting van de omstreden gevangenis op Cuba is een van de belangrijkste doelen die president Barack Obama zich heeft gesteld. Het Witte Huis keurde vorige maand nog een sluitingsplan van het Pentagon af omdat het te duur is.

Op de marinebasis zitten nog meer dan honderd gevangenen. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbeweging al-Qaeda en de Taliban. Maar het gevangenkamp is omstreden omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten of nooit zijn aangeklaagd.

'Maak gedwongen keizersnee mogelijk'

Een zwangere vrouw moet kunnen worden gedwongen tot een keizersnee. Als het leven of de gezondheid van het kindje in het geding is, moet de arts naar een rechter kunnen stappen. Die kan beslissen tot zo'n ingreep, ook al weigert de moeder. Twee gynaecologen en twee rechters pleiten daar voor in het vakblad Medisch Contact.

Nu is het zo dat de moeder beslist of ze een keizersnee krijgt. Nee is nee. Maar voor de baby is een keizersnee soms wel nodig. Het is niet bekend hoe vaak zo'n situatie in Nederland voorkomt, maar volgens de opstellers gebeurt het twee tot drie keer per jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Dan mogen ze niets doen.

Als zo'n regel leidt tot de dood van de baby, is er iets mis met de regel, schrijven ze in Medisch Contact. "Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft?" Ze willen daarom meer aandacht voor het "belang van de foetus bij een veilige geboorte". Ze willen niet dat de moeder helemaal niets meer te zeggen heeft, maar bij een nee "is het geen afgedane zaak".

Ze stellen voor dat een arts bij zo'n weigering de voorzieningenrechter belt. Die komt direct naar de verloskamer, hoort de argumenten en hakt daar de knoop door. Lukt het de rechter niet om op tijd in het ziekenhuis te zijn, moet de arts tot een spoedoperatie kunnen overgaan, "die daarna alsnog door de rechter met terugwerkende kracht kan worden gehonoreerd".

De oproep is ondertekend door de rechters Cees de Groot en Paul Vlaardingerbroek en door gynaecologen Tom Schneider en Leontien van Ravesteijn.

FOK! Wat een weer: bewolking & Johnny Cash

Het is vandaag vrijwel de hele dag bewolkt, van tijd tot tijd kunnen er regenbuien vallen. De wind komt uit het west tot noordwesten en is matig boven land tot vrij krachtig boven zee en het IJsselmeer. In de loop van de avond draait de wind naar het zuidoosten en klaart het op. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden. 

Zon op: 08.43 uur
Zon onder: 16.54 uur

Bondage maakte deze mooie regenboogfoto voor me bij station Amersfoort! Ik heb veel regen en zon gezien gisteren, zelfs tegelijk, maar een regenboog zat er niet in voor mij. Voor jullie wel? 

Regenboog bij station Amersfoort (Foto: bondage)
Regenboog bij station Amersfoort (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2004 schoot de 17-jarige Murat Demir, leerling van het Terra College in Den Haag, conrector Hans van Wieren dood. 

* In 1911 werd de Nachtwacht van Rembrand ernstig verminkt door een man met een schoenmakersmes. 

* In 1968 nam Johnny Cash de eerste van zijn vijf live 'gevangenis-lp's' op: At Folsom Prison in Folsom State Prison


Folsom Prison

Obama: IS bedreigt ons bestaan niet

Strijders van Islamitische Staat (IS) bedreigen het bestaan van de Verenigde Staten niet. IS gebruikt het enkel als propaganda om te rekruteren. En door de oorlog met terroristen te vergelijken met de Derde Wereldoorlog speel je hen alleen maar in de kaart. Het enige antwoord blijft om de "moordenaars en fanatici uit te roeien en te vernietigen."

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn laatste State of the Union. Dit is een jaarlijkse toespraak voor het Congres, vergelijkbaar met de Nederlandse troonrede. Daarin gaat Obama in op de stand van zaken in de Verenigde Staten en de plannen die hij nog heeft.

In zijn ongeveer een uur durende speech ging hij nadrukkelijk in op de veiligheid in de Verenigde Staten en de strijd tegen terreur. Hij zei dat de VS het "sterkste land ter wereld is. Punt." En ook dat het met veel succes de internationale coalitie leidt tegen terroristen van IS in Irak en Syrië. "Met bijna 10.000 luchtaanvallen nemen we hun leiderschap, olie, trainingslocaties, en wapens weg." "Maar", zo tekende Obama aan, "als het Congres de oorlog dit jaar echt wil winnen, dan moet het het militair ingrijpen tegen IS goedkeuren. Stem er over", was zijn boodschap.

Uiteindelijk zal gerechtigheid zegevieren. "IS zal dezelfde lessen leren als terroristen voor hen. Als je twijfelt aan de toewijding van de Verenigde Staten of die van mij om rechtvaardigheid te bewerkstelligen, vraag dan eens na bij Osama bin Laden."

Verder zei hij eraan te blijven werken om het omstreden gevangenkamp Guantánamo Bay te sluiten. Iets wat tot op heden is tegengehouden door het congres. "Het is duur, onnodig en dient alleen maar als wervingsfolder voor onze vijanden", sprak Obama. Op de marinebasis zitten nog meer dan honderd gevangenen. Ze zitten er zonder vorm van proces of zijn nooit aangeklaagd.

De president was positief over de economie ('de sterkste banengroei sind de jaren negentig') en de gezondheidszorg. Hij maakte de strijd tegen kanker tot speerpunt. Hij wees vicepresident Joe Biden aan om kanker "voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen."

Noord-Korea wil nucleair arsenaal vergroten

Het nucleaire wapenarsenaal van Noord-Korea moet worden uitgebreid. Zowel de omvang als de kwaliteit ervan moet worden vergroot. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft daar woensdag op aangedrongen.

Zijn oproep volgt op de ondergrondse kernproef die het land vorige week uitvoerde. De test met een waterbom die een aardbeving veroorzaakte, leidde wereldwijd tot veel commotie. Wetenschappers twijfelen er evenwel aan of het echt om een proef met een waterstofbom ging.

Volgens het staatspersbureau KCNA wil Kim Jong-un in de toekomst ,,krachtiger waterstofbommen laten exploderen." Hij zegt een vuist te willen maken tegen de ,,door de VS geleide imperialisten". Met de nucleaire wapens wil Noord-Korea kunnen reageren als de ,,soevereiniteit verder wordt aangetast en er bedreigende provocaties worden geuit".

Nieuwe trailer The Division bomvol info en beelden

Het heeft even geduurd, maar Ubisoft heeft een nieuwe trailer van Tom Clancy's The Division vrijgegeven en de game staat weer volledig op de kaart. Nadat de trailer eerder vandaag al gelekt was, besloot Ubisoft dat ze de beelden net zo goed zelf maar online konden zetten.

De nieuwe trailer, genaamd Agent Journey, lekte aanvankelijk het internet op via Gamestop Italia en werd meteen weer offline gehaald. Helaas voor Ubisoft was het kwaad al geschied en hadden talloze mirror-sites de beelden al gewaarborgd. De Franse uitgever heeft zich er vervolgens maar bij neergelegd en begon zelf met het verspreiden van de trailer via de eigen officiële kanalen.

Er is ontzettend veel te zien in de ruim drieënhalve minuut durende trailer, dus gewoon even bekijken die handel. Tom Clancy's The Division komt op 8 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.