Veel doden door vallende kraan in Mekka

In het bedevaartsoord Mekka zijn bij een ongeluk met een vallende kraan tenminste 52 mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde in de grote Al-Masjid al-Haram moskee, zo meldden Saoedische autoriteiten vrijdagmiddag.

Over de toedracht is nog weinig bekend, waarschijnlijk is er iets misgegaan tijdens opbouwwerkzaamheden voor de aankomende Hadj later deze maand. Naast de 52 doden zouden er ook nog minstens 30 gewonden zijn.

Het ongeluk gebeurde in aanloop naar de jaarlijkse Hadj, een pelgrimstocht die moslims tenminste één keer in hun leven moeten maken. In de bewuste moskee staat namelijk de Ka'aba, het heiligste oord van de Islam en de richting waarin moslims overal ter wereld bidden.

Update 00.23 uur:
Opnieuw is het dodental naar boven bijgesteld, de Saoedische overheid geeft daar dat er 107 doden zijn gevonden en er nog zeker 238 gewonden zijn. Momenteel wordt er nog druk gezocht onder het puin, men verwacht dat er nog meer slachtoffers onder liggen.

Update 20.37 uur:
Nieuwe berichten melden dat er nog meer slachtoffers zijn gevallen. Er zijn momenteel 87 doden te betreuren en ook het aantal gewonden is meer dan 200. Al-Arabiya meldt dat de kraan mogelijk is gevallen als gevolg van een zware storm. De regio wordt al enkele dagen geteisterd door zware zandstormen.

Er zijn ook diverse beelden opgedoken van het moment van instorten, deze beelden kunnen mogelijk als schokkend worden ervaren.

Update 19.18 uur:
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 65, daarbij is het aantal gewonden gestegen naar 154.