FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 augustus 2015

IS blaast eeuwenoude tempel in Palmyra op

De eeuwenoude ruïnestad Palmyra in Syrië is zondag opnieuw een bijzondere tempel kwijtgeraakt, omdat strijders van Islamitische Staat (IS) die hebben opgeblazen. Syrische autoriteiten bevestigden zondagavond dat het gaat om de Tempel van Baal-Shamin. Die tempel is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en gold als een van de bestbewaarde gebouwen in de historische stad.

Vrijdag doken er beelden van IS op waarop te zien was dat het Mar Elian-klooster in de stad al-Quaryatayn werd verwoest met bulldozers. In de afgelopen maanden kwam het al vaker voor dat IS cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernielde. Zo sloopte IS eeuwenoude beelden in het Iraakse Mosul.

IS blaast eeuwenoude tempel in Palmyra op
IS blaast eeuwenoude tempel in Palmyra op (Foto: ANP)

One Direction uit elkaar

Slecht nieuws voor alle tienermeisjes die fan zijn van de Britse boyband One Direction, ze gaan namelijk voorlopig uit elkaar. Dat meldt The Sun.

De vier zangers hebben het besluit dit weekend genomen. Er zal ook geen tournee komen om hun nieuwe album te promoten. Ze gaan volgend jaar uit elkaar en gaan zich minimaal een jaar richten op soloprojecten. Eerder dit jaar stapte Zayn Malik al uit de groep, maar dit heeft heeft volgens de groep niets te maken met deze beslissing.

Waarschijnlijk staan sites als Twitter en Instagram binnenkort weer vol met depressieve snijdende tienermeisjes onder de hashtag #Cut4OneDirection, zoals ze ook deden met #Cut4Zayn en #Cut4Bieber.

one driection
One Direction uit elkaar (Foto: ANP)

Hockeyers na zege op Engeland ook naar laatste vier

De Nederlandse hockeyers zijn zondag bij het EK in Londen fysiek en mentaal goed overeind gebleven in een serieuze test. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg het stugge Engeland met 2-0. Oranje won vrijdag eveneens met 2-0 van Spanje. Met twee overwinningen is Nederland in groep A al zeker van plaatsing voor de halve finales. Oranje sluit dinsdag de groepsfase af met de wedstrijd tegen het zwakke Rusland.

Nederland en Engeland gaven elkaar vanaf het begin weinig tot niets toe. Het technisch betere Oranje was aanvankelijk wat dominanter dan het fysiek sterke Engeland, maar kon op de volle Britse helft weinig openingen forceren. Jeroen Hertzberger trachtte in het eerste kwart met enkele individuele acties een bres te slaan in de Engelse defensie, die zich echter door de snelle en behendige spits op de beslissende momenten niet liet verrassen.

Mirco Pruyser was in de dertiende minuut dicht bij de openingstreffer. Na uitstekend voorbereidend werk van Sander de Wijn tikte de aanvaller van Amsterdam de bal eerst tegen de keeper en daarna op de lat. In de 26e minuut had de EK-debutant meer succes (1-0). Hij reageerde attent op de rebound van de eerste Nederlandse strafcorner, die bij absentie van de specialisten Mink van der Weerden en Hertzberger (beiden als wissel op de bank) prima door Glenn Schuurman werd ingeschoten.

Stockmann

Dankzij doelman Jaap Stockmann, die van Caldas opnieuw de voorkeur had gekregen boven Pirmin Blaak, haalde Oranje ongeschonden de rust. Bij een stand van 0-0 hield de routinier van Bloemendaal eerst Chris Griffiths van scoren af. Vlak voor het einde van de eerste helft maakte Stockmann een scherpe strafcorner van Ashley Jackson onschadelijk.

Ook in de tweede helft leverden beide teams een spannend gevecht. Met name Constantijn Jonker verzuimde de broze marge voor Oranje in eerste instantie te vergroten. Nadat Stockmann de tweede Engelse strafcorner uitstekend had gestopt, sloeg Jonker van dichtbij alsnog toe: 2-0.

Hockeyers naar laatste vier
Hockeyers naar laatste vier (Foto: ANP)

Carrard noemt kritiek op Blatter niet eerlijk

De manier waarop Sepp Blatter de afgelopen maanden door de media is behandeld, is niet eerlijk. Dat vindt de Zwitser François Carrard, die de hervormingen binnen de wereldvoetbalbond FIFA moet gaan vormgeven.

Blatter werd, zeker na de arrestatie van zeven hooggeplaatste FIFA-leden eind mei, beticht van corruptie. "Deze man is oneerlijk behandeld. Als we kijken naar de corruptie: ik heb alle juridische papieren van de VS in mijn bezit. In die documenten staat geen kwaad woord over Blatter. Niets. Zoals de zaken nu staan ben ik me niet bewust van enige beschuldiging van corruptie aan het adres van Blatter", zei Carrard tegen de Zwitserse krant Le Matin Dimanche. "Ik zeg dat in alle onafhankelijkheid."

Carrard gaat bij de FIFA een hervormingscommissie van in totaal vijftien man leiden, inclusief hij zelf. De ervaren jurist was in het verleden algemeen directeur van het IOC. De 77-jarige Zwitser loodste de olympisch sportkoepel door de crisis die ontstond door het omkoopschandaal bij de stemming voor de Winterspelen van 2002 (Salt Lake City).

Carrard noemt kritiek op Blatter niet eerlijk
Carrard noemt kritiek op Blatter niet eerlijk (Foto: ANP)

Lowlands trekt ruim 48.000 bezoekers

Voor de 23e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands zijn uiteindelijk 48.206 tickets verkocht, meldt entertainmentdienst BuzzE zondag.

In totaal is er op het festivalterrein in Biddinghuizen plek voor 55.000 mensen. Voor het eerst in jaren raakte het festival niet in de voorverkoop al uitverkocht en waren er tijdens het festijn nog kaarten te koop aan de kassa.

Toch is de organisatie van Lowlands 'tevreden' met de definitieve eindstand. "Met het concept van Lowlands is helemaal niets mis. Dat werkt nog steeds heel goed", stelt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. Een maand voor aanvang maakte de organisatie al bekend dat 72 procent van de tickets was verkocht, wat neerkomt op ongeveer 40.000 stuks.

Verwachtingen
"Misschien kwamen mensen de afgelopen jaren met verkeerde verwachtingen naar Lowlands. We moeten ons weer herdefiniëren naar het publiek toe. We zijn geen Pinkpop of Rock Werchter. Je komt hier niet om alleen maar de allergrootste namen te zien. Je komt hier om nieuwe muziek te ontdekken en je te laten verrassen door het uitgebreide randprogramma met bijvoorbeeld filosofie, politiek en literatuur", zegt de directeur.

Aan het driedaagse programma met meer dan 250 acts verdeeld over twaalf podia komt in de nacht van zondag op maandag om 05.00 uur een einde. Dan doet dj Joost van Bellen het licht in de polder uit en moeten alle bezoekers zorgen dat ze voor maandag 12.00 uur hun boeltje hebben gepakt.

Lowlands trekt ruim 48.000 bezoekers
Lowlands trekt ruim 48.000 bezoekers (Foto: ANP)

Pentagon: geen slachtoffers explosies Japan

Volgens de eerste berichten zijn er maandag (Japanse tijd) geen doden of gewonden gevallen bij de explosies op een Amerikaanse legerbasis in de Japanse stad Sagamihara. Het Pentagon meldt zondag dat de brandweer van de basis bezig is met de bestrijding van de vlammenzee die na de explosies ontstond. Even werd er gevreesd dat het vuur zou overslaan naar naastgelegen panden. Dat werd voorkomen door de brandweerlieden, die snel ter plaatse waren.

De explosies vonden kort na middernacht plaats in een opslagplaats op het terrein. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is. In de basis, zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Tokio, ligt munitie opgeslagen voor Amerikaanse troepen in Japan. Ook staan er tanks met brandstof. Het is echter nog niet bekend wat er precies in de loods lag die is ontploft. Op amateurbeelden waren veel explosieven te zien die de lucht in vlogen.

Pentagon: geen slachtoffers explosies Japan
Pentagon: geen slachtoffers explosies Japan (Foto: ANP)

Een op vijf oud-studenten wanbetaler

Ruim een op de vijf oud-studenten die een studieschuld moet afbetalen, heeft een betalingsachterstand. Van die wanbetalers krijgt twee derde met een deurwaarder te maken. Voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de studieleningen verstrekt, zijn 32.000 studenten die geld leenden onvindbaar. Zij moeten in totaal 88 miljoen euro terugbetalen.

Dat meldde de NOS zondag op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs. Bijna 600.000 oud-studenten moeten een studielening terugbetalen, van hen hebben ruim 120.000 een betalingsachterstand. Dat zijn er bijna 30 procent meer dan drie jaar geleden, maar het aantal oud-studenten dat moet aflossen is in die tijd ongeveer even hard gestegen.

Met ingang van het nieuwe studiejaar krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar kunnen ze dit geld gaan lenen. In een reactie zei onderwijsminister Jet Bussemaker dat ze niet verwacht dat dit leenstelsel leidt tot meer wanbetalers. Oud-studenten die even wat krap zitten, hoeven dan minder terug te betalen.

Een op vijf oud-studenten wanbetaler
Een op vijf oud-studenten wanbetaler (Foto: ANP)

Kuijt: "Winst is winst, de manier waarop maakt me geen reet uit"

Feyenoord won zondag óók de derde wedstrijd van het nog jonge Eredivisieseizoen. Vitesse werd in De Kuip met 2-0 verslagen.

Via Dirk Kuijt kwamen de Rotterdammers na 77 minuten op voorsprong waarna Bilal Başaçıkoğlu zijn ploeg na de veilige haven schoot. Het ging niet makkelijk voor Feyenoord liet Kuijt na afloop weten. "Het was wel een gevecht", zei de aanvoerder van de Rotterdammers na afloop tegen FOX Sports.

"Maar winst is winst, en dan maakt de manier waarop me geen reet uit." Feyenoord werd volgens Kuijt dit seizoen voor het eerste getest. "Vitesse is natuurlijk niet één van de minderen."

"Maar we hebben wel degelijk gespeeld, ook al duurde het lang voordat we scoorden. Vitesse loerde op de counter en dan moet je op je hoede zijn om geen gaatje te laten vallen. We spelen al veel volwassener dan een paar weken geleden."

"Ik heb 1 keer op doel geschoten en dat was meteen raak. Ik ben misschien niet zoveel aan de bal geweest als ik zou willen, maar als we winnen ben ik blij. Dan maakt de manier waarop me geen reet uit."

Kuijt is hoe dan ook blij met de overwinning (Pro Shots/Kay Int Veen)
Kuijt is hoe dan ook blij met de overwinning (Pro Shots/Kay Int Veen)

Dumoulin 'aangenaam verrast' door tweede plek

Voor Tom Dumoulin komt de tweede plaats in de tweede rit van de Ronde van Spanje als een welverdiende beloning. "Ik heb hier keihard voor gewerkt en ben blij dat het zo heeft uitgepakt", zei de Nederlandse renner zondag.

Dumoulin ging met de Colombianen Nairo Quintana, Johan Esteban Chaves en de Ier Nicolas Roche in de aanval op de slotklim in de tweede etappe in de Vuelta. In de laatste 100 meter moest hij Chaves laten gaan. Die won de rit, Dumoulin werd tweede. Een opsteker na zijn zware val in de Tour de France. "Ik had twee weken nodig om te herstellen na mijn val. Vanaf dat moment was ik vastberaden om nog sterker terug te komen."

Zijn ploegleider Addy Engels is vooral trots. "We wisten dat Tom goed hersteld was, maar dit is boven alle verwachting. Het is indrukwekkend hoe hij rijdt in zijn eerste race sinds de Tour."

Dumoulin 'aangenaam verrast' door tweede plek
Dumoulin 'aangenaam verrast' door tweede plek (Foto: ANP)

Nibali uit Vuelta gezet door wedstrijdjury

Vincenzo Nibali is door de jury van de Vuelta à España uit de ronde gezet. Deze sanctie volgt nadat de Italiaan duidelijk in beeld door de ploegleiderswagen van zijn ploeg Astana naar voren werd geholpen.

Nibali was op achterstand gekomen door een massale valpartij en moest een dikke minuut achterstand goedmaken. Daar slaagde hij met hulp van de ploegleiderswagen wel in, maar uiteindelijk verloor hij op de slotklim alsnog tijd. De rit werd gewonnen door Johan Esteban Chaves, die Tom Dumoulin van de zege afhield.


De actie van Nibali en de ploegleiderswagen in beeld. (Bron: YouTube)

De Boer blij met Ajax: "Niks weggegeven"

Ajax won zondagmiddag ook zijn derde competitieduel van dit seizoen. Coach Frank de Boer was in meerdere opzichten tevreden.

"Ik ben wel blij, ook met het spel. Het enige smetje is dat het misschien ook 0-4 of 0-5 had kunnen zijn. We speelden tegen een ploeg die helemaal inzakt, op een veld dat heel stroef is. Probeer dan maar eens in een hoog baltempo te spelen", reageerde de hoofdcoach tegen FOX Sports.

"We hebben eigenlijk niks weggegeven, terwijl we zelf vijf of zes kansen hebben gehad. Veel meer kan je volgens mij niet doen." Ajax won in Nijmegen met 0-2, door treffers van Arek Milik en Rens van Eijden (eigen doelpunt).

Echt sprankelend was de wedstrijd niet, erkent De Boer. "Maar daarvoor heb je volgens mij meestal twee ploegen nodig. De wedstrijd leek wel wat op die van donderdag, maar nu hebben we meer kansen afgedwongen. We zijn dreigender geweest dan tegen Jablonec."

"We zijn opportunistischer gaan spelen, sneller die bal inbrengen." De Amsterdammers hebben na drie speelronden al vier punten voorsprong op titelverdediger PSV. "Dat zegt nog niks, maar het is wel lekker."

De Boer maakte zich druk langs de lijn in Nijmegen (Pro Shots/Stanley Gontha)
De Boer maakte zich druk langs de lijn in Nijmegen (Pro Shots/Stanley Gontha)

Southampton kan ook niet winnen van Watford

Trainer Ronald Koeman wacht na drie competitiewedstrijden nog steeds op de eerste overwinning van zijn club Southampton. De Saints wisten zondag niet te scoren bij het gepromoveerde Watford. Bij Southampton verdedigde Maarten Stekelenburg met succes het doel: 0-0.

Koeman verloor in Watford niet alleen twee punten maar ook aanvaller Sadio Mané die in de belangstelling zou staan van Manchester United. De Senegalees viel in de 25e minuut geblesseerd uit.

Southampton staat na twee keer gelijkspel en een verliespartij op een achttiende plek in de degradatiezone van de Premier League.

Manchester City maakte zondag geen fout bij Everton (2-0) en is de enige Engelse club met de maximale score na drie speelronden. Aleksandar Kolarov en Samir Nasri tekenden voor de treffers in Everton.

Southampton kan ook niet winnen van Watford
Southampton kan ook niet winnen van Watford (Foto: ANP)

Vader Thalysterrorist weet niet wat zoon bezielde

Mohamed El Kahzzani, de vader van de man die vrijdag vermoedelijk een aanslag wilde plegen in de Thalys, weet niet wat zijn zoon op dat moment bezielde. "Hij was een goede jongen, werkte hard." Vader El Kahzzani stond zondag telefonisch de Britse krant Telegraph te woord.

Volgens de krant huilde de vader tijdens het gesprek. Hij heeft zijn zoon Ayoub naar eigen zeggen al een jaar niet gesproken. "Hij had het nooit over politiek. Alleen over voetbal en vissen", aldus de vader vanuit de Spaanse havenstad Algeciras, waar hij de kost verdient met het recyclen van afgedankte spullen.

Op de vraag of hij zijn zoons versie van het verhaal, namelijk dat hij een overval wilde plegen in de trein, gelooft, reageert EL Kahzzani verbaasd. "Overvallen? Overvallen? Het is allemaal zo raar", antwoordt de emotionele vader.

Vader Kahzzani weet niet wat zoon bezielde
Vader Kahzzani weet niet wat zoon bezielde (Foto: ANP)

Scepsis in Kamer over werkgroep vluchtelingen

De oppositie in de Tweede Kamer ziet niet veel in het voorstel om een werkgroep binnen het kabinet in te stellen die de grote vluchtelingenstroom te lijf moet gaan. De meeste betrokken ministers gaan bekijken hoe het 'anders en beter' kan, maar de oppositiepartijen verwachten meer actie.

PVV-leider Geert Wilders is het meest uitgesproken: "Wat een incompetent en zwak gedraai." D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt het "een voorstel uit verlegenheid. Teleurstellend dat het kabinet zich zo passief opstelt". Linda Voortman van GroenLinks verwacht niet veel van de werkgroep: "VVD en PvdA zijn het niet met elkaar eens over een oplossing en komen nu met een commissie zodat ze niet nu meteen iets hoeven te doen."

Regeringspartij PvdA steunt het voorstel. "Gezamenlijke inspanningen zijn nodig om deze humanitaire crisis aan te pakken", zegt Kameriid Attje Kuiken.

Scepsis in Kamer over werkgroep
Scepsis in Kamer over werkgroep (Foto: ANP)

Hippisch Nederland jaar voor Rio op schema

Een jaar voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro ligt hippisch Nederland op schema. In Aken werd springruiter Jeroen Dubbeldam Europees kampioen en behaalden de spring- en dressuurequipe goud in de landenwedstrijd. Mooier kan bijna niet. "Maar vergeet niet dat de verschillen in de top gering zijn", zei Maarten van der Heijden, technisch directeur van de hippische bond.

Toch is er van een toevalstreffer geen sprake. Van der Heijden wijst graag naar het topsportbeleid, gericht op veterinaire begeleiding, training van ruiters, opleiding van talenten en begeleiding van eigenaren. Ook zijn er nog het Springpaardenfonds Nederland en het Nederlands Olympiade Paard, organisaties die er toe bijdragen dat de toppaarden behouden blijven.

De formaties die er nu staan zijn ongetwijfeld in 2016 nog beschikbaar. Dat is wel eens anders geweest. "Dat zorgt voor veel zekerheid", aldus Van der Heijden. Jeroen Dubbeldams Zenith bijvoorbeeld, voor 75 procent eigendom van het springpaardenfonds, blijft voor Dubbeldam behouden tot en met de Spelen in Rio. Het dier is wereld- én Europees kampioen en vele miljoenen waard. "De sport is voor ons belangrijker", zegt Jacob Melissen, directeur van het fonds.

In de tien jaar onder bondscoach Rob Ehrens zijn de springruiters continu succesvol. Wereldkampioen in 2006, Europees kampioen in 2007, olympisch zilver in 2012, wereldkampioen in 2014, nu weer de Europese titel in Aken. Bovendien zijn sinds twee jaar Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder de 'grote vier'. Ze krijgen richting Rio ongetwijfeld een voorkeursbehandeling.

"Als het echt moet gebeuren worden wij meestal geselecteerd", zegt bijvoorbeeld Van der Vleuten. "En dan staan we er meestal ook wel."

Wellicht zijn de dressuurruiters niet de uitgesproken favoriet. Toch was er goud in Aken, na het brons op de WK vorig jaar. "Ik blijf volhouden dat we in de breedte de sterkste zijn", verklaarde bondscoach Wim Ernes. "Ook dat biedt heel veel perspectief."

Hippisch Nederland jaar voor Rio op schema
Hippisch Nederland jaar voor Rio op schema (Foto: ANP)

Bosz: "Arbitrage bang in De Kuip"

Als speler van Feyenoord prees Peter Bosz zich altijd gelukkig met de kracht van De Kuip, maar als trainer van Vitesse voelde hij zich zondag zwaar benadeeld. Het Rotterdamse legioen schreeuwde een kwartier voor tijd massaal om een strafschop toen Terence Kongolo over het been van Guram Kashia dook. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees direct naar de stip, terwijl Kongolo vlak daarvoor buitenspel had gestaan. "De grensrechter had dat moeten zien. Maar hier speelt absoluut de kracht van De Kuip mee", mopperde Bosz.

Kort voor rust deed Gözübüyük niets toen Isaiah Brown van Vitesse in het zestienmetergebied werd aangetikt door Rick Karsdorp. "Was dat aan de andere kant gebeurd, dan had hij een strafschop gegeven. Dat weet ik 100 procent zeker", aldus Bosz. "En dan was het ook een rode kaart geweest. Maar nu durfde hij het niet."

Feyenoord pakte het cadeautje van Gözübüyük dankbaar aan en beloonde zichzelf zo rijkelijk voor een zwak optreden (2-0). "Wij speelden niet goed, maar hadden toch de controle. Dan is het heel vervelend om op zo'n manier toch te verliezen", bromde Bosz.


De boze Bosz na afloop van de wedstrijd samen met Feyenoord-assistent trainer Van Gastel (Pro Shots/Jasper Ruhe)
De boze Bosz na afloop van de wedstrijd samen met Feyenoord-assistent trainer Van Gastel (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Hulpdiensten uren op zoek naar jongen

Politie en brandweer hebben zondag een grote zoekactie op touw gezet naar een vermiste veertienjarige jongen bij de Maarsseveense Plassen. Gevreesd wordt dat de jongen, die met zijn familie aan het water recreëerde, is verdronken.

"Wij hebben reden om aan te nemen dat hij in het water terecht is gekomen", zegt een politiewoordvoerder. De melding van de vermissing kwam rond 17.00 uur binnen, maar toen was de jongen al enkele uren spoorloos.

De brandweer zoekt nog altijd naar de jongen met sonarboten. Eerdere zoekacties met een politiehelikopter en duikers moesten worden gestaakt.

Hulpdiensten uren op zoek naar jongetje
Hulpdiensten uren op zoek naar jongetje (Foto: ANP)

Jeroen Dubbeldam springt naar goud in Aken

Jeroen Dubbeldam heeft zondag in Aken de Europese titel veroverd. De 42-jarige springruiter uit Weerselo was met SFN Zenith N.O.P. in de Duitse stad met afstand de beste. In vijf loodzware manches maakte hij niet één springfout.

Vrijdag al behaalde Dubbeldam met de Nederlandse equipe de gouden medaille in het landenklassement. Dubbeldam won vorig jaar bij de Wereldruiterspelen in Caen ook al dubbel goud.

Jur Vrieling eindigde met Zirocco Blue op de vijfde plaats. Een springfout op het eerste onderdeel van de laatste dag hield hem van het podium. Maikel van der Vleuten werd met Verdi veertiende. Gerco Schröder had zich niet voor de finale geplaatst. Het zilver was voor de Belg Gregory Wathelet (Conrad de Hus), het brons ging naar de Fransman Simon Delestre (Ryan des Hayettes).

Tijdfoutje

Dubbeldam kon zich in zijn laatste ronde geen springfout veroorloven. Het tijdfoutje dat hij maakte (1 strafpunt) kon nog wel. Vanaf zijn eerste rit, afgelopen woensdag, was hij per manche geklommen in het klassement. Alle favorieten bezweken onder de druk, of waren simpelweg niet goed genoeg. Dubbeldam was dat met de pas elfjarige Zenith wel. Een beetje mazzel had hij ook. Zenith had in de beslissende fase een forse touché op een steilsprong, maar de balk bleef liggen.

Het is zeker dat Dubbeldam ook bij de Olympische Spelen van 2016 bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro over Zenith kan beschikken. De formele eigenaar van het paard, het Springpaardenfonds Nederland (SFN), heeft dat toegezegd.

Jeroen Dubbeldam springt naar goud in Aken
Jeroen Dubbeldam springt naar goud in Aken (Foto: ANP)

Thalysterrorist blijkt hongerige zwerver

De islamterrorist die vrijdag probeerde in de Thalys van Amsterdam naar Parijs een bloedbad aan te richten zou eigenlijk alleen maar honger hebben gehad en mensen hebben willen overvallen om van de opbrengst een maaltijd te kunnen kopen.

Tenminste, dat beweert de arme donder zelf. Zijn advocate beweert dat de man ondervoed was en alleen maar rijke mensen wilde overvallen om eten te kunnen kopen. Kennelijk was het 'gewoon' stelen van een halfje brood nooit in hem opgekomen, en was het regelen van een AK-47 en voldoende munitie een stuk eenvoudiger.

De man, Marokkaan Ayoub El Kahzzani, is volgens zijn advocaat 'hoogst verbaasd over de beschuldiging dat hij een terroristische aanslag wilde plegen'.

De man beweert ook dat hij de wapens had gevonden in een park in Brussel. Hij was alleen van plan geweest om passagiers met de wapens te bedreigen en ze te gebruiken om het raam kapot te schieten om te kunnen ontsnappen na zijn daad, zegt hij.

De advocaat voegde daar zondag aan toe dat haar cliënt er fysiek zwak en vermagerd uitziet. "Alsof hij ondervoed is'', zei ze tegen de Franse zender BFMTV. Hij zou dakloos zijn geweest en meestal overnachten in het station Gare du Midi in Brussel. Andere daklozen in Brussel hadden tegen hem gezegd dat de trein van Amsterdam naar Parijs "vol zat met rijke mensen''. Met de buit van de overval hoopte hij eten te kunnen kopen, aldus de raadsvrouw.

Gelukkig zal hij de komende 25 jaar voldoende voedsel krijgen, dus eind goed al goed. Hopen we.

Nederland wereldkampioen Stratego

Nederland heeft in het Belgische Waterloo het wereldkampioenschap Stratego gewonnen. Eerder dit weekeinde had de Rotterdammer Pim Niemeijer al de individuele wereldtitel behaald, aldus de organisatie.

Meer dan honderd Stratego-liefhebbers namen de afgelopen vier dagen deel aan het WK van de Internationale Stratego Federatie. Het bordspel Stratego is gebaseerd op het tijdperk van de Franse keizer Napoleon, die bij de slag van Waterloo in 1815 zijn ultieme nederlaag leed. Van het spel Stratego zijn volgens spellenfabrikant Jumbo wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

Nederland wereldkampioen Stratego
Nederland wereldkampioen Stratego (Foto: ANP)

Verstappen droogjes naar vier WK-punten

Hij had op een natte race in de Ardennen gehoopt en daarvoor zelfs een regendansje gedaan, maar ook op het gortdroge asfalt van Spa-Francorchamps wist Max Verstappen wederom alle aandacht te vestigen op zijn exceptionele racetalenten.

In de Grand Prix van België reed de zeventienjarige Limburger zondagmiddag van een achttiende startpositie naar een achtste plek in de eindrangschikking, onderweg een hele reeks bolides passerend. In de slotronde leek hij zelfs de zevende plaats van voormalig wereldkampioen Kimi Räikkönen af te snoepen, maar die inhaalactie mislukte. Daarom moest hij in de slotronde genoegen nemen met P8, goed voor vier WK-punten. Met een totaal van 26 WK-punten behoort hij nu tot de tien beste Formule 1-coureurs ter wereld.

Duizenden Nederlanders zagen in de eenvoudig door Lewis Hamilton gewonnen race waarom inhalen een kunst is, zoals de fans van vader Jos midden jaren negentig al op spandoeken ('Overtaking is an art') kalkten. Zoon Max toonde in de Ardense heuvels, omgedoopt tot Verstappenland vanwege zijn Nederlandse én Belgische wortels, dat passeren een gave is die weinigen zo goed beheersen als hij. "Het ging heel goed", vertelde Max na afloop van de race op de website Verstappen.nl. "Van de achttiende naar de achtste plaats. En ik werd nog bijna zevende."

Straf

De aanloop naar zijn thuis-Grand Prix was echter allerminst goed verlopen. De benjamin van de Formule 1 moest van de achttiende plaats vertrekken, omdat hij wegens het gebruik van een zesde Renault-motor een straf van tien posities op de startgrid kreeg. Hij maakte daarna onder meer indruk met een inhaalactie op de Sauber van de Braziliaan Felipe Nasr in de bocht bij Blanchimont: "Ik dacht: Ik ga het gewoon proberen. En uiteindelijk is het allemaal goed gekomen."

Zijn inhaalactie vier ronden voor het einde op de Fin Valtteri Bottas bezorgde hem na afloop nog wel wat angstzweet. Verstappen moest zich bij de wedstrijdleiding melden omdat hij bij die actie met vier wielen buiten de baan was geraakt. Gelukkig accepteerden de stewards zijn uitleg dat hij op dat moment Bottas al volledig was gepasseerd.

In de slotronde leek hij ook nog Räikkönen voorbij te steken. "Ik verloor wat downforce doordat Massa voor me reed", aldus Verstappen. "Maar het was bijna gelukt."

Verstappen droogjes naar vier WK-punten
Verstappen droogjes naar vier WK-punten (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Feyenoord heeft ook haar derde duel dit Eredivisieseizoen gewonnen. In de eigen Kuip versloegen de Rotterdammers Vitesse met 2-0 dankzij goals van Kuijt en Basacikoglu. Hierdoor is de club van trainer Giovanni van Bronckhorst samen met Ajax nog de enige die zonder puntverlies is. Vitesse staat negende met vier punten uit drie duels.

Feyenoord

2 - 0

Vitesse

77' Kuijt (pen)
79' Basacikoglu
   
 
Gele kaart: Kuijt, El Ahmadi, (Feyenoord), Baker, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp (Botteghin/58)
Van Beek
Van der Heijden
Kongolo
Vejinovic (Vilhena/84)
Immers
El Ahmadi
Basacikoglu
Kazim-Richards (Kramer/67)
Kuijt
  Room
Diks
Kashia
Kruiswijk
Achenteh
Nakamba
Baker
Qazaishvili
Rashica (Ibarra/62)
Dauda (Solanke/79)
Brown (Nathan/66)

Files in Zeeland door opkomend slecht weer

In Zeeland ontstonden zondagmiddag flinke files door strandgangers die allemaal vrijwel tegelijkertijd vertrokken toen het aangekondigde regen- en onweerfront binnentrok, zo laat de VerkeersInformatieDienst (VID) weten. Opgeteld liep de filelengte op de wegen in en vanuit Zeeland op tot 30 kilometer.

Vooral op de A58 en N59 kwam het verkeer vast te staan. De grootste vertraging liepen automobilisten op tussen Serooskerke en Zierikzee.

Het KNMI heeft voor zondagavond code geel afgegeven voor onweersbuien. 'Lokaal kan veel regen vallen, waardoor er op de weg gevaar is voor aquaplaning en wateroverlast.' De komende week blijft het wisselvallig. Omdat steeds meer mensen weer aan het werk gaan, is er kans op enkele drukke spitsen.

Files in Zeeland door opkomend slecht weer
Files in Zeeland door opkomend slecht weer (Foto: ANP)

Conducteur zag aanslagpleger niet instappen

Michel Bruet, die vrijdag als conducteur dienst had in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, heeft de man die vermoedelijk een aanslag wilde plegen niet zien instappen op het station Brussel-Zuid. Tegen de Franse zender France Info zei de conducteur zondag dat de man mogelijk achter de rug van hem en zijn collega de trein is ingestapt.

Bruet zag de overmeestering van de verdachte deels gebeuren. In eerste instantie meende hij dat het om een normale vechtpartij ging. Omdat de trein uit Amsterdam kwam dacht hij dat het een drugsgerelateerde ruzie was, aldus Bruet. Plots zag hij dat een van de mannen een wapen bij zich had, iets dat eruitzag als een mitrailleur. De schutter richtte op een zeker moment zijn wapen op hem. "Ik zag mensen op hem springen, het ging allemaal heel snel", aldus de conducteur.

"Ik heb alarm geslagen, mijn manager geroepen en om hulp gevraagd", zegt Bruet. Ook zei hij tegen passagiers dat ze zich geen zorgen moesten maken. "Ik heb ze niet verteld wat er was gebeurd om geen paniek te veroorzaken", aldus de conducteur.

Bruet zegt zelf al die tijd bij de passagiers te zijn gebleven. De beschuldigingen van onder anderen de Franse acteur Jean-Hugues Anglade dat het personeel zich zou hebben verschuild, zegt de conducteur niet te begrijpen.

Conducteur zag aanslagpleger niet instappen
Conducteur zag aanslagpleger niet instappen (Foto: ANP)

'Ex-nanny Affleck als Batwoman in pornofilm'

Een pornoproducent heeft de voormalige nanny van Ben Affleck en Jennifer Garner een rol in een pornoparodie aangeboden. Dat meldt TMZ. Christine Ouzounian kan een miljoen dollar verdienen door uit de kleren te gaan voor het vervolg op 'Batman v Superman XXX: An Axel Braun Parody'.

Waar de erotische film precies over gaat, is niet duidelijk. In het eerste deel, dat in juni uitkwam, komen naast de strijdende Batman en Superman ook Catwoman, Wonder Woman en Supergirl in actie. De ex-nanny van Affleck en Garner, volgens geruchten de reden voor hun relatiebreuk, is in de race voor de rol van Batwoman in de sequel.

De rigoureuze carrièreswitch zou betekenen dat de 28-jarige Ouzounian net als haar vermeende minnaar een superheld gaat spelen, alleen dan in een pornofilm. De Hollywoodster, die overigens ontkent dat hij Garner met de kinderoppas heeft bedrogen, is gecast als Batman in de aangekondigde blockbuster Batman v Superman: Dawn of Justice.

Batwoman speelt een belangrijke rol in het verhaal van de pornoparodie, schrijft TMZ. Ouzounian zou twee weken moeten vrijmaken voor de opnames en haar aandeel bestaat onder meer uit drie seksscènes. Het is niet bekend of de knappe blondine openstaat voor het project, dat haar omgerekend ruim 870.000 euro kan opleveren.

Leukemans wint GP Jef Scherens

De Belgische wielrenner Björn Leukemans heeft zondag voor eigen publiek de GP Jef Scherens gewonnen. De ervaren renner (38) van Wanty-Groupe Gobert kwam na een dikke 183 kilometer solo over de meet in Leuven. Achter de voormalig renner van Vacansoleil kwam zijn landgenoot Dimitri Claeys als tweede over de meet. De Brit Mark McNally finishte als derde.

Leukemans maakte deel uit van een kopgroep van zes, met daarin ook de jonge Nederlander Merijn Korevaar. De coureur van het Rabobank Development Team viel echter weg na een lekke band. Leukemans was in het slot ontsnapt en hield stand tot aan de finish.

De GP Jef Scherens werd vorig jaar nog gewonnen door de Duitser André Greipel. Die was zondag in Duitsland de snelste in de Vattenfall Cyclassics.

Leukemans wint GP Jef Scherens
Leukemans wint GP Jef Scherens (Foto: ANP)

Zorg om China werpt schaduw op beursweek

Onrust over de economische ontwikkelingen in China en andere opkomende markten lijkt ook de komende beursweek te overschaduwen. Beleggers zullen met name gespitst zijn op de reeks macro-economische cijfers die de revue passeert. Bovendien komt nog een flink aantal bedrijven met kwartaal- en halfjaarcijfers naar buiten.

In Amsterdam leverde de toonaangevende AEX-index vorige week in totaal 6,5 procent in. Gevreesd wordt dat de aanhoudende financiële onrust in China de economische groei verder onder druk zet. Dat zou ook een sterke rem zetten op de groei van de wereldeconomie. Niet alleen aandelen maar ook grondstoffen als olie gingen daarom wereldwijd in de uitverkoop.

Maandag kijken beleggers uit naar een toespraak van Fed-bestuurder Dennis Lockhart. Mogelijk valt daaruit op te maken hoe de koepel van Amerikaanse centrale banken aankijkt tegen de recente onrust in de financiële markten en of die gevolgen kan hebben voor het moment waarop de Fed besluit zijn langverwachte renteverhoging door te voeren.

Cijfers

Verder komen uit de Verenigde Staten cijfers over onder meer de huizenmarkt, de bedrijvigheid in de dienstensector, het consumentenvertrouwen en de orderontvangst voor producenten van duurzame goederen. Uit de eurozone komen cijfers over de kredietverlening en het vertrouwen onder zowel consumenten als ondernemers.

In Duitsland wordt een herzien cijfer gepubliceerd over de economische groei in het tweede kwartaal. Verder komen uit het belangrijkste euroland cijfers over de winkelverkopen, het ondernemersvertrouwen en de inflatie. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met het producentenvertrouwen over de maand augustus.

Op het bedrijvenfront springen dinsdag de halfjaarresultaten van vermogensbeheerder Van Lanschot eruit. Ook de 'buitenlandse' hoofdfondsen Gemalto en OCI komen nog met kwartaalcijfers, evenals een flinke stroom kleinere ondernemingen. En dan vallen ook nog publicaties te verwachten van niet-beursgenoteerde bedrijven als Jumbo, SNS, FrieslandCampina en Schiphol.

Zorg om China werpt schaduw op beursweek
Zorg om China werpt schaduw op beursweek (Foto: ANP)

Dumoulin grijpt naast ritzege en leiderstrui Vuelta

Tom Dumoulin heeft net naast de etappezege gegrepen in de Vuelta à España. De Nederlandse renner van Giant-Alpacin bleef op het steile slotklim samen met de Colombiaan Johan Esteban Chaves vooruit, maar moest hem in de laatste meters alsnog laten gaan. Chaves pakte daardoor ook de rode leiderstrui.

De rit werd ontsiert door een zware valpartij, waar onder andere Vincenzo Nibali bij betrokken was. De Italiaan wist weer aan te sluiten, maar op de slotklim verloor hij alsnog tijd. Op die slotklim was het Nairo Quintana die als eerste een aanval plaatste. Hij kreeg Dumoulin, Nicolas Roche en Louis Meintjes mee. Op het moment dat de laatstgenoemde loste, wist Chaves vanuit het peloton aansluiting te vinden.

Vlak voor de top moest Quintana de drie anderen laten gaan en niet veel later moest ook Roche laten lopen, maar werd nog wel derde op negen seconden. In de slotkilometer probeerde Chaves Dumoulin enkele keren te lossen, maar de gewezen tijdrijder loste niet. Uiteindelijk kraakte hij op 50 meter voor de streep alsnog. Chaves pakte door zijn zege de leiderstrui en staat in het klassement vijf seconden voor Dumoulin.

'Van der Wiel niet geblesseerd maar gestraft'

Gregory van der Wiel ontbrak vrijdag niet vanwege een blessure in de selectie van Paris Saint-Germain, maar omdat hij was bestraft door trainer Laurent Blanc. Dat meldden Franse media. De rechtsback zou tegen GFC Ajaccio hebben geweigerd warm te lopen en werd daarom buiten de selectie gelaten voor het duel met Montpellier, dat PSG vrijdag met 1-0 won.

Trainer Blanc wilde de onrust rond zijn verdediger binnenskamers houden en weet zijn afwezigheid voorafgaand aan het duel met Montpellier aan een blessure. Van der Wiel reageerde daar gelijk op via Twitter. "Had graag willen spelen. Ik ben niet geblesseerd en nooit geweest ook", meldde de international.

De rol van Van der Wiel bij PSG lijkt zo'n beetje uitgespeeld. Hij kwam dit seizoen nog geen minuut in actie.

'Van der Wiel niet geblesseerd maar gestraft'
'Van der Wiel niet geblesseerd maar gestraft' (Foto: ANP)

Duitse coureur Martens langer bij Lotto-Jumbo

De Duitse wielrenner Paul Martens blijft ook de komende jaren voor de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo koersen. De 31-jarige coureur heeft zijn contract met twee jaar verlengd, medde de ploeg zondag.

Martens reed voor Lotto-Jumbo deze zomer de Tour de France en is één van de belangrijkste coureurs van de ploeg in de Waalse klassiekers. "In de Tour heeft hij zijn waarde voor de ploeg nogmaals bevestigd", meldde ploegleider Nico Verhoeven.

Martens zegt zich op zijn gemak te voelen in de geel-zwarte equipe. "Ik vind het leuk om met de jongere mannen te werken. Ik begin één van de oudere renners te worden. Dat merk ik niet zozeer fysiek, maar wel aan de gesprekken aan tafel. Dat verschil in generaties vind ik leuk."

Duitse coureur Martens langer bij Lotto-Jumbo
Duitse coureur Martens langer bij Lotto-Jumbo (Foto: ANP)

Uitgeprocedeerden kraken weer pand in Amsterdam

Vluchtelingen en aanhangers van de groepering 'We Are Here' hebben zondag een voormalig kunstacademiegebouw in Amsterdam-Oost gekraakt. Zij willen het pand in gebruik nemen als noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de politie zijn er zo'n dertig krakers in het pand. Een woordvoerder van de krakers zegt dat zij met tachtig mensen zijn, uit verschillende landen.

De groep vluchtelingen verbleef sinds april in de 'Vluchttoren' aan de Van Sande Bakhuijzenstraat. Dat pand moet de groep vluchtelingen op last van de rechter verlaten.

Volgens We Are Here is de huidige gemeentelijke bed-bad-broodregeling ontoereikend omdat de uitgeprocedeerde asielzoekers elke ochtend op straat worden gezet. Dat zorgt voor veel stress en onzekerheid. De belangenorganisatie wil een plek waar de vluchtelingen tot rust kunnen komen. "Op straat kun je niet denken", aldus de zegsman van de krakers, ene Ahmed. "Nachtopvang is geen oplossing."

De krakers willen het nieuwe onderkomen 'Vluchtacademie' noemen. In het pand was tot juni de Reinwardt Academie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gevestigd.

Uitzetten
Het uitzetten van deze groep is bijzonder lastig. Veel landen van herkomst werken niet mee aan de terugkeer van hun onderdanen. Het is evenwel al jaren bekend dat dit een probleem is, niet alleen in Nederland maar in de gehele Europese Unie.

De Duitse regering zette dit punt de afgelopen week maar weer eens op de EU-agenda. Volgens minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken moet ontwikkelingshulp worden gekoppeld aan meewerking met het terugnemen van uitgeprocedeerden. Ook de Nederlandse eurocommissaries Frans Timmermans zei onlangs dat er strengere terugkeerregelingen moeten komen.

Het plan van De Maizière is echter al meer dan tien jaar oud, en werd al door verschillende Nederlandse politici en bewindslieden naar voren geschoven. Volgens critici spelen bij de Nederlandse regering uiteindelijk economische motieven, van bijvoorbeeld Shell, de boventoon en worden weigerachtige landen daarom niet aangepakt.

Vluchtelingen bezetten pand Amsterdam
Uitgeprocedeerden kraken weer pand in Amsterdam (Foto: ANP)

Film over val enclave Srebrenica in de maak

De Bosnische regisseur Jasmila ´banic werkt aan een film over de val van de enclave Srebrenica in juli 1995. Dat maakte zij dit weekend bekend op het Sarajevo Film Festival, meldt filmblad Screen.

De film, die Srebrenica gaat heten, vertelt het waargebeurde verhaal van een VN-tolk die in de stad woonde die in de handen van de Bosnische Serviërs viel. De familie van deze Hana Nuhanovic behoorde tot de slachtoffers van de massamoord die daar vervolgens plaatsvond. Honderden Nederlandse Dutchbat-militairen die daar humanitair werk deden, moesten toezien hoe achtduizend moslimmannen en -jongens door de troepen van generaal Ratko Mladic werden gedeporteerd en vermoord.

Het scenario voor de film is af en de financiering is rond. Het budget bedraagt 4,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de opnames eind 2016 plaatsvinden. Acteurs zijn nog niet bekend. "Het is een heel zwaar onderwerp", vertelde ´banicop het festival. "Ik moest een manier vinden om er een menselijk verhaal van te maken en ook mensen die geen enkele connectie met deze gebeurtenis of oorlog hebben toch mee te laten leven." Zij wil duidelijk maken wat de impact van de genocide op de levens van duizenden gezinnen is geweest. "Als iemand iets dapperder was geweest, was het allemaal heel anders gelopen."

´banic won in 2006 op het Filmfestival van Berlijn een Gouden Beer voor haar oorlogsdrama Grbavica. Op het Sarajevo Film Festival won zij dit jaar de Human Rights Award voor haar documentaire One Day in Sarajevo. Het is niet bekend wanneer die film in Nederland te zien zal zijn.

Film over val enclave Srebrenica in de maak
Film over val enclave Srebrenica in de maak (Foto: BuzzE)

Greipel wint sprint in Hamburg

André Greipel heeft de Vattenfall Cyclassics gewonnen. In de straten van Hamburg was de Duitse wielrenner de snelste in de sprint. Titelverdediger Alexander Kristoff uit Noorwegen werd tweede, de Italiaan Giacomo Nizzolo sprintte naar de derde plaats in de Duitse koers.

Nadat vier vluchters waren gegrepen, regende het in de slotfase van de WorldTourwedstrijd aanvallen. Diego Ulissi, Philippe Gilbert, Linus Gerdemann en Julian Alaphilippe kwamen echter niet weg en werden stuk voor stuk weer ingerekend door het peloton. In de aanloop naar de sprint die volgde zat Greipel perfect gepositioneerd en op de streep maakte hij het overtuigend af.

Beste Nederlander was Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) op de achtste plek. Hij moest het werk klaren voor zijn Duits-Nederlandse ploeg, nadat Marcel Kittel op minuten achterstand was gereden en ook Nikias Arndt in de finale niet kon aanpikken bij de eerste dertig man van het peloton. De Brit Mark Cavendish sprintte niet mee. Hij viel op 2 kilometer van de streep en moest foeterend toezien hoe een grote groep ging strijden om de ritzege.

Greipel wint sprint in Hamburg
Greipel wint sprint in Hamburg (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 23/08/2015

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won in Nijmegen met 0-2 van N.E.C, AZ en Willem II kwamen tegen elkaar niet tot scoren en ADO Den Haag redde in de slotfase een punt tegen FC Utrecht, 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

N.E.C. Nijmegen

0 - 2

AFC Ajax

     48' Milik
 86' v. Eijden (e.d)
 
 Gele kaart: Kane, (N.E.C. Nijmegen), Sinkgraven, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.321
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Halldórsson
Kane
v.Eijden
Golla (Celik/87)
Buysse
Appiah (Lundholm/72)
Santos
Bikel
Foor
Emilsson (Grot/46)
Rayhi
  Cillessen
v.Rhijn (Tete/79)
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Sinkgraven/72)
Milik
Schöne (Fischer/72)

AZ

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: , v.d. Struijk, D. Wuytens, Ojo, v.d. Velden, (Willem II)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.144
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Gouweleeuw
v.d.Linden
Haps
v.Overeem (Hupperts/71)
Haye
Henriksen
Dos Santos
Janssen (Mühren/65)
Tankovic (Luckassen/71)
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers
S.Wuytens
Falkenburg (Mathieu/70)
Ojo
v.d.Velden (Braber/69)
Zivkovic
De Sa (Ligeon/75)

ADO Den Haag

1 - 1

FC Utrecht

 89' Havenaar    30' Haller (pen)
 
 Gele kaart: Schaken, Duplan, (ADO Den Haag), Letschert, Nganioni, (FC Utrecht)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.293
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Derijck (Beugelsdijk/46)
Wormgoor
Meijers
Alberg (Korte/73)
Kristensen (Jansen/46)
Bakker
Schaken
Havenaar
Duplan
  Ruiter
Klaiber
v.d.Maarel
Letschert
Kum
Nganioni (Cortie/66)
Janssen
Ramselaar (Diemers/88)
Ayoub
Haller
Barazite (Rubin/77)

Concertgebouworkest doceert Lowlands klassiek

Het is zonder twijfel de oudste en grootste 'band' die ooit op een Lowlandspodium stond. En waarschijnlijk ook de best geklede. Het 120-koppig Koninklijk Concertgebouworkest betrad zondag aan het begin van de middag de enorme Alpha-tent in Biddinghuizen om de Lowlanders wat kennis van de klassieke muziek bij te brengen.

Duizenden festivalgangers hadden aan het begin van de laatste Lowlandsdag hun tent uitgerold om het indrukwekkende orkest aan het werk te zien. Onder leiding van dirigent Daniel Harding speelden de musici Le sacre du printemps van Igor Stravinsky.

Het debuut van een van de beste orkesten ter wereld op Lowlands viel prima in de smaak bij het festivalpubliek. Tot buiten de tent hadden nieuwsgierigen zich verzameld. De meesten waren er zowel buiten als binnen de tent ontspannen bij gaan zitten of liggen.

Gejuich
Hier en daar was de opbouw van het klassieke stuk wel even wennen voor de voornamelijk pop-, rock- en danceminnende toehoorders: "Volgens mij is dit het refrein." Voor het orkest was het waarschijnlijk even wennen om na de laatste maten te worden bedankt met een daverend gejuich, gejoel, gefluit en gestamp.

Het Lowlands-publiek gedroeg zich daarmee overigens beduidend beter dan de aanwezigen bij de Parijse première van Le sacre in 1913. Die konden de destijds zeer vooruitstrevende muziek niet echt waarderen, waardoor er bijna rellen uitbraken.

Concertgebouworkest doceert Lowlands klassiek
Concertgebouworkest doceert Lowlands klassiek (Foto: BuzzE)

Passagiers boos op personeel Thalys

Meerdere passagiers die in de Thalys-trein zaten waar een man een aanslag wilde plegen zijn boos op het personeel van Thalys. Volgens de passagiers heeft het personeel alleen zichzelf in veiligheid gebracht en niets gedaan om de passagiers te beschermen.

"Ik vind het een kwalijke zaak dat het personeel, zonder enige waarschuwing, zichzelf veilig stelde en ons aan het lot overliet", zegt een Nederlandse vrouw die in de trein reisde. Ze zag hoe het personeel rond 18.00 uur door haar coupé naar het einde van de trein rende. "Daar gingen ze een deur door en die ging dicht." Nadat een passagier had geroepen dat iemand aan het schieten was, raakten de mensen in de coupé in paniek. "Iedereen rende snel in de richting waar de personeelsleden waren verdwenen. De deur bleek echter gebarricadeerd. We bonsden op de deur, maar we kregen geen gehoor." De passagiers vreesden dat ieder moment een gewapende man in hun coupé zou komen. "We konden nergens heen en zaten als ratten in de val."

Jean-Hugues Anglade, de Franse acteur die ook in de trein zat, vertelt hetzelfde verhaal. Hij is woedend op het treinpersoneel en vindt het 'onacceptabel' dat het personeel de reizigers in de steek liet. De personeelsleden vluchtten naar hun eigen wagon, die ze openmaakten met een speciale sleutel. Daarna trokken ze de deur achter zich dicht terwijl de schutter zich op tientallen meters afstand bevond, aldus de acteur. Ook hij zegt dat niemand reageerde toen hij en andere passagiers op de deur bonsden. "We waren in de steek gelaten, wanhopig en alleen, het was vreselijk en ondraaglijk! Voor ons was het onmenselijk. Minuten leken uren. Ik heb met heel mijn lijf mijn kinderen afgeschermd, terwijl ik maar bleef zeggen dat alles goed ging."

Een conducteur van Thalys die achter een gesloten deur verdween, zegt dat hij zich niet verscholen heeft. Hij heeft de procedures gevolgd: naar de machinist gaan, zorgen dat de trein stopt en hulp roepen. De conducteur nam een groep passagiers die in paniek was geraakt mee naar een speciale ruimte naast de motor. Die is naar de coupé toe afgesloten met een ijzeren deur. Door het lawaai van de motor kan het goed zijn dat een persoon in de speciale ruimte niet hoort dat er iemand op de deur bonkt. 

Thalys 
Passagiers boos op personeel Thalys (Foto: ANP)

Tall ships verlaten Amsterdam

Rond 15.30 uur zondagmiddag verlieten de eerste tall ships en andere bijzondere vaartuigen de haven van Amsterdam. In een lange parade varen de schepen over het Noordzeekanaal richting IJmuiden.

De Russische driemaster Mir leidde de zogeheten Thank You-Parade van Sail. Het werd gevolgd door de Russische viermastbark Kruzenshtern, het op één na grootste traditionele zeilschip ter wereld. Bij het verlaten van de IJhaven klinkt een saluutschot.

Langs de kades staat veel publiek om de bemanningen te bedanken en uit te zwaaien. Ook op het water krioelt het van de bootjes, sloepen en motorjachten om de grote zeilschepen uitgeleide te doen.

Anker
Ongeveer dertig tall ships doen mee aan de uittocht. De clipper Stad Amsterdam, die de intocht van woensdag leidde, haalt dit keer als laatste zijn anker op. Er zijn schepen die nog even blijven liggen in Amsterdam. Zo blijft het Chileense 'martelschip' Esmeralda, dat tijdens het bewind van Pinochet werd gebruikt om politieke tegenstanders gevangen te houden, aangemeerd tot 24 september.

Het is de eerste keer dat de schepen van Sail in georganiseerd verband de hoofdstad verlaten. Bij eerdere edities vertrokken de schepen op maandagochtend, ieder voor zich.

Tall ships verlaten Amsterdam
Tall ships verlaten Amsterdam (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 34

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was RRRobert met het volgende onderschrift: "Zilveren medaille blijkt loden last."

Anky van Grunsven is hier in actie met Whizashiningwalla BB tijdens het EK paardensport. Maar er lijkt wat mis te gaan, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Bildbyran)
Anky van Grunsven is hier in actie met Whizashiningwalla BB tijdens het EK paardensport. Maar er lijkt wat mis te gaan, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Bildbyran)

Hockeysters declasseren ook Spanje en staan in halve finale EK

In de allereerste onderlinge ontmoeting ooit op een Europees Kampioenschap was Nederland heer en meester over Spanje: 8-1. In een regenachtig en mager gevuld stadion op het Queen Elizabeth Olympic Park, verzekerden de hockeydames zich van een plaats in de halve finale.

Spanje was niet van plan zich terug te trekken rond de eigen cirkel. Hierdoor kreeg Oranje de ruimte om snel uit te breken en dat leidde halverwege het eerste kwart tot het openingsdoelpunt. Dirkse van den Heuvel maakte uit een rebound haar tweede goal van het toernooi. Twee Nederlandse strafcorners leverden ondertussen niets op. Spanje werd even later met een strafcorner beloond voor het opportunistische spel, maar Sombroek lag een Spaans doelpunt in de weg.

In het tweede kwart raakte Nederland op stoom. Waar Willemijn Bos de Spaanse doelvrouw in het begin van het tweede kwart – uit een strafcorner – niet kon passeren, deed Jonker dat wel. Ze tikte in twee instanties binnen na een vlot lopende aanval. Twee minuten later was het opnieuw raak. Keetels tekende van dichtbij voor de derde Nederlandse goal. Drie minuten voor rust stond Eva de Goede op de juiste plek om een afgeslagen strafcorner binnen te werken.

Het Nederlands elftal ging in de tweede helft door waar het voor rust gebleven was. Naomi van As kon van dichtbij binnentikken na goed voorbereidend werk van Valerie Magis. Na een prachtige solo van Ellen Hoog de Spaanse cirkel in, kon Jonker haar vierde doelpunt van het toernooi aantekenen. En halverwege het derde kwart was de tweede strafcorner raak. Van Maasakker pushte fraai raak.

Aan het begin van het vierde kwart ging Spanje op zoek naar een eretreffer, maar de inzet van Comerma uit een strafcorner ging naast. De daaropvolgende Nederlandse strafcorner trof wel doel: Van Maasakker reageerde alert na een dubbele Spaanse redding op de doellijn. De volgende cornerinzet van Van Maasakker belandde op de paal.

Toen vijf minuten voor tijd het zonnetje voorzichtig doorbrak in het stadion, kwam het Spaanse doelpunt er alsnog. Bonastre tipte netjes raak. Over drie dagen wacht het laatste groepsduel met België. De Belgische dames wonnen vandaag met 4-1 van Polen en zijn nog in de race voor de tweede plek in de groep. 

De historie van de KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een particuliere stichting voor het verlenen van hulp aan in nood verkerende schepen langs de Nederlandse kust.

De Reddingmaatschappijen zijn opgericht in 1824. De KNRM is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij (KNZHRM) en de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS).

De heer Cornelis van de Werff werd de eerste plaatselijke bestuurder van de KNMR en had tot taak toezicht te houden op de reddingmiddelen en de leiding te nemen bij de diverse reddingsactie’s op zee en binnenwateren. De KNRM steunt volledig op giften van donateurs, nalatenschappen, sponsoring en de inzet van ruim 1.300 vrijwillige bemanningen en medewerkers. De KNRM ontvangt geen subsidie van de staat.

bron: KNRM , Wikipedia

Ziggo verliest terrein in totaalpakketten

Het marktaandeel van Ziggo als aanbieder van alles-in-eenpakketten voor telefonie, internet en televisie staat onder druk. KPN wint juist terrein. Dat concludeert marktonderzoeker Telecompaper zondag op basis van cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.

Ziggo is 's lands grootste aanbieder van totaalpakketten voor telecom en televisie. Het marktaandeel van het bedrijf dat vorig jaar ontstond uit de fusie tussen UPC en Ziggo, is evenwel in een jaar tijd met 4 procentpunt gedaald, terwijl dat van KPN met 3 procentpunt is toegenomen. De oorzaak hiervan zou kunnen liggen bij kwaliteitsproblemen. Met name oud-Ziggo klanten zijn er na de overname veelal op achteruit gegaan. Dit zou komen doordat gebruik wordt gemaakt van een hogere frequentie. Hierdoor zou de kwaliteit theoretisch beter moeten zijn en zouden meer zenders op dezelfde bandbreedte kunnen worden weergegeven, maar het zorgt ook voor meer fouten in de pakketjes.

Meer dan 4,6 miljoen huishoudens hebben een alles-in-eenpakket, wat neerkomt op ruim zes op de tien. Daarvan is nog altijd meer dan de helft klant bij Ziggo. KPN is inmiddels goed voor bijna een kwart van die markt. Ook kleinere aanbieders, zoals Caiway, Delta en XS4ALL, hebben hun marktaandeel afgelopen jaar licht zien oplopen.

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt verder dat de maandelijkse kosten voor consumenten het zwaarst wegen wanneer zij een keuze maken tussen de verschillende telecomaanbieders. Vier op de tien geeft aan vooral daar naar te kijken. Verder spelen de betrouwbaarheid van de breedbandverbinding en het imago van de aanbieder een belangrijke rol.

Ziggo verliest terrein in totaalpakketten
Ziggo verliest terrein in totaalpakketten (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix van België

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur werd op het podium geflankeerd door teamgenoot Nico Rosberg en de verrassend sterk rijdende Lotus-coureur Romain Grojean. Max Verstappen eindigde na een inhaalrace op de achtste plaats.

Hamilton startte van poleposition en leidde na een goed vertrek hierna vrijwel de gehele race. Achter hem kende teamgenoot Nico Rosberg een minder goede start, maar de Duitser had zich nog voor de eerste stop goed hersteld naar de tweede plek waar hij ook zou eindigen.

Dat de start van Rosberg minder was kon verklaard worden uit een uitgestelde eerste start. Force India-coureur Nico Hülkenberg kende problemen met zijn bolide en werd uitvaller zonder gestart te zijn. Voor de tweede start kampte Toro Rosso-rijder Carlos Sainz met een probleem. Hij ging direct naar binnen en kon uiteindelijk met enkele ronden achterstand nog enige tijd rondrijden.

Sergio Perez kende juist een goede start en reed meteen naar plek twee. Hij viel in de eerste ronde zelfs Hamilton even aan, maar nadat de Brit deze aanval afweerde kon die wegrijden. Perez moest hierna strijden met de eveneens goed vertrokken Red Bull-rijder Daniel Ricciardo en Rosberg. Deze strijd zou vele ronden duren. Ook Grosjean bemoeide zich er naar mate de race vorderde mee.

Opvallendste strategie werd gehanteerd door Ferrari-coureur Sebastian Vettel. De Duitser maakte als laatste van alle rijders zijn eerste stop. Dat legde hem geen windeieren, want nadat vele rijders voor hem een tweede stop hadden gemaakt vond Vettel zich terug op plek drie. Dit zou hij tot in de voorlaatste ronde volhouden toen zijn rechterachterband de geest gaf. Dit zorgde ervoor dat de naar voren gekomen Grosjean de laatste plaats op het podium kon bemachtigen.

De vierde positie was voor Red Bull-coureur Daniil Kvyat die voor de Oostenrijkers na het uitvallen van Ricciardo de kastanjes uit het vuur moest halen. De Rus maakte tijdens de virtuele safety car, die ingesteld werd na het uitvallen van Ricciardo, als een van de weinigen geen stop, waardoor hij veel tijd verloor, maar door een latere wissel naar zachte banden kon hij alsnog een goede positie uit het vuur slepen.

Perez was wel een van de coureurs die onder de VSC stopte, net als Felipe Massa en Kimi Räikkönen. Dit drietal werd vijfde, zesde en zevende. Ook Max Verstappen kwam binnen, maar wisselde in de slotfase nog naar zachte banden. Deze keuze pakte bijna goed uit, want in de slotronde kon hij nog een poging bij Räikkönen wagen. Dit mislukte, waardoor de Nederlander achtste werd. Verstappen had wel de mooiste inhaalactie van de race op zijn naam staan door bij Blanchimont buitenom een Sauber in te halen.

Een negende positie was weggelegd voor Valtteri Bottas. De Fin reed aanvankelijk voor het groepje met Perez, maar een fout van Williams zorgde voor een drive-through penalty. Het team uit Grove monteerde bij de eerste stop drie zachte en een harde band op de auto van Bottas. Dit kwam hem op een straf te staan. De laatste plaats in de punten was voor de Sauber van Marcus Ericsson die profiteerde van het uitvallen van Vettel.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:23:40.387
2 N. Rosberg Mercedes +2.058
3 R. Grosjean Lotus +37.988
4 D. Kvyat Red Bull +45.692
5 S. Perez Force India +53.997
6 F. Massa Williams +55.283
7 K. Räikkönen Ferrari +55.703
8 M. Verstappen Toro Rosso +56.076
9 V. Bottas Williams +1:01.040
10 M. Ericsson Sauber +1:31.234
11 F. Nasr Sauber +1:42.311
12 S. Vettel Ferrari +1 ronde
13 F. Alonso McLaren +1 ronde
14 J. Button McLaren +1 ronde
15 R. Merhi Manor-Marussia +1 ronde
16 W. Stevens Manor-Marussia +1 ronde
DNF C. Sainz Jr. Toro Rosso +11 ronden
DNF D. Ricciardo Red Bull +24 ronden
DNF P. Maldonado Lotus +41 ronden
DNS N. Hülkenberg Force India +43 ronden


Coureursstand

Pos Rijder Team Punten
1 L. Hamilton Mercedes 227
2 N. Rosberg Mercedes 199
3 S. Vettel Ferrari 160
4 K. Räikkönen Ferrari 82
5 F. Massa Williams 82
6 V. Bottas Williams 79
7 D. Kvyat Red Bull 57
8 D. Ricciardo Red Bull 51
9 R. Grosjean Lotus 38
10 M. Verstappen Toro Rosso 26
11 S. Perez Force India 25
12 N. Hülkenberg Force India 24
13 F. Nasr Sauber 16
14 P. Maldonado Lotus 12
15 F. Alonso McLaren 11
16 C. Sainz Jr. Toro Rosso 9
17 M. Ericsson Sauber 7
18 J. Button McLaren 6
19 R. Merhi Manor 0
20 W. Stevens Manor 0
21 K. Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 426
2 Ferrari 242
3 Williams 161
4 Red Bull 108
5 Lotus 50
6 Force India 49
7 Toro Rosso 35
8 Sauber 23
9 McLaren 17
10 Manor 0

'Dion Graus wil stoppen bij PVV'

Dion Graus, de PVV-krullenbol die bekend staat om zijn lange golvende haar en voorliefde voor diertjes, overweegt om zijn grote leider te verlaten.

De reden zou de uitspraak van Wilders zijn die hij deed na de gemeenteraadsverkiezingen. Wilders beloofde aan zijn achterban in Den Haag dat hij minder Marokkanen zou 'regelen'. Een uitspraak die felle reacties in het hele land opriep en tot het opstappen van meerdere PVV-leden uit de fractie leidde. 

'Haastige spoed is zelden goed', moet de PVV-krullenbol gedacht hebben, de uitspraak is inmiddels al weer even geleden. Na pakweg anderhalf jaar ziet hij de ernst van de uitspraken in en overweegt hij volgens geruchten om te stoppen bij de PVV. Eerder verliet Arnoud van Doorn de PVV en bekeerde zich tot de Islam en riep anderen op dit ook te doen, wellicht dat we een vergelijkbaar scenario kunnen verwachten van de dierenliefhebber. Geweld tegen vrouwen zit er in ieder geval al in.

Uitslag PEC Zwolle - FC Twente

Om 12.30 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. PEC Zwolle versloeg in eigen huis FC Twente met 2-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

PEC Zwolle

2 - 1

FC Twente

 26' Veldwijk(pen)
 63' Rienstra
   46' Ziyech
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.123
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v.Polen
Marcellis
Lam
v.Hintum
Dekker (Lazic/74)
Marinus (El Hasnaoui/81)
Rienstra
Becker
Veldwijk
Menig (Thomas/59)
  Marsman
Ter Avest (v.d.Lely/68)
Uvini
Bijen
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez (Tapia/75)
Corona
Olaitan
Da Cruz (Oosterwijk/81)

Bolt verslaat Gatlin en wint goud op 100 meter

Justin Gatlin heeft met een onwaarschijnlijke tijd de finale gehaald op de 100 meter tijdens de WK atletiek in het Chineze Beijing. Met 9,77 seconden was hij bijna twee tienden sneller dan zijn aartsrivaal Usain Bolt (9,96 seconden). Nederlandse hoop Churandy Martina behaalde de finale niet, zijn tijd van 10,09 was goed voor de vijfde plek in zijn serie, terwijl de beste twee doorgingen.

In de eerste heat ging de driedubbel-wereldkampioen van Moskou van start, Usain Bolt. Zijn race was zeer slordig en eindigde met zichtbaar veel moeite toch nog op de eerste plek. Bolt leek vlak na de start wat te struikelen en lag na dertig meter nog op de laatste plek, toch kon de beste sprinter aller tijden de schade beperken.

De tweede halve finale zou het antwoord zijn van Gatlin op de twijfelende Bolt. Gatlin, houder van de snelste tijd van het jaar (9,74 seconden) bevestigde zijn status door van kop af aan de race te domineren. Aan de finish leek de wereldkampioen van 2005 zelfs nog wat over te houden. Zijn tijd van 9,77 is de vierde tijd van het jaar. Landgenoot van Gatlin Mike Rodgers overtuigde ook door tweede te worden in 9,86 seconden.

Churandy Martina moest in de derde heat laten zien wat hij waard was. Met wereldtoppers Tyson Gay en Asafa Powell naast hem leek een plaats bij de top twee vooraf al te hoog gegrepen. De Antilliaan moest proberen als een van de snelste verliezers door te gaan. Zijn race was verre van vlekkeloos en hij eindigde op de vijfde plek.

Vanmiddag om 15:15 staan Gatlin, Rodgers, Bolt, de Grasse, Gay, Powell, Vicaut, Bromell en Su tegenover elkaar in de allesbeslissende medaille

Update 15:30 uur

Usain Bolt is voor de derde keer wereldkampioen geworden op de 100 meter. Hoewel de voortekenen anders waren versloeg hij toch de Amerikaan Justin Gatlin in een tijd van 9,79. Gatlin, die nog onder de winnende tijd liep tijdens de halve finales, eindigde een honderdste achter Bolt in 9,80. Twee mensen wonnen een bronzen medaille: Trayvon Bromell voor Amerika en André de Grasse voor Canada (9,92)

Bolt prolongeert wereldtitel op 100 meter

Bolt prolongeert wereldtitel op 100 meter (Foto: ANP)

Vooraf werd Gatlin gezien als de grote favoriet hij was dit toernooi al tweemaal sneller dan de Jamaicaan en was ook houder van de snelste tijd van dit seizoen. Usain Bolt daarentegen stelde het hele seizoen al teleur en ook in de halve finale liep het niet voor hem. Toch mag Bolt zich de snelste ter wereld noemen. Deze titel is in totaal de negende wereldtitel voor Bolt. Op de 200 meter is er dinsdag een herkansing voor Gatlin.

Broersen net naast medailles op WK, Hassan naar finale

Nadine Broersen is bij de WK atletiek op de meerkamp net buiten de medailles geëindigd. Op de afsluitende 800 meter eindigde ze teveel achter de Canadese Brianne Theisen-Eaton en Letse Laura Ikauniece, die het zilver en brons krijgen omgehangen. De titel ging met overmacht naar olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill (6669 punten), die ook de 800 meter won.

Voor Nadine Visser eindigde de teleurstellende tweede dag toch nog met een lichtpuntje. Het jonge talent wist een persoonlijk record op de 800 meter te lopen. Door deze sterke 800 meter sluit ze haar WK-debuut af op een achtste plaats in het eindklassement. Anouk Vetter kon op de 800 meter zoals verwacht niet met de sterksten mee, met een 24e plek eindigt ze als twaalfde in het klassement

Update 15:12 uur

Sifan Hassan is erin geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 1500 meter. Ze won haar halve finale gemakkelijk in een tijd van 4.15,38 voor concurrentes Seyaum en Aregawi.

Andere Nederlandse Maureen Koster redde het niet. Ze werd negende in de andere halve finale in een tijd van 4.10,95. Ook Thijmen Kupers kon de finale op de 800 meter mannen niet bereiken. Hij ging te hard van start en moest dat bekopen met een slechte finish. Daar kwam nog eens bij dat topper Mohammed Aman hem op de enkels trapte. Aman is bestrafd met een diskwalificatie 

Kovacs wint het kogelstoten

Joe Kovacs heeft de Verenigde Staten haar eerste gouden medaille van dit WK bezorgd. De Amerikaanse favoriet stootte de kogel naar een afstand van 21,93 meter. De Duitse verdedigend wereldkampioen David Storl eindigde daar bijna twintig centimeter achter met 21,74 meter. Jamaicaan O'Dayne Richards werd verrassend derde met 21,69 meter, deze medaille betekent de eerste medaille ooit voor Jamaica op een werp onderdeel.

De finale beloofde een spannende strijd te worden tussen Kovacs en Storl met verre stoten. Kovacs worp dit seizoen al een ongelooflijke 22,56 meter tijdens de Diamond League in Monaco. Fantastische worpen zoals deze bleven uit, maar niet spannend was het allerminst. In het begin van de wedstrijd gingen de twee atleten mooi gelijk op totdat in de derde ronde de Jamaicaan Richards brutaal de leiding overnam. Kovacs noch Storl kon meteen orde op zaken stellen, maar in de vijde ronde was het dan toch raak voor Kovacs. Ook voor Storl was de vijfde ronde de beste: hij stootte zich voorbij de Jamaicaan en verwees hem daarmee naar de derde plek.

Kogelsingeren mannen

Het kogelslingeren voor mannen heeft niet gehaal verassend een Poolse winnaar opgeleverd. Pawel Fajdek slingerde de kogel naar een afstand van 80,88. Dit was ruim voldoende om goud te winnen: Dilshod Nazarov won het zilver voor Tadzjikistan met 78,55. Wojciech Nowicki won de tweede Poolse medaille van de dag met ook 78,55. Toch krijgt Nazarov het zilver omgehangen omdat hij zijn afstand eerder slingerde dan de Pool.

Arabische beurzen onderuit door oliezorgen

De daling van de olieprijzen tot het laagste niveau in meer dan zes jaar leidde zondag tot een uitverkoop op de aandelenmarkten in het Midden-Oosten. Beleggers vrezen dat veel economieën in de zwaar op olie leunende regio tot stilstand zullen komen.

De hoofdgraadmeter van de effectenbeurs in Dubai kelderde zondag 7 procent. Op de beurzen in Abu Dhabi, Qatar, Saudi-Arabië, Egypte en Israël liepen de verliezen op tot meer dan 5 procent.

De Brentprijs, die maatgevend is voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, is voor het eerst sinds maart 2009 onder de 45 dollar per vat gezakt. De prijs van Amerikaanse ruwe olie kwam vrijdag voor het eerst in zeseneenhalf jaar onder de 40 dollar per vat.

De olieprijzen staan al meer dan een jaar onder druk, met name door een ruim aanbod vanuit olie-exporterende landen. In de zomer van 2014 kostte zowel Europese als Amerikaanse olie nog ruim boven de 100 dollar per vat. De verdere daling van de laatste weken hangt samen met toenemende zorgen om de groei van de wereldeconomie en daarmee de vraag naar grondstoffen.

Arabische beurzen onderuit door oliezorgen
Arabische beurzen onderuit door oliezorgen (Foto: ANP)

Thalysterrorist houdt verhaal overval vol

De Franse autoriteiten zijn zondag nog steeds bezig met het verhoor van de man die vrijdag een aanslag wilde plegen in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Volgens Franse kranten blijft de verdachte bij zijn verhaal dat hij alleen maar een overval wilde plegen op de hogesnelheidstrein.

De man, marokkaan Ayoub El Kahzzani, ontkent ook in Syrië te zijn geweest. Volgens zijn advocaat is de verdachte hoogst verbaasd over de beschuldiging dat hij een terroristische aanslag wilde plegen.

De man beweert ook dat hij de wapens die hij bij zich had te hebben gevonden in een park in Brussel. Hij was alleen van plan geweest om passagiers met de wapens te bedreigen en ze te gebruiken om het raam kapot te schieten om te kunnen ontsnappen na zijn daad, zo luidt zijn ietwat sterke verhaal.

Verdachte aanslag houdt verhaal overval vol
Verdachte aanslag houdt verhaal overval vol (Foto: ANP)

Kabinet: werkgroep voor vluchtelingenprobleem

Het kabinet stelt een werkgroep in waarin de meest betrokken bewindslieden gaan bekijken wat er "anders en beter" kan in de aanpak van de grote stroom vluchtelingen die naar Europa komt. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zondag in Buitenhof.

Nederland vangt vluchtelingen op en geeft noodhulp aan landen in conflictgebieden waar veel vluchtelingen worden opgevangen, maar het kabinet wil nadenken of het niet beter kan met onder meer de verdeling van de vluchtelingenstroom over Europa. Ook de hulp bij opvang in landen als Jordanië en Libanon kan op een andere leest worden geschoeid, zei Ploumen.

De werkgroep staat onder aanvoering van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie), die gaat over asielbeleid. Verder nemen Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie), Stef Blok (Wonen), en Ploumen zelf zitting in de werkgroep.

Kabinet: werkgroep voor vluchtelingenprobeem
Kabinet: werkgroep voor vluchtelingenprobeem (Foto: ANP)

Guitar Hero Live

Hoewel ik de hele dag typ en mijzelf daar behoorlijk goed in vind, heb ik toch altijd problemen gehad met games zoals Guitar Hero en Rock Band. Op een of andere manier heb ik altijd moeite gehad om de juiste knoppen te vinden op die verdomd kleine gitaartjes. Daarbij vond ik het altijd een beetje zielig om het in mijn eentje te spelen. Gelukkig heeft FreeStyleGames naar mijn gebeden geluisterd en deze twee punten aangepakt. 


Belgisch wegdek is levensgevaarlijk

België moet zijn wegen verbeteren, de verkeersdruk verminderen en meer controles uitvoeren op gevaarlijk rijgedrag. Alleen onder die voorwaarden kan de verkeersveiligheid in het land beter worden. Dat blijkt uit een enquête onder 2000 Belgische automobilisten, die een vergelijking maakten met de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland.

België scoort slecht als het gaat om het risico op een dodelijk ongeval op een snelweg. In ons buurland is de kans op een dodelijk ongeval 2,9 per miljard voertuigkilometers. In Nederland is dat risico met 1,2 per miljard kilometers veel lager. Frankrijk (1,7) en Duitsland (1,9) zijn eveneens veiliger, meldden Belgische media zondag.

De Belgische automobilisten vinden de infrastructuur het grootste probleem. De kwaliteit van het wegdek moet volgens 83 procent beter worden en de wegmarkeringen kunnen volgens 57 procent ook beter. Er zouden meer controles moeten worden uitgevoerd, vindt 40 procent, niet alleen op snelheid maar ook op asociaal rijgedrag.

Belgisch verkeer onveilig door slechte wegen
Belgisch verkeer onveilig door slechte wegen (Foto: ANP)

'Onderzeeërs Noord-Korea verlaten bases'

Meer dan vijftig Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten voor operaties. "70 procent van de Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten en hun locaties zijn niet bekend", meldde het Zuid-Koreaanse leger aan de persbureau Yonhap.

Het stalinistische land heeft ook het aantal artillerie-eenheden aan de grens verdubbeld en de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.

Vertegenwoordigers van de twee Koreaanse landen hebben zondag in het dorp Panmunjom wel hun onderhandelingen hervat. Het overleg begon zaterdag, toen hoge functionarissen van beide regeringen bijeenkwamen in Panmunjom, dat in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea ligt.

Doel van het overleg is om verdere escalatie te voorkomen. De spanningen tussen beide landen laaiden begin deze week op toen Noord-Korea een luidspreker aan de grens met Zuid-Korea beschoot. Het zuiden liet via die geluidsbox propagandaboodschappen horen die gericht waren tegen het regime in het noorden.

'Onderzeeërs Noord-Korea verlaten bases'
'Onderzeeërs Noord-Korea verlaten bases' (Foto: ANP)

Al meer dan 4000 vluchtelingen gered uit zee

Meer dan 4000 vluchtelingen zijn binnen 24 uur gered uit de Middellandse Zee, zegt de Italiaanse kustwacht. De Internationale Organisatie voor Migratie spreekt over 4150 vluchtelingen die tussen Noord-Afrika en Sicilië uit het water gered zijn.

Sinds het begin van dit jaar zijn al meer dan 100.000 bootvluchtelingen in Italië aangekomen. Bijna 150.000 mensen uit het Midden-Oosten en Afrika wisten de weg naar Griekenland te vinden. Naar schatting 2365 mensen verdronken tijdens hun poging Europa te bereiken.

Al meer dan 4000 vluchtelingen gered uit zee
Al meer dan 4000 vluchtelingen gered uit zee (Foto: ANP)

Ook gridstraf Räikkönen na versnellingsbakwissel

Kimi Räikkönen zal de Grand Prix van België aan gaan vangen vanaf de zeventiende startpositie. De Ferrari-coureur kreeg vijf plaatsen straf opgelegd nadat de versnellingsbak na de kwalificatie gewisseld moest worden.

Räikkönen moest zijn bolide gisteren in het tweede deel van de kwalificatie aan de kant zetten vanwege een snel dalende oliedruk. Hierdoor kwam de Fin op een veertiende plaats terecht, maar Ferrari besloot de versnellingsbak te vervangen, waardoor hij vijf plaatsen terugvalt op de startgrid. Dit worden er echter slechts drie, omdat ook McLaren-rijders Fernando Alonso en Jenson Button en Toro Rosso-coureur Max Verstappen gridstraffen hebben ontvangen. Laatstgenoemde start naast Räikkönen, terwijl de McLarens vanaf positie negentien en twintig de race aan gaan vangen.

Vliegtuigen botsen in lucht bij luchtshow

Tijdens een vliegshow bij de Zwitserse plaats Dittingen zijn twee vliegtuigen in de lucht op elkaar gebotst. Dat melden Zwitserse lokale media. Vermoedelijk is een van de piloten omgekomen.

Een andere piloot zou zich met een parachute in veiligheid hebben gebracht. De luchtshow is afgebroken.

Volgens een Zwitserse krant hoorden de luchtvaartuigen bij een Duits amateurteam dat zich Formation Grasshoppers noemt. Een van de vliegtuigen crashte in een schuur midden in Dittingen. Maar voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen op de grond.

Het is het tweede ongeval tijdens een luchtshow dit weekeinde. Zeker zeven mensen kwamen zaterdag om het leven toen een gevechtsvliegtuig neerstortte tijdens een luchtshow in het Britse graafschap West Sussex.

Vliegtuigen botsen in lucht bij luchtshow
Vliegtuigen botsen in lucht bij luchtshow (Foto: ANP)

'Rusland in actie om roebel te ondersteunen'

Rusland vreest dat de onrust op de financiële markten leidt tot een nieuwe val van de roebel. Om die te voorkomen worden Russische bedrijven op grote schaal aangespoord om buitenlandse valuta's van de hand te doen, aldus de internationale zakenkrant Financial Times zondag.

Onder meer staatsoliemaatschappij Rosneft verkoopt volgens het dagblad dollars in opdracht van het Kremlin en de centrale bank. Ook bij andere exporterende bedrijven wordt naar verluidt druk uitgeoefend. Door buitenlandse valuta's van de hand te doen kan de koers van de eigen munt worden ondersteund.

'Rusland in actie om roebel te ondersteunen'
'Rusland in actie om roebel te ondersteunen' (Foto: ANP)

Reuzenpanda bevallen van tweeling

In de dierentuin van Washington is reuzenpanda Mei Xiang, een grote toeristische trekpleister in de Verenigde Staten, zaterdag bevallen van een tweeling. Vorige week werd pas duidelijk dat de reuzenpanda zwanger was en de verrassing was dan ook groot toen ze twee welpen baarde.

De geboorte van de eerste welp werd zaterdag (lokale tijd) door veel mensen via de webcam gevolgd. Mei Xiang is zo populair dat de livestream enige tijd overbelast was. Na enkele uren kwam de verrassing, onthuld via Twitter: "We kunnen bevestigen dat een tweede welp is geboren."

De dierentuin is erg verguld met de geboortes, maar is tegelijkertijd op haar hoede. ,,Het jong is erg kwetsbaar nu het nog zo klein is", zei dierentuindirecteur Dennis Kelly tegen nieuwszender NBC Washington na de komst van de eerste. Het jong van een reuzenpanda is ondanks de soortnaam maar een klein kaal wezenje, haarloos en nog blind.

 

Gezond

Panda's planten zich moeilijk voort en dat geldt helemaal als ze in gevangenschap leven.

Twee jaar geleden beviel Mei Xiang van een dochter, Bao Bao, en in 2005 zag het mannetje Tai Shan het levenslicht. Twee andere jongen overleden kort na de geboorte. Het is nog onduidelijk welk geslacht de nieuwste aanwinsten hebben, omdat moeder en welpen voorlopig alleen worden gelaten. De baby-reuzenpanda's lijken gezond.

Er leven nog ongeveer 1600 reuzenpanda's in het wild, in bergachtige gebieden in China, en driehonderd in gevangenschap, waarvan de meeste ook in China.

Reuzenpanda bevallen van tweeling
Reuzenpanda bevallen van tweeling (Foto: ANP)

Vluchtelingen komen ongehinderd Macedonië in

Alle 1500 vluchtelingen die dagenlang in niemandsland tussen Griekenland en Macedonië bivakkeerden, zijn zondag ongehinderd de grens overgestoken. De oproerpolitie was nog wel ter plaatse, maar hield de gestage stroom vluchtelingen niet langer tegen.

Macedonië riep donderdag de noodtoestand uit en sloot de zuidelijke grens af om te voorkomen dat gemiddeld 2000 vluchtelingen per dag via Servië en Hongarije Europa instromen. Dat zorgde voor wanhopige scènes aan de grens, waar mannen, vrouwen en kinderen dagenlang bivakkeerden zonder voedsel of water.

De politie zette zaterdag traangas en flitsgranaten in om de menigte terug te dringen, maar duizenden vluchtelingen bestormden de grens en wisten door de politielinies heen te breken.

Vluchtelingen komen ongehinderd Macedonië in
Vluchtelingen komen ongehinderd Macedonië in (Foto: ANP)

Olympisch water Rio gevaar voor sporters

De angst voor problemen tijdens de Olympische Spelen met het water waarin gezeild gaat worden houdt aan. Deze week vond in het olympische water een testwedstrijd plaats en daarbij is een Zuid-Koreaanse zeiler ziek afgevoerd naar het ziekenhuis, nadat hij water uit de baai naar binnen kreeg. Wonwoon Cho kreeg last van uitdroging, overgeven, hoofdpijn en duizeligheid. Cho klaagde bij de internationale zeilbond ISAF, maar die waste haar handen in onschuld: "Er is geen direct bewijs dat deze kwalen veroorzaakt zijn door contact met het water." 

De ISAF gaat nog wel een keer met het IOC om de tafel zitten om er zeker van te zijn dat de plaatselijke organisatie een veilige sportlocatie kan creëren. Nadat de Spelen in 2007 aan Rio werden toegewezen beloofde de toenmalige burgermeester dat tachtig procent van al het drijfvuil opgeruimd zou worden. Dit percentage is bij lange na nog niet gehaald en de ISAF dreigde zich genoodzaakt te voelen de zeilwedstrijden te verplaatsen. Nog steeds drijft er veel vuil en zijn er veel dode vissen in de Guanabarabaai, die gekscherend al het 'riool van Rio' genoemd wordt.

Eerder deze maand werd het nieuws naar buiten gebracht dat dertien Amerikaanse roeiers ziek werden na een testwedstrijd in een meer vlakbij de Guanabarabaai. De roeiers hadden last van buikkrampen en diarree. Hoewel de teamleider toegeeft dat deze klachten ook aan andere zaken als het kraanwater of eten te wijten kunnen zijn, heeft ze een voorgevoel dat het meer de boosdoener is. "Het meer ziet er gewoon niet normaal uit."

Dorian van Rijsselberghe kan zich niet vinden in de gegeven kritiek. "Ik heb geen last meer van drijvende koelkasten en ik zie gelukkig minder plastic in het water. So far, so good." Volgend jaar hoopt hij zijn olympische titel in dit water te verdedigen.

Luuk De Jong hekelt Braamhaar en baalt van 'muiterij' Locadia

De woede van PSV richtte zich zaterdag na het gelijkspel tegen sc Heerenveen (1-1) op scheidsrechter Eric Braamhaar. Die wees kort na rust naar de stip, toen Davy Pröpper bij een Friese hoekschop Jerry St. Juste vastpakte.

Aan de andere kant smeekte Luuk de Jong in vergelijkbare situaties twee keer voor niets om een strafschop. "Als je consequent bent, moet je ze aan beide kanten geven", mopperde de aanvoerder van PSV. Trainer Phillip Cocu keek de herhaling van de drie momenten een paar keer terug en trok dezelfde conclusie. "Het was een strafschop voor Heerenveen, maar dan moet je 'm aan de andere kant ook geven."

Terwijl Braamhaar in de catacomben van het Abe Lenstra-stadion voorbij liep, gaf De Jong zijn frustraties de vrije loop. "Ik snap echt niet waarom zij een penalty krijgen voor vasthouden, terwijl wij ook de hele dag worden vastgehouden. Ze zijn op zoek naar die kleine dingetjes om een doelpunt te maken en krijgen dan voor zo'n situatie nog een strafschop ook. Dat is frustrerend." Scheidsrechter Braamhaar bekende na het terugzien van de tv-beelden dat hij de bal één keer op de stip had moeten leggen voor PSV.

De Jong baalde ook van de plotselinge afwezigheid van Jürgen Locadia bij PSV. De ontevreden reservespits kwam vrijdag niet opdagen voor de training en ontbrak daardoor een dag later in de selectie voor dit duel. "Het is een beslissing die Jürgen zelf heeft gemaakt, maar voor ons als spelersgroep is dat zeker niet fijn", zei de aanvoerder van PSV. "We hadden hem goed kunnen gebruiken."

Locadia (21) is de tweede keus voor trainer Phillip Cocu in de spits. De jeugdinternational uit Emmen ondertekende vorig jaar weliswaar een verbeterd en verlengd contract tot medio 2019, maar lijkt zich nu niet meer te kunnen schikken in zijn reserverol. "Jammer dat het zo loopt", aldus De Jong. "Maar wat kan ik er verder aan doen? De club moet hier consequenties uit trekken, daar ga ik niet over. Ik wil graag werken met jongens die er elke dag 100 procent voor willen gaan."

De Jong fungeert weliswaar als aanvoerder van de landskampioen, maar hij voelt zich niet geroepen zijn 'muitende' ploeggenoot tot de orde te roepen. "Nee, ik heb hem niet gebeld. Dat is aan de club."

Gefrustreerde De Jong hekelt Braamhaar
Gefrustreerde De Jong hekelt Braamhaar (Foto: ANP)

Extra beveiliging rond huis Jimmy Fallon

Buurtgenoten van Jimmy Fallon merken dat de beveiliging rond de talkshowpresentator flink is opgeschroefd. Al voor het tweede weekend op rij is de beveiliging rond zijn woning aangescherpt, vertellen bewoners van The Hamptons op Long Island bij New York.

Volgens New York Post heeft een bewaker uren in een golfkarretje gezeten voor de woning van de presentator van The Tonight Show. Buurtbewoners vermoeden dat de presentator het slachtoffer is van een stalker, maar een ingewijde weet de krant te vertellen dat hier geen sprake van is. ''Jimmy heeft een beveiligingsbedrijf dat op willekeurige momenten surveilleert. Hij is geen doelwit van een stalker."

Extra beveiliging rond huis Jimmy Fallon
Extra beveiliging rond huis Jimmy Fallon (Foto: BuzzE)

Rob Geus wil ziekenhuizen gaan testen

Man, man, man. Rob Geus, hij testte altijd restaurants op de hygiëne. Kwam je door zijn test heen? Stickertje op het raam van goedgekeurd en stapels klanten kwamen dan bij je langs. Daarna ging Rob Geus ook de hygiëne testen in hotels in het buitenland. Rob Geus wil nu wat nieuws gaan doen, ziekenhuizen testen!

Rob: Ik krijg dagelijks aanvragen van mensen met problemen op hygiënegebied in openbare instellingen: ziekenhuizen, verpleeghuizen, kinderdagverblijven. Dáár wil ik induiken

Zijn onze ziekenhuizen wel zo schoon en fris? Binnenkort weten we het, met Rob onze held!
Hij heeft er het volste vertrouwen in: “Vorige week las ik in de krant dat er weer mensen ziek waren geworden van kip. Hoppa, salmonella, wat is salmonella? Veel mensen hebben nog altijd geen idee. Ik duik erin met mijn team, ga op onderzoek uit, bezoek de mensen die ziek zijn geworden.”

Er vol gas in gaan en uiteindelijk een oplossing vinden: dat is Rob Geus. Ik denk dat mijn kunstje nog niet is uitgewerkt.”

Tony Hawk 5

De Tony Hawk-reeks gedroeg zich precies alsof het een pro-skater in een halfpipe was. Die gaat omhoog, naar beneden en je hoopt dat hij een keer flink op zijn bek gaat. En tsjonge, wat ging de serie vaak op zijn bek. Maar leren gaat gepaard met vallen en weer opstaan en daarom proberen Robomodo en Disruptive Ganes het nog een keer met Tony Hawk 5.

VVD verliest drie zetels om Griekenland

De VVD krijgt de rekening gepresenteerd van het gedoe rond de nieuwe financiële lening aan Griekenland afgelopen week in de Tweede Kamer. De partij en premier Mark Rutte krijgen van ongeveer 60 procent van de kiezers, en 45-procent van de VVD-stemmers, een negatief oordeel over hun optreden.

Peilingen van Maurice de Hond wijzen op een verlies van drie zetels waardoor de liberalen op 21 zetels uitkomen. De PVV spint garen bij de Griekenlanddiscussie, stijgt twee zetels en wordt met 24 zetels virtueel de grootste. Het CDA kan één zetel bijschrijven en komt uit op een totaal van 23.

Een overgrote meerderheid van de Nederlandse kiezers (88 procent) denkt dat het geld dat Nederland als garantie beschikbaar heeft gesteld, net als de vorige miljarden, niet terugkomt.

'Gedoe rond Griekenland kost VVD zetels'
'Gedoe rond Griekenland kost VVD zetels' (Foto: ANP)

Britten willen gelijke rechten voor katten

Doorrijden na een aanrijding met een kat moet verboden worden. Althans; als het aan enkele duizende Britten ligt. Die tekenden een petitie waarin ze de politiek oproepen het verbod in te stellen.

In Groot-Brittannië kun je vervolgd worden als je doorrijdt na een aanrijding met een hond. Katten moeten dezelfde rechten krijgen als honden, vinden de kattenliefhebbers. "Je ziet steeds vaker katten langs de weg, het zijn net zo goed je beste vriend als honden" luidt het argument.

The Independent meldt dat inmiddels al meer dan 12.000 mensen de petitie hebben getekend. De petitie zou niet bedoeld zijn om een crimineel te maken van mensen die een plots overstekende kat niet kunnen ontwijken. Het idee is dat de nabestaanden het verlies beter kunnen verwerken, of als het dier nog leeft, de dierenambulance in te schakelen.

"We wonen aan een klein weggetje waar mensen graag hard rijden", staat geschreven bij de petitie op Change.org. "Mijn kat is twee keer aangereden, maar hij heeft het de laatste keer, gistermiddag, niet gehaald. We zijn er kapot van en hij heeft een liefhebbende oma, moeder, broer en zijn vriend de hond achtergelaten."

De Britse verkeerswet uit 1988 verplicht automobilisten te stoppen en hun persoonsgegevens aan de eigenaar van de aangereden hond te geven, of de aanrijding binnen 24 uur te melden. Doet hij dat niet, dan kan hij strafrechtelijk vervolgd worden, tenzij hij niet in de gaten had dat hij iets had geraakt.

Om een debat in het Britse parlement af te dwingen zijn 100.000 handtekeningen nodig.

Kat (foto: Danny Roodbol)
Kat (foto: Danny Roodbol)

PVV: Kamer terugroepen voor terrorismedebat

De PVV wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces om deze week nog te praten over de poging tot een aanslag in een Thalys. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders zondag gezegd. Hij stelt dat er veel mis is met de aanpak van terreur en dat terroristen ieder moment ook in Nederland kunnen toeslaan.

Daarom wil hij niet wachten tot de Tweede Kamer eind augustus terugkomt van vakantie. Volgens de PVV moet het kabinet meer doen aan de beveiliging van onder meer stations, luchthavens en winkelcentra en kunnen teruggekeerde Syriëgangers ook in Nederland aanslagen plegen.

Wilders wil daarover debatteren met premier Mark Rutte, minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

PVV: Kamer terugroepen voor terrorismedebat
PVV: Kamer terugroepen voor terrorismedebat (Foto: ANP)

Plannen voor een nieuwe serie Blackadder

Goed nieuws voor de fans van de legendarische Britse komedieserie Blackadder. Er zijn namelijk vergaande plannen voor een nieuwe reeks afleveringen. Tony Robinson, die Baldrick speelde, onthult dat hij met nagenoeg alle leden van de cast heeft gesproken over een reprise. Iedereen zou weer mee willen doen.

"Het enige probleem is Hugh's salaris. Hij is een grote ster nu, tenminste dat denkt hij graag", grapt Robinson tegen The Sun. Hij doelt daarmee op Hugh Laurie, die 26 jaar geleden George speelde in de serie en in Amerika naam voor zichzelf maakte in de inmiddels afgelopen serie House M.D.

Niet alle leden van de oorsponkelijke cast zullen nog kunnen deelnemen aan een eventuele nieuwe serie. Vorig jaar overleed de komiek Rik Mayall op 56-jarige leeftijd. Hij speelde in het tweede seizoen van Blackadder de ijdele Lord Flashheart. En twee weken later stierf actrice Patsy Byrne op 80-jarige leeftijd. Zij was bekend als de knotsgekke Nursie, de voedster van Queenie (Miranda Richardson).

Van de comedy, met Rowan Atkinson als de antiheld Blackadder, werden tussen 1983 en 1989 vier series gemaakt met in totaal 24 afleveringen. Elke serie speelde in een ander tijdperk in de geschiedenis.

Plannen voor een nieuwe serie Blackadder
Plannen voor een nieuwe serie Blackadder (Foto: BuzzE)

Einde aan boetevrij rondrijden in België

Er komt een einde aan de problemen met gepersonaliseerde nummerplaten in België. Maandenlang glipten automobilisten met zulke zelfgekozen nummerplaten door de trajectcontroles, omdat de camera's ze niet konden registreren. Maar de Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts van de Nieuw-Vlaamse Alliantie heeft daar nu een oplossing voor bedacht.

In mei werd bekend dat de eigenaren van auto's die rondrijden met zelfgekozen nummerplaat ongrijpbaar waren voor de Vlaamse ANPR-camera's, toestellen met automatische nummerplaatherkenning. Hierdoor kregen eigenaren van vele duizenden auto's al ruim een jaar geen of nauwelijks boetes voor snelheidsovertredingen.

In België is het al een tijdje mogelijk zogenoemde 'vanity plates' te bestellen. Zo zou een nummerbord FOKNL-1 prima mogelijk zijn (wat episch zou zijn). Ook Nederland heeft al plannen om dergelijke nummerplaten mogelijk te maken, maar wanneer dat plan tot uitvoer wordt gebracht is nog onduidelijk.

Welke nummerplaat zou jij kiezen?

Einde aan boetevrij rondrijden in België
Einde aan boetevrij rondrijden in België (Foto: ANP)

Samus glimt in Metroid Unreal Engine 4-demo

In juni verscheen er een Unreal Engine 4-demo van Super Mario. Een fan liet hier onze favoriete loodgieter samenkomen met een realistische omgeving. Nu heeft youtuber CryZENx eenzelfde soort demo gemaakt, maar dan voor Metroid.

Uiteraard gaat het hier om een demo gemaakt door één persoon en zijn animaties en dergelijke niet perfect, maar stel je voor.... Stel je voor.... Voorlopig moeten we het doen met Metroid Prime: Federation Force dat in ontwikkeling is voor Nintendo 3DS.

De demo zelf spelen? Je kunt hem via deze link downloaden. 

FOK! gezocht: Dief steelt fles drank uit slijterij

Petra de Boevere ook wel bekend op internet als "Het Slijterijmeisje", zoekt een dief! Petra heeft een slijterij en een dief is zo slim geweest om 2 flessen met elkaar te verwisselen. Wij FOK!kers staan bekend als speurneuzen, dus GO GET HIM! We geven het woord aan haar: 

Vrijdag 21 augustus 2015 omstreeks 12.45 uur in onze winkel in Sluis.
Keurige meneer, Franstalig, mogelijk Franstalige Belg, mogelijk verblijvend in Knokke, verwisselt fles van 200 euro voor één van 40 en komt er mee weg.
De man lijkt een beetje op Youp van 't Hek, Bourgondisch buikje, kalend voorhoofd, brilletje, net voorbij de middelbare leeftijd, zo'n babyboomer, u kent dat wel.
We dachten dat deze meneer dat nooit gedaan had kunnen hebben, we hadden immers zelf de fles voor hem uit het schap gehaald. Maar de beelden zeggen anders. Op het eind (op 4.33) is er nog een goed shot van hem te zien voor de toonbank. 
We willen graag nog 160 euro van deze keurige meneer op zeilschoenen, en de koker van de 12 terug, want die fles kunnen we zonder koker ook niet meer verkopen.

 

Broersen op medaillekoers op zevenkamp

Nadine Broersen is na zes van de zeven onderdelen op de meerkamp bij de WK atletiek in Beijing naar de tweede plaats gestegen. De wereldkampioene op de vijfkamp verdedigt op de afsluitende 800 meter een voorsprong van acht punten op haar grootste concurrent Theisen-Eaton en veertien op Ikauniece. Anouk Vetter en Nadine Visser staan respectievelijk zevende en tiende. De tweede plek heeft Broersen vooral te danken aan een diskwalificatie van Katerina Johnson-Thompson bij het verspringen en een uitstekende worp bij het speerwerpen, ze werd met 53,52 meter derde. Bij het verspringen eindigde ze op de negende positie met een respectabele 6 meter 20.

Anouk Vetter kan gematigd positief terugkijken op deze ochtend. Met 6,11 meter in het verspringen liet ze tien centimeter liggen ten opzichte van haar persoonlijke meerkamp record. Bij het speerwerpen was ze juist iets beter dan in haar beste meerkamp ooit. Ze eindigde met 51,78 meter op de vierde plek. 

Visser zakte na een fantastische eerste dag wat terug in het klassement. Met 6,12 meter (dertiende) bij het verspringen en 40,07 meter (23e) verloor ze kostbare punten op de andere atletes. Op de 800 meter zal ze alles moeten geven om een plek bij de top tien veilig te stellen.

 Broersen rukt op naar tweede plaats zevenkamp

Broersen rukt op naar tweede plaats zevenkamp (Foto: ANP)

Schippers overtuigend door naar halve finales

Dafne Schipper heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales op de 100 meter. Met haar tijd van 11,01 seconden won ze haar heat overtuigend en liep ze de vijfde tijd van het hele veld. Voor de andere Nederlandse atletes Jamille Samuel en Naomi Sedney zit de 100 meter erop, beiden konden zich niet kwalificeren. Samuel werd gediskwalificeerd voor een valse start en Sedney kwam met een tijd van 11,41 net te kort.

Schippers snelt naar halve finales 100 meter

Schippers snelt naar halve finales 100 meter (Foto: ANP)

De race verliep uitstekend voor de 23-jarige atlete. De start was van oudsher trager dan die van andere atletes, maar Schippers kon in het tweede deel van de race de snelheid goed doortrekken en kon uiteindelijk zelfs nog wat inhouden om krachten te besparen. De tijd van 11,01 wordt nog sterker als de wind in ogenschouw wordt genomen: Ze liep met een tegenwind van 1,3m/s. 

Snelste van de ochtend was Torie Bowie in 10,88 seconden, olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce werd tweede met dezelfde tijd. De Ivoorkustse Marie Josee Ta Lou werd verrassend derde in 10,95. Morgen vindt om 13:40 de halve finale plaats en om 15:35 de finale

400 meter mannen

400 meter loper Liemarvin Bonevacia heeft zich verassend geplaatst voor de halve finales in zijn onderdeel. Geholpen door een heat waarin het tempo ongekend hoog lag, liep Bonevacia een dik persoonlijk record en tevens Nederlands record: van 45,40 seconden naar 44,72 seconden. Zijn tijd was niet goed genoeg om bij de beste drie te horen in zijn heat, maar mocht toch door als een van de snelste verliezers.

Van te voren leek een plaats bij de beste drie in zijn serie al onmogelijk te zijn. Zijn concurrenten hadden allemaal een grote staat van dienst en een veel sneller persoonlijk record. Pavel Maslák (EK-goud 2012, vijfde in 2013 en wereldkampioen indoor in 2014), Yousef Ahmed Masrahi (zesde in 2013), Rusheen McDonald (WK-zilver op de 4x400) en Isaac Makwala (tweevoudig Afrikaans kampioen) en Martyn Rooney (Europees kampioen) waren zijn tegenstanders. Door het enorm hoge tempo in de serie wisten vier van de zes deelnemers een persoonlijk record te lopen. Masrahi was in 43,91 (Aziatisch record) de snelste van het hele veld. Rusheen McDonald gaat als tweede door naar de halve finales, met dezelfde tijd als Masrahi. De halve finales vinden morgen plaats.

" frameborder="0">

Grote brand bij pindaloods

Bij de grote, uitslaande brand in een pindafabriek in het Noord-Hollandse Oudendijk zijn zaterdagnacht geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Dat heeft de veiligheidsregio laten weten.

Het risico bestond dat de giftige stof HCN, ook wel blauwzuurgas genoemd, was vrijgekomen. Dit zou kunnen gebeuren bij de verbranding van pinda's. Die lagen opgeslagen in de groothandel waar plantaardige en dierlijke oliën worden verwerkt. Uit voorzorg werden daarom metingen verricht in het naburige Avenhorn. In de dikke, zwarte rook die uit het bedrijf kwam zijn echter geen gevaarlijke stoffen waargenomen.

Het pand is door de brand compleet verwoest. Er is geen gevaar voor uitbreiding van de brand, maar het blussen duurt volgens de veiligheidsregio nog wel ''een paar uur" vanwege de brandbare vetten in de pinda's. Niemand raakte gewond. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

 

Overleg Korea's over spanningen voortgezet

Noord- en Zuid-Korea willen de gesprekken op hoog niveau over de gespannen situatie tussen beide landen zondag voortzetten.

Het overleg begon zaterdag, toen hoge functionarissen van beide regeringen bijeenkwamen in het dorp Panmunjeom. Dat ligt in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. De gesprekken werden zaterdagnacht afgebroken. Over de eventuele vorderingen is niets bekendgemaakt.

Doel van het overleg is om verdere escalatie te voorkomen. De spanningen tussen beide landen laaiden begin deze week op toen Noord-Korea een luidspreker aan de grens met Zuid-Korea beschoot. Het zuiden liet via die geluidsbox propagandaboodschappen horen die gericht waren tegen het stalinistische regime in het noorden. Noord-Korea was daar niet van gediend en vuurde op de luidspreker. Een projectiel kwam terecht in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Overleg Korea's over spanningen voortgezet
Overleg Korea's over spanningen voortgezet (Foto: ANP)

Piloot Britse vliegtuigcrash vecht voor leven

De piloot van de crash met een gevechtsvliegtuig in het Britse graafschap West Sussex, zaterdagmiddag, heeft het ongeluk overleefd. Maar of hij het zal halen, is de vraag. Hij vecht in het ziekenhuis voor zijn leven.

De Britse politie houdt er sowieso rekening mee dat het dodental kan oplopen. ,,Mogelijk worden komende nacht en zondag op de locatie nog meer lichamen gevonden," vertelde een woordvoerster tegen de BBC. De zoektocht naar slachtoffers gaat door. Bij de politie zijn zo'n veertig telefoontjes binnengekomen van mensen die ongerust zijn dat hun vrienden of bekenden zijn omgekomen of gewond zijn geraakt.

Het vliegtuig stortte neer tijdens een luchtshow nabij Brighton na een mislukte looping. Het toestel kwam op de A27 op een aantal auto's terecht. De zeven slachtoffers waren ''mensen die zich op de weg bevonden", aldus de politie.

Piloot Britse vliegtuigcrash vecht voor leven
Piloot Britse vliegtuigcrash vecht voor leven (Foto: ANP)

Politie Den Haag schiet op man na bedreiging

De politie heeft aan het begin van de nacht van zaterdag op zondag in Den Haag een man neergeschoten na een bedreigende situatie met een steekwapen.

Agenten kwamen af op een conflict in een woning aan de Forellendaal. Daar zou de man iemand hebben bedreigd met een steekwapen. Ook agenten werden ermee bedreigd. Vervolgens kwam het tot een achtervolging tussen de politie en de man. In de J. Bosmanstraat werd hij in zijn been geschoten. De man is aangehouden.

Over z'n verwondingen zijn nog geen details bekend, maar volgens een politiewoordvoerder is de verdachte in ieder geval niet in levensgevaar. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De agenten bleven ongedeerd.

Politie Den Haag schiet op man na bedreiging
Politie Den Haag schiet op man na bedreiging (Foto: ANP)

Agenten gewond bij protest tegen vluchtelingen

Vlakbij Dresden zijn gisteravond opnieuw betogers slaags geraakt met de politie, minstens 31 agenten zijn hierbij gewond geraakt.

Net als gisteravond waren er veel mensen op de been, omdat ze wilden protesteren tegen de komst van zo'n 150 vluchtelingen. De asielzoekers zullen opgevangen worden in een voormalige bouwmarkt in Heidenau, dat vlak bij Dresden ligt, de bedoeling is om daar uiteindelijk zo'n 600 vluchtelingen onder te brengen.

Bij de protesten vanavond, gooiden rechtsextremisten flessen en stenen naar de vluchtelingen die daar vanavond aankwamen. Daarop kwam het tot gevechten met de politie, die onder andere traangas inzette om de betogers weg te krijgen. Veel van de relschoppers waren lid van de NPD, dat beschouwd wordt als een neonazi-partij.

WK Atletiek dag 2: Bolt vs Gatlin

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Ook dag twee van het WK begint weer vroeg, als de snelste wandelaars ter wereld beginnen aan de 20 kilometer snelwandelen. Regerend kampioen Aleksandr Ivanov uit Rusland staat ingeschreven, maar zal vanwege het enorme dopingschandaal rondom zijn coach Viktor Chegin niet van start gaan. De kampioen van 2011 en 2009, Valeriy Borchin, heeft vanwege hetzelfde schandaal die titels in moeten leveren. We krijgen dus een kampioen van een geheel nieuwe generatie in een wedstrijd zonder Russische toppers.

Voor Liemarvin Bonevacia begint het WK vandaag ook. De Nederlander hoopte zich op de 200 en 400 meter te plaatsen, maar slaagde daar alleen op de volle ronde in. Met zijn Nederlands record van 45,40 seconden staat Bonevacia op de 63e plek van de wereldranglijst dit jaar. Het zou dan ook uitstekend zijn als hij de halve finales haalt, alles meer dan dat mag gerust een stunt genoemd worden. 

Bonevacia zal boven zichzelf uit moeten stijgen om kans te maken op de finale (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Bonevacia zal boven zichzelf uit moeten stijgen om kans te maken op de finale (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Op de 100 meter bij de vrouwen zou een finaleplaats zeker geen stunt zijn. Dafne Schippers liet dit jaar opnieuw een Nederlands record met 10,92 seconden, waarmee ze van alle WK-deelneemsters de zevende tijd in handen heeft. Shelly-Ann Fraser-Pryce lijkt onklopbaar en ook vrouwen als Blessing Okagbare, Murielle Ahouré en Tori Bowie lijken simpelweg over meer snelheid te beschikken. Een finaleplek moet echter mogelijk zijn voor Schippers, terwijl voor Jamile Samuel en Naomi Sedney de halve finales een meer realistisch doel zijn. Let hier op de piepjonge Khalifa St Fort uit Trinidad & Tobago, die met haar zeventien jaar al 11,19 gelopen heeft en eerder dit jaar zilver pakte op het WK voor de jeugd.

Schippers begint vandaag aan een WK waar erg veel van haar verwacht wordt (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Schippers begint vandaag aan een WK waar erg veel van haar verwacht wordt (PRO SHOTS/Erik Pasman)

De middagsessie wordt geopend door de kogelslingeraars die om het goud gaan strijden. 'Strijden' lijkt daarbij een groot woord, want de Pool Pawel Fajdek is dit seizoen op de eerste wedstrijd na absoluut onklopbaar. Ter illustratie: de mondiale nummer twee, Krisztian Pars, kwam dit seizoen tot 79,91 meter, Fajdek slingerde de kogel al meer dan vijftien keer over de tachtig meter met 83,93 als hoogtepunt. De kans lijkt dus erg groot dat Pars - olympisch kampioen van 2012 - het opnieuw niet gaat halen op het WK, ondanks zijn imposante reeks van de laatste vijf WK's: zesde, vijfde, vierde, tweede en twee jaar terug opnieuw tweede.

Behalve de halve finales op de 800 meter voor mannen en 1500 meter voor vrouwen, met hopelijk Nederlandse deelname, staan er in de middagsessie nog twee fantasische finales gepland. Eerst het kogelstoten bij de mannen, dat een prachtig duel belooft te worden tussen David Storl en Joe Kovacs. De twee hebben samen de beste elf worpen van het seizoen en Kovacs sprong met zijn 22,56 meter vorige maand zelfs naar de zevende plek aller tijden. Storl lijkt echter toch de favoriet te zijn en heeft in onderlinge ontmoetingen een 10-4 voorsprong.  Bovendien maakt Kovacs zijn debuut op een groot toernooi, terwjil Storl tweevoudig wereldkampioen is en ook al olympisch zilver op zak heeft. Uitdagers zijn onder meer Christian Cantwell en Jordan Clarke, maar die lijken niet in de buurt te kunnen komen van het superduo.

De 'monsterworp' van 22,56 meter van Kovacs in Monaco (Bron: YouTube)

Het hoogtepunt van de dag en misschien wel van het hele atletiekjaar vindt plaats om 15.15 uur. Dan staat de finale van de 100 meter bij de mannen op het programma, met de zeer langverwachte tweestrijd tussen wereldkampioen, olympisch kampioen en wereldrecordhouder Usain Bolt en Justin Gatlin, de dominante sprinter in 2015. De Amerikaan liep dit jaar al 9,74, twee keer 9,75 en een keer 9,78 en hoopt tien jaar na zijn wereldtitel van 2005 nog eens de beste te zijn. Als olympisch kampioen van 2004 werd hij in 2008 opgevolgd door de Jamaicaan Bolt, die op de kortst afstand al sinds 2008 onbetwist de beste is. In 2011 werd hij door een valse start gediskwalificeerd in de WK-finale, maar buiten dat moment won hij elke finale waaraan hij meedeed. De twee kemphanen zeggen beiden in absolute topvorm te zijn en als dat het geval is kan Bolt's wereldrecord van 9,58, gelopen in de WK-finale van 2009, hier zomaar in gevaar komen. 

Bolt was Gatlin nipt de baas in de WK-finale van 2013, waarna ze slechts twee keer tegen elkaar liepen, beide keren in hetzelfde jaar (PRO SHOTS/DPPI)
Bolt was Gatlin nipt de baas in de WK-finale van 2013, waarna ze slechts twee keer tegen elkaar liepen, beide keren in hetzelfde jaar (PRO SHOTS/DPPI)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
02:30 20 kilometer snelwandelen mannen Ja
03:00 Zevenkamp, verspringen (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
04:05 Kwalificatie kogelstoten mannen Nee
04:25 Series 400 meter horden vrouwen Nee
04:50 Zevenkamp, speerwerpen (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee 
05:10  Series 400 meter mannen (Liemarvin Bonevacia)  Nee 
06:00  Series 100 meter vrouwen (Dafne Schippers, Jamile Samuel, Naomi Sedney)  Nee 
12:30  Finale kogelslingeren mannen  Ja 
12:40  Halve finales 400 meter horden vrouwen  Nee 
13:10  Halve finales 100 meter mannen (evt Churandy Martina)  Nee 
13:30  Finale kogelstoten mannen  Ja 
13:40  Zevenkamp, 800 meter (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser)  Ja 
14:15  Halve finales 800 meter mannen (evt Thijmen Kupers)  Nee 
14:45  Halve finales 1500 meter vrouwen (evt Sifan Hassan, Maureen Koster)  Nee 
15:15  Finale 100 meter mannen (evt Churandy Martina)  Ja 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.