Belgisch wegdek is levensgevaarlijk

België moet zijn wegen verbeteren, de verkeersdruk verminderen en meer controles uitvoeren op gevaarlijk rijgedrag. Alleen onder die voorwaarden kan de verkeersveiligheid in het land beter worden. Dat blijkt uit een enquête onder 2000 Belgische automobilisten, die een vergelijking maakten met de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland.

België scoort slecht als het gaat om het risico op een dodelijk ongeval op een snelweg. In ons buurland is de kans op een dodelijk ongeval 2,9 per miljard voertuigkilometers. In Nederland is dat risico met 1,2 per miljard kilometers veel lager. Frankrijk (1,7) en Duitsland (1,9) zijn eveneens veiliger, meldden Belgische media zondag.

De Belgische automobilisten vinden de infrastructuur het grootste probleem. De kwaliteit van het wegdek moet volgens 83 procent beter worden en de wegmarkeringen kunnen volgens 57 procent ook beter. Er zouden meer controles moeten worden uitgevoerd, vindt 40 procent, niet alleen op snelheid maar ook op asociaal rijgedrag.

Belgisch verkeer onveilig door slechte wegen
Belgisch verkeer onveilig door slechte wegen (Foto: ANP)