Arabische beurzen onderuit door oliezorgen

De daling van de olieprijzen tot het laagste niveau in meer dan zes jaar leidde zondag tot een uitverkoop op de aandelenmarkten in het Midden-Oosten. Beleggers vrezen dat veel economieën in de zwaar op olie leunende regio tot stilstand zullen komen.

De hoofdgraadmeter van de effectenbeurs in Dubai kelderde zondag 7 procent. Op de beurzen in Abu Dhabi, Qatar, Saudi-Arabië, Egypte en Israël liepen de verliezen op tot meer dan 5 procent.

De Brentprijs, die maatgevend is voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, is voor het eerst sinds maart 2009 onder de 45 dollar per vat gezakt. De prijs van Amerikaanse ruwe olie kwam vrijdag voor het eerst in zeseneenhalf jaar onder de 40 dollar per vat.

De olieprijzen staan al meer dan een jaar onder druk, met name door een ruim aanbod vanuit olie-exporterende landen. In de zomer van 2014 kostte zowel Europese als Amerikaanse olie nog ruim boven de 100 dollar per vat. De verdere daling van de laatste weken hangt samen met toenemende zorgen om de groei van de wereldeconomie en daarmee de vraag naar grondstoffen.

Arabische beurzen onderuit door oliezorgen
Arabische beurzen onderuit door oliezorgen (Foto: ANP)