Passagiers boos op personeel Thalys

Meerdere passagiers die in de Thalys-trein zaten waar een man een aanslag wilde plegen zijn boos op het personeel van Thalys. Volgens de passagiers heeft het personeel alleen zichzelf in veiligheid gebracht en niets gedaan om de passagiers te beschermen.

"Ik vind het een kwalijke zaak dat het personeel, zonder enige waarschuwing, zichzelf veilig stelde en ons aan het lot overliet", zegt een Nederlandse vrouw die in de trein reisde. Ze zag hoe het personeel rond 18.00 uur door haar coupé naar het einde van de trein rende. "Daar gingen ze een deur door en die ging dicht." Nadat een passagier had geroepen dat iemand aan het schieten was, raakten de mensen in de coupé in paniek. "Iedereen rende snel in de richting waar de personeelsleden waren verdwenen. De deur bleek echter gebarricadeerd. We bonsden op de deur, maar we kregen geen gehoor." De passagiers vreesden dat ieder moment een gewapende man in hun coupé zou komen. "We konden nergens heen en zaten als ratten in de val."

Jean-Hugues Anglade, de Franse acteur die ook in de trein zat, vertelt hetzelfde verhaal. Hij is woedend op het treinpersoneel en vindt het 'onacceptabel' dat het personeel de reizigers in de steek liet. De personeelsleden vluchtten naar hun eigen wagon, die ze openmaakten met een speciale sleutel. Daarna trokken ze de deur achter zich dicht terwijl de schutter zich op tientallen meters afstand bevond, aldus de acteur. Ook hij zegt dat niemand reageerde toen hij en andere passagiers op de deur bonsden. "We waren in de steek gelaten, wanhopig en alleen, het was vreselijk en ondraaglijk! Voor ons was het onmenselijk. Minuten leken uren. Ik heb met heel mijn lijf mijn kinderen afgeschermd, terwijl ik maar bleef zeggen dat alles goed ging."

Een conducteur van Thalys die achter een gesloten deur verdween, zegt dat hij zich niet verscholen heeft. Hij heeft de procedures gevolgd: naar de machinist gaan, zorgen dat de trein stopt en hulp roepen. De conducteur nam een groep passagiers die in paniek was geraakt mee naar een speciale ruimte naast de motor. Die is naar de coupé toe afgesloten met een ijzeren deur. Door het lawaai van de motor kan het goed zijn dat een persoon in de speciale ruimte niet hoort dat er iemand op de deur bonkt. 

Thalys 
Passagiers boos op personeel Thalys (Foto: ANP)