Film over val enclave Srebrenica in de maak

De Bosnische regisseur Jasmila ´banic werkt aan een film over de val van de enclave Srebrenica in juli 1995. Dat maakte zij dit weekend bekend op het Sarajevo Film Festival, meldt filmblad Screen.

De film, die Srebrenica gaat heten, vertelt het waargebeurde verhaal van een VN-tolk die in de stad woonde die in de handen van de Bosnische Serviërs viel. De familie van deze Hana Nuhanovic behoorde tot de slachtoffers van de massamoord die daar vervolgens plaatsvond. Honderden Nederlandse Dutchbat-militairen die daar humanitair werk deden, moesten toezien hoe achtduizend moslimmannen en -jongens door de troepen van generaal Ratko Mladic werden gedeporteerd en vermoord.

Het scenario voor de film is af en de financiering is rond. Het budget bedraagt 4,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de opnames eind 2016 plaatsvinden. Acteurs zijn nog niet bekend. "Het is een heel zwaar onderwerp", vertelde ´banicop het festival. "Ik moest een manier vinden om er een menselijk verhaal van te maken en ook mensen die geen enkele connectie met deze gebeurtenis of oorlog hebben toch mee te laten leven." Zij wil duidelijk maken wat de impact van de genocide op de levens van duizenden gezinnen is geweest. "Als iemand iets dapperder was geweest, was het allemaal heel anders gelopen."

´banic won in 2006 op het Filmfestival van Berlijn een Gouden Beer voor haar oorlogsdrama Grbavica. Op het Sarajevo Film Festival won zij dit jaar de Human Rights Award voor haar documentaire One Day in Sarajevo. Het is niet bekend wanneer die film in Nederland te zien zal zijn.

Film over val enclave Srebrenica in de maak
Film over val enclave Srebrenica in de maak (Foto: BuzzE)