Reuzenpanda bevallen van tweeling

In de dierentuin van Washington is reuzenpanda Mei Xiang, een grote toeristische trekpleister in de Verenigde Staten, zaterdag bevallen van een tweeling. Vorige week werd pas duidelijk dat de reuzenpanda zwanger was en de verrassing was dan ook groot toen ze twee welpen baarde.

De geboorte van de eerste welp werd zaterdag (lokale tijd) door veel mensen via de webcam gevolgd. Mei Xiang is zo populair dat de livestream enige tijd overbelast was. Na enkele uren kwam de verrassing, onthuld via Twitter: "We kunnen bevestigen dat een tweede welp is geboren."

De dierentuin is erg verguld met de geboortes, maar is tegelijkertijd op haar hoede. ,,Het jong is erg kwetsbaar nu het nog zo klein is", zei dierentuindirecteur Dennis Kelly tegen nieuwszender NBC Washington na de komst van de eerste. Het jong van een reuzenpanda is ondanks de soortnaam maar een klein kaal wezenje, haarloos en nog blind.

 

Gezond

Panda's planten zich moeilijk voort en dat geldt helemaal als ze in gevangenschap leven.

Twee jaar geleden beviel Mei Xiang van een dochter, Bao Bao, en in 2005 zag het mannetje Tai Shan het levenslicht. Twee andere jongen overleden kort na de geboorte. Het is nog onduidelijk welk geslacht de nieuwste aanwinsten hebben, omdat moeder en welpen voorlopig alleen worden gelaten. De baby-reuzenpanda's lijken gezond.

Er leven nog ongeveer 1600 reuzenpanda's in het wild, in bergachtige gebieden in China, en driehonderd in gevangenschap, waarvan de meeste ook in China.

Reuzenpanda bevallen van tweeling
Reuzenpanda bevallen van tweeling (Foto: ANP)