FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 juni 2015

FIFA geeft Zwitsers OM computerbestanden

De FIFA heeft het Zwitsers Openbaar Ministerie woensdag nieuwe computerbestanden ter beschikking gesteld ten behoeve van het onderzoek naar het corruptieschandaal. De officier van justitie heeft bevestigd die ICT-data te hebben gekregen.

Het OM probeert al sinds half maart bewijzen te verzamelen voor omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Het bezocht het hoofdkwartier van de wereldvoetbalbond in Zürich vorige maand al maar benadrukte opnieuw zich niet op concrete personen te richten.

De BBC meldde echter, zich beroepend op een anonieme bron, dat onder meer de computers van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, algemeen secretaris Jérôme Valcke en het hoofd financiën in beslag zijn genomen.

Plasterk: Sint Eustatius onder toezicht

Sint Eustatius staat onder toezicht van het Rijk en mag voorlopig geen nieuwe financiële verplichtingen aangaan. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) grijpt in om de uitgaven weer onder controle te krijgen. Ook moet er bestuurlijk orde op zaken worden gesteld, maakte de bewindsman woensdagavond bekend.

Sint Eustatius, een eiland in het Caribisch gebied, is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. In 2014 heeft het eiland grote financiële tekorten opgelopen. Ook voor dit jaar vindt minister Plasterk het beeld zorgwekkend. De oorzaak ligt volgens hem in 'bestuurlijk disfunctioneren'. Er worden bijvoorbeeld herhaaldelijk aanstellingen gedaan, zonder dat die zijn terug te vinden in de begroting.

Eerste 'echte' beelden van Everest

Zojuist heeft Universal Pictures een featurette vrijgegeven waarin de eerste echte beelden te zien zijn van hun nieuwe film, Everest.

In Everest komt een groep bergbeklimmers vast te zitten op de Mount Everest en dat zal hen leiden naar hun ergste nachtmerries. De featurette laat zien dat er ook echt daadwerkelijk op locatie is geschoten en dat de film voor een groot deel uit 'echte' beelden zal gaan bestaan. Dat is dus iets om naar uit te kijken, helemaal omdat de film in IMAX zal worden uitgebracht.

Everest draait vanaf 17 september in de bioscoop.

Opmerkingen Baâdoud irriteren Van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan stoort zich aan opmerkingen van stadsdeelvoorzitter en partijgenoot Achmed Baâdoud (PvdA). De stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West is boos over de bezuinigingen op veiligheid. Hij vreest het ontstaan van gewelddadige banlieus, zoals in Parijs.

Baâdoud deed zijn uitspraken dit weekend tegen Het Parool. Voor de bestrijding van criminaliteit in Nieuw-West heeft hij nu een budget van een half miljoen euro; dat was vier jaar geleden nog 4 miljoen euro. 'Met dit budget kan ik drie koppels straatcoaches laten rondlopen, maar de verbetering van het flexibele cameratoezicht, het voortbestaan van de vijf buurtveiligheidsteams met dit budget wordt heel lastig.'

Sinds 2008 is het aantal overlastgevende jeugdgroepen flink teruggedrongen. 'Maar nu zijn het een soort zzp'ers die telkens ergens anders opduiken. Soms plegen ze een straatroof, dan weer een inbraak of een gewapende overval. Die groep moeten we niet uit het oog verliezen', aldus Baâdoud, die een brandbrief naar de gemeenteraad stuurde. 'Wij willen toch geen Parijs zijn, met banlieues waarvan niemand weet wat zich daar echt afspeelt?'

De opmerkingen waren tegen het zere been van burgemeester Van der Laan en de wethouders, zo meldt AT5. 'De opmerking van Baâdoud over het ontstaan van banlieues in Nieuw-West zitten het college dwars en zijn overdreven. Per saldo is er minder geld voor veiligheid, maar dat komt ook door landelijk beleid. Zonder dit college zou er nog veel minder geld beschikbaar zijn', zei Van der Laan tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad. De burgemeester vindt dat Baâdoud 'over veiligheid zijn mond laat spreken, maar niet zijn ogen laat kijken en oren laat luisteren'.

Wandelaars dood door onverwacht onweer

Drie wandelaars zijn op het Franse eiland Corsica om het leven gekomen toen ze werden overvallen door zwaar onweer. Een onbekend aantal wordt vermist. De slachtoffers behoorden tot een groep die over een bekende route op het eiland liep toen het onweer opstak.

De wandelaars werden in de bergen getroffen door aardverschuivingen en modderstromen, aldus lokale reddingswerkers. Twee wandelaars raakten gewond. De slachtoffers zijn waarschijnlijk allen Fransen.

Hearthstone krijgt nieuwe spelmodus in vorm van Tavern Brawl

Hearthstone krijgt een nieuwe speelmodus, Tavern Brawl. Na een paar teasers heeft Blizzard dit vandaag bekendgemaakt. In de nieuwe speelmodus speel je nog altijd 1 tegen 1, maar dan onder unieke spelregels die enkel in deze modus te vinden zijn.

Voorbeelden hiervan zijn preset decks of het versterken van een specifieke soort minions. De regels veranderen elke week. De nieuwe modus is gratis te spelen en moet halverwege juni beschikbaar komen, al vrij snel dus. Tijdens de eerste paar weken na lancering van Tavern Brawl kun je elke week een gratis classic card pack verdienen.

Via twitter zijn ook een paar extra feiten bekendgemaakt. Zo kun je de daily quests voltooien in Tavern Brawl, krijg je nog altijd tien goud na drie overwinningen en worden het aantal overwinningen dat je boekt bijgehouden. 

In de patch die Tavern Brawl toevoegen worden ook extra opties toegevoegd. Zo is het mogelijk om elk deck een eigen card back te geven, waardoor je niet steeds hoeft te wisselen. Ook kun je per deck aangeven met welke hero je dit deck wilt spelen. Dit is handig, aangezien er binnenkort alternatieve heroes beschikbaar komen, waarvan Blizzard er vandaag weer twee teaset: die van de Hunter en Mage.

Hearthstone: Heroes of Warcraft is beschikbaar op pc, android en iOS.

Hearthstone Tavern Brawl

Hearthstone Card Backs

Hearthstone Hunter Alternatief

Hearthstone Mage Alternatief

Computerbeveiliger zelf slachtoffer virus

De Russische IT-beveiliger Kaspersky Lab is zelf slachtoffer geworden van een verfijnde virusaanval. Oprichter en bestuursvoorzitter Eugene Kaspersky zei woensdag dat het virus heel geraffineerd en nagenoeg onzichtbaar was.

Volgens de specialist hebben degenen die het virus plaatsten vooral in kaart willen brengen hoe de systemen van Kaspersky jagen op kwaadaardige software. Hoewel Kaspersky maandenlang besmet was, hebben klanten volgens het bedrijf geen schade geleden. Ook de eigen antivirusprogramma's zijn onaangetast.

Het zou gaan om een doorontwikkelde versie van duqu, een virus dat de afgelopen jaren rondwaarde en sterk lijkt op het zeer destructieve stuxnet. 'Duqu 2.0' zou ook zijn aangetroffen op plaatsen waar onderhandeld werd over het Iraanse atoomprogramma. Volgens Kaspersky heeft de ontwikkeling van het virus minstens 10 miljoen dollar gekost.

Miedema en Geurts onzeker voor WK-duel met China

Het is nog maar de vraag of Vivianne Miedema morgenavond in actie kan komen op het WK voor vrouwen in Canada. De speelster van Bayern München moest de eerste groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0) ook al laten schieten. Daarnaast bestaat er ook nog onzekerheid over doelvrouw Loes Geurts.

Miedema heeft nog altijd last van migraine, waardoor het voor haar niet mogelijk was om te spelen. "Vivianne heeft na de wedstrijd van zaterdag (1-0 winst tegen Nieuw-Zeeland, red.) binnen in de gym hersteld. Gisteren hadden we een vrije dag en vandaag heeft ze getraind", liet bondscoach Roger Reijners tijdens de persconferentie weten.

Voor Geurts is het een ander verhaal. Zij klapte tegen Nieuw-Zeeland door haar linkerenkel en heeft zodoende een vraagteken achter haar naam staan. Reijners: "Ze heeft haar herstel gedaan in de gym, is al op veld geweest en heeft individueel wat kunnen doen. In goed overleg met Loes gaan we ernaar kijken."

De tweede groepswedstrijd van de Oranje-vrouwen begint morgen om middernacht.

Tweede ritzege Bouhanni in Dauphiné

Nacer Bouhanni heeft zijn tweede etappezege in het  geboekt. De Franse wielrenner van Cofidis was woensdag na 228 kilometer koers van Anneyron naar Sisteron opnieuw de snelste in de massasprint. Hij versloeg de Belg Jonas Van Genechten en Luka Mezgec, de Sloveense troef van Giant-Alpecin.

Bouhanni sloeg maandag ook al toe in de finale voor sprinters. Dat was zijn eerste WorldTour-overwinning sinds de overstap van FDJ naar Cofidis. De Australiër Rohan Dennis (BMC) behield de gele leiderstrui. Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) gaf de vierde etappe kleur. Hij demarreerde met de Belg Tosh Van de Sande al na 3 kilometer. Die poging strandde echter, waarna Keizer het vlak voor het bijhalen van het peloton nogmaals probeerde met Tim Wellens.

Ook die poging, en de pogingen daarna van Wilco Kelderman en Tony Gallopin, mislukte. Uiteindelijk kwam het dus tot een massasprint.

Krajicek strandt in tweede ronde Rosmalen

Michaëlla Krajicek is uitgeschakeld op het grastennistoernooi van Rosmalen. Op het Topshelf Open was de Italiaanse Camila Giorgi te sterk voor de Nederlandse. Het werd woensdag 6-7 (2), 6-2 en 6-4.

Krajicek versloeg de nummer 35 van de wereld in de tiebreak van de eerste set en leek af te stevenen op een sensatie. Giorgi herpakte zich echter en Krajicek begon langzaam maar zeker minder goed te serveren. Uiteindelijk kostte dat haar de tweede en derde set, waarin beide speelsters geen hoog niveau meer wisten te halen.

'Kalezic en Roda JC bereiken akkoord'

Roda JC heeft in Darije Kalezic een nieuwe hoofdtrainer gevonden. Beide partijen hebben in hoofdlijnen een akkoord bereikt over een contract voor twee jaar.

"We houden nog een klein slagje om de arm. Donderdag worden de laatste details uitgewerkt. We zijn van plan om hem vrijdag te presenteren", liet een woordvoerder van de Limburgse club woensdag weten.

De 45-jarige Kalezic werkte als trainer eerder bij De Graafschap, Zulte Waregem en Stockport County. De afgelopen twee seizoenen had de in Zwitserland geboren Bosniër Jong PSV onder zijn hoede.

Kalezic volgt bij Roda JC, dat in het afgelopen seizoen promoveerde naar de eredivisie, interim-coach Rick Plum op. De assistent-trainer verving aan het einde van het seizoen hoofdtrainer René Trost, die in april vertrok.

Voor Roda JC was Ernest Faber aanvankelijk de belangrijkste kandidaat voor de vacature van hoofdtrainer, maar de assistent-coach van PSV koos voor een avontuur komend seizoen bij N.E.C. Nijmegen.


Roda JC hoopt Darije Kalezic komende vrijdag te presenteren (PRO SHOTS / Toin Damen)

McClaren naar Newcastle United

Newcastle United heeft een nieuwe trainer: Steve McClaren. De club, waar onder meer Tim Krul, Vurnon Anita, Daryl Janmaat en Siem de Jong onder contract staan, maakte het nieuws vandaag wereldkundig. De oud-trainer van FC Twente tekent een contract voor drie jaar en heeft een optie voor nog eens vijf seizoenen.

"Het is een voorrecht om coach te zijn van Newcastle United", aldus McClaren in een eerste reactie. "Dit is een grote club met een enorme geschiedenis. St. James Park is als een kathedraal op een zaterdagavond. Dit is een symbool voor de stad. Ik weet hoe belangrijk Newcastle United is voor de stad en de regio."

McClaren is de opvolger van John Carver. Hij fungeerde in de tweede seizoenshelft als tussenpaus, omdat Alan Pardew tussentijds naar Crystal Palace vertrok. Onder leiding van Carver zakten The Magpies ver weg, maar verzekerden zich op de allerlaatste speeldag van handhaving.

"Deze club heeft veel te lang moeten wachten op het winnen van een prijs. Dat is dan ook één van mijn doelstellingen als manager. Ik heb in mijn carrière prijzen gewonnen en dat ga ik ook hier voor zorgen", liet McClaren strijdlustig weten. Eind vorige maand werd de trainer ontslagen bij Derby County, nadat hij zich niet wist te plaatsen voor playoffs om promotie naar de Premier League.

VS sturen 450 militairen naar Irak

De Verenigde Staten gaan 450 militairen naar Irak sturen om de Iraakse strijdkrachten te trainen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag bekendgemaakt. De afgelopen tijd heeft het Iraakse forse tegenslagen gehad in de strijd tegen de extremistische beweging Islamitische Staat en Bagdad heeft herhaaldelijk om hulp gevraagd.

Het aantal trainingskampen in Irak wordt uitgebreid, zodat meer mensen kunnen worden opgeleid. De meesten zijn leden van soennitische stammen die zich vrijwillig hebben gemeld om de strijd met IS aan te gaan. Enkele dagen geleden sprak Obama met de Iraakse premier Haider al-Abadi.

PSV - Mönchengladbach verboden

De oefenwedstrijd tussen PSV en het Duitse Borussia Mönchengladbach, die aanvankelijk voor 25 juli op de kalender stond, gaat niet door. Burgemeester Rob van Gijzel heeft het duel verboden.

Van Gijzel beroept zich met het verbod op afspraken met PSV. Hierin staat beschreven dat bij oefenwedstrijden van de Eindhovense club geen extra politie-inzet nodig moet zijn. In het geval van de confrontatie met Borussia Mönchengladbach is dat wel het geval, waardoor afgelasting dus noodzakelijk is.

Nipkowschijf voor Onze man in Teheran

Het VPRO-programma Onze man in Teheran is door tv-critici bestempeld als het beste Nederlandse tv-programma van het afgelopen seizoen. Daarmee strijkt de serie van Iran-correspondent Thomas Erdbrink de Zilveren Nipkowschijf op. Dat werd woensdagmiddag bekendgemaakt in Hilversum.

De vierdelige serie Onze man in Teheran was in januari en februari dit jaar te zien op NPO 2. Thomas Erdbrink is getrouwd met een Iraanse en woont al enige jaren in de hoofdstad van het streng-conservatieve land. Hij mocht de serie maken na lang lobbyen bij het regime.

Erdbrink heeft aangegeven in veel gevallen zelf verbaasd te zijn geweest dat zijn materiaal het stempel van goedkeuring kreeg. Volgens hem komt dat omdat de regering er erg op is gebrand om een 'normaal' gezicht van Iran naar buiten toe te kunnen tonen. De serie is nog te zien op de site van de VPRO.

De Zilveren Reissmicrofoon kwam ook toe aan een VPRO-programma. Pieter van der Wielen werd onderscheiden met de radioprijs voor zijn NPO Radio 1-show Nooit meer slapen.

Ook de Nederlandse dramaserie Hollands Hoop (VARA, VPRO, NTR) en het Sinterklaasjournaal (NTR) maakten dit jaar kans op de Nipkowschijf. Het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach kreeg vorige maand al een eervolle vermelding toebedeeld van de vakjury.

Voor de Reissmicrofoon waren ook de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO) en het praatprogramma Twee Dingen (Omroep MAX) genomineerd. De 3FM-show De bende van Van der Lende kreeg de eervolle vermelding.


Ninja Theory toont Hellblade

Ninja Theory, bekend van verhaalgedreven actiegames zoals Heavenly Sword en DmC, heeft vandaag voor het eerst Hellblade uitgebreid getoond. In Hellblade speel je als Senua, die een persoonlijke reis door een soort hel maakt.

Hellblade moet in 2016 uitkomen voor PS4 en pc. Je kunt hieronder alvast de beelden zien. De eerste trailer laat gameplaybeelden zien, waarbij de camera tijdens gevechten opvallend dicht bij Senua staat. Het tweede filmpje is een dev diary, waarin Ninja Theory meer over de game vertelt.

Zelfmoordaanslag in toeristenplaats Egypte

Een zelfmoordterrorist heeft woensdag toegeslagen bij het eeuwenoude Egyptische tempelcomplex in de toeristische stad Luxor. Dat hebben Egyptische bronnen gezegd. Kort na de explosie schoten agenten twee veronderstelde islamitische opstandelingen dood die samen met de terrorist bij het complex waren gearriveerd. Vier mensen, onder wie twee agenten, raakten bij het vuurgevecht gewond, zei het ministerie van volksgezondheid.

Op het moment van de aanslag bevonden zich in de tempel enkele Egyptenaren en toeristen, die ongedeerd bleven, zei gouverneur van Luxor Mohammed Sayed Badr.

Volgens Badr stapten op de parkeerplaats van het tempelcomplex drie mannen met tassen uit een auto. Zij wekten de argwaan van aanwezige agenten, die hen tot een halt maanden. Een van de drie zette het op een lopen, waarna een agent het vuur op hem opende. De bomgordel van de verdachte zou daarbij zijn getroffen en ontploft. Een tweede verdachte beschikte over een vuurwapen en beantwoordde het vuur van de politie. Hij werd doodgeschoten. De derde werd verwond en is gearresteerd.

Het was de eerste aanslag op het complex sinds november 1997, toen islamitische opstandelingen bij de 3400 jaar oude tempel van Hatsjepsoet, tegenover Luxor op de westoever van de Nijl, het vuur op toeristen openden. Daarbij vielen 58 doden.

Karnak en Luxor behoren tot de grootste toeristische trekpleisters van Egypte en worden jaarlijks door miljoenen mensen bezocht, hoewel het aantal buitenlandse bezoekers sinds de opstand in 2011 flink is afgenomen. Ook de beroemde graftombe van farao Toetanchamon bevindt zich in het gebied.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag woensdag is nog niet opgeëist.

'Kim Kardashian krijgt jongetje'

Kim Kardashian en haar man Kanye West schenken hun dochtertje North, in de familie liefkozend Nori genoemd, een broertje. Dat beweert Us Weekly op basis van meerdere bronnen.

"Kanye is dol op Nori, maar zijn wereld wordt compleet met een kleine jongen, een erfgenaam", zegt een bron. "Hij is in de zevende hemel". Ook Kim is verrukt. "Kim wilde altijd al twee kinderen, een jongetje en een meisje", zegt een vriendin van de realityster.

Het tweede kindje van Kim Kardashian wordt in de winter verwacht. Kim deelde het grote nieuws eind mei met de kijkers van de serie Keeping Up with the Kardashians. Ze maakte de kijkers al maanden deelgenoot van haar verwoede pogingen zwanger te worden.

"Ik ben zo gelukkig met de zwangerschap. We hadden niet meer gedacht dat het nog zou gebeuren", vertelde ze eerder aan Us. Ze vertelde ook dat ze de heftige ochtendmisselijkheid er graag voor over heeft. "Ik kan nauwelijks uit bed komen, maar het is het meer dan waard. Het kan mij niet schelen."

Volgens het blad heeft Kim al gezocht naar babykleertjes voor een jongetje, onder meer in een boetiek in New York. "Net als Nori wordt dit kindje goed gekleed", aldus de bron.

Belgen gepakt om fatale schoten in Maastricht

De Belgische politie heeft twee Belgen gearresteerd, omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij het dodelijke schietincident op de Oeverwal in Maastricht op 1 december 2013. Dat meldt de politie woensdag. Daarbij werd toen een 28-jarige man uit Maastricht doodgeschoten.

De verdachten zijn een zestigjarige man uit Luik en een 33-jarige man uit Jalhay. Ze werden al op 2 juni opgepakt, laat de politie weten.

Ze kwamen in beeld na onderzoek van de recherche van de politie in Nederland. Het onderzoek is nog niet klaar. De politie sluit meer aanhoudingen ook niet uit.

De verdachte uit Luik werd dinsdag aan de Nederlandse autoriteiten overgedragen. De andere verdachte zit nog vast in België. Daarvoor is inmiddels de overleveringsprocedure ook in gang gezet, aldus de politie.

Brothers: A Tale of Two Sons komt naar PS4 en XB1

Brothers: A Tale of Two Sons, een van de betere indiegames van de vorige generatie, komt deze zomer naar de PS4 en Xbox One. De port bevat een paar leuke extras: commentaar van de regisseur, de soundtrack en een gallery-modus.

Volgens uitgever 505 Games komt Brothers dit najaar ook naar iOS, Android en Windows Phone. Brothers is een puzzel-avontuurspel waarin je tegelijk twee broers moet besturen. meer informatie komt er tijdens de E3.

EU-parlement eist democratischer Turkije

Turkije dient ondubbelzinnig de democratische regels en principes te respecteren. Dat stelde het Europees Parlement in Straatsburg woensdag.

Het parlement stemde in met het jaarlijkse rapport over de situatie in het land dat wil toetreden tot de Europese Unie. Het verslag werd voor de eerste keer opgesteld door PvdA-Europarlementariër Kati Piri als Turkije-rapporteur van het parlement. Zij benadrukt dat er grote zorgen zijn over de vrijheid van de media, de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije.

Piri wijst echter ook op de uitslag van de verkiezingen afgelopen zondag. De Turkse kiezers hebben duidelijk gemaakt dat zij willen dat het land een andere koers vaart, stelt ze. "Het is daarom nu extra belangrijk dat we het signaal hebben afgegeven dat wij Turkije niet de rug toe keren."

Teleurstelling groot bij NOC*NSF-voorzitter Bolhuis

Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF beaamde woensdag dat het een droevige dag was voor de Nederlandse sportwereld. Door de annulering van de organisatie van de Europese Spelen in 2019 in Nederland, nadat de overheden er financieel geen heil inzagen, mist Nederland volgens de ietwat aangeslagen preses een unieke kans ons land de komende vier jaar in Europa en de rest van de wereld te presenteren.

"Over onze ambities om ooit nog Olympische Spelen in Nederland te houden, hoeven we voorlopig niet meer te spreken", gaf de voormalige hockeyinternational toe. "Wij beschikken kennelijk niet over de kaders om zo'n evenement te kunnen en willen organiseren."

Bolhuis sprak van een heel grote teleurstelling, ook voor hem persoonlijk. Individuele consequenties zijn volgens hem aan de Nederlandse miskleun niet verbonden. "In een eerder stadium heeft ons bestuur al besloten dat het uitgesloten zou zijn dat ik zou vertrekken bij een mogelijke afwijzing. We hadden een opdracht van 92 procent van onze leden. Tot en met dinsdag hebben we ook steeds van alle kanten signalen gekregen dat we moesten doorgaan met onze plannen. En ineens krijg te je horen dat de Nederlandse overheid het laatste stukje niet meedoet. De motieven vind ik onbegrijpelijk."

Bolhuis vertrekt donderdag volgens plan naar Baku om de opening van de eerste editie van de Europese Spelen mee te maken. "Het is dan natuurlijk niet leuk om allerlei mensen tegen te komen, die zoveel vertrouwen in onze organisatie hebben gehad. Maar we gaan moedig voorwaarts, er zit niets anders op."

'Intrekken overeenkomst HSL was optie'

Binnen het ministerie van Financiën lag na het falen van de Fyra de optie op tafel om de overeenkomst met de NS over de hogesnelheidslijn in te trekken. Maar dat zou veel geld gekost hebben en niet goed zijn geweest voor de reizigers. Daarom kreeg de NS nog een laatste kans om alternatief treinvervoer te regelen tussen Amsterdam en Brussel.

Dat zei Wouter Raab, een hoge ambtenaar van Financiën, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De omstreden flitstrein Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

Het ministerie van Financiën is aandeelhouder van de NS. Minister Jeroen Dijsselbloem greep in toen de NS definitief wilde stoppen met de Fyra. Dijsselbloem wilde meer bedenktijd. Raab noemde het vrijdag niet ,,zo heel erg slim" dat de NS de aandeelhouder niet betrok bij dat besluit.

HSL (Foto: Novum)
HSL (Foto: Novum)

Ratchet & Clank voor PS4 uitgebreid in beeld

Ratchet & Clank voor PS4 werd al vorig jaar aangekondigd, maar nu hebben we eindelijk nieuwe informatie. Deze game werd aangekondigd als een remake de allereerste Ratchet & Clank, die in 2002 uitkwam voor de PS2. Volgens ontwikkelaar Insomniac is het nu echter veel meer geworden.

De nieuwe Ratchet & Clank wordt door de ontwikkelaar nu als een 're-imagining' aangemerkt. Het is losjes gebaseerd op de 2002-game, maar heeft nieuwe planeten, wapens en gameplaysegmenten met Clank. Belangrijker is het feit dat het gamaplayelementen uit latere R&C's worden geleend. Het verhaal is ook opnieuw bewerkt zodat het meer aansluit op de aankomende Ratchet & Clank film.

Zowel de nieuwe als de film moeten ergens in 2016 uitkomen. Ondertussen kun je alvast maar liefst acht minuten van de game hieronder bekijken.

Nieuw misbruiktribunaal in Vaticaan

Paus Franciscus heeft een tribunaal in het leven geroepen om zaken te behandelen van bisschoppen die ervan worden beschuldigd niet te hebben opgetreden tegen kindermisbruik.

Het is de grootste stap die het Vaticaan tot dusver heeft genomen om bisschoppen die op de hoogte waren van misbruik verantwoordelijk te houden. Nog nooit is een bisschop om deze reden uit zijn functie gezet, hoewel Franciscus in april wel het ontslag aanvaardde van een Amerikaanse bisschop die was veroordeeld, omdat hij geen aangifte had gedaan van kindermisbruik door een andere geestelijke.

Met de oprichting van het nieuwe tribunaal krijgt het Vaticaan een mechanisme om klachten over bisschoppen centraal te ontvangen en in behandeling te nemen. Het tribunaal gaat deel uitmaken van de Congregatie van de Geloofsleer, de afdeling die voorheen alle klachten over kindermisbruik behandelde.

De wetten van de katholieke kerk kenden al straffen voor bisschoppen die hun taken niet vervullen, maar voor zover bekend heeft het Vaticaan nog nooit een bisschop bestraft die een kindermisbruiker de hand boven het hoofd hield.

Roemer: belastingplan kabinet moet openbaar

Het kabinet moet het akkoord over een hervorming van het belastingstelsel zo snel mogelijk openbaar maken. SP-leider Emile Roemer eist dat. Hij past er voor om in een achterkamertje te gaan onderhandelen over een plan dat voorlopig geheim moet blijven.

"Dit gaat over een herziening van het belastingstelsel die vijftien tot twintig jaar mee moet. Het treft iedereen: van burgers, tot Shell, tot het midden- en kleinbedrijf. Het gaat zo veel mensen aan, dan kun je het als kabinet toch niet menen om je ergens met de oppositie in een bunker of op Rottumeroog terug te trekken voor onderhandelingen? Dat kan echt niet, kom op zeg!", aldus Roemer tegenover het ANP.

Emile Roemer (Foto: Novum)
Emile Roemer (Foto: Novum)

Moeder dood meisje Hoogeveen vrijgelaten

De 35-jarige moeder van het achtjarige meisje dat maandag in Hoogeveen dood werd gevonden bij een flat is vrijgelaten. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

De vrouw blijft nog wel verdachte. De politie onderzoekt nog hoe het meisje om het leven is gekomen en welke rol de moeder heeft gespeeld in het drama.

Het Nederlandse Forensisch Instituut in Den Haag heeft dinsdagavond sectie verricht op het lichaam van het meisje. Ze werd in de nacht van zondag op maandag gevonden op De Arend in Hoogeveen.

Twee 13-jarigen verdacht van moord in Zweden

De Zweedse politie verdenkt twee jongens van 13 jaar ervan een 65-jarige man te hebben vermoord. Dat zei een woordvoerder woensdag.

De jongens werden dinsdagavond gearresteerd, nadat eerder op de dag een lichaam was gevonden op een boerderij in Varberg, dat ten zuiden van Göteborg ligt. Verklaringen van ooggetuigen en ander bewijs leidden de politie naar de jongens, die maandag waren verdwenen uit een pleeggezin.

De kinderen zijn overdragen aan de sociale dienst in Zweden. Hun identiteit wordt geheim gehouden. Kinderen jonger dan 15 kunnen niet worden vervolgd in Zweden.

Hyrule Warriors met nieuwe personages naar 3DS

Hyrule Warriors is al een tijdje uit voor de Wii U, maar nu lijkt het erop dat we ons straks ook op de Nintendo 3DS met Hyrule Warriors gaan vermaken. Dat blijkt uit een filmpje dat is gepubliceerd op het YouTube-kanaal van Koei Tecmo, de publisher van Hyrule Warriors.

Nu is het Japans van uw verslaggever niet geweldig, maar het lijkt erop dat dit een leak betreft, aangezien in de titel vermeldt wordt dat dit eigenlijk een aankondiging voor de E3 had moeten zijn volgende week. In de laatste paar seconden van het filmpje zijn bovendien twee nieuwe characters te zien die waarschijnlijk hun opwachting gaan maken in de 3DS-versie, namelijk piraat Tetra en Daphnes Nohansen Hyrule (beiden uit The Wind Waker). Het lijkt erop dat als je de 3DS versie van Hyrule Warriors bezit, je deze characters ook kan overzetten naar de Wii U-versie.

Of de game alleen uitkomt voor de New 3DS of ook de oude versie is nog niet bekend. 

'Hyrule Warriors komt naar de Nintendo 3DS'

Landen voeren druk op Griekenland op

De Grieken zullen met meer en concretere voorstellen over de brug moeten komen. Bij hen ligt de bal, klonk het woensdag in Brussel bij meerdere eurolanden. Bovendien tikt de tijd.

Europese regeringsleiders en staatshoofden zijn naar Brussel gekomen voor een tweedaagse top met collega's uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De Griekse schuldenkwestie is uiteraard formeel geen onderwerp van gesprek, echter achter de schermen is er gelegenheid voor een-op-eengesprekken en kan er toch over de zaak worden gesproken.

Zo hoopte de Griekse premier Alexis Tsipras apart te kunnen gaan zitten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande om de onderhandelingen los te trekken. Merkel zei voorafgaand aan de top dat zij en Hollande bereid zijn om te praten, als de Grieken daarom vragen. Maar zij benadrukte dat er nog geen concrete afspraak is gemaakt. "Waar een wil is, is een weg", maar zo voegde Merkel toe "Griekenland zal met de geldschieters verder moeten onderhandelen en elke dag telt".

Tsipras had woensdagmiddag al wel een onderonsje met EU-president Donald Tusk. Het gesprek ging over de stand van zaken in de onderhandelingen tussen de geldschieters en Griekenland, zo klonk het na afloop zonder verdere details te geven.

Dinsdag leverde Griekenland een tegenvoorstel in voor bezuinigings- en hervormingsplannen in ruil voor financiële steun, maar de geldschieters (de eurolanden, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds) wezen deze na bestudering naar de prullenbak. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie schieten deze plannen te kort en rijmen ze niet bij de voortgang die is geboekt bij eerdere gesprekken zoals tussen Tsipras en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vorige week.

"De speeltijd is voorbij", zei de Belgische premier Charles Michel. "Ik verwacht concrete betrokkenheid van de Grieken."

Landen voeren druk op Griekenland op
Landen voeren druk op Griekenland op (Foto: ANP)

Er komt meer muziek in de klas

De komende vijf jaar moet meer muziek in de klas klinken. Dat is het doel van het nieuwe Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs, dat woensdag werd gepresenteerd in de Jaarbeurs in Utrecht.

In dit platform zijn muzikanten, gemeenten, provincies, scholen, kunstcentra, de publieke omroep en opleidingsinstituten als de pabo's en de conservatoria verenigd. Zij gaan zich ervoor inzetten dat muzieklessen een vast onderdeel worden op de basisscholen. Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling en het samenspelen leidt tot betere sociale vaardigheden en schoolprestaties, zeggen zij.

Zo krijgen schoolklassen de kans om hun regio te vertegenwoordigen in een nieuw tv-programma over muziek in de klas. De strijd tussen de scholen begint in het voorjaar van 2016 en is dat najaar te zien op NPO3. Scholen worden aangemoedigd samen te werken met lokale fanfares en muziekscholen en de partijen steken meer energie in het opleiden van muziekdocenten en de ontwikkeling van lesmateriaal.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur, theaterman Joop van den Ende en Carolien Gehrels, oud-wethouder cultuur in Amsterdam, zetten zich de komende jaren in voor het muziekonderwijs. Bussemaker maakte eerder bekend dat zij 25 miljoen euro beschikbaar stelt aan scholen om de deskundigheid van leraren te vergroten. Van den Ende gaat via zijn netwerk extra geld werven voor dit doel.

Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Zij was woensdag in de Jaarbeurs aanwezig bij een concert van tweeduizend kinderen als onderdeel van het programma 'Kinderen maken muziek'. Máxima nam hiertoe in 2011 het initiatief met als doel dat zoveel mogelijk kinderen in aanraking komen met een muziekinstrument en samen muziek kunnen maken.

Er komt meer muziek in de klas
Er komt meer muziek in de klas (foto: Bram Muller/FOK.nl)

Rutte en Beatrix bij Bilderberg

Minister-president Mark Rutte en prinses Beatrix zijn deze week aanwezig bij de jaarlijkse Bilderberg-conferentie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bevestigd. De conferentie wordt van 11 tot 14 juni gehouden in het Oosterijkse Telfs-Buchen.

Andere Nederlandse deelnemers aan de 63e aflevering van de ooit door prins Bernhard begonnen besloten praatbijeenkomsten zijn bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, DNB-president Klaas Knot, Louise Fresco van Wageningen Universiteit en professor Victor Halberstadt.

De Belgische premier Charles Michel en de voormalige Amerikaanse minister Henry Kissinger behoren ook tot de 140 deelnemers, die afkomstig zijn uit politiek, bedrijfsleven, industrie en media.

Prinses Beatrix (Foto: Novum)
Prinses Beatrix (Foto: Novum)

Scholier op snuffelstage ontdekt planeet

Een Britse tiener die voor zijn snuffelstage een weekje meeliep met een sterrenwacht, heeft een onbekende planeet ontdekt. De vijftienjarige Tom Wagg zag in 2013 hoe het licht van een ster ietsje dimde. Dat kwam doordat de planeet ervoor langstrok. Geoefende wetenschappers hebben twee jaar lang gerekend en komen nu tot de conclusie dat de vondst klopt.

Dat heeft de Keele University woensdag bekendgemaakt. De ster en zijn planeet staan op duizend lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Waterslang in ons Melkwegstelsel. "Sterrenkundigen hebben inmiddels meer dan duizend planeten in andere stelsels ontdekt, maar Tom is mogelijk de jongste ontdekker ooit", aldus de universiteit.

De planeet heeft de naam WASP-142b gekregen. Hij is ongeveer even groot als Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Hij staat zo dicht bij zijn ster dat een rondje eromheen maar twee dagen duurt.

Tom, inmiddels zeventien, vroeg om de stage omdat hij al langer geïnteresseerd is in het heelal. Hij wil later natuurkunde studeren.

Scholier op snuffelstage ontdekt planeet
Scholier op snuffelstage ontdekt planeet (Foto: ANP)

Vaste telefonie verder in de lift

Het aantal aansluitingen voor vaste telefonie in Nederland is afgelopen kwartaal met een half procent toegenomen tot 6,27 miljoen. Dat meldde marktonderzoeksbureau Telecompaper woensdag.

Met name glasvezelaanbieders profiteerden opnieuw van een sterke vraag naar pakketten met vaste telefonie, snel internet en televisie in één. Dat resulteerde in een groei van bijna 7 procent. Het aantal DSL-lijnen steeg met 1,3 procent. Hoewel ook het aantal kabelaansluitingen licht bleef groeien (0,5 procent), verloor dat segment marktaandeel.

Telecompaper constateert dat de markt voor vaste telefonie verzadigd begint te raken. Voor de jaren tot en met 2019 gaat het onderzoeksbureau uit van een daling van het aantal vaste lijnen met gemiddeld 0,7 procent per jaar.

Huges niet verhoord over Fyra

Voormalig NS-topman Timo Huges verschijnt deze week niet als getuige bij de parlementaire enquêtecommissie Fyra. In zijn plaats verhoort de commissie zijn tijdelijke plaatsvervanger Engelhardt Robbe, de financiële man binnen de NS-directie.

Dat heeft de enquêtecommissie woensdag laten weten. De commissie was wel van plan om Huges te verhoren, maar de topman stapte vorige week op wegens zijn betrokkenheid bij malversaties met aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

Robbe verscheen woensdag ook al voor de enquêtecommissie die onderzoekt waarom de Fyra een flop werd. De trein had op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid moeten gaan rijden, maar hield er kort na de start alweer mee op omdat er van alles mis was met de trein.

'Chimpansees drinken graag alcohol'

Chimpansees in West-Afrika houden wel van een borrel, die bestaat uit het gefermenteerde sap van palmbomen. Dat staat in een nieuw onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in de Royal Society Open Science.

De onderzoekers richtten zich vooral op mensapen in Guinee. De chimpansees gebruiken bladeren om het gefermenteerde sap van de Raphiapalm te drinken, dat soms wel 6,9 procent alcohol bevat. "De regelmatige en vrijwillige consumptie van ethanol was tot dusver alleen bij mensen geconstateerd", schrijft Kimberley Hockings in het rapport. En waar bavianen in Zuid-Afrika erom bekend staan gefermenteerde druiven van wijngaarden te stelen, zijn de drinkgewoontes van de apen in Guinee niet het gevolg van contact met mensen.

Sommige chimpansees 'consumeren aanzienlijke hoeveelheden ethanol en vertonen verschijnselen van beneveling', aldus het rapport. Sommige apen gingen na hun borrel onmiddellijk rusten.

Chimpansee (Foto: Novum)
Chimpansee (Foto: Novum)

Noorse arbiter voor Oranje, Kuipers fluit Denemarken-Servië

Scheidsrechter Svein Oddvar Moen leidt vrijdagavond de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland in de EK-kwalificatie. De ervaren Noor krijgt hulp van zijn landgenoten Frank Andas en Tom Harald Gronevik.Moen floot het Nederlands elftal eerder al tijdens een oefeninterland tegen Ghana (4-1) en een EK-kwalificatieduel tegen Hongarije (5-3).

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers leidt zaterdag in Kopenhagen de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Denemarken en Servië. De UEFA heeft hem en zijn Nederlandse assistenten aangesteld voor de wedstrijd. Voor Kuipers is het zijn 91e internationale duel als scheidsrechter.

Denemarken en Servië zijn ingedeeld in poule I. Denemarken staat na vier wedstrijden op de tweede plaats in de groep, achter Portugal. Servië heeft tot dusver nog maar één punt en staat vierde.

Danny Makkelie fluit woensdagavond de oefeninterland tussen Duitsland en de Verenigde Staten in Keulen. Voor hem is het zijn 23e internationale wedstrijd.

Felle ruzie EU-parlement over vrijhandel VS

Het Europees Parlement in Straatsburg blijkt uiterst verdeeld over het geplande vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP). Een krappe meerderheid besloot woensdag tijdens een rumoerige zitting om een debat over TTIP niet door te laten gaan.

Die stap volgde op het schrappen van een stemming over TTIP, die eigenlijk ook voor woensdag op de agenda stond. De stemming was dinsdag op het laatste moment voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er waren te veel voorstellen om het verdrag te wijzigen.

Het grootste pijnpunt is de manier waarop geschillen moeten worden beslecht tussen buitenlandse bedrijven en nationale overheden. Veel sociaaldemocraten hebben grote moeite met het plan voor een particulier tribunaal buiten de normale rechtspraak om. De grootste fractie van christendemocraten verwijt de sociaaldemocraten, die de tweede fractie vormen, interne verdeeldheid.

Tbs-kliniek ontslaat personeel na drugsgebruik

Tbs-kliniek de Woenselse Poort in Eindhoven ontslaat acht medewerkers omdat ze tijdens een bedrijfsuitje drugs zouden hebben gebruikt. Dat liet de kliniek woensdag weten.

De instelling liet een paar weken geleden een onderzoek naar de personeelsleden instellen nadat de directie signalen kreeg dat er tijdens het uitje drugs waren gebruikt. "Het onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat er tijdens het teamuitje sprake is geweest van (hard)drugsgebruik en dat collega's onder druk gezet zijn waardoor verhoudingen ernstig verstoord zijn", zegt de directie van de kliniek.

Everink terug in skybox: 'heel confronterend'

Zakenman Koen Everink is woensdag in de skybox geweest in de Amsterdam ArenA, waar hij in juli 2012 zwaar mishandeld werd. Het was voor het eerst sinds die beruchte nacht dat hij er terugkwam. "Hij vond het heel confronterend om terug te zijn op de plek waar hij de zwartste dag van zijn leven beleefd heeft", vertelde zijn advocaat Alexander de Swart. "Maar het is een belangrijke dag voor hem, in het kader van zijn verwerking."

Het bezoek aan de skybox vond plaats vanwege de behandeling van het hoger beroep in de zaak tegen Badr Hari: het gerechtshof in Amsterdam ging er een kijkje nemen en de advocaten van Everink, Hari en medeverdachte Ferhat Y. waren daar ook bij.

Volgens zijn advocaat is Everink alleen gekomen omdat hij wist dat Hari en Ferhat Y. er zelf niet zouden zijn. "Hij zou het te confronterend vinden om met hen weer in dezelfde skybox te zijn."

Meer werkloze vijftigplussers vinden baan

Bijna 26.000 bij het UWV ingeschreven werklozen van vijftig jaar en ouder hebben in de eerste vier maanden van dit jaar een baan gevonden. Dat is ruim een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die UWV woensdag publiceerde.

De uitkeringsinstantie verwacht dat deze positieve trend zich dit jaar en volgend jaar voortzet. Volgens UWV maken werkzoekende vijftigplussers de komende jaren de meeste kans op werk in de detail- en groothandel en de zakelijke dienstverlening. Dat zijn de sectoren waar nieuwe banen worden verwacht. De gezondheidszorg biedt daarentegen weinig kans om aan de slag te gaan.

Eind april waren er ruim 200.000 mensen van vijftig jaar en ouder met een werkloosheidsuitkering op een totaal aantal WW-uitkeringen van bijna 427.000. UWV gaat ervan uit dat het aantal WW'ers pas eind volgend jaar weer net onder de grens van 400.000 komt.

'Dijsselbloem uitstekende kandidaat eurogroep'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos zijn allebei 'uitstekende kandidaten' voor het voorzitterschap van de eurogroep, de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone. Dat heeft de Finse minister van Financiën Alexander Stubb laten weten op Twitter.

Dijsselbloem is momenteel voorzitter van de eurogroep en heeft zich opnieuw kandidaat gesteld. De Guindos stelde zich onlangs kandidaat voor de functie. Beide ministers brengen woensdag een bezoek aan Stubb in Helsinki.

VN: seksueel misbruik blauwhelmen amper gemeld

Vredesmilitairen van de Verenigde Naties hebben in Haïti van meer dan 225 vrouwen seks aanvaard als betaling voor diensten of goederen, maar er wordt zelden melding van gemaakt. Dat staat in een VN-rapport over seksuele uitbuiting en misbruik door blauwhelmen dat deze maand uitkomt, maar nu al in handen is van persbureau AP.

De VN keken naar alle landen in de wereld waar de ongeveer 125.000 blauwhelmen actief zijn. Naast Haïti kwamen de meeste meldingen van misbruik de afgelopen jaren uit Congo, Liberia en Zuid-Sudan.

In een derde van de gevallen is het slachtoffer jonger dan 18, schrijven de onderzoekers. De hulp die hun wordt geboden zou 'ver onder de maat' zijn. Gemiddeld duurt een onderzoek door de OIOS, de interne waakhond van de VN, meer dan een jaar.

Een ander probleem is dat de lokale bevolking zich niet eens bewust is van de regels die de VN hanteren op dit gebied. De onderzoekers spraken in Haïti met 231 vrouwen die zeiden seks te hebben gehad met vredesmilitairen als vorm van betaling. Slechts zeven van hen wisten van de VN-regels omtrent seksuele uitbuiting en mishandeling. Niemand wist dat ze een telefoonnummer hadden kunnen bellen om misbruik en uitbuiting te melden.

"Vrouwen op het platteland noemden honger, gebrek aan onderdak, babyverzorgingsproducten en medicijnen vaak als de reden", aldus het rapport.

Cadeau voor vriendin blijkt xtc-smokkel

In zijn tas zat een cadeautje voor zijn jarige vriendin, niets anders, zei een 26-jarige Nederlander toen hij in Duitsland werd gecontroleerd. Vier tuinlampen, verpakt in cadeaupapier. Wantrouwige agenten controleerden het cadeau en vonden 3,6 kilo verstopte xtc-tabletten. De drugs zijn 84.000 euro waard.

Dat meldde de Duitse politie woensdag. De Nederlander zat in de internationale trein van Amsterdam naar Frankfurt. Hij werd gecontroleerd bij het station van Oberhausen in het Ruhrgebied. De man zei dat hij op weg was naar zijn vriendin in Duisburg. Hij zit nu vast in Duitsland.

Vulkaan op Sumatra spuwt weer heet gas

De vulkaan Sinabung op Sumatra, in het westen van Indonesië, heeft woensdag opnieuw een wolk heet gas uitgespuwd. Dorpelingen in de omgeving hebben het advies gekregen weg te blijven uit de gevarenzone rond de berg. Slachtoffers zijn er nog niet gevallen.

"De groeiende omvang van de lavakoepel is zeer instabiel", zei vulkanoloog Surono. Volgens hem kunnen ieder moment gloeiend heet gesteente en hete as langs de hellingen van de berg naar beneden komen.

De vulkaan is sinds maandag erg actief. Rook en as worden tot vijfhonderd meter de lucht ingespuwd. Woensdagochtend werden meer dan vijftig uitbarstingen geteld.

Sinabung is een van de ongeveer 130 actieve vulkanen in Indonesië. De 2600 meter hoge berg is sinds 2010 enkele malen tot uitbarsting gekomen. Vorig jaar vonden daarbij zeventien mensen de dood.

Negen woningen van motorclubs dicht

In Limburg zijn negen woningen en panden gesloten door de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Dat gebeurde in de nasleep van een grote actie van politie en justitie tegen motorclubs, maakte onder meer de gemeente Maastricht woensdag bekend.

De woningen worden onder meer gesloten omdat er grote hoeveelheden drugs zijn aangetroffen of omdat er andere criminele activiteiten plaatsvonden. De woningen en panden staan in Geleen, Stein, Roermond, Susteren, Schinnen en Kerkrade. In die laatste gemeente gaat het om een kroeg van de Hells Angels, die al eerder was gesloten.

Bij de actie op 27 mei werden twintig verdachten gearresteerd. Daarbij werden drugs en wapens gevonden. De meesten van hen zitten nog vast. Het gaat met name om leden van de Bandidos.

KLM voor standaardmaat handbagage vliegtuigen

KLM ondersteunt het initiatief van de internationale luchtvaartorganisatie IATA om tot een standaardmaat voor handbagage in vliegtuigen te komen. Dit laat een woordvoerder woensdagmiddag weten.

"Het belang en het comfort van de passagiers staat bij ons altijd voorop. Voor de passagiers die met verschillende maatschappijen vliegen, is het makkelijker als ze niet elke keer op de website hoeven te checken welke afmetingen zijn toegestaan."

De IATA wil voor de handbagage een standaardmaat hanteren van 55x35x20 cm. Dit formaat zou goed passen in de opbergruimte in de cabine van vliegtuigen met meer dan 120 stoelen. De verschillende luchtvaartmaatschappijen bepalen nu zelf welke afmetingen de handbagage mag hebben. Dat zorgt voor onduidelijkheid en irritaties bij de incheckbalie.

Bij de internationale luchtvaartorganisatie zijn ongeveer 250 luchtvaartmaatschappijen aangesloten.

KLM voor standaardmaat handbagage vliegtuigen (Foto: Novum)
KLM voor standaardmaat handbagage vliegtuigen (Foto: Novum)

Fyra kostte NS bijna 800 miljoen

De flop met de omstreden snelle trein Fyra heeft de NS sinds de ondertekening van het contract in 2001 bijna 800 miljoen euro gekost. Het besluit om in 2013 te stoppen met de Fyra kostte de NS 340 miljoen, maar doorgaan met de rammelende spaghettiboemels zou nog duurder zijn uitgevallen.

Dat stelde Engelhardt Robbe, financiële man binnen de NS-directie, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De omstreden 'flitstrein' Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

De NS stond voor honderden miljoenen garant voor verliezen van dochterbedrijf HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn. Op de aanschaf van de Fyra-treinen, die teruggingen naar fabrikant AnsaldoBreda, leed de NS een verlies van 88 miljoen.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Geen schadevergoeding voor AWACS-lawaai

Limburgers die last hebben van het lawaai van overvliegende AWACS-verkenningsvliegtuigen van de NAVO krijgen geen schadevergoeding. De bestuursrechter van de rechtbank Limburg heeft woensdag een beroep tegen een regeringsbesluit van die strekking afgewezen

Een grote groep eisers uit de buurt van Brunssum had een verzoek om vergoeding van immateriële schade ingediend bij de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Zij eisten per gezinslid een bedrag van 1500 euro. De staatssecretaris wees de verzoeken af. Terecht, zo oordeelde de bestuursrechter woensdag. Om bij de overheid met succes een schadeclaim in te dienen, moet er namelijk ook een besluit van de overheid zijn dat die schade heeft veroorzaakt. Dat is hier niet het geval.

De NAVO voert vanaf de vliegbasis Geilenkirchen, vlak over de grens bij Brunssum, verkenningsvluchten uit in het Europese luchtruim.

Geen schadevergoeding voor AWACS-lawaai (Foto: Novum)
Geen schadevergoeding voor AWACS-lawaai (Foto: Novum)

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17

Dorpen in het oosten van Oekraïne rond de plek waar vlucht MH17 vorig jaar neerstortte, krijgen op korte termijn hulp van Nederland. Op deze wijze wil het kabinet onder meer zijn dankbaarheid tonen aan de dorpsbewoners die na de crash hebben geholpen met het bergen van wrakstukken en stoffelijke resten.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) zei woensdag in de Kamer dat het gaat om voedsel- en hygiënepakketten. Ook wordt er gekeken of de dorpsbewoners op langere termijn kunnen worden geholpen. Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

Volgens Ploumen is de situatie voor de dorpen niet echt rooskleurig. "Het leek ons aangelegen nu zij het moeilijk hebben om iets extra's voor ze te doen", aldus de minister. De ChristenUnie had er in april al voor gepleit om deze dorpen extra te steunen als blijk van waardering voor hun hulp.

Miljoen kaartjes EK 2016 al beschikbaar

De kaartverkoop voor het EK voetbal van 2016 in Frankrijk is woensdag begonnen, een jaar voor aanvang van de eindronde. De Europese voetbalbond UEFA heeft de eerste miljoen kaarten in de voorverkoop gedaan via internet. Fans kunnen tot 10 juli inschrijven op deze tickets, die variëren in prijs van 25 tot 900 euro.

In totaal zijn er 2,5 miljoen kaarten beschikbaar voor het toernooi. De volgende 800.000 gaan de verkoop in nadat in december van dit jaar de groepsindeling bekend is.

Het Nederlands elftal is nog niet geplaatst voor het EK. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink speelt vrijdag een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland.

LottoNL-Jumbo met ambities naar Zwitserland

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo gaat met grote plannen naar de Ronde van Zwitserland. De kopmannen Robert Gesink en Laurens ten Dam hebben zich met een hoogtestage in de Verenigde Staten voorbereid op de Ronde van Frankrijk maar willen al in Zwitserland oogsten. Gesink gaat voor een plek bij de beste tien, kondigde hij woensdag aan. "We verwachten veel van Robert en Laurens", zegt ploegleider Jan Boven.

Gesink miste door knieklachten en privéomstandigheden een groot deel van het voorjaar maar maakte desondanks indruk in de Ronde van Californië. Hij kon met de besten mee bergop en eindigde in het algemeen klassement als vijfde "Het was een rare start van het seizoen", zegt hij. "Maar misschien pakt dat nu juist wel goed uit. Ik ben nog redelijk fris, vooral in mijn hoofd."

Akkoord VVD en PvdA over belastinghervorming

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel. Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën woensdag bekend. Er moeten volgens hem alleen nog een aantal 'technische dingen worden uitgewerkt'.

Voor het zomerreces zal het kabinet volgens de bewindsman nog gaan overleggen met de oppositie over de herziening van het fiscale stelsel. De hervorming moet leiden tot lagere lasten op arbeid en een versimpeling van het belastingstelsel.

Met name D66 heeft als lid van de zogeheten constructieve oppositie herhaaldelijk op belastinghervorming aangedrongen. De regering heeft echter geen meerderheid meer in de Eerste Kamer met die partijen, waartoe verder CU en SGP behoren. Daarom zal het kabinet langs nog meer partijen moeten leuren met de plannen.

Akkoord VVD en PvdA over belastinghervorming
Akkoord VVD en PvdA over belastinghervorming (Foto: ANP)

Dertig hennepknippers opgepakt na stankoverlast

In een bedrijfsgebouw in Helmond heeft de politie woensdag dertig mensen opgepakt die hennep aan het knippen waren. De meesten zijn vrouwelijk en de politie vermoedt dat ze uit Roemenië komen, vertelde een woordvoerder.

Politiemensen kwamen de hennepknipperij op het spoor doordat iemand had geklaagd over stankoverlast. Agenten zagen in eerste instantie niks bijzonders bij het bedrijfspand aan de Buitendijk, aldus de zegsman, maar toen ze iemand met spullen zagen lopen en zelf ook een doordringende wietlucht roken, besloten ze toch nog even verder te zoeken. Vervolgens ontdekten ze de illegale bezigheden.

Het pand bestaat volgens de politie uit diverse ruimtes die worden verhuurd aan verschillende partijen. Wie de hennepkwekerij runde, weet de politie nog niet. Alle knipsters en knippers worden meegenomen.

Letland scoorde nog nooit tegen Oranje

Het Nederlands elftal begint vrijdag met uitstekende statistieken aan het uitduel met Letland in de EK-kwalificatie. De twee eerdere ontmoetingen met die nationale ploeg leverden twee overwinningen en een doelsaldo van 9-0 op.

Nederland en Letland troffen elkaar voor het eerst op 23 juni 2004 tijdens de groepsfase van het EK in Portugal. Oranje zegevierde met 3-0 in het stadion van Braga met de beroemde rotswand. Ruud van Nistelrooij, op dit moment assistent-trainer van het Nederlands elftal, scoorde tweemaal. Roy Makaay trof eveneens doel.

Een half jaar geleden werd Letland in de ArenA overhoop gespeeld (6-0). Klaas-Jan Huntelaar en de op dit moment geblesseerde Arjen Robben scoorden tweemaal. Robin van Persie en Jeffrey Bruma tekenden voor de overige treffers. Letland speelde in de EK-kwalificatie al gelijk tegen Tsjechië (1-1), Turkije (1-1) en Kazachstan (0-0).

Haase verslaat Verdasco in Rosmalen

 Robin Haase kan zich gaan opmaken voor een kwartfinalepartij op het gras van Rosmalen. Op het Topshelf Open versloeg hij woensdag de Spanjaard Fernando Verdasco met 7-6 (4) en 6-3.

De eerste set had Haase kansen om de Spanjaard te breken, maar dat liet hij na. In de tiebreak sloeg hij alsnog toe. In de tweede set kreeg Verdasco meer en meer last van een blessure, liet de arts komen en nam alle risico in zowel opslag als rally's. Het mocht voor hem niet baten. Haase brak al vroeg in set en gaf dat niet meer uit handen.

Door de zege staat Haase voor de eerste keer in zijn loopbaan in de kwartfinales op het Brabantse gras, na zeven eerdere bezoeken aan het toernooi. Bij de laatste acht wacht mogelijk Ivo Karlovic (ATP-27). De lange Kroaat speelt tegen de Japanse qualifier Tatsuma Ito (ATP-106).

Virtuoze James zet Cavaliers op voorsprong

De basketballers van Cleveland Cavaliers hebben in de finale van de Amerikaanse NBA een 2-1-voorsprong genomen op Golden State Warriors. De Cavs wonnen duel drie met 96-91, vooral dankzij een virtuoze LeBron James. De absolute vedette van de ploeg was goed voor veertig punten en voegde ook nog eens twaalf rebounds en acht assists toe.

"Ik heb hem geen slechte bal zien werpen; hij was geweldig", roemde coach David Blatt zijn topschutter na de wedstrijd. "Hij controleerde de wedstrijd en liet ons team spelen zoals we het wilden."

De heersende Cavaliers kwamen tegen het einde van de wedstrijd tot nog in de verdrukking door een succesvol offensief van de Warriors. De voorsprong slonk zelfs naar één punt met nog drie minuten te spelen. Een cruciale fout in de slotfase van topschutter Stephen Curry van de Warriors voorkwam een totale kanteling.

Geen geld voor Europese Spelen in Nederland

NOC*NSF moet de organisatie van de Europese Spelen in 2019 teruggeven aan het Europees Olympisch Comité (EOC). Er is onvoldoende draagvlak voor het organiseren van het evenement in Nederland. 

Dat is het resultaat van een overleg tussen minister Schippers, de provincies en gemeenten. De verschillende partijen zijn niet bereid om de benodigde financiële bijdrage van 57,5 miljoen euro op te brengen, zo laten de betrokken overheden weten in een gezamelijk persbericht.

Het bedrag is van 57,5 miljoen euro is ook afgezet tegen de lagere kosten die het afzonderlijk organiseren van een EK of WK voor een sport met zich brengt. Een andere overweging is dat het geld dan niet meer besteed kan worden aan het in Nederland organiseren van andere aantrekkelijke internationale topsportevenementen of aan andere opgaven waar de sport voor staat.

De overheden hebben in het besluit ook meegenomen dat er geen garantie is dat de Europese Spelen in 2019 een voldoende topsportgehalte zullen hebben. Bijvoorbeeld grote sporten als atletiek, zwemmen en hippische sport hebben hun EK’s al vastgesteld en het is daardoor onduidelijk wat het topsportgehalte van deze sporten zullen zijn. Tijdens de eerste Europese Spelen in Baku zal bijvoorbeeld het atletiek een landenwedstrijd zijn met landen uit de derde divisie. Het zwemmen in Baku is een juniorentoernooi. 

Daarnaast zijn er te veel onzekerheden en risico’s voor de betrokken overheden te groot als het gaat om wie uiteindelijk moet opdraaien voor het opvangen van financiële tegenvallers.

Geen geld voor Europese Spelen in Nederland
Geen geld voor Europese Spelen in Nederland (foto: ANP)

Fries Statenlid PVV uit fractie gezet

Het Friese PVV-Statenlid Jitske Eizema is uit de PVV-fractie gezet. Dat liet een woordvoerster van de Partij Voor de Vrijheid woensdag weten. Over het hoe en waarom wil de partij niets zeggen. 'Dat is zo afgesproken met mevrouw Eizema', aldus de woordvoerster.

De Leeuwarder Courant berichtte vorige week over een ruzie binnen de fractie tussen Eizema en de overige PVV-leden. Eizema zou gepest worden. Ze werd met voorkeurstemmen gekozen. Zo kwam ze, ondanks de zevende plaats op de kandidatenlijst, in de vier man sterke fractie terecht. Ze werd echter genegeerd en zou slachtoffer zijn van 'financieel en procedureel pest- en huftergedrag', aldus de krant.

Het Statenlid is niet van plan haar zetel op te geven. Ze begint een eigen politieke partij, de Friese Vrijheids Partij, heeft ze woensdag laten weten aan Omroep Friesland.

Waterpolosters winnen ruim van Brazilië in World League-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben de tweede wedstrijd in de zogeheten superfinale van de World League ruim gewonnen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga rekende woensdag in Shanghai resoluut af met Brazilië: 13-5. Oranje verloor dinsdag het eerste duel van Canada na strafworpen.

Aan het toernooi in Shanghai doen de beste acht landen van de reguliere World League mee. Voor het Nederlands vrouwenteam, olympisch kampioen in 2008, dient dit toernooi als voorbereiding op het WK in Kazan, dat eind volgende maand begint.

Oranje speelt donderdag de laatste groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten. Alle ploegen gaan door naar de kwartfinales, die vrijdag worden gespeeld.

Klein detail: Bij Brazilië speelde voormalig triatlete Flavia Fernandes, de vrouw van langlaufer Leandro Ribela over wie we bij FOK!sport afgelopen winter een uitgebreide special hebben geschreven.

Noorse schaatslegende Maier (76) overleden

De Noorse schaatslegende Fred Anton Maier is dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Tönsberg. Dat meldden Noorse media woensdag. Maier vocht jarenlang tegen kanker.

Hij was een fenomeen in de jaren zestig van de vorig eeuw, die vier olympische schaatsmedailles veroverde. Een daarvan was van goud. Die behaalde Maier in 1968 bij de Winterspelen van Grenoble op de 5000 meter. Hij kaapte daar de olympische titel weg voor de neus van de Nederlander Kees Verkerk. Maier greep op diezelfde Spelen zilver op de 10.000 meter.

De Noor, boer van beroep en tevens een bekwaam tijdrijder op de fiets, veroverde in 1968 ook de Europese- en wereldtitel allround. Hij reed in zijn carrière elf keer een wereldrecord.

Bokser Müllenberg uit op revanche in Baku

Bokser Peter Müllenberg heeft nog een rekening te vereffenen in Baku. Het was in deze stad dat hij vijf jaar geleden kwalificatie voor de Olympische Spelen in Londen misliep. Niet omdat hij in een eerlijk gevecht van man tegen man verloor, maar omdat hij werd 'genaaid’ door de jury. "Ik weet niet hoe ik het netjes moet zeggen, maar iedereen was van mening dat mijn tegenstander op oneerlijke wijze werd bevoordeeld."

Dus toen de 27-jarige halfzwaargewicht uit Almelo hoorde dat de Europese Spelen in Baku zouden worden gehouden, vloekte hij even binnensmonds. "Waarom van alle landen nu juist Azerbeidzjan? Dat was mijn eerste gedachte. Maar al snel benaderde ik het anders, want nu kan ik het rechtzetten."

De Europese Spelen zijn een belangrijk toernooi voor de bokser, die uitkomt in de klasse tot 81 kilogram. Müllenberg kan er een grote stap zetten naar de Olympische Spelen van Rio in 2016. "De eerste drie gaan naar het wereldkampioenschap in oktober in Doha en dat is het kwalificatiemoment voor Rio. Ik ga dus voor een medaille in Baku. Met minder ben ik niet tevreden."

Het wordt "geen makkie", zegt Müllenberg, maar hij kan wel met het nodigde vertrouwen de reis naar het gevreesde Baku maken. Als winnaar van het zilver op de EK van 2013, regerend militair wereldkampioen en recent winnaar van twee grote bokstoernooien in Finland en Litouwen mag hij zich gerust een kanshebber noemen. "Ik sta er goed voor. Dat zegt mijn coach Hennie van Bemmel ook. Ik kom bekende jongens tegen in Baku en gelukkig heb ik van de meesten gewonnen."

Müllenberg wist al in een vroeg stadium dat hij zou worden uitgezonden naar de Europese Spelen. "De sportkoepel heeft me de A-status gegeven en in Baku wil ik laten zien dat ik die ondersteuning waard ben geweest", aldus de nummer vijf van de wereldranglijst in zijn gewichtsklasse, befaamd om zijn werklust in de ring. "Mijn sterke punt is mijn conditie, dat klopt. Ik blijf ervoor gaan."

Baku is de opstap naar Rio. Na de zilveren medaille van Orhan Delibas op de Zomerspelen van Barcelona in 1992 zijn er geen Nederlandse boksers meer uitgezonden: "Ik wil dolgraag naar de Spelen en daar een medaille halen, dat spreekt voor zich. Daarna een profcarrière? Het is niet uitgesloten, maar op dit moment weet ik dat nog niet. Dat besluit schuif ik nog maar even voor me uit."

Bokser Müllenberg uit op revanche in Bakoe
Bokser Müllenberg uit op revanche in Baku (Foto: ANP)

LottoNL-Jumbo stapt uit MPCC

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo stapt uit de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. De directe aanleiding is de affaire over de lage cortisolwaarde die bij de Australische renner George Bennett van LottoNL-Jumbo werd gemeten. Bennett werd vanwege de uitslag uit de Ronde van Italië gehouden, maar achteraf bleek dat onnodig.

"Binnen de MPCC was het niet mogelijk de procedures rondom cortisolmetingen aan te passen om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan. Team LottoNL-Jumbo kan zich niet conformeren aan een procedure waarvan vaststaat dat deze niet 100 procent waterdicht is", staat woensdag in een verklaring.

De ploeg kan niet langer lid kan blijven van de MPCC als ze niet aan de controles willen meewerken. "Op het moment dat wij zeggen niet meer mee te willen doen aan die controles zeggen zij: dan kunnen jullie niet meedoen met ons", aldus Plugge, die benadrukt dat Lotto-Jumbo wel de filosofie van de MPCC blijft steunen.

Lotto-Jumbo stelde dit probleem als eens eerder aan de kaart. "Wij hebben hier twee jaar geleden en het afgelopen jaar al vragen gesteld, om die procedure nog eens tegen het licht te houden. Dat is in de afgelopen Giro uiteindelijk ook gedaan. Een door de MPCC ingehuurde expert heeft toen ook vastgesteld dat de procedure niet 100 procent waterdicht is", vervolgt Plugge.

Daar moet dus verandering in komen, er is alleen één probleem, weet Plugge: "De statuten van de MPCC staan niet toe dat procedures halverwege het seizoen worden aangepast. Dat moet eerst worden voorgelegd aan de algemene vergadering en dat is pas in oktober. Daar kunnen wij niet op wachten. Wel hebben wij aangeboden om te helpen bij het waterdicht krijgen van de procedure."

Devil's Third komt naar Europa

De Wii U-exclusive Devil’s Third komt 28 augustus uit in het Westen. Devil’s Third is een derde persoons schietspel met hack ’n slash-elementen en daarmee al erg origineel. Het feit dat deze orgasme van geweld op de Wii U uitkomt, maakt het helemaal bijzonder.

 

In de droefgeestige toekomstige wereld van Devil’s Third zijn de meeste satelieten neergestort op aarde en werken elektrische wapens niet meer. Daarop breekt er een wereldoorlog uit om de machtsbalans te verschuiven. In Devil’s Third is de camera boven je, behalve als je wilt schieten. Dan is het ‘gewoon’ een FPS. Naast schieten en wegduiken kun je ook vechten en trappen. Bedenker Itagaki is ook het brein achter Dead or Alive en Ninja Gaiden, dus dan begrijp je meteen dat het vechten er stevig aan toegaat. Jij bent Ivan, een huurling die zijn oude vriendenclubje moet uitmoorden. Alle wapens en methodes zijn daarbij geoorloofd. Je voormalige vrienden zijn trouwens terroristen en niet geheel weerloos.
Er is ook een online multiplayer waar je als burger je kan aansluiten bij verschillende clans. De bedoeling is dan zoveel mogelijk terrein te veroveren voor je clan.

In onderstaand filmpje geeft Tomonobu Itagaki informatie, achtergronden en gameplay van de game. Helaas doet hij dat in het Japans.

FIFA stelt keuze WK 2026 uit

De toewijzing voor het WK 2026 zal niet in mei 2017 plaatsvinden. Door de recente ontwikkelingen bij de FIFA wordt dit later gedaan. Dat liet de secretaris-generaal van FIFA Jérôme Valcke woensdag tijdens een persconferentie in Rusland weten. Valcke was in Rusland om te kijken naar de voorbereidingen op het WK 2018.

De recente ontwikkelingen bij de wereldvoetbalbond hebben er voor gezorgd dat de toewijzing op een later moment plaatsvindt. Eigenlijk zou dit tijdens het FIFA-congres in Kuala Lumpur gebeuren. Ook wordt het gehele biedingsproces uitgesteld. Aanvankelijk zou dit proces binnenkort al beginnen.

Valcke ging daarnaast ook in op de beschuldigingen aan zijn eigen adres. De bestuurder zou tien miljoen euro aan steekpenningen hebben overgemaakt aan Jack Warner, die destijds voorzitter was van de CONCACAF-bond. Warner is één van de hoofdverdachten in de recente corruptie-onderzoeken bij de FIFA.

"Er is geen enkele gegronde reden om mij of de FIFA te beschuldigen over dat geld", aldus Valcke volgens de NOS. "Ik ben ook niet ondervraagd door de Zwitserse justitie of politie."

Verder liet Valcke weten dat Rusland zich geen zorgen hoeft te maken over het kwijtraken van het WK van 2018. "Er is geen enkele aanwijzing dat er, rondom de toewijzing van het WK aan Rusland, onregelmatigheden hebben plaatsgevonden."

Nick & Simon komen met eigen glossy

Van radio en tv waren ze al niet weg te slaan, binnenkort geldt dat ook voor tijdschriftenwinkels. Nick Schilder en Simon Keizer krijgen een eigen glossy. Half september ligt de eerste Nick & Simon in de schappen, kondigde uitgeverij New Skool Media donderdag aan.

Het magazine biedt behalve lifestylereportages ook een kijkje in het privéleven van het Volendamse duo. Bij het eerste magazine krijgen lezers een cd met enkele nummers van hun nieuwe album dat eveneens in september verschijnt.

De Volendammers dragen zelf onderwerpen aan. 'Ik vind het heel bijzonder om een eigen glossy te hebben', zegt Nick Schilder. 'We denken dat we er veel van onszelf in kwijt kunnen.' Na de verschijning van het eerste nummer bepaalt de uitgeverij hoe vaak het tijdschrift verschijnt.

Nick vervolgt: 'Mensen die dit lezen moeten er vrolijk van worden. Ook zal er ruimte zijn om onze passies en interesses te belichten, die overigens behoorlijk uiteen blijken te lopen. Het is goed dat het niet puur alleen over onszelf gaat, maar ook over zaken waar wij ons bij betrokken voelen.'

Krol niet aansprakelijk voor schuld Gaykrant

Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is niet aansprakelijk voor de schuld die is ontstaan bij Gaykrant, waarvan hij in het verleden hoofdredacteur was. De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De uitspraak betekent dat Henk Krol niet opdraait voor de 206.000 euro subsidie die de Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK) moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs.

De SVGK had Krol voor de rechter gesleept. Volgens het bestuur was Krol verantwoordelijk voor de warrige boekhouding, waarbij geld zonder bonnetjes intern heen en weer werd gestuurd. Daardoor zou hij de noodlijdende Gaykrant in leven hebben gehouden, met geld dat voor andere zaken was bedoeld.

Toptaekwondoka Oogink draagt vlag bij Spelen Baku

Taekwondoka Reshmie Oogink draagt vrijdag bij de openingsceremonie van de eerste Europese Spelen de Nederlandse vlag. Chef de mission Jeroen Bijl heeft de 26-jarige vechtsportster uit Almelo aangewezen voor het feestelijke onthaal van de vijftig deelnemende landen in het National Stadium van Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Oogink is in Baku kanshebster voor een medaille. Ze hoort bij de beste drie op de wereldranglijst in haar gewichtsklasse (+67 kg). "Reshmie staat model voor Nederlandse topsporters die niet of nauwelijks financiële ondersteuning krijgen en toch op hoog niveau blijven meedoen. Ik heb daar groot respect voor", lichtte Bijl zijn besluit toe.

De taekwondoka voelt zich vereerd: "Ik ben nooit met dit soort dingen bezig, het kwam als een totale verrassing dat Jeroen mij vroeg, maar ik vind het een eer."

De Europese Spelen gaan vrijdag van start. Op FOK!sport zal vanaf vrijdag elke ochtend een voorbeschouwing online geplaatst worden met onder meer een vooruitblik op de wedstrijden en competities van de Nederlandse deelnemers.

Omroepsters weg bij Vlaamse zender Eén

De Vlaamse tv-zender Eén stopt met omroepsters in beeld die de programma's aankondigen. De zender lanceert dit najaar een nieuwe huisstijl. Daarin is geen plaats meer voor Andrea, Eva, Geena Lisa en Saartje, die nu nog de programma's aan elkaar praten.

De beslissing van de VRT is opmerkelijk, want Eén is een van de allerlaatste Europese tv-zenders die nog werken met omroepers of omroepsters in beeld. De omroepsters nemen in de loop van de zomer afscheid. In het najaar presenteert Eén een nieuwe vormgeving en 'een nieuwe en dynamische manier om de kijker door de avond te loodsen'.

Netmanager Olivier Goris noemt het stoppen van de omroepsters 'zonder twijfel een van de moeilijkste beslissingen die we de voorbije jaren hebben moeten nemen.' Goris: 'Onze omroepsters zijn er altijd geweest, en daar raak je niet zomaar aan. Maar televisie evolueert en vraagt nu een andere, snellere aanpak dan tien of twintig jaar geleden. Dan moet je als zender ook durven te erkennen.'

Game leert je programmeren

Tomorrow Corporation, de makers van Little Inferno en World of Goo, hebben een spelletje ontwikkeld waarbij je leert programmeren. Het is niet zo dat je door de game Human Resource Machine uit te spelen perfect een Javascript kan opstellen, maar je leert de basisbeginselen van het programmeren onder de knie te krijgen.

In Human Resource Machine  is je kantoor een processor. Je chef geeft je een opdracht, die feitelijk een puzzel is. Zodra het je is gelukt om het werkproces te automatiseren, krijg je promotie en verhuis je naar een ander kantoor. Je begint het spel met slechts twee commando’s, maar dat groeit uit tot in totaal elf. Dat is volgens Tomorrow Corporation genoeg om de meeste computer algoritmes te simuleren.

Human Resource Machine

Human Resource Machine

Geoefende programmeurs kunnen ook genieten van het spel in de Expert Modus met challenges (uitdagingen) op het gebied van optimalisatie en programmeertijd.

Human Resource Machine

Human Resource Machine  kun je nu met 20% korting pre-orderen voor €7,99 in plaats van €9,99.

Human Resource Machine

Orkestleider James Last (86) overleden

De Duitse orkestleider James Last is overleden. Hij overleed dinsdag bij famile in Palm Beach, Florida, na een kort ziekbed. Dat heeft concertorganisator Semmel Concerts laten weten. Last werd 86 jaar.

Het overlijden van Last komt vrij kort na zijn afscheidstoernee. De bigbandleider had de voorbije jaren al te kampen met gezondheidsproblemen. Na vijftig jaar in het vak vond hij het tijd om afscheid te nemen. Hij gaf dit voorjaar nog een reeks concerten in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Het laatste concert was op 26 april in Keulen.

'Deze kunstenaar heeft voor de muziek geleefd en heeft muziekgeschiedenis geschreven', staat in het overlijdensbericht op zijn website. 'Hij was de succesvolste Duitse orkestleider aller tijden.' In Hamburg wordt een openbare herdenking gepland voor mensen die afscheid willen nemen van Last. Wanneer die is, is nog niet bekend.

De in Bremen geboren Hans Last werd na de oorlog contrabassist bij het orkest van Radio Bremen. In 1955 verhuisde hij naar Hamburg en ging hij als arrangeur/componist aan de slag. In 1965 verscheen zijn eerste lp onder de artiestennaam James Last. Daarna kwam het succes snel. Last verkocht in totaal 80 miljoen albums in 150 landen. Hij heeft meer dan 200 gouden en 17 platina platen in ontvangst kunnen nemen.

Ook in Nederland boekte Last veel succes. Een groot aantal albums haalde tussen 1969 en 1994 de hitlijsten. Met tien albums scoorde hij een top-10-notering. Zijn single Biscaya uit 1982 is erg bekend. Het nummer haalde niet alleen nummer-5 in de Top 40, maar werd ook jarenlang door Radio Veronica gebruikt in promotiecampages onder de noemer 'Veronica komt naar je toe deze zomer.'

Ruim twintig tips over bedreiging Jumbo

De politie heeft 24 tips binnengekregen over de bedreigingen aan het adres van supermarkt Jumbo in Groningen. De tips kwamen binnen na een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdag.

Een woordvoerster van de politie wilde niet zeggen of er bruikbare tips tussen zaten.

Begin mei is een explosief gevonden bij een winkel van Jumbo op de Wilhelminakade. Op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Afgelopen zaterdag was er een bommelding bij de Jumbo aan de Euroborg, maar toen bleek het loos alarm.

De politie liet onder meer een foto zien van een witte emmer waarmee de dader mogelijk het explosief heeft vervoerd.

BBC: verkiezing voorzitter FIFA 16 december

De zeventien jaar durende heerschappij van voorzitter Sepp Blatter over de wereldvoetbalbond FIFA komt zeer waarschijnlijk op 16 december ten einde. Volgens de BBC vindt op die datum de verkiezing van de opvolger van de 79-jarige Zwitser plaats. De FIFA neemt volgens de Britse omroep pas in juli een definitief besluit, maar 16 december zou de voorkeur hebben van Blatter.

De Zwitser werd eind vorige maand op het congres in Zürich herkozen als FIFA-baas. Hij legde enkele dagen tamelijk onverwacht zijn functie neer. Blatter voelde naar eigen zeggen niet de volledige steun vanuit de voetbalwereld. Zijn organisatie ligt zwaar onder vuur door tal van beschuldigingen over corruptie en omkoping. Justitie in de Verenigde Staten heeft veertien officials aangeklaagd.

Verhuizer profiteert van sterkere woningmarkt

De transportsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 2 procent meer omzet behaald. Met name verhuisbedrijven deden onder invloed van de aantrekkende woningmarkt goede zaken. Zijn zagen hun omzet met 6 procent toenemen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Koeriersbedrijven profiteerden opnieuw van de sterk toegenomen kooplust van webwinkelend Nederland. Hun opbrengsten stegen met 7 procent en bereikten een recordniveau. Dalende postvolumes zetten wel nog altijd de omzet in dat segment onder druk.

Ondernemers in de vervoersbranche zien het over het algemeen vrij zonnig in. Daarbij helpt mee dat het aantal faillissementen in de sector sinds het uitbreken van de crisis niet meer zo laag is geweest in een eerste kwartaal. Ook de vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn voor het eerst in jaren positief.

CPB: economische groei versnelt

De Nederlandse economie groeit sneller dan eerder voorspeld. De groei trekt dit jaar aan naar 2 procent en komt volgend jaar uit op 2,1 procent, voorspelt het Centraal Planbureau woensdag. Het CPB ging in maart nog uit van een groei van 1,7 procent dit jaar.

Het CPB sluit zich daarmee aan bij ramingen van De Nederlandsche Bank, die maandag ook een groei van 2 procent voor dit jaar voorspelde. Volgens het CPB is het positieve beeld over de Nederlandse economie ,,in lijn met ontwikkelingen elders in Europa, waarbij de groeicijfers van Nederland aan de bovenkant van de bandbreedte zitten''.

Zeldzame giftige zwam ontdekt in tomatenkas

De eigenaresse van een volkstuin in Bergen (Noord-Holland) heeft in een tomatenkas de uiterst zeldzame Giftige knolparasolzwam ontdekt. Dat maakte de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) woensdag bekend op de site Natuurbericht.nl.

De Giftige knolparasolzwam is een zeldzame, warmteminnende paddenstoel die in Zuid-Europa vaker voorkomt. Het is onduidelijk hoe de zwam in de onverwarmde kas in Noord-Holland terecht is gekomen. Mogelijk zijn er sporen van de paddenstoel meegekomen met balen potgrond of plantjes uit andere kassen of Zuid-Europese landen.

Deze zwam is slechts één keer eerder waargenomen in Nederland, ook in een onverwarmde kas.

'NS mocht HSA niet zelf redden'

De Nederlandse Spoorwegen mochten geen extra geld steken in de noodlijdende dochter HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn. Het zou op juridische problemen stuiten als de NS ,,goed geld in kwaad geld" had gestopt.

Dat zei Engelhardt Robbe, financiële man binnen de NS-directie, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. In 2010 waarschuwde de NS de overheid voor een dreigend faillissement van HSA, dat jaarlijks veel geld aan de staat moest betalen om op de hogesnelheidslijn te mogen rijden. Zelf bijspringen, mocht dus niet, zei Robbe, maar de enquêtecommissie toonde zich niet overtuigd van juridische obstakels om geld in de NS te stoppen.

De omstreden flitstrein Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

Patrick Lodiers verkoopt woning met winst

Patrick Lodiers heeft zijn woning in Amsterdam Oud-West verkocht. Lodiers kreeg er 686.000 voor en dat is volgens Bekende Buren ruim meer dan de vraagprijs van 675.000 euro.

Patrick kocht het huis, dat aan het water ligt, in 2003 voor 370.000 euro. De televisiepresentator liet het recent renoveren.

De nieuwe eigenaar beschikt over een dubbel bovenhuis met een woonoppervlakte van 137 vierkante meter, bestaande uit totaal vier kamers, waaronder drie slaapkamers.

Dode door auto-ongeluk A7

Een man is in de nacht van dinsdag op woensdag omgekomen door een auto-ongeluk op de A7 tussen Groningen en Drachten. Twee auto's botsten daar op elkaar. De omgekomen man zat alleen in de auto. De bestuurder van de andere auto is gevlucht en wordt gezocht, meldde de politie.

De politie onderzoekt het incident en is een zoektocht begonnen naar de gevluchte bestuurder en mogelijk andere inzittenden. De A7 is vanaf Frieschepalen tot aan Drachten afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

VVD wil meer zicht op verbetering leraren

Nog te veel leraren staan ongemotiveerd voor de klas en dat moet veranderen, vindt de VVD. Het kabinet steekt weliswaar veel geld in de verbetering van leraren, maar het is de Tweede Kamer niet duidelijk of deze 1,2 miljard euro ook werkelijk daaraan wordt besteed.

De Rekenkamer heeft op initiatief van de VVD een methode ontwikkeld om te kunnen meten in hoeverre de kwaliteit verbetert. Op die manier hoeft er in 2020 geen enkele leraar meer slecht of ongeïnspireerd bezig te zijn, stelt VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg. Hij gaat woensdag in een debat bepleiten dat deze methode wordt ingevoerd.

Er valt volgens hem veel te verbeteren aan de kwaliteit van leraren, bijvoorbeeld via beoordelingsgesprekken. Het gaat op de lerarenopleidingen al mis, vindt de VVD'er. Daar worden de leraren in spé niet voldoende klaargestoomd om in te spelen op verschillen in de klas.

'Slechtste profrenner' betrapt op EPO

Ramón Carretero is betrapt op het gebruik van EPO. De 24-jarige wielrenner uit Panama testte positief voor de Ronde van Turkije, eerder dit jaar. Dat heeft de internationale wielerbond UCI bekendgemaakt.

De positieve test van Carretero is opvallend te noemen, want door velen wordt hij gezien als zo mogelijk de slechtste renner uit het hedendaagse profpeloton. Toch kwam hij dit jaar voor de tweede keer in actie in de Giro d'Italia, volgens onbevestigde geruchten doordat de Panamees een welgestelde vader heeft. Dat is niet helemaal onmogelijk, want Carretero senior is voorzitter van een aantal bedrijven en commissies in eigen land en is tevens eigenaar van het Rali Claro team waar junior ooit zijn debuut maakte. 

Net als vorig jaar slaagde Carretero er niet in om de Giro uit te rijden, waarbij - wederom net als vorig jaar - gezondheidsredenen werden opgegeven. De renner van het procontinentale Italiaanse team Southeast gaf er dit jaar al in de tweede etappe de brui aan. Vorig jaar wist hij niet meer dan zes etappes tot een goed einde te brengen. Hij stond op dat moment, na zes etappes, al laatste in het klassement op meer dan een uur van de roze trui van Michael Matthews.

Een interview, helaas in het Spaans, met Carretero voorafgaand aan de Giro van 2014, waar hij als eerste Panamees aan zou beginnen. (Bron: YouTube)

Voor hij in 2012 bij het continentale team van Movistar ging rijden haalde de jonge Carretero een aantal successen in de Ronde van Panama en de Vuelta a Chiriqui, eveneens in Panama. Internationaal werd het echter een drama. In 2012 haalde hij ten eerste de finish niet in de Ronde van Uruguay, , twee maanden later was hij kansloos in een rondekoers in Canada. Vervolgens werd hij nationaal kampioen tijdrijden, maar op het WK voor beloften in Valkenburg haalde hij een paar maanden later als enige renner niet eens de finish van de tijdrit over 36 kilometer. Een maand later zat het uitrijden van de Ronde van São Paulo er ook niet in.

Ook 2013 was geen succesjaar voor Ramón, inmiddels uitkomend voor het Italiaanse Vini Fantini van onder meer de beruchte dopeur Danilo di Luca. In al zijn drie meerdaagse koersen - de Driedaagse West-Vlaanderen, de Wielerweek Coppi en Bartali en de Ronde van Luxemburg - moest hij vanuit kansloze positie afstappen. Op het nationaal kampioenschap werd hij derde op de tijdrit, maar de wegwedstrijd wist hij wederom niet uit te rijden. 

 

Vorig jaar slaagde Carretero er bijna in om de Vuelta al Tachira in Venezuela tot een goed einde te brengen, maar in de tiende en laatste etappe - inmiddels op bijna drie uur achterstand - zat het er weer op voor Ramón. In de Driedaagse De Panne-Koksijde schopte hij het tot de laatste dag. Daar haalde hij de finish van 'etappe a', een rit in lijn, maar in etappe b - een tijdrit over krap 15 kilometer - verscheen hij niet meer aan de start. Ook de Volta Limburg Classic reed hij niet uit, waarna zijn dramatische prestatie in de Giro d'Italia ook weinig indruk maakte.

Dit jaar begon weer als vanouds: de Ronde van San Luis, de Grote Prijs van Lugano en de Ronde van Langkawi zagen Carretero wel aan de start, maar niet aan de finish verschijnen. Daarna volgde echter een historische prestatie in de Ronde van Turkije. Tegen alle verwachtingen in wist de inmiddels 24-jarige Carretero alle acht etappes uit te rijden. In de derde etappe, nota bene met aankomst bergop, wist hij zelfs op de 116e plek te eindigen in een veld van 165 deelnemers. Met zijn 134e plek in het eindklassement bleef hij de Nederlanders Theo Bos en Jens Mouris zelfs een paar seconden voor, op meer dan een uur van winnaar Kristijan Durasek. Het bleek echter te mooi om waar te zijn: vlak voor de start leverde Carretero een positief plasje in en dus zal hij de komende jaren naar alle waarschijnlijk weer geen koersen uitrijden (of starten).

De consumentenversie van Oculus Rift in beeld

Dat mensen altijd op zoek zijn naar nieuwtjes blijkt wel weer uit het volgende. Via de broncode van de officiële website van Oculus Rift zijn er heel wat nieuwe beelden gevonden van de consumentenversie. Ook zijn er wat nieuwtjes gevonden zoals een kleine afstandsbediening en een nieuw logo.

De man achter Oculus Rift, Palmer Lucky, heeft al laten weten dat de afbeelding een oude placeholder betreft en dat nagenoeg alles erop verouderd is. Ondanks dit geeft het wel een leuke kijk op wat ons een beetje te wachten staat. De Oculus Rift is een VR-bril met een breed stereoscopisch gezichtsveld ontwikkeld voor gamers. Het toestel meet de bewegingen van het hoofd van de speler zodat deze bewegingen gebruikt kunnen worden als besturing in het spel.

Oculus

Oculus

Oculus

Oculus

Rise of Incarnates lanceert op 1 juli

Rise of Incarnates is een 2v2 battle arena game van Bandai Namco. De game is free to play en al enige tijd te spelen in beta. Bandai Namco heeft nu bekendgemaakt dat de game op 1 juli aanstaande de officiele release kent. 

De game is beschikbaar via steam. Centraal in de game staat een goede samenwerking en tactisch gebruik van unieke krachten en tactieken. Om de lancering van de game te vieren, komt Zeus als nieuw personage beschikbaar. Deze is ook vanaf 1 juli speelbaar. Ook komt er op die datum een nieuwe map set beschikbaar die plaatsvindt in Washington D.C.

Om de lancering te vieren, vindt er op 1 juli ook nog een speciale live stream plaats, waarin professionele games het tegen elkaar opnemen. Deze vindt plaats om tien uur 's avonds onze tijd en is te bekijken via het twitch-kanaal van Rise of Incarnates.

Promotiemateriaal Dark Souls III gelekt

Het gerucht omtrent Dark Souls III is nog even wat geloofwaardiger geworden. IGN heeft namelijk promotiemateriaal gelekt in de aanloop naar E3. De releasedatum zou 'early 2016' moeten worden.

In het gerucht eerder deze week, afkomstig van een bron bij VG247, kwamen al enkele details voorbij. Ook waren in dat bericht screenshots te zien, al is niet bevestigd of die echt zijn. Verder werd in dat bericht beweerd dat Miyazaki weer aan het roer staat van het nieuwe project.

Meer informatie en trailer voor Deception IV

Tecmo Koei heeft meer informatie vrijgegeven over Deception IV: The Nightmare Princess. De game is in de maak voor PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita. Vanaf 17 juli kunnen we weer de meest absurde combo's gaan maken, wanneer de game beschikbaar komt.

In de game speel je als Velguirie. Zij gaat speels om met haar prooi in drie nieuwe levels en de diverse vallen die ze gebruikt laten dit ook zien. Ze gebruikt trampolines, basketbalnetten, evenwichtsbalken en ga zo maar door. Deze gebruikt ze uiteraard in de gym. In de speeltuin gebruikt ze draaimolens, glijbanen en onschuldig uitziende panda´s. In het ziekenhuis elektrocuteert ze haar slachtoffers, bindt ze vast aan operatietafels en valt ze aan met (te) grote naalden. Door levels uit te spelen en missies te voltooien, kom je meer te weten over de achtergrond van Velguirie. Dit leidt allemaal tot een dramatische finale.

Nieuw in de game is de 'Deception Studio'. Hier kunnen spelers zelf personages maken die je tegenkomt en moet verslaan. Onder andere outfits, uiterlijk, wapens, weerstand, krachten en namen kunnen bedacht worden door de speler. Door in de game aan bepaalde eisen te voldoen, speel je meer vrij voor in de studio.

In totaal zijn er meer dan 180 valstrikken te gebruiken in de game, de één nog bizarder dan de ander. Benieuwd hoe dit werkt en eruit ziet? Bekijk dan snel de trailer hieronder.

Broken Sword 5: The Serpent's Curse komt naar PS4 en Xbox One

Revolution Software kondigt vandaag aan dat een verbeterde versie van Broken Sword 5 - The Serpent's Curse zal worden uitgegeven voor PlayStation 4 en Xbox One. De game moet deze zomer uitkomen.

Na een succesvolle Kickstarter die haar doel in slechts 13 dagen wist te bereiken, komt het meest recente avontuur van de hoofdrolspelers George en Nico nu naar de huidige consoles. Digitale versies zullen worden uitgegeven door Revolution via PlayStation Network en de Xbox Games Store. Ook komen er fysieke edities, waarbij het intro van de game is inbegrepen als graphic novel.

"We zijn verheugd om Broken Sword 5 naar PS4 en Xbox One te brengen - met verbeteringen ten opzichte van de andere versies zoals toegevoegde animaties en audio, een character gallery, en veel console-specifieke verbeteringen. De Broken Sword games hebben een mooie geschiedenis op PlayStation en Xbox consoles. Er zijn zoveel trouwe fans, zoals de 15.000 fans die de originele Kickstarter campagne steunden al hebben laten zien – het is fantastisch om de games nu naar alle console spelers te kunnen brengen die ons vroegen om de game voor hun favoriete platform uit te geven," aldus Charles Cecil, Oprichter & CEO bij Revolution Software.

In de rol van de onverschrokken Amerikaan George Stobbart en de brutale Franse journalist Nico Collard, stuiten spelers op het spoor van een gestolen schilderij en een moordzuchtig complot. Een complot waarvan de wortels liggen in mysteries ouder dan het geschreven woord.

Eerste trailer voor LEGO Marvel's Avengers

Met al het LEGO-geweld van de laatste tijd zou je bijna vergeten dat er ook gewerkt wordt aan LEGO Marvel's Avengers. Deze game heeft de eerste trailer gekregen, die hieronder te bekijken is.

In de game volg je de verhalen van de twee Avengers-films. Dit doe je uiteraard door te spelen als de grote helden van deze wereld om de wereld te redden. Je zal onder andere veldslagen als The Battle of New York naleven, maar dan in geheel eigenzinnige LEGO-stijl.

De game is deze winter beschikbaar voor Nintendo 3DS, Nintendo Wii U, pc, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360 en Xbox One.

Braziliaanse Marta WK-topscorer aller tijden

De Braziliaanse voetbalster Marta heeft zich dinsdagavond (lokale tijd) in het Olympisch Stadion in Montreal gekroond tot topscorer aller tijden van het WK voetbal voor vrouwen. Tijdens het eerste duel van haar land, tegen Zuid-Korea, benutte de levende legende een strafschop om de eindstand van 2-0 op het scorebord te zetten.

Voor Brazilië, dat bij de vrouwen nog nooit wereldkampioen werd, zorgde Formiga in de eerste helft al voor het eerste record. Ze evenaarde de Japanse Homare Sawa, die net als Formiga in Canada haar zesde WK speelt. De Braziliaanse middenvelder scoorde in de 33e minuut de tweede WK-goal uit haar carrière en werd daarmee met haar 37 jaar en ruim drie maanden de oudste speelster ooit die op een WK wist te scoren.

Kort na het begin van de tweede helft kreeg Brazilië een penalty, wat voor Marta het uitgelezen moment was om geschiedenis te schrijven. De strafschop belandde in het net, wat voor Marta haar vijftiende goal betekende op een WK, waarmee ze de inmiddels gestopte Duitse topschutter Birgit Prinz definitief in haar kielzog liet staan. Marta scoorde in 2003 drie keer bij haar WK-debuut, in 2007 werd ze met zeven treffers topscorer van het toernooi en vier jaar geleden voegde ze er in Duitsland nog vier goals aan toe. Overigens moet ze nog wel oppassen, want de Amerikaanse Abby Wambach staat derde met dertien goals en is op dit WK basisspeelster.

De hoogtepunten van het duel tussen Brazilië en Zuid-Korea (Bron: YouTube)

Synopsis bekend voor Batman v Superman

De officiële synopsis voor Batman v Superman: Dawn of Justice is bekend. De omschrijving schijnt eindelijk wat licht op welk verhaal er nou eigenlijk verteld gaat worden in het vervolg op Man of Steel.

De officiële beschrijving luidt "Bang voor de acties van een goddelijke superheld en de potentiële gevolgen, neemt Gotham City's eigen ontzagwekkende burgerwacht het op tegen Metropolis' meest vereerde redder, terwijl de wereld probeert te bedenken wat voor held het eigenlijk nodig heeft. En met Batman en Superman in oorlog tegen elkaar, duikt een nieuwe dreiging op, die de mensheid in groter gevaar stelt dan het ooit was."

De synopsis sluit aan bij de toon van de trailer, die erg anti-Superman is en laat zien hoe Batman het op zich heeft genomen om Superman uit te dagen. Logischerwijs is er nog een andere dreiging in het verhaal: de ondertitel Dawn of Justice en de wetenschap dat onder anderen Wonder Woman haar verschijning maakt wekken nog steeds de indruk dat een initiële strijd tussen Bruce Wayne en Kal-El slechts inleiding zal zijn, en de Justice League zijn eerste leden zal vinden tegen het einde van de film

Batman v Superman: Dawn of Justice is vanaf maart volgend jaar te zien.

Batman v Superman: Dawn of Justice: False God
Scène uit de trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice

Daredevil krijgt hulp van the Punisher

De Marvel/Netflix-serie Daredevil is druk bezig met het realiseren van een tweede seizoen, nadat afgelopen april de eerste dertien afleveringen erg positief werden ontvangen. En een nieuw seizoen betekent nieuwe castleden. Deze week werd bekend dat The Punisher naar Hell's Kitchen komt.

The Punisher, oftwel Frank Castle, een ex-militair die eigenhandig en op moordlustige wijze een strijd voert tegen de mafia, was eerder te zien in drie live-action films en een aantal geanimeerde avonturen. In Daredevil zal hij worden gespeeld door Jon Bernthal, die wellicht het beste bekend is als Shane uit The Walking Dead.

"Jon Bernthal brengt een ongeëvenaarde intensiteit mee met elke rol die hij speelt, met een mix van kracht, motivatie en kwetsbaarheid waar het publiek zich mee kan identificeren," licht Jeph Loeb, tv-baas bij Marvel, de casting van Bernthal toe. "Castle's aanwezigheid brengt dramatische veranderingen naar de wereld van Matt Murdock en niets zal meer hetzelfde zijn."

Marvel houdt het nog even onduidelijk of Castle en Murdock het tegen elkaar opnemen of juist aan dezelfde kant staan, al wekt het logo voor seizoen twee, waarin een aantal kogelgaten te zien is, de indruk dat er wel een strijd gevoerd gaat worden. In de comics zijn de twee nooit echt vrienden of vijanden geweest.

Daredevil 2 wordt verwacht in april 2016.

Daredevil 2 logo

RTL Late Night komt met special over Thé Lau

RTL Late Night staat donderdag in het teken van Thé Lau. Dat onthult Luuk Ikink dinsdagavond tijdens de uitzending van het programma.

Ikink laat weten dat verschillende gasten langs zullen komen in de studio. RTL Late Night maakte vorig jaar ook al eens een special over de zanger die ongeneeslijk ziek is.

Verschillende artiesten brachten toen een ode aan Thé Lau, zo kwamen onder andere Barry Hay, Pascal Jakobsen van Bløf, Jacqueline Govaert en Lange Frans langs in de studio. Thé schoof toen zelf ook aan, net als de mannen van The Scene.

België rolt Nederlandse dievenbende op

Zeven Nederlanders worden verdacht van de diefstal van tientallen dure voertuigen. De Belgische autoriteiten hebben naar eigen zeggen de zaak door de arrestatie van de zeven nu opgelost, meldde het parket van Belgische Limburg dinsdag. De bende had het gemunt op auto's van dure merken zoals BMW en Range Rover.

Twee mannen uit Heerlen werden op heterdaad betrapt. Zij reden op 16 mei in een gestolen auto. Bijna twee weken later arresteerde de Belgische autoriteiten een man en vrouw die aan het winkelen waren. Ze hadden een aanzienlijke som geld en valse autosleutels op zak.

Begin juni pakte de Belgische politie nog twee vrouwen op. Zij zijn onder strenge voorwaarden weer vrijgelaten. De zevende verdachte, een man, werd na een achtervolging in Nederland opgepakt en wacht zijn uitlevering naar België af.

Enkele voertuigen werden in Nederland teruggevonden, andere stonden in containers klaar om via Duitsland en de haven van Antwerpen naar Afrika vervoerd te worden.

Zzp'er vaker slachtoffer van arbeidsongeval

Tijdelijke arbeidskrachten zijn relatief vaker slachtoffer van ongevallen op het werk dan vaste werknemers, vooral in de bouw. Dat constateert de Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie.

Met de kennis van nu en de recente crisis in de bouw, zou je verwachten dat er de afgelopen jaren steeds minder ongelukken op het werk plaatsvinden dan vroeger. Maar dat is niet het geval. Het aantal ongevallen dat wordt gemeld, is vorig jaar zelfs licht toegenomen: van 3475 in 2013 naar 3518 in 2014.

De inspectie stelt dat dit waarschijnlijk komt doordat risicovolle bouwwerkzaamheden steeds vaker uitbesteed worden aan zzp'ers. Vanwege de beperkte marges voor zzp'ers investeren die vaak te weinig in hun eigen arbeidsveiligheid. Ook komt naar voren dat in minstens 12 procent van de gevallen het slachtoffer niet de Nederlandse nationaliteit had. Bij hen speelt een taal- en cultuurprobleem.

Sheen belt alarmnummer om voedselvergiftiging

Charlie Sheen heeft maandagavond het alarmnummer gebeld omdat hij zich helemaal niet goed voelde. Volgens TMZ had de acteur last van een heftige voedselvergiftiging.

Hulpdiensten zouden na het telefoontje naar het huis van Sheen zijn gesneld. De website schrijft dat de Anger Management-ster niet mee hoefde naar het ziekenhuis, hij kon thuis worden behandeld.

Bronnen rondom Charlie hebben TMZ laten weten dat het ging om een voedselvergiftiging en dat het inmiddels weer prima gaat met de acteur.

Charlie Sheen belt alarmnummer om voedselvergiftiging (Foto: Novum)
Charlie Sheen belt alarmnummer om voedselvergiftiging (Foto: Novum)

Brussel wil betere sociale bescherming in EU

Brussel streeft naar een minimale bescherming van bijvoorbeeld werklozen en sociaal zwakkeren in de Europese Unie. "Er moet een bodem worden gelegd voor de mensen in alle landen", benadrukte Europees Commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

De Europese Commissie vindt dat de EU-lidstaten naar elkaar toe moeten groeien op het vlak van sociale bescherming, nu het economisch weer wat beter gaat. Brussel ziet het liefst dat er minimumnormen komen voor bijvoorbeeld de hoogte en de duur van werkloosheidsuitkeringen, maar ook voor de toegang tot kinderopvang en gezondheidszorg. De Europese Commissie wil hierbij een coördinerende rol spelen omdat de meeste bevoegdheden op die gebieden bij de EU-lidstaten liggen.

Nonnen zaten weekend vast in lift

Twee nonnen van de Zusters Maristen hebben het weekeinde vastgezeten in een kapotte lift in Rome, melden Italiaanse media.

De zusters, uit Ierland en Nieuw-Zeeland, kwamen vrijdag in het hoofdkantoor van de orde vast te zitten door een stroomstoring. Niemand hoorde hun hulproepen, totdat maandagochtend een schoonmaker arriveerde. Volgens het persbureau ANSA moesten ze worden behandeld voor uitdroging, maar maakten ze het verder goed.

Woedende moordverdachte hoort 20 jaar eisen

Tegen de van de moord op Rianne Brouwers verdachte Djeylan P. is dinsdag in Maastricht twintig jaar cel geëist. De 29-jarige P., uit het Belgische Waremme, zou de jonge vrouw met vier messteken in borst en hals om het leven hebben gebracht toen zij aan het verhuizen was naar haar nieuwe appartement in Maastricht, op 30 mei 2014.

P. liep dinsdagmiddag woedend weg tijdens een strafzaak voor de rechtbank in Maastricht. Hij wilde de 'leugens' van de officier van justitie niet langer aanhoren, riep hij.

Volgens het OM heeft drugsverslaafde P. de 27-jarige Rianne in haar woning overvallen, gestoken, vervolgens vastgebonden en daarna opnieuw meerdere malen gestoken. P. ontkent voorbedachten rade en zegt in paniek gehandeld te hebben.

P. verklaarde dat Rianne hem op de galerij zou hebben gezien en hem beschuldigde van diefstal. Zij zou hem de woning in hebben geduwd, de deur hebben afgesloten en geprobeerd hebben hem te wurgen. P. wilde vluchten maar Rianne zou hem dat belet hebben.

Toen ze probeerde met haar telefoon de politie te bellen, zou P. haar in paniek hebben gestoken. Omdat Rianne hem had opgesloten, heeft hij haar vastgebonden en opnieuw gestoken.

Advocaat Peer Szymkowiak vroeg vrijspraak van de beschuldiging van moord, en een straf van maximaal tien jaar wegens doodslag.

Maar het OM veegde met de verklaring van P. de vloer aan. P. had tijd zat om weg te gaan, had de situatie voortdurend onder controle en was niet in paniek.

Temeer omdat P. al tien jaar aan vechtsport doet is het ongeloofwaardig dat Rianne hem in de problemen zou kunnen hebben gebracht. Hij wilde haar het zwijgen opleggen en deed dat op grove wijze, aldus het OM.

De verhuizing was op de fatale dag eigenlijk al rond, toen Rianne nog even terug de nieuwe woning in ging. Haar vader wachtte beneden, maar zij kwam niet terug. Toen hij poolshoogte ging nemen zag hij zijn dochter stervend in het bloed, en een hem vreemde man die daarop vluchtte.

De mini-pupillen

'Als het maar gezond is. Dat is het belangrijkst,' antwoordde ik steevast als mensen aan mij vroegen of ik op een jongetje of meisje hoopte. Uiteraard is van die stelling geen letter gelogen, maar inmiddels prijs ik mezelf gelukkig met twee zonen. Prinsessenspul en balletvoorstellingen blijven mij bespaard. Onze oudste had zijn keuze snel gemaakt en ging, heel verstandig, op voetbal. 

Rekenkamer maakt gehakt van bezuiniging zorg

De bezuinigingsplannen van een half miljard euro op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken zijn niet voldoende onderbouwd. Het ministerie van Volksgezondheid moet eerst meer en beter onderzoek doen naar de haalbaarheid van de bezuiniging die over twee jaar in moet gaan.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport over de regionale verschillen in het zorggebruik van ouderen en chronisch zieken van de Algemene Rekenkamer samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het rapport maakt gehakt van de bezuinigingsplannen. "Wij concluderen dat de minister nog onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten heeft om de ingeboekte besparing te realiseren", staat in het rapport.

Veel tips over liquidatie en Jumbo

De uitzending van Opsporing Verzocht heeft dinsdagavond al meteen zes tips opgeleverd over de liquidatie in Zaandam. Op klaarlichte dag werd de bij de politie bekende Amsterdammer Lucas Boom doodgeschoten. De politie riep de kijkers onder meer op informatie te geven over de bus die mogelijk bij de liquidatie is gebruikt.

Over de bedreigingen van de filialen van supermarkt Jumbo in Groningen kwamen al heel snel ruim twintig tips binnen. Begin mei is een explosief gevonden bij een winkel de Wilhelminakade, op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Afgelopen zaterdag was er een bommelding bij de Jumbo aan de Euroborg, maar toen bleek het loos alarm.

De politie liet onder meer een foto zien van een witte emmer waarmee de dader mogelijk het explosief heeft vervoerd.

Dijsselbloem wil geen snelle verandering spoor

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil de integriteit bij de NS verbeteren en gaat daarom naar de structuur van het bedrijf kijken. Maar daarin zal niets op de korte termijn veranderen, zei hij dinsdag in een debat over de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Vooral Betty de Boer van de VVD vindt dat er diepgaand onderzoek moet komen of de stations van de NS kunnen worden afgesplitst. Maar een snelle wijziging ziet het kabinet niet zitten. Dan krijgen we over tien jaar hierover een parlementaire enquête, aldus de bewindsman. "Ik wil het goed doordenken."

In het onderzoek zal gekeken worden naar de structuur, taakafbakening en ambities van de NS en haar dochters. Er zit een 'kwetsbaarheid' in de structuur van de NS, erkende de bewindsman. Maar hij voegde er ook aan toe: "Mijn uitgangspunt is niet om de NS kleiner te maken."

Dijsselbloem wil geen snelle verandering spoor (Foto: Novum)
Dijsselbloem wil geen snelle verandering spoor (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.