LottoNL-Jumbo stapt uit MPCC

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo stapt uit de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. De directe aanleiding is de affaire over de lage cortisolwaarde die bij de Australische renner George Bennett van LottoNL-Jumbo werd gemeten. Bennett werd vanwege de uitslag uit de Ronde van Italië gehouden, maar achteraf bleek dat onnodig.

"Binnen de MPCC was het niet mogelijk de procedures rondom cortisolmetingen aan te passen om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan. Team LottoNL-Jumbo kan zich niet conformeren aan een procedure waarvan vaststaat dat deze niet 100 procent waterdicht is", staat woensdag in een verklaring.

De ploeg kan niet langer lid kan blijven van de MPCC als ze niet aan de controles willen meewerken. "Op het moment dat wij zeggen niet meer mee te willen doen aan die controles zeggen zij: dan kunnen jullie niet meedoen met ons", aldus Plugge, die benadrukt dat Lotto-Jumbo wel de filosofie van de MPCC blijft steunen.

Lotto-Jumbo stelde dit probleem als eens eerder aan de kaart. "Wij hebben hier twee jaar geleden en het afgelopen jaar al vragen gesteld, om die procedure nog eens tegen het licht te houden. Dat is in de afgelopen Giro uiteindelijk ook gedaan. Een door de MPCC ingehuurde expert heeft toen ook vastgesteld dat de procedure niet 100 procent waterdicht is", vervolgt Plugge.

Daar moet dus verandering in komen, er is alleen één probleem, weet Plugge: "De statuten van de MPCC staan niet toe dat procedures halverwege het seizoen worden aangepast. Dat moet eerst worden voorgelegd aan de algemene vergadering en dat is pas in oktober. Daar kunnen wij niet op wachten. Wel hebben wij aangeboden om te helpen bij het waterdicht krijgen van de procedure."