Braziliaanse Marta WK-topscorer aller tijden

De Braziliaanse voetbalster Marta heeft zich dinsdagavond (lokale tijd) in het Olympisch Stadion in Montreal gekroond tot topscorer aller tijden van het WK voetbal voor vrouwen. Tijdens het eerste duel van haar land, tegen Zuid-Korea, benutte de levende legende een strafschop om de eindstand van 2-0 op het scorebord te zetten.

Voor Brazilië, dat bij de vrouwen nog nooit wereldkampioen werd, zorgde Formiga in de eerste helft al voor het eerste record. Ze evenaarde de Japanse Homare Sawa, die net als Formiga in Canada haar zesde WK speelt. De Braziliaanse middenvelder scoorde in de 33e minuut de tweede WK-goal uit haar carrière en werd daarmee met haar 37 jaar en ruim drie maanden de oudste speelster ooit die op een WK wist te scoren.

Kort na het begin van de tweede helft kreeg Brazilië een penalty, wat voor Marta het uitgelezen moment was om geschiedenis te schrijven. De strafschop belandde in het net, wat voor Marta haar vijftiende goal betekende op een WK, waarmee ze de inmiddels gestopte Duitse topschutter Birgit Prinz definitief in haar kielzog liet staan. Marta scoorde in 2003 drie keer bij haar WK-debuut, in 2007 werd ze met zeven treffers topscorer van het toernooi en vier jaar geleden voegde ze er in Duitsland nog vier goals aan toe. Overigens moet ze nog wel oppassen, want de Amerikaanse Abby Wambach staat derde met dertien goals en is op dit WK basisspeelster.

De hoogtepunten van het duel tussen Brazilië en Zuid-Korea (Bron: YouTube)