Zelfmoordaanslag in toeristenplaats Egypte

Een zelfmoordterrorist heeft woensdag toegeslagen bij het eeuwenoude Egyptische tempelcomplex in de toeristische stad Luxor. Dat hebben Egyptische bronnen gezegd. Kort na de explosie schoten agenten twee veronderstelde islamitische opstandelingen dood die samen met de terrorist bij het complex waren gearriveerd. Vier mensen, onder wie twee agenten, raakten bij het vuurgevecht gewond, zei het ministerie van volksgezondheid.

Op het moment van de aanslag bevonden zich in de tempel enkele Egyptenaren en toeristen, die ongedeerd bleven, zei gouverneur van Luxor Mohammed Sayed Badr.

Volgens Badr stapten op de parkeerplaats van het tempelcomplex drie mannen met tassen uit een auto. Zij wekten de argwaan van aanwezige agenten, die hen tot een halt maanden. Een van de drie zette het op een lopen, waarna een agent het vuur op hem opende. De bomgordel van de verdachte zou daarbij zijn getroffen en ontploft. Een tweede verdachte beschikte over een vuurwapen en beantwoordde het vuur van de politie. Hij werd doodgeschoten. De derde werd verwond en is gearresteerd.

Het was de eerste aanslag op het complex sinds november 1997, toen islamitische opstandelingen bij de 3400 jaar oude tempel van Hatsjepsoet, tegenover Luxor op de westoever van de Nijl, het vuur op toeristen openden. Daarbij vielen 58 doden.

Karnak en Luxor behoren tot de grootste toeristische trekpleisters van Egypte en worden jaarlijks door miljoenen mensen bezocht, hoewel het aantal buitenlandse bezoekers sinds de opstand in 2011 flink is afgenomen. Ook de beroemde graftombe van farao Toetanchamon bevindt zich in het gebied.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag woensdag is nog niet opgeëist.