Bokser Müllenberg uit op revanche in Baku

Redactie

Bokser Peter Müllenberg heeft nog een rekening te vereffenen in Baku. Het was in deze stad dat hij vijf jaar geleden kwalificatie voor de Olympische Spelen in Londen misliep. Niet omdat hij in een eerlijk gevecht van man tegen man verloor, maar omdat hij werd 'genaaid’ door de jury. "Ik weet niet hoe ik het netjes moet zeggen, maar iedereen was van mening dat mijn tegenstander op oneerlijke wijze werd bevoordeeld."

Dus toen de 27-jarige halfzwaargewicht uit Almelo hoorde dat de Europese Spelen in Baku zouden worden gehouden, vloekte hij even binnensmonds. "Waarom van alle landen nu juist Azerbeidzjan? Dat was mijn eerste gedachte. Maar al snel benaderde ik het anders, want nu kan ik het rechtzetten."

De Europese Spelen zijn een belangrijk toernooi voor de bokser, die uitkomt in de klasse tot 81 kilogram. Müllenberg kan er een grote stap zetten naar de Olympische Spelen van Rio in 2016. "De eerste drie gaan naar het wereldkampioenschap in oktober in Doha en dat is het kwalificatiemoment voor Rio. Ik ga dus voor een medaille in Baku. Met minder ben ik niet tevreden."

Het wordt "geen makkie", zegt Müllenberg, maar hij kan wel met het nodigde vertrouwen de reis naar het gevreesde Baku maken. Als winnaar van het zilver op de EK van 2013, regerend militair wereldkampioen en recent winnaar van twee grote bokstoernooien in Finland en Litouwen mag hij zich gerust een kanshebber noemen. "Ik sta er goed voor. Dat zegt mijn coach Hennie van Bemmel ook. Ik kom bekende jongens tegen in Baku en gelukkig heb ik van de meesten gewonnen."

Müllenberg wist al in een vroeg stadium dat hij zou worden uitgezonden naar de Europese Spelen. "De sportkoepel heeft me de A-status gegeven en in Baku wil ik laten zien dat ik die ondersteuning waard ben geweest", aldus de nummer vijf van de wereldranglijst in zijn gewichtsklasse, befaamd om zijn werklust in de ring. "Mijn sterke punt is mijn conditie, dat klopt. Ik blijf ervoor gaan."

Baku is de opstap naar Rio. Na de zilveren medaille van Orhan Delibas op de Zomerspelen van Barcelona in 1992 zijn er geen Nederlandse boksers meer uitgezonden: "Ik wil dolgraag naar de Spelen en daar een medaille halen, dat spreekt voor zich. Daarna een profcarrière? Het is niet uitgesloten, maar op dit moment weet ik dat nog niet. Dat besluit schuif ik nog maar even voor me uit."

Bokser Müllenberg uit op revanche in Bakoe
Bokser Müllenberg uit op revanche in Baku (Foto: ANP)