Landen voeren druk op Griekenland op

De Grieken zullen met meer en concretere voorstellen over de brug moeten komen. Bij hen ligt de bal, klonk het woensdag in Brussel bij meerdere eurolanden. Bovendien tikt de tijd.

Europese regeringsleiders en staatshoofden zijn naar Brussel gekomen voor een tweedaagse top met collega's uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De Griekse schuldenkwestie is uiteraard formeel geen onderwerp van gesprek, echter achter de schermen is er gelegenheid voor een-op-eengesprekken en kan er toch over de zaak worden gesproken.

Zo hoopte de Griekse premier Alexis Tsipras apart te kunnen gaan zitten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande om de onderhandelingen los te trekken. Merkel zei voorafgaand aan de top dat zij en Hollande bereid zijn om te praten, als de Grieken daarom vragen. Maar zij benadrukte dat er nog geen concrete afspraak is gemaakt. "Waar een wil is, is een weg", maar zo voegde Merkel toe "Griekenland zal met de geldschieters verder moeten onderhandelen en elke dag telt".

Tsipras had woensdagmiddag al wel een onderonsje met EU-president Donald Tusk. Het gesprek ging over de stand van zaken in de onderhandelingen tussen de geldschieters en Griekenland, zo klonk het na afloop zonder verdere details te geven.

Dinsdag leverde Griekenland een tegenvoorstel in voor bezuinigings- en hervormingsplannen in ruil voor financiële steun, maar de geldschieters (de eurolanden, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds) wezen deze na bestudering naar de prullenbak. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie schieten deze plannen te kort en rijmen ze niet bij de voortgang die is geboekt bij eerdere gesprekken zoals tussen Tsipras en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vorige week.

"De speeltijd is voorbij", zei de Belgische premier Charles Michel. "Ik verwacht concrete betrokkenheid van de Grieken."

Landen voeren druk op Griekenland op
Landen voeren druk op Griekenland op (Foto: ANP)