Neushoornpopulatie flink gestegen

Hoewel er de laatste tijd alleen maar slecht nieuws uit Nepal komt, vanwege de verwoestende aardbeving, is er toch nog goed nieuws. Sinds 2011 is namelijk de populatie van de Indische neushoorn met liefst 21 procent gestegen.

In percentage lijkt het een forse stijging, maar 2011 leefde er in Nepal nog slechts 534 neushoorns. Bij de telling afgelopen maand kwam de teller uit op 645 exemplaren. Om te bepalen hoeveel neushoorns er rondlopen identificeren de onderzoekers de karakteristieke nekplooien en het formaat van de hoorn.

De Indische neushoorn kwam in het begin van de 20e eeuw nog in een groot deel Zuid-Azië voor. Door stropen en overbejaging is de diersoort bijna uitgeroeid en alleen nog te vinden in Nepal en het noorden van India. Zeker Nepal zet zich sterk in om bedreigde diersoorten te beschermen, naast de neushoorn staan ook de tijger en olifant hoog op de prioriteitenlijst. In het Nationaal Park Chitwan werken zelfs het leger en de lokale bevolking samen om de dieren te beschermen tegen stropers.

Indische neushoorns zijn net als hun Afrikaanse soortgenoten een geliefd doelwit van stropers. Met name de hoorns van de dieren zijn erg gewild en kostbaar in bepaalde delen van Azië. Daar worden er geneeskundige eigenschappen aan toebedeeld en wordt het gebruikt als potentieverhogend middel.

Indische neushoorn (Foto: International Rhino Foundation)
Indische neushoorn (Foto: International Rhino Foundation)