Saudi-Arabië biedt Houthi's Jemen bestand aan

Saudi-Arabië staakt voor minstens vijf dagen de luchtaanvallen op Jemen, mits de Houthi-rebellen ook de wapens neerleggen. De gevechtspauze moet hulpverleners de gelegenheid geven om de miljoenen in het nauw gebrachte Jemenitische burgers te helpen, zei minister van buitenlandse zaken Adel al-Jubeir donderdag.

De afkondiging van de wapenstilstand vergt volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die samen met zijn Saudische ambtgenoot de pers donderdag te woord stond, nog wel enkele dagen. Diplomaten moeten de door Iran gesteunde Houthi-rebellen nog overreden de voorwaarden van het staakt-het-vuren te accepteren. Bovendien hebben hulporganisaties tijd nodig om de aanvoer van voedsel, medicamenten en brandstof te plannen en voor te bereiden.

Het beoogde bestand houdt in dat 'er niet wordt gebombardeerd en niet wordt geschoten' en er geen troepen worden verplaatst, zei Kerry. Hij en Al-Jubeir beklemtoonden dat het welslagen van het plan afhangt van de bereidheid van de sjiitische Houthi's en hun bondgenoten in Teheran zich aan de gevechtspauze te houden. Als de Houthi's de rustperiode aangrijpen om hun positie te versterken loopt het spaak, waarschuwden ze.

Kerry prees de Saudische koning Salman voor zijn inspanningen een vreedzame oplossing voor het conflict in Jemen te vinden en voor zijn uitnodiging aan 'alle relevante partijen' een vredesconferentie in zijn land bij te wonen. Al-Jubeir maakte donderdag bekend dat Saudi-Arabië nog eens omgerekend ruim 240 miljoen euro ter beschikking stelt voor hulp aan Jemen.

Vrijdag bespreken Kerry en Al-Jubeir het staakt-het-vuren met hun collega's van andere Arabische landen in Parijs. Dan verschaffen zij nadere details over het plan.

De Houthi-rebellen en hun bondgenoten hebben hun greep op Aden, waar aanhangers van president Abed Rabbo Mansour Hadi hun nog tegenstand bieden, de afgelopen dagen versterkt. Ze hebben onder meer het presidentieel paleis in de stad veroverd. De Saudische bombardementen, die bedoeld waren om de opmars van de Houthi's tot staan te brengen, lijken nog weinig te hebben uitgehaald.