Kabinet-Netanyahu met krapst mogelijke meerderheid

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag kort voor het verstrijken van de deadline de vorming van een nieuwe regering afgerond. Met het aan boord halen van de kleine nationalistische partij Joods Huis voltooide hij een coalitie van hardliners die op een ramkoers lijkt te gaan met de Verenigde Staten en andere bondgenoten. Met een uiterst krappe meerderheid van slechts 61 van de 120 zetels in het parlement zal het voor de nieuwe regering ook moeilijk worden om haar binnenlandse agenda uit te voeren.

De Likud-partij van Netanyahu won de verkiezingen op 17 maart met dertig zetels. Voor Netanyahu leek geen vuiltje aan de lucht om een coalitie te vormen en een vierde termijn als premier te vervullen, maar de formatie bleek lastiger dan gedacht. Uiteindelijk bestaat de coalitie uit Likud en vier andere partijen, maar Netanyahu gaf aan dat hij blijft zoeken naar meer partners om het draagvlak van zijn regering te verbreden.

"Eenenzestig is een mooi aantal, maar 61-plus is nog mooier. Maar het begint bij 61 en wij gaan aan de slag. Wij hebben veel werk te verzetten", zei Netanyahu.

Analisten verwachten niet dat de nieuwe regering een lang leven beschoren zal zijn of veel tot stand kan brengen. Oppositieleider Isaac Herzog van de Zionistische Unie noemde de coalitie 'een beschamende vertoning' en 'de meest benepene in de geschiedenis van Israël'.

De kans lijkt klein dat onder de nieuwe regering weer vredesonderhandelingen op gang zullen komen met de Palestijnen. Likud wordt gedomineerd door hardliners die tegen een zelfstandige Palestijnse staat zijn, een standpunt dat door Joods Huis wordt gedeeld. Joods Huis heeft nauwe banden met de kolonistenbeweging en dit maakt dat de nieuwe regering onder zware druk zal staan om de bouw van nederzettingen in bezet gebied uit te breiden.

In de binnenlandse politiek zal de nieuwe regering het ook moeilijk krijgen. Joods Huis krijgt de invloedrijke portefeuilles van onderwijs en justitie. De nieuwe minister van justitie Ayelet Shaked is een uitgesproken criticus van de rechterlijke macht en zal naar verwachting een grotere stem opeisen in de aanstelling van rechters. De ultraorthodoxe partners van Netanyahu zijn er ondertussen op gebrand om hervormingen die onder de vorige regering zijn doorgevoerd terug te draaien.