FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 april 2015

Platencontract voor Andre Hazes Jr

Andre Hazes Jr heeft een platencontract getekend bij 8Ball Music. Dit laat de zoon van André Hazes weten via Instagram.

"Het is gebeurd. De contracten zijn getekend", schrijft het broertje van Roxeanne bij een foto van zijn contract en een fles champagne. Wanneer de zanger zijn eerste plaat uitbrengt, is nog niet bekend, aldus RTL Boulevard.

8Ball Music heeft naast Hazes nog heel wat bekende artiesten onder contract staan, onder wie Alain Clark, Miss Montreal en O'Gene.

Postume prijs voor maker Haagse Harry

De vorig jaar overleden striptekenaar Marnix Rueb, bekend van zijn figuur Haagse Harry, heeft woensdag postuum een prijs gekregen. De gemeente Den Haag kende hem de Cultuurprijs van de stad Den Haag toe. Zijn nabestaanden ontvingen een bedrag van 50.000 euro. Dat zullen ze besteden aan een standbeeld van Haagse Harry. Dat komt mogelijk op de Grote Markt in het Haagse centrum te staan. Rueb overleed in oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.

De strip Haagse Harry verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die praat in Haags dialect, dat fonetisch is geschreven. De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair.

In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums. Rueb was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna. Daarin gaat Nijntje 'naah de dùinûh ennut stgand en naah de graute zei'.

Cultuurwethouder Joris Wijsmuller prees Rueb. "Met zijn tekeningen, humor en de door hem bedachte fonetische weergave van het Haagse dialect kreeg het Haags een unieke identiteit en herkenbaarheid", aldus Wijsmuller bij de uitreiking.

De Haagse cultuurprijs is bedoeld voor mensen of groepen die hebben bijgedragen aan 'het culturele belang van de stad Den Haag'. Eerdere winnaars zijn choreograaf Jirí Kylián, kunstenaar Auke de Vries, cabaretier Paul van Vliet, drummer Cesar Zuiderwijk, zangeres Anouk en schrijfster Yvonne Keuls.

Politie doodt vrouw met bom in Istanbul

De Turkse politie heeft woensdag bij het hoofdbureau van politie in Istanbul een vrouw doodgeschoten die een bom bij zich had. Een tweede persoon wist te ontsnappen. Dat heeft de gouverneur van Istanbul, Vasip Sahin, gezegd. Een politieman raakte lichtgewond. Wie er precies achter de aanslag zit is niet duidelijk.

Dinsdag werd in een rechtbank in Istanbul een openbaar aanklager gegijzeld en vervolgens gedood door de twee mannen die hem vasthielden. Volgens de autoriteiten waren de twee daders lid van de verboden linkse groepering DHKP-C. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft gezworen de handlangers van de twee ontvoerders op te sporen en te berechten. "Ik heb opdracht gegeven tot operaties gericht tegen diegenen die achter dit incident zitten, waar ze ook zijn", aldus Davutoglu. "Niemand moet denken dat de aanslag ongemerkt voorbij kan gaan. We zullen uitzoeken wie de opdracht gaf en wie er achter dit netwerk zit."

Ondertussen heeft de politie in Antalya negentien mensen opgepakt die vermoedelijk lid zijn van de DHKP-C, aldus het Turkse staatspersbureau. De verdachten worden ondervraagd. Ook in de steden Izmir en Eskisehir werden tien mensen opgepakt.

De DHKP-C, dat streeft naar een socialistische staat, wordt door Turkije en de Europese Unie gezien als terreurorganisatie. De groep heeft enkele aanslagen gepleegd, maar was vooral in de jaren zeventig erg actief.

'One Direction zoekt geen vijfde lid'

De mannen van One Direction zijn niet op zoek naar een vervanger voor het onlangs vertrokken bandlid Zayn Malik. Dat verklapt een bron tegenover TMZ.

Louis Tomlinson, Harry Styles, Liam Payne en Niall Horan gaan als viertal verder en praten volgens de insider niet eens over de komst van een eventuele nieuwe collega. De jongens zijn na het vertrek van Malik gewoon door gegaan met hun werk, de voorbereidingen voor de nieuwe plaat zijn ook in volle gang.

De vier zangers zouden overigens nog regelmatig contact hebben met Malik. Ze hebben volgens de ingewijde nog steeds veel respect voor zijn beslissing. Een week geleden maakte hij bekend One Direction te verlaten. Een paar dagen hiervoor had Malik de Aziatische tour al afgebroken, omdat hij te gestrest was om door te gaan.

Amsterdam doet beroep op buren voor opvang

De gemeente Amsterdam doet een beroep op buurgemeenten voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die na de aanstaande ontruiming van de Vluchtgarage op straat staan. De hoofdstad stelt opvangplaatsen beschikbaar (bed, bad en brood), maar daar is nu plaats voor 75 mensen, terwijl de groep in de Vluchtgarage bestaat uit zo'n 120 man. Dat meldde burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad.

Amsterdam heeft op verschillende nachtopvanglocaties ruimte voor in totaal 135 mensen. Ongeveer zestig mensen maken op dit moment al gebruik van de opvang. "We gaan niet over het eerder afgesproken aantal plekken heen" zei Van der Laan. "De 76e die zich bij bed, bad, brood meldt, wordt met een treinkaartje doorverwezen naar een opvang in een van de gemeentes waar we afspreken mee hebben."

'ECB geeft Grieken meer lucht'

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend, verhoogd met 700 miljoen euro. Dat meldden anonieme bronnen bij de ECB woensdag.

Een zegsman van de centrale bank wilde geen commentaar geven. De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) werd vorige week al opgevoerd tot iets meer dan 71 miljard euro. Deze steun kan worden verstrekt door de centrale bank van een euroland, in dit geval die van Griekenland.

Hilary Duff is trots op lichaam

Hilary Duff gaat nooit meer op dieet. De actrice is trots op haar lichaam zoals het is, vertelt ze aan E! News.

"Ik kan een dieet maar moeilijk volhouden. Daarom heb ik ook niet het perfecte lichaam, maar ik ben trots op mijn lijf", aldus Hilary. "Ik accepteer het zoals het is."

Duff zegt dat ze niet meer wil afvallen. "Ik zal nooit meer 50 kilo wegen", aldus de actrice. "Ik wil me nu vooral sterk en krachtig voelen en dat lijkt mij een goed doel voor een moeder van 27."

Hilary Duff (Foto: Novum)
Hilary Duff (Foto: Novum)

Alternatieve straf voor alcoholslot

Automobilisten die met drank op achter het stuur waren gekropen en eigenlijk een alcoholslot zouden moeten krijgen, krijgen voorlopig een alternatieve straf. Ook zal het Openbaar Ministerie (OM) hen strafrechtelijk vervolgen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag sinds begin vorige maand geen alcoholslotprogramma meer opleggen aan drankrijders. Het kabinet komt voor de zomer met een voorstel om in dit in andere vorm toch mogelijk te maken. Tot die tijd komt er een tussenoplossing.

Ongeveer 2300 betrapte bestuurders moeten zich bij het CBR melden voor een verplichte cursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer of voor een geschiktheidsonderzoek, dat ertoe kan leiden dat iemand niet meer mag rijden. Ook de naar schatting ruim 3500 nieuwe gevallen per jaar krijgen deze alternatieve sanctie opgelegd.

Alternatieve straf voor alcoholslot (Foto: Novum)
Alternatieve straf voor alcoholslot (Foto: Novum)

Van Rouwendaal verpulvert record 1500 meter

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft woensdag haar eigen Nederlands record op de 1500 meter vrije slag verbeterd. Tijdens de Franse kampioenschappen in Limoges verpulverde de 21-jarige Van Rouwendaal de toptijd die sinds augustus vorig jaar (Berlijn) op 16.26,53 stond. De Europees kampioene in het open water tikte in het Franse bad aan na 16.15,09. "Eindelijk een goede 1500 gezwommen, 11 seconden van mijn eigen NR", meldde Van Rouwendaal over haar recordrace op Twitter. Ze is nog wel ver verwijderd van de limiet voor de WK in Kazan, die op 16.05,98 staat.

Van Rouwendaal woont tegenwoordig in Frankrijk, waar ze traint onder leiding van de Franse coach Philippe Lucas. Ze geeft de voorkeur aan de Franse kampioenschappen boven de Swim Cup, die donderdag in Eindhoven begint. Van Rouwendaal heeft zich op de 400 en 800 meter vrije slag al geplaatst voor de WK van augustus in Kazan.

Tyfoon overschaduwt paasweek Filipijnen

De tyfoon Maysak werpt op de Filipijnen een schaduw over de feestelijke week voor Pasen, de Heilige Week. Filipijnse media meldden woensdag dat de tyfoon het land gestaag nadert. Maysak heeft woensdag officieel een Filipijnse naam gekregen, Chedeng, en was tot voor kort een supertyfoon die met uitzonderlijke windsnelheden tot 340 kilometer per uur over eilanden in de Stille Oceaan raasde.

Op de Filipijnen wordt gehoopt dat het paasfeest komend weekeinde niet wreed wordt verstoord door de tyfoon. Volgens een plaatselijke meteorologische dienst lijkt de tyfoon af te zwakken op de tocht naar de noordelijke helft van de eilandenstaat. De windsnelheden waarmee Maysak of Chedeng woensdag onderweg was, waren circa 180 kilometer per uur met uitschieters van 215 kilometer per uur.

De wervelstorm beslaat een cirkel met een straal van 200 kilometer en trekt naar het noordwesten. De Filipijnse minister van Binnenlandse Zaken, Mar Roxas II, heeft woensdag de autoriteiten in de kustgebieden waar de tyfoon aan land kan komen, opgedragen zich daarop voor te bereiden, meldde de krant Philippine Inquirer.

Tyfoon overschaduwt paasweek Filipijnen
Tyfoon overschaduwt paasweek Filipijnen (Foto: ANP)

Automobilist jaagt Bosschenaren schrik aan

Een 25-jarige automobilist heeft woensdagmiddag in Den Bosch weggebruikers en voetgangers de stuipen op het lijf gejaagd. De man werd achtervolgd door de politie en overtrad menig verkeersregel om aan zijn achtervolgers te ontkomen, aldus de politie.

Agenten zagen de inwoner van Den Bosch rijden in de wijk Maaskant. Ze wisten dat hij geen geldig rijbewijs had en wilden hem aan de kant zetten. De man gaf echter gas en ging er met hoge snelheid vandoor. Tijdens de wilde rit reed de Bosschenaar over fietspaden, over de stoep en door de berm. Automobilisten moesten flink in de remmen om een aanrijding te vermijden en wandelaars moesten opzijspringen om de wagen te ontwijken.

Een onopvallende politiewagen reed de vluchter expres aan, maar dit hielp niet. Uit veiligheidsoverwegingen stopte de politie de achtervolging. De wagen werd korte tijd later leeg aangetroffen. De twee inzittenden waren er te voet vandoor. De bestuurder kon echter in de buurt worden opgepakt.

Sportblog: Guardado's transfer & Gullit komt er goedkoop vanaf

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

15 rode kaarten in één voetbalwedstrijd
De amateurwedstrijd tussen Yagcilar en Hamzabeyli liep op zijn einde toen het pas echt interessant begon te worden. Het was inmiddels 1-0 voor Yagcilar toen een overtreding het startsein was voor een discussie gevolgd door een massale vechtpartij. Arbiter Yasin Saygili gaf aan zeven spelers van Yagcilar en aan acht man van Hamzabeyli een rode kaart vanwege hun wangedrag. Met vier tegen vijf spelers kon er volgens de regels niet verder gespeeld worden omdat er minimaal zeven spelers per team op het veld moeten staan.

Lekkere vrouwen brengen hitsige voetballer het hoofd op hol
AC Milan-speler Pablo Armero zat rustig op de bank tijdens de oefenwedstrijd tussen Colombia en Koeweit. Nietsvermoedend genoot hij van de beelden op het grote scherm in het stadion. Daarop verschenen plots wat wulpse Colombiaanse fans. De reactie van Armero was duidelijk, hij was wel gecharmeerd van de dames en hij zorgde voor veel hilariteit op de bank door zich even af te zonderen. Jammer voor de voetballer, er stond een camera op hem gericht.....

Helmut Marko wint met wedden op Vettel
Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko had voorafgaand aan de Grand Prix van Maleisië weinig vertrouwen in zijn eigen team. In de paddock van de Formule 1 vinden regelmatig weddenschappen plaats en Marko deed hier in Sepang vrolijk aan mee. In plaats van in te zetten op Daniel Ricciardo of Daniil Kvyat zette de Oostenrijker in op zijn oude pupil Sebastian Vettel. De zege van Ferrari-coureur legde Marko geen windeieren, want hij ging volgens Sport Bild met 400 euro naar huis. "Ik wist dat Sebastian het kon doen. Dat kon je in de vrijdagtrainingen al zien."

Basketballer vergeet dat de microfoon nog aan staat
Drie spelers van het universiteitsbasketbalteam Wisconsin Badgers gaven onlangs een persconferentie in Los Angeles. De 20-jarige Nigel Hayes waande zich veilig toen hij zijn mening over een journaliste deelde met zijn teamgenoten. "Gosh wat is ze mooi", vertelde hij zijn buurman waarna de journalisten in de zaal begonnen te gniffelen. Daardoor viel het kwartje bij de basketballer. "Hebben jullie dat gehoord?", vroeg hij het publiek. Na een een bevestigend antwoord verborg hij zijn hoofd in zijn handen uit schaamte...


Whoeps (Bron: YouTube/ACC Digital Network)

Guardado vader geworden en meteen een transfer
Deze week keerde Andrés Guardoda vervroegd terug uit Mexico waar hij was om interlands te spelen. Maar aangezien mevrouw Guardado hoogzwanger was leek het de kleine Mexicaan verstandiger te zijn terug naar Nederland te reizen. Wat een timing kun je zeggen, want vanochtend werd Máximo geboren. Dat de Guardado's het naar hun zin hebben bij PSV en in hun woonplaats Knegsel werd al duidelijk doordat de voetballer met veel plezier bijtekende bij de club uit Eindhoven. Maar de jonge spruit is meteen vandaag ook ingeschreven bij de Knegselse Boys (5e klasse) zo wist Thijs Slegers van Voetbal International ons te vertellen. De jeugdsecretaris Knegselse Boys was meteen enthousiast: "Hoop dat Máximo Guardado lang genoeg in Nederland blijft voor een debuut in ons shirt. We zijn ontzettend trots."

Zo protesteren Spaanse voetballers
Het was een raar gezicht: de wedstrijd begon, maar toch eigenlijk niet. De wedstrijd op het derde Spaanse niveau tussen FC Cartagena en Lucena begon met een protest. De spelers van Lucena vielen op hun knieën en de thuisploeg ging op één lijn staan. Dit deden beide teams om te protesteren tegen het feit dat ze al maanden geen salaris uitbetaald hebben gekregen. De supporters steunden de actie door de spelers een flink (gezien het aantal toeschouwers) applaus te geven. Of de actie gewerkt heeft weten we niet.


Protesteren doen ze zo in Spanje (Bron: YouTube)

Gullit heeft zijn zin, hij hoeft Estelle nauwelijks te betalen
De scheiding tussen Ruud Gullit en Estelle Cruijff lijkt eindelijk afgerond te zijn. De rechter heeft zijn zegje gedaan en Estelle zal er niet zo blij mee zijn. De voormalige voetbalvrouw had een maandelijkse tegemoetkoming geëist van 21.000 euro per maand. Ze heeft echter maar een fractie van dit bedrag toegewezen gekregen zo schrijft Story. Verder zal Gullit wel netjes kinderalimentatie betalen voor de twee kinderen die hij met Estelle heeft maar hij hoeft dus niet krom te liggen voor Estelles luxe leventje. Zoals te verwachten is de Zwarte Tulp zeer content met de uitspraak.

Neuer, meer dan een keeper alleen
Bayern München- en Duitsland-doelman Manuel Neuer doet meer dan wat een goalie zou moeten doen. Niet alleen voetbalt hij regelmatig mee en komt hij razendsnel zijn doel uit als er een tegenstander op hem af komt, maar helpt hij het team ook waar hij kan. Neuer nam afgelopen weekend in het interlandduel tegen Georgië (0-2 voor Duitsland) een ingooi en geen medespeler van Die Mannschaft die hiervan opkeek.


Neuer kan alles! (Bron: YouTube)

Stacey slaat Dakar volgend jaar over

Trucker Hans Stacey ontbreekt volgend jaar in de Dakar Rally. De Brabantse oliehandelaar uit Best heeft het te druk om begin 2016 weer aan de start te kunnen staan van de befaamde woestijnrally. Stacey (57) won begin dit jaar vier etappes in de rally door Zuid-Amerika, waarvan de laatste drie op rij.

"Als ik zou rijden, dan moet ik nu al beginnen met conditietraining", zei Stacey tegen Omroep Brabant. "Dan moet alles er weer voor wijken, zoals afgelopen jaar. Daar kom ik niet aan toe." Stacey was in 2007 de laatste winnaar van de Dakar Rally op Afrikaans grondgebied. Daarna week de woestijnrally uit naar Zuid-Amerika.

Stacey maakte de afgelopen jaren deel uit van het Iveco-team van kopman Gerard de Rooy. Die haalde onlangs de Tsjech Ales Loprais binnen voor Dakar 2016.

Stacey in actie tijdens Dakar 2016 (PRO SHOTS/Dppi)
Stacey in actie tijdens Dakar 2015 (PRO SHOTS/Dppi)

Senatoren willen WK 2018 verplaatsen

Een groep Amerikaanse senatoren wil dat de FIFA het WK voetbal van 2018 niet in Rusland laat plaatsvinden. Ze dringen daar in een brief op aan bij de wereldvoetbalbond vanwege de rol van Rusland in het conflict met Oekraïne en de bezetting van de Krim.

De senatoren vinden dat het beleid van president Vladimir Putin juist moet worden veroordeeld in plaats van beloond. Ook wijzen ze op het gegeven dat het WK economische hulp zou bieden in een periode dat de internationale gemeenschap Rusland juist allerlei sancties oplegt.

Bekende senatoren als John McCain, Robert Menendez, Ron Johnson en Richard Durbin dringen er bij de FIFA op aan het WK naar een ander land te verplaatsen.

Aanvoerder Iran stopt na 151 interlands

Na 151 interlands voor Iran vindt Javad Nekounam het genoeg. De 34-jarige aanvoerder van de nationale ploeg heeft woensdag een punt gezet achter zijn interlandcarrière. Nekounam gaat zich volledig richten op zijn Spaanse club Osasuna, dat uitkomt in de Segunda División. De Iraniër speelde dinsdag in Solna tegen Zweden zijn laatste interland. Nekounam luisterde zijn afscheidswedstrijd op met een benutte strafschop, al bleek zijn 39e doelpunt voor Iran niet genoeg om een nederlaag te voorkomen (3-1).

De Iraniër debuteerde in 2000 voor zijn land. Nekounam deed met zijn land mee aan de WK's van 2006 (Duitsland) en 2014 (Brazilië).

Nekounam tijdens zijn laatste en 151ste interland tegen Zweden (PRO SHOTS/Bildbyran)
Nekounam tijdens zijn laatste en 151ste interland tegen Zweden (PRO SHOTS/Bildbyran)

Familie Briggs helpt een handje in Mortal Kombat X

Jax en zijn dochter Jacqui zijn de hoofdrolspelers in de laatste trailer van Mortal Kombat X. Een complete gameplayversie van de twee personages zal waarschijnlijk morgen beschikbaar komen, wanneer Netherrealm Studios een nieuwe stream op twitch organiseert met meer gameplay van nog niet uitgelichte personages in Mortal Kombat X.

Jax is een oude bekende. Dit keer neemt hij zijn dochter mee. Zowel vader als dochter hebben erg sterke armen en zijn niet vies om die tot bloedens toe te gebruiken.

Mortal Kombat X komt 14 april uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. PlayStation 3 en Xbox 360 komen later.

Irak claimt overwinning in Tikrit

De Iraakse krijgsmacht en veiligheidsdiensten hebben de stad Tikrit heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Iraakse minister van defensie Khalid al-Obeidi woensdag gezegd.

Volgens Obeidi hebben de veiligheidstroepen een 'magnifieke overwinning' geboekt en hun 'missie voltooid'. "We hebben het genoegen (...) om het goede nieuws over onze overwinning bekend te maken", zei Al-Obeidi, die alvast aankondigde dat het leger door zal stoten naar andere delen van het land waar IS de dienst uitmaakt. "We komen eraan, Anbar. We komen eraan, Nineveh."

Het leger startte begin maart met een offensief om IS uit Tikrit te verdrijven en werd daarbij onder meer gesteund door sjiitische milities en militaire adviseurs uit buurland Iran. Vorige week begonnen de Verenigde Staten het offensief met luchtaanvallen te ondersteunen. De mortieren van IS, die de afgelopen dagen nog volop te horen waren, bleven woensdag stil. Volgens bronnen hebben de extremisten alleen nog een paar scherpschutters in Tikrit.

Het doel in Tikrit is nu om zo snel mogelijk het normale, dagelijks leven weer op te pikken, zei minister van binnenlandse zaken Mohammed Salem al-Ghabban. "Als de autobommen en bermbommen in het gebied zijn opgeruimd zullen we de politiebureaus heropenen, zodat de situatie in de stad weer kan normaliseren. Ook zullen we comités oprichten die zullen toezien op de terugkeer van mensen die de stad zijn ontvlucht. Daesh is compleet verslagen", aldus Al-Ghabban. Daesh is de Arabische naam voor IS.

De herovering van Tikrit was noodzakelijk voordat de regering haar blik kan richten op Mosul, de grootste Iraakse stad in handen van IS. Tikrit ligt op de route tussen de hoofdstad Bagdad en Mosul.

Zwemheld Phelps moet toekijken bij WK

De Amerikaanse topzwemmer Michael Phelps ontbreekt begin augustus bij de WK langebaan in Kazan. De achttienvoudig olympisch kampioen krijgt definitief geen plek in het Amerikaanse team dat naar Kazan afreist, maakte een woordvoerder van de nationale bond USA Swimming woensdag bekend. "Hij zit niet in de ploeg", vertelde hij aan het Duitse persbureau DPA.

De Baltimore Bullet werd vorig jaar september opgepakt toen hij met te veel drank op achter het stuur zat. De Amerikaanse zwembond legde de meest succesvolle olympiër ooit een schorsing van een half jaar op, die deze maand afloopt. Hij werd in eerste instantie uitgesloten van deelname aan de WK in Kazan, maar bondsvoorzitter Chuck Wielgus zette de deur vorige maand toch op een kier. "Het ligt ingewikkeld, maar het kan zomaar gebeuren", zei hij. "We kunnen zaken altijd heroverwegen."

Obama komt met sanctiebeleid voor cyberaanvallen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een programma dat het mogelijk maakt om individuen in het buitenland sancties op te leggen als ze zich schuldig hebben gemaakt aan cyberaanvallen of cyberspionage. Welke straffen er precies kunnen worden opgelegd is niet bekendgemaakt.

In een verklaring zei Obama dat cyberaanvallen 'een van de grootste bedreigingen vormen voor de economie en de nationale veiligheid'. Met het nieuwe sanctiebeleid kunnen mensen worden aangepakt die het hebben gemunt op belangrijke infrastructuur, die financieel gewin najagen of die computernetwerken schade toebrengen.

De Verenigde Staten hebben eerder Noord-Korea ervan beschuldigd achter een massale cyberaanval op Sony Pictures Entertainment te zitten.

Van Gaal en Koeman genomineerd voor eretitel

Louis van Gaal en Ronald Koeman maken kans om te worden gekozen tot beste manager van de maand maart in de Premier League. De Nederlandse trainers van respectievelijk Manchester United en Southampton zijn woensdag genomineerd, net als Arsène Wenger van Arsenal en Tim Sherwood van Aston Villa. Koeman kreeg die eretitel dit seizoen al twee keer, in september en januari. Vorige maand werd Tony Pulis van West Bromwich Albion gekozen als beste manager van februari.

Harry Kane van Tottenham Hotspur maakt kans op een unieke trilogie. De Engelse spits, die vorige week debuteerde in de nationale ploeg, werd in januari en februari gekozen tot beste speler en behoort ook tot de genomineerden voor maart. De andere kandidaten zijn Olivier Giroud, Francis Coquelin (beiden Arsenal), Gabriel Agbonlahor (Aston Villa), Marouane Fellaini (ManUnited) en Jordan Henderson (Liverpool).

Finishen geen uitdaging meer voor Van Baarle

Voor de tweede keer staat Dylan van Baarle zondag aan de start van zijn favoriete wielerkoers, de Ronde van Vlaanderen. Het vrijblijvende is eraf, beseft de 22-jarige renner van Cannondale-Garmin. "Zeker na Dwars door Vlaanderen. Ik heb laten zien dat ik over kasseien kan rijden", vertelt Van Baarle kort voor afreizen naar België.

Hij is verhuisd van Zoetermeer naar Rhenen, dicht bij het klimmetje van de Posbank. "Een betere trainingsomgeving", verklaart Van Baarle, die donderdag met zijn ploeggenoten op verkenning gaat in Vlaanderen. De ploeg heeft Sebastian Langeveld normaal gesproken als kopman, maar vrijdag wordt pas beslist of de Nederlands kampioen na een val in E3 Harelbeke fit genoeg is om te starten. "Jack Bauer en ik komen na Sebastian in aanmerking voor een vrije rol. Als hij erbij is, is ons hoofddoel hem in kansrijke positie te brengen."

Van Baarle debuteerde vorig jaar bij Garmin in Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De winnaar van Olympia's Tour in 2013 reed beide koersen uit, in de anonimiteit. "Het was zwaar, heel zwaar. Maar ik hield er wel een goed gevoel aan over. De afstand was wennen voor me, beide koersen uitrijden was toen nog een uitdaging. Het heeft me zeker sterker gemaakt."

Van Baarle brak in het najaar door met de eindoverwinning in de Ronde van Groot-Brittannië. "Dat heeft indruk gemaakt, zeker ook binnen de ploeg. Ik versloeg er niet Peppi en Kokki. Bradley Wiggins en Michal Kwiatkowski stonden naast me op het podium."

Dit voorjaar zette hij de lijn voort, met name in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke behoorde Van Baarle tot de betere renners. In eerstgenoemde koers was hij mee in de kopgroep waarin Jelle Wallays knap ploegenspel afrondde. Van Baarle voelde zich, met wereldkampioen Kwiatkowski in zijn gezelschap, niet geroepen de jacht op de ontsnapte Belg in te zetten. "Ja, Kwiatkowski was licht geïrriteerd dat ik het gat niet dichtreed, maar dat hoort ook bij de koers. Ik wil ook winnen en moet soms gokken." Hij finishte als derde. "Vooraf had ik getekend voor een podiumplaats."

In de onder stormachtige omstandigheden verreden Gent-Wevelgem zat het tegen. Van Baarle ging onderuit over een door een renner voor hem gemiste bidon. "Ik kwam op mijn gezicht terecht en moest nog naar het ziekenhuis. Ik zie er nu nog uit als een bokser, maar mijn neus was gelukkig niet gebroken." Het was een merkwaardige ervaring, met renners die de sloot inwaaiden. "Het had niets meer met wielrennen te maken. Wat mij betreft was de koers geneutraliseerd."

Bioscoopbon niet meer geldig bij Pathé

Zoals wij eerder al berichtten, zullen de 21 bioscopen van Pathé de Nationale Bioscoopbon niet meer accepteren als die na 1 april is gekocht. Dat heeft de grootste exploitant van Nederland woensdag bekendgemaakt.

De Nationale Bioscoopbon wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB). De organisatie beschouwt de bonnen als een belangrijk marketinginstrument om bioscoopbezoek te promoten. Pathé is echter van mening dat het uitgeven van een dergelijke cadeaukaart niet door een branchevereniging zou moeten worden uitgegeven. De brancheorganisatie en de bioscoopketen steggelen al enige tijd over het onderwerp.

Pathé blijft wel zogenoemde 'giftcards' verkopen die cadeau kunnen worden gegeven. De andere bioscopen blijven de Bioscoopbon gewoon verkopen. Bonnen die vóór 1 april zijn gekocht kunnen overigens nog wel worden gebruikt in de Pathé-theaters.

Kamer: geen fractievorming na afsplitsingen

Tweede Kamerleden die zich afsplitsen van hun eigen fractie en zelfstandig doorgaan, moeten niet langer de mogelijkheid krijgen om vervolgens weer met andere eenlingen een nieuwe fractie te beginnen. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer, blijkt uit een besluit van het presidium, het bestuur van de Kamer.

Aanleiding hiervoor is de steeds verdere versnippering in de Kamer. De Kamer begon na de verkiezingen in september 2012 met elf partijen. Door interne ruzies braken sindsdien zeven Kamerleden met hun partij om als eigen groep of fractie verder te gaan. Er zijn nu zestien fracties, waaronder twee van afgesplitste leden: Bontes/Van Klaveren (vroeger PVV) en Kuzu/Öztürk (vroeger PvdA).

Het presidium kan de nieuwe fractievorming na een afsplitsing onmogelijk maken door artikel 12 van het reglement van orde van de Kamer in te trekken of te wijzigen. De Kamer zal hier op 21 juni over debatteren.

Tweede Kamer (Foto: Novum)
Tweede Kamer (Foto: Novum)

Doden na lawine in Franse Alpen

Drie wintersporters zijn woensdag bij een lawine in de Franse Alpen om het leven gekomen. Een vierde is met een helikopter met onbekende verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis in Grenoble. Dat hebben de Franse autoriteiten gezegd.

De lawine had plaats in het departement Hautes-Alpes, in de buurt van de plaats Briançon, op het moment dat een groep skiërs passeerde. Zeven skiërs zitten nu op een hoogte van 3500 meter vast in een berghut. Zij blijven daar tot de reddingsdiensten ze naar beneden kunnen halen.

NAC Breda maakt promotie

In financieel opzicht lijkt het met NAC Breda de goede kant op te gaan. De Brabantse club is door de licentiecommissie van de KNVB in categorie 2 ingedeeld op basis van de ingediende halfjaarcijfers over het seizoen 2014-2015. De directie maakte de promotie vanuit de 'ongezonde' categorie 1 bekend op de website. Later dit seizoen komt de KNVB met de definitieve indeling van de profclubs over de drie categorieën in het betaalde voetbal.

"We liggen nog steeds op koers van ons eigen plan van aanpak. Als we ons de komende anderhalf jaar aan het plan houden, dan is NAC goed op weg om een stabiele betaald voetbalorganisatie te worden", liet een woordvoerder namens NAC Breda weten.

Het bestuur houdt conform het plan van aanpak nog wel rekening met een tijdelijke terugval naar categorie 1 bij de volgende meting in december van dit jaar. "Maar de club doet er alles aan om dat te voorkomen", zo verzekerde de clubleiding.

Spuitgast bakt NS een poets

Sam de Joode heeft de NS vandaag een mooie poets gebakken. Via Twitter gaf de brandweerman de niederländische Bundesbahn een complimentje, dat weer een 1-aprilgrap bleek te zijn.

"Vandaag de trein gepakt naar Amsterdam, zonder vertraging aangekomen", twitterde Sam vandaag. "In 1 woord super!"

De NS was er direct bij het compliment in ontvangst te nemen. "Dat is fijn om te lezen Sam. Prettige dag vandaag! ^MI", tweette de NS terug.

"1 april!", twitterde de beste man weer terug. De NS was nog zo sportief terug te reageren. "Ai.. Haha! Alsnog een fijne dag Sam ^MI". luidde het antwoord.

Poets bakken met NS

Update 20.43 uur:
Inmiddels stromen de reacties binnen voor deze baas. En terecht!

Poets bakken met NS

Griekse luchtverkeersleiders willen betere radar

Het Griekse radarsysteem voor luchtverkeer moet worden gemoderniseerd. Ook moeten er meer luchtverkeersleiders komen om het toenemende aantal vliegtuigen met toeristen te kunnen verwerken. Dat heeft de Griekse vakbond van luchtverkeersleiders woensdag gezegd.

Volgens vakbondsleider Spyros Rolakis is er sprake van onderbezetting en wordt er gewerkt met een radarsysteem uit 1999 dat in 2008 voor het laatst werd gemoderniseerd. Rolakis benadrukte dat de veiligheid van vliegverkeer nooit in het geding is geweest, maar hij waarschuwde wel voor meer vertragingen omdat met steeds minder mensen en verouderde techniek meer vluchten moeten worden afgehandeld.

Griekenland zit in een diepe economische crisis, maar in 2014 trok de toeristische sector behoorlijk aan. Dit jaar hoopt het land nog meer toeristen te verwelkomen.

'Sterke toename antisemitische incidenten'

Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten is vorig jaar met 71 procent gestegen. Er werden in 2014 171 anti-Joodse incidenten gemeld. In 2013 waren dat er nog honderd incidenten. Dat maakte het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) woensdag bekend.

Vooral mensen die door bijvoorbeeld een keppel als Jood herkenbaar zijn, waren doelwit van directe confrontaties. Ze kregen bijvoorbeeld te maken met scheldpartijen en werden lastiggevallen op straat. In 2014 werden 40 van dergelijke incidenten gemeld tegen 21 in 2013. Het aantal incidenten met fysiek geweld verdubbelde van drie in 2013 naar zes in 2014.

Circa de helft van de incidenten speelde zich af tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014. Het is een bekend verschijnsel dat antisemitische gedragingen en uitingen toenemen bij grote militaire acties van Israël.

Clubheld Peters reikt schaal aan N.E.C. uit

Oud-international Jan Peters vervult vrijdagavond een gastrol bij de beoogde kampioenswedstrijd van zijn club N.E.C. Nijmegen tegen Sparta. De zestigjarige Groesbeker mag bij een goede afloop de schaal uitreiken aan aanvoerder Rens van Eijden. N.E.C. is met nog zeven wedstrijden te spelen en een voorsprong van 21 punten op FC Eindhoven, plus een veel beter doelsaldo, officieus al zeker van de titel in de Jupiler League. Voor het officiële kampioenschap heeft de ploeg van trainer Ruud Brood op eigen kracht nog één puntje nodig.

Peters begon in 1971 bij N.E.C. zijn loopbaan in het betaalde voetbal en sloot bij de Nijmeegse club zijn profcarrière in 1988 ook weer af. De voormalige technicus speelde 31 keer voor Oranje. In 1975 promoveerde Peters met de kampioensploeg van N.E.C. eveneens naar de eredivisie.

GM en Ford minder in trek op thuismarkt

De Amerikaanse automakers General Motors (GM) en Ford hebben vorige maand minder auto's verkocht op hun thuismarkt dan een jaar eerder. Dat maakten de bedrijven woensdag bekend.

De verkopen van GM in de VS zakten met ruim 2 procent, Ford bracht 3,5 procent minder voertuigen aan de man dan in maart 2014. De daling volgt op een lange reeks van aanhoudende groei, waarbij de autofabrikanten profiteerden van het herstel van de Amerikaanse economie.

Concurrent Fiat Chrysler wist de verkopen vorige maand wel verder op te krikken, met bijna 2 procent. Bij Toyota reden bijna 5 procent meer auto's de Amerikaanse showrooms uit dan een jaar eerder.

Pensioenen in Oost-Oekraïne in Russische roebels

De pro-Russische separatisten die in Oost-Oekraïne de dienst uitmaken zijn begonnen pensioenen uit te betalen in Russische roebels. Dat heeft de minister van financiën van de regio Donetsk woensdag gezegd.

Volgens minister Yekaterina Matjoesjtsjenko wordt er in maart 1,9 miljard roebel (zo'n 28 miljoen euro) aan pensioenen uitbetaald. Een andere functionaris zei dat het geld afkomstig is van de belastingen van het lokale bedrijfsleven en dat geen cent ervan uit Rusland komt.

De Oekraïense regering in Kiev stopte in november met het uitbetalen van pensioenen en andere sociale voorzieningen in het oosten. Inwoners van het gebied moeten sindsdien naar het westen reizen om hun pensioen te kunnen innen.

Commissies gaan UvA onderzoeken

De Universiteit van Amsterdam (UvA), de vakbonden en de actiegroepen De Nieuwe Universiteit, ReThink en Humanities Rally gaan twee commissies instellen om de bestuursstructuur en de financiële situatie te bekijken. Alle partijen hopen dat zo een belangrijke stap is gezet om te komen tot verdere democratisering van de UvA. Dat staat woensdag in een gezamenlijke verklaring. Gedurende hun werk zullen de twee commissies regelmatig over de vorderingen rapporteren.

UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning is tevreden met de twee commissies. "Ik ben blij dat de gesprekken tot een akkoord hebben geleid. Er is de afgelopen dagen uitgebreid overlegd, goed dat dat tot een gelijkwaardige samenwerking heeft geleid."

Brand bij Mexicaans olieplatform

Bij een grote brand op een olieplatform van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Petroleos Mexicanos is woensdag een persoon om het leven gekomen. Nog eens zestien mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft Pemex bekendgemaakt.

Driehonderd mensen werden van het boorplatform, dat de naam Abkatun Permanente draagt, gehaald. Pemex zei in een verklaring dat twee van de gewonden er slecht aan toe zijn. De omgekomen medewerker werkte voor een onderaannemer van Pemex, Cotemar.

Acht blusboten proberen de vuurzee op het booreiland, dat in de Golf van Mexico, onder controle te krijgen.

'Sekswerkers moeten bankrekening krijgen'

Sekswerkers moeten net als andere kleine zelfstandigen of zzp'ers een zakelijke rekening kunnen openen bij een bank. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Marith Rebel woensdag.

Rebel komt in Kamervragen aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op voor Proud, de belangenvereniging voor (ex-)sekswerkers die half februari werd opgericht. Proud probeerde eerder een zakelijke rekening te openen bij Triodos Bank, maar werd daar geweigerd. Triodos liet weten geen diensten te verlenen 'aan zakelijke relaties die zich met hun activiteiten in de sector pornografie begeven'.

Rebel maakt zich grote zorgen over dergelijke afwijzingen. Sekswerkers of prostituees worden kwetsbaar voor pooiers of mensenhandelaren als ze niet gewoon een zakelijke rekening kunnen openen. Ze vindt dat Dijsselbloem er met de banken over moet gaan praten.

Duitsland: atoomoverleg met Iran verloopt moeizaam

Het overleg met Iran over zijn atoomprogramma verloopt 'moeizaam'. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier woensdag gezegd. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat de gesprekken snel tot een akkoord zullen leiden.

Steinmeier zei wel te hopen dat er een voorlopig akkoord kan worden gesloten zodat in ieder geval een volgende gespreksronde mogelijk wordt. Eind juni is de deadline voor een definitief akkoord.

Al bijna een week proberen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland om tot overeenstemming te komen. Dinsdag werd de deadline al opgerekt in een poging de verschillen te overbruggen. Steinmeier zei woensdag te hopen dat als de gesprekken voorbij zijn 'we niet alleen hoeven te praten over het overbruggen van verschillen, maar ook over overeenstemming over belangrijke punten'.

Monsterzege hockeyers Bloemendaal in Euro Hockey League

De hockeyers van Bloemendaal hebben zich als eerste Nederlandse club geplaatst voor de kwartfinale van de Euro Hockey League. Voor eigen publiek declasseerden De Mussen tegenstander Pomorzanin Torun met een monsterscore: 14-2.

Al heel snel bleek dat Torun, de kampioen van Polen, absoluut niet opgewassen was tegen Bloemendaal. De thuisploeg dartelde door de Poolse verdediging, die veel weghad van een gatenkaas. Binnen twintig minuten liep de score op naar 6-0, een reden voor Torun om van keeper te wisselen.

Met een andere sluitpost in het doel werd twaalf minuten geen treffer geïncasseerd. Maar na de 7-0 van Roel Bovendeert werd de doelpuntenkraan weer opengedraaid. Binnen zeven minuten liet de teller op naar 11-0. Dat kwam mede door toedoen van Tom Boon, die vandaag liefst viermaal scoorde.

De doelpuntenstorm ging daarna liggen en Torun kreeg een paar kansjes. Kansjes die via Michal Nowakowski en Michal Kunklewski zowaar twee goals opleverden. Boon prikte er ondertussen nog twee bij en ook Daniël Aarts tekende voor een doelpunt, waardoor de eindstand op een bizarre 14-2 uitkwam.

Bloemendaal speelt zaterdag in de kwartfinale tegen een tegenstander van een ander kaliber. De gastheren ontmoeten dan het Belgische Dragons, dat eerder op de dag titelhouder Harvestehuder met 6-2 uit het toernooi knalde.

Overige wedstrijden achtste finales EHL 1/4/2015

Club Egara* (Spa) – Saint Germain (Fra) 1-1 (1-0) *wint na shoot-outs
De openingswedstrijd op ’t Kopje bood niet veel kwaliteit, maar wel veel spanning. Club Egara was de bovenliggende ploeg in het onderonsje tegen Saint Germain, maar het lukte de Spanjaarden niet om de klus binnen zeventig minuten te klaren. In de spannende shoot-outs werden de eerste negen pogingen benut, voordat Guillaume Samson miste namens de Fransen. Egara bekert dus verder en kan zaterdag de tegenstander worden van Oranje Zwart, als de Eindhovenaren donderdag in hun achtste finale winnen van het Oostenrijkse Arminen.

Dinamo Kazan (Rus)– UHC Hamburg (Dui) 0-1 (0-1)
Drievoudig EHL-winnaar UHC Hamburg bekerde als tweede verder. Maar aan klantenbinding deden de Hamburgers, aangevoerd door Moritz Fürste, niet. Het Russische Dinamo Kazan werd slechts met een miniem verschil geklopt. Tom Mieling scoorde in de 25ste minuut de enige treffer en werd prompt matchwinner. Kampong zal ongetwijfeld met belangstelling hebben gekeken naar dit duel. Als de Utrechters donderdag van de Waterloo Ducks winnen, spelen zij in de kwartfinale tegen UHC.

Harvestehuder (Dui) – Dragons (Bel) 2-6 (0-1)
Dat Dragons in de EHL een ploeg is om rekening mee te houden, is allang geen nieuws meer. De Belgen, die de laatste drie jaar het podium haalden, toonden woensdag wederom aan dat zij een kanshebber zijn op een topklassering. Titelhouder Harvestehuder werd verslagen en hoe: met liefst 6-2 kregen de Hamburgers klop. De Duitsers waren vorig jaar in de eindstrijd nog te sterk voor Oranje Zwart, maar werden woensdag na de pauze overlopen door het ontketende Dragons.

Programma achtste finales 2/4/2015

Real Club de Polo (ESP) – Rot Weiss Koln (GER)
Beeston (ENG) – Royal Daring (BEL)
MHC Oranje Zwart (NED) – SV Arminen (AUT)
Waterloo Ducks (BEL) – SV Kampong (NED)

Laatste uitbreiding Sunset Overdrive nu beschikbaar

Dawn of the Rise of the Fallen Machines, de laatste uitbreiding voor Sunset Overdrive, is vanaf vandaag verkrijgbaar op Xbox One. De uitbreiding biedt een nieuw verhaal, nieuw gebied en nieuwe wapens. Ook zijn er nieuwe achievements toegevoegd.

In Sunset Overdrive is de stad overspoeld door zombies. Oorzaak? Een energiedrankje waarvan men de etiket niet goed gelezen had. Jij bent een van de helden die dit zooitje mag gaan opruimen. Met allerlei maffe wapens ga je vooral van bovenaf de zombies te lijf. Via telefoondraden van dak naar dak, terwijl je zombies aan het uitmoorden bent.

Mensen met een seizoenspas van Sunset Overdrive kunnen de DLC gratis downloaden. Mocht je deze los willen kopen dan kost 9,99 euro.

Munsterman per direct weg bij FC Twente

Voorzitter Joop Munsterman heeft woensdag afscheid genomen van FC Twente. De 64-jarige Tukker zou eigenlijk na dit seizoen stoppen, maar heeft zijn taken per direct neergelegd. Aldo van der Laan neemt het voorzitterschap over van Munsterman, maakte de eredivisieclub woensdag bekend.

De bestuurder uit Enschede maakte in januari op de nieuwjaarsreceptie bekend dat hij bezig is aan zijn laatste maanden als voorzitter van Twente. Toen de club in maart van de KNVB voor straf drie punten in mindering kreeg vanwege financieel wanbeleid, kwam Munsterman onder vuur te liggen. Hij ontkende enkele dagen later een vroegtijdig vertrek bij 'zijn' club, maar heeft nu alsnog besloten eerder te stoppen.

Joop Munsterman nu echt weg bij FC Twente. (PRO SHOTS/Jan Kok)
Joop Munsterman nu echt weg bij FC Twente. (PRO SHOTS/Jan Kok)

Dongfeng zet motor aan naar Brazilië

Het zeilteam van Dongfeng heeft zich na de recente mastbreuk teruggetrokken uit de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race. De Franse schipper Charles Caudrelier ziet er bij nader inzien toch geen heil in om na de noodzakelijke reparaties de strijd in de buurt van Kaap Hoorn te hervatten. Aanvankelijk was het nog de bedoeling dat de Chinese boot min of meer op halve kracht koers zou zetten naar de Braziliaanse havenstad Itajai en daardoor nog twee belangrijke punten te pakken voor het klassement, dat Dongfeng met Abu Dhabi Racing vooralsnog aanvoert.

In de Argentijnse kustplaats Ushuaia kwamen Caudrelier en zijn bemanning tot inkeer. "We gaan op de motor naar Itajaí. Zelfs op die manier zal de trip waarschijnlijk nog tien tot twaalf dagen duren. Om terug te keren in de vijfde etappe, hadden we zuidelijk rond Kaap Hoorn moeten zeilen. Dat zou te risicovol zijn, zeker met een tuigage en mast die niet volledig wedstrijdklaar zijn."

Allah is Hitler in Philadelphia

Bussen van de Southeastern Pennsylvania Transportation Authority(SEPTA), vergelijkbaar met het Nederlandse Connexxion, worden sinds kort gesierd met advertenties waarin de islam qua jodenhaat gelijkgesteld wordt aan de nazi-praktijken van Adolf Hitler en jihad, zoals omschreven in de koran, eigenlijk Mein Kampf is.

Om deze stelling kracht bij te zetten staat er een afbeelding bij van de islamitische leider Amin al-Hoesseini samen met de beruchte Oostenrijker, die ook één Europa nastreefde, waarop zij goede vriendjes lijken te zijn.

Deze campagne tegen jodenhaat is mogelijk dankzij een uitspraak van een rechter die besloot dat SEPTA de advertentie niet mag weigeren. Daarop besloot de vervoersmaatschappij de hoofddoek handdoek in de ring te gooien.

Andere nemen aanstoot aan de duiding die 84 bussen zal gaan sieren. Burgemeester Michael Nutter was aanwezig bij een protestactie en een niet nader genoemde interreligieuze organisatie heeft beloofd ook nog van zich te laten horen.

Wiebes: iedereen wil lagere lasten op arbeid

Eigenlijk alle fracties in de Tweede Kamer willen bij een belastinghervorming de lasten op arbeid verlagen. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes woensdag na overleg met de regeringspartijen VVD en PvdA over een herziening van het belastingstelsel.

Het gesprek verliep volgens Wiebes in 'de grootste constructiviteit en vrolijkheid'. Wiebes is al sinds Prinsjesdag vorig jaar aan het praten met fracties van coalitie en oppositie om te komen tot een voorstel dat genoeg steun gaat krijgen. "Het is duidelijk dat er een heel breed draagvlak is voor minder lasten op arbeid. Dat vindt iedereen een goed idee. Iedereen weet dat het huidige stelsel ons niet helpt met het oplossen van de werkloosheid."

'Iedereen wil lagere lasten op arbeid' (Foto: Novum)
'Iedereen wil lagere lasten op arbeid' (Foto: Novum)

Van der Mark vormt duo met Stoner

De roem snelt motorcoureur Michael van der Mark snel vooruit. De Nederlandse wegracer, die vorig jaar de wereldtitel veroverde in de Supersport, vormt deze zomer een team met de Australische raceheld Casey Stoner. Het duo rijdt op 26 juli in Japan de acht uur van Suzuka, een prestigieuze langeafstandsrace voor motoren.

Stoner is tweevoudig wereldkampioen in de MotoGP (2007 en 2011), de koningsklasse van de motorsport. Hij stopte in 2012, maar afgelopen winter testte hij de nodige keren voor Honda. Van der Mark rijdt dit seizoen voor het team van de Nederlanders Gerrit en Ronald ten Kate op een Honda het wereldkampioenschap Superbike.

De 22-jarige Rotterdammer maakte de afgelopen jaren al furore door de acht uur van Suzuka twee keer op rij te winnen. De Japanner Takumi Takahashi en de Brit Leon Haslam vormden in 2013 en 2014 een team met Van der Mark. Dit jaar is Stoner de vervanger van Haslam.

TT Circuit pronkt met Van der Mark

Het TT circuit in Assen laat niets aan de verbeelding over voor het komende wereldkampioenschap Superbike. Michael van der Mark siert de grote posters langs de snelweg A28 die het evenement van 17 tot en met 19 april aankondigen. De 22-jarige Rotterdammer moet de motorsportfans lokken naar het Drentse cricuit. "Hij is onze troef", aldus directeur Peter Oosterbaan van het racecircuit.

Van der Mark is hot in de motorsportwereld. Hij schonk Nederland vorig jaar voor het eerst in veertig jaar een wereldtitel in een soloklasse en maakt dit jaar zijn debuut in het WK Superbike, een mondiaal aansprekende raceklasse van zware motoren van 1000 cc. Op het Australische Phillip Island opende Van der Mark enkele weken geleden met de vijfde plaats in zijn eerste race. "Het was een vliegende start, ik kan niet anders dan tevreden zijn. Maar Phillip Island is ook echt mijn baantje", zei Van der Mark woensdag bij de rijderspresentatie voor het WK Superbike.

Van der Mark racet op een Honda voor het Nederlandse team van Gerrit en Ronald ten Kate, dat al vijftien jaar met groot succes voor het Japanse motormerk actief is in het WK Superbike en het WK Supersport. Ten Kate veroverde in 2007 de wereldtitel Superbike met de Brit James Toseland en greep al negen keer de titel in de Supersport.

Van der Mark is pas de eerste Nederlander die voor Ten Kate uitkomt in de Superbike. "Wat maar aangeeft wat voor een groot talent hij is", zegt teammanager Ronald ten Kate. "Hij overtrof mijn verwachtingen in die eerste race op Phillip Island. We wisten dat hij goed was, maar dat hij de overstap zo makkelijk en snel zou maken, had ik niet voorzien. Wat hij liet zien in zijn eerste race, meteen brutaal de leiding nemen, was van wereldniveau."

Ten Kate tempert de verwachtingen, maar schuwt de grote uitspraken niet: "Natuurlijk, het is zijn eerste jaar, we gunnen hem de ruimte en voeren de druk niet op. Maar hij gaat zeker een race winnen dit seizoen. En dat zou best al eens in Assen kunnen zijn, want circuittechnisch gezien ligt die baan hem goed."

Van der Mark vindt het prima, dat hoge verwachtingspatroon. "Ik rij elke race om te winnen, dus ik voel geen speciale druk", zegt de wegracer, die zichzelf de bijnaam 'Magic Michael' heeft gegeven. "Al die aandacht voelt geweldig. Ik vind het ook eervol om dat uithangbord te zijn. Ik merk ook dat het evenement meer leeft dan andere jaren door mijn wereldtitel."

Leger vertrekt uit favela's Rio de Janeiro

Het Braziliaanse leger is woensdag begonnen zich terug te trekken uit de favela's van Rio de Janeiro. De politie neemt geleidelijk het stokje van de militairen over.

Het leger vertrok uit twee van de zestien favela's die samen de wijk Maré vormen. De wijk ligt in de buurt van de luchthaven van Rio en wordt ingesloten door drie belangrijke snelwegen. Een jaar geleden trok het leger de sloppenwijk in binnen het kader van een speciaal programma dat erop was gericht drugsbendes te verjagen die al tientallen jaren de dienst uitmaken in Maré. Het initiatief wordt gezien als de sleutel tot meer veiligheid in Rio in aanloop naar de Olympische Spelen van 2016.

Demonstratie Verstappen in Assen

Max Verstappen presenteert zich begin augustus aan de Nederlandse racefans. De zeventienjarige coureur van Toro Rosso, die zondag in Maleisië als jongste coureur ooit punten pakte in de Formule 1, geeft op 1 en 2 augustus demonstraties in zijn bolide op het circuit van Assen. Dat maakte de organisatie van het evenement Gamma Racing Day woensdag bekend.

De afgelopen jaren kwamen de Formule 1-coureurs David Coulthard, Jean-Eric Vergne en Sébastien Buemi al naar Assen om een demonstratie te geven. Verstappen komt tussen de Grote Prijzen van Hongarije (26 juli) en België (23 augustus) naar het TT-Circuit om zich in zijn Toro Rosso te presenteren aan het publiek. De zoon van oud-coureur Jos Verstappen gaf in augustus al een demonstratie in Rotterdam, nog voor zijn officiële debuut in de koningsklasse van de autosport.

Dave Roelvink ook vervolgd voor seksfilmpje

Dave Roelvink, de zoon van zanger Dries, wordt door het Openbaar Ministerie in Alkmaar vervolgd voor het heimelijk maken en verspreiden van een seksfilmpje. Vorige week maakte justitie al bekend dat ze de jonge Roelvink voor de rechter wil zien op verdenking van diefstal en heling.

Dave en drie anderen worden verdacht van een juwelendiefstal in een villa in Burgerbrug (gemeente Schagen). Afgelopen zomer liep een feest in de villa compleet uit de hand. Er bleek na afloop voor tienduizenden euro's aan spullen verdwenen en enige tijd later dook een filmpje op waarin te zien is dat Roelvink en de dochter des huizes seksuele handelingen verrichten.

Roelvink is in augustus en november aangehouden geweest in verband met de diefstal van sieraden uit de woning. Hij wordt samen met een andere jongen verantwoordelijk gehouden voor het stiekem maken en verspreiden van het filmpje.

Man dood door brand in Haarlem

Bij een brand in een huis in Haarlem is woensdag een 68-jarige man uit die stad overleden. De verwarde 46-jarige man die werd verdacht van betrokkenheid bij de brand, is vrijgelaten. Hij werd voor het pand in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden. Er is geen sprake van een misdrijf, liet de politie weten.

In eerste instantie ging de politie uit van brandstichting, maar nu zegt de politie dat de oorzaak van de brand niet kan worden achterhaald. De 68-jarige man raakte zwaargewond en overleed in een ziekenhuis.

De brand ontstond in een huis aan het Leidseplein in het westen van Haarlem. Bij aankomst vond de brandweer de verwarde man voor het gebouw die op eigen kracht het pand had verlaten. De 46-jarige Haarlemmer zei dat er nog iemand in het gebouw was, waarop de brandweer de zwaargewonde man uit de woning kon halen.

Sijsling meteen onderuit in Israël

Voor Igor Sijsling zit het challengertoernooi van Raänana in Israël er al na één ronde op. De 27-jarige tennisser uit Amsterdam verloor woensdag van de als eerste geplaatste Blaz Kavcic uit Slovenië: 7-6 (2), 3-6 en 5-7. Vorig jaar in Zagreb was Sijsling nog te sterk voor de nummer 88 van de wereld. De Nederlander is sindsdien zelf afgezakt naar de 132e plaats op de wereldranglijst.

Sijsling heeft dit jaar pas drie overwinningen kunnen vieren in het hoofdschema van een ATP-toernooi. In Zagreb bereikte hij in februari de kwartfinales en afgelopen maand drong hij in Indian Wells door tot de tweede ronde, waarin de Spaanse topper Rafael Nadal te sterk bleek.

Ajax neemt Milik definitief over van Bayer Leverkusen

Ajax neemt Arek Milik definitief over van Bayer Leverkusen. De Poolse spits tekent een contract tot de zomer van 2019. De Amsterdamse club huurt Arek Milik dit seizoen van Bayer Leverkusen, maar in het contract was ook een optie tot koop opgenomen. Trainer Frank de Boer liet al meerdere malen weten dat hij erg tevreden is over de Pool en dat hij hoopte dat Milik ook volgend seizoen in Amsterdam zou spelen.

En dat is nu ook het geval. Ajax laat op de officiële website weten dat de optie tot koop is gelicht. Naar verluidt wordt er een bedrag van 2,8 mlijoen euro betaald, al bevestigt Ajax deze transfersom niet.

Milik tekent een contract tot de zomer van 2019. Voor de speler zelf is dit een welkome opsteker, aangezien hij afgelopen weekeinde een flinke knieblessure opliep tijdens de interlandperiode. In het duel tussen Polen en Ierland kreeg hij een stevige tackle te verwerken waarna hij het veld geblesseerd moest verlaten. Hierdoor is hij de komende weken niet inzetbaar.

De spits debuteerde in augustus officieel voor de Amsterdammers tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle (1-0 verlies). In totaal speelde Milik dit seizoen 33 wedstrijden voor Ajax, waarin hij 23 keer scoorde.

Arek Milik t/m 2019 in het shirt van Ajax te zien. (PRO SHOTS/
Arek Milik t/m 2019 in het shirt van Ajax te zien. (PRO SHOTS/Peter Lous)

Boonen helpt ploegmaten door Vlaanderen

Tom Boonen heeft woensdag zijn ploeggenoten van Etixx-QuickStep vergezeld tijdens een verkenning van het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Ploegleider Wilfried Peeters benadrukte dat een optreden zondag van zijn geblesseerde kopman geen optie is. "Trainen is wat anders dan competitie. Dus nee, zondag is hij er niet bij."

Boonen kwam op 9 maart ten val in Parijs-Nice en liep daarbij een schouderkwetsuur en een breuk in een van zijn ellebogen op. De oud-wereldkampioen zei zelf na de operatie dat hij eind april mogelijk weer wedstrijden gaat rijden. Nadat Boonen vorige week al weer een trainingsrit van 100 kilometer had afgelegd, begon in België het speculeren, met name over een mogelijke deelname aan Parijs-Roubaix. "Tom wilde graag mee", vertelde Peeters. "Hij is al aan het trainen en vroeg of hij mee mocht op verkenning. Tom fietst graag en dan is het logisch dat hij er hier bij is. Hij is hier om de ploegmaats te steunen"

De ploeg verkende met zes renners, onder wie de Tsjechische kopman Zdenek Stybar en de Nederlander Niki Terpstra, die ook een van de kanshebbers is.

Standbeeld Frits Philips verhuist

Het standbeeld van Frits Philips dat sinds 2007 op de Markt in Eindhoven staat, krijgt een andere plaats. Op initiatief van het Eindhovens Dagblad verhuist het standbeeld naar een plek voor de Lichttoren, een voormalige Philipsfabriek in het centrum van Eindhoven.

De krant en de gemeente delen de kosten, staat in antwoord op raadsvragen.

Wanneer het standbeeld verhuist, is nog niet bekend. De eigenaar van de Lichttoren moet eerst plaatsmaken voor het beeld en een vergunning aanvragen, blijkt uit de antwoorden.

Frits Philips zat jarenlang in de directie van Philips. Hij overleed in 2005 op honderdjarige leeftijd. Het bronzen standbeeld van ruim 3 meter kwam er na een inzamelingsactie en werd gemaakt door kunstenaar Kees Verkade.

Standbeeld Frits Philips verhuist
Standbeeld Frits Philips verhuist (Foto: ANP)

Coalitie om de tafel over belastingherziening

Het kabinet zit woensdag voor het eerst om de tafel met Tweede Kamerleden van de regeringspartijen VVD en PvdA om te praten over een herziening van het belastingstelsel. Minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën kwamen even voor drie uur aan in de Kamer voor overleg met de financieel specialisten van de VVD, Mark Harbers en Helma Neppérus, en die van de PvdA, Henk Nijboer en Ed Groot.

Wiebes heeft de afgelopen tijd alle fracties in de Kamer gevraagd wat hun wensen en ideeën zijn voor een grote herziening van het belastingstelsel. De resultaten daarvan bespreken hij en Dijsselbloem nu met de regeringspartijen. De verwachting is dat de gesprekken in coalitieverband twee weken kunnen duren. Daarna wordt de oppositie uitgenodigd mee te onderhandelen.

Koenders: wederopbouw Gaza moet sneller

Het is 'cruciaal' dat de wederopbouw van de Gazastrook wordt versneld, omdat er anders nieuwe onrust kan ontstaan. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten na een gesprek met zijn Palestijnse ambtgenoot Riad al-Malki.

"De trage wederopbouw voedt het gevoel van uitzichtloosheid, wat kan leiden tot nieuwe spanningen", aldus Koenders. Israël moet de wederopbouw ook mogelijk maken, voegde hij eraan toe. Een Israëlische aanval op Gaza vorig jaar juli en augustus leidde tot grote verwoestingen.

Het Israëlisch-Palestijnse conflict kan volgens Koenders alleen worden beëindigd door een tweestatenoplossing. "We hebben uitgebreid gesproken over de rol die Nederland en de EU kunnen spelen om tot vertrouwenwekkende maatregelen te komen en de onderhandelingen van de grond te krijgen."

Voorwaardelijke celstraf bestuurder zorgflat

Een zestigjarige ex-bestuurder van de stichting Katholieke Verzorgingsflat Waalsdorp in Den Haag heeft negen maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor het verduisteren van 400.000 euro. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag aan zijn straf de voorwaarde verbonden dat hij het geld terugbetaalt aan zijn slachtoffers, zoals al was afgesproken. Ook kreeg deze Ferdinand Karel S. een taakstraf van 240 uur.

De man uit Noordwijk was bestuurder van de stichting en administrateur van de Vereniging van Eigenaren. Hij kon daardoor ongezien grote geldbedragen uit het reservefonds van de vereniging overmaken naar de rekeningen van hemzelf en zijn eigen bedrijf. "Doordat hij deze bedragen niet terug kon betalen, zijn de eigenaren van de woningen in de flat ernstig gedupeerd", concluderen de rechters.

Winnaar Nigeria: land kiest voor democratie

Nigeria heeft het eenpartijstelsel ingewisseld voor democratie. Dat heeft de nieuwe leider van het land, Muhammadu Buhari, woensdag gezegd. Buhari versloeg in de presidentsverkiezingen zittend president Goodluck Jonathan, zei de Nigeriaanse kiescommissie. Als Buhari 29 mei wordt beëdigd is het voor het eerst dat in Nigeria via de stembus een vreedzame machtswisseling plaatsvindt.

Het is na de bittere verkiezingsstrijd, waarin de emoties hoog opliepen, tijd de 'wonden te helen', zei voormalig dictator Buhari, die zijn aanhangers toesprak bij zijn partijkantoor in de hoofdstad Abuja. Hij noemde zijn verkiezingszege een overwinning voor de Nigerianen, die toont dat zij geloven in een betere toekomst.

Volgens een van Buhari's aanhangers heeft Jonathan de verkiezingen verloren omdat hij het land geen veiligheid kon bieden. "Deze verkiezing draait niet om Buhari of Jonathan", zei Aisha Birma. "Het draait om Nigeria, om vrijheid en verandering en eenheid. Wat we de afgelopen zes jaar hebben doorgemaakt met Boko Haram (...) Jonathan, jij was verantwoordelijk voor onze levens en bezittingen. Als je dat niet beschermt kan je niet over infrastructuur of onderwijs praten. Veiligheid is essentieel."

De 72-jarige Buhari leidt een coalitie van politieke partijen die pas twee jaar geleden werd gevormd. Voor het eerst sinds Jonathans partij in 1999 aan de macht kwam, had ze te maken met een serieuze uitdager.

Jonathan gaf dinsdag zijn nederlaag ruiterlijk toe. "Ik had het land eerlijke en vrije verkiezingen beloofd en heb me aan mijn woord gehouden", zei het afzwaaiend staatshoofd. Daarmee nam hij een deel van de spanningen in Nigeria en de vrees voor verkiezingsgeweld weg.

Een groep van vierhonderd waarnemersorganisaties en andere soorten burgerbewegingen in Nigeria betwijfelt overigens dat de verkiezingen helemaal eerlijk zijn verlopen, ofschoon dat aan de uitslag niets verandert. De Transition Monitoring Group zegt op basis van eigen tellingen dat iets meer dan veertig procent van de kiezers een stem uitbracht. Het officiële opkomstcijfer staat echter op 55,9 procent.

De groepen betwisten de verkiezing van Buhari niet. Integendeel, volgens de organisaties was het verschil tussen Buhari en Jonathan groter dan de kiescommissie voorspiegelt. Toch pleiten ze ervoor de onregelmatigheden te onderzoeken, voor de gouverneursverkiezingen in april.

'We besteden meer geld aan paasontbijt'

Nederlanders geven dit jaar naar verwachting meer geld uit als ze inkopen doen voor Pasen. Vooral supermarkten zullen hiervan profiteren.

Uit onderzoek van bureau Q&A Research & Consultancy komt naar voren dat de bestedingen ongeveer 7 procent hoger zullen liggen dan vorig jaar. Supermarktkoepel CBL zei eerder deze week al een recordomzet voor Pasen te verwachten van 765 miljoen euro. Dat is 2,5 procent meer dan een jaar terug.

In bijna 40 procent van de Nederlandse huishoudens staat aankomend weekend een paasontbijt op tafel. Aan deze mensen heeft Q&A gevraagd waar ze de ingrediënten voor het ontbijt verwachten te kopen. Het blijkt dat het grootste gedeelte van het brood, de vleeswaren, de eieren en de kaas in de supers wordt gehaald. Zo'n 38 procent van het brood komt van de bakker en 21 procent van het vlees van de slager.

Andere winkels hebben volgens Q&A minder profijt van de extra bestedingen voor Pasen. Een klein deel van de consumenten gaf wel aan dat zij in het paasweekend een woonboulevard, een tuincentrum of een bouwmarkt willen bezoeken. Aan het onderzoek deden bijna 1800 consumenten mee.

Sloop treinviaduct Delft van start

In Delft is woensdag begonnen met de sloop van het spoorviaduct. Dat kan weg nu eind februari de spoortunnel in gebruik is genomen. Het spoorviaduct was vijftig jaar een gezichtsbepalend bouwwerk in de stad, maar is nu overbodig.

Aan het weghalen van leidingen, portalen en spoorstaven was al begonnen nadat de laatst trein het oude station Delft had verlaten.

De afbraak van het viaduct geeft veel overlast voor de omwonenden. Er wordt gewerkt van 's morgens vroeg tot het begin van de avond. De sloop gebeurt steeds in stukken van 50 meter. Eerst komt het dek aan de beurt, daarna volgen de pijlers. Daarna gaan de funderingspalen van de betonnenkolos weg, staat op de site van Spoorzone Delft.

Verdachte moord Nemtsov werd onder druk gezet

Een van de mannen die verdacht worden van de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov is naar eigen zeggen geslagen en onder druk gezet om de moord te bekennen. Zaoer Dadaev deed zijn verhaal woensdag in de rechtszaal, aldus Russische persbureaus.

In verband met de moord op Nemtsov zijn vijf mensen opgepakt. Dadaev is de enige die volgens de rechter en onderzoekers de moord heeft bekend. Dadaev zei woensdag echter dat hij is ontvoerd, geslagen en zwaar onder druk is gezet om te bekennen dat hij Nemtsov heeft doodgeschoten.

Op een hoorzitting afgelopen maand ontkende hij in eerste instantie iets met de moord te maken te hebben. Later trok hij die verklaring weer in. Tegelijkertijd zei een mensenrechtenactivist die Dadaev in de cel had opgezocht dat hij sporen van marteling op Dadaevs lichaam had gezien.

Egypte blij met militaire steun VS

Egypte is blij dat de Verenigde Staten de militaire steun aan het land hebben hervat. Dat heeft president Abdel-Fatah el-Sissi woensdag gezegd. De steun werd in 2013 gestaakt nadat het leger onder leiding van el-Sissi een coup had gepleegd.

Het Witte Huis liet Egypte dinsdag weten dat het land binnenkort onder meer twaalf F-16's en twintig raketten zal onvangen. Egypte zegt het wapentuig hard nodig te hebben om extremisten aan te pakken die in de Sinaï opereren of vanuit Libië het land binnenkomen.

De hulp werd stopgezet omdat er volgens de VS van alles schortte aan de democratie, de mensenrechtensituatie en het rechtsstelsel in Egypte. De reden dat de steun nu wordt hervat is niet omdat daar iets aan is veranderd, maar omdat het in het belang is van de binnenlandse veiligheid van de VS, aldus het Witte Huis.

'Wel rol overheid in aanpak discriminatie'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vindt dat de overheid wel degelijk een belangrijke rol heeft bij het tegengaan van discriminatie. Hij zei dat woensdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van recente uitspraken van premier Mark Rutte.

De premier zei in een interview in Metro onder meer dat hij discriminatie niet kan oplossen en dat allochtone jongeren zich ook moeten 'invechten' in de arbeidsmarkt. Maar volgens Asscher is discriminatie niet acceptabel en moet de overheid zorgen voor kaders en de handhaving ervan.

Rutte maakt de rol van de overheid kleiner, ik maak hem weer groter, aldus de PvdA-minister en vicepremier. "Het kabinet hecht grote waarde aan de strijd tegen haat tegen Joden, moslims of anderen." Hij wilde niet zeggen of hij over deze kwestie met Rutte heeft gesproken. "Ik spreek namens het kabinet."

KPN haalt meer snelheid uit telefoonlijn

KPN verwacht zijn aanbod van snel internet flink uit te kunnen breiden door verbeteringen op de telefoonlijn. Het telecombedrijf gaf woensdag aan dat de kwaliteit van het internet via het traditionele kopernetwerk daardoor verbetert.

KPN wil vaste en mobiele toepassingen zoveel mogelijk koppelen en in elkaar laten overlopen. Zo kan er dan thuis mobiel worden gebeld via de wifi-aansluiting en kunnen op de mobiele telefoon programma's worden bekeken die thuis via het tv-kastje van KPN zijn opgenomen.

De hogere snelheden zijn niet direct noodzakelijk voor de toepassingen die nu worden gebruikt. Ze moeten er vooral voor zorgen dat het KPN-netwerk ook in de toekomst toereikend is om aan de explosieve groei van de vraag naar data te kunnen voldoen. De verbeteringen moeten KPN ook in staat stellen de concurrentie met het fusiebedrijf van UPC en Ziggo vol te houden. De kabelaars zijn samen de marktleider op het gebied van breedband in Nederland.

KPN haalt meer snelheid uit telefoonlijn (Foto: Novum)
KPN haalt meer snelheid uit telefoonlijn (Foto: Novum)

Raad van State: Gaswinning niet stopzetten

De Raad van State zal niet besluiten dat Nederland voorlopig geen gas meer mag winnen. Dat heeft staatsraad ('rechter') Thijs Drupsteen woensdag duidelijk gemaakt tijdens een hoorzitting. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en meerdere Groningse Statenfracties hadden gevraagd om een tijdelijke stop. De raad komt binnen twee weken met zijn voorlopige uitspraak.

Het kabinet wil de gaswinning in het Groningenveld terugbrengen van 42,5 miljard kubieke meter in 2014 naar 39,4 miljard dit jaar. Dat gaat voor ongeveer veertig partijen niet ver genoeg. Ze waren daarom naar de Raad van State gestapt. Het gaat onder meer om Groningse gemeenten, de veiligheidsregio en particulieren. Hun klachten worden later dit jaar behandeld, daarna volgt de definitieve uitspraak.

De vriendenstichting en SP, GroenLinks en CDA in Groningen hadden gevraagd om in afwachting van dat besluit alvast helemaal te stoppen. Dat verzoek werd woensdag behandeld.

Kabinet wil NVWA meer slagkracht geven

Na een reeks voedselschandalen komt het kabinet met een plan om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA steviger te kunnen laten optreden. Vooral bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan met de voedselveiligheid moeten dat gaan voelen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zeiden woensdag dat het plan voor de zomer klaar moet zijn. "Alles bij het oude laten, is geen optie. Een hardere aanpak is nodig", vindt Dijksma.

Zij wil dat de voedselwaakhond NVWA macht uitoefent en toezicht houdt. "De NVWA moet geen melktanden hebben, maar slagtanden zodat het niet eens gebeurt." Haar boodschap: bedrijven die hun zaakjes op orde hebben, krijgen minder te maken met de NVWA, maar als bedrijven er een potje van maken zullen ze een slechte hebben aan de toezichthouder.

Vogelbescherming in beroep om schieten ganzen

Vogelbescherming Nederland gaat in beroep tegen de beslissing van de provincie Overijssel om niet te handhaven op het schieten van ganzen in en bij natuurgebieden. Dat meldde een woordvoerder woensdag.

Overijssel meent dat voor het afschieten van ganzen in deze gebieden geen vergunning nodig is. Het gaat om 'bestaand beleid', aldus Gedeputeerde Staten. "Het schieten leidt onherroepelijk tot schade", zegt Kees de Pater van de natuurorganisatie. Andere vogels worden gestoord in rustgebieden. Wel laat de provincie onderzoek doen naar de gevolgen van de jacht in natuurgebieden. "Daarmee geeft Overijssel zelf aan al te twijfelen." De Vogelbescherming gaat het besluit aanvechten via de Raad van State.

De reactie van de provincie kwam nadat de natuurorganisatie eerder al naar de Raad van State was gestapt om het afschieten te stoppen. De ganzenjacht in de winter om schade aan gewassen te voorkomen, is omstreden. De rechtbank in Zwolle schortte begin dit jaar het jagen tot 1 maart op. Sindsdien wordt in Overijssel weer op ganzen gejaagd.

De Vogelbescherming spande de procedure aan mede omdat de vogels nu extra kwetsbaar zijn. Het broedseizoen is net gestart. Het schieten kan de natuur in onder meer De Wieden en Weerribben ernstig verstoren.

Deze winter zijn in Overijssel enkele duizenden ganzen geschoten. GroenLinks in Overijssel kaartte de kwestie aan in Provinciale Staten. De partij wil dat het schieten meteen wordt stilgelegd.

Thailand heft staat van beleg op

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej heeft woensdag ingestemd met een verzoek van de militaire junta van het land om de staat van beleg op te heffen. Dat heeft het Thaise koninklijk paleis bekendgemaakt. De opheffing van de noodtoestand is per direct van kracht.

Het leger kondigde de staat van beleg kort na de staatsgreep tien maanden geleden af. Juntaleider Prayuth Chan-ocha wil in plaats van de staat van beleg speciale veiligheidsmaatregelen invoeren. Critici menen dat dit hem ongebreidelde macht geeft over de regering en hij bovendien voor geen enkele rechter verantwoording hoeft af te leggen.

Baron uit Bassie & Adriaan doet stem achtbaan

Paul van Gorcum wordt waarschijnlijk de vertelstem van de nieuwe achtbaan Baron 1898 in de Efteling. De 81-jarige acteur heeft woensdag een bericht daarover op de website Looopings.nl aan BuzzE bevestigd.

"We zijn inderdaad in onderhandeling", meldt Van Gorcum, die beklemtoont dat het geen 1 aprilgrap is. De acteur bouwde een grote staat van dienst op als toneelacteur, maar werd bij het grote publiek vooral bekend als De Baron, de grote schurk uit de tv-serie van Bassie & Adriaan. Ook sprak Van Gorcum jarenlang de stem in van tovenaar Gargamel in de animatieklassieker De Smurfen en van Reizende Oom Roel in De Freggels.

De Efteling bouwt aan de nieuwe spectaculaire achtbaan die in de zomermaanden in gebruik moet worden genomen. De rit, die onder meer een vrije val van bijna 40 meter biedt, vertelt het verhaal van een hebzuchtige mijnbaron.

Van Gorcum zou niet de eerste Haagse acteur zijn die een stem voor een Efteling-attractie inspreekt. Paul van Vliet sprak De nieuwe kleren van de keizer in en ook Wieteke van Dort leende haar stem aan diverse sprookjes.

Storing bij landelijk telefoonnummer politie

Op dit moment is er een storing bij het landelijke politie-nummer 0900-8844.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend, mensen die geen verbinding kunnen maken met het nummer wordt verzocht om in dringende situaties 112 te bellen.

Het is nog onduidelijk hoelang de storing zal duren.

Nederlandse drugsdealers gepakt in Duitsland

Twee Nederlandse drugskoeriers zijn opgepakt in Duitsland. Ze verkochten 26 kilo marihuana en duizend xtc-pillen aan twee Duitsers. Die betaalden daar 105.000 euro contant voor. Dat meldde de Duitse politie woensdag.

De Nederlanders waren met een camper naar de Noord-Duitse stad Kiel gereden. Op een parkeerplaats hadden ze afgesproken met de klanten. Met lichtsignalen lieten ze elkaar weten waar ze waren.

De Duitse politie, die de twee kopers al een paar weken in de gaten hield, greep meteen na de verkoop in en arresteerde de vier op heterdaad. De verdachten zijn inmiddels voor de onderzoeksrechter gekomen. Drie van hen blijven voorlopig vastzitten, een van de twee Duitsers kwam op borgtocht vrij.

In de woningen van de twee Duitsers vonden agenten nog eens 4 kilo marihuana, 50 gram cocaïne, 100 gram hasj en 25.000 euro contant geld.

Boete voor beleggen zonder vergunning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van 200.000 euro opgelegd aan P. Kruissen voor het feitelijk leidinggeven aan een beleggingsinstelling zonder vergunning. Beleggingsonderneming AGA International zelf moet een boete van 10.000 euro betalen. Dat maakte de toezichthouder op de financiële markten woensdag bekend.

AGA werkte volgens de AFM sinds maart 2012 samen met een obligatieaanbieder, die consumenten aanbood te beleggen in obligatieleningen. Het ingelegde geld was bedoeld om in horecabedrijven en evenementen te investeren. AGA trok geïnteresseerde consumenten aan en gaf orders van daadwerkelijke investeerders aan de obligatieaanbieder door.

Het is niet de eerste keer dat een onderneming van Kruissen de wet overtreedt, zegt de toezichthouder. Hij gaf eerder leiding aan Global Return en Inhout Sales & More, die zonder verplichte vergunning opereerden. "Hij begaat met zijn ondernemingen steeds opnieuw dezelfde overtreding. Dit maakt het leidinggeven aan de overtreding van AGA extra verwijtbaar", aldus de AFM.

Friese zorggroep maakt doorstart

De vorig jaar failliet verklaarde Friese zorggroep Pasana maakt een doorstart. Alle tien verpleeg- en verzorgingshuizen worden overgenomen door de zorgorganisaties ZuidOostZorg en KwadrantGroep. Dat maakten de curatoren woensdag bekend.

Met de overname is de ouderenzorg in Noordoost-Friesland voor de langere termijn gegarandeerd. Ook de werkgelegenheid blijft voor een 'overgroot deel' behouden. In totaal werken meer dan duizend mensen in vaste dienst bij de zorginstelling.

De Sionsberg, het ziekenhuis van Pasana, maakte in januari al een doorstart. Pasana had een schuld van 40 miljoen euro, vooral door de verliezen van De Sionsberg. De onderneming zag vorig jaar geen andere optie dan het faillissement aan te vragen voor de hele zorggroep.

Bezuinigingen op NFI gaan door

De bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan door. Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in het voorstel daartoe van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), bleek woensdag tijdens een debat.

De oppositie is fel tegen de besparing van 13 procent op het budget van het instituut. Ze vrezen dat hiermee de opsporing in het gedrang komt. De regeringsfracties VVD en PvdA zijn echter voor. De PvdA steunt de bezuinigingen op voorwaarde dat ook echt gedaan kan worden wat gedaan móet worden.

Van der Steur verzekerde dat het werk van het NFI op peil blijft, ondanks de bezuinigingen. Hij stuurt aan op meer en betere samenwerking met private instituten en met zusterorganisaties in het buitenland.

Hulpdiensten plannen acht oefendagen voor Sail

Het grote nautische evenement Sail trekt meer dan een miljoen bezoekers naar Amsterdam. Om goed voorbereid te zijn tijdens het vijfdaagse spektakel dat in augustus plaatsvindt, trekken brandweer, politie, havendienst, Rijkswaterstaat en Waternet acht dagen uit voor een uitgebreide oefening op het IJ.

De gezamenlijke oefening moet ervoor zorgen dat de verschillende organisaties goed op elkaar zijn ingespeeld en zo effectief mogelijk kunnen optreden op het water tijdens het evenement dat eens in de vijf jaar wordt gehouden.

Tussen 2 april en 4 juni nemen de betrokkenen acht dagen bezit van het gebied 't Slik voor de Surinamekade in Amsterdam-Oost voor het repeteren van uiteenlopende scenario's.

Clasie nog niet terug bij Feyenoord

Jordy Clasie heeft woensdag bij Feyenoord de training nog niet hervat. De aanvoerder van de Rotterdamse ploeg meldde zich maandag bij het Nederlands elftal af met knieklachten. De gedrongen middenvelder hoopt niettemin voor de belangrijke uitwedstrijd van zondag tegen AZ weer speelklaar te zijn.

Kenneth Vermeer, Colin Kazim-Richards en Bilal Basaçikoglu ontbraken woensdag eveneens op de training, vanwege interlandverplichtingen op dinsdag. Sven van Beek, Terence Kongolo, Rick Karsdorp, Lucas Woudenberg, Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius keerden na hun verblijf bij Jong Oranje wel weer terug op het trainingsveld. Ook Karim El Ahmadi sloot na twee interlands met Marokko weer aan bij de selectie.

Trainer Fred Rutten houdt zowel vrijdag als zaterdag een besloten training. In de strijd om de derde plaats, goed voor directe kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League, verdedigt Feyenoord een voorsprong van vier punten op AZ.

Red Bull en Renault begraven voorlopig strijdbijl

Red Bull Racing en Renault zullen elkaar voorlopig niet publiekelijk af gaan vallen. Het Formule 1-team en haar motorenleverancier uitten de afgelopen weken regelmatig kritiek op het functioneren van de ander, maar na een gesprek is de lucht volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko enigszins geklaard.

De turbomotor van Renault kan dit jaar bij lange na niet tippen aan die van Mercedes of Ferrari, terwijl Red Bull ook zelf de nodige problemen heeft. Marko sprak met Servus TV over de situatie. "We hebben met elkaar gesproken en bepaald hoe we de rest van het seizoen zullen gaan werken. We hoeven geen vrienden te zijn, maar we hebben een motor nodig die werkt. Onder de huidige reglementen is het onmogelijk om het gat naar de leiders te dichten, maar in het verleden hebben we bewezen toch te kunnen winnen met minder krachtige motoren."

"We hebben allemaal kunnen zien wat Ferrari heeft bewerkstelligd. Volgens Renault-engineers kunnen we eind dit jaar op dat niveau zitten en weer tegen de top vechten. We begraven voorlopig de strijdbijl en richten ons op samenwerking om ons naar voren te werken."

Dijsselbloem verwacht geen problemen in Kamer

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht niet dat hij in de problemen komt als hij met een kritische Tweede Kamer volgende week in debat gaat over de salarisrel bij staatsbank ABN AMRO en zijn besluit de beursgang van de bank uit te stellen.

"Nee, dat verwacht ik niet. Ik heb steeds hetzelfde gezegd, namelijk dat alles juridisch en politiek-bestuurlijk allemaal keurig is verlopen, en dat je er desalniettemin iets van kunt vinden. Dat zijn twee verschillende dingen en dat zal ik blijven zeggen want dat is mijn opvatting", aldus Dijsselbloem woensdag tegenover het ANP.

Gongslag luidt verplichte bankierseed in

Met een gongslag door de voorzitter van de Stichting Tuchtrecht Banken is op de beursvloer in Amsterdam de gedragscode voor bankiers ingeluid. Met ingang van woensdag zijn circa 90.000 bankmedewerkers verplicht om een eed af te leggen waardoor ze gebonden zijn aan het naleven van de bijbehorende gedragsregels.

De bankierseed is in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Wie de regels overtreedt kan daarop aangesproken worden door de Stichting Tuchtrecht Banken, die speciaal is ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Bij overtreding van de gedragsregels kunnen medewerkers individueel bestraft worden via het tuchtrecht.

Meer druk op agenten om DNA af te staan

Specialistische politiemensen die weigeren hun DNA af te staan voor een interne databank, mogen mogelijk niet altijd meedoen met een opsporingsonderzoek. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zei woensdag in de Tweede Kamer dat de politieleiding dat kan beslissen.

Hij hoopt dat meer rechercheurs en forensisch onderzoekers dan alsnog besluiten hun DNA af te geven voor deze zogeheten eliminatiedatabank. Met de gegevens in deze databank wordt gecontroleerd of sporen op de plaats van het delict van een politieagent zelf is. Van de 1249 betrokkenen hebben 949 hun DNA laten opslaan.

De andere 300 deden dat nog niet, sommigen vanwege gewetensbezwaren. "Dat mogen ze, maar het is absoluut onwenselijk dat niet alle betrokkenen in de databank staan", zei Van der Steur.

Stedin steekt half miljard in duurzaam net

Netwerkbeheerder Stedin investeert dit jaar 534 miljoen euro in het verduurzamen, verbeteren, aanleggen en vervangen van energienetten. Stedin wil vooral het tweerichtingsverkeer in de netten mogelijk maken, zodat consumenten die zelf energie opwekken ook energie kunnen terugsturen. Mede om die reden neemt het jaarlijkse investeringsbedrag ieder jaar toe.

"2015 is voor Stedin een belangrijk jaar. De energierevolutie is in Nederland steeds duidelijker zichtbaar. Consumenten en bedrijven nemen zonnepanelen op hun dak of ontwikkelen andere decentrale opwekmogelijkheden zoals windmolens. Wij willen de toename in vraag en aanbod van energieóók op decentraal niveau in goede banen leiden", zegt algemeen directeur Pieter Trienekens.

Stedin steekt half miljard in duurzaam net
Stedin steekt half miljard in duurzaam net (Foto: ANP)

Tatarenzender op Krim op zwart

De enige televisiezender op de Krim die zich richt op de Tataren op het schiereiland gaat uit de lucht. De autoriteiten in Moskou weigerden herhaaldelijk om ATR een uitzendvergunning te geven.

ATR werd oorspronkelijk opgericht voor de Krimtataren, waar er zo'n driehonderdduizend van zijn. Toen Rusland vorig jaar de Krim annexeerde was ATR een van de weinige kritische geluiden en na de inlijving van het schiereiland veranderde die toon niet.

Na de annexatie moesten alle radio- en televisiezenders op de Krim een Russische uitzendvergunning aanvragen. ATR diende vier van dit soort aanvragen in, maar elke keer werd de zender om procedurele redenen afgewezen, zegt oprichter Lenur Islamov.

Hoge Veluwe wil niet op werelderfgoedlijst

Nationaal park De Hoge Veluwe wil niet dat de Veluwe op de werelderfgoedlijst komt te staan. Organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Recron pleitten daar kortgeleden voor, maar De Hoge Veluwe voelt er helemaal niets voor. Particuliere grondbezitters op de Veluwe en recreatieonderneming Leisurelands delen die mening.

In een brief aan de provincie Gelderland betichten De Hoge Veluwe, Leisurelands en Gelders Particulier Grondbezit de natuur- en milieuclubs woensdag van onbehoorlijk gedrag. Volgens de briefschrijvers is het plan om de Veluwe op de werelderfgoedlijst te krijgen een poging om de discussie over met name het wildbeleid op de Veluwe opnieuw te openen. "Terwijl daar na jarenlang vergaderen met iedereen eindelijk besluiten over zijn genomen."

Risico vervoer gevaarlijke stoffen beperkt

Mensen moeten minder risico lopen door het toenemende vervoer van gevaarlijke stoffen zoals lpg. Om dat te bereiken is woensdag het 'Basisnet' in werking getreden, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Daarmee is voor het eerst vastgelegd welke maximale risico's omwonenden bij dergelijke transporten mogen lopen. Als die maxima dreigen te worden overschreden, neemt het ministerie maatregelen. In het uiterste geval kan dat betekenen dat er een andere route moet worden gezocht voor het transport.

Het Basisnet geldt voor vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het water en het spoor. Volgens het ministerie is de kans op een ongeluk tijdens een dergelijk transport erg klein. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat dit in de toekomst zo blijft en het vervoer kan blijven groeien.

"Dichtbevolkte gebieden worden waar mogelijk ontzien, terwijl chemische bedrijven bereikbaar blijven door het Basisnet", aldus verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld in een verklaring.

'Lastige' oud-militair begint zaak over MIVD

De 'lastige' oud-militair Ismail Selvi eist duidelijkheid over wie in zijn omgeving door de geheime dienst MIVD zijn benaderd. Hij spant daarom een civiele procedure aan om getuigen te kunnen horen. Dat heeft zijn advocaat Sébas Diekstra woensdag laten weten.

Selvi kreeg onlangs excuses van minister Jeanine Hennis (Defensie) omdat de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) mensen had benaderd in zijn omgeving. Maar het staat niet vast wie dat dan zijn geweest, wat er tegen hen is gezegd en wie er opdracht voor heeft geven.

Advocaat Diekstra laat weten dat zijn cliënt er in ieder geval vanuit gaat dat medewerkers van de militaire inlichtingendienst een bedrijfsarts en een vertrouwenspersoon van de militaire vakbond hebben benaderd.

De Turkse Nederlander Selvi veroorzaakte enkele jaren geleden ophef toen hij zich openlijk beklaagde over discriminatie bij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Dat werd hem niet in dank afgenomen.

Uiteindelijk moest de Zwollenaar de opleiding verlaten omdat hij volgens Defensie niet geschikt was voor de krijgsmacht.

Een klacht bij de Nationale ombudsman heeft geen opheldering opgeleverd over wie de MIVD heeft benaderd. De ombudsman beaamt in een nog niet openbaar rapport wel dat de MIVD een te zwaar middel heeft gebruikt.

"Nu is vastgesteld dat de MIVD onrechtmatig heeft gehandeld, heeft mijn cliënt het recht om te weten wat medewerkers van de militaire inlichtingendienst allemaal in zijn omgeving hebben uitgespookt", aldus advocaat Diekstra.

Vier op tien jongeren ver van arbeidsmarkt

Zo'n 75.000 jongeren (vier op de tien) hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt; ze zoeken niet naar werk en zijn daarvoor ook niet direct beschikbaar. Arbeidsongeschiktheid en ziekte zijn hiervoor de belangrijkste redenen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Voor jonge vrouwen is de zorg voor het gezin of huishouden ook een belangrijke reden. Jonge mannen gaven haast nooit de zorg voor het gezin en huishouden als reden op om niet op zoek te zijn naar werk en ook niet beschikbaar te zijn hiervoor.

In 2014 hadden van de ruim 800.000 niet-onderwijsvolgende jongeren van 15 tot 27 jaar er 183.000 geen werk. Van deze groep zoeken vier op de tien wel naar werk en zijn daarvoor direct beschikbaar (71.000).

Daarnaast bestaat een groep die een middenpositie inneemt; zij zijn niet op zoek naar of niet direct beschikbaar voor werk. Eén op de vijf jongeren zonder werk behoort hiertoe (37.000).

Tijd van minder files lijkt ten einde

Nederlanders staan weer vaker in de file. Na een lange periode van afnemend fileleed, is het stilstaan en langzaam rijden in het verkeer weer flink toegenomen.

De filezwaarte (lengte keer duur van de file) nam in de eerste drie maanden van dit jaar met 56 procent toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, meldt de ANWB woensdag. Sinds april vorig jaar constateert de organisatie een toename van de lengte van de files.

Het bumper-aan-bumperrijden is echter nog niet op het niveau van voor de economische recessie. Bovendien is de doorstroming van het verkeer de afgelopen jaren verbeterd door onder meer door het aanleggen van extra rijstroken.

Vooral automobilisten in het midden van het land en rond Rotterdam hadden veel meer vertraging.

Weer vaker file (Foto: Novum)
Weer vaker file (Foto: Novum)

Meer auto's verkocht in eerste kwartaal

De verkoop van nieuwe personenauto's is de afgelopen drie maanden met 2,9 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. In totaal reden er 110.148 stuks de showrooms uit. Dat maakten de brancheorganisaties Bovag, RAI Vereniging en RDC woensdag bekend.

De stijging in het eerste kwartaal is te danken aan de verkopen in januari en februari. In maart viel de autoverkoop terug met 1,1 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Voor het hele jaar rekenen de organisaties op een totale verkoop van circa 400.000 nieuwe personenauto's, 3 procent meer dan in 2014. Vooral in de laatste maanden van 2015 zal vanuit de zakelijke markt veel vraag zijn naar energiezuinige auto's, omdat per 1 januari 2016 de regels voor fiscale bijtelling van 'de auto van de zaak' op de schop gaan, aldus de organisaties.

Verkopen supermarkten toegenomen

De Nederlandse supermarkten zagen hun omzet vorige maand verder toenemen. De verkopen bedroegen bij elkaar 2,54 miljard euro, 1,1 procent meer dan in maart vorig jaar. Dat meldde onderzoeksbureau GfK woensdag.

De omzetcijfers van de supers laten al sinds begin dit jaar een plus zien. In het eerste kwartaal als geheel werd voor ruim 8,3 miljard euro aan producten aan de man gebracht. Dat is 1,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde kassabon was afgelopen maanden goed voor 22,23 euro. Een jaar terug was dat nog 21,91 euro, blijkt uit de cijfers van GfK.

Oudste vrouw ter wereld (117) overleden

De Japanse vrouw Misao Okawa is woensdagochtend op 117-jarige leeftijd overleden. Ze was sinds februari 2013 de oudste vrouw en sinds augustus dat jaar de oudste levende mens ter wereld. Okawa, geboren in 1898, stierf in een verzorgingstehuis in de plaats Osaka. Daarover bericht het Japanse persbureau Kyodo News op basis van bronnen dicht bij de vrouw.

Okawa kon tot haar 110de levensjaar rondlopen, waarna ze een rolstoel kreeg om te voorkomen dat ze zou vallen. Ze woonde sinds 1997 in een verzorgingstehuis. Waarom ze zo oud kon worden was voor haar een raadsel, al liet ze weten dat het eten van sushi en goed slapen wel hebben geholpen.

De nieuwe oudste vrouw ter wereld is de Amerikaanse Gertrude Weaver. Zij is ruim 116 jaar oud.

Oudste vrouw ter wereld (117) overleden
Oudste vrouw ter wereld (117) overleden (Foto: ANP)

Politie zoekt opnieuw hulp bij rellen Rome

In de zoektocht naar verdachten van de voetbalrellen in Rome in februari, heeft de politie woensdag opnieuw om de hulp van burgers gevraagd. Niet alle relschoppers hebben zich gemeld. Aan de hand van videobeelden zijn opnieuw foto's van die opnamen geselecteerd en verspreid. De politie hoopt dat mensen de verdachten kennen.

De rellen in Rome waren voorafgaand aan de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in de Europa League. De supporters zorgden voor veel schade. Onder meer de oude Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen moest het ontgelden.

Op basis van beelden zijn inmiddels 29 verdachten geïdentificeerd. Na publicatie meldden veel supporters zich uit zichzelf.

10 miljoen euro schade door lentestorm

De lentestorm die dinsdag over Nederland raasde heeft naar schatting rond 10 miljoen euro schade aangericht. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars becijferd. Het gaat om schade die werd aangericht aan opstal en inboedel van particulieren en bedrijven.

Verzekeraars merken dat het onstuimige weer al drie dagen voor schade zorgt. "De hevige windstoten en rukwinden - vooral zondag in combinatie met veel neerslag - waren zondag en maandag al goed voor een geschatte schade van circa 4 miljoen euro", aldus het verbond.

Celstraffen voor mishandeling NS'ers

Een dertigjarige man heeft woensdag een gevangenisstraf van negen maanden gekregen, omdat hij in december een conducteur en een machinist van de NS heeft mishandeld op het station van Almelo. Een twintigjarige medeverdachte werd veroordeeld tot vier maanden celstraf. Ook moeten ze respectievelijk 1360 euro en 600 euro schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.

De twee mannen, uit Rijssen en Schiedam, hadden begin december een meisje lastiggevallen in een trein. Vervolgens kregen ze woorden met de conducteur. Op het station in Almelo stapten ze op de conducteur af en sloegen ze op hem in. De machinist schoot te hulp, maar liep ook flinke klappen op.

Tientallen NS-medewerkers waren op 18 maart bij de behandeling van de zaak. Ze wilden zo hun collega's steunen en aandacht vragen voor toenemend geweld tegen NS-personeel.

De Wever boos over racisme-aanklacht

In België is Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en voorzitter van regeringspartij N-VA, aangeklaagd wegens racisme. In een tv-programma heeft hij uitlatingen gedaan die verkeerd zijn gevallen bij Marokkaanse Belgen. De Wever noemt de aanklacht 'te belachelijk voor woorden'.

In het nieuwsprogramma Terzake zei De Wever vorige week maandag dat racisme een gevolg en geen oorzaak is van de problemen in de samenleving. Hij zei dat bepaalde bevolkingsgroepen weinig moeite doen om een opleiding te volgen en werk te zoeken. Daarbij verwees hij met name naar de Marokkaanse Berbers in zijn stad.

Zeven Marokkaanse Belgen en een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie pikken dit niet. 'Wij zijn Belgische burgers, maar toch blijft hij ons herleiden tot de origine van onze ouders', zegt een van de klagers. Het Antwerpse parket moet nu uitzoeken in hoeverre de uitspraken van De Wever racistisch zijn en of er een strafklacht moet volgen.

Bezorgdheid
De Wever blijft bij zijn woorden. 'Verontschuldigingen? Geen denken aan. Waarvoor zou ik me moeten excuseren?', zegt hij tegen Het Laatste Nieuws. 'Wie goed naar het interview heeft geluisterd, hoort meteen dat ik geen slechte bedoelingen had. Ik heb alleen de vinger op de wonde gelegd en mijn bezorgdheid geuit.'

Het staat nog niet vast dat N-VA-leider werkelijk wordt vervolgd. Mocht dat zo zijn, dan laat De Wever zijn parlementaire onschendbaarheid opheffen en verantwoordt hij zich voor de rechter. 'Geen advocaat nodig. Als ik hiervoor word veroordeeld, waarom zou ik dan nog aan politiek doen? Als er een verbod op de feiten en een taboe op de waarheid rust?'

Baard en haar-DLC van Witcher 3

We krijgen een indruk van de mogelijkheden om Geralts haar aan te passen in Witcher 3: Wild Hunt. De website coördinator van CD projekt RED Marcin Momot laat enkele voorbeelden zien van de Baard en Haar-DLC via Twitter.
Alle DLC voor The Witcher 3: Wild Hunt is gratis.

 Haar DLC

The Witcher 3: Wild Hunt komt 19 mei 2015 uit voor Playstation 4, Xbox One en pc.

'Een op de tien gaat nooit uit eten'

Sommige mensen doen het iedere week, anderen zelden of nooit. Volgens het economisch bureau van ING eet meer dan de helft van de mensen bijna nooit buiten de deur. Een op de tien gaat zelfs helemaal niet naar een restaurant.

Aan het onderzoek deden tienduizenden mensen mee. Een kwart daarvan zei minimaal een keer per maand uit eten te gaan. 4 procent is er iedere week wel een keertje te vinden. Uit eten gaan is toch iets wat mensen als luxe of iets extra's beschouwen, aldus ING-econoom Marten van Garderen woensdag.

De uitgaven aan een hapje en een drankje kunnen per restaurantbezoeker flink verschillen. Een op de zes slaagt erin de kosten van een etentje buiten de deur beperkt te houden tot minder dan 20 euro per persoon, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kortingsactie. De meeste consumenten zijn zo'n 30 euro kwijt.

Uit eten gaan is overigens niet overal even makkelijk. In kleinere dorpen zijn de keuzemogelijkheden soms beperkt. In grote steden waar veel toeristen komen, zoals als Amsterdam en Maastricht, is de restaurantdichtheid het grootst. Die tellen respectievelijk veertien en dertien restaurants per 10.000 inwoners, meldt ING.

F-16 op rotonde in Volkel

Op een rotonde in de Brabantse plaats Volkel komt een F-16 te staan. Die langgekoesterde wens gaat in vervulling nu daar vanuit de Verenigde Staten toestemming voor is gekomen. De vliegbasis en de gemeente streven ernaar om de straaljager nog dit jaar te plaatsen, staat in antwoorden op vragen uit de gemeenteraad van Uden.

Het idee om een F-16 op een rotonde te plaatsen bestaat al lang en is volgens de overlevering ontstaan in de dorpsraad in Volkel. De F-16 hoort bij de geschiedenis van het dorp Volkel en de gemeente Uden. De band tussen de gemeenschap en de vliegbasis kan zo worden gesymboliseerd, is het idee.

Voor het idee is toestemming nodig van het Amerikaanse ministerie van Defensie omdat dat tijdens de aankoop zo is afgesproken. "De F-16 is van ons maar om de militaire en industriële belangen te beschermen is er toestemming nodig als die aan anderen ter beschikking wordt gesteld", legde een woordvoerster van de vliegbasis woensdag uit.

F-16's doen mee aan grote internationale oefening (Novum)
F-16 (Novum)

'Geen vergunning nodig voor schieten ganzen'

Voor het afschieten van ganzen in en nabij natuurgebieden is geen vergunning nodig. Dat meldde de provincie Overijssel woensdag in reactie op een handhavingsverzoek van Vogelbescherming Nederland.

De Vogelbescherming stapte naar de Raad van State om het afschieten van ganzen te stoppen. De Raad van State vroeg de provincie voor 1 maart te reageren, maar het college van gedeputeerde staten negeerde die deadline. Nu zegt de provincie dat voor 'bestaand gebruik' geen vergunning nodig is.

De ganzenjacht in de winter om schade aan gewassen te voorkomen, is omstreden. De rechtbank in Zwolle schortte begin dit jaar het jagen tot 1 maart op. Sindsdien wordt in Overijssel weer op ganzen gejaagd.

Veroordeling in Duits kannibalenproces

Een Duitse politieagent is woensdag door de rechtbank in Dresden schuldig bevonden aan de moord op een man die hij had ontmoet op een internetforum over kannibalisme. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. De man kreeg een gevangenisstraf van acht jaar en zes maanden opgelegd.

Detlev G. bracht zijn slachtoffer, een in Polen geboren man, in november 2013 om het leven, oordeelde de rechter. Volgens justitie fantaseerde het slachtoffer erover te worden opgegeten, maar er is geen bewijs dat G. zich daadwerkelijk daaraan bezondigd heeft.

G., die als handschriftdeskundige voor de politie werkte, ontkent de moord te hebben gepleegd en zei dat het slachtoffer zelf een einde aan zijn leven had gemaakt.

PEC-supporters woedend over bierverbod

De supporters van PEC Zwolle beklagen zich over een alcoholverbod dat de Enschedese burgemeester Fred de Graaf heeft opgelegd voor de komende busreis naar zijn stad. Daar speelt PEC dinsdag in de halve finales om de KNVB-beker tegen FC Twente. De fans ervaren het verbod als een straf voor goed gedrag en willen dat de burgemeester het besluit heroverweegt, schrijven ze woensdag in een brief aan hem.

"Wij gedragen ons altijd uitmuntend, zoals vorig jaar ook tijdens grote wedstrijden in Rotterdam, Amsterdam en Praag", zegt voorzitter Freddy Eikelboom van de supportersclub. Hij doelt op de finale om de KNVB-beker, de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en een Europese wedstrijd, "waar het een geweldig feest was."

De fans krijgen normaal gesproken tijdens de busreis naar uitduels maximaal twee blikjes bier per persoon. De PEC-aanhang reist met duizend man in veertien bussen naar Enschede.

Bloodborne speedrun gepatcht

Door gebruik te maken van glitches en een bug heeft gamer Oginam Bloodborne binnen 40 minuten uitgespeeld. Dit kun je hem niet nadoen, want Sony heeft vandaag patch 1.02 uitgegeven die de meeste bugs oplost.

Dit weekend waarschuwde wij jullie voor de Lunarium Key-bug, maar Sony zegt dit nu te hebben ondervangen. Daarnaast was er een manier om artikelen oneindig vaak te dupliceren. Ook dit is niet meer mogelijk.

De patch is ongeveer 300Mb en wordt automatisch gedownload zodra je online komt. Sony heeft toegezegd een volgende patch te ontwikkelen die de laadtijden verkort.

Logo

Pas op: wielrenners

De Nederlandse Wielren Bond is er ook achter gekomen dat heel Nederland, met uitzondering van de mensen die wielrennen, een schurfthekel heeft aan groepen wielrenners die denken te mogen racen op de weg. Gelukkig hebben ze nu een filmpje gemaakt waarin ze de wielrenners adviseren om zich kenbaar te maken. Het valt mij echter vooral op dat de rest van de weggebruikers rekening moet houden met hun. Het gebruik van een fietsbel is ook kostelijk, want ik kom ze voornamelijk tegen zonder fietsbel (of verlichting, reflectoren en nog wat andere eisen die verplicht zijn). Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

Jihadi Jordi jammert over visitatie in gevang

Jordi de J., die vastzit in de terroristenafdeling van de gevangenis in Rotterdam op verdenking van jihadisme, vindt de visitaties die hij regelmatig moet ondergaan vernederend en ook seksueel intimiderend. Zijn advocaat wil dat aan deze praktijk een eind komt en heeft een klacht ingediend bij de gevangenis.

Bij de visitatie moet de gevangene naakt meerdere keren bukken en zijn geslachtsdelen optillen om geïnspecteerd te worden. Volgens advocaat Bart Stapert is dit helemaal niet nodig en kan een gevangene ook gecontroleerd worden door middel van een bodyscan, zoals dat ook op luchthavens gebeurt. "Daar kan je het hele lichaam mee doorlichten. Het is dan niet meer nodig om tussen de billen te kijken."

Stapert heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie ook gevraagd om deze praktijk onmiddellijk stop te zetten, omdat hij vermoedt dat de visitaties onderdeel zijn van beleid uit Den Haag.

Klaas Otto stapt op bij No Surrender

Misdaadjournalist John van den Heuvel maakte woensdagochtend bekend dat Klaas Otto definitief stopt als president van motorclub No Surrender. Klaas was de laatste tijd in het nieuws omdat hij een moordaanslag ternauwernood heeft overleefd.

Otto legt zijn functie neer omdat hij woensdag bij de politie een verklaring wil afleggen tegen Joop M, de man die in maart een aanslag op hem pleegde. En het afleggen van zo’n verklaring is volgens Van den Heuvel ‘onverenigbaar’ met het lidmaatschap van een motorclub. Een erecode die Otto niet wil schenden.

Eerder gingen er nog berichten dat de motorclub het zelf wilde oplossen zonder aangifte te doen. Otto gaat de zaak in de woorden van Van den Heuvel ‘strafrechtelijk een vervolg geven’. Dit betekent dat hij moet praten met de politie. En dus moet hij afstand nemen van No Surrender, zo legt hij uit. “Dat is nu eenmaal de mores in die wereld.”

Het vertrek van Klaas Otto als president van motorclub No Surrender betekent volgens misdaadverslaggever Van den Heuvel onder meer dat hij zijn titels moet inleveren. "Zijn jackje mag hij weliswaar houden, maar dit mag hij niet meer dragen." En in tochten van de motorclub is zijn plaats voortaan een plekje achteraan in de stoet.

World of Tanks gaat je browser in met Operation Undead

Het klinkt misschien als een 1 april-grap, maar wie doorklikt komt er achter dat het allesbehalve slechte Wit-Russische humor is. Wargaming.net heeft namelijk vandaag een tower defense-game gemaakt binnen het World of Tanks-universum. De game heet World of Tanks: Operation Undead en is op elke pc met internetverbinding te spelen. De game is namelijk uitgerold als browsergame.

De game draait om het beschermen van jouw basis tegen een horde zombies, door de juiste verdediging neer te zetten langs de enige weg die er is. De game is simpelweg te spelen door naar de website te gaan en op play te klikken.

 

Warriors kloppen Clippers in LA

Golden State Warriors heeft dinsdagavond (plaatselijke tijd) in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA een einde gemaakt aan de zegereeks van Los Angeles Clippers. De ploeg uit Oakland (Californië) zegevierde in de uitwedstrijd met 110-106. Stephen Curry (27 punten) en Klay Thompson (25 punten) waren de beste schutters bij de bezoekers.

Blake Griffin vervulde voor eigen publiek in het Staples Center een hoofdrol. Hij bracht veertig punten, twaalf rebounds en vijf assists op zijn naam. Ook Chris Paul (27 punten en negen assists) was op dreef bij de thuisploeg, die niettemin de eerste nederlaag na zeven opeenvolgende overwinningen incasseerde.

Miami Heat verloor voor eigen publiek met 81-95 van San Antonio Spurs. Beide ploegen kwamen vorig jaar in de finale van de NBA ook tegen elkaar uit. De Spurs waren toen de ploeg uit Florida eveneens de baas.

Overige uitslagen
Brooklyn Nets - Indiana Pacers 111-106
Detroit Pistons - Atlanta Hawks 105-95

Kustwachtvliegtuig ingezet voor grensbewaking

Een Nederlands kustwachtvliegtuig gaat tot eind april surveillancevluchten uitvoeren boven de Middellandse Zee, op zoek naar boten met migranten erop. Dat gebeurt in het kader van de Europese grensbewaking, in de Frontex-operatie Triton. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee woensdag.

De surveillance wordt uitgevoerd vanaf Sicilië, door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine en de douane. Ze moeten illegale migratiestromen vanuit Noord-Afrika naar Europa gaan signaleren en in kaart brengen, zodat daarop geanticipeerd kan worden. In noodsituaties kan hen ook gevraagd worden mee te helpen met zoek- en reddingsactiviteiten.

Italië kampt al tijden met een niet aflatende stroom bootvluchtelingen die via onder meer Libië over de Middellandse Zee Italië en met name het eiland Lampedusa proberen te bereiken.

V&D in hoger beroep tegen huur Hengelo

Warenhuisketen V&D vecht de uitspraak van de kantonrechter in Enschede aan dat het de volledige huur moet betalen voor het winkelpand in Hengelo. Dit bevestigde een woordvoerder van V&D woensdag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Z.

Verhuurder Mondia Investments ging niet akkoord met een door V&D opgelegde huurverlaging. Het warenhuis sloot begin februari een akkoord met de meeste verhuurders over een fikse huurkorting. Een aantal verhuurders ging daarmee niet akkoord. Pandeigenaar Mondia spande een kort geding aan om alsnog de volledige huur op te eisen.

Topman John van der Ent zegt tegenover RTL Z 'uit principe' in hoger beroep te gaan. "Het overgrote deel van onze verhuurders doet mee aan de redding. Wij hebben in dat akkoord beloofd om alle verhuurders gelijk te behandelen, zodat er geen 'free riders' zijn. Dat is dus ook een verplichting."

KPN vangt bot bij toezichthouder

KPN heeft er bij de Autoriteit Consument & Markt tevergeefs op aangedrongen dat ook de kabelcombinatie Ziggo/UPC zijn netwerk open moet stellen voor concurrentie. De toezichthouder blijft erbij dat dit niet zal leiden tot meer keuzevrijheid voor consumenten. KPN moet wel verplicht netwerkruimte blijven verhuren aan andere aanbieders.

De Autoriteit Consument & Markt maakt het voor het telecombedrijf wel mogelijk om vrij te onderhandelen met concurrenten over netwerktoegang. Afspraken hoeven voortaan niet meer aan de mededingingswaakhond te worden voorgelegd. 'KPN kan nu eerder investeringen doen die het kopernetwerk sneller maken. Voor afnemers leidt die aanpassing er toe dat ze eerder weten waar ze aan toe zijn', aldus de marktmeester.

Weersomslag met Pasen verwacht

De komende dagen is de paraplu nog nodig, maar het ziet er naar uit dat aan het herfstachtige weer met Pasen een einde komt. Dan stijgt de luchtdruk, waardoor het vanaf zondag droog blijft. De hele volgende week houdt het droge en vrij rustige weer aan, verwacht Weerplaza.nl.

De weersverandering komt door een hogedrukgebied, dat nu nog bij de Azoren ligt, maar richting Groot-Brittannië en Ierland gaat. De aanvoer van lagedrukgebieden met veel wind en buien wordt dan afgesneden.

Hoe zonnig en warm het gaat worden, is nog onzeker. Met een zwakke tot matige wind vanaf de Noordzee wordt geen warme lucht aangevoerd. Bovendien moeten we beducht zijn voor laaghangende wolkenvelden die op de Noordzee ontstaan, aldus het weerbureau. Mocht de zon de strijd winnen dan kan het in de loop van volgende week 12 tot 15 graden worden.

Drankrijders krijgen rijbewijs niet terug

Twee drankrijders die hun rijbewijs terugwilden, vangen bot bij de Haagse rechtbank. Ze hadden in een kort geding verzocht om het alcoholslotprogramma te staken, zodat ze hun rijbewijs zouden terugkrijgen, nu de Raad van State en de Hoge Raad een streep hebben gezet door het alcoholslotprogramma.

De twee moesten deelnemen aan het programma omdat ze betrapt waren achter het stuur met te veel alcohol op. Maar ze lieten het slot niet inbouwen omdat ze dat niet kunnen betalen - het kost zo'n 4000 tot 5000 euro. Automobilisten die niet deelnemen aan het programma, mogen vijf jaar niet rijden.

Omdat de twee bestuurders geen beroep hebben ingesteld nadat ze het ASP kregen opgelegd, is deze beslissing van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen definitief geworden, stelt de rechtbank. De Raad van State heeft duidelijk gesteld dat in deze gevallen herziening niet mogelijk is.

Motoragent schiet op vluchtauto na aanrijding

Een motoragent is in de nacht van dinsdag op woensdag in Amsterdam-West aangereden door een auto met verdachten van een inbraak. De agent zag zich daarna genoodzaakt op de auto te schieten. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Meerdere politieauto's, motoren en een helikopter achtervolgden dinsdagnacht een donkerkleurige Audi die met zeer hoge snelheid vanuit Haarlem Amsterdam binnenreed. Het vermoeden bestaat dat in de auto de mannen zaten die even daarvoor in een sigarenzaak in Haarlem hadden ingebroken. Tijdens de achtervolging door Amsterdam-West werd de agent aangereden.

De Audi werd later verderop leeg aangetroffen. De politie denkt dat de inzittenden, drie of vier, te voet zijn gevlucht. Het voertuig bleek gestolen.

Klaassen grijpt zijn kans bij Oranje

Met een uitstekend optreden tegen Spanje wist Davy Klaassen heel goed te verbergen dat hij tot dinsdag maar negentien minuten in het Nederlands elftal had gevoetbald. "Het ging best lekker'', erkende de blonde middenvelder na de 2-0 oefenzege van Oranje. "Vooral over mijn eerste helft kan ik wel tevreden zijn.''

Wie Klaassen zag voetballen tegen de Spanjaarden snapte niet waarom de middenvelder afgelopen zaterdag een hele wedstrijd op de bank zat tijdens de belangrijke wedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Turkije. Het leek allemaal zo simpel wat hij deed. Tikje hier, balletje daar. Maar waar mogelijk dacht de geboren Hilversummer vooruit. En veelal bereikte hij ook een medespeler. Johan Cruijff had helemaal gelijk toen hij maandag al stelde dat Klaassen het Nederlands elftal beter zou maken.

"Davy zette druk op het juiste moment'', complimenteerde Wesley Sneijder de derde aanvoerder van Ajax. "En bij balverlies stond hij ook vaak goed. Laten we niet vergeten dat Spanje meer ruimte weggeeft dan Turkije. Dat is fijner spelen, maar ik hoop dat hij dit niveau meeneemt naar zijn club en dan weer naar Oranje.''

Onder aanvoering van de middenvelders Klaassen, Sneijder en Blind zette het Nederlands elftal tegenstander Spanje vooral in het eerste halfuur onder grote druk. "Het was een beetje zoals we met Ajax vorig seizoen Barcelona benaderden'', doelde Klaassen op de spectaculaire zege van zijn clubteam toentertijd. "Dat tempo kan je geen negentig minuten volhouden. In de tweede helft hadden we het ook moeilijk. Ik speelde toen ook minder.''

Met de 2-0 beloonde Klaassen zichzelf voor een goede wedstrijd. Vanaf een skybox in de ArenA zag Ajax-trainer Frank de Boer dat zijn pupil als aanvallende middenvelder in staat is om in de buurt van zijn spits te komen. "Ik denk dat hij dat wel weet'', zei Klaassen die bij zijn club uit de laatste weken vaak vlak voor zijn defensie moet spelen. "Ik speel het liefst aanvallend, maar voetbal ook waar het team mij nodig heeft. En ik ga echt niet tegen de trainer zeggen waar ik moet spelen.''

Al met al was het een mooie avond voor de 22-jarige voetballer van Ajax. En dan te bedenken dat hij niet eens was opgenomen in de voorselectie van Oranje voor de duels met Turkije en Spanje. Twee weken geleden, na afloop van een competitieduel met sc Heerenveen, maakte hij van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat hij echt geen last heeft van een buikblessure. "Gelukkig ben ik weer pijnvrij, want ik had deze avond niet willen missen.''

Geplaagde zwemmer Verlinden geeft niet op

Na heel veel fysieke tegenslag raakte Joeri Verlinden vorig jaar ook nog eens zijn financiële steun kwijt. De specialist op de vlinderslag wil uit liefde voor de sport echter niet van opgeven weten. Met een bijzondere manier van crowdfunding probeert de 27-jarige Limburger zijn zwemloopbaan te bekostigen en hoopt hij volgend jaar bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te kunnen schitteren.

"Ik heb de beste race van mijn leven nog niet gezwommen. Ik heb geloof en vertrouwen dat die race er een keer uit gaat komen. Daarom ga ik door'', aldus Verlinden, die vanaf donderdag meedoet aan de Swim Cup in Eindhoven. "Bij de Spelen in Londen zat ik zo dicht bij een medaille. Dat zit elke dag in mijn hoofd.''

Verlinden verloor vorig jaar zijn A-status bij sportkoepel NOC*NSF, omdat hij er bij de EK in Berlijn niet in slaagde op de 100 meter vlinderslag bij de eerste vijf te eindigen. Hij zwom in de Duitse hoofdstad zijn eerste grote toernooi nadat hij vele maanden uitgeschakeld was door een schouderblessure, een polsbreuk en hartritmestoornissen. "Ik kwam net een tiende tekort en ondanks mijn medische verleden waren ze toch streng voor mij. Topsport is ook keihard. Het was moeilijk, maar ik had geen zin om energie te steken in een teleurstelling. Ik wilde liever nadenken over een oplossing.''

Toen ontstond het idee om geld in te zamelen door meters van de 100 vlinder, zijn favoriete afstand, te verkopen. Sponsors en andere belangstellenden kunnen een aandeel in zijn race kopen. "Tot nu toe heb ik 28 meter verkocht. Het zou geweldig zijn als ik de 100 meter haal. Ik heb nog wel een reservepotje van de afgelopen jaren achter de hand. Maar het zou voor mij erg fijn zijn als ik bij een EK of WK zorgeloos op het startblok kan staan en dat ik niet meer na hoef te denken over eisen en klasseringen.''

Na zijn teleurstellende EK besloot Verlinden weg te gaan bij coach Martin Truijens in Amsterdam. Hij kwam in Eindhoven terecht onder de hoede van Kees Robbertsen. De eerste maanden in Brabant stonden echter weer in het teken van blessureleed. De medische staf in Eindhoven ontdekte dat Verlinden lange tijd de spieren aan de achterkant van zijn schouders verkeerd had gebruikt.

"Ik spande ze aan en dat kostte enorm veel energie. Ik heb de boel overbelast. Ik lig nu veel meer ontspannen in het water, maar het is wel een traject van maanden geweest om dit aan te leren. Drie weken geleden heb ik eindelijk weer een 200 vlinder pijnvrij kunnen zwemmen. Ik ben benieuwd naar mijn tijden bij de Swim Cup'', aldus Verlinden. "Het zou mooie meevaller zijn als ik me kan plaatsen voor de WK.''

Real Madrid betaalt 30 miljoen voor Danilo

Real Madrid heeft de eerste aanwinst voor volgend seizoen al binnen. De Spaanse topclub bereikte dinsdag een akkoord met FC Porto over de transfer van de Braziliaanse verdediger Danilo. De 23-jarige international ondertekent in Madrid een contract voor zes jaar. Porto ontvangt naar eigen zeggen ruim 30 miljoen euro voor Danilo.

De Portugese topclub nam de Braziliaan begin 2012 over van Santos, waarmee hij een jaar eerder de Copa Libertadores had gewonnen. Met FC Porto werd Danilo twee keer landskampioen. Dit seizoen is de Portugese club van Bruno Martins Indi doorgedrongen tot de kwartfinales van de Champions League. Danilo maakte op het Europese podium zoveel indruk, dat Real Madrid hem alvast heeft vastgelegd voor de komende jaren.

Oranje mag weer hopen na oefenzege op Spanje

Met een aantal omzettingen kreeg Guus Hiddink het Nederlands elftal weer aan het voetballen tijdens het met 2-0 gewonnen oefenduel met Spanje. "Dit is fijn voor spelers, staf en fans'', besefte de bekritiseerde bondscoach in de ArenA. "Dit biedt ook perspectief voor de komende duels in de EK-kwalificatie.''

De oefenmeester doelde vooral op de belangrijke ontmoeting van 12 juni tegen Letland, als waarschijnlijk ook de op dit moment geblesseerde sterspelers Arjen Robben en Robin van Persie er weer bij zijn. Nederland moet wel winnen in Riga nu de achterstand op Tsjechië en IJsland is opgelopen tot respectievelijk zes en vijf punten.

Oranje versloeg vooral opnieuw Spanje omdat het middenveld beter functioneerde dan zaterdag tegen Turkije. Dat had alles te maken met het spel van Daley Blind en Davy Klaassen, die naast Wesley Sneijder de voorkeur kregen boven Nigel de Jong en Georginio Wijnaldum. "Hij ontwikkelt zich tot leider'', zei Hiddink over de zoon van zijn assistent Danny. "Hij moet langzaam de kapitein op ons middenveld worden."

Behalve Blind navigeerde ook Klaassen het oranje vlaggenschip richting veilige haven. Wie de blonde middenvelder van Ajax aan het werk zag, die kon zich bijna niet voorstellen dat hij tot dinsdag pas negentien minuten in het Nederlands elftal had gevoetbald. Hij leed nauwelijks balverlies en dacht voortdurend aanvallend. "Davy heeft het heel goed gedaan'', stelde de bondscoach die ook Kenneth Vermeer er speciaal uitlichtte. "Kenneth stak er met enkele reddingen echt boven uit.''

De vervanger van Jasper Cillessen kon vooral uitblinken omdat met name Bruno Martins Indi en ook Jetro Willems soms slordig verdedigden. "Sommige fouten mag je niet maken'', stelde Hiddink. "Daardoor schoten we onszelf bijna weer in de voet. Dat mag niet op dit hoge niveau.'' Dat de zege op Spanje ook lekker was voor zijn eigen positie deed de bondscoach naar eigen zeggen niet zo veel.

Hiddink wil gewoon lekker blijven werken met zijn spelers, vertelde de trainer die na het gelijke spel tegen de Turken werd geconfronteerd met geruchten dat de KNVB van hem af zou willen. "Je moet niet aan mij vragen of ik bondscoach blijf'', zei hij na de zege op Spanje. "Daar gaat mijn baas over'', doelde hij op directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

Woningnood onder vluchtelingen blijft stijgen

Het aantal vluchtelingen in asielzoekerszoekerscentra dat wacht op een woning zal dit jaar verder toenemen. Daar gaat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) van uit.

Momenteel wachten ongeveer 13.000 vluchtelingen in asielzoekerscentra op een woning. "Dat zal naar verwachting meer worden'', aldus een woordvoerder van het COA naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant woensdag.

Volgens gemeenten komen er niet genoeg huurwoningen vrij om aan de vraag te voldoen. Het is volgens de woordvoerder een "enorme opgave'' voor de gemeenten. Die krijgen elk halfjaar een taakstelling opgelegd om een bepaald aantal vluchtelingen te huisvesten.

Er wordt rekening mee gehouden dat dit jaar de instroom van asielzoekers zal stijgen. Daardoor neemt de vraag naar woningen toe. Ook door familiehereniging groeit die vraag.

Kaapverdië zet Portugal voor schut, Argentinië wint

Portugal heeft dinsdag in eigen land een beschamende nederlaag moeten incasseren. De nummer zeven van de wereldranglijst boog in Estoril met 2-0 voor Kaapverdië, dat op de 38e plaats staat. Odaïr Fortes en Gegé bezorgden het Afrikaanse land van de Portugese bondscoach Rui Aguas een verrassende overwinning. Portugal speelde het laatste half uur met tien man nadat André Pinto met rood van het veld was gestuurd.

Bondscoach Fernando Santos van Portugal gaf zijn tweede keus een kans tegen Kaapverdië. Alle Portugese sterren, onder wie Cristiano Ronaldo, ontbraken in de selectie. Dat was een tegenvaller voor Jeffry Fortes, de Kaapverdiaanse verdediger van FC Dordrecht die zich had verheugd op een duel met de vedette van Real Madrid. Met een overwinning op 'Portugal B' kan Fortes desondanks met een tevreden gevoel terug naar de hekkensluiter van de eredivisie.

Argentinië heeft dinsdagavond in de Verenigde Staten (plaatselijke tijd) ook de tweede oefeninterland zonder sterspeler Lionel Messi gewonnen. De ploeg van bondscoach Gerardo Martino versloeg Ecuador in het ijskoude MetLife-stadion in New Jersey met 2-1. De Argentijnse treffers kwamen op naam van Sergio Agüero en Javier Pastore. Miller Bolanos bracht het doelpunt van Ecuador op zijn naam.

Argentinië, dat in voorbereiding is op de Copa America komende zomer in Chili, won zaterdag met 2-0 van El Salvador in Washington. Ook in die wedstrijd bleef aanvoerder Messi aan de kant. De topscorer van Barcelona is door een voetblessure niet helemaal fit.

In andere oefeninterlands in de Verenigde Staten won Mexico met 1-0 van Paraguay en versloeg Venezuela met dezelfde cijfers Peru.

Kluivert overleeft eerste ronde WK kwalificatie met Curaçao

Patrick Kluivert is prima begonnen aan zijn job als trainer van Curaçao. De voormalig aanvaller is met het eiland door naar de volgende ronde van de WK-kwalificatie. In een tweeluik namen Curaçao en Kluivert het op tegen Montserrat. Het eerste duel op eigen bodem werd vorig weekend met 2-1 gewonnen. Op Montserrat werd vannacht met 2-2 gelijkgespeeld. Daardoor gaat Curaçao door in de kwalificatiereeks.

FC Twente-verdediger Darryl Lachman opende vier minuten voor rust de score. De centrale verdediger zag vervolgens dat de thuisploeg via Jamal MIller en Bradley Woods-Garness op langszij kwam. Curaçao moest daardoor flink gas geven.

Vlak voor tijd slaagden de mannen van Kluivert er in om de gelijkmaker te forceren. Charlton Vicento tekende drie minuten voor tijd voor de gelijkmaker, waardoor Kluivert opgelucht adem kon halen. In de tweede ronde wachten twee wedstrijden met Cuba.

Die duels vinden plaats in juni. Kluivert is aangesteld als adviseur van Curaçao. Het is goed mogelijk dat hij permanent bondscoach van het nietige voetballandje wordt. Hij beschikt over een aantal spelers met ruime Eredivisie-ervaring. 

Alle wedstrijden uit de eerste ronde van de WK-kwalificatie zijn nu gespeeld en voor zeven van hem zit het kwalificatie voor het WK erop. Ronde II zal worden gespeeld in juni van dit jaar. Naast de winnaars van ronde I stromen diverse landen zoals Aruba, Suriname en Canada in. In het september volgt dan de derde ronde, waarbij Jamaica en Haiti instromen. Costa Rica, Mexico, Verenigde Staten, Honduras, Panama en Trinidad & Tobago zijn al geplaatst voor de eerste groepsronde. 

Uitslagen WK Kwalificatie CONCACAF - Ronde I 

Land Agg Land Wedstrijd I Westrijd II
Bahamas 0–8 Bermuda 0–5 0–3
Britse Maagdeneilanden 2–3 Dominica 2–3 0–0
Barbados 4–1 Amerikaanse Maagdeneilanden 0–1 4–0
Saint Kitts and Nevis 12–4 Turks- en Caicoseilanden 6–2 6–2
Nicaragua 8–0 Anguilla 5–0 3–0
Belize 1–1 (a) Kaaimaneilanden 0–0 1–1

(a) = door op uitdoelpunten

Programma tweede ronde 

Land Land
Saint Vincent and the Grenadines Guyana
Antigua en Barbuda Saint Lucia
Puerto Rico Grenada
Dominica Canada
Dominicaanse Republiek Belize
Guatemala Bermuda
Aruba Barbados
Saint Kitts and Nevis El Salvador
Curaçao Cuba
Nicaragua Suriname

Jumbo wil onlineklanten Albert Heijn

Jumbo gaat online de concurrentie aan met marktleider Albert Heijn. De Brabantse supermarktketen, die de afgelopen vijf jaar uitgroeide tot tweede supermarkt van Nederland, komt met een concurrent van AH.nl.

Dat zegt financieel bestuurder Ton van Veen woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad. Jumbo wil de komende tijd drie tot vijf afhaalpunten voor boodschappen per week openen. In de zomer wil het bedrijf zo'n honderd 'pickup points' hebben.

Albert Heijn is als enige op grote schaal actief in thuisbezorging. Maar Jumbo hoopt een snelle inhaalslag te kunnen maken. Volgens Van Veen zal het dan ook 'geen jaren' meer duren voor Jumbo ook boodschappen thuis gaat bezorgen: "We zijn vorig jaar na twee jaar voorbereiding met 28 afhaalpunten gestart. Daar hebben we de kinderziektes inmiddels uit gehaald, waardoor we nu de groei fors kunnen versnellen."

Bank blokkeert rekening jihadfan Maiwand

Twitteraar Maiwand Al-Afghani, ook wel bekend als 'Maiwand de Thuisblijver', is als klant gedumpt door de lokale Rabobank. Jihad-liefhebber Maiwand, die in werkelijkheid Shabir Burhani heet, kreeg dat gisteren te horen op het filiaal in zijn woonplaats Leiden.

De Rabobank heeft de betaalrekeningen van Maiwand geblokkeerd, schrijft De Telegraaf. De bank vindt Maiwands radicale uitlatingen op diverse sociale media niet langer acceptabel en verbreekt daarom de klantrelatie. In een brief die persoonlijk aan de Leidse student is overhandigd, staan nog meer argumenten. De bank wil niet in details treden, maar een woordvoerder laat weten: 'We moeten ons houden aan de wet- en regelgeving en de Wet op het Financieel Toezicht. Om die reden is de klantrelatie beëindigd.'

Maiwand is uiteraard verbolgen en denkt dat 'bepaalde actoren' in de samenleving hem verder proberen te radicaliseren. 'Maar dat zal ze niet lukken', zegt hij. Afreizen naar het Kalifaat is niet aan de orde. 'Ik blijf lekker hier', aldus de thuisblijver.

Normale ochtendspits verwacht

Het autoverkeer kan woensdag een normale ochtendspits tegemoet zien. Woendagochtend is het altijd minder druk en ook is het weer een stuk minder stormachtig dan dinsdag. "De ochtendspits op de Nederlandse snelwegen is ook heel normaal begonnen", meldt de ANWB.

Hoewel er een onstuimige woensdag op komst is met veel buien, wordt de situatie op de weg bij lange na niet zo erg als dinsdag. In de ochtend kunnen in de kustprovincies tijdens buien nog zware windstoten voorkomen, maar het gevaar voor het kantelen van vrachtwagens en aanhangers is geweken.

Voor de windstoten geldt aan de kust nog wel code geel, maar dit is vooral om mensen waakzaam te houden. In het binnenland is geen waarschuwing voor windstoten van kracht. Het verkeer heeft soms wel last van buien waarbij hagel en onweer kan voorkomen. Ook snelwegen kunnen dan net als dinsdagavond kortdurend wit kleuren.

Rotterdam pakt thuisonderwijs aan

In Rotterdam wordt het moeilijker om nog thuisonderwijs te volgen. Het college van burgemeester en wethouders gaat strenger optreden tegen ouders die om onjuiste redenen hun kind van school houden om het thuis les te geven.

De laatste vier jaar groeit het aantal kinderen uit Rotterdam dat thuisonderwijs krijgt. "In het huidige schooljaar is er voor 33 kinderen uit vijftien gezinnen sprake van een vrijstelling. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden: in het schooljaar 2010-2011 mochten twaalf kinderen thuis onderwijs krijgen", aldus het college. Nu zijn er opvallend meer kinderen (dertien) die van school worden gehaald omdat de ouders salafist zijn, ofwel een streng-islamitische stroming aanhangen.

Meisjes reisden door land voor prostitutie

Robert F. (22) en Wesley van D. (23) dwongen volgens het Openbaar Ministerie minderjarige meisjes door het hele land te reizen voor prostitutie. De twee meisjes werden in 2013 naar hotelkamers en privéwoningen gereden voor seks tegen betaling. Daarna pakten de mannen een groot deel van hun verdiensten af.

De twee hoofdverdachten moeten zich woensdag voor deze aanklacht verantwoorden bij de rechtbank in Lelystad. Ook staan vijf medeverdachten terecht. Zij zouden hebben geholpen met het uitbuiten van de meisjes.

F. en Van D. zorgden er voor dat de slachtoffers werktelefoons en instructies kregen. Ook zouden ze advertenties voor de meisjes op kinky.nl hebben gezet. De twee hebben volgens het OM hun slachtoffers ook bedreigd en mishandeld.

F. en Van D. worden verder beschuldigd van het maken, in bezit hebben en verspreiden van kinderporno.

Oordeel over mishandeling NS-personeel

De rechtbank in Almelo velt woensdag een oordeel over twee mannen die begin december een conducteur en een machinist van de NS zwaar zouden hebben mishandeld. Het Openbaar Ministerie heeft forse straffen geëist.

Een 30-jarige man uit Rijssen krijgt als het aan de aanklager ligt een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De andere verdachte, een 20-jarige man uit Schiedam, heeft een straf horen eisen van negen maanden gevangenis, waarvan vier voorwaardelijk.

Ongeveer 150 conducteurs en machinisten van de NS kwamen twee weken geleden naar de zitting in Almelo. Ze wilden aandacht vragen voor het toenemend geweld tegen NS-personeel.

Op het station in Almelo viel een van de mannen de conducteur aan. Dat gebeurde nadat de conducteur de mannen had aangesproken toen die een vrouw lastigvielen. De machinist schoot te hulp en werd door de andere verdachte mishandeld. De conducteur werd tegen zijn hoofd geschopt toen hij al op de grond lag. De machinist werd over het perron gesleurd.

Het tijdperk van de melkquota is voorbij

Dertig jaar na de invoering van de melkquota komt woensdag een einde aan dit systeem waarmee de Europese Unie de productie van melk binnen de perken hield.

De quota werden destijds ingevoerd om de overcapaciteit in de Europese melksector aan te pakken (melkplassen en boterbergen). Door de groeiende wereldvraag naar melk en zuivelproducten is de noodzaak van de maatregel verdwenen.

Aan de melkquota zat onverbrekelijk de superheffing verbonden. Dat is de boete die boeren moesten betalen als zij toch meer melk molken dan toegestaan.

In Nederland en andere lidstaten werden de quota in de aanloop naar 1 april 2015 geregeld overschreden. Voor Nederland bedroeg de superheffing in het seizoen 2013-2014 ruim 132 miljoen euro.

De overproducerende boeren liepen vooruit op de afschaffing van de quota door extra te investeren in stallen en koeien. Ze namen het risico van een boete voor lief, gesterkt door de goede prijs die zij de afgelopen jaren beurden voor hun melk.

Nu melkquota en superheffing tot het verleden behoren, zal de melkproductie flink stijgen. Om de groei in goede banen te leiden, heeft het kabinet regels opgesteld. Boeren die willen uitbreiden, moeten er onder meer voor zorgen dat ze genoeg grond houden om hun koeien in de wei te laten grazen.

Gewonde door brand in huis Haarlem

Door een brand in een huis in Haarlem is in de nacht van dinsdag op woensdag een man zwaargewond geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis, meldde een brandweerwoordvoerder.

De brand ontstond in een huis aan het Leidseplein in het westen van Haarlem. Bij aankomst vond de brandweer een verwarde man voor het gebouw die op eigen kracht het pand had verlaten. Hij zei dat er nog iemand in het gebouw was, waarop de brandweer de zwaargewonde man uit de woning kon halen.

De brand, op de eerste en tweede verdieping van het pand, is onder controle. De verwarde man is nagekeken, maar lijkt niets ernstigs te mankeren.

Politie weer drukker met verwarde mensen

De politie heeft vorig jaar opnieuw vaker te maken gekregen met verwarde en overspannen mensen. Agenten moesten bijna 60.000 keer afgaan op meldingen voor overlast door verwarde en overspannen mensen: een forse stijging ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.

Het aantal meldingen van overlast door verwarde en overspannen mensen stijgt ieder jaar. Vorig jaar bedroeg de stijging 14 procent: van 52.297 in 2013 tot 59.669 in 2014. Over de periode 2011 (ruim 40.000) tot en met 2014 (bijna 60.000) gaat het zelfs om een stijging van ruim 47 procent.

Waar de toename precies aan te wijten is, kan de politie niet met zekerheid zeggen. Een van de mogelijke factoren is dat binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) mensen steeds minder intern worden behandeld. "Ook de economische crisis zou mee kunnen spelen", zegt Helma Huizing, woordvoerster bij de Nationale Politie. "En we registreren steeds meer, dat speelt natuurlijk ook een rol."

De Sims gaan aan het werk

De mensen van Maxis kunnen er waarschijnlijk niet om lachen nu hun grootste studio afgelopen maand moest sluiten, maar Get to Work-uitbreiding van De Sims 4 is beschikbaar.

In De Sims 4 Aan het Werk zoals het in Nederland genoemd is, kun je jouw sim eindelijk aan het werk zetten. Doktor, wetenschapper, politieman of winkeleigenaar, er is van alles mogelijk. Met een beetje inzet zijn er zelfs aliens te ontdekken.

De Sims 4 is uit voor Windows en Mac OS. De uitbreiding kost € 39,99.

Kat Karl Lagerfeld verdient 3 miljoen

Choupette, de beroemde kat van modeontwerper Karl Lagerfeld, heeft afgelopen jaar 3 miljoen euro verdiend. Dat vertelt Lagerfeld aan New York Magazine.

"Choupette is de beroemdste en rijkste kat ter wereld", zo claimt Lagerfeld. "Ze heeft afgelopen jaar twee grote opdrachten gedaan. Een voor een Duits automerk en één voor een Japans cosmeticaproduct." Verder stond het kattenmodel onlangs volop in de belangstelling met een eigen tentoonstelling in een galerie in Berlijn en de uitgave van het boek Choupette: The Private Life of a High-Flying Fashion Cat. Geld verdienen met advertenties voor etenswaren is geen optie, benadrukt Lagerfeld: "Dat sta ik niet toe. Daarvoor is ze te verfijnd."

De modeontwerper kwam al regelmatig in het nieuws met zijn geliefde Siamese kat. Het dier heeft twee bedienden tot haar beschikking, krijgt schoonheidsbehandelingen en er wordt uitgebreid met haar gespeeld. In 2013 liet Lagerfeld los dat hij graag wil trouwen met Choupette. De liefde is er altijd nog volop: "Er is iets met de manier waarop ze beweegt en hoe ze speelt. Ze is een inspiratie voor elegantie."

Student VS (18) bijt kop van hamster af

Een 18-jarige Amerikaanse student is door zijn ouders van school gehaald. De reden? Ja, het is 1 april, maar het lijkt echt waar te zijn: de jongen heeft - al dan niet onder invloed van drank of drugs - de kop van een levende hamster afgebeten.

Brady Eaves, student van de Universiteit van Mississippi, kwam tot zijn bijzondere actie tijdens een voorjaarstrip in Florida, eerder deze maand. In de videobeelden (let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren) is te zien hoe Eaves de hamster bij de nek grijpt. Daarna bijt hij de kop van het dier af, spuigt deze op de grond en gooit de rest van het hamsterlichaam weg.

De jongen is geroyeerd als lid van het studentengenootschap waarvan hij lid was. De ouders van Eaves hebben ook met afgrijzen gereageerd. Ze gaan hun zoon psychisch laten onderzoeken. 'We zijn uiteraard erg bezorgd over het welzijn van onze zoon', zeggen ze in een verklaring.

Dierenrechtenorganisatie PETA is een onderzoek gestart naar het voorval. Een woordvoerder zegt: 'Mensen die dieren mishandelen, doen dat zelden maar één keer. Deze vorm van geweld kan de dader maximaal 5 jaar cel of een boete tot 5.000 dollar opleveren.'

Instagram boos op 17-jarige app-bouwer

Uploader for Instagram; zo heet de app die een 17-jarige student uit Los Angeles heeft ontwikkeld. Met de app kun je foto's vanaf de computer naar Instagram uploaden, terwijl dat normaal alleen vanaf de mobiele telefoon kan. Instagram is er niet blij mee.

Caleb Benn ontwikkelde de app in een weekend tijd. Hoewel de app volgens CNN Money niet bijzonder gebruiksvriendelijk is, slaat Uploader for Instagram goed aan. De app kost 5 dollar en de student verdient er nu zo'n 1.000 dollar per dag mee.

Instagram, eigendom van Facebook, heeft de student een e-mail gestuurd: de app maakt inbreuk op de gebruiksvoorwaarden, onder meer omdat er gebruik wordt gemaakt van de API; de interface van het programma. De student heeft toegegeven dat hij Instagram heeft gehackt om toegang tot de API te krijgen. Oei...

Juridisch deskundigen geven Instagram gelijk en zeggen dat de app sowieso illegaal is. 'Als Instagram wil dat users vanaf hun computer foto's kunnen uploaden, maken ze dat wel mogelijk', zegt een technoloog. Benn heeft zijn app nog niet offline gehaald en wacht verdere stappen van Instagram af. Het geld dat hij ermee verdient, zet hij opzij voor zijn toekomstige studie: computerwetenschap.

Delen Vikingschip gevonden in Middelharnis

In Middelharnis zijn afgelopen week delen van een Vikingschip gevonden. Het gaat om een zogeheten Noorse drakkar, ofwel een Viking langschip. Dat heeft een woordvoerder van de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis dinsdag bekendgemaakt. De wrakstukken lagen 2,5 meter diep in de havenbodem.

De stukken Scandinavisch grenen dateren van 800 na Christus en zijn naar boven gekomen tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van de historische helling van de Menheerse Werf in Middelharnis.

Martijn Vermeer, restaurateur van houten schepen en kenner van de Vikingen in de Lage Landen, vindt het een bijzondere vondst. "Er waren tot nu toe maar twee van dit soort vondsten in Nederland.'' De plek van het huidige Middelharnis was volgens hem een goede plek voor de Vikingen om vanaf de Noordzee landinwaarts en verder richting Duitsland te trekken.

Oppositieleider Nigeria wint verkiezingen

De leider van de oppositie in het West-Afrikaanse Nigeria, de islamitische ex-couppleger en voormalig president Muhammadu Buhari (72) heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. De zittende president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden, heeft toegegeven te hebben verloren en heeft Buhari dinsdag gefeliciteerd.

Volgens de BBC wint hiermee voor het eerst een kandidaat van de oppositie de presidentverkiezingen in het olierijke West-Afrikaanse land van naar schatting 175 miljoen inwoners.

Buhari is een islamiet uit het noorden en Jonathan een christen uit het zuiden. Jonathans presidentschap is overschaduwd door de terreur van de extremisten van Boko Haram in het noordoosten van het land en de daling van de olieprijzen die Jonathans regering dwong pas op de plaats te maken.

Met zijn militaire achtergrond wordt Buhari mogelijk gezien als een betere leider in de strijd tegen terreur. Boko Haram heeft meer dan 13.000 Nigerianen gedood en ervoor gezorgd dat nog eens 1,5 miljoen mensen ontheemd raakten. Oud-generaal Buhari regeerde korte tijd tussen 1983 en 1985 het land met ijzeren vuist. Hij was echter ook verantwoordelijk voor inperking van de persvrijheid en opsluiting van journalisten.

Ook zou Buhari bekend staan als een integere politicus die corruptie in het land tegen kan gaan. Acht op de tien Nigerianen zien de corruptie en criminaliteit als grootste probleem in het land, blijkt uit onderzoek van Pew Research.

Jonathan kwam in mei 2010 aan de macht, toen hij als vicepresident de overleden islamitische noorderling Umaru Musa Yar Adua opvolgde. In 2011 won Jonathan namens de PDP (People's Democratic Party) de presidentsverkiezingen ruim van Buhari van het CPC (Congress for Progressive Change). Buhari deed zaterdag mee voor de coalitie APC (All Progressives Congress).

Nigeria bestaat uit ongeveer evenveel moslims als christenen. De moslims, die Buhari steunen, zijn in het noorden in de meerderheid. De christenen, aanhangers van Jonathan, hebben hun machtsbasis in het zuiden.

Oppositieleider Nigeria wint verkiezingen
Oppositieleider Nigeria wint verkiezingen (Foto: ANP)

Rolling Stones op tournee in VS

De Rolling Stones gaan vanaf mei optreden in vijftien steden in de Verenigde Staten en Canada. Dit heeft de band die bestaat uit Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood en Charlie Watts, dinsdag bekendgemaakt.

De nieuwe tournee begint 24 mei in de Californische stad San Diego. De rockgroep werd in 1962 in Londen opgericht. De laatste uitgebreide tournee door Noord-Amerika was tussen 2005 en 2007. De Stones speelden vorig jaar nog op Pinkpop.

De toer valt samen met de heruitgave van het legendarische album Sticky Fingers uit 1971 met bekende nummers als Brown Sugar en Wilde Horses. Het album komt eind mei uit en bevat onder andere enkele nooit uitgebrachte uitvoeringen van nummers op de oude lp.

Rolling Stones op tournee in VS
Rolling Stones op tournee in VS (Foto: ANP)

Productie Pirates of the Caribbean 5 stilgezet

De opnames voor de nieuwe Pirates of the Caribbean-film zijn tijdelijk stilgezet. Dit melden IMDb en Variety.

De reden voor de vertraging is een blessure van hoofdrolspeler Johnny Depp, die hij opliep in Queensland, Australië. Opvallend is dat hij niet geblesseerd raakte tijdens het filmen, maar tijdens alledaagse bezigheden. Op 10 maart vond het voorval plaats, en ondertussen ging het filmen van de scènes zonder Depp door in Australië. Nu de hoofdrolspeler niet in staat blijkt te zijn de scènes waarin hij te zien zal zijn uit te voeren, is ongeveer 200 man aan personeel medegedeeld dat ze voorlopig even twee weken zonder werk zitten. Er wordt verwacht dat op 15 april weer verder kan worden gegaan met de opnames.

De nieuwe Pirates-film, met als ondertitel Dead Men Tell No Tales, heeft al een rijtje tegenslagen moeten doorstaan. Zo was er al eerder hommeles rond het script en het budget.

De film moet op 7 juli 2017 in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien, een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

Dag van de lolbroek aangebroken

Van 'je veter zit los' tot een drone die examenfraude helpt voorkomen. Woensdag is het 1 april, de jaarlijkse hoogtijdag voor geinponems en grappenmakers. Dus opgepast.

Wie zich wil wapenen tegen dit soort grollen of wie juist wat inspiratie wil opdoen, kan een kijkje nemen op internet. Websites als 1April.net en onlinegrappen.nl bieden een keur aan mogelijkheden, veelal in het genre practical joke.

Een kop koffie of thee met zout erin ('gegarandeerd lachen') is een klassieker. Een briefje onder de ruitenwisser stoppen met een telefoonnummer en de mededeling dat er schade is aan de auto, heeft ook een hoge notering.

Bij een 1 aprilgrap mag het slachtoffer nooit gewond raken of psychisch letsel oplopen, vermeldt 1April.net als één van de voorwaarden voor een geslaagd geintje. "Iemand moet echt in de maling genomen worden en denken dat er iets gebeurd is, of gaat gebeuren, terwijl dit helemaal niet zo is. Bovendien vertel je achteraf altijd dat het een 1 aprilgrap was", staat er verder.

Behalve dit soort poetsen van vrienden, bekenden en collega's zijn er ook ieder jaar weer particulieren, bedrijven en instellingen die hun graantje proberen mee te pikken. Soms ligt de grap zo dicht bij de werkelijkheid, dat pas later zal blijken of het nou een grap was of niet.

Een karper in zwembad de Does in Leiderdorp tijdens een verbouwing, lijkt toch echt een gebbetje. Dat geldt ook voor de spiekdrone die woensdag wordt getest op de scholengemeenschap Simon Vestdijk in Harlingen. "De drones die tijdens de examens worden ingezet, zijn uitgerust met sensoren die het gedrag van de leerlingen nauwkeurig kunnen registreren", vermeldt een 'persbericht'.

En de gemeente Rhenen zou grote witte letters à la Hollywood laten plaatsen op de Grebbeberg om de herkenbaarheid te vergroten. Verder kunnen baasjes hun honden inschrijven in het 'Aai-me-niet'-register van de Hondenbescherming om irritatie over ongevraagd aaien te verminderen.

Maar wat te denken van de vondst van een 2 miljoen jaar oud bot van een tureluur in de Zuid-Hollandse polder Zuurland, waarover het tv-programma Vroege Vogels bericht? Of van het beachvolleyballcourt in de Haagse Schilderswijk dat woensdag opengaat? Mogelijk bloedserieus, maar vanwege de datum verdacht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.