Jay-Z lanceert streamingdienst Tidal

Liefhebbers van streaming muziekdiensten hebben er weer een nieuwe keuze bij: Tidal. Rapper Jay-Z lanceerde de nieuwe streamingdienst maandag in New York. Een heel legertje grote sterren was aanwezig. Niet zonder reden, want ze blijken allemaal mede-eigenaar van Tidal te zijn.

Via social media betuigden veel artiesten vooraf al hun steun aan Tidal. Gisteren werd duidelijk waarom: ze zitten er volop in. Alicia Keys, Beyoncé, Madonna, Rihanna, Régine Chassagne (Arcade Fire), Calvin Harris, Chris Martin (Coldplay), Daft Punk, Kanye West, Jack White, Jason Aldean, J Cole, Win Butler, Deadmau5, Usher en Nicki Minaj hebben iets gemeen. Allemaal hebben ze 3 procent van de aandelen van Tidal gekregen, weet Billboard. In ruil daarvoor leveren de artiesten exclusieve content aan de dienst, die een concurrent van Spotify moet worden.

Herlancering
Helemaal nieuw is Tidal niet. Het Zweedse technologiebedrijf Aspiro lanceerde de dienst afgelopen najaar al in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Rapper Jay-Z is met zijn mediabedrijf Roc Nation een invloedrijke speler in de muziekbusiness. Hij heeft zijn imperium uitgebreid met de aankoop van Aspiro, voor een slordige 56 miljoen dollar. Daarmee is Tidal in zijn bezit gekomen, dus was het tijd voor een grootse herlancering.

Tidal is nu beschikbaar in 31 landen. Het lijkt op Spotify, maar er zijn verschillen. Tidal streamt muziek op FLAC-kwaliteit (lossless audio), maar daarvoor betaal je dan wel 20 euro per maand. Er komt ook een variant die overeenkomt met Spotify Premium: voor een tientje kun je dan muziek streamen op 320 kb/s-kwaliteit (Ogg Vorbis). In tegenstelling tot Spotify is er géén gratis versie met adverenties. Over de eerste bevindingen met Tidal kun je meer lezen bij VPRO 3voor12.

Piraterij
Muziek 'gratis weggeven' via streamingdiensten is tegen het zere been van veel artiesten. Taylor Swift haalde recent haar muziek van Spotify en noemde de dienst 'moderne slavernij'. Ook Björk hield haar nieuwste album van Spotify af. Het is de vraag of Tidal de concurrentie met het veel grotere Spotify aankan en of muziekliefhebbers willen betalen voor een hogere geluidskwaliteit. Ook is het nog onduidelijk of de muziek van de Tidal-eigenaars op Spotify te horen blijft. Tidal kan naast lof trouwens ook op cynische reacties rekenen...

Bekijk hieronder beelden van de lancering van Tidal in New York.