Laatste protestkamp Hong Kong opgeruimd

Redactie

De politie in Hong Kong heeft maandag het laatste protestkamp opgeruimd van de demonstranten die in de afgelopen tweeënhalve maand actie voerden voor meer democratie. Barricades werden afgebroken, tenten opgevouwen en straten weer vrijgemaakt voor het verkeer.

Zeventien betogers die een kort stukje weg in Causeway Bay blokkeerden werden een voor een weggevoerd naar een gereedstaande bus nadat ze sommaties om uit eigen beweging te vertrekken hadden genegeerd. De betogers, onder wie enkele senioren en het parlementslid Kenneth Chan, boden geen verzet. Eerder riepen ze 'we komen terug' en eisten ze nog eens het aftreden van Leung Chun-ying, de door Beijing gesteunde hoogste bestuurder van Hong Kong. De laatste demonstranten werden aangemoedigd door voorbijgangers. Tegen het middaguur was de weg weer begaanbaar voor het verkeer.

De demonstraties begonnen als een studentenprotest tegen het plan van de regering in Beijing om kandidaten voor de post van hoogste bestuurder voor de geplande verkiezingen eerst te balloteren. De betogers kregen nauwelijks concessies los, maar volgens velen heeft de protestbeweging tot een breder politiek reveil geleid, vooral onder de jongeren in Hong Kong. Leiders van de beweging willen nu hun campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid op andere manieren voortzetten om meer democratie af te dwingen.