Mensenrechtenactivist Wit-Rusland vrijgelaten

De prominente mensenrechtenactivist Ales Bialitski is zaterdag vrijgelaten uit de gevangenis in het Wit-Russische Bobrioesk waar hij vastzat. De vrijlating van de 51-jarige Bialitski wordt gezien als een poging van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko de betrekkingen met het Westen te verbeteren. Bialitski moest nog twintig maanden van zijn vier jaar celstraf uitzitten.

Bialitski's mensenrechtenorganisatie Vyansa hielp duizenden Wit-Russen die achter de tralies waren verdwenen omdat ze zich hadden uitgesproken tegen het autoritaire beleid van Loekasjenko. Bialitski werd uiteindelijk veroordeeld voor belastingontduiking. In 2012 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Hij ontving, terwijl hij in de gevangenis zat, een hele reeks internationale onderscheidingen.

"De internationale steun en de steun thuis hebben ervoor gezorgd dat ik nu ben vrijgelaten", zei Bialitski zaterdag tegen verslaggevers. "Ik blijf doen wat ik altijd al deed." Bialitski zei slecht te zijn behandeld in de gevangenis. Zo werd hij geregeld voor enige tijd in afzondering opgesloten.

Loekasjenko en de zijnen kregen internationale sancties opgelegd omdat ze oppositiefiguren hard aanpakten. De vrijlating van Bialitski is volgens analisten een aanwijzing dat Loekasjenko de betrekkingen met het Westen wil aanhalen, zeker nu de banden met Rusland als gevolg van de onrust in Oekraïne onder druk staan. "Loekasjenko laat zien dat hij niet afhankelijk wil zijn van Rusland", aldus politiek analist Aleksandr Klaskovski.