'Megazorgfraude in doofpot'

Diverse partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering van het kabinet over het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om het Openbaar Ministerie niet te betrekken bij een onderzoek naar een potentiële megafraude van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Doordat de NZa de zaak zelf afhandelde en het ziekenhuis een boete van 2,5 miljoen euro oplegde, is een strafzaak onmogelijk geworden, zo meldde RTL Nieuws zaterdag.

In elk geval het CDA, de PVV en D66 willen snel tekst en uitleg van de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Volgens PVV-Kamerlid Reinette Klever 'lijkt het erop dat de NZa hier zaken verdoezelt'. Dat is volgens haar zeer kwalijk, omdat Schippers de Kamer had toegezegd alles te doen om fraude in de zorg aan te pakken en fraudeurs op te sporen en te berechten.

Volgens haar CDA-collega Hanke Bruins Slot hebben de ministers 'een groot probleem'. D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil snel een debat met de bewindslieden over het niet vervolgen van mogelijke fraude, zo liet ze in een reactie weten.

Uitleg geëist over'zorgfraude'
'Megazorgfraude in doofpot' (Foto: ANP)