WK vandaag - zaterdag 21 juni

De tiende dag van het WK voetbal staat in het teken van wedstrijden in Groep F en G. Argentinië kan één van de landen worden die al na twee wedstrijden zeker is van de volgende ronde, als ze winnen van Iran. Duitsland-Ghana in Groep G is een duel waar al veel over geschreven is en Bosnië en Herzegovina zal proberen de eerste punten op een WK te behalen tegen Nigeria.

Tijd Poule Thuis Uit Stad
18:00 F Argentinië Iran Belo Horizonte
21:00 G Duitsland Ghana Fortaleza
24:00 F Nigeria Bosnië en Herzegovina Cuiabá

Argentinië - Iran

De eerste wedstrijd van de dag is tussen Argentinië en Iran. In 1977 speelden zij voor, tot nog toe, de enige keer tegen elkaar. Die wedstrijd eindigde in een verrassende 1-1. Iran zal nu zeer tevreden zijn als dat weer lukt, want Argentinië is de uitgesproken favoriet. Ondanks de moeizame eerste wedstrijd tegen Bosnië is de verwachting niet dat Argentinië niet zal winnen. Winst voor de Argentijnen zal betekenen dat zij geplaatst zijn voor de tweede ronde.

Duitsland - Ghana

In groep G zal Duitsland proberen een gunstige uitgangspositie te behalen met een overwinning op Ghana. De Ghanezen zullen moeten winnen om een plaats in de tweede ronde nog in eigen hand te hebben. De wedstrijd staat net als vier jaar terug in het teken van een familievete: Hafbroertjes Kevin-Prince en Jêrome Boateng spelen tegen elkaar. De broers zijn in Duitsland geboren, maar Kevin-Prince komt uit voor Ghana. Vier jaar geleden was Ghana al bijna zeker van een plaats in de tweede ronde, en moest Duitsland het tegen de Ghanezen rechttrekken na een dramatische wedstrijd tegen Servië (0-1). De jongere broer, Jêrome, trok uiteindelijk aan het langste eind: Özil scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd, maar uiteindelijk gingen beide landen door. Ghana reikte tot de kwartfinale en Duitsland kwam tot de derde plaats. Ghana zal echter alle zeilen moeten bijzetten om nu alsnog de kwartfinale te halen. Jêrome en Kevin-Prince zijn niet de enige familie in de selecties: de broertjes Ayew, André en Jordan, zouden ook kunnen meespelen. Zij hebben echter allebei voor hetzelfde land gekozen: Ghana.


Kevin-Prince en Jêrome tegenover elkaar, letterlijk en figuurlijk (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nigeria - Bosnië en Herzegovina

Nigeria zal na een mislukte wedstrijd tegen Iran op zoek gaan naar haar eerste goal in het toernooi tegen de Bosniërs, die in de eerste wedstrijd nipt verloren van Argentinië. Het was niet eerste spits Edin Dzeko, maar juist Vedad Ibisevic scoorde tegen Argentinië, en dus is het nog maar de vraag wie er in de spits gaat spelen. Bosnië speelde pas vijf keer tegen een Afrikaanse ploeg, en de statistieken zijn daarin in niemands voordeel. De Bosniërs verloren van Tunesië en recentelijk van Egypte, maar wonnen van Ghana en Zuid-Afrika. Een wedstrijd tegen Zimbabwe werd gelijkgespeeld. Ook het doelsaldo is in niemands voordeel: 9-9


Ibisevic op weg naar 2-1 tegen Argentinië (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Opmerkelijk

Voor Gerald Asamoah zal de wedstrijd tussen Duitsland en Ghana een bijzondere wedstrijd zijn. Hij werd namelijk geboren in Ghana, maar speelde mee voor Duitsland op het WK van 2002 en 2006. Ondanks dat hij vier basisplaatsen kreeg wist hij als aanvaller nooit te scoren. Hij was ook de eerste geboren Ghanees die uitkwam voor het Duits nationaal elftal. De naam Asamoah is veel voorkomend in Ghana. Kwado Asamoah, die bij Juventus speelt is opgenomen in de Ghanese selectie. Asamoah Gyan nam al vijf penalties op het WK 2006 en 2010, maar miste er twee, tegen Tsjechië en Uruguay. Gyan is daarmee de enige speler die op 2 WK's achtereen in de normale speeltijd of de verlenging een strafschop miste. Ook hij zit dit WK weer bij de selectie van Ghana.