'VNO-NCW-baas Wientjes betrokken bij kartel'

Scheidend voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes is in het verleden betrokken geweest bij prijsafspraken van sanitairfabrikanten. Dat blijkt uit een uit de publiciteit gehouden arrest van het Europees Hof van Justitie, schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag.

De zaak draait rond douchewandfabrikant Ucoan in Roden, waar Wientjes sinds 1967 directeur van was. Hij verkocht uiteindelijk het hele bedrijf aan Villeroy & Boch, maar bleef directeur. Ook werd hij tot 2005 bij Villeroy & Boch eindverantwoordelijk voor alle badkamerproducten.

De Europese Commissie legde Villeroy & Boch en zestien andere bedrijven in 2010 een boete van in totaal 622 miljoen euro op voor het maken van verboden prijsafspraken. Het kartel was actief van 1992 tot invallen in 2004. Villeroy & Boch kreeg de op één na hoogste boete, van 72 miljoen euro.

Normaal worden de gronden van een kartelboete gepubliceerd, maar in dit geval is de publicatie al vier jaar uitgesteld. Dat de zaak nu toch aan het licht is gekomen, komt doordat Villeroy & Boch in hoger beroep ging. Het Europeees Hof van Justitie deed in september uitspraak en in het arrest wordt Wientjes genoemd.

De krant stuitte op het arrest bij voorbereidingen voor een portret van Wientjes bij zijn vertrek op 1 juli bij VNO-NCW. Uit het arrest blijkt dat Villeroy & Boch Wientjes aanwijst als schuldige voor het maken van de prijsafspraken. Het bedrijf voert aan dat het niet moet worden gestraft voor het gedrag van Ucosan. Afgesproken was namelijk dat Wientjes eindverantwoordelijk is voor het handelen van Ucosan.

Het Hof oordeelt echter dat Villeroy & Boch toch aansprakelijk is omdat het sinds 1999 alle aandelen van Ucosan had. Omdat de zaak is verjaard hoeft Ucosan geen boete te betalen. "Er is geen boete geweest voor Ucosan in Nederland, dus er is niks verkeerds gedaan", concludeert Wientjes in de krant.

Wientjes zegt verder dat hij geen weet heeft gehad van het arrest en dat hij nooit prijsafspraken heeft gemaakt. Volgens hem probeert het bedrijf onterecht de schuld bij hem te leggen. Ook wijst hij erop dat Villeroy & Boch hem nooit aansprakelijk heeft gesteld. "Dat is natuurlijk wel het eerste wat ze zouden doen als ze echt dachten dat ik verantwoordelijk was."