Khamenei niet helemaal tevreden over Rouhani

De hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei steunt de handreiking naar het Westen van president Hasan Rouhani, maar noemde sommige aspecten van Rouhani's reis naar New York vorige maand 'niet gepast'. Dat blijkt uit opmerkingen van Khamenei die zaterdag op zijn website, khamenei.ir, zijn geplaatst.

Conservatieve elementen in Iran, waaronder bevelhebbers van de Revolutionaire Garde, waren niet blij met het telefoongesprek dat Rouhani in New York met de Amerikaanse president Barack Obama voerde. Het was het eerste directe contact tussen leiders van beide landen in 36 jaar, maar Rouhani ging volgens hen te ver.

Khamenei noemt de Verenigde Staten 'onbetrouwbaar'. Eerder liet hij weten niet tegen directe onderhandelingen met de VS te zijn, maar hij toonde zich er niet optimistisch over.

"We steunen de diplomatieke stappen van de regering, waaronder de reis naar New York, omdat we vertrouwen hebben", aldus Khamenei. "Maar sommige dingen die tijdens de reis naar New York zijn gebeurd zijn niet gepast."

"We zijn sceptisch over de Amerikanen en hebben geen enkel vertrouwen in hen. De Amerikaanse regering is onbetrouwbaar, arrogant, onlogisch en een breker van beloftes. Het is een regering die in de ban is van het zionistische netwerk", zei de ayatollah.