DualShock 4 werkt ook op Windows

Zojuist heeft een van de grote jongens van Sony via Twitter bevestigd dat de DualShock 4, de nieuwe controller voor PlayStation 4, ook prima op een Windows-pc werkt. Shuhei Yoshida beantwoordde de vraag of de controller ook op Windows werkte met: "for basic functions, yes".

Na wat navraag over wat "basic functions" nou precies inhoudt wist de beste man te vertellen dat de analoge sticks en alle knoppen gewoon zullen werken. De dingen die waarschijnlijk niet ondersteund zullen worden zijn functionaliteiten als het touchpad, PlayStation Move-ondersteuning en de ingebouwde speaker. Hoe dan ook is het een welkome toevoeging.

De Sixaxis en de DualShock 3, respectievelijk de eerste en tweede controller van de PlayStation 3, hadden geen ondersteuning voor Windows. Ze hadden ook geen ondersteuning voor de zogeheten XInput-API, een manier voor controllers om de Xbox 360 controller op Windows te emuleren. Enkele slimme programmeurs hebben echter zelf een driver voor de PlayStation 3-controller ontwikkeld, waardoor deze alsnog te gebruiken was. Het is echter wel wat ingewikkeld om deze aan de gang te krijgen.

Gelukkig werkt de DualShock 4 dus waarschijnlijk out-of-the-box met een Windows-pc middels een mini-USB kabeltje, en wellicht ook draadloos via Bluetooth. In dat laatste geval is de controller een leuk alternatief voor de vorige week gepresenteerde Steam Controller, mits de controller ook op SteamOS gaat werken.