Islamdebat verplaatst uit angst

Een discussieavond die plaats zou vinden in het Brinkhuis van Laren gaat niet door. Vanwege het onderwerp, de toekomst van de islam in Nederland, durft het cultureel centrum het niet aan.

Nadat elke plek in de zaal verkocht was kwam het Brinkhuis met deze mededeling, De discussie zou aanvankelijk op 10 oktober plaatsvinden. Het hele circus wordt nu verplaatst naar De Balie in Amsterdam. Niet alleen de locatie wordt anders, maar ook de datum. Het debat vind nu op 13 oktober plaats.

Arabist Hans Jansen gaat met hypermoslims Abdul-Jabbar van der Ven en Okay Pala in discussie over de islam.

Hans Jansen is bekend om zijn islamkritiek. Hij schreef onder andere Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten en boeken over Mohammed vanuit een historisch perspectief.

Abdul-Jabbar van der Ven is een in Nederland geboren radicale moslim, die de Taliban als prima vertegenwoordigers van de islam ziet en heeft toegegeven 'iets van blijschap gevoeld te hebben' toen Theo van Gogh vermoord was. Ook vond deze zelfbenoemde leraar, die zelf de meest extreme dingen roept onder het mom van vrijheid van meningsuiting, het nodig een oproep te doen onder moslims om aangifte te doen tegen cartoonist Gregorius Nekschot.

Okay Pala is woordvoerder van een organisatie die zich Hizb ut-Tahrir noemt. Buiten het geluid van een wesp is dit een clubje radicalen dat streeft naar een wereldwijd islamitisch kalifaat. Geweld wordt hierbij als middel gezien. Okay toont duidelijk aan niet oké te zijn door uitspraken als "Wat jullie nodig hebben is een bomaanslag" en "Moge Allah Geert Wilders en de mensen die hem helpen hun nekken breken".