Europese VVD tegen sancties VS om afluisteren

Redactie

De Europese Unie schiet in haar eigen voet als ze de Verenigde Staten sancties oplegt vanwege de afluisterkwestie. Dat schrijft Europarlementariër Hans van Baalen vrijdag in een verklaring.

Het Europees Parlement vroeg de Europese Commissie donderdag te stoppen met het uitwisselen van vlieg- en belastinggegevens. Onder anderen de Franse president François Hollande suggereerde dat de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst moeten worden gestopt.

Van Baalen vindt dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten die verzoeken moeten negeren. "De gezamenlijke strijd tegen terrorisme, georganiseerde misdaad en economische samenwerking mag niet lijden onder meningsverschillen over spionage", schrijft hij.

Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) al het 'volstrekt oneens' te zijn met de suggestie van Hollande. Hij stelde dat het geen verrassing mag heten dat inlichtingendiensten hun best doen om zo veel mogelijk te weten te komen over andere landen.

De kwestie waarbij bleek dat de VS via het afluisterprogramma PRISM ook het internetverkeer van Europese burgers aftapt moet volgens Van Baalen wel uit de wereld worden geholpen. "Bondgenoten dienen elkaar niet te bespioneren", schrijft hij. De Europarlementariër was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een nadere toelichting.