'Computerchaos bij Erasmus MC'

Door automatiseringsproblemen verkeert het Erasmus Medisch Centrum in onzekerheid over honderden miljoenen euro's. Het ziekenhuis weet niet hoeveel mensen er werken, wat ze verdienen, hoeveel geld binnenkomt en of facturen correct zijn betaald. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van interne documenten.

Door de computerproblemen zou ook het financiële overzicht ontbreken op de nieuwbouw die het ziekenhuis laat bouwen. In delen daarvan zouden de kostenoverschrijdingen volgens de documenten oplopen tot vijftig procent. Aannemers gebruiken de informatieachterstand van het Erasmus MC om het ziekenhuis geld afhandig te maken, schrijft het FD. De nieuwbouw kost 1,2 miljard euro, gelijk aan de jaaromzet van het ziekenhuis.

De problemen begonnen met een nieuw computersysteem begin 2010 en zijn nog steeds niet opgelost. Ernst & Young waarschuwde het ziekenhuis een jaar geleden voor een verhoogd frauderisico. De accountants riepen het Erasmus MC op om personele banden tussen werknemers en aannemers te onderzoeken.

Het Erasmus MC stelt in een persverklaring dat 'de belangrijkste zaken' weer onder controle zijn. Een nieuwe bouwdirectie houdt inmiddels streng toezicht op de nieuwbouw, schrijft het Rotterdamse ziekenhuis. Een nieuwe versie van het ict-systeem heeft de aanloopproblemen opgelost.