Seniorenkeuring autorijbewijs niet afgeschaft

De seniorenkeuring voor het autorijbewijs wordt toch niet afgeschaft. De keuring heeft een positief effect op de verkeersveiligheid. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) volgt hiermee een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt haar ministerie donderdag.

Vorig jaar gaf de minister nog aan te laten onderzoeken wat de effecten zijn om de seniorenkeuring helemaal af te schaffen. De keuring zorgt er echter voor dat ouderen langer veilig de weg op kunnen gaan, bijvoorbeeld omdat uit de test blijkt dat ze een andere bril nodig hebben of omdat ze met een automaat moeten gaan rijden, aldus het ministerie donderdag.

Schultz van Haegen wil wel dat de seniorenkeuring eenvoudiger wordt en minder rompslomp oplevert. De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de mogelijkheden daarvoor. De Gezondheidsraad moet ook met voorstellen komen om de procedure te verbeteren. Senioren zouden bepaalde vragen bij de keuring onduidelijk vinden.

Verder wil Schultz van Haegen dat rijbewijshouders zelf verantwoordelijkheid nemen voor rijden met gezondheidsklachten. Daarom moet er extra aandacht komen voor informatievoorziening hierover, bijvoorbeeld via websites en brochures.

De minister besloot eerder al de keuringsleeftijd te verhogen van zeventig naar 75 jaar. Deze maatregel gaat naar verwachting 1 januari in.

De seniorenkeuring voor het klein vaarbewijs wordt wel afgeschaft. De minister volgt daarmee het advies van de verantwoordelijke exameninstantie VAMEX en andere instanties uit de watersportwereld. De keuring heeft nauwelijks effect op de veiligheid op het water, waardoor het niet nodig zou zijn deze in stand te houden.