FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 april 2013

Veel Grieken: leven onder dictatuur beter

Bijna een op de drie Grieken is van mening dat het leven beter was ten tijde van de dictatuur, die precies 46 jaar geleden werd ingesteld en waaraan na zeven jaar een einde kwam. Dat blijkt uit een peiling waarin dertig procent van de Grieken aangaf de dictatuur de voorkeur te geven boven de economische crisis die het land in een wurggreep heeft.

De peiling werd zondag gepubliceerd in de krant Eleftherotypia. Daaruit blijkt dat 59 procent van de ondervraagden denkt dat er onder de dictatuur meer veiligheid was, denkt 46 procent dat de levensstandaard destijds hoger was en gaf 24 procent aan dat het imago van Griekenland in het buitenland ten tijde van de dictatuur beter was.

[Primera Divisíon] Falcao bezorgt Atletico zege op Sevilla

Radamel Falcao heeft Atletico Madrid zondagavond aan een zege geholpen op Sevilla. De aanvaller uit Colombia maakte een kwartier voor tijd het enige doelpunt: 1-0. Door de overwinning brengt Atletico het verschil met nummer twee Real Madrid weer terug tot drie punten. Sevilla, waar Hedwiges Maduro inviel, staat elfde.

Real Sociedad liet de kans liggen om de vierde plaats te verstevigen. De Basken speelden doelpuntloos gelijk tegen Osasuna en bleven daardoor wel voor de veertiende keer op rij ongeslagen. Het verschil met nummer vijf Valencia bedraagt twee punten, waardoor de strijd om het vierde Champions Leagueticket nog volledig open is.

Overige uitslagen Primera Division:

Getafe - Espanyol 0-2

Deportivo la Coruna - Athletic Bilbao 1-1

[Serie A] Vidal schiet Juventus langs Milan

Juventus heeft zondagavond de topper tegen AC Milan in zijn voordeel beslecht. Door een benutte strafschop van Arturo Vidal werd het in Turijn 1-0. De middenvelder uit Chili mocht in de 57e minuut vanaf elf meter aanleggen na een overtreding van doelman Marco Amelia, die te woest uitkwam en Kwadwo Asamoah vloerde.

Amelia was na vijftien minuten ingevallen voor Christian Abbiati. De eerste keeper van de Milanezen blesseerde zich bij een redding op een vrije trap van Andrea Pirlo. Het was een van de weinige gevaarlijke momenten in het duel.

De overwinning kwam na rust geen moment in gevaar voor Juventus, dat na 33 wedstrijden een voorsprong van elf punten heeft op nummer twee Napoli.

Excuses Suarez voor bijtincident, onderzoek FA

Luis Suarez heeft zondagavond zijn excuses gemaakt voor zijn beet in de arm van tegenstander Branislav Ivanovic. "Ik ben heel verdrietig na wat er is gebeurd. Ik bied mijn excuses aan, aan Ivanovic en de hele voetbalwereld, voor mijn onvergeeflijke gedrag", liet de aanvaller van Liverpool weten. "Ik heb er heel veel spijt van!"

De 26-jarige Suarez zette tijdens het duel op Anfield een klein kwartier voor tijd zijn tanden in de verdediger van Chelsea. De topscorer van de Premier League vervulde sowieso een hoofdrol. Eerder in de wedstrijd veroorzaakte hij een strafschop en diep in blessuretijd tekende hij voor de gelijkmaker (2-2).

Met het maken van excuses lijkt de kous nog niet af voor Suarez. De Engelse voetbalbond FA kondigde zondagavond aan een onderzoek te beginnen. De clubleiding van Liverpool en manager Brendan Rodgers willen eerst de beelden bekijken voordat zij met een reactie komen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Suarez zijn tanden in een tegenstander zet. In het najaar van 2010 werd de toenmalige Ajacied voor zeven wedstrijden geschorst omdat hij PSV'er Otman Bakkal in diens nek beet.

Ook in Engeland zat de international van Uruguay al eens een lange schorsing uit. Vorig seizoen moest hij acht wedstrijden toekijken wegens het racistisch bejegenen van Manchester United-verdediger Patrice Evra.


Excuses Suarez voor bijtincident, onderzoek FA (Foto: Novum)

Prijswinnaars van de maanden februari en maart

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maanden februari en maart! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Prijswinnend dvd-pakket
bretel
Yuhina
jkampmeijer
Sowieso.

Boekenpakketten FOK! Boekentop 100 2013!
Sempy
Gewas
Geindoctrineerd
JimmyJames
Rearviewmirror

Vrijkaartjes Oz The Great and Powerful
myxomatosekonijn
Yngwie
helmsy
Semnai
gjmjkramer
xminator
Waaghals
livalo
Exentric90
Chule
Njosnavelin
ErwinDikkie
Dr.Pringles
Len2926
Raiden007
nesura
Prospos
zoldernerd
Toto69
killgeak
Hell1
anne35marie
Mardoso-Mendes77
Passant77
BolletjePretvet

The Host prijzenpakket
henk321
Hell1
jannestijn

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Oplossing koningslied morgen

Over een alternatief voor het weggevallen koningslied komt naar verwachting pas maandagavond duidelijkheid. Dat liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zondagavond weten.

"Kern is en blijft de gedachte om gezamenlijk op 30 april een lied te zingen voor de koning", aldus de woordvoerder.

Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) en de Nederlandse Publiek Omroep zijn sinds zondagochtend op zoek naar een oplossing voor het wegvallen van het oorspronkelijk lied. Componist John Ewbank trok het koningslied zaterdagavond terug na een storm van kritiek.

Oplossing voor koningslied pas maandagavond
Oplossing voor koningslied pas maandagavond (Foto: ANP)

Nadal: "Verlies Monte Carlo geen tragedie"

Rafael Nadal is ondanks zijn eerste verlies in Monte Carlo in negen jaar tijd zogezegd tevreden over zijn week op het Monegaskische gravel. De Spanjaard verloor vandaag verrassend van Novak Djokovic. Eerder al zei Nadal dat hij zich niet zag als de favoriet voor het toernooi, dat hij acht keer op rij won.

"Zonder al te veel voorbereiding is het me gelukt de finale te bereiken," aldus de gravelspecialist uit Manacor tijdens een persconferentie. "Het is een sport, en ik speelde tegen de nummer één van de wereld. Ik denk dat het al met al een positieve week voor me is geweest, die me in ieder geval zal helpen om de volgende weken beter in vorm te zijn."

Nadal was vol lof over zijn tegenstander Novak Djokovic. "Hij was vandaag beter dan ik, het is een fantastische speler, en als je niet op honderd procent speelt tegen hem is het heel moeilijk om van dat soort spelers te winnen. Hij heeft een compleet spel."

Naar eigen zeggen was Nadal niet op het toppen van zijn kunnen vandaag. De Spanjaard hoopt dat deze wedstrijd hem wat meer ritme heeft gegeven. In ieder geval zit hij niet bij de pakken neer over de finale; "Het is geen tragedie. Ik heb gewoon verloren terwijl ik dat hier al acht jaar niet gedaan had."

[MotoGP] Marquez jongste winnaar ooit

Marc Marquez is met de leeftijd van 20 jaar en 63 dagen de jongste winnaar ooit van een race in de MotoGP klasse. De Spanjaard was in Austin de beste bij de Grote Prijs van de Amerika's.

Marquez bleef in de race zijn landgenoten Daniel Pedrosa en Jorge Lorenzo voor, waardoor het podium volledig Spaans was. Het record van jongste winnaar ooit stond tot vandaag op naam van de Amerikaan Freddie Spencer. Die won op de leeftijd van 20 jaar en 196 dagen in 1982 de GP van België in de 500cc klasse, de voorloper van de MotoGP. 

[WK Snooker] Oud-wereldkampioen Williams uitgeschakeld

Wereldkampioen snooker van 2000 en 2003 Mark Williams is uitgeschakeld. Hij verloor met 10-6 van de 21-jarige Michael White. Drie andere geplaatste spelers wisten wel de tweede ronde te halen. Ricky Walden, Shaun Murphy en Barry Hawkins zijn allen wel door.

Debutant White begon de tweede sessie met een 5-4 voorsprong. Williams kwam nog wel terug tot 5-5 maar daarna liep White uit naar 8-5. Met breaks van 90 en 96 won hij de partij met 10-6. Zijn volgende opponent wordt Stephen Maguire of Dechawat Poomjaeng.

Walden moest nog twee frames pakken tegen Michael Holt en deed dat ook om de partij met 10-1 te winnen. Hawkins gunde Jack Lisowski ook geen frame in de tweede sessie en won de parij met 10-3. Ook de nummer vijf van de plaatsingslijst Murphy had ook geen moeite met Martin Gould en won met 10-5.

Twee wedstrijden hadden zondag hun eerste sessie. Één daarvan was de herhaling van de WK-finale van 2006, Graeme Dott nam het op tegen Peter Ebdon. Dott nam een 6-2 voorsprong, mede doordat Ebdon geen breaks maakte die groter waren dan 25. Viervoudig wereldkampioen John Higgins krijgt maandag een zware klus, want huij zal dan een 6-3 achterstand tegen Mark Davis moeten wegwerken.

Speler Speler Uitslag/Tussenstand
Greame Dott Peter Ebdon 6-2
Ricky Walden Michael Holt 10-1
John Higgins Mark Davis 3-6
Mark Williams Michael White 6-10
Shaun Murphy Martin Gould 10-5
Barry Hawkins Jack Lisowski 10-3

Programma 22/4(* geeft aan beslissende sessie)

Speler Speler Tijd
Graeme Dott Peter Ebdon 11.00*
Mark Allen Mark King 11.00
John Higgins Mark Davis 15.30*
Stephen Maguire Dechawat Poomjaeng 15.30
Allister Carter Ben Woollaston 20.00
Mark Allen Mark King

20.00*

Consoleversie Terraria verkoopt 120 duizend exemplaren

De consoleversie van de populaire pc-game Terraria heeft in zijn eerste week op Xbox LIVE Arcade en in de PlayStation Store meer dan 120.000 exemplaren verkocht. De ports zijn gedaan door het Nederlandse bedrijf Engine Software, dat in het verleden vele games voor Nintendo's handhelds heeft ontwikkeld.

Terraria is een populaire indie-game die is uitgekomen in 2011. Het spel wordt wel eens omschreven als een '2D-Minecraft'. Echter, het is meer dan alleen een sandbox, en richt de game zich ook op het verslaan van monsters en bazen om zeldzame items en craftingmaterialen te verzamelen.

Binnenkort komt Terraria ook naar PlayStation Vita.

Dode paramoteur uit Vecht gehaald

Een paramoteur is zondag in de Vecht bij Dalfsen terechtgekomen. Toen hulpdiensten het slachtoffer uit het water haalden, was hij al overleden, meldt een politiewoordvoerder. Onderzocht wordt nog of de paramoteur bijvoorbeeld al overleden was op het moment dat hij in de Vecht terechtkwam.

Paramoteurs zijn paragliders met een motor op de rug. Getuigen zagen het slachtoffer tegen het einde van de middag in de Vecht verdwijnen en waarschuwden de hulpdiensten.

De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk waaraan hij is overleden.

Panda kunstmatig geïnsemineerd in Edinburgh

De dierentuin van Edinburgh heeft een vrouwtjesreuzenpanda kunstmatig geïnsemineerd in de hoop dat ze op die manier zwanger raakt. Dat heeft Edinburgh Zoo zondag meegedeeld.

Tian Tian toont zich in het samenzijn met mannetjespanda Yang Guang al langer frigide en heeft vooralsnog niet aangegeven op zijn avances in te willen gaan. Ook eerdere pogingen de in hun voortbestaan bedreigde bamboeberen te verleiden tot het minnespel resulteerden niet in de daadwerkelijke daad.

De vruchtbaarheidsperiode bij vrouwelijke reuzenpanda's is met twee tot drie dagen per jaar extreem kort. Daarom werd dit jaar besloten Tian Tian op kunstmatige wijze een steentje te laten bijdragen aan de redding van haar soort. De Schotse dierentuin liet weten dat het Tian Tian goed gaat en dat de twee panda's dinsdag weer aan het publiek worden getoond.

Reuzenpanda's zijn al geen makkelijke minnaars, maar in gevangenschap lijkt het extra moeilijk de dieren tot voortplanting te bewegen. Wanhopige dierentuinen hebben in het verleden allerhande middelen aangegrepen om het ultieme doel, een nest jonge pandaatjes, te bereiken. Enkele hiervan zijn tot klassiekers geworden, zoals het vertonen van pandaporno aan onwillige vrijers en het toedienen van viagra aan een pandamannetje om hem op die manier tot grootse daden te bewegen.

Nintendo-fans blij met Earthbound

Afgelopen woensdag kondigde Iwata aan dat Earthbound, een RPG uit het Super Nintendo-tijdperk, eindelijk ook in Europa gaat verschijnen. De game komt eind dit jaar via de Virtual Console op Wii U naar ons toe.

Nintendo heeft hiertoe besloten nadat MiiVerse, het sociale netwerk op Wii U, overspoeld werd met vragen van Amerikaanse en Europese gamers om de game opnieuw uit te geven. In Europa was de game zelfs nog nooit te koop. De mondige fans hebben na de bekendmaking massaal Nintendo bedankt voor het nieuws. 

Russische tennissters naar finale Fed Cup

De Russische tennissters hebben de finale van de Fed Cup bereikt. Tegenstander Slowakije werd in Moskou met 3-2 verslagen. Na de eerste dag gingen de Slowaken nog riant aan de leiding met 2-0. Maria Kirilenko en Ekaterina Makarova brachten de stand zondag in evenwicht en ook in het dubbelspel trok het gastland aan het langste eind.

Kirilenko rekende op het gravel in de Russische hoofdstad met 7-5, 6-1 af met Dominika Cibulkova. Makarova was met 6-3, 4-6, 6-4 te sterk voor Daniela Hantuchova. Vervolgens haalden Makarova en Elina Vesnina het vijfde en beslissende punt binnen tegen Cibulkova en Hantuchova. Het werd 4-6, 6-3, 6-1.

Rusland kan de Fed Cup voor de vijfde keer winnen. Het laatste succes was in 2008. De tegenstander in de finale komt uit het duel tussen Italië en titelverdediger Tsjechië. De beslissing valt daar pas maandag, omdat de wedstrijd in Palermo door regen vertraging opliep. Het gastland leidt momenteel met 2-1.


Russische tennissters naar finale Fed Cup (Foto: Novum)

Planetary Annihilation laat pre-alpha gameplay zien

De developer van de recentelijk gekickstarte game Planetary Annihilation, Uber Entertainment, kondigt aan dat de alpha van die game vanaf eind mei beschikbaar is voor de mensen die hier geld voor neer hebben gelegd. Ook laten ze alvast een stukje pre-alpha gameplay zien.

Bijna een jaar geleden kondigde Uber Entertainment Planetary Annihilation aan op Kickstarter. Het zou de spirituele opvolger worden van Total Annihilation, een van de meest bekende en meest gespeelde RTS-game van eind jaren 90. Met Jon Mavor aan het roer, bekend van Total Annihilation en Supreme Commander, zijn ze aan de slag gegaan en inmiddels is de game bijna alpha.

Waar Total Annihilation en Supreme Commander het hielden bij vierkante maps, gaat Planetary Annihilation nog veel verder. Zoals de naam eigenlijk al verklapt, is het mogelijk om hele planeten te bebouwen en te vernietigen, en is het zelfs mogelijk om planeten op elkaar in te laten slaan.

Planetary Annihilation staat gepland voor een release in de zomer van dit jaar.

Geen signalen over moeder Roosendaal

Het opvanghuis in Roosendaal waarin de vrouw zat die haar 7-jarige zoontje om het leven heeft gebracht, had geen signalen ontvangen die erop wezen dat dit zou kunnen gebeuren. Dat laat directeur van de Bredase organisatie Safegroup Jan de Werd weten in een verklaring.

De 42-jarige vrouw zat in een opvanghuis Susan Rose, onderdeel van Safegroup. Susan Rose is een huis voor slachtoffers van huiselijk geweld. De vrouw zou eerst haar kind hebben omgebracht en vervolgens hebben geprobeerd zelfmoord te plegen.

De Werd zegt in de verklaring diep geschokt te zijn. "Ook op onze medewerkers en hulpverleners heeft het een grote impact want we hebben geen signalen ontvangen dat dit zou kunnen gebeuren."

Burgemeester van Roosendaal Jacques Niederer zegt dat 'deze fatale daad' de stad diep raakt. "Totaal onverwacht kon dit gebeuren, ondanks de goede opvang en geborgenheid van het opvanghuis Susan Rose. Mijn medeleven gaat uit naar de desbetreffende familieleden, maar ook naar de directie en medewerkers van Susan Rose, die zo direct zijn geconfronteerd met dit afschuwelijke voorval."

Eerste degradatie ooit voor AEK Athene

AEK Athene is voor het eerst in zijn 89-jarige bestaan gedegradeerd uit de hoogste Griekse divisie. In de laatste competitieronde werd vandaag met 1-0 verloren van Atromitos.

Het enige doelpunt van het duel werd in de 93e minuut gemaakt door Konstantinos Giannoulis. AEK Athene kreeg deze week drie punten in mindering vanwege ongeregeldheden in het duel tegen Panthrakikos vorige week. Tegen dat besluit werd door het bestuur van AEK beroep aangetekend, maar de uitslag daarvan is nu niet meer van belang.

Luhukay trots na promotie met Hertha BSC

Hertha BSC keert volgend seizoen terug in de Bundesliga. Die Alte Dame wordt getraind door de Nederlander Jos Luhukay. De coach is dolgelukkig met de terugkeer van Hertha. Met nog vier wedstrijden te gaan is promotie een feit voor Hertha. Na een thuiszege op SV Sandhausen is het gat met 1. FC Kaiserslautern veertien punten.

Luhukay zag zijn ploeg zeer constant presteren dit seizoen. "We hebben maar twee wedstrijden verloren, de minste doelpunten (22, red.) geïncasseerd en de meeste doelpunten (56) gemaakt. Zo'n vorm heb ik ook bij mijn vorige promoties nog niet meegemaakt", ze hij tegen Duitse media. Luhukay promoveerde in het verleden met Borussia Mönchengladbach (2008), FC Augsburg (2011) en 1. FC Köln (2005, als assistent van Huub Stevens). "Dit was wel met afstand de moeilijkste situatie, omdat de club gedegradeerd was, sportief enorm grote problemen kende en er ook financieel veel beperkingen waren. Dat we een reeks van 21 wedstrijden zonder nederlaag hebben neergezet is daarom sensationeel", aldus de trainer.

De Nederlander kijkt vast vooruit. "Het gaat er vooral om dat we het eerste Bundesligaseizoen overleven. Dan kan je daarna weer nieuwe doelen stellen. Pas als je twee, drie jaar op het hoogste niveau meedoet, kun je je stuk voor stuk gaan verbeteren. Dat willen we met Hertha voor elkaar krijgen. Ik ben er zeker van dat we een goede rol kunnen spelen. We zullen ons absoluut niet gaan verstoppen", besluit de gevierde coach van Hertha.

Langeler 'happy' met bijna-lijfsbehoud

PEC Zwolle is na de 1-3 zege bij NEC zo goed als veilig. Trainer Art Langeler was tevreden over de wedstrijd in Nijmegen en met het feit dat degradatie praktisch onmogelijk is.  "Definitief dan moet je een puntje meer hebben, maar dit kan eigenlijk niet meer mis", concludeerde Langeler zondag opgelucht voor de camera van de NOS.

"Ik vond het een heel goede wedstrijd van ons, zeker de eerste helft was prima, waarin er helemaal niks aan de hand is en we misschien wel verder moeten uitlopen." Zwolle kwam in De Goffert met 0-2 voor, maar liet NEC na rust via Leroy George toch nog terugkomen. Heel gevaarlijk werd het daarna niet voor de bezoekers. "Het werd even lastig voor ons, maar we hadden vrij snel de balans weer te pakken en toen was het wachten op 1-3", aldus Langeler.

De trainer neemt met lijfsbehoud op een mooie manier afscheid van de club waarmee hij een jaar geleden promoveerde. "Dit groepje toont aan prima mee te kunnen op dit niveau en ik denk dat Zwolle de komende jaren nog flink door kan groeien", besluit hij.

Zeespiegel Antarctica steeg bij vorming ijskap

Tijdens het vormen van de ijskap op Antarctica 34 miljoen jaar geleden steeg de zeespiegel daar sterk, terwijl het oceaanpeil gemiddeld daalde. Dat hebben onder anderen Nederlandse onderzoekers uitgevogeld, blijkt uit een zondag gepubliceerd artikel in Nature Geoscience.

De studie is gedaan door onderzoekers van onder meer het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Universiteit Utrecht en TU Delft. "We wisten al dat zwaartekracht een belangrijke rol speelt in zeespiegelverandering ten gevolge van aangroei of afsmelt van ijskappen. Maar dit is ronduit verbijsterend", zegt aanvoerder van het internationale team van onderzoekers Paolo Stocchi van het NIOZ.

Zo'n 34 miljoen jaar geleden veranderde het klimaat op Antarctica van gematigde klimaten zonder veel ijs naar een poolklimaat. De ijskap groeide geologisch gezien zeer snel. Wereldwijd daalde hierdoor de zeespiegel zo'n zestig tot tachtig meter, doordat veel water uit de oceanen onttrokken werd en als ijs op Antarctica opgeslagen werd.

Tot verbazing van de onderzoekers bleek de zeespiegel rond Antarctica deze trend niet te volgen, maar juist enorm te stijgen, met zo'n honderdvijftig meter. De onderzoekers stellen dat dit onder meer kwam door het gewicht van de groeiende ijskap. Daardoor werd het land van Antarctica wat ingedrukt, waardoor deze aan de randen, onder zeewater, juist weer omhoog kwam.

Belangrijker is echter nog dat de enorme massa van het landijs een grote aantrekkingskracht heeft op het zeewater, aldus de onderzoekers. "Massa trekt massa aan", aldus het NIOZ. "Ook vandaag de dag zijn er grote regionale verschillen in het niveau van de zeespiegel. Het is zelfs onmogelijk om wereldwijd te spreken over een uniforme zeespiegelstijging of -daling."

Het effect kan enorme gevolgen hebben voor het klimaatonderzoek in het geologische verleden, denken de onderzoekers. Daarmee heeft het ook weer grote gevolgen voor toekomstige klimaatscenario's. Zo toont de studie aan dat ijsmodellen en oceaanstromingen die zijn afgeleid op basis van een wereldwijd uniforme zeespiegelverandering er anders uitzien dan met regionaal-variabele modellen. "Met dit onderzoek eindigt de algemeen aanvaarde aanname van uniforme zeespiegelverandering."

SP: pas op voor tweedeling rijke en arme studenten

Een tweedeling tussen dure topopleidingen voor rijke studenten en massaopleidingen voor gewone studenten moet worden voorkomen. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk zondag in aanloop naar het debat maandag in de Tweede Kamer over de Wet kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs.

In de wet staat dat universiteiten tot vijf keer collegegeld mogen vragen voor 'excellente' opleidingen, tot ruim negenduizend euro. Dat is volgens Van Dijk onbetaalbaar voor studenten met weinig geld. "Dit leidt tot Amerikaanse toestanden met dure topopleidingen voor de elite en goedkoop restonderwijs voor de overige studenten", aldus het Kamerlid.

Groot protest tegen homohuwelijk in Parijs

Tienduizenden tegenstanders van het homohuwelijk zijn zondag in Parijs de straat opgegaan om te protesteren tegen invoering van een wet die het homohuwelijk legaliseert. Langs de route van de protestmars stonden tal van agenten opgesteld om de protestactie in goede banen te leiden.

"Wij denken dat deze wet de maatschappelijke structuur aantast", zei Patrick Poydenot, een van de demonstranten. Als de wet wordt aangenomen zal een 'fundamentele regel van de samenleving verdwijnen'.

Legalisering van het homohuwelijk was een van de campagnebeloftes van president François Hollande. Uit peilingen blijkt een kleine meerderheid van de Franse bevolking voorstander van legalisering te zijn. Beide kamers van het Franse parlement hebben de wet al een eerste maal goedgekeurd. Dinsdag wordt voor de tweede en laatste maal over de wet gestemd.

Roemeen betrapt met drie koffers qat

Een 40-jarige Roemeen die drie koffers met 47 kilo qat bij zich had is zaterdagochtend op Schiphol betrapt. De man is aangehouden, meldt de marechaussee zondag.

De man was net aangekomen op de luchthaven. Bij een controle van zijn bagage viel hij door de mand. De qat is in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Het bezit van en handel in qat, een middel met een stimulerende werking dat vooral populair is bij Somaliërs, is sinds begin dit jaar strafbaar in Nederland. Maandag meldde het Openbaar Ministerie nog van plan te zijn qat net als andere softdrugs als wiet op een lijst van verboden middelen te zetten waarvan het bezit voor een deel gedoogd is. Daarmee gaat het bezit van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik door de vingers worden gezien. Het OM bekijkt nog hoeveel qat wordt gedoogd.

[Pro League] Club Brugge beëindigt titeldroom Been

Racing Genk kan de landstitel in België vergeten. De ploeg van Mario Been ging thuis onderuit tegen Club Brugge (0-2). Het gat met Anderlecht is nu twaalf punten.  Genk hoopte met een overwinning nog een boos te krijgen bij de inhaalrace op Anderlecht. Been zag dat zijn ploeg meer balbezit had dan nummer vier Club Brugge, maar de bezoekers kregen de beste kansen vanuit de omschakeling. Carlos Bacca miste een eerste kans, maar halverwege de eerste helft schoot hij wel binnen.

De Colombiaan maakte zijn 23ste doelpunt van dit seizoen. Daarmee voert hij de topscorerslijst aan in België. Genk en Been gingen na de 0-1 op jacht naar de gelijkmaker, maar de thuisploeg ging niet zorgvuldig om met de kansen. Bij Genk kwam Glynor Plet na de pauze binnen de lijnen, maar ook de Nederlander scoorde niet.

In de tweede helft werd Club Brugge teruggedrongen op eigen helft. De gasten moesten in de slotfase met tien man verder na een tweede gele kaart voor Laurens de Bock. In een ondertalsituatie wist Club Brugge via Eidur Gudjohnsen nog te scoren (0-2). Dankzij de winstpartij komen de Bruggelingen op één punt van Genk en Been.

[Bundesliga] Derde seizoenszege Greuther Fürth

Greuther Fürth lijkt zich nog niet te willen neerleggen bij degradatie uit de Bundesliga. De hekkensluiter won zondag op bezoek bij FC Nürnberg met 1-0. Johannes Geis maakte in de 27e minuut het enige doelpunt. Het was de derde overwinning van het seizoen voor de formatie uit Beieren.

Voor Greuther Fürth lijkt het evenwel slechts uitstel van executie. Om directe degradatie te ontlopen moet de ploeg in de laatste vier duels nog minstens negen punten goedmaken op nummer zestien FC Augsburg.

VfB Stuttgart zat voor de tweede keer deze week Freiburg dwars. Na de winst woensdag in de halve finale van de beker, was Stuttgart ook in de competitie te sterk: 2-1. Freiburg had bij een zege Schalke 04 van de vierde plaats gestoten. Die plek geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Janssen: "We waren gewoon te schijterig"

Vitesse is na een nederlaag bij Feyenoord teruggezakt naar de vierde plek. Routinier Theo Janssen vond dat de Arnhemmers niet zichzelf waren in De Kuip. Vitesse bleek zonder topscorer Wilfried Bony en middenvelder Marco van Ginkel niet in staat om Feyenoord te kloppen. De Rotterdammers wonnen met 2-0.

Janssen baalde na de nederlaag. "We waren gewoon te schijterig. Er zat gewoon niet meer in als je zo ver terugspeelt. Het zal wel te warm zijn geweest, maar dit kan niet. Het missen van zowel Bony als Van Ginkel was teveel", aldus Janssen tegen De Telegraaf. Graziano Pelle en Lex Immers scoorden voor Feyenoord. De ploeg van Ronald Koeman klimt dankzij de overwinning naar de derde plek. Vitesse is terug te vinden op plaats vier. Volgende week spelen de Arnhemmers thuis tegen Willem II.

Grote hongerstaking in Guantanamo Bay

Ruim de helft van de gedetineerden in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay in Cuba is in hongerstaking. Dat heeft de Amerikaanse krijgsmacht zondag gezegd.

Het gaat om 84 van de 166 gevangenen. Zestien van hen wordt inmiddels dwangvoeding toegediend, vijf zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Sinds een gevecht tussen cipiers en gevangenen vorige week is het aantal hongerstakers gestaag toegenomen. De eerste hongerstakers begonnen hun actie in februari uit protest tegen het gevangenisregime en hun opsluiting voor onbepaalde duur. Veel van de 166 gedetineerden in Guantanamo Bay zitten zonder enige vorm van proces vast.

Politie schiet verwarde man neer in Uithoorn

De politie heeft zondagmiddag in Uithoorn een verwarde man neergeschoten. Het slachtoffer is met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

De politie werd rond 12.30 uur gewaarschuwd dat op de Johan Enschedelaan een verwarde man rondliep met een mes. Agenten die hem daarop zagen lopen, openden het vuur. De man werd hierbij geraakt.

Berichten dat de man in zijn arm is geraakt, kon de politiewoordvoerder niet direct bevestigen. Waarom de agenten precies besloten te schieten, wordt nog onderzocht. De Rijksrecherche onderzoekt dit nog, zoals gebruikelijk wanneer de politie heeft geschoten.

'Virtual Console komende week beschikbaar'

De Virtual Console voor Nintendo Wii U komt mogelijk deze week beschikbaar. Nintendo heeft op haar Amerikaanse website een releasedatum voor Excitebike geplaatst en die zou aanstaande dinsdag al zijn. Dit zou tevens betekenen dat de grote systeemupdate voor Wii U morgen plaatsvindt.

De grote update voor Wii U zorgt ervoor dat de laadtijden aanzienlijk verminderd worden en komt een dag voordat Nintendo haar Virtual Console op ons los laat.

Deze data zijn natuurlijk nog allerminst definitief, maar Nintendo heeft altijd gezegd dat de update in april zou komen en die maand is bijna voorbij. Mocht de update morgen live gaan, dan is de kans groot dat wij in Europa ook deze week aan de slag kunnen met de Virtual Console op Wii U. In Amerika zijn de eShop-updates standaard op dinsdag, bij ons op donderdag.

Housefeest in pas afgebrande boerderij beëindigd

De politie heeft zaterdagnacht een illegale houseparty in een afgebrande boerderij in het Gelderse Echteld beëindigd. Twee mensen zijn opgepakt, de een wegens belediging, de ander voor openbare dronkenschap, meldt de politie zondag.

De politie kwam het festijn op het spoor doordat op de Medelsestraat een grote hoeveelheid voertuigen stond geparkeerd. Agenten gingen poolshoogte nemen, waarna ze erachter kwamen dat in de onlangs afgebrande boerderij een houseparty plaatsvond.

Mede vanwege de onveilige situatie van het pand besloot de politie het feest direct te beëindigen. Bezoekers die te horen kregen dat ze moesten vertrekken, deden dat vrijwel allemaal. Alle geluidsapparatuur is in beslag genomen.

[Moto3] Iwema naar ziekenhuis na zware crash

Jasper Iwema is tijdens de Moto3 Grand Prix van de Amerika's in Austin zwaar gecrashed. De Nederlander is bij kennis maar wel voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Iwema kwam halverwege de race ten val, die daardoor tijdelijk werd stilgelegd. In het medisch centrum op het circuit werd duidelijk dat de vitale delen in orde waren. Daarna werd besloten Iwema uit voorzorg naar het ziekenhuis te brengen voor een CT-scan.

Na de herstart was er een race over vijf ronden, deze werd uiteindelijk gewonnen door de Spanjaard Alex Rins.

Herlings zegeviert ook in Bulgarije

Motorcrosser Jeffrey Herlings blijft de zeges aaneen rijgen. De jonge Nederlander is in de MX2-klasse ook na de races in het Bulgaarse Sevlievo ongeslagen. In de eindranking van het weeken stonden de Fransman Jordi Tixier en de Italiaan Allesandro Lupion op de plaatsen twee en drie.

In het klassement staat Herlings met de volle buit van 250 punten eerste. Zijn naaste belager is Tixier die er 185 verzameld heeft. De tweede Nederlander, Glenn Coldenhoff, is derde met 157 punten.

Foto lijk Bostonbomber uitgelekt

De meeste mensen willen graag van hun goede kant op de foto. De terrorist die in Boston drie mensen doodde, heeft wat dat betreft geluk. Hij staat op de foto zoals iedereen het liefste terroristen ziet: hartstikke dood.

Op de foto is Tamerlan Tsarnaev te zien, bedekt met bloed en grote paarse plekken, waar het bloed in zijn lichaam na zijn dood samengestroomd is. De gruwelijkste wonden zijn geblurd, maar het geheel ziet er niet al te fris uit - en niet alleen omdat er zo'n menselijk stuk stront op staat.

Het ziekenhuis ontkent dat de foto door hen gemaakt is. De foto is volgens hem gemaakt nadat het lichaam overgedragen is aan de politie. Er zijn volgens een woordvoerder van het ziekenhuis geen officiële foto's gemaakt van het lijk, en het zou hem ten zeerste verbazen als het wel iemand van het ziekenhuis was geweest.

Mensen die graag willen zien hoe de enige goede terrorist eruit ziet, kunnen hier terecht voor een gekuiste versie (nog steeds NSFW), en hier voor een ongecensureerde doch extreem gore en zeker NSFW plaat.

Schermers Verwijlen en Boone Nederlands kampioen

Bas Verwijlen en Kelly Boone zijn zondag Nederlands kampioen schermen geworden op het onderdeel degen. Verwijlen won in de eindstrijd zijn clubgenoot Tristan Tulen overtuigend met 15-10. In de kwartfinale had hij al afgerekend met de inmiddels 54-jarige oud-titelhouder Stéphane Ganeff.

Het brons op dit wapen ging naar Tom Bontes en Matthijs de Vries. Boone rekende in de finale af met Carmel Tulen. Het werd 15-9. Lonneke Bontes en Cheryl de Jong maakten het podium compleet.

[Premier League] Suarez bijt letterlijk van zich af tegen Chelsea

Luis Suarez heeft zondag een hoofdrol voor zich opgeëist tijdens het 2-2 gelijkspel van Liverpool tegen Chelsea. De aanvaller van de Reds sleepte diep in blessuretijd een punt uit het vuur voor zijn ploeg, maar vestigde ook twee keer negatief de aandacht op zich. Hij veroorzaakte een strafschop en zette zijn tanden in tegenstander Branislav Ivanovic.

De Uruguayaan leek de bezoekers uit Londen aan drie punten te helpen, nadat hij in de 56e minuut hands had gemaakt in het strafschopgebied. Eden Hazard verzilverde het buitenkansje en zette Chelsea daarmee op een 2-1 voorsprong. In de zevende minuut van de blessuretijd kopte Suarez echter een voorzet van Daniel Sturridge raak.

De oud-Ajacied, die in zijn tijd in Amsterdam al eens PSV'er Otman Bakkal beet, mocht wel blij zijn dat hij nog op het veld stond. Een klein kwartier voor tijd had hij zijn tanden in de bovenarm van Ivanovic gezet, maar het incident ontging de arbitrage. De kans is echter groot dat Suarez alsnog op de blaren moet zitten.

Chelsea was op Anfield na vijftien minuten op voorsprong gekomen door Oscar. Zeven minuten na de pauze tekende oud-Chelsea-aanvaller Sturridge voor de gelijkmaker.

Door de puntendeling verzuimt Chelsea de derde plaats over te nemen van Arsenal. De Blues hebben een punt achterstand, maar speelden wel een duel minder. Liverpool staat zevende.

Man laat hond uit en belandt in cel

Een man die even zijn hond wilde uitlaten, belandde uiteindelijk in de cel.

Dit opmerkelijke verhaal vertelt Maarten de Ruiter uit De Pijp te Amsterdam. Het overkwam hem gisteren. Op straat kwamen twee mannen van Stadstoezicht achter hem aan. De Ruiter had namelijk zijn hond niet aangelijnd.

Dat betekent een boete van 90 euro. Maar omdat De Ruiter zich niet kan legitimeren, gaat hij ervandoor en duikt hij het Sarphatipark in. Stadstoezicht achtervolgt hem echter, en jawel, De Ruiter wordt daadwerkelijk gearresteerd. Met handboeien en alles. Hij belandt zelfs in de cel.

Stadstoezicht laat weten dat De Ruiter is gearresteerd omdat hij vluchtte op het moment dat hij een boete zou krijgen, niet vanwege het niet aanlijnen van zijn hond.

Screenshots delen met je 3DS

Dankzij een nieuwe web tool zijn Japanse 3DS-gebruikers nu in staat om screenshots te delen van Animal Crossing: New Leaf en Tomodachi Collection: New Life via Twitter en Tumblr. Het proces bestaat simpelweg uit het oploaden van de screenshot via een knop die zich in de browser bevindt.

De tool is volledig in het Japans geschreven, maar echte talenknobbels kunnen hem vinden op i.nintendo.net.

Screenshot sharing

23 Agenten schuldig aan moord gevangenis Sao Paulo

Een Braziliaanse jury heeft 23 politieagenten schuldig bevonden aan de dood van dertien gevangenen tijdens rellen in de Carandiru-gevangenis van Sao Paulo in 1992. Bij de ongeregeldheden kwamen honderdelf gedetineerden om het leven. Drie agenten werden zondag vrijgesproken.

Rechter José Augusto Marzagao veroordeelde elk van de agenten tot 156 jaar gevangenisstraf. Onder de Braziliaanse wet kan niemand meer dan dertig jaar in de gevangenis doorbrengen. De advocaat van de veroordeelden gaat in hoger beroep. De agenten mogen het beroep in vrijheid afwachten.

De politieagenten werden in eerste instantie beschuldigd van de moord op vijftien gevangenen, maar volgens de aanklagers werden twee gedetineerden door medegevangenen doodgestoken.

De komende maanden zullen nog 79 agenten worden berecht voor hun aandeel in de moorden in de inmiddels opgedoekte gevangenis.

Biljarters Europees kampioen driebanden

De Nederlandse driebanders Dick Jaspers en Raimond Burgmanhebben in het Duitse Brandenburg de Europese landentitel veroverd. In de finale werd het Belgische koppel Eddy Merckx en Frédéric Caudron verslagen.

Jaspers was met 40-29 te sterk voor Merckx terwijl Burgman Caudron met 40-32 versloeg. In de halve finale was het Nederlandse duo te sterk voor een ander Belgisch koppel, namelijk Eddy Leppens en Roland Forthomme.

Politie schiet verdachte van huiselijk geweld neer

Een verdachte van huiselijk geweld is zondag in Zutphen gewond geraakt door een politiekogel. De man is aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident vond plaats aan de Thorbeckesingel. Agenten waren daarnaartoe gegaan na een melding over huiselijk geweld. De verdachte zou zich daar ook daadwerkelijk schuldig aan hebben gemaakt, stelden agenten volgens een politiewoordvoerder vast.

Vervolgens ontstond een situatie waarbij een agent een schot loste, waardoor de verdachte werd geraakt. De man is niet levensgevaarlijk gewond geraakt. Nadat het schot was gelost, kon hij worden opgepakt.

Waarom de agent precies heeft geschoten, is nog niet bekend.

Rus nummer 1 op Britse rijkstenlijst

De Russische miljardair Alisjer Oesmanov heeft de Indiase staalmagnaat Lakshmi Mittal verdreven van de koppositie op de lijst met rijkste mensen in Groot-Brittannië. Mittal stond acht jaar lang op nummer 1, maar zag zijn vermogen vorig jaar met 21 procent afnemen tot tien miljard pond (11,7 miljard euro), als gevolg van een koersdaling van de aandelen van zijn bedrijf ArcelorMittal. Mittal staat momenteel op de vierde plaats, aldus de krant Sunday Times, die het onderzoek naar vermogende inwoners in Groot-Brittannië verrichtte.

Oesmanov, die belangen heeft in Russische mijn- en internetbedrijven en deels eigenaar is van voetbalclub Arsenal, mag zich met een vermogen van 13,3 miljard pond (15,5 miljard euro) de rijkste op de lijst noemen. In totaal staan er duizend gefortuneerden op de lijst, die tezamen een recordbedrag van 450 miljard pond (526 miljard euro) bezitten.

Vakbond wil contant geld in bus afschaffen

Betalen met contant geld in bussen moet worden afgeschaft. In bussen moet in plaats daarvan een elektronisch betalingssysteem komen. Daarvoor pleit vakbond FNV Bondgenoten zondag. De bond denkt dat door een einde te maken aan contant geld in bussen de veiligheid van chauffeurs en passagiers ten goede komt.

Dit jaar zijn volgens de bond al zes buschauffeurs met geweld beroofd, vaak onder bedreiging van een pistool of mes. In Heemskerk kreeg een buschauffeur 29 maart verf in zijn gezicht gespoten, waarna de dader er vandoor ging met zijn geldlade.

Begin april kwam een einde aan een project met scherper toezicht in het openbaar vervoer. Vakbondsbestuurder Jan Heilig stelt dat de chauffeurs het meer dan zat zijn.

Heilig geeft aan met werkgevers te willen praten over het plan. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) is via een brief op de hoogte gesteld. "Om de veiligheid van onze buschauffeurs nog een beetje te kunnen garanderen zien wij als enige echte oplossing dat het geld geheel van de bus verdwijnt. We willen snel in overleg met werkgevers over de mogelijkheid van pinbetalingen in de bus."

Reeves' Man of Tai Chi heeft trailer

Dit weekend is er een trailer van de aankomende kung fu-film Man of Tai Chi vrijgegeven. Het regiedebuut van Keanu Reeves, gaat over een jonge vechtsporter gespeeld door Tiger Hu Chen. Hij wordt door een vreemde man, de rol van Reeves, naar een ondergronds vechtsporttoernooi gelokt. 

Naast Reeves en Chen zijn ook Simon Yam, Karen Mok en Iko Uwais in de film te zien. Chen werkte eerder samen met Reeves in de Matrix-films, als stuntman. Ook de choreograaf Yuen Woo-Ping werkte daar voor het eerst samen met Reeves.

Zoals terecht te verwachten bij dit soort film, zit de trailer vol met actie.

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Om 16.30 uur werd in de Kuip in Rotterdam de laatste wedstrijd van de 31e speelronde gespeeld. Feyenoord was in eigen huis met 2-0 te sterk voor een zwak Vitesse. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

Feyenoord

2 - 0

Vitesse

 39' Pellè(pen)
 50' Immers
   
 
 Gele kaart: v. Aanholt, Kalas (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie (Vormer/65)
Immers
Vilhena
Schaken
Pellè
Goossens (Leerdam/84)
  Velthuizen
Kalas
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Havenaar
Janssen
Ibarra
Reis (Qazaishvili/63)
Kakuta

Waar is Gesink?

Na “Parijs is nog ver” en “Het treintje van Cavendish” is het misschien wel de meest gedane uitspraak door de Nederlandse wielercommentatoren tijdens de Tour de France de afgelopen jaren: “Waar is Gesink?” Hij zit namelijk vrijwel nooit op de plek waar hij hoort te zitten, of waar wij Nederlanders hopen dat hij zit. En hij ontbrak vandaag in Luik-Bastenaken-Luik, terwijl hij vorige week ook al de Amstel Gold Race liet voor wat het was. Toch apart, voor een klimmer van zijn kaliber.

Gezochte man gevonden door kapot remlicht

Een 27-jarige man die nog voor 23.106 euro aan boetes open had staan en nog werd gezocht voor zo'n twintig zaken is zaterdag in het Brabantse Prinsenbeek tegen de lamp gelopen door een kapot remlicht. Bij een eerste controle kwam de man er nog mee weg, toen hij echter verder reed en opnieuw werd ontdekt, moest hij mee naar een politiebureau.

De politie meldt zondag dat agenten hem zaterdag rond 23.10 uur zagen. Hij viel op, omdat zijn rechter remlicht het niet deed. Op de Verloren Hoek werd de man aan de kant gezet.

Bij de daaropvolgende controle bleek dat de auto van de 27-jarige man niet verzekerd was en dat hij ook geen rijbewijs bij zich had. Nadat hij daarvoor boetes had gekregen en was gewaarschuwd dat hij niet verder mocht rijden, mocht de man echter weer gaan.

Even later werd hij toch opnieuw achter het stuur aangetroffen, waarop agenten besloten de man mee te nemen naar een politiebureau. Daar bleek dat de man nog werd gezocht voor onder meer oplichting. Hij is in een cel gezet.

Achilles '29 kampioen Topklasse zondag

Achilles '29 heeft heeft de titel in de Topklasse zondag geprolongeerd. De ploeg uit het Gelderse Groesbeek versloeg Haaglandia/Winston in Rijswijk met 2-0. Daardoor heeft Achilles nu tien punten voorsprong op nummer twee ADO '20, dat onderuit ging bij HSC '21, en heeft de equipe bovendien nog een duel tegoed.

Waarschijnlijk treft Achilles Katwijk in de finale om het algehele amateurkampioenschap. De Zuid-Hollandse koploper van de Topklasse zaterdag kon dit weekeinde kampioen worden, maar het duel tegen Spakenburg werd een week uitgesteld wegens het overleden van een Katwijkse vrijwilliger.

Martin verrassende winnaar in Luik

Daniel Martin heeft zondag enigszins verrassend de 99e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Ier van Garmin-Sharp sprong in de slotfase weg bij de Spanjaard Joaquin Rodriguez. Alejandro Valverde kwam op negen seconden als derde over de streep. 

De koers sprong pas laat open. De eerder gedemarreerde Ryder Hesjedal kreeg op de elfde en laatste klim gezelschap van Rodriguez, Valverde, Michele Scarponi, Martin en Carlos Betancur. Op één kilometer vloog Rodríguez weg maar hij viel even stil en zag Martin de zege pakken.

Naakte man verstoort alcoholcontrole

Een alcoholcontrole in Etten-Leur is zaterdagavond verstoord door een streaker. De geheel naakte man kwam aan het einde van de controle opeens voorbij gerend, terwijl hij obscene gebaren maakte. De man is gearresteerd wegens schennis van de eerbaarheid, meldt de politie zondag.

De alcoholcontrole vond van 17.00 tot 02.00 uur plaats op en bij de Bredaseweg. Zo'n vier- tot vijfhonderd automobilisten moesten blazen. Vijf bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken, waardoor drie mensen hun rijbewijs moesten inleveren. Ook zijn vijf processen-verbaal opgemaakt. Een van de drankrijders zit nog vast. Deze buitenlandse man had geen rijbewijs en kon zich niet identificeren. De man bleek valse personalia te hebben opgegeven.

De streaker kwam tegen het einde van de actie opeens aanzetten, aldus de politie. De 38-jarige man vertelde later dat hij op een feestje was en in een onbezonnen bui besloot een grap uit te halen.

[Serie A] Puntverlies Stekelenburg met Roma

AS Roma heeft zondag duur puntverlies geleden in de Serie A in de jacht op Europees voetbal. Met Maarten Stekelenburg op doel werd thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen hekkensluiter Pescara. Gianluca Caprari verraste Stekelenburg na veertien minuten. Mattia Destro maakte vijf minuten na rust gelijk, maar verder kwamen de Romeinen niet.

Roma verspeelt door de nederlaag de vijfde plaats, die recht geeft op deelname aan de Europa League, aan Internazionale. De formatie uit Milaan won eerder op de dag voor eigen publiek met 1-0 van Parma door een doelpunt van Tommaso Rocchi.

Fiorentina, dat vierde staat, voert de druk op nummer drie AC Milan op in de strijd om het laatste Champions Leagueticket. De ploeg uit Florence, waar Mounir el Hamdaoui kort voor tijd inviel, was met 4-3 te sterk voor Torino. Nummer twee Udinese trok op het nippertje aan het langste eind tegen Cagliari: 3-2.

Zondagavond staat nog de topper tussen Juventus en AC Milan op het programma.

Overige uitslagen Serie A:

Bologna - Sampdoria: 1-1

Catania - Palermo 1-1

Siena - Chievo Verona 0-1

China kaatst mensenrechtenbal terug naar VS

China heeft in reactie op een Amerikaans rapport over de mensenrechten in de wereld scherpe kritiek geleverd op de mensenrechtensituatie in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse leger heeft zich schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten buiten de landsgrenzen, terwijl de Amerikaanse democratie lijdt onder het systeem van politieke donaties, aldus Beijing in een zondag vrijgegeven rapport.

Het informatiebureau van de Staatsraad, het Chinese kabinet, dat het rapport schreef, stelt dat er sprake is van grootschalige seksuele, raciale en religieuze discriminatie in de VS. Verkiezingscampagnes worden in grote mate beïnvloed door donaties en de VS hebben zich met hun militaire operaties in het buitenland bovendien schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen in landen als Afghanistan, Pakistan en Jemen, aldus het rapport.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gaf zelf vrijdag een rapport vrij over de situatie van de mensenrechten in de wereld, waarin met een beschuldigende vinger naar China wordt gewezen. De Chinese regering legt politieke activisten het zwijgen op en intimideert activisten door middel van buitenrechtelijke maatregelen. Hiermee wordt de Chinese bevolking de vrijheid van meningsuiting onthouden, aldus Washington.

Beide landen hanteren een andere definitie van het begrip mensenrechten. Washington beschouwt inperking van vrijheden van meningsuiting, religie en politiek activisme als mensenrechtenschendingen, terwijl Beijing in het geval van mensenrechten overwegend spreekt over het verbeteren van de leefomstandigheden van de 1,3 miljard inwoners van China.

Tatou gastvrouw in Cannes

De Franse actrice Audrey Tautou, het meest bekend van de film Amélie uit 2001, is gastvrouw van de opening- en sluitingsceremonie van het Filmfestival in Cannes. 

Slotfilm van de vorige uitgave was de Thérèse Desqueyroux, een adaptatie van een roman waarin Tautou de hoofdrol speelt. 

Regisseur Steven Spielberg is aangetrokken als hoofd van de jury van de 66ste editie van het filmfestival dat zal worden gehouden van 15 tot en met 26 mei 2013.

 

Weekers wil meer controle vooraf bij toeslagen

Zorg- of bijvoorbeeld huurtoeslagen moeten pas worden uitgekeerd, nadat is gebleken dat de aanvrager er ook echt recht op heeft. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) wil de regels op dit punt aanscherpen, zegt hij in een reactie op het nieuws dat bendes van Bulgaren in Nederland op grote schaal de boel oplichten met onterecht aangevraagde toeslagen en uitkeringen.

KRO Brandpunt en RTL Nieuws berichtten zondag over de kwestie. De criminelen zouden landgenoten zich in Nederland als spookburger laten inschrijven bij gemeenten en vervolgens op hun naam uitkeringen en toeslagen aanvragen. Zorg- en huurtoeslag zouden na slechts een oppervlakkige controle door de Belastingdienst worden uitgekeerd, pas maanden later vindt een echt stevige controle plaats.

In een reportage van Brandpunt die zondagavond wordt uitgezonden, zouden Bulgaren vertellen over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Tientallen inwoners van het dorp Ivanski zouden inmiddels zo'n reis hebben ondernomen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

Staatssecretaris Weekers zou in het KRO-programma aangeven geschokt te zijn door de eenvoud waarmee de fraude kan worden gepleegd. Daarom wil hij op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over een aanpassing van de huidige regels.

Na die verandering zullen toeslagen pas uitgekeerd worden nadat is vastgesteld of de aanvrager daar recht op heeft. "Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten. Maar ik denk dat het voor de houdbaarheid van het systeem belangrijk is dat het niet als pinautomaat kan worden gebruikt", aldus Weekers.

[Premier League] Tottenham slaat in slotfase toe tegen City

Tottenham Hotspur heeft zondag in de Premier League dankzij een sterke slotfase afgerekend met Manchester City. In Londen boog de ploeg van coach André Villas-Boas in het laatste kwartier een achterstand om in een 3-1 zege. Door de nederlaag van City kan stadgenoot Manchester United maandag bij een overwinning op Aston Villa het kampioenschap vieren.

De Citizens kenden op White Hart Lane een vliegende start. Al na vijf minuten rondde Samir Nasri af na een fraaie pass van Carlos Tevez. De bezoekers waren voor rust de gevaarlijkste ploeg, maar in de tweede helft vochten de Spurs zich terug. Een kwartier voor tijd maakte invaller Clint Dempsey gelijk.

Dankzij een andere invaller stond de thuisploeg vier minuten later op voorsprong. Jermain Defoe jaagde de bal hard in de verre hoek. Gareth Bale, hersteld van een enkelblessure, zorgde in de 82e minuut voor de beslissing.

Tottenham, dat vijfde staat, blijft door de zege volop in de race voor Champions Leaguevoetbal. De achterstand op Arsenal bedraagt slechts twee punten. De Spurs hebben bovendien een duel minder gespeeld. Nummer vier Chelsea heeft hetzelfde puntentotaal, maar speelt zondag nog tegen Liverpool.

Djokovic klopt Nadal in finale Monte Carlo

Rafael Nadal is er niet in geslaagd om het ATP Masters Series-toernooi van Monte Carlo voor de negende keer op rij te winnen. In de finale moest de Spanjaard met 2-6 en 6-7 (1) buigen tegen de Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic.

Djokovic liet in het begin van de wedstrijd geweldig tennis zien en stond in no-time op een 5-0 voorsprong en pakte de set. In de tweede set pakte Nadal een break voorsprong, maar werd 3-4 teruggebroken door Djokovic, die vervolgens oppermachtig was in de tie-break.

Kraaijkamp jr. & Teves in 30 Milligram

Acteurs Johnny Kraaijkamp, Pamela Teves en Inge Ipenburg zullen binnenkort te zien zijn in de speelfilm 30 Milligram.

De film gaat over twee ambtenaren (William Spaaij en Dieter Jansen) die babyboomers vermoorden om de crisis in Nederland tegen te gaan. Bijrollen zijn er voor acteurs als Joep Onderdelinden, Tom Jansen en Hajo Bruins. De cast en crew werkt belangeloos mee.

De zwarte komedie wordt geproduceerd door De Filmband. De Filmband is een initiatief van drie producenten, waaronder acteur William Spaaij. De regie van 30 Milligram is in handen van Melvin Simons.

Wanneer de film in de bioscoop te zien is, is nog onbekend. De makers zijn nog op zoek naar een distributeur die de film uit wil brengen.

William Spaaij speelt de hoofdrol in eigen productie(Foto: Novum)William Spaaij speelt de hoofdrol in eigen productie. (Foto: Novum)

Remake Weird Science op komst

Fans van wijlen John Hughes opgelet. Er gaat gerommeld worden met het oeuvre van deze koning van de jaren tachtig tienerfilm. Deadline meldt namelijk dat er een remake in de planning is van Weird Science. In deze komedie uit 1985 spelen twee sullige tieners voor dokter Frankenstein en creëren samen een prachtige vrouw die helemaal voor hen alleen zal zijn.

Het script van de nieuwe Weird Science zal worden geschreven door Michael Bacall, bekend van zijn scenario's voor Scott Pilgrim vs. the World, Project X en 21 Jump Street. In tegenstelling tot het origineel, dat de Amerikaanse rating PG-13 kreeg, zal de nieuwe versie voor een R-rating gaan en mag dus wat grofgebekter worden.

Naast klassiekers als The Breakfast Club en Ferris Bueller's Day Off, is het merkwaardige Weird Science één van de minder gewaardeerde en vooral meest gedateerde film van regisseur John Hughes. Wellicht dat studio Universal het daarom een aardig idee vond om juist deze titel in een nieuw jasje te steken. Bovendien was er in de jaren negentig al een gelijknamige tv-serie van gemaakt, die maar liefst vijf seizoenen heeft gelopen.

Anders dan dat Joel Silver de productie op zich neemt, is er over de remake van Weird Science nog niets bekend. De hoofdrollen in de originele film waren voor de Britse seksbom Kelly LeBrock, Anthony Michael Hall en de verder onbekend gebleven Ilan Mitchell-Smith. De grootste naam van nu is terug te vinden in één van de bijrollen: Robert Downey jr. 

Bekijk hieronder de oude trailer voor old times sake.

Uitslagen Eredivisie (21/04/2013)

Om 14.30 uur werd er in de Eredivisie afgetrapt bij twee duels. FC Utrecht versloeg in eigen huis NAC Breda met 3-0, terwijl PEC Zwolle een knappe 1-3 zege boekte bij N.E.C. Nijmegen. Hieronder vind je de statistieken van de duels.

FC Utrecht

3 - 0

NAC Breda

 14' v.d. Hoorn
 18' Toornstra
 74' Duplan
   
 
 Gele kaart: Buijs, Seuntjens (NAC Breda)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Heerings
Zullo
Asare
Mortensson (Ayoub/76)
Toornstra
Oar
Duplan (Moro/87)
De Kogel (v.d. Stoep/70)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Buijs
Gilissen (Ten Voorde/70)
Gudelj
Hooi
Lurling
Verbeek (Seuntjes/46)

N.E.C. Nijmegen

1 - 3

PEC Zwolle

 49' George    18' Mokhtar 
 23' Benson 
 85' Klich 
 
 Gele kaart: Mokhtar (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
v. Eijden
Breuer
Conboy
Pálsson (Wattamaleo/52)
Falkenburg
Stutter (Amieux/76)
George (Bovenberg/83)
Platje
Foor
  Boer (Wintjens/57)
v. Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Gravenbeek
(v.d. Werff/62)
Klich
Saymak (Avdic/89)
Pluim
Mokhtar
Benson

Florida daagt BP voor het gerecht

Het openbaar ministerie van Florida heeft zaterdag een rechtszaak aangespannen tegen olieconcern BP en onderaannemer Halliburton. De zaak spitst zich toe op de economische verliezen die in de Amerikaanse staat zijn geleden als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico, precies drie jaar geleden.

Florida is door de olieramp belastinginkomsten misgelopen en wil ook andere verliezen op de twee bedrijven verhalen, aldus het OM. Een dag eerder daagde justitie in Mississippi BP voor de rechter.

Een explosie op een boorplatform in de Golf kostte in 2010 aan elf platformmedewerkers het leven. Bijna tweeduizend kilometer kustgebied raakte door de weggelekte olie zwaar vervuild.

Filmposter voor docu One Direction

Liefhebbers van One Direction kunnen binnenkort de vijf zingende jongens bekijken in de muziekdocumentaire 1D: This Is Us 3D. De poster is nu vrijgegeven.

De Britse jochies Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles en Louis Tomlinson vormen One Direction. Deze boyband valt vooral in de smaak bij jonge meiden. Om al die fans tegemoet te komen, filmde regisseur Morgan Spurlock, de man achter Super Size Me, een mengeling van concertopnames en onthullend materiaal achter de schermen. 

1D: This Is Us 3D draait vanaf 29 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Hertha keert terug in Bundesliga

Hertha BSC keert na een jaar afwezigheid terug in de Bundesliga. De ploeg van de Nederlandse trainer Jos Luhukay won zondag thuis met 1-0 van Sandhausen en is daardoor zeker van een plek bij de beste twee. De Duitser Pierre-Michel Lasogga voorkwam vijf minuten voor tijd dat het promotiefeestje opnieuw moest worden uitgesteld.

Met drie duels te gaan heeft Hertha nu veertien punten voorsprong op nummer drie Kaiserslautern. Vorige week verzuimde de formatie uit Berlijn een terugkeer op het hoogste niveau al veilig te stellen. Toen werden de punten gedeeld met FC Ingolstadt 04.

Hertha is tevens dicht bij het kampioenschap in de Tweede Bundesliga. Eintracht Braunschweig, dat tweede staat, kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Erzgebirge Aue en heeft nu vier punten achterstand.

Celtic kroont zich tot kampioen van Schotland

Celtic heeft zondag dankzij een 4-1 overwinning op Iverness de Schotse landstitel geprolongeerd. Gary Hooper (2x), Joe Ledley en voormalig Heerenveen-spits Georgios Samaras produceerden de goals voor Celtic. Door de overwinning is de ploeg niet meer in te halen voor Motherwell, de huidige nummer twee in de competitie. Het is voor de Celts de 44e landstitel.

De Schotse competitie moest het dit jaar zonder Glasgow Rangers doen. De club, met 54 landstitels wereldrecordhouder, werd vorig jaar failliet verklaard en maakte dit seizoen een doorstart op het vierde niveau.

[F1] Uitslag Grand Prix van Bahrein

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Duitser bleef met de Red Bull op eenvoudige wijze Kimi Räikkönen en diens Lotus-teamgenoot Romain Grosjean voor. Door de zege verstevigt Vettel de leidende positie in het kampioenschap.

Nico Rosberg begon vanaf poleposition en kende een goede start, maar lang behield de Duitser zijn eerste positie niet. Vettel zag in de eerste bochten Alonso voorbijschuiven, maar sloeg meteen terug om daarna snel Rosberg te verschalken. Hij bouwde een voorsprong van enkele seconden op Alonso op die snel naar de tweede stek doorgeschoten was. 

De Spanjaard moest al na acht ronden binnenkomen vanwege een probleem met het Drag Reduction system, wat ervoor zorgde dat de achtervleugel open bleef staan. Dit gebeurde enkele ronden later opnieuw, waardoor Alonso na een tweede stop ver terugviel in het achterveld. Zijn Ferrari's teamgenoot Felipe Massa kende een al even lastige race doordat de Braziliaan tot tweemaal toe met een lekke band naar binnen moest.

Vettel bouwde gestaag aan zijn voorsprong op Räikkönen en Paul di Resta die een andere strategie volgden en een stop minder maakten. Voor Di Resta pakte dat minder goed uit dan Räikkönen, omdat de Schot in de slotfase van de race nog Grosjean zag passeren en genoegen moest nemen met P4. Grosjean had zich door het veld heen moeten worstelen na een matige kwalificatie. Hij profiteerde in de race onder meer van stevige gevechten tussen de McLarens van Jenson Button en Sergio Perez en de Mercedes van Nico Rosberg.

Dit trio lag gedurende de wedstrijd meermalen met elkaar in de clinch. Het gaf de mogelijkheid aan Lewis Hamilton en de knokkende Alonso om naderbij te sluipen en zich ook in de strijd te mengen. Hamilton beschikte in de slotfase over de beste banden in de strijd om plaats vijf en wist deze plaats na een fraai gevecht af te snoepen van Mark Webber die ook nog Perez zag passeren. Webber moest genoegen nemen met de zevende stek, voor Alonso, Rosberg en Button die nog net het laatste punt pakte.

Giedo van der Garde werd na een aanrijding in de beginfase 21e en laatste, maar kan met een bemoedigend oog kijken naar de updates waarmee zijn Caterham-teamgenoot Charles Pic dit weekend reed. De Fransman werd zeventiende, voor de Sauber van Esteban Gutierrez en de Marussia's en vlak achter de Toro Rosso van Daniel Ricciardo.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:36:00.498
2 Kimi Räikkönen Lotus +9.111
3 Romain Grosjean Lotus +19.507
4 Paul di Resta Force India +21.727
5 Lewis Hamilton Mercedes +35.230
6 Sergio Perez Red Bull +35.998
7 Mark Webber McLaren +37.244
8 Fernando Alonso Ferrari +37.574
9 Nico Rosberg Mercedes +41.126
10 Jenson Button McLaren +46.631
11 Pastor Maldonado Williams +1:06.450
12 Nico Hulkenberg Sauber +1:12.933
13 Adrian Sutil Force India +1:16.719
14 Valtteri Bottas Williams +1:21.511
15 Felipe Massa Ferrari +1:26.364
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
17 Charles Pic Caterham +1 Ronde
18 Esteban Gutierrez Sauber +1 Ronde
19 Jules Bianchi Marussia +1 Ronde
20 Max Chilton Marussia +1 Ronde
21 Giedo van der Garde Caterham +2 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +41 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 77
2 Kimi Räikkönen Lotus 67
3 Lewis Hamilton Mercedes 50
4 Fernando Alonso Ferrari 47
5 Mark Webber Red Bull 32
6 Felipe Massa Ferrari 30
7 Romain Grosjean Lotus 26
8 Paul di Resta Force India 20
9 Nico Rosberg Mercedes 14
10 Jenson Button McLaren 13
11 Sergio Perez McLaren 10
12 Adrian Sutil Force India 6
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso 6
14 Nico Hulkenberg Sauber 5
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1
16 Valtteri Bottas Williams 0
17 Pastor Maldonado Williams 0
18 Esteban Gutierrez Sauber 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 109
2 Lotus 93
3 Ferrari 77
4 Mercedes 64
5 Force India 26
6 McLaren 23
7 Toro Rosso 7
8 Sauber 5
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Paus bezorgd om Venezuela

Paus Franciscus maakt zich zorgen over Venezuela en heeft politici in het land opgeroepen te blijven praten en zich samen in te zetten voor verzoening. Sinds de presidentsverkiezingen na het overlijden van Hugo Chavez zijn de spanningen in Venezuela opgelopen.

Franciscus zei zondag tegen een menigte op het Sint-Pietersplein dat hij de gebeurtenissen in Venezuela nauwlettend in de gaten houdt en hoopt dat Venezolanen de juiste en vreedzame weg kunnen vinden om een zeer moeilijk moment te boven te komen.

De Venezolaanse regering stemde eerder deze week in met een gedeeltelijke hertelling van de stemmen. Nicolas Maduro won de verkiezingen nipt, maar zijn tegenstanders stellen dat er sprake was van stembusfraude.

Doden in Afghanistan bij aanslagen Taliban

Talibanstrijders hebben zondag in het oosten van Afghanistan bij een controlepost zes politieagenten doodgeschoten. Een zelfmoordaanslag op een markt kostte aan drie burgers het leven. Dat heeft de Afghaanse politie gezegd.

Zondag maakte een Afghaanse ngo bekend dat het aantal aanslagen door opstandelingen in het eerste kwartaal van 2013 vergeleken met een jaar eerder met 47 procent is toegenomen. April is tot nu toe de dodelijkste maand van het jaar voor politie, leger en burgers. Volgens een telling van persbureau AP kwamen deze maand al 222 mensen om het leven.

Middelkoop niet in hoofdtoernooi Barcelona

Matwé Middelkoop is er niet in geslaagd het hoofdtoernooi van het ATP-toernooi van Barcelona te bereiken. De Nederlandse tennisser moest het in de tweede en laatste kwalificatieronde afleggen tegen de Let Ernests Gulbis; 6-4 en 6-1.

Het had voor Middelkoop het eerste hoofdtoernooi op de ATP-tour sinds 2008 kunnen zijn, maar de als eerste geplaatste Gulbis was te sterk. Robin Haase komt vanaf morgen wel in actie in het hoofdtoernooi. Hij treft daarin de Spaanse wildcardspeler Pablo Carreno-Busta.

Kittel wint openingsrit Ronde van Turkije

Marcel Kittel heeft met overmacht de eerste etappe gewonnen van de Ronde van Turkije. De Duitser, uitkomend voor Argos-Shimano, was in de massasprint in Alanya veel sneller dan zijn landgenoot André Greipel. De derde plaats was voor Yuriy Metlushenko.

Van een groepje vluchters bleef Mikhail Ignatiev het langste vooruit. Hij werd echter al ruim voor de finish bijgehaald en niks leek een massasprint in de weg te staan. Argos controleerde het peloton en hielp zo Kittel aan de zege en de leiderstrui.

Hollande op historisch dieptepunt in peilingen

In meer dan een halve eeuw tijd heeft geen enkele Franse president zo snel, zo laag in de peilingen gestaan als het huidige staatshoofd François Hollande. De krant Le Journal du dimanche publiceerde zondag een peiling waarin 76 procent van de ondervraagden Hollandes beleid afkeuren. Nog geen kwart is tevreden over hem.

Hollande volgde in mei vorig jaar Nicolas Sarkozy op. Die heeft nooit lager gescoord op de politieke 'baromètre' van het Franse Instituut voor Publieke Opinie (Ifop) dan 72 procent afkeuring. Dat was in april 2011 toen Sarkozy al bijna 4 jaar president was.

Het huidige stelsel met een machtige president dateert van 1958 en heet de Vijfde Republiek. Het Ifop houdt de populariteit van de presidenten bij. De ontevredenheid over hen lijkt enkel groter te worden sinds eind 1969 toen slechts 35 procent van de ondervraagden negatief was over Georges Pompidou.

Hollande op dieptepunt in peilingen
Hollande op dieptepunt in peilingen (Foto: ANP)

'Bulgaarse bendes frauderen met toeslagen'

Bendes van Bulgaren lichten in Nederland op grote schaal de boel op met onterecht aangevraagde toeslagen en uitkeringen. Dat stelt RTL Nieuws zondag op basis van onderzoek door de Rotterdamse recherche. De criminelen zouden landgenoten zich als spookburger laten inschrijven bij gemeenten en vervolgens op hun naam uitkeringen aanvragen.

De bendes die zich toeleggen op de toeslagfraude hielden zich volgens de politie eerder bezig met mensenhandel, zo meldt de nieuwsrubriek. Aan de nieuwe vorm van fraude zou meer te verdienen zijn. De bedragen per persoon zouden kunnen oplopen tot tienduizend euro. Het totale fraudebedrag is onbekend, al zou een van de verdachten volgens de politie bussen hebben willen huren om meer landgenoten te kunnen aanvoeren.

De katvangers zouden zich met hun paspoort en een vals huurcontract melden bij de gemeente. Na inschrijving krijgen ze een burgerservicenummer en een officieel adres. Hiervoor krijgen ze van de bende een vergoeding, waarna ze weer vertrekken. De bende maakt vervolgens een DigiD aan met de gegevens en regelt met terugwerkende kracht huur- en zorgtoeslag.

De Belastingdienst betaalt volgens RTL meteen uit. Vaak gaat het om bedragen van zes- tot achtduizend euro per persoon. Controle vindt pas achteraf plaats. Het fraudebedrag kan verder oplopen doordat ook abonnementen worden afgesloten voor dure telefoons. Eerst wordt daar veel mee gebeld. Als de telefoons worden afgesloten omdat de rekening niet wordt betaald, worden de toestellen verkocht.

Volgens RTL vermoedt de Rotterdamse recherche dat de fraude wordt gepleegd door meerdere bendes in meerdere steden. De politie in Rotterdam kan het verhaal van RTL zondag desgevraagd niet direct bevestigen.

[Video] Lurling schiet supporter onderuit

NAC-aanvaller Anthony Lurling heeft tijdens de warming-up voor aanvang van het duel tegen FC Utrecht een supporter onderuit geschoten. Hij raakte tijdens de warming-up met de bal een supporter op de tribune.

De bal ging over het doel en belandde op het achterhoofd van de supporter, die vervolgens onderuit ging. Hij had zichtbaar last van zijn achterhoofd, maar kon er vervolgens wel om lachen. Het duel tussen FC Utrecht en NAC Breda begon vanmiddag om 14:30 uur.

Hieronder de beelden.


Anthony Lurling schiet met scherp tijdens warming-up (Video: YouTube)

Boek: Antti Tuomainen - De Genezer

Het is twee dagen voor kerst. De bevolking van Helsinki wordt geteisterd door de gevolgen van een omvangrijke klimaatverandering. Metrotunnels zijn overstroomd, straten staan blank en de autoriteiten waarschuwen voor besmettelijke ziekten als malaria, tbc, ebola en de pest. De bevolking vlucht naar het uiterste noorden van Finland waar de omstandigheden nog enigszins draaglijk zijn. Er heerst anarchie en de macht van de politie wordt ondermijnd door particuliere beveiligingsfirma’s. Stel je in die situatie een verdwijnings- en moordmysterie voor en je hebt het over het verhaal in het boek De Genezer van de Finse schrijver Antti Tuomainen.

Van Persie heeft veel geleerd van Bergkamp

Robin van Persie heeft naar eigen zeggen veel geleerd van Dennis Bergkamp. De aanvaller van Manchester United zag de oud-international als een soort mentor.

Van Persie was in zijn tijd in Nederland gewend om verhaal te halen als hij niet in de basis begon. "Zo ging dat in Nederland wel. Dan stapte je naar de trainer en vroeg je: waarom speel ik niet? Bergkamp zei dat het in het buitenland anders werkte. Dus hield ik nog even mijn mond", zegt de spits tegen De Volkskrant.
 
De aanvaller van Manchester United laat weten dat hij zelf nu een soort Bergkamp-rol bekleedt. "Het is leuk om die jonge gasten een beetje te helpen. Ik weet precies hoe ze zich voelen, want zo heb ik me ook gevoeld. Van mijn verhaaltje kunnen ze één of twee dingetjes oppikken", aldus Van Persie.

"Het is goed voor de jeugd om met ouderen te praten. Als je jong bent, zit je nog vol emoties. Je wilt alle kanten op. Dat is allemaal logisch. Je verbergt je onrust een beetje voor de buitenwereld. Voetbal is een machowereld en je mag daarin niet toegeven."

[CL] Messi in selectie voor duel met Bayern München

Barcelona-trainer Tito Vilanova heeft zijn sterspeler Lionel Messi opgenomen in de selectie voor het eerste halve finaleduel tegen Bayern München in de Champions League dinsdag. De met een hamstringblessure kampende Argentijn trainde zondagochtend gewoon mee met de groep, meldt Barcelona.

Messi, die door de medische staf nog niet fit is verklaard, kwam de laatste twee competitieduels niet in actie. Tegen Paris Saint-Germain in het tweede kwartfinaleduel van de Champions League stond hij vorige week woensdag voor het laatst op het veld. Hij speelde in het 1-1 gelijkspel met de Fransen een cruciale rol.

De Catalanen moeten de geblesseerde Carles Puyol en Javier Mascherano missen in Duitsland. Ook Adriano kan niet meedoen. Hij is geschorst.


Messi in selectie voor duel met Bayern München (Foto: Novum)

Rappers dreigen met aanslag op 30 april

Een groep rappers dreigt met een aanslag tijdens de troonswisseling op 30 april. "30 april volgen wij Karst T. op en plegen wij onze eigen aanslag", twitterden de rappers die zich het Korps der Plagen noemen in de nacht van zaterdag op zondag. Dat meldde de Amsterdamse zender AT5.

De politie in Amsterdam kon zondag nog geen reactie geven op het dreigement. "Wij hebben het ook gezien, maar het is nog te vroeg om er iets over te zeggen", liet een woordvoerder weten. De politie neemt contact op met het Openbaar Ministerie om te kijken of de tweet strafbaar is. Of er op 30 april extra maatregelen worden genomen na deze dreiging, kon de politie nog niet zeggen.

AT5 houdt er rekening mee dat de tweet een 'promotie' is voor een videoclip van de rappers.

Karst T. pleegde een aanslag op de Oranjes tijdens Koninginnedag 2009. Daarbij kwamen zeven mensen om toen hij met zijn auto door een afzetting reed.

Uitslag VVV-Venlo - FC Twente

Vanmiddag begon om 12:30 uur de competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo en FC Twente. De Limburgse ploeg kwam voor rust met 2-0 voor, maar incasseerde in de tweede helft twee doelpunten. Zodoende eindigde het duel in 2-2. Hieronder de karakeristieken van dit duel.


Uche Nwofor (VVV) en Douglas (FC Twente) vechten een kopduel uit
(Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

2 - 2

FC Twente

 18' Roseler
 23' Nwofor
   58' Bengtsson
 59' Castaignos 
 
 Gele kaart: Linssen (VVV-Venlo), Janssen (FC Twente)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Leiwakabessy
Ammi (v. Haaren/77)
Radosavljevic
Linssen (Türk/71)
Ramsteijn
Otsu (Wildschut/62)
Nwofor
  Mihaylov
Breukers (Rosales/82)
Douglas
Bengtsson
Braafheid
Janssen (Hölscher /46)
Fer
Gutiérrez
Tadic
Chadli (Bulykin/85)
Castaignos

VS en Israël eens over dreiging Iran

De Verenigde Staten en Israël zien 'exact dezelfde' dreiging van Iran, maar verschillen van mening over wanneer het punt is bereikt waarop een Amerikaanse of Israëlische interventie nodig is. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zondag gezegd.

Hagel zei tijdens zijn eerste bezoek aan Israël als defensieminister dat het land zelf moet bepalen of en wanneer het een preventieve aanval uitvoert. "Israël neemt de beslissing die Israël moet nemen om zichzelf te beschermen, zich te verdedigen", zei Hagel.

De 66-jarige Hagel brengt een tweedaags bezoek aan Israël. Daarna bezoekt hij Jordanië, Saudi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, alle vier belangrijke bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten.

Kebede wint marathon van Londen

Tsegaye Kebede heeft zondag de marathon van Londen op zijn naam geschreven in een tijd van 2:06.03 uur. De Ethiopiër snelde enkele kilometers voor de finish langs de Keniaan Emmanuel Mutai, die zilver won. Kebede's landgenoot Ayele Abshero werd derde.

Kebede was in Londen al eens in de snelste in 2010. Vorig jaar werd hij derde. In 2009 veroverde hij de zilveren plak.

Na de aanslagen tijdens de marathon van Boston van afgelopen maandag werd er in Londen een minuut stilte gehouden voor de start. Ook zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Tot dusver is alles rustig verlopen.

Eliud Kipchoge was in de marathon van Hamburg de snelste. De Keniaan had 2:05.30 uur nodig om de ruim 42 kilometer te overbruggen. Bij de vrouwen ging Diana Lobacevske uit Litouwen met de winst in de haal. Ze kwam na 2:29.17 uur over de meet.

FOK!filmtips van de dag: Knocked Up

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Het is 1976 en Elizabeth is een gewoon elf jaar oud meisje. Sinds kort bidt ze echter elke dag voor de overgang naar volwassenheid, omdat ze heeft ontdekt dat haar hele leven uit één grote leugen bestaat; ze blijkt geadopteerd. Met alleen haar verbeelding als gids, besluit ze te vertrekken, op zoek naar haar eigen identiteit. Marion, haar adoptiemoeder, voelt zich al snel gedwongen om alle waarheden rondom Elizabeth bekend te maken. The Year Dolly Parton Was My Mom is te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

De avonturenfilm Inkheart met Brendan Fraser in de hoofdrol is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Duitse schrijfster Cornelia Funke.

Mo Folchart heeft een wonderlijk maar soms verschrikkelijk talent. Als hij hardop voorleest uit boeken, brengt hij de karakters tot leven. Wanneer hij op een dag voorleest uit het boek Inkheart, haalt hij een aantal gemene karakters uit het boek en in de echte wereld. Alsof dat nog niet erg genoeg is, verdwijnt zijn vrouw in het boek. Zijn dochter Meggie, weet niets van haar vaders talent, alleen dat hij tot op vandaag weigert voor te lezen. Capricorno, één van de boosdoeners uit het boek, heeft jarenlang naar Meggies vader gezocht om zijn krachtige talent te gebruiken voor zijn eigen duistere doeleinden. Meggie en haar vader zullen er alles aan moeten doen om dat te voorkomen en Meggies moeder te redden. Te zien om 20.00 uur op RTL7.

Knocked Up is de tweede speelfilm geregisseerd door Judd Apatow. Hij maakte fuore met de originele komedie The 40 Year-Old Virgin met in de hoofdrol komiek Steve Carell. Seth Rogen speelde een bijrol in deze film en is nu dus door Apatow gepromoveerd tot hoofdrolspeler. En nog wel naast Katherine Heigl wiens carrière in de lift zit door haar rol als Dr. Isobel 'Izzie' Stevens in de televisieserie Grey's Anatomy.

Het rooskleurige leventje van de ambitieuze journaliste Allison Scott eindigt snel nadat ze met nietsnut Ben Stone in zeer dronken toestand in bed is beland. Dit dronken avontuurtje mondt namelijk uit in een ongewenste zwangerschap. Staande voor de keuze om de rest van haar leven alleen te doorkruisen of de vader van het kind beter te leren kennen, kiest ze voor het laatste. Het nieuws van haar zwangerschap komt voor Ben als donderslag bij heldere hemel. Maakt hij zich snel uit de voeten of blijft hij in de buurt om het kind te helpen opvoeden? Te zien om 21.30 uur op NET5.

Wanneer Rocky's oude vriend Apollo Creed omkomt bij een gevecht met de Russische boxer Ivan Drago, geeft Rocky zichzelf hier de schuld van. Ondermeer aangespoord door het arrogante gedrag van Drago besluit Rocky hem uit te dagen voor een gevecht. De locatie van deze titanenstrijd: Rusland. Rocky IV is te zien om 23.55 uur op SBS6.

Barbie: Fairy Secret, Hanni & Nanni, Once Upon a Time in Mexico en The Getaway zijn vandaag ook op de televisie te zien.

[GP2] Uitslagen Bahrein

De Nederlandse coureurs Robin Frijns en Daniël de Jong kunnen niet met een goed gevoel terugkijken op het raceweekend van de GP2 in Bahrein. De Jong viel gisteren in de hoofdrace uit en werd vandaag achttiende. Frijns kende een hoofdrace vol incidenten en werd daarin 21e en laatste. Vandaag werd hij 23e.

Race 1

De Jong kende een korte hoofdrace, want al na één ronde moest hij de bolide aan de kant zetten met problemen. Frijns verging het een stuk beter, maar in de twintigste ronde botste hij tegen Stephane Richelmi. De voorvleugel van de bolide van de Nederlander raakte beschadigd en daarnaast kreeg hij een drive-through, waardoor hij op een ronde achterstand als 21e finishte. De race werd gewonnen door Fabian Leimer die ook al overtuigend naar de poleposition was gereden. Stefano Coletti werd tweede, voor Alexander Rossi.

Race 2

De tweede westrijd werd een prooi voor Sam Bird die vanaf de derde positie op de grid naar voren stoof. Felipe Nasr kwam nog erg dicht bij de Brit en had op de streep slechts een achterstand van 0,088 seconden. Coletti mocht voor de tweede maal dit weekend naar het podium. Frijns klom in de race snel naar de vijftiende stek, maar bandenproblemen deden hem terugvallen. De Jong deed het beter en werd na een degelijke race achttiende.

Laatste lichting politietrainers naar Kunduz

De laatste lichting militairen van de politietrainingsmissie in Kunduz is sinds zondagochtend op weg naar de Afghaanse provincie. Iets voor het middaguur vertrokken ongeveer 110 marechaussees en militairen van het korps mariniers vanaf de vliegbasis Eindhoven. Dat meldt een woordvoerder van defensie. Ze blijven zes maanden weg.

De club die zondag vertrok betrof de eerste groep van de zogeheten laatste rotatie. Binnenkort vertrekken nog twee groepen. In totaal telt de laatste lichting zo'n driehonderd mensen. De politietrainingsmissie loopt in juli af, waarna een begin wordt gemaakt aan het terugtrekken van de Nederlandse troepen en het materieel uit Kunduz.

Aanvankelijk zou de missie tot eind 2014 duren, maar omdat Duitsland zijn troepen uit de provincie terugtrekt is er geen militaire bescherming meer voor de Nederlanders. Wel blijven Nederlandse F-16's nog actief in Afghanistan.

Voorzitter Abvakabo mist sociale gezicht PvdA

Voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk mist het sociale gezicht van de PvdA. Dat zei de vakbondsvrouw, zelf ook PvdA-lid, zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Het gaat in haar ogen steeds over geld, niet over mensen. De Abvakabo onderhandelt op het moment met PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn over een zorgakkoord.

Van Brenk kent Van Rijn naar eigen zeggen goed. "We kussen elkaar wel eens", zo zei ze over haar partijgenoot. Maar ze beaamde dat ze op het gebied van de thuiszorg recht tegenover elkaar staan. De onderhandelingen bevinden zich volgens beide partijen in de finale.

De bond wees zaterdag een voorstel van de staatssecretaris af. Daarin zou zestig procent van het budget voor huishoudelijke hulpen in stand blijven. Dat is tien procent meer dan in het bod van vrijdag en 35 procent meer dan in het regeerakkoord afgesproken. "Maar er wordt nog steeds veertig procent afgebroken", aldus Van Brenk.

De bond is tegen gedwongen ontslagen in de thuiszorg, waar vooral laaggeschoolde krachten werken. Van Brenk ziet weliswaar mogelijkheden om 26 duizend mensen van werk naar werk te begeleiden, maar vijftigduizend aan ander werk helpen is volgens haar 'niet realistisch, zeker niet met deze opleidingen'.

Abvakabo heeft naar eigen zeggen alternatieven aangedragen, onder meer in de vorm van een overbrugging. Van Brenk wees erop dat de zorgverzekeraars 1,4 miljard euro winst hebben gemaakt. De eisen die De Nederlandsche Bank aan hun buffers stelt zouden wel omlaag kunnen. Volgens Van Brenk gaat het om zorggeld dat niet naar de burgers is gegaan.

Abvakabo-voorzitter Van Brenk is ook kandidaat voor het voorzitterschap van de vernieuwde FNV. Ze is de enige van wie de kandidatuur al bekend is. Op 1 mei worden alle kandidaten bekend. De nieuwe voorzitter moet Ton Heerts opvolgen, die de zichzelf hervormende federatie van vakbonden nu leidt.

Toestand verkrachte Indiase kleuter verbeterd

De toestand van een 5-jarig meisje dat werd ontvoerd, verkracht en gemarteld en vervolgens twee dagen lang werd opgesloten in een woning in de Indiase hoofdstad New Delhi is verbeterd. Arts D.K. Sharma zei zondag dat de kleuter goed op de behandeling reageert en dat haar toestand stabiel is.

Het meisje verdween maandag. Woensdag hoorden buren het meisje huilen. Toen de politie arriveerde was alleen het meisje in de woning. De vermoedelijke dader, een 24-jarige man, werd zaterdag opgepakt in de deelstaat Bihar, ongeveer duizend kilometer ten oosten van New Delhi.

Voor de tweede opeenvolgende dag verzamelden zich zondag honderden mensen voor het hoofdbureau van de politie. Ze zijn boos omdat de politie niets zou hebben gedaan toen de ouders van het meisje hun dochter als vermist opgaven.

Kuddezooi

Een kroning is enkel een reden tot brood en spelen voor het volk. Regels en controle zijn leidend boven effectiviteit en inventiviteit.

Slechts een eenzame gek durft het aan om te protesteren door het gooien van een waxinelichtjeshouder richting het gouden gedrocht dat symbool staat voor de decadentie en verachting die de elite met de gouden paplepel krijgt gevoerd.

VS verdubbelen hulp aan Syrische oppositie

De Verenigde Staten verdubbelen hun hulp aan de Syrische oppositie. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondagochtend in een verklaring laten weten. De VS beloofden om goederen zoals gepantserde voertuigen, kogelvrije vesten en nachtkijkers ter waarde van nog eens ruim 94 miljoen euro te leveren. Kerry was op een bijeenkomst in Istanbul van de ministers van buitenlandse zaken van de elf belangrijkste landen die de Syrische oppositie steunen.

Wapens worden niet geleverd, ook al had de oppositie daar wel nadrukkelijk om verzocht. Die wil naast wapens ook dat er militair wordt ingegrepen om een einde aan het geweld te maken. De Syrische Nationale Coalitie had verzocht om droneaanvallen op plekken van waaruit het leger van president Bashar Assad raketten afvuurt en om de instelling van een no-flyzone en van een gedemilitariseerde zone voor de aanvoer van humanitaire hulp en voor een veilige doorgang voor de burgerbevolking.

De extra hulp 'benadrukt de ferme steun van de Verenigde Staten voor een politieke oplossing voor de crisis in Syrië', aldus Kerry. Hoewel de oppositie blij is met de hulp van VS, is ze ook teleurgesteld dat er geen wapens worden geleverd, vooral omdat er de afgelopen tijd terrein is verloren. "We waarderen de beperkte hulp van de internationale gemeenschap, maar het is niet genoeg", zei de Syrische oppositie in een verklaring. "We roepen de internationale gemeenschap op toeschietelijker te zijn en op onvoorwaardelijke wijze zijn verantwoordelijkheden te nemen wat betreft het uitbreiden van de steun die het Syrische volk nodig heeft."

Die oproep vond echter weinig gehoor bij de ministers in Istanbul. Zij verwezen slechts naar de erkenning van 'de noodzaak om de machtsbalans op de grond te veranderen'. Europese landen overwegen aanpassingen in een wapenembargo zodat het mogelijk wordt om wapens naar de Syrische oppositie te verschepen, maar het is onwaarschijnlijk dat de Europese Unie actie zal ondernemen voordat het huidige embargo eind mei afloopt.

Wim-Lex wordt leuker gevonden

Nederlanders denken een stuk positiever over de aanstaande koning dan een jaar geleden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. 89 procent van de ondervraagden noemt prins Willem-Alexander sympathiek. Vorig jaar was dat nog 76 procent. 73 procent heeft bovendien vertrouwen in hem als koning van Nederland, eveneens een stuk hoger dan de 58 procent van vorig jaar.

Het aantal mensen dat vindt dat de koning meer macht zou moeten krijgen is het afgelopen jaar gegroeid van negen naar zestien procent. Het aandeel tegenstanders van een ceremonieel staatshoofd daalde juist van 42 naar 33 procent. Afgelopen najaar werd koningin Beatrix na de verkiezingen voor het eerst buiten de formatie gehouden.

Uit de peiling van De Hond blijkt ook dat de waardering voor de monarchie als staatsvorm verder toeneemt. Volgens 73 procent van de ondervraagden kan Nederland het best een monarchie blijven. In 2009 was dat percentage gedaald tot 66 procent, waarna de kentering inzette.

In het deze week uitgezonden televisie-interview hebben Willem-Alexander en Máxima aan NOS en RTL blijkens de cijfers van De Hond goede zaken gedaan. Bij 44 procent van de kijkers is het vertrouwen in de invulling van het koningschap door Willem-Alexander gestegen. Zo'n twee derde van de kijkers hoopt dat de twee ook na de troonswisseling van 30 april vaker zulke interviews geven.

'Voedsel als lokmiddel jihad'

Bij het station Brussel Noord wordt voedselverstrekking aan armen volgens de autoriteiten misbruikt door ronselaars die strijders voor Syrië zoeken. De Brusselse deelgemeente Schaarbeek, waar het Noordstation ligt, heeft daarom gelast de voedselverdeling aan daklozen rond het station te verbieden, meldde zondag het Belgische persbureau Belga.

Het gaat met name om de charitatieve organisatie Resto du Tawhid (Resto van de Eenheid) van de tot islamiet bekeerde Belg Jean-Louis Denis.

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, erkent dat "het geen sympathiek besluit is, maar we doen dit uit preventie".

Krajicek pakt eindzege in Heraklion

Michaëlla Krajicek heeft haar rentree afgesloten met een toernooizege. In het Griekse Heraklion(ITF 10k) was ze met 3-6, 6-2 en 6-4 te sterk voor Indy de Vroome. Deze zege levert Krajicek twaalf punten op voor de ranking, De Vroome moet het doen met acht punten. Samen wisten ze ook het dubbeltoernooi te winnen.

Voor de 24-jarige Krajicek is het een geslaagde comeback in het professionele circuit. Ze heeft zeven maanden aan de kant gestaan door blessures, hartklachten en oververmoeidheid. Door al deze problemen was ze afgedaald naar plek 922 op de wereldranglijst. Het laatste ITF-toernooi dat Krajicek wist te winnen was het 50k-toernooi van Charlottesville in mei 2010. Het volgende toernooi wat ze gaat spelen is het 75k-toernooi in Trnava, Slowakije. Dit toernooi heeft begin mei plaats. Een week later zal ze ook het 100k-toernooi van Praag(Tsjechië) gaan spelen.

Eind mei zal ze tennissen voor de tennisclub Alta uit Amersfoort in de Nederlandse eredivisie. Roland Garros slaat ze over, wel zal Krajicek gebruikmaken van haar beschermde status om mee te kunnen doen aan Wimbledon. De zestienjarige De Vroome zal door haar finaleplek de top500 binnen komen. Welk toernooi ze hierna zal spelen is niet bekend.

Dodental aardbeving China verder omhoog

Het dodental als gevolg van de krachtige aardbeving zaterdag in de Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar 180. Meer dan elfduizend mensen raakten gewond. Reddingswerkers hebben moeite om voldoende hulpgoederen naar het getroffen gebied te brengen. Tienduizenden mensen hebben de nacht doorgebracht in auto's en tenten, omdat hun huizen zijn verwoest of omdat ze niet meer in hun eigen huis durven te slapen. Er zijn honderden naschokken geteld.

De aardbeving, die volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een kracht van 6,6 had, richtte veel schade aan. Er ontstonden aardverschuivingen die huizen verwoestten en wegen onbegaanbaar maakten. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen en zijn er problemen met het telefoonnetwerk. Het epicentrum van de beving lag in de gemeente Lushan en had slechts dertien kilometer onder het aardoppervlak plaats.

De 58-jarige Zheng Xianlan, uit het dorp Shuangli, zei dat ze dat haar huis is ingestort en dat ze de nacht buiten moest doorbrengen. "We verdienen niet veel geld. We weten niet wat we nu moeten doen", zei Zheng met tranen in haar ogen. "De regering heeft tot nu toe maar één tent voor het hele dorp gebracht, maar dat is niet genoeg."

Er zijn duizenden reddingswerkers naar het gebied gestuurd. Ook zijn er graafmachines, vrachtwagens, tenten en dekens onderweg. De Chinese premier Li Keqiang arriveerde zaterdagmiddag in het gebied om de hulpverlening te coördineren. Ook het Rode Kruis heeft hulpverleners gestuurd met drinkwater, voedsel, medicijnen en andere noodhulp.

In 2008 had in hetzelfde gebied ook een aardbeving plaats. Bij die beving, met een kracht van 7,9, kwamen meer dan 90 duizend mensen om het leven.

VVD maakt verlies weer goed

De VVD stijgt zondag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond met drie zetels tot 24. Daarmee maken de liberalen de twee zetels verlies van vorige week meer dan goed. De opiniepeiler verklaart de schommelingen van week tot week doordat meer kiezers dan ooit niet zouden weten op welke partij ze moeten stemmen.

De drie zetels die de VVD deze week wint komen van kiezers die vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen ook op de partij stemden. Coalitiepartij PvdA komt in de peiling uit op twintig zetels, een minder dan vorige week. Bij elkaar opgeteld komen de twee partijen tot 44 zetels. In de Kamer hebben ze er nu 79.

Grootste partij blijft de PVV van Geert Wilders met 27 zetels. Dat zijn er evenveel als vorige week. Behalve de PvdA moet ook het CDA een zetel inleveren, de SP twee. Ouderenpartij 50Plus weet het virtuele verlies van de afgelopen weken iets goed te maken en krijgt er een zetel bij. In de peiling krijgen ze van De Hond nu twaalf zetels toebedeeld.

[NBA] Knicks beginnen play-offs met zege op Celtics

New York Knicks is de play-offs in de NBA begonnen met een 85-78 zege op Boston Celtics. Carmelo Anthony was met 36 punten weer eens de grote man in Madison Square Garden. De Knicks maakten het verschil pas in het laatste kwart waarin een kleine achterstand werd omgebogen.

De tweede wedstrijd tussen de Knicks en de Celtics staat dinsdag gepland. Ook dan is New York de plaats van handeling. Vrijdag en zondag staan er wedstrijden in Boston op het programma.

Overige uitslagen
Denver Nuggets - Golden State Warrios 97-95
Brooklyn Nets - Chicago Bulls 106-89
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 112-91


Knicks beginnen play-offs met zege op Celtics (Foto: Novum)

Boston-bomber kan nog niet worden ondervraagd

De verdachte van de bomaanslagen in Boston kan nog niet worden ondervraagd. De 19-jarige Dzjochar Tsarnajev ligt in kritieke toestand en onder zware bewaking in het ziekenhuis. Hij werd vrijdagavond na een grote klopjacht gearresteerd.

Het is nog onduidelijk hoe de aanklacht tegen de hem zal luiden. De zwaarste aanklacht zou het inzetten van een massavernietigingswapen kunnen zijn, waarvoor in de Verenigde Staten de doodstraf kan worden geven. De staat Massachusetts kent de doodstraf niet. Bij twee explosies bij de marathon van Boston kwamen maandag drie personen om het leven. Meer dan 170 mensen raakten gewond, van wie drie nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten zeiden dat een speciaal ondervragingsteam Tsarnajev niet eerst op zijn recht om te zwijgen en zijn recht op een advocaat zal wijzen. Deze uitzondering is toegestaan in een beperkt aantal gevallen wanneer de bevolking in direct gevaar is, zoals wanneer bommen zijn geplaatst die af kunnen gaan. De American Civil Liberties Union, een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers, heeft haar zorgen over de gang van zaken uitgesproken.

Het motief voor de daad van Dzjochar en zijn broer Tamerlan (26), die vrijdag omkwam bij zijn poging om aan de politie te ontkomen, is nog onduidelijk. Het lijkt er op dat vooral Tamerlan verbitterd was en zijn islamitische geloof steeds sterker uitdroeg. Hij leek een hekel te hebben aan de Amerikaanse regering. Beide broers, afkomstig uit Tsjetsjenië, woonden ongeveer tien jaar in de VS.

De Russische federale veiligheidsdienst FSB gaf de Amerikaanse FBI in 2011 informatie over Tamerlan, waaruit bleek dat hij een aanhanger van de radicale islam zou zijn, aldus bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten. De FBI zei dat Tamerlan is ondervraagd, maar dat er geen reden was aan te nemen dat hij zich bezighield met terrorisme.

Een oom van de broers, Ruslan Tsarni, zei dat hij gebrouilleerd raakte met Tamerlan over diens islamisering. Tamerlan vertelde zijn oom in 2009 dat hij ervoor had gekozen om de 'zaak van God' boven werk en school te stellen. Tsarni zei zeker te weten dat Dzjochar niet het brein achter de aanslagen was. Volgens hem is Dzjochar 'verpest door zijn oudere broer'. "Hij heeft hem gebruikt. Hij heeft hem gebruikt voor wat hij heeft gedaan", aldus Tsarni.

Force India-duo heeft hoge verwachtingen van race

Adrian Sutil en Paul di Resta beginnen de Grand Prix van Bahrein vanaf de vijfde en de zesde positie. Het duo had zich als zevende en als achtste gekwalificeerd, maar wegens straffen van andere rijders schuiven de twee twee plaatsen vooruit.  Vanwege deze prima uitgangspositie hebben beide Force India-coureurs hoge verwachtingen van de race.

"We wisten dat we in Q3 sterk konden presteren, maar we hadden uiteindelijk niet de snelheid die we hadden verwacht”, aldus Di Resta. "Desondanks ben ik blij met wat we hebben bereikt, vooral omdat we als vijfde mogen starten. Onze snelheid in lange runs geeft ons genoeg hoop dat we kunnen strijden om een mooi resultaat."

"De auto was in de kwalificatie vrij lastig te besturen en door het gripniveau kon ik geen perfecte ronde rijden. Mijn laatste ronde in Q3 had ook beter gekund, maar aangezien ik als zesde start, ben ik alsnog wel blij", zei Sutil. "Dit circuit ligt ons wel en het ziet er goed uit voor de race. We zullen ons best doen om ons in de race nog meer naar voren te werken."

Van Sichem blijft bij 'rode' beslissing

Scheidsrechter Tom van Sichem gaf Virgil van Dijk zaterdagavond een rode kaart in het duel tussen FC Groningen en ADO Den Haag.

De verdediger van FC Groningen beging na ruim een uur spelen een flinke overtreding op tegenstander Dico Koppers, waarna dienstdoende arbiter Van Sichem geen andere oplossing zag Van Dijk van het veld te sturen. Na afloop blijft Van Sichem bij zijn standpunt.

"Mijn mening blijft hetzelfde. Van Dijk komt met hoge snelheid buitensporig in en raakt daarbij Koppers. De gezondheid komt in gevaar van de speler, dan is er maar één straf en dat is rood", aldus Van Sichem tegenover de camera van Eredivisie Live.

Groningen-trainer Robert Maaskant ging er na de wedstrijd van uit dat Van Dijk gen schorsing krijgt voor de charge. "Er zijn dit seizoen wel vaker spelers bij ons vrijgesproken van een rode kaart. Dat gaat nu ook weer gebeuren."

Verbeek baalt van AZ-publiek

Gertjan Verbeek was na afloop van de 1-3 nederlaag tegen PSV teleurgesteld in de houding van de eigen fans. De aanhang zong sarcastische liedjes over Etiënne Reijnen.

De verdediger van AZ kreeg de volle laag, nadat hij tweemaal in korte tijd in de fout was gegaan. De eerste blunder werd direct afgestraft door Jermain Lens, die daarmee de wedstrijd besliste. Na zijn tweede ongelukkige acties besloot het publiek Reijnen te trakteren op een nummertje.

"Alle ballen op Reijnen" was duidelijk te horen in het AFAS Stadion. Trainer Gertjan Verbeek liet tegenover VI weten niet blij te zijn met blunder, maar evenmin met het publiek.

"Dat was wat ongelukkig, maar verder was Etiënne best aardig. Hier moet je het publiek ook terechtwijzen. Dit is niet netjes en hier helpen ze hem en de ploeg niet mee", aldus de trainer van AZ.

Moeder verdacht van ombrengen kind (7)

Een 42-jarige vrouw wordt ervan verdacht dat ze haar 7-jarige zoontje om het leven heeft gebracht. Na de moord op haar kind zou ze hebben geprobeerd zichzelf van het leven te beroven, meldt de politie zondag. Het lichaam van het kind werd gevonden in Roosendaal.

De politie kwam zondag af op een melding aan de Waterstraat in de Brabantse plaats. De gewonde vrouw werd door hulpverleners behandeld en overgebracht naar een ziekenhuis. Haar toestand is onbekend. De politie onderzoekt de zaak.

Patrick Zwaanswijk helpt Mariners aan landstitel

Patrick Zwaanswijk heeft Central Coast Mariners zondag aan de Australische landstitel geholpen. De 38-jarige oud-voetballer van FC Utrecht en NAC Breda kopte in de 43e minuut de 1-0 binnen in de finale tegen Western Sydney Wanderers. Door een benutte strafschop van Danny McBreen werd het uiteindelijk 2-0.

De Mariners stonden al drie keer eerder in de eindstrijd, maar wisten nog nooit de titel te veroveren. Bij Sydney begon oud-Feyenoorder Shinji Ono in de basis.

Meeste Nederlanders willen Eerste Kamer houden

De meeste Nederlanders zijn tegen het afschaffen van de Eerste Kamer. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden vindt slechts een kwart dat de senaat beter kan worden opgedoekt. Wel vindt 63 procent van de Nederlanders dat in de Eerste Kamer politieke overwegingen geen rol zouden mogen spelen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei deze week in een interview met De Telegraaf dat de senaat zou moeten worden afgeschaft als hij om politieke redenen het kabinet steeds dwarsboomt. Het kabinet van VVD en PvdA heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en moet daardoor steeds weer op zoek naar de steun van andere partijen.

Van de ondervraagden vindt 62 procent dat de Eerste Kamer een belangrijke functie heeft in ons staatsbestel. Dat de senaat zich alleen zou moeten buigen over de kwaliteit van de wetgeving en zich verre moet houden van partijpolitiek leeft het sterkst bij de kiezers van Zijlstra's eigen partij. Driekwart van de VVD-stemmers is het met hem eens. Bij coalitiepartij PvdA ligt dat met 64 procent iets lager.

De grootste voorstanders van een politieke Eerste Kamer zijn te vinden onder de aanhangers van de SP. 47 procent van de SP-stemmers vindt dat de senaat politieke overwegingen mag laten meespelen. Bij PVV, CDA en 50Plus ligt dat percentage op of iets boven de 35.

Londen krijgt Thatchermuseum

De Britse premier David Cameron heeft zich achter het plan geschaard een museum en bibliotheek te stichten ter ere van zijn roemruchte voorganger Margaret Thatcher (1925-2013). Thatcher voerde de conservatieve regering aan van 1979 tot 1990 en veranderde het Verenigd Koninkrijk ingrijpend. Ze overleed op 8 april.

Het complex zal Margaret Thatcherbibliotheek gaan heten en moet in het hartje van Londen komen, meldden Britse media in het weekeinde. Het gaat volgens de planning 17,5 miljoen euro kosten.

Het idee Thatcher hiermee te eren, lijkt uit de VS te komen. Daar leven voormalige presidenten voort in instellingen zoals de Ronald Reagen Presidentiële Stichting en Bibliotheek in Californië, of de Jimmy Carter Bibliotheek en Museum in Georgia. Het George W. Bush Presidentiële Centrum is momenteel in aanbouw in Texas.

Vreugde bij Streppel na zege op Roda

Willem II greep zaterdag tegen Roda JC de laatste strohalm in de strijd tegen degradatie. De 2-1 zege leidde tot opluchting en blijdschap bij trainer Jurgen Streppel.  "De ontlading is groot", zei Streppel tegen Eredivisie Live. "Logisch, want we moesten winnen. "We vechten iedere week en we krijgen ook iedere wedstrijd kansen", stelde Streppel. "Gelukkig hebben we nu eens gewonnen. We staan nog maar twee punten achter op VVV-Venlo."

Het verschil met de Limburgers is klein, maar het programma van Willem II lastig. De club moet nog op bezoek bij Vitesse en Ajax en ontvangt in Tilburg AZ. Daarnaast is, als VVV zondag FC Twente verslaat, de zege op Roda weinig waard gebleken. "Ik zal Alfred Schreuder eens bellen of hij zondag met Twente van VVV wil winnen", aldus Streppel. Over de duels tegen de topploegen is Streppel optimistisch. "In het voetbal is alles mogelijk. Heerenveen haalt vrijdag ook een punt bij Ajax."

Advocaat: "Theoretisch kan titel nog"

PSV won zaterdagavond vrij eenvoudig van AZ (1-3). De druk ligt volgens Dick Advocaat nu dus weer bij koploper Ajax, dat vrijdag gelijkspeelde tegen sc Heerenveen.  Advocaat had gezien hoe PSV de wedstrijd na rust controleerde en vrij eenvoudig won in Alkmaar. Daardoor krimpt het gat met Ajax tot vier punten en met nog drie wedstrijden te gaan, kan er nog veel gebeuren. Over de titel, wilde Advocaat het liever niet hebben.

"Ik mag het niet meer zeggen, maar we moeten gewoon zorgen dat we de laatste weken goed afsluiten", aldus de trainer tegenover de NOS. "Waar we dan eindigen: we gaan voor de tweede plaats en de beker, en dan zien we wel."

Als Feyenoord en Vitesse morgen elkaar in balans houden heeft PSV de tweede plek weer te pakken. Bovendien gloort er wellicht weer wat hoop op de titel. "Alles kan, theoretisch kan een kampioenschap nog. Of het praktisch ook mogelijk is: dat wordt moeilijk", beseft Advocaat. "Maar de druk bij Ajax ligt er weer, dat is duidelijk."

[WK Snooker] O'Sullivan eenvoudig naar de tweede ronde

Ronnie O'Sullivan heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het WK snooker. Hij won met 10-4 van Marcus Campbell, na de eerste sessie stond hij al 7-2 voor. Bij begon de tweede sessie met breaks van 90 en 102. Campbell wist nog twee frames te pakken maar moest toch afscheid nemen van het WK.

O'Sullivan speelt in de tweede ronde tegen Ali Carter of Ben Woollaston. Debutant Mark White kwam snel 4-1 voor tegen Mark Williams door breaks van 87, 55, 67 en 57. Williams vocht terug tot 4-4, maar White pakte nog wel het negende frame om met een kleine voorsprong de tweede sessie in te gaan.

Ook een andere debutant Jack Lisowski begon sterk en kwam 1-3 voor, maar moest toch toekijken hoe Barry Hawkins uiteindelijk de sessie met een 6-3 voorsprong afsloot.

Speler Speler Uitslag/tussenstand
Ronnie O'Sullivan Marcus Campbell 10-4
Shaun Murphy Martin Gould 5-4
Ricky Walden Michael Holt 8-1
Mark Williams Michael White 4-5
Barry Hawkins Jack Lisowski 6-3

Programma zondag 21/4

Speler Speler Sessie
Greame Dott Peter Ebdon 11.00
Mark Allen Mark King 11.00
John Higgins Mark Davis 15.30
Stephen Maguire Dechawat Poomjaeng 15.30
Allister Carter Ben Woollaston 20.00
Mark Allen Mark King 20.00

Koningslied blijft aandachtsmagneet

Zelfs nu het koningslied officieel teruggetrokken is, blijft het op het internet een bijzonder populair gespreksonderwerp. Opvallend is daarbij dat de schrijver van het lied, John Ewbank, op vrij veel bijval kan rekenen. Hij blijkt niet de enige te zijn die bijvoorbeeld in de oproep van Nico Dijkshoorn om Ewbank ‘mild te stenigen’ een bedreiging herkent.

Sylvia Witteman zegt op Twitter de terugtrekking van het koningslied goed nieuws te vinden. Wel denkt ze de nodige kritiek over zich heen te krijgen naar aanleiding van de petitie die ze begon om het koningslied te schrappen.  Die petitie werd binnen korte tijd door bijna 40.000 mensen ondertekend.

Ewbank trok het koningslied vannacht terug. Niet vanwege het totale gebrek aan kwaliteit, de gebrekkige structuur of de fouten in de tekst, maar omdat hij naar eigen zeggen ‘klaar was met alle verwensingen’.

Hieronder enkele reacties:

Sylvia Witteman (die een onlinepetitie tegen het lied begon): "Hee, goed nieuws! En jongens: don't shoot the messenger."

Jan de Hoop: "John Ewbank zou het koningslied teruggetrokken hebben. Er bleek in de regen en de wind bijna niemand naast hem te willen staan."

Hans Jaap Melissen: "Oh wat erg, nu kunnen we ons weer druk maken over Syrië."

Driek Oplopers: "Nou die charlatan nog even deporteren naar een land zonder internet en telefoon, en dan kan deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse muziekgeschiedenis worden omgeslagen. Prutser. Een liedje mede laten schrijven door een analfabete mevrouw die voor geld haar tieten laat zien... Weg ermee!"

Yoeri Albrecht: "We hebben toch gewoon een koningslied? Wat is er mis met het Wilhelmus?"

Sanne Wallis de Vries: "De makers van het koningslied voor straf langs azc's om aldaar exact hetzelfde lied voor asielzoekers te zingen. Daar sta je dan."

Wim Daniëls (die de tekst in Pauw& Witteman door de mangel haalde): "Ewbank trekt lied terug met brief waarin 5 taalfouten staan (oa geblocked = geblockt). Verwensingen aan zijn adres zijn wel schandalig."

Ineke van Gent: "Vind het ook nix dat koningslied maar het fanatisme om het af te branden bevalt mij ook niet. #WaardeloosmetW"


Ewbank gaat erg volwassen met kritiek om...

Noord-Korea verplaatst lanceerinstallaties

Noord-Korea heeft twee raketlanceerinstallaties naar de oostkust overgebracht. Volgens bronnen van het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap duidt dit op voorbereidingen om raketten uit te proberen. Het gaat om twee mobiele installaties bestemd voor de korte afstand. Eerder in april werden naar hetzelfde gebied twee installaties voor middellangeafstandsraketten en zeven andere mobiele lanceerders overgebracht.

Sinds december bedreigt het regime in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang vrijwel voortdurend Zuid-Korea en de VS. In het weekeinde heeft het echter laten weten wel bereid te zijn te onderhandelen over vermindering van het wapenarsenaal, maar over de nucleaire bewapening van Noord-Korea valt niet te praten, waarschuwde Pyongyang.

[Primera Divisíon] Valencia haalt uit tegen Malaga

Valencia heeft zich zaterdag met machtsvertoon op de vijfde plaats in de Primera Division genesteld. Directe concurrent Malaga werd in Mestalla met 5-1 aan de kant gezet. Daniel Parejo, Roberto Soldado (2x), Sergio Canales en Ever Banega scoorden voor de thuisploeg. Tussendoor maakte Julio Baptista de 4-1.

Met 53 punten uit 32 duels nadert Valencia zelfs nummer vier Real Sociedad. De Basken hebben 54 punten, maar spelen zondag nog een gelijkmakend duel. Aan het einde van de rit is de vierde plaats goed voor Champions League. De vijfde en zesde stek leiden naar de Europa League. Malaga staat zesde met vijftig punten.

Oppositie Syrië komt westen tegemoet

De gematigde Syrische oppositie heeft zaterdagavond afstand genomen van extremisme. Tijdens een vergadering met internationale bondgenoten in het Turkse Istanbul beloofde de Nationale Coalitie zich in te zetten voor een democratisch Syrië.

De oppositie toonde zich zaterdag tijdens de bespreking met westerse en Arabische bondgenoten van haar beste kant. Zo werd nadrukkelijk afstand genomen van terrorisme. De opstandelingen willen dat westerse bondgenoten wapens gaan leveren voor hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Veel landen vrezen dat wapenleveranties in handen kunnen vallen van extremistische groepen die tegen het regime vechten. De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zegde zaterdag geen wapens toe, maar schroefde de hulp aan de opstandelingen toch flink op. De VS verdubbelen hun steun aan de oppositie naar ongeveer 250 miljoen dollar (191 miljoen euro).

Oppositie Syrië komt westen tegemoet
Oppositie Syrië komt westen tegemoet (Foto: ANP)

IMF benadrukt noodzaak groei en banen

Economische groei en banen moeten ervoor zorgen dat de wereldeconomie verder uit de crisis klautert. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zaterdag aan het eind van zijn voorjaarsvergadering opgeroepen tot doortastende maatregelen. De belangrijkste economieën konden het echter niet eens worden over de aard van dergelijke maatregelen.

Het IMF signaleerde in zijn verklaring nieuwe risico's, terwijl nog niet alle oude risico's de wereld uit zijn. "Vertrouwen is op dit moment een schaars goed", verklaarde Tharman Shanmugaratnam, voorzitter van het Internationaal Monetair en Financieel Comité, een van de belangrijkste IMF-organen.

De Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew hamerde op het belang van een grotere wereldwijde vraag, onder meer in Europa. Duitsland en Groot-Brittannië vinden echter dat Europese landen met een hoge staatsschuld hun tekort moeten terugdringen om de markten vertrouwen te geven en om de rente op staatsleningen laag te houden.

Ook volgens de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moeten Europese landen doorgaan met het terugdringen van hun begrotingstekort, maar zal de snelheid waarmee dat gaat worden aangepast aan de economische omstandigheden.

De Wereldbank, die eveneens bijeen was in Washington, keurde een voorstel goed dat zich als doel stelt om extreme armoede in 2030 de wereld uit te hebben. Van extreme armoede is sprake als moet worden rondgekomen van minder dan 1,25 dollar (0,96 euro) per dag. Naar schatting leven meer dan 1,2 miljard mensen in extreme armoede.

President van de Wereldbank Jim Yong Kim noemde de doelstelling 'een historisch moment' voor de wereld. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam verwelkomde de stap, maar is bang dat de moeilijke keuzes die nodig zijn om het doel te bereiken uit de weg worden gegaan.

Man klaagt basketballer aan om langdurige blessure

Een 25-jarige man uit Peoria, Illinois, heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen Derrick Rose, een speler van de Amerikaanse basketbalclub de Chicago Bulls. Volgens de man, die naar eigen zeggen al zijn hele leven fan is van de club, is het feit dat de sterspeler het hele seizoen 2012-2013 heeft gemist de reden dat hij last heeft van zenuwinzinkingen en emotionele problemen. Deze problemen hebben er volgens de man toe geleid dat hij nu aan obesitas gerelateerde klachten heeft.

Rose, die in 2011 werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, heeft het hele seizoen gemist door een blessure aan zijn voorste kruisband. De man neemt het hem echter kwalijk dat hij nog steeds geen wedstrijd heeft gespeeld, ondanks dat de doktoren van het team hem het groene licht gegeven hebben om weer te spelen.

Het is nog niet duidelijk of de autoriteiten de klacht serieus nemen.

Met dank aan Neroje voor de herschreven submit!

Honderden varkens dood bij brand

In een stal van een varkenshouderij in Nieuw-Roden is zondagochtend brand uitgebroken. Daarbij zijn honderden varkens om het leven gekomen. De brandweer probeert te voorkomen dat ook andere stallen op het terrein vlamvatten. Vermoed wordt dat bij de brand asbest is vrijgekomen.

De brand op het bedrijf aan de Zevenhuisterweg brak rond 05.00 uur uit. Op het terrein staan vijf of zes schuren met varkens, elk met ongeveer twaalfhonderd varkens. De varkens in de brandende schuur hebben het volgens een woordvoerder van de brandweer niet overleefd.

Het gevaar van het vrijgekomen asbest is gering, aangezien in de omgeving maar weinig huizen staan, aldus de zegsvrouw.

FBI arresteert 18-jarige jihadstrijder

Een 18-jarige Amerikaan is opgepakt omdat hij zich wilde aansluiten bij een extremistische groepering in Syrië. De federale recherche arresteerde de man op een vliegveld in Chicago. Dat maakte de FBI zaterdag (lokale tijd) bekend.

De jongen zocht volgens de FBI via internet contact met een ronselaar van een radicaal-islamitische beweging. De 18-jarige verdachte wilde zich aansluiten bij de strijd in Syrië, maar besefte niet dat hij eigenlijk te maken had met een undercovermedewerker van de opsporingsdienst.

Volgens de FBI dacht de tiener dat hij zich aansloot bij de beweging Jabhat al-Nusra, die banden heeft met terreurgroep al-Qaeda. De verdachte schreef in e-mails dat hij klaar was om te sterven in het Syrische conflict. Hij kocht begin april een ticket voor een vlucht naar Turkije, maar werd opgepakt voordat hij het land kon verlaten. Hij riskeert vijftien jaar celstraf.

FBI arresteert 18-jarige'jihadstrijder'
FBI arresteert 18-jarige'jihadstrijder' (Foto: ANP)

Lufthansa vliegt maandag bijna niet

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt maandag haast alle geplande vluchten. Het bedrijf neemt de stap als reactie op de aangekondigde staking van grondpersoneel. Van de 1650 vluchten op korte afstanden gaan er slechts twintig door. Ook naar verre bestemmingen blijven de meeste vliegtuigen aan de grond.

De meeste geschrapte vluchten zouden plaatsvinden van of naar Frankfurt, maar ook in München en Düsseldorf gaan vluchten niet door. Passagiers die maandag zouden vliegen met Lufthansa kunnen kosteloos omboeken, meldt de maatschappij. In Duitsland kunnen tickets voor binnenlandse vluchten worden gebruikt als treinkaartje.

De Duitse vakbond Verdi kondigde de 'waarschuwingsstaking' vrijdag aan. Lufthansa wees de eis voor 5,2 procent meer loon en baangarantie eerder van de hand. De maatschappij moet kosten besparen vanwege de hoge brandstofprijzen en de hevige concurrentie van lowbudgetmaatschappijen en grote maatschappijen uit het Midden-Oosten, zoals Emirates, Qatar Airways en Etihad Airways.


Lufthansa houdt maandag vliegtuigen aan de grond (Foto: Novum)

Vermiste motoragent terecht

De motoragent die sinds woensdag werd vermist, is weer terecht. De agent van het politiekorps in Groningen heeft gistermiddag naar zijn familie gebeld en is daarna naar huis gegaan.

Er is nog niets bekend over de plek waar de agent de afgelopen dagen heeft doorgebracht, maar hij heeft op de dag van zijn vermissing nog geld gepind in Venlo. Daar zou hij donderdag ook nog gezien zijn.

[Upd] John Ewbank trekt Koningslied terug

Producer John Ewbank heeft vandaag op Facebook geschreven dat hij zijn versie van het Koningslied zal terugtrekken. Dit heeft hij besloten na de zoveelste bedreiging aan zijn adres.

"Na zojuiste de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee," zo schrijft een boze Ewbank. "Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug."

Helaas voor de 3,2% van FOK! die dit nummer juist wel mooi vindt, maar wellicht kan Dries Roelvink hierbij uitkomst bieden. Onze taalpuristen kunnen weer opgelucht ademhalen en er is weer een plaats vrij bovenaan de hitlijsten.

Update 0:34 uur
Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft in een persbericht laten weten dat het Koningslied inderdaad is teruggetrokken. Het comité zegt begrip te hebben voor het besluiten van Ewbank.

Update 1:03 uur
Het Nationaal Comité Inhuldiging betreurt de gang van zaken omtrent het Koningslied. Het doel van het lied was om de mensen te verbroederen. Maar nu dreigen mensen volgens het comité persoonlijk beschadigd te worden. Het concert om gezamenlijk de koning toe te zingen dat voor 30 april in de planning stond, zal gewoon doorgaan.

[Serie A] Udinese zit Lazio dwars

Udinese heeft zich zaterdag gemengd in de strijd om Europees voetbal in de Serie A. In eigen huis won de ploeg met 1-0 van Lazio door een doelpunt van Antonio di Natale. Lazio blijft met 51 punten zesde en blijft op doelsaldo Udinese voor. Nummer vijf AS Roma heeft ook 51 punten, maar speelde een duel minder.

Eerder zaterdag speelden Genoa en Atalanta Bergamo al met 1-1 gelijk. Voor Genoa was dat punt zeer belangrijk in de strijd tegen degradatie. De ploeg staat nu achttiende, net onder de degradatiestreep, met 29 punten. Nummer zeventien Siena heeft slechts een punt meer. Atalanta is met 38 punten dertiende.


Udinese zit Lazio dwars (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.